Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Transmisie de la auto la remorca

alk

Postări Recomandate

Re: Transmisie de la auto la remorca

Piesele nu trebuie sa le faci "home made"!!! Le gasesti pe toate la utilajele agricole! Singurele modificari apar la lungimile axelor cardanice, pentru ca trebuie sa le adaptezi in functie de pozitionarea lagarelor intermediare pe sasiu.

La viteze mari, pe sosea, nu te deranjeaza! Sistemul propus de mine, este cuplat pe axul secundar al cutiei de transfer, care antreneaza axul cardanic al axei fata, deci, se decupleaza odata cu axa fata - motivul pentru care am precizat ca, ar fi indicat sa se foloseasca MRL-uri la butucii rotilor remorcii! Se poate opta pentru o cuplare/decuplare separata si fata de axa fata, controlata de pe vehicul; fapt care ar complica putin sistemul.

Pe asfalt, presupun ca nu e necesar sa folosesti 3 axe la tractiune! O singura axa motoare, face fata cu brio si la vehiculele articulate, de 40 tone; asa ca, nu vad de ce nu ar merge aici, doar cu tractiunea de pe axa spate.

Sistemul se justifica doar in teren, unde tractiunea 4x4 a vehicului, nu face fata ansamblului vehicul+remorca; pe drumuri desfundate, alunecoase, cu zapada, noroi, etc., deci, la viteze relativ mici, unde lipsa diferentialelor interaxiale nu constituie o problema, singura problema reala, ramanand cea expusa de tine, cu privire la controlul stabilitatii remorcii.

Editat de MagnuM

:ce :3 :ce

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ar fi interesant o aplicatie cu un protap tubular , articulat cu sfera , cu o homocinetica in sfera . Iar in loc de diferential interaxial pt remorca se poate folosi un cuplaj cu frecare , tip ambreiaj , cu limitare a momentului transmis , ceva simplu . Probabil ca asta ar implica o turatie mai mare la arborele de antrenare si un diferential cu reductia mai mare - altfel ambreiajul propus (solutie aplicata la Touareg ) ar deveni prea mare in diametru - daca asta ar fi o problema .

Interesanta ideea cu mrl la rotile remorcii , bune cele automate .

Din cite vad , si io vreau remorca cu ampenaje .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Ar mai fi un avantaj la schema cu motor in remorca, remorca ar avea greutate proprie si in consecinta aderenta, plus putere de impingere suplimentara. Daca remorca este goala trebuie sa pui ceva lest => greutate suplimentara dar fara o crestere de putere la roti.

Link spre comentariu

Ar mai fi un avantaj la schema cu motor in remorca, remorca ar avea greutate proprie si in consecinta aderenta, plus putere de impingere suplimentara. Daca remorca este goala trebuie sa pui ceva lest => greutate suplimentara dar fara o crestere de putere la roti.

Nu vad in asta un avantaj. Se presupune ca atunci cand remorca este goala, nu pune probleme la tractiune! Banuiesc ca nu vrea sa faca off-rooad extrem cu remorca dupa el!

Problemele apar cand remorca este incarcata si vehiculul nu mai face fata. Atunci este avantajos sa ai tractiune si pe remorca! Iar in momentul respectiv, cu remorca incarcata, ai destula greutate pe axa remorcii, pentru a ajuta la tractiune.

Doua motoare, implica sincronizare intre ele, cu comanda de pe vehicul... destul de complicat, cred eu.

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

Ce ar dori sa faca nenea cu remorca, sa ne zica el. Dar eu asa ma gandesc ca e vorba de offroad, mai mult sau mai putin extrem.

O sincronizare intre cele 2 motoare nu este mare lucru, 1 ambreiajul pui un teu in circuitul hidraulic al ambreiajului de pe masina + racord hidraulic la pistonasul de pe cutia din remorca; 2 acceleratia de pe remorca se acctioneaza cu un servomotor preluat din modelism, vreau sa spun ca sunt niste servomotoare ultra performante la ora actuala. Desigur ca va exista o mica diferenta chiar si dupa un reglaj avansat, motoarele ar trebui sa aibe aceeasi uzura, sa aibe aceeasi sarcina etc etc.

Personal ma simt "mai" in stare sa rezolv sincronizarea decat cuplajul.

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Ideea mea: Inca un pinion de atac pe coroana diferentialului spate cu iesire in spate pt cardan, si la remorca punte identica cu puntea spate a masinii doar ca o intorci cu susul in jos si astfel ai din nou sensul de rotatie al rotilor identic cu cel al masinii.

Club 4x4 Cugir
Link spre comentariu

Ideea mea: Inca un pinion de atac pe coroana diferentialului spate cu iesire in spate pt cardan, si la remorca punte identica cu puntea spate a masinii doar ca o intorci cu susul in jos si astfel ai din nou sensul de rotatie al rotilor identic cu cel al masinii.

:g O idee buna, nu tocmai usor de pus in practica, insa daca omu vrea musai......

"De cand s-au inventat notariatele, nu mai exista...cuvant de onoare... Papaiani

"Uneori, intregul, poate insemna mai mult decat ... suma partilor" Un Nene

Link spre comentariu

Presupunand ca reusesti sa modifici axa motoare, cu tot ce implica asta (iti garantez ca e mai usor sa modifici cutia de transfer!), cum procedezi cand decuplezi remorca?! De unde desfaci cardanul si cum?!

Link spre comentariu

Presupunand ca reusesti sa modifici axa motoare, cu tot ce implica asta (iti garantez ca e mai usor sa modifici cutia de transfer!), cum procedezi cand decuplezi remorca?! De unde desfaci cardanul si cum?!

Arborele pinionului de atac se poate face canelat pe exterior, pe care sa intre un alt arbore canelat interior, ambele gaurite si pus un stift de siguranta (se subintelege ca pe arborele din urma se vor pune articulatiile cardanice).

Club 4x4 Cugir
Link spre comentariu

• 9 luni mai târziu...

Am si eu o intrebare :

Daca remorca si masina nu se afla pe o axa (sunt in viraj) si masina nu are aderente dar remorca are aderenta si impinge tot asamblu nu exista posibilitatea de a se aduna la mijloc.

Ps: fratele meu a patit-o cu o corsa dupa care a pus o remorca incarcata excesiv :dr3

Link spre comentariu

Logic ma gandesc ca daca vrei sa mergi cu montajul respectiv pe asfalt, trebuie diferential "central", intre remorca si masina, din acelasi motiv ca si diferentialul central la un 4x4 permanent. In teren, daca blochezi diferentialul respectiv si masina nu are aderenta, iar remorca are, ma gandesc ca totul o sa depinda de cat de solida e legatura masina / remorca. Daca legatura tine, poate sa te si intoarca destul de frumos.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

ca sa raspund strict la intrebarea ta.....da se poate

cine a facut armata la AA....stir ca exista un transportor de rachete care are asa ceva....un peridoc...cu ambele axe motoare.....

miscarea de rotatie este preluata de la capul tractor....printr-o serie de arbori de transmisie....destul de complicat ca si realizare tehnica

Link spre comentariu

Daca remorca e mai usoara probabil ca va rupe aderenta si va derapa in lateral . Moment in care ma gindesc ca un sistem hidraulic ar putea limita unghiul protapului in functie de o comanda data de caseta de directie a tragatorului , astfel incit ansamblul sa nu se fringa necontrolat .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Daca remorca e mai usoara probabil ca va rupe aderenta si va derapa in lateral . Moment in care ma gindesc ca un sistem hidraulic ar putea limita unghiul protapului in functie de o comanda data de caseta de directie a tragatorului , astfel incit ansamblul sa nu se fringa necontrolat .

...Deja devine mai simplu ca remorca sa fie facuta din alta masina eventual cu cutie automata si "RemoteControl Throttle" ...

"De cand s-au inventat notariatele, nu mai exista...cuvant de onoare... Papaiani

"Uneori, intregul, poate insemna mai mult decat ... suma partilor" Un Nene

Link spre comentariu

• 4 luni mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...

Salutari. Topicul e vechi, probabil nu s-a realizat nimic concret dar zilele trecute am vazut intr-o padure un utilaj care mi-a amintit de acest proiect. Poate ca cineva va avea nevoie sa care prin noroaie ceva remorca grea si nu are bani de tractor 4x4...

Solutia1:

Se monteaza la remorca o punte motoare rigida cu diferential central la care se adauga un motor hidraulic in locul cardanului, cu 2 furtune prevazute cu cuplaj rapid se conecteaza la vehiculul tractor. Se pune o pompa hidraulica conectata prin pto sau mai primitiv si cu randament mai slab conectata prin curea trapezoidala ca un alternator (se scoate cureaua cand nu ai nevoie de chestie). Se rezolva astfel problema la viraj, sistemul functioneaza la viteze mici si constante, cumva intre antre anumite limite forta de antrenare a motorului hidraulic e proportionala cu turatia motorului. problema apare cand nu ai nevoie de tractiune la remorca si motorul hidraulic se comporta ca o frana, se prevede un robinet intre intrarea si iesirea motorului hidraulic care amelioreaza problema. Incerc sa revin cu poza utilajului zilele viitoare, trebe sa il gasesc din nou...

Link spre comentariu

Interesanta ideea de a avea tractiune pe remorca. Cred ca un sistem elegant e MAN Hydro Drive gasit de cei de la MAN pt a avea tractiune pe axa fata a capurilor tractoare ce lucreaza ocazional in conditii grele. Si doua exemple:

; http://www.youtube.com/watch?v=ZnlxU5vXN40. Ei spun ca fata de sistemul clasic masina e mai usoara cu 400kg. Cred ca (cel putin in teorie) ar fi pretabil pe o remorca unde numai ocazional ai nevoie de tractiune.
Link spre comentariu

• 3 ani mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare