nomad Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 Re: Dictionar Cum e corect: complet sau complect? Corect este complet,desi prietenul nostrum DEX,cica accepta si variant complect.A,da: si niciodata cu litera "n" in loc de "m"! http://scri.ro/complet-sau-complect-51.html Life's Too Short To Drive Boring Cars Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nomad Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 (editat) Re: Dictionar Cum e corect : miau sau mi-au? Miau face doar pisica!In rest se scrie intotdeauna mi - au. ex: http://scri.ro/miau-sau-mi-a-280.html Editat Mai 22, 2013 de nomad Life's Too Short To Drive Boring Cars Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nomad Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: Dictionar Cum e corect: as sau asi? Corect as, nu asi sau a-si! Ași există numai ca plural al substantivului as: un as, doi ași. ex: http://scri.ro/as-sau-asi-1214.html ex: http://diacritica.wordpress.com/tag/as-sau-asi/ Life's Too Short To Drive Boring Cars Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nomad Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 Re: Dictionar Cand se scrie tii si cand ti-i? Scriem tii cand vine de la a tine. Scriem ti-i cand putem completa cu tie ... pe ei. Exemplu edificator,aici: http://diacritica.wordpress.com/2009/10/03/ti-tii-ti-i/ Life's Too Short To Drive Boring Cars Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 (editat) Re: Dictionar "ti-i" atunci cand vine de la "tie iti" "tie ti-i bine?" sau, ca sa facem o compunere pe tema data: "tie ti-i bine cum tii asa de sufa aia?" Editat Mai 24, 2013 de u2_2 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mita31 Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 (editat) Re: Dictionar :pt"ti-i" atunci cand vine de la "tie iti" "tie ti-i bine?" sau, ca sa facem o compunere pe tema data: "tie ti-i bine cum tii asa de sufa aia?" Sau, dacă vrei să dezvoltăm puţin "Ţie ţi-i bine cum ţii aşa de şufa aia, că mie mi se pare că-ţi vine să-ţi bagi :pt-n ea, decât s-o ţii?!? Ce ţi-i?" :ha::ha::ha: Editat Mai 24, 2013 de mita31 All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! ▀ lllllll ▀ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ampopa Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Re: Dictionar Un articol interesant si util (din pacate, pentru unii dintre noi): http://smartwoman.hotnews.ro/Mai-mi-a-ramas-decat-un-mar 2 “E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati” - Albert Einstein Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Iunie 10, 2013 Partajează Postat Iunie 10, 2013 Re: Dictionar A-TI sau ATI Pe scurt si fara prea multe detalii gramaticale : - se scrie fara cratima atunci cand poate fi insotit de "voi" ---> (voi) ati mers...(voi) ati facut - in rest, se scrie cu cratima ----> A-ţi spune [ţie] că … e inutil. = Să-ţi spun că… A-ţi da cu părerea De la “a îţi spune că”, “a îţi da” etc. http://diacritica.wordpress.com/tag/ati-sau-a-ti/ http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t461813.html 1 REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pitonul Postat Iunie 10, 2013 Partajează Postat Iunie 10, 2013 Re: Dictionar A-TI sau ATI Pe scurt si fara prea multe detalii gramaticale : - se scrie fara cratima atunci cand poate fi insotit de "voi" ---> (voi) ati mers...(voi) ati facut - in rest, se scrie cu cratima ----> A-ţi spune [ţie] că … e inutil. = Să-ţi spun că… A-ţi da cu părerea De la “a îţi spune că”, “a îţi da” etc. http://diacritica.wordpress.com/tag/ati-sau-a-ti/ http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t461813.html ... chiar se poate ilustra ! Rubicon 2.8 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Iulie 1, 2013 Partajează Postat Iulie 1, 2013 Re: Dictionar dedesupt ??? de unde a mai aparut si asta ? e dedesubt ! 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pitonul Postat Iulie 1, 2013 Partajează Postat Iulie 1, 2013 Re: Dictionar dedesupt ??? de unde a mai aparut si asta ? e dedesubt ! Ceva exceptii Mihai Eminescu - O, stingă-se a vieții... ... Zadarnică, pustie și fără înțeles Viața-mi nu se leagă de-un rău sau de-un eres. Eu nu mă simt deasupra și nu sunt dedesupt, Cu mine nu am luptă, cu lumea nu mă lupt Pentru-o minciună mare ori mare adevăr. Totuna mi-ar fi mie, căci alta nu ... Mihai Eminescu - Ca o făclie... ... de somnul pământului s-adorm. Pustie, sură, rece și fără înțeles... Nu apăr adevărul, nu apăr un eres, Nu sunt la înălțime și nu sunt dedesupt, Cu mine nu am luptă, cu lumea nu mă lupt Să-nving eu adevărul sau să-ntăresc minciuna, În cumpenele vremii sunt amândouă una. Să ... Rubicon 2.8 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teddybear Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Re: Dictionar Ceva exceptii Mihai Eminescu - O, stingă-se a vieții... ... Zadarnică, pustie și fără înțeles Viața-mi nu se leagă de-un rău sau de-un eres. Eu nu mă simt deasupra și nu sunt dedesupt, Cu mine nu am luptă, cu lumea nu mă lupt Pentru-o minciună mare ori mare adevăr. Totuna mi-ar fi mie, căci alta nu ... Mihai Eminescu - Ca o făclie... ... de somnul pământului s-adorm. Pustie, sură, rece și fără înțeles... Nu apăr adevărul, nu apăr un eres, Nu sunt la înălțime și nu sunt dedesupt, Cu mine nu am luptă, cu lumea nu mă lupt Să-nving eu adevărul sau să-ntăresc minciuna, În cumpenele vremii sunt amândouă una. Să ... Nene Pitonule, vorbesti aici de "licenta poetica"... similar cu "coboara-n jos...":wink: Hai sa ramanem la vorbirea/scrierea de zi cu zi, ca aia ne doare:old 1 It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Re: Dictionar ramforsat nu nu nu ranforsat da Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pitonul Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Re: Dictionar Ani de zile, a existat un magazin de mobila numit COMFORT. Acum nu mai este nici magazinul , dar nici comfort corect. O intrebare, cum este corect : M-am imbracat reglementar, sau m-am imbracat regulamentar ? Si ca lectura comfort / confort dublicitate / duplicitate inadegvat / inadecvat supţire / subţire optuz / obtuz oribilat / oripilat obţional / opţional cunoştiinţă / cunoştinţă acţibild / abţibild ansamblat / asamblat ghiaţă / gheaţă mase incluse / mese incluse (greşeală pe care am auzit-o şi pe Realitatea TV). glesnă / gleznă gerunchi / genunchi bagnotă-bacnotă / bancnotă aevea / aievea defectoasă / defectuoasă unflat/ă / umflat/ă triunf/ triumf monstră / mostră delicvent / delincvent duminecă / duminică întodeauna / întotdeauna * Iată şi câteva forme verbale scrise incorect în mod uzual: să aibe / să aibă tu areţi bine /tu arăţi bine să iai cartea / să iei cartea nu-mi iasă nimic / nu-mi iese nimic vrea să iese afară / vrea să iasă afară trebuiesc / trebuie mohneşte / mocneşte * Coloana din stanga este cea gresita. Rubicon 2.8 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan_g Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Re: Dictionar mase incluse / mese incluse (greşeală pe care am auzit-o şi pe Realitatea TV). poate se refereau la ceva inertie a corpurilor ... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Re: Dictionar La delicvent / delincvent am dubii, nu vad de unde s-a castigat 'n'-ul. Mai degraba cred ca este o greseala pe care cineva a facut-o la un moment dat in vreo lucrare de referinta si a fost preluata apoi orbeste. Mai ales ca eu il am intr-un dictionar (de cand mergeam la scoala, inainte de anii 80) ca 'delicvent'. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
geticul Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 (editat) Re: Dictionar cand am descoperit tema asta, "dictionar", m-am bucurat ca s-a gandit cineva sa faca un dictionar de termeni offroad. dupa ce am intrat surpriza, e un fel de dex. Editat Iulie 4, 2013 de geticul Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nomad Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Re: Dictionar Greseli frecvente in limba romana http://fdonea.tripod.com/gres.htm Life's Too Short To Drive Boring Cars Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nomad Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Re: Dictionar cand am descoperit tema asta, "dictionar", m-am bucurat ca s-a gandit cineva sa faca un dictionari de termeni offroad. dupa ce am intrat surpriza, e un fel de dex. @geticule,peste un timp ... o sa-i gasesti utilitatea.Mai vorbim,sa vedem daca mi-i da sau nu dreptate. :wink: Life's Too Short To Drive Boring Cars Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
geticul Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Re: Dictionar @nomad orice dictionar si indreptar ortografic isi are rostul lui si e bun. Acum e chestia ca nu ne apucam sa alfabetizam oameni la varsta a 2-a sau mai mari. astea se fac in scoala primara. oricat ai vrea sa inveti pe cineva la o varsta trecuta de mult de scoala primara, nu o sa reusesti chit ca el iti va spune ca e corect ce spui, dar el va spune tot cum stie el. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Re: Dictionar Adica ... calul batran nu se mai invata in buiestru ? Ba da , daca capu' chiar vrea ...batranetea scoate ce-i mai bun si ce-i mai rau din oameni . E o evolutie , in orice sens , care la unii se opreste mai devreme , la altii niciodata ... 1 ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mita31 Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 (editat) Re: Dictionar @u2_2, merge și fără "n", în DEX scrie că este acceptată ca variantă corectă "delicvent". E foarte corect ce spui tu. Am și eu un DEX vechi și e fără "n" în el. Așa am învățat și la școală, dar de, ne-am mai latinizat/franțuzit între timp :grin: DELINCVÉNT, -Ă, delincvenți, -te, s. m. și f. Persoană care a săvârșit un delict penal. [Var.: delicvént, -ă s. m. și f.] – Din lat. delinquens, -ntis. Cf. fr. délinquant. Sursa: DEX '98 (1998) @pitonul, nomad și cos -> :g Numai bine! Editat Iulie 4, 2013 de mita31 All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! ▀ lllllll ▀ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mac01 Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 (editat) Re: Dictionar Adica ... calul batran nu se mai invata in buiestru ? Ba da , daca capu' chiar vrea ...batranetea scoate ce-i mai bun si ce-i mai rau din oameni . E o evolutie , in orice sens , care la unii se opreste mai devreme , la altii niciodata ... Nu pune la socoteala un lucru simplu. Si tu te inveti repede la volanul altei masini. Batranetea isi spune cuvantul. Materia cenusie nu mai este la locul ei dupa o anumita varsta. Degeaba te chinui sa inveti, iti spun sigur ca nu se mai leaga nimic. Incearca sa inveti o limba straina (pe care nu o stii), cum faceai la scoala acum 30 de ani si anunta-ma si pe mine cand o stapanesti, sau macar daca se leaga ceva. Daca toata ziua stai cu capul intre fiare si te preocupa traiul de zi cu zi, cartea se uita. Daca ar fi dupa mine, as scoate prostia asta de topic. Toti gresim, nimeni si nimc nu este perfect. Dar se pare ca sunt unii nascuti pentru a atrage observatie la greselile altora si chiar le face o deosebita placere. Sau au prea mult timp liber si nu au ce face cu el. Stii tu proverbul acela; "Vede paiul din ochii altora si nu vede parul din ochiul tau. Sau am uitat: P-aci toti suntem studenti cu vreo 20 de facultati si 10 masterate. Apare cate un bou, fara prea multa carte, dar caruia ii place masinile de teren si da si el cu subsemnatul gresit. Imediat apar supraveghetorii care stiu sa-l corecteze pe la fund. Rusine. Nu putem trai de grija altuia. Stilul romanului, inconfundabil. D'asta se alege praful de tarisoara asta. Intotdeauna "Capra vecinului". Editat Iulie 6, 2013 de mac01 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Re: Dictionar Prietene, esti liber sa nu citesti topicul asta. Daca tie iti place sa pocesti limba sau sa vorbesti ca Vanghelie, e problema ta. Poate insa sunt altii care chiar au o atitudine constructiva vis-a-vis de exprimare, carora chiar le foloseste prostia asta de topic. Stii, nu toti aleg sa nu invete... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teddybear Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Re: Dictionar Sa mai descretim un pic fruntile pe aici: :ha: It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate