Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfat anvelope Freelander

mackie

Postări Recomandate

• Răspunsuri 215
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Sfat anvelope Freelander

Multumesc pentru raspunsuri. Ideea este ca mi-as dori BFG 225/70/R16 inainte de venirea iernii (si nu doar pentru performante si ridicarea garzii la sol, cat si din motive estetice). Totusi as vrea sa fiu in legalitate, ca sa pot merge linistit si fara stres (si fara sa trebuiasca sa cotizez la nenea politist).

Daca ar trece testele la RAR cu dimensiunile alea (inclusiv eroare de vitezometru) as merge pe calea asta, dar daca nu, cred ca raman la 215/65/R16 si ma pastrez pe drumuri forestiere. Ideea cu talonul nou e in principiu buna, din nefericire datele sunt accesibile prin codul de bare al noului talon, deci vor vedea ce e de vazut la un scan de rutina.

Ce brand/model recomandati la 215/65 ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am montat pe masina Conti Cross Contact AT 215/65/16.

La prima impresie sunt f.multumit,am incercat ceva sa nu tin mai multe seturi si pt. vara si pt.iarna si putin off road mediu:)

Nu sunt zgomotoase nici la 140/h.

http://www.conti-online.com/generator/www/ro/ro/continental/automobile/sectiuni/4x4/summer/conti_cross_contact_at/conticrosscontact_at_ro.html

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?58949-Masina-mea-LR-Freelander-99-2.0D&p=737202&viewfull=1#post737202

Captiva 4x4 2.0 VCDI

Freelander 2.0 DIESEL

Logan Pickup 1.5 DCI

Link spre comentariu

Re: Sfat cauciucuri Freelander

salut. eu am montat pe masina 235/70/16, BFG AT/KO. merg excelent si nu ating pe nicaieri desi nu am pus distantiere. am parcurs deja 3000 k si se comporta excelent. in ceea ce priveste viteza de deplasare, ceea ce am pe borg am si pe gps. :cl

cateva poze pt exemplificare

http://img31.imageshack.us/g/nou1.jpg/

Salut

Arata bestial, as dori sa incalt si eu aceste gume insa stii cumva daca sunt si de iarna asta tinand cont de legea cu cauciucurile de iarna obligatorii? Adica ma opreste nenea militianul sa ma arda sau nu-s probleme...

AT stiu ca inseamna all terrain nu stiu daca inseamna si de iarna

firekeeper
Link spre comentariu

Re: Sfat cauciucuri Freelander

Salut

Arata bestial, as dori sa incalt si eu aceste gume insa stii cumva daca sunt si de iarna asta tinand cont de legea cu cauciucurile de iarna obligatorii? Adica ma opreste nenea militianul sa ma arda sau nu-s probleme...

AT stiu ca inseamna all terrain nu stiu daca inseamna si de iarna

Da, BFG AT sunt bune pentru iarna pentru ca au pe ele si "M+S" si fulgul de zapada si creasta alpina......vezi aici

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?57030-Regimul-legal-al-anvelopelor-de-iarna-in-UE

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Ideea este ca mi-as dori BFG 225/70/R16 inainte de venirea iernii (si nu doar pentru performante si ridicarea garzii la sol, cat si din motive estetice). Totusi as vrea sa fiu in legalitate, ca sa pot merge linistit si fara stres (si fara sa trebuiasca sa cotizez la nenea politist).

Daca ar trece testele la RAR cu dimensiunile alea (inclusiv eroare de vitezometru) as merge pe calea asta, dar daca nu, cred ca raman la 215/65/R16 si ma pastrez pe drumuri forestiere. Ideea cu talonul nou e in principiu buna, din nefericire datele sunt accesibile prin codul de bare al noului talon, deci vor vedea ce e de vazut la un scan de rutina.

Ce brand/model recomandati la 215/65 ?

Nu cred ca exista teste RAR pentru asa ceva.

In primul rand e vorba e eficienta la franare. Un diametru mai mare al anvelopei implica un moment mai mare pe raza de franare practic eficienta franarii scade proportional cu cresterea dimensiunii la anvelopei.

La viteza mare se vede diferenta imediat, poate deveni periculos.

Aici e beleaua, de asta teoretic nu e voie sa pui anvelope mai mari.

Cumva fenomenul e similar ca atunci cand ai masina supra-incarcata si vrei sa franezi brusc.

Exista o solutie si pentru franarea cu anvelope mai mari: schimbarea sistemului de franare si omologarea atelajului cu noile imbunatatiri. Evident ca totul sa fie Ok, ar mai trebui facute si alte modificari (binecunoscute): schimbarea rapoartelor in cutie si inlocuirea planetarelor cu unele mai bune (tip HD) - pentru compensarea la tractiune.

Diferenta de viteza indicata de vitezometru nu e asa importanta, nu asta e principalul motiv pentru care se ridica talonul.

Sper ca nu am descurajat pe nimeni :-)

You don't even think to call me "Godfather"
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Salutare tuturor,

sunt nou pe forum, am cititit toate postarile anterioare din acest thread si nu am vazut nici un "nebun" sa-si fi pus pe Freelander 235/85R16... Am facut-o eu ieri si am o singura problema; cand brachez la maxim roata exterioara atinge usor in aparataoare de noroi de la aripa. Are cineva cunostiinta ce alte uzuri anormale mai pot apare doar datorita dimensiunilor rotilor? Masina a avut din fabrica 235/65R17.

Bafta si multumesc

PS: daca are vreo importanta vorbesc de un Freelander 2 SD4

LR Freelander 2 SD4 MY11; Suzuki Vstrom 650A
Link spre comentariu

Salutare tuturor,

sunt nou pe forum, am cititit toate postarile anterioare din acest thread si nu am vazut nici un "nebun" sa-si fi pus pe Freelander 235/85R16... Am facut-o eu ieri si am o singura problema; cand brachez la maxim roata exterioara atinge usor in aparataoare de noroi de la aripa. Are cineva cunostiinta ce alte uzuri anormale mai pot apare doar datorita dimensiunilor rotilor? Masina a avut din fabrica 235/65R17.

Bafta si multumesc

PS: daca are vreo importanta vorbesc de un Freelander 2 SD4

Da, are importanta masina. Pentru Freelander 2, dimensiunea de roti pe 16 este de 215/75/R16. Tu ai pus unele semnificativ mai mari - ai o diferenta de aproape 10%, ceea ce nu e deloc ok. Din cate stiu, ar trebui sa fie sub 3% ca sa ramai cat-de-cat in specificatiile producatorului.

Din pacate, nu stiu ce piese se pot uza mai repede, ca sa raspund concret la intrebarea ta. Insa cred ca rotile pot atinge atat la bracare, cum ai spus, cat si la anumite flexari, avand diametrul semnificativ mai mare decat e prevazut in standard.

Link spre comentariu

Da, are importanta masina. Pentru Freelander 2, dimensiunea de roti pe 16 este de 215/75/R16.,,, unqte]

merci pentru opinie dar am scris dimensiunile originale 235/65 R17.... eu am micsorat janta de la 17 la 16 si am marit la max dimensiunea balonului (poate cu ceva mai mult de maximul admis :) )... pareri de tot felul am avut de la toti vecinii plus dealerul LR :)))). Sanatate maxima :)

Salutare. Inainte de a incepe postarile te rog sa citesti regulamentul forumului si sa-ti faci o prezentare.

Imi cer scuze, am citit si m-am prezentat acolo unde trebuia. Intrarea mea nepoliticoasa in acest forum nu a fost cu rea intentie , am crezut ca prezentarea e cuprinsa in profil. Scuze din nou si toate cele bune. Vali Raicu/ 90RIK

Editat de Astral
Link spre comentariu

Imi cer scuze, am citit si m-am prezentat acolo unde trebuia. Intrarea mea nepoliticoasa in acest forum nu a fost cu rea intentie , am crezut ca prezentarea e cuprinsa in profil. Scuze din nou si toate cele bune. Vali Raicu/ 90RIK

El te-a avertizat inainte de a face tu prezentarea acolo unde trebuie.

Seara buna si bine ai venit pe forum.

Land Rover Discovery 2 V8 Automatic -Thor

Land Rover Discovery 2 Td5 Manual - Phoenix

www.lroc.ro

Link spre comentariu

El te-a avertizat inainte de a face tu prezentarea acolo unde trebuie.

Seara buna si bine ai venit pe forum.

Multumesc, toate cele bune .

Link spre comentariu

merci pentru opinie dar am scris dimensiunile originale 235/65 R17.... eu am micsorat janta de la 17 la 16 si am marit la max dimensiunea balonului (poate cu ceva mai mult de maximul admis :) )... pareri de tot felul am avut de la toti vecinii plus dealerul LR :)))). Sanatate maxima :)

Eu ti-am spus care e dimensiunea oficiala pentru Freelander 2. E latime 235 pe toate dimensiunile de la 17 la 19, insa e 215 pentru 16. Stiu ca pare ciudat, insa asa e ... cel putin oficial. Poti verifica, fara probleme.

Stiu ca au fost persoane care au pus si 255/65 pe jante de 18, chiar fara probleme.... la tine se pare ca au fost probleme si de aceea am explicat unde sunt devierile fata de standardul oficial. Sincer, cred ca problema nu vine din 235 ci din acel 85... insa tine cont ca 85 e un raport al inaltimii fata de latime, adica 235/85 e mai inalta decat 215/85...

In concluzie, daca te deranjeaza atingerea la bracare, ai cateva optiuni:

- flex

- 215 in loc de 235

- 75 sau 65 in loc de 85, mentinand jantele pe 16"

- .....

Sper ca te ajuta info.

P.S. Si eu tot Freelander 2 SD4 am :)

Link spre comentariu

Eu ti-am spus care e dimensiunea oficiala pentru Freelander 2. E latime 235 pe toate dimensiunile de la 17 la 19, insa e 215 pentru 16. Stiu ca pare ciudat, insa asa e ... cel putin oficial. Poti verifica, fara probleme.

Stiu ca au fost persoane care au pus si 255/65 pe jante de 18, chiar fara probleme.... la tine se pare ca au fost probleme si de aceea am explicat unde sunt devierile fata de standardul oficial. Sincer, cred ca problema nu vine din 235 ci din acel 85... insa tine cont ca 85 e un raport al inaltimii fata de latime, adica 235/85 e mai inalta decat 215/85...

In concluzie, daca te deranjeaza atingerea la bracare, ai cateva optiuni:

- flex

- 215 in loc de 235

- 75 sau 65 in loc de 85, mentinand jantele pe 16"

- .....

Sper ca te ajuta info.

P.S. Si eu tot Freelander 2 SD4 am :)

Multumesc MihaiB. In weekend o scot pe aratura sa o vad cum se comporta, sper sa si ploua putin...Vreau s-o pastrez asa daca se poate cel putin pana in primavara ptr ca imi place mult . Eram curios daca si uzurile la directie, bucsarie, etc, etc (nu prea am tangente cu mecanica) sunt cu mult mai pronuntate, rapide.. daca raspunsul e nu, nu ai uzuri mult mai mari si mai rapide, din optiunile tale de mai sus o aleg pe prima, adica " flex ". Azidimineata am fost la reprezentanta, raspunsul nu a fost clar ptr mine si uite asa am gasit si forumul... :))

PS: s-o stapanesti sanatos si pana cand vrei tu. mie imi place mult, e tamam ce-mi trebuie :)

Link spre comentariu

Bine ai venit!

Probleme, altele decat cele evidente la atingere, pot fi daca masa noului ansamblu - cauciuc + janta de 16 este cu mult mai mare decat cea a vechiului ansamblu.

Pot aparea solicitari suplimentare pe planetare, grupuri si timonerie.

Mai ales in momentele in care o roata se invarte in gol si apoi recapata brusc aderenta. Au fost cazuri multe unde s-au rupt astfel arbori planetari sau grupuri diferentiale... Inertia maselor in miscare.

Cateva informatii despre anvelope si dimensiuni poti gasi aici: http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html

Si eu sunt din Constanta si am un FL2.

Poti intra si pe http://www.offroadindobrogea.ro/forum/ si sa dai de gasca vesela 4x4 din Constanta. Unii iti pot chiar povestii experiente traite "la prima mana" cu ce se intampla cand pui cauciucuri mult mai mari decat trebuie.

Sau pe www.freel2.com si sa dai de o comunitate internationala simpatica de posesori de FL2.

Editat de Axel
Link spre comentariu

Multumesc Axel. Intradevar informatii utile. Sper sa ne intalnim candva prin vreun coclau sau la o bere... Lumea e mica.

Link spre comentariu

Am si eu doua nelamuriri in ceea ce priveste anvelopele mele si m-am gandit sa postez in aceasta sectiune.

Am doua seturi de genti (una aluminiu cu gume de 215/65/16 , de vara , si una tabla 195/80/15 cu 2 gume michelin alpin si 2 goodyear wrangler hp, acestea fiind mixte dar avand pe ele simbolul m+s), intrebarile ar fi :

1. daca folosesc gumele goodyear pe spate cu noile reglementari o sa am probleme cu politia ? (astia conform legii prin cauciucuri de iarna inteleg m+s, desi ale mele conform producatorului sunt 4 season).

2. cand dau jos gentile de tabla (prin martie-aprilie) apare urmatoarea problema : abia le dau jos , se intepenesc, tre lovite de pe interior etc. (care ar fi solutia pt evitatul acestei neplaceri? alte prezoane , uns cu ceva la montaj etc)

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...

Salut pe toată lumea. :hl Am un LR Freelander echipat cu cauciucuri Pirelli. Cele din fată s-au cam dus si as vrea să le schimb.Pot pune pe fată alte cauciucuri tot de aceleasi dimensiuni dar de alt producător ? Si încă ceva ,masina este echipată cu cauciucuri 215/65 /16...pot pune pe ea 215/70/16 toate 4 bucăti? :tk

Valabil pt orice masina good to keep in mind that: http://www.etyres.co.uk/tyre-size-calculator.htm

:cl

firekeeper
Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Anvelope Freelander I

salut,

solicit sprijin in alegerea cat mai corecta a unor cauciucuri off road pentru un freelander 2 1,8/1998. vreau sa pun ceva agresiv si cu cotele maxime pe care le suporta masina. Exemplu : pot pune 225/75/16, fara sa fac modificari la caroserie?

Link spre comentariu

Re: Anvelope Freelander II

Salut, vezi in link-uri http://forum.club4x4.ro/showthread.php?65144-Masina-Mea-Freelander-(Ursoiu-),http://forum.club4x4.ro/showthread.php?65071-Masina-mea-Freelander-Td4-2002&highlight=anvelope+freelander, dar trebuie sa iei in calcul si greutatea mai mare a anvelopelor.

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?45433-anvelope-BFGoodrich-orice-tipodimensiune&highlight=anvelope+freelander

freelander 2 1,8/1998.

Este Freelander 1.:wink:

Editat de DKW

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

Re: Anvelope Freelander I

salut,

este freelander 1. Constientizez riscurile la care ma expun in ceea ce priveste politia si RAR-ul, si problemele ce pot aparea din cauza dimensiunilor, dar, daca place, place si mergem mai departe. Multumesc mult pentru link-uri!

Promit ca voi reveni cu foto.

O zi buna sa aveti!

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

Re: Anvelope Freelander I

Salutare freelandelistilor,merge dimensiunea asta pe freelander 1.8.

BF Goodrich 235/70/R16 ??????????

vreau sa o fac sa arate cat mai WILD :wink:

si trebuie trecut in talon ????

Editat de tonytherunner
If you own a land rover everyone expect to be a mechanic
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare