Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Nissan: a mai murit o legenda ...patrol (discutie generala)

soimu

Postări Recomandate

Re: a mai murit o legenda ...patrol

Diferenta geometrica dintre cele doua sisteme este data de libertatea mai mare de miscare care o are sistemul cu punte rigida fata de cel cu brate. Adica mai simplu spus daca ai punti rigide flexezi mai mult decat cu suspensie cu brate. Apoi mai gandeste-te ca la punte fixa centrele rotilor si centrul diferentialului sun tot timpul coliniare, adica fortele se transmit pe aceeasi linie. Pe cand la suspensie independenta pozitia diferentialului e fixa, iar rotile sa balangane sus si jos, adica planetarele mai tot timpul sunt solicitate si lateral.La suspensia independenta ai un triunghi format de lantul cinematic, cu diferentialul in varf.

Gip Gran`sirochi ovarlend ecspedisan
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator wolff

Ala nu-i Nissan Patrol ci Nissan PORCOTAM !!! Si dupa ce ca e ditamai porcul urat cu spume i-au mai pus si o scarba minuscula de scrumiera !!!! Pai eu daca imi iau asa ceva unde imi pun trabucul ?? Mi-l bag in ....??? Oricum, predictibil trendul, fara suparare pentru domnii posesori, de la y61 incoace mai usor cu fierul si mai mult cu plasticul.

Link spre comentariu

Eu am Y-260 de 4 ani, folosit numai la tractari. An fabr 1989. Apa, talpa schimburi de ulei, motorina. In afara de off-road nu cred sa fie mai solicitata vreo masina. Transmisie, ce mai, super. Motorul RD-28T foaaarte fiabil si silentios prin cureaua de distributie. Punti rigide , planetare ascunse de intemperii in punti, cruci cardanice ca de camion. Suspensie de suspensie pe arcuri in foi. In cateva cuvinte O MASINA DEOSEBIT DE FIABILA! Am uitat sa precizez : tabla multa peste tot si de buna calitate. Niciodata nu cred ca va mai fabrica Nissan astfel de masini. Ati vazut vreun Touareg utilizat pana acum exclusiv la tractari ?

Link spre comentariu

Diferenta geometrica dintre cele doua sisteme este data de libertatea mai mare de miscare care o are sistemul cu punte rigida fata de cel cu brate. Adica mai simplu spus daca ai punti rigide flexezi mai mult decat cu suspensie cu brate. Apoi mai gandeste-te ca la punte fixa centrele rotilor si centrul diferentialului sun tot timpul coliniare, adica fortele se transmit pe aceeasi linie. Pe cand la suspensie independenta pozitia diferentialului e fixa, iar rotile sa balangane sus si jos, adica planetarele mai tot timpul sunt solicitate si lateral.La suspensia independenta ai un triunghi format de lantul cinematic, cu diferentialul in varf.

Nah, axial nu, ca n-au cum (cred ca asta ai vrut sa spui cu "solicitate lateral"). N-am cerut o explicatie savanta, cu notiuni de mecanica teoretica si alte balarii de academie.

Uite, ma intereseaza de exemplu daca in teren e mai bine ca roata sa ramana paralela cu masina (ca la indep.) sau sa se balangane ca la punte; daca greutatea puntii, mai mare de obicei decat a suspensiei indep. e un dezavantaj major, mai ales intr-un teren foarte variat; chestii din astea as aprecia sa aflu.

Libertate de miscare mai mare n-ai; geometric poti sa asiguri aceeasi cursa si la indep., totul depinde de unde pui articulatiile si cat de lungi faci bratele.

Link spre comentariu

indiferent de ce spun unii sau altii.....e clar un lucru....masini cu adevarat de teren....nu se mai fac

o sa veniti sa spuneti ca se fac ptr Africa...Australia......posibil...dar alea sunt acolo si noi aici......unde daca nu seamana a telefon mobil corcit cu un laptop masina aia nu are ce cauta pe drumurile publice :grin:

ptr mine....care sunt fan Nissan.....productia de masini de teren a marcii s-a oprit la Y60

Link spre comentariu

indiferent de ce spun unii sau altii.....e clar un lucru....masini cu adevarat de teren....nu se mai fac

o sa veniti sa spuneti ca se fac ptr Africa...Australia......posibil...dar alea sunt acolo si noi aici......unde daca nu seamana a telefon mobil corcit cu un laptop masina aia nu are ce cauta pe drumurile publice :grin:

ptr mine....care sunt fan Nissan.....productia de masini de teren a marcii s-a oprit la Y60

hehe, si daca te gandesti ca unii sunt de parerea ca inca la 160:grin:

Link spre comentariu

Sunt total de acord cu ceea ce a spus @bogthebat la inceputul topicului - masinile de exceptie inca se mai fac!!!! Cautati-le, sunt acolo. Diferenta e data de pret - datorita normelor de poluare, ramenem fara par in nas cand auzim costul inmatricularii...

Sa fiu mai explicit - si Nissan si Toyota continua sa produca vechile masini. Caroseria este mai mult sau mai putin noua in schimb, sub capota se afla vechile si clasicele variante.

Dati pe http://www.nissan-global.com/EN/NISSAN/ si incercati tari precum Australia, Algeria, India... Nici vorba de Patrol 2010 sau modelul vandut in Europa in ultimii ani. Veti gasi un Y61. Se vinde in continuare, nu are catalizator iar anumite variante nu au deloc electronica.

Cand voi deschide laptopul, voi posta o poza cu o masina pe care am vazut-o la Rune acum 4 saptamani - un LC. Frumoasa foc dar mi se parea ceva ciudat. Pana am intrebat si am fost lamurit: fabricatie 2008. Un fel de serie 70 cu un usor facelift. Arcuri pe foi, motor 4,2 natural aspirat si fara ECU. Unica electronica suplimentara: geamuri electrice si AC. Masina facuta pentru tari in care nu exista norme de poluare si, de cele mai multe ori, nici sosele.

Din punct de vedere comercial, pe scara larga este o nebunie sa vinzi masina pentru Europa acolo sau invers. Asa ca, s-au adaptat. Europa e plina de sosele, cat din cota de piata credeti ca ar atrage cu masini "dure"? In schimb, daca mergem in Congo - cate service-uri sa fie dotate cu electronica? Sau pur si simplu, de ce sa mergi acolo cu o electronica si o norma de poluare care nu sunt obligatorii in schimb cresc costul masinii cu 40%? Nici macar airbag nu au acolo.

Masinile cu pricina se pot comanda prin Germania. Varianta aceasta o cunosc eu dar sunt convins ca sunt si altele. Masina in sine nu sare de 25.000 Eur. taxa de poluare in schimb, poate fi inca pe atata. Din cate am inteles, un LC fara electronica ajunge cam 42.000 inmatriculat in Romania. Nu are piele, nu are xenon, ABS, ESP, DVD sau alte dracii. Mai e si patratzoasa. Motiv pentru care, grosul populatiei ar spune ca trebuie sa ai rahat in loc de creier sa o cumperi. Cativa cunoscatori ar da orice sa o aiba...

Samurai - pentru extrem

Patrol y60 LWB - pentru expeditii

Ford Ranger - asta nu stiu pentru ce mai este dar imi place...

Link spre comentariu

Nah, axial nu, ca n-au cum (cred ca asta ai vrut sa spui cu "solicitate lateral"). N-am cerut o explicatie savanta, cu notiuni de mecanica teoretica si alte balarii de academie.

Uite, ma intereseaza de exemplu daca in teren e mai bine ca roata sa ramana paralela cu masina (ca la indep.) sau sa se balangane ca la punte; daca greutatea puntii, mai mare de obicei decat a suspensiei indep. e un dezavantaj major, mai ales intr-un teren foarte variat; chestii din astea as aprecia sa aflu.

Libertate de miscare mai mare n-ai; geometric poti sa asiguri aceeasi cursa si la indep., totul depinde de unde pui articulatiile si cat de lungi faci bratele.

@workaholic_ro, nu mi-o lua in nume de rau dar tu faci un exercitiu teoretic. Motivul este simplu - cel mai probabil geometria in sine a suspensiei independente ajuta oriunde pentru banalul fapt ca fiecare roata sta acolo unde trebuie. La puntea rigida, ajungi usor cu o roata suspendata. Dar pana acolo exista o dilema mult mai simpla - cum faci o idependenta sa reziste? Probabil ca ai putea daca ai pune material cat sa devina mai grea decat o rigida. Sau sa ai mase in miscare prea solicitante pentru transmisie. Iar daca scapi de aceasta dilema, dai de alta - cum faci bratul inferior al suspensiei sa treaca bolovanul sau sa nu se rupa la contactul cu el? Iar daca treci si de aceasta etapa te vei intreba cum "sigilezi" planetara? Si daca nu este de ajuns, hai sa luam o planetara, sa o supunem fortelor firesti de torsiune si dupa aia sa dam cu o piatra in ea. O sa avem surpiza sa vedem cum crapa. Sau se indoaie si duce la dezechilibru dinamic. Static multe rezista. Dinamic, mai putine.

Pana una alta, exista 3 solutii pentru solicitari masive:

- senile

- punte rigida

- punte portal

Aplicate pe tot ce se cheama tractor, masina, TAF si ce o mai fi pentru conditii si teren superdur. Si ca sa nu fie nedrept, voi mentiona si notabila exceptie - tractoarele JCB. Dar alea sunt din alt film, prioritatea fiind versatilitatea.

Altfel spus - pana la problema geometriei exista problema fiabilitatii la costuri rezonabile. Bineinteles, putem apela la NASA si bagam materiale rezistente si usoare. Scuzati exercitiul teoretic dar nu eu l-am initiat...

Am vazut ca s-a pomenit si de Humvee. Ar fi bine sa lamurim un mit sa si facem anumite distinctii: renumita masina nu a fost conceputa si nici nu se doreste a fi un offroader autentic. Cerinta armatei americane a fost clara: "camion usor". Si cu ecartament egal cu al masinilor de lupta. Plus ANUMITE abilitati offroad. La greutatea, dimensiunile si configuratia lui nu este sub nici o forma o masina conceputa pentru offroad in sensul in care il practicam noi.

Samurai - pentru extrem

Patrol y60 LWB - pentru expeditii

Ford Ranger - asta nu stiu pentru ce mai este dar imi place...

Link spre comentariu

• 8 luni mai târziu...

Pana una alta, exista 3 solutii pentru solicitari masive:

- senile

- punte rigida

- punte portal

Portale poti sa pui si pe punti rigide si pe punti independente si daca esti foarte hotarat pana si transmisia puterii la senile poti sa o faci stil portal. Asa ca portalul nu are ce cauta in lista respectiva, e doar angrenajul de la roata.

Prioritatea la utijale e sarcina mare si simplitate. Nu s-a pus punte rigida (pe fata) pentru ca s-a vrut articulare in off-road. Simplitate... Toata puntea e prinsa intr-un singur punct, iar suspensie nu exista pe utilaje grele, cum sunt tractoarele (sau mai bine zis buldo-excavatoarele) JCB.

Cauta TAK4, independenta pentru aplicatii grele si vei vedea ca se poata face ceva serios cu independenta.

Totul depinde de aplicatie si cerere....daca 90% din clienti vreau masina sa se plimbe pe asfalt si cu usoare iesiri pe macadam, compromisul in comfort si comportament dinamic care se face cu o punte rigida nu se justifica.

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Uitandu-ma pe autoscout24.it am gasit masina asta http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=163733615. Pentru nostalgici cu bani.

mda...bravo

fix in topic..slpslpslpslp

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Vizitator catalin mihai

Din punctul meu de vedere noul nissan este o timpenie urit rau seamana cu pathfinder la grila bara este indentica de pathfinder proectoarele sunt de dacia logan stiu sigur eu am un pathfinder si am spart bara si cei de la nissan au montat proectoare de logan in concluzie o porcari.

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Re: Nissan: a mai murit o legenda ...patrol (discutie generala)

nu e copiata dupa lc 200, e versiunea noua de qx56 de la infinity dar vine ca raspuns la lc200 pentru ca nissan nu facea o astfel de masina inca. oricum asteptam si noi sa vedem ce/cum/daca se lanseaza in europa cu vreun v8 diesel ceva

Nissan Patrol GR Y61 3.0 turbo diesel intercooler 2000
Link spre comentariu

Parerea mea :

Din pacate, ca masina de teren Off-road autentica , Patrolul lung ( vechi ) nu se incadreaza de nici o culoare. Dimensiunile sunt cauza principala. Lung , lat si greu . Nu incapi cu el nici pe poarta deschisa a unui combinat siderurgic decat cu multa grija. Nu ai ce sa cauti in teren greu , ingust , printre copaci , etc. Sigur ca are puntile fixe ca dotare de serie , dar are un mare neajuns : Tractiunea nepermanenta.

Indiferent de parerea pasionatilor de off-road-ere, tractiunea integrala permanenta este o gaselnita folositoare. Masina nu se foloseste permanent pe suprafete in care 4x4 cu cutie de transfer poate fi folosit. De cele mai multe ori intalnesti situatii mixte in care cuplezi si decuplezi de te ia gogoiul. Mai ales pe soselele patriei unde zapada se da cu intermitente si dai de uscat , ud si polei in 50 de metri . Land Cruiserul a avut numai de castigat cand a lansat modelul 120 care , fata de 90 avea tractiunea integrala permanenta.

Patrolul clasic se adreseaza unor piete gen Australia sau Africa , unde drumurile extrem de lungi si neamenajate necesita spatiu mare interior in care sa poti lua cu tine sute de litri de combustibili , apa , alimente si echipamente diverse. In Europa nu se justifica asa ceva. Patrolul a fost visul Vietii mele ( vreo 5 ani ) , pana am inteles cat de pacatoasa este tractiunea nepermanenta in conditii de polei sau drum deszapezit cu portiuni de gheata sau zapada intermitente.

Sa ne gandim la clientul de PAtrol. MAsina costa mult ca naiba. Pretul este suplimentat si cu valoarea vamei , niste taxe mari si o intretinere destul de scumpa . Cati Europeni sunt dispusi sa cumpere asa ceva cand un Touareg ii plimba in toata Europa in deplina siguranta , cu un consum mai mic , cu siguranta mai mare , cu un confort la superlativ si cu spatiu destul cat sa incapa 5 persoane cu multe bagaje ?

Sa fiu producator European , as fabrica Patrol numai daca as vrea sa dau musai faliment.

Sa nu ma intelegeti gresit , cred ca este o masina extraordinara , dar mai trebuie sa fie si interesanta si accesibila pentru a fi foarte vandabila.

Cati patroni de S.R.L. uri din capitala noastra nu si-au cumparat asa ceva fara sa aiba habar cu ce se mananca. Vroiau ceva mare sa se dea la o parte Daciile din fata lor. Cand s-au prins ce inseamna 4x4 nepermanent deja distrusesera un grup sau rupsesera niste planetare si cand au ajuns la reprezentanta sa le repare au inceput sa planga de li se inodau lacrimile in barba la auzul pretului.

Cunosc personal un imbecil care a mers cu masina de noua cu tractiunea 4x4 cuplata " ca de aia a dat atatia bani " . In 500 de km a distrus grupul si a concluzionat ca Patrolul e o masina de rahat. Omului nu ii trebuia asa ceva . A cumparat-o doar pentru a se mandri ca "o are cea mai mare" .

Este o masina excelenta , dar se adreseaza unei multimi foarte restranse de utilizatori care trebuie sa arate cam asa :

- au o pensiune sau vreun gater

- au idee de ce se intampla cand cupleaza 4x4 cu 50-50 .

- au nevoie de spatiu interior

- nu folosesc masina decat pe drumuri neamenajate ...dar nu o scot niciodata in off-road

- se pricep destul la mecanica ca sa stie ca este o masina cu niste nevoi speciale care necesita o ingrijire la anumite perioade ca o sabie japoneza .

Acum ganditi-va cati din posesorii de PAtrol se incadreaza cat de putin in aceste criterii.

Editat de JurasikMan
Link spre comentariu

eu cred ca sunt mult mai multe categorii de oameni care au nevoie de o masina ca patrolul si pentru care un 4wd in sensul modern al cuvantului nu poate sa ofere niciodata mobilitatea pe care o ofera tancul acesta prea lung si prea greu(cu toate ca in padure nu m-am speriat niciodata prea tare ca n-am loc)

-vanatori

-pescari

-silvicul si alte institutii care controleaza zone fara drumuri amenajata

-politia de frontiera

-fotografi de wildlife

..... sunt sigur ca lista poate continua masiv.

patrolul nu este o masina pentru toata lumea cum nu este nici land cruiserul insa nevoie pentru aceste masini nu a disparut. eu nu as fi investit bani in patrolul meu din 2000 daca puteam sa-mi iau noul model de patrol mai mare, mai confortabil etc.... din pacate nu s-a mai facut dar sunt sigur ca toyota va demonstra ca acest tip de masina are utilitate nu doar pentru pasionatii de offroad cat si pentru cei care nici nu pot gandi sa-si ia altfel de masina prin natura serviciului sau hobiului pe care il practica. cazul meu. pentru mine masinile de teren sunt: land cruiser, patrol, range rover, discovery, wrangler, g klasse, defender si pajero.... plus jimny care in propria lui clasa acolo la offroadere mici cel mai bun. posibil sa fi omis vreuna dar intelegi ideea. eu numai din masinile acestea pot alege ca sa-mi rezolv treburile satisfacator.

Link spre comentariu

Te-ai dat vreodata cu un M (IMS), masina romaneasca, masina in mintile ei, macar in postura de pasager sa vezi cam ce poate?

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

daca ma intrebi pe mine, da am fost la offroad cu baietii cu aro din iasi si am mers cu aro, era si un ims pe acolo am o parere foarte buna despre ele sunt masini foarte capible in teren, in padure insa nu-ti ofera nici un pic de confort, sunt masini doar pentru offroad si eu cel putin vreau o masina care este ceva mai mult de atat. imagineaza-ti ca plec in delta cu barca dupa mine cu ims-ul sau aro. sau merg la vanatoare la silvic la 2-300km, pana si fondul meu local de vanatoare e la 70km de iasi si trebuie sa stai toata ziua la minus cat vrea Doamne Doamne sa fie afara

Link spre comentariu

Colegule Ionutz ,

IMS-ul poate tot atata cat poate orice masina cu anvelope inguste , garda mare si unghiuri bune. Am vrut acum multi ani sa restaurez unul dar mi-am dat seama ca este inutil. Eu chiar am mers cu asa ceva. Iarna e tragedie si durere. Ai nevoie de costum de cosmonaut. Trage curentul pe peste tot ,senzatia de nesiguranta este omniprezenta, puterea motorului este pentru alte generatii ( Hitler, Mosolini si fratii lor ) . De dezaburise nu zic nimic ..pentru ca este inexistanta. Sistemul de cuplare a rotilor de pe puntea fata face viata grea indiferent cat de pasionat esti de asa ceva. Ca sa nu invarta rotile fata trebuie surubarit la cuplaje de benghelesti. Ca sa decuplezi fata pe bune ...desurubaresti cuplajele planetarelor ca sa poti merge pe asfalt. Directia ( cu fata cuplata ) e o experienta de neuitat. Si Arnold in vremurile lui bune ramane fara biceps dupa o plimbare cu IMS-ul . Stai tot timpul cu cheia in mana . Satisfactie minima , transpiratie maxima.

Deci sa lasam sentimentalismele pentru asemenea vechituri si sa realizam ca timpurile si tehnologia au avansat tocmai ca sa ne ajute , ca sa ne faca viata mai usoara si nu ca sa ne intoarcem la ABC-ul mecanicii si sa ne chinuim ca Hristos pe cruce in numele unei pasiuni . Motorul de "jumate Carpati" consuma cat un cap tractor de camion si trage ca magaru' in panta. Daca iti plac senzatiile tari , da jos toate capitonajele de pe o Niva ( nu ca ar avea prea multe ) ia-i chederele jos de la usi , inalt-o putin si ai taman un IMS contemporan cu mentiunea ca partea de cuplare-decuplare a fetei este mai omeneasca.

Link spre comentariu

Sentimentalismele sunt reale si pentru patrolul vechi si pentru IMS.

Nu poti compara un IMS vechi INTRETINUT-nu un cotetz de gaini-cu nici una din masinile actuale-fiecare cu treaba si potenta ei.

VW Typ 3, 1966

LR Go Beyond Tough Phone IP68

http://www.lroc.ro

Link spre comentariu

Parerea mea :

Sa ne gandim la clientul de PAtrol. MAsina costa mult ca naiba. Pretul este suplimentat si cu valoarea vamei , niste taxe mari si o intretinere destul de scumpa . Cati Europeni sunt dispusi sa cumpere asa ceva cand un Touareg ii plimba in toata Europa in deplina siguranta , cu un consum mai mic , cu siguranta mai mare , cu un confort la superlativ si cu spatiu destul cat sa incapa 5 persoane cu multe bagaje ?

Sa fiu producator European , as fabrica Patrol numai daca as vrea sa dau musai faliment.

Cati patroni de S.R.L. uri din capitala noastra nu si-au cumparat asa ceva fara sa aiba habar cu ce se mananca. Vroiau ceva mare sa se dea la o parte Daciile din fata lor. Cand s-au prins ce inseamna 4x4 nepermanent deja distrusesera un grup sau rupsesera niste planetare si cand au ajuns la reprezentanta sa le repare au inceput sa planga de li se inodau lacrimile in barba la auzul pretului.

Cunosc personal un imbecil care a mers cu masina de noua cu tractiunea 4x4 cuplata " ca de aia a dat atatia bani " . In 500 de km a distrus grupul si a concluzionat ca Patrolul e o masina de rahat. Omului nu ii trebuia asa ceva . A cumparat-o doar pentru a se mandri ca "o are cea mai mare" .

Acum ganditi-va cati din posesorii de PAtrol se incadreaza cat de putin in aceste criterii.

Sa compari Patrolul cu Touaregul este ca si cum ai compara mere cu pere.In primul rind pretul Patrolului chiar si cu acele taxe vamale este mai mic decit al Touaregului,consumul crede-ma este similar.Despre siguranta Touaregului este mult de vorbit,pretul pieselor si aici ma refer la cele de origine este zdrobitor,iar daca in nici in Patrol nu incap 5 persoane plus mama lor de bagaje.

E drept eu cu Patrolul nu voi fugi niciodata pe autostrada cu 200 la ora la fel cum tu cu Touaregul nu vei merge niciodata in padure dupa un Patrol.Nu confunda lumea offroadului cu acei patroni de SRL-uri de care pomenesti

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare