mihaituk Postat August 7, 2010 Partajează Postat August 7, 2010 PROBLEMA MARE...:ang2 Am trecut la schimbarea rapoartelor de la 4.11 la 4.88, pe Landcruiserul 1HZ. Totul ok, pana ce am vrut sa montez la loc diferentialul spate (cu blocant ARB montat acum 2 ani). Fiind o punte semi-floating, are sigurantele in diferential, ascunse de o piesa cilindrica. Acea piesa se scoate printr-un decupaj din peretele blocantului, dupa ce in prealabil a fost extras axul satelitilor. Baiul cel mare este ca noua coroana este mai groasa cu 4-5 mm, si obtureaza partial ambele goluri, cel al axului satelitilor si cel prin care ar trebui sa introduc piesa care intra intre planetare si o alta piesa circumscrisa, care fixeaza cele doua axe ale satelitilor. In acet moment m-am blocat si am incercat sa caut variantele de salvare. acestea ar fi: 1. pentru axul satelitilor - frezare minimala a unui dinte din coroana pentru a permite culisarea acestuia in gaura, simultan cu o frezare a gaurii decupate in ARB pentru a face loc pieselor distantiere aici nu cunosc daca o mica stirbire a unui dinte poate genera probleme coroanei si de aemenea daca marirea cu 5mm a golului din corpul blocantului are implicatii majore.. 2. demontarea coroanei si subtierea din latura care se lipeste pe blocant cu cca 4mm. coroana veche are cam 29 mm in total, cea noua are 34 mm. pe de alta parte, grosimea la suruburi este de 12 mm la cea veche si de 14 mm la cea noua. rezulta ca o subtiere ar reduce grosimea la suruburi la 9-10 mm. in acest caz nu cunosc daca subtierea este posibila printr-un proces de strunjire/alezare, tinand cont de duritatea materialului, iar pe de alta parte nu imi dau seama daca nu se slabeste semnificativ rezistenta coroanei. 3. varianta a treia nu vreau sa o imaginez (alta punte - full floating, alt blocant, alti bani, alta distractie..) ceva sfaturi mi-ar prinde tare bine... multumiri anticipate! poze: http://lh3.ggpht.com/_4i7meG7JC8g/TF3JgQOkpFI/AAAAAAAACCE/ewcpByKEd1w/s720/DSC03285.1.JPG iata cum a crescut coroana... http://lh6.ggpht.com/_4i7meG7JC8g/TF3OUZEnI_I/AAAAAAAACCY/Y_iaWcOsj4E/s720/DSC03284.JPG http://lh6.ggpht.com/_4i7meG7JC8g/TF3JhUXXrcI/AAAAAAAACCM/OaOtDEX5an8/s720/DSC03289.JPG T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
worldscape Postat August 7, 2010 Partajează Postat August 7, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? asta e daca cumperi dupa care te apuci sa citesti.... nu esti nici primul , nici ultimul... pe site la ARB scrie plaja de rapoarte pt dif tau.... variantele sunt 3 ori pui pe strung coroana, ori diferentialul, ori ramai la rapoartele dinainte, ori cumperi diferentia pt 4.88 :wink: BAFTA Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift http://www.ClubJeepRomania.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Georgenis Postat August 7, 2010 Partajează Postat August 7, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? In niciun caz sa nu stirbesti vreun dinte pentru ca sigur vei avea probleme. 1. Ori frezezi putin coroana dar ii vei slabi rezistenta. Daca o frezezi trebuie sa vezi dinainte daca reglajul jocului pinionului iti permite sa fie si dupa frezare cat trebuie. 2. Iei o punte full-floating cu blocantul electric pe ea si gata :grin: vei avea si franele pe discuri, dar nu incap jante pe 15 cu offset pozitiv. 3. Ramai cu rapoartele vechi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 8, 2010 Partajează Postat August 8, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Buna ziua ! Se pare ca ai cumparat ce nu trebuie, din pacate. Rezistenta e ultima ta problema in caz ca frezezi sau strunjesti ceva acolo. Daca iei patru milimetri din coroana, poti sa uiti de pata de contact, deci totul e compromis. Ori revii la vechiul setup (vechile rapoarte), ori returnezi piesele comandate gresit (if possible...) si comanzi ce trebuie. In termeni tehnici exista ceva ce se cheama "carrier break-up". Adica limitele de dimensiuni ale cosului purtator al diferentialului pana la care incape un anumit raport inauntru, respectiv de la care incap alte rapoarte acolo. Iar cand zic "incap", ma refer si ca functioneza la parametri, nu numai ca "au loc destul". Pacat, dar asta se intampla daca nu esti atent la comandarea pieselor sau daca nu te consulti cu cei care sunt in tema. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 8, 2010 Autor Partajează Postat August 8, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? uitandu-ma retroactiv pe arb.com.au, am gasit asta: http://www.arb.com.au/resources/pdf/airLockers/application_chart.pdf si apoi asta http://www.arb.com.au/resources/pdf/airLockers/2-RD153.pdf nu imi dau seama astfel ce e gresit, acolo pare ca scrie ca se pot pune toate rapoartele, iar setul coroana/pinion e tot de prin australia. ori blocantul e problema, ori tot ansamblul la vare vreau sa ajung nu este fezabil la tipul asta de punte... din pacate nu stiu cati dintre importatorii de aici au atata experienta incat sa anticipeze toate problemele de acest tip. si nici eu nu m-am nascut cu diferentialul in brate. ma mai gandesc cum actionez.. T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 8, 2010 Partajează Postat August 8, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Salutari ! Din cate am inteles, ai diff-ul RD153 pentru semifloating, cu diametrul interior al rulmentilor cosului de 50mm. Si ansamblul acesta ar trebui sa supoarte toate rapoartele disponibile pentru aceasta configuratie, ca asa zic ei in al doilea pdf. Pana aici, totul OK. Un alt aspect de care m-am lovit eu, si care clar trebuie luat in considerare in astfel de situatii, dar nu stiu daca este aplicabil in cazul tau, este urmatorul: La comanda ansamblului pinion plus coroana, la unele punti, ai optiunea la coroana "thin" sau "thick", adica subtire sau groasa. Clar ca la cea subtire, pinionul e mai mare in diametru, iar la cea mai groasa, pinionul e mai mic in diametru. Binenteles, pastrand raportul. Se pare ca, in acesta caz, vechea ta coroana e "thin", iar cea noua e "thick". Implicit, nu se vor potrivi pe cosul necorespunzator. Pe de alta parte, in cazul unei astfel de situatii, ARB trebuie sa stie acest lucru, si sa ofere cosuri de adancimi diferite, pentru a pastra compatibilitatea. Dar, cand ARB zice "toate rapoartele", poate se refera doar la cele disponibile stock, si nu la ceva aftermarket. O alta varianta ar fi achizitionarea rapoartelor dorite tot de la ARB (in caz ca produc). Se practica de la un producator la altul diferente constructive ale aceluiasi element din motive de marketing, pentru a "obliga" clientul sa achizitioneze tot din acelasi loc si alte repere, pentru a pastra compatibilitatea in lantul cinematic al masinii sale. Iar el, producatorul, sa faca un ban in plus. Poate ar fi recomandabil sa le bagi un mail la ARB customer service in care sa le prezinti problema ta si sa vezi cum vad ei solutia. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 8, 2010 Autor Partajează Postat August 8, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? E o variant plauzibila, o sa ma coving mai exact despre tipul de blocabil, dupa ce il scot maine de pe punte. Voi scrie catre amandoi producatorii, sa vad ce aflu. multam, mihai T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 9, 2010 Autor Partajează Postat August 9, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? salutari! am detalii in plus: bocantul este de fapt RD124 ( http://www.arb.com.au/resources/pdf/airLockers/2-RD124.pdf ), cred ca este un model premergator lui RD153, dar cu aceleasi permisivitati in ceea ce priveste rapoartele. coroana este DC 27 ( http://www.marks4wd.com/products/diff_gears/diff_gears_ring_pinion_toyota.htm) si altul nu pare sa fie mai subtire la 4.88. vorbind telefonic cu Alex (GTC) mi-a confirmat problema la semi-floating, fiindca coroanele sunt foarte groase. solutia pe care a mai adoptat-o era de rectificare a coroanei (pentru care trebuie gasit un mester bun si o masina de rectficat mai hoata), comcomitent cu nuste reglaje si saibe suplimentare la pinion. tinant cont ca 4,4 mm ar fi suficienti sa incapa distantierele si axul satelitlor, ar ramane in carnea coroanei, la suruburi, 9 mm. e un risc mare, oare? nu ca as fi adeptul compromisurilor, dar nu mi-ar placea sa adun fiare inutle prin curte, plus ca ar creste mult costurile in alte variante. am scris mesaje catre arb si marks4WD, sper macar sa imi raspunda ceva. am pus si o schita cu niste masuratori, poate cineva are nevoie. cotele din paranteze sunt ale coroanei originale. http://lh5.ggpht.com/_4i7meG7JC8g/TF-3WXtg7mI/AAAAAAAACCg/QP-5wFTl3MI/s720/schita.jpg T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Buna ziua ! Am eu dubiile mele privitor la o angrenare perfecta dupa prelucrarea coroanei... Gandeste-te ca vei deplasa coroana cu 4-5mm mai departe de axul pinionului. Inca nu s-au inventat saibe care sa compenseze o deplasare pe raza. Si tu de asta ai nevoie... Indiferent unde vei pune saibe, pinionul este centrat de rulmenti de fapt, iar saibele (cu limitele de rigoare), in cel mai bun caz iti vor deplasa pinionul mai inainte sau mai inapoi, Dar in nici un caz mai catre coroana... Mai adanc poti sa-l faci sa intre, dar nu vei putea compensa corect cei 4-5mm necesari, iar angrenarea va fi orice altceva decat ce trebuie, si pata de contact va fi "tunel de contact"... In caz ca totusi te hotarasti sa umbli acolo, prelucrarea coroanei se poate face fara probleme pe strung, indiferent de tratamantul termic aplicat acesteia. Exista de multi ani cutite de strung cu placute din carburi metalice, carora nu le rezista nimic. Si poate pentru planare/finisare, sa lasi un span de luat si la rectificat. O varianta pe care poate n-ai luat-o in calcul, este sa-ti construiesti alta coroana, asa cum ai nevoie. Pentru ca se poate. Sunt curios de urmatorul pas pe care-l vei face, precum si de rezultatul acestuia. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 9, 2010 Autor Partajează Postat August 9, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Buna ziua ! Gandeste-te ca vei deplasa coroana cu 4-5mm mai departe de axul pinionului. Inca nu s-au inventat saibe care sa compenseze o deplasare pe raza. Si tu de asta ai nevoie... este adevarat, de fapt subtierea coroanei ar necesita o ingrosare a pinionului de atac. inainte de toate o sa masor ce inseamna o deplasare laterala a coroanei simultan cu o deplasare longitudinala a pinionului. in ceea ce priveste confectioantul, nu cunosc locuri unde s-ar putea face la comanda, plus proiectarea pieselor. cum spuneam si pinionul trebuie marit in diametru .. revin cu vesti. T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 9, 2010 Autor Partajează Postat August 9, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? am mai gasit si asta http://www.arb.com.au/resources/pdf/airLockers/5-06.pdf este data o solutie numai pentru axul satelitilor, ma gandean ca si pentru piesa distantier sa fie aceeasi frezare minimala a dintilor. e drept ca pentru ax interventia ar fi tangentiala, plus ca dintii sunt inclinati catre exterior, si ar musca numai din extremitatea interioara a coroanei. ar fi nostim ca si fabricantul pinioanelor sa interzica orice frezare a elementelor... poate o varianta buna ar fi o ajustare de 2 mm a coroanei , atat cat poate permite pinionul deatac, si o polizare locala a varfului dintilor. o sa vad si cat mai are loc pinionul de atac pana la corpul blocantului. T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 10, 2010 Partajează Postat August 10, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Salut ! Cel putin, se pare ca macar cu axul satelitilor ai rezolvat problema. Deci estimezi ca ai nevoie de mai mult loc pentru celelalte piese... N-ai primit feedback de la cei doi producatori ? Sunt curios ce zic ei... Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 10, 2010 Autor Partajează Postat August 10, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? salut, azi am dat coroana la rectificat, am luat din ea 3,5 mm ceea ce nu mi se pare semnificativ, in zona suruburuilor au ramas cca. 10 mm. inca nu am avut vreme sa o montez pe blocant, sa vad cat mai e nevoie de frezat pentru ax si piese distantiere, dar cred ca foarte putin. inca nu am primit nimc de la australieni, mai astept, sunt curios... sper ca maine sa o montez si pun niste poze. T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
drujba Postat August 11, 2010 Partajează Postat August 11, 2010 (editat) Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Salut Mihai, daca subtiezi coroana, va trebui sa umblii la reglajul pinionului astfel incat sa il translatezi (strangi) catre AirLocker pentru a pastra jocul in zona petei de contact. Asta in cazul in care reglajul iti va permite compensarea grosimii de material indepartate din coroana. Asigura-te ca reglajul pinionului iti permite compensarea si ca in noua pozitie vei avea cel putin 0.5-0.6 mm intre capatul pinionului si AirLocker. Editat August 11, 2010 de drujba alea, alea, piesele..... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 11, 2010 Autor Partajează Postat August 11, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Salut Mihai, daca subtiezi coroana, va trebui sa umblii la reglajul pinionului astfel incat sa il translatezi (strangi) catre AirLocker pentru a pastra jocul in zona petei de contact. Asta in cazul in care reglajul iti va permite compensarea grosimii de material indepartate din coroana. Asigura-te ca reglajul pinionului iti permite compensarea si ca in noua pozitie vei avea cel putin 0.5-0.6 mm intre capatul pinionului si AirLocker. salut Andrei, am verificat inainte, o sa pun saiba originala intre pinion si rulment (pinionul nou avea din frezare un profil ca o saiba, solidar cu axul, asa ca nu am mai pus saiba veche), iar intre capul pinionului si corpul blocantului am acum vreo 10 mm, deci este spatiu berechet. Cred ca pinionul va inainta maxim 3-4 mm. sper ca deseara sa il asamblez. dau de stire. T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
drujba Postat August 11, 2010 Partajează Postat August 11, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Da, ideea este insa sa mai ai in cealalta parte suficient filet sa il si strangi in partea dinspre flansa cardanului. Inca o chestie: daca treci de la 4,11 la 4,88 ar trebui sa ai anvelope 37". Daca esti pe 33"-uri (cum sunt majoritatea 80-urilor), 4,88-ul este mult prea redus si s-ar putea sa obtii efectul unei masini de rock-crawling. Adica vei urca unde vor dori muschii tai, dar vei fi grav penalizat la capitolul viteza de croaziera. In plus pentru a merge cu 60-70 km/h va trebui sa turezi motorul destul de mult. Aici ar fi bun un overdrive electric in genul celor de la camioane. alea, alea, piesele..... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 11, 2010 Autor Partajează Postat August 11, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? pentru teren am niste 35-uri, cele de sosea sunt inca 33, dar le voi scchimba si pe ele. T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 14, 2010 Autor Partajează Postat August 14, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? Am montat coroana modificata, am avut placuta surpriza sa constat ca piesele dinstantere au incaput la fix, iar pentru axul pinioanelor a fost nevoie de o polizare minima a varfului unui dinte. Am probat pinionul de atac, are nevoie de o saiba intre capul pinionului si rulment, care cred ca deja e confectionata. fiindca am plecat o saptamana, nu am inchis inca diferentialul, o voi face cand ma intorc. cel de fata s-a potrivit fara probleme, e gata de montat pe punte. am primit intre timp doua mesaje de la producatorul noilor pinioane: #1: ”Hi Mihai, Thanks for your email. The reason the crown wheel is thicker on the 4.88 gears is because of the amount of teeth it has, the pinion will be smaller so the overall thickness of the crown wheel and pinion is the same. If you were running 3.5 ratio the crown wheel would be thinner and the pinion thicker because of the tooth count. The Air locker centre should be fully assembled before the crown wheel is bolted to it.” aici se vede ca nu prea au inteles ce i-am intrebat, asa ca am insistat. #2: ”Hi Mihai, From the looks of the ARB instructions it looks like you will have to modify the crown wheel, in Australia these style of rear ends were only around in the early 1970's. I do have to say as soon as any modifications are done to any of our products there is no warranty.” e o treaba interesanta, ca multe masini fabricate in anii 90 au semi floating pe spate, iar nu au inteles mare lucru. oricum, ce ii durea pe ei este garantia. care nu mai este :dr3 ... baietii de la ARB sunt inca tare ocupati cu altele, sau si-or fi dat seama ca am gasit fisa tehnica pentru polizarea dintilor. abia astept sa fac o proba, dar pana atunci cred ca e mai bine sa aveti full floating pe spate, se simplifica mult anumite operatii. T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Georgenis Postat August 15, 2010 Partajează Postat August 15, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? MulteLandCruisere au semi-floating dar nu varianta cu C-clip la diferential. Acestea sunt foarte rare. Au varianta cu siguranta la rulment. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat August 26, 2010 Autor Partajează Postat August 26, 2010 Re: Incompatibilitate coroana diff 4.88 cu ARB locker la semi-floating? MulteLandCruisere au semi-floating dar nu varianta cu C-clip la diferential. Acestea sunt foarte rare. Au varianta cu siguranta la rulment. masina rara, din pacate... am pus ieri diferentialele inapoi, pana acum nu am depistat probleme, in afara unui mic zgomot la viteze mai mari, o sa inspectez spatele (care e mai usor vizitabil, si care a suferit mai multe reglaje si adaptari). solutia a fost de a intercala doua saibe intre rulmentul de pinion si roata pinionului, in rest nu au fost pericole de neconcordante, desigur dupa ce am muscat un pic din coroana (3,5mm). la prima testare se simte ca transmisia s-a mai optimizat, inca pe 33-uri. dar nu as vrea sa fiu nevoit sa mai scot inca o data planetarele spate... T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate