Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Conectarea proiectoarelor

Max
 Share

Recommended Posts

Pentru cei care au nevoie, postez aici schema de conectare corecta a proiectoarelor pe masina. Nu faceti improvizatii la instalatia electrica pt ca acestea pot provoca incendii.

Nici un proiector nu este indicat ca sa se alimenteze si sa se comande direct ci doar prin intermediul unui releu simplu bobina/contact.

http://www.tenereclub.ro/images/site/283078releu-protectie.jpg

Schita de mai jos respecta configuratia acestui tip de releu respectiv numarul fiecarui contact.

http://www.club4x4.ro/proiectoare.jpg

Indicatorul este optional si consta ori intr-un bec de bord de 12V(24V), ori intr-un LED inseriat cu o rezistenta de ~ 600 de ohmi la o instalatie de 12V sau 1,2 KOhmi la o instalatie de 24V.

In cazul unei instalatii de 24 de volti, atentie ca si releu sa lucreze la 24V. Pe fiecare releu scrie tensiunea de lucru.

Este indicat ca alimentarea intrerupatorului sa se faca de pe panoul de sigurante sau de oriunde din alta parte unde gasiti 12V (sau 24 de volti dupa caz) doar cand este pus contactul.

In felul acesta , nu riscati ca sa uitati proiectoarele aprinse cand opriti motorul si plecati de la masina.

Cablurile pe care le folositi sa fie de minim 2,5mm. Respectati culorile rosu pentru plus si negrul pentru traseele de masa.

De asemena folositi papuci de calitate bine sertizati pe cabluri.

Nu neglijati de asemenea siguranta. Este obligatoriu de pus. la magazinele de produse electronice gasiti toate piesele necesare (releu, intrerupator, soclu pentru siguranta, cabluri si papuci. Pentru releu, gasiti si soclu cu 4 sau 5 fire in care intra releul direct.

Model de soclu pentru siguranta:

http://www.syscomelco.ro/uploads/produse/2131B_m.jpg

Spor la treaba.

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Re: Conectarea proiectoarelor

Mai sunt si tauni d-astia ca mine.

Ce stie sa faca papucul din centru releului? Se mai poate alimenta ceva de acolo?

Multumesc anticipat.

Vrabia malai viseaza.....cum visez eu la un HDJ80...

Mai sunt si tauni d-astia ca mine.

Ce stie sa faca papucul din centru releului? Se mai poate alimenta ceva de acolo?

Multumesc anticipat.

Pe 87A exista un circuit normal inchis si care se deschide atunci cand actionezi butonul de alimentare a releului. Este pentru alte tipuri de aplicatii.

Daca te uiti pe prima poza, pe releu este schitata configuratia acestuia.

In cazul de fata, 87A nu se foloseste. Se pot utiliza si relee care nu au acest contact.

Am vazut si relee de tipul acesta care aveau 87A legat impreuna cu 87 pt comenzi suplimentare.

87a poate fi folosit, de exemplu, pentru a transforma alte lumini in DRL-uri: cand pui contactul se vor alimenta. Cand cuplezi proiectoarele, se vor stinge.

Aro 10.4 DR, 1995, Renault F8Q248 1.9D, 65CP

• 2 weeks later...

Foarte frumos explicat si desenat. Acolo unde nu este necesar sa se foloseasca papucii (cuplaj permanent Y-ul ce duce plus la proiectoare) e foarte indicat sa se cositoreasca firele inainte de a fi izolate cu banda.

Eu am avut un simptom foarte ciudat la o masina: se auzea comanda de inchis/deschis usi in functie de ce gropi traversam :sc

Instalatia alarmei a fost luata la puricat si s-au descoperit niste fire care intre timp (7 ani) oxidasera si faceau contact cind vroiau ele si mai ales cind nu vroiau. Atentie, caci toata instalatia era (este) in habitaclu. Pentru niste fire de proiectoare (care sint in afara, deci mai expuse) oxidarea poate fi mai rapida.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

• 1 year later...

Buna seara,

super explicatia, exact ce cautam:grin:

Mai vin cu o intrebare: acel releu il pot gasi pe alta masina? Sau cum se cheama(poate are o denumire ceva) sa il caut la magazin.

Multumesc!

Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog*

"A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2

Acel releu il gasesti la toate masinile, la faruri, la aeroterme, dezaburiri lunete, etc. Toti consumatorii "lacomi" de curent au alimentarea trecuta prin relee. Contactul releului este mult mai "sanatos" si suporta curenti mari.

De obicei este bine sa cunosti ce consum are instalatia (aparatul) care vrei s-o (sa-l) alimentezi si sa vezi daca contactele releului respectiv suporta acest curent. Daca contactele releului suporta un curent mai mic decat consumatorul atunci este nasol si la prima actionare s-ar putea sa se lipeasca intre ele eventual sa se topeasca.

Edited by mac01

Buna seara,

super explicatia, exact ce cautam:grin:

Mai vin cu o intrebare: acel releu il pot gasi pe alta masina? Sau cum se cheama(poate are o denumire ceva) sa il caut la magazin.

Multumesc!

Releele sunt uz general si le gasesti la magazinele de piese auto.

Nu stiu de vreo denumire specifica. Practic sunt relee de comanda.

Legat de amperaj, cele uzuale rezista cam la 30 de amperi. Unul de genul acesta duce pana la patru proiectoare de cate 55W.

Pentru consumatori mai mari sau mai multi, exista si relee de genul acesta de putere mai mare. Pana la 50A din cate stiu eu.

Tensiunea de lucru si amperajul la care rezista sunt inscriptionate in clar pe carcasa releului.

51417929_1.jpg.caada598ea049a28cca9ce3ffed34ebc.jpg

Legat de amperaj, cele uzuale rezista cam la 30 de amperi. Unul de genul acesta duce pana la patru proiectoare de cate 55W.

Pentru consumatori mai mari sau mai multi, exista si relee de genul acesta de putere mai mare. Pana la 50A din cate stiu eu.

Tensiunea de lucru si amperajul la care rezista sunt inscriptionate in clar pe carcasa releului.

[ATTACH=CONFIG]137608[/ATTACH]

Exista si relee (dedicate auto) cu contacte care rezista la 40A(gama LD), 50A (gama FRC2), 70A (gama FRC3) si 150A(gama FRC6). Pentru exemplificare:http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=112506&visible_params=2%2C914%2C693%2C925%2C594%2C936%2C317%2C32%2C13&used_params=914%3A4156%3B. Cele mai intalnite au cate un singur contact "normal deschis" dar se gasesc si din cele care au contacte "normal inchis"+"normal deschis", unul din pini fiind comun (pinul 30).

La ultimile doua, insa, pinii ( picioarele) contactelor necesita papuci mai mari (9,5mm) sau socluri cu astfel de papuci.

Evident, exista si relee mai "potente" (ca cele de bujii incandescente) dar alea fac parte din alta gama si au alte dimensiuni. In plus, contactele lor sunt pe surub.

O zi buna

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

• 2 weeks later...

:10 foarte bun si explicit postul!O intrebare am totusi-ce e de facut daca doresc sa leg proiectoarele pe faza lunga a masinii?

Cand m-am trezit azi dimineata,mi-am dat seama ca sunt mai batran cu o zi!-nu e nimic,voi compensa prin comportamentul meu copilaresc:j... MASINI: Toyota Rav4 d-cat,Aro M461 '71 l27d,Jeep cherokee '94 4 l high output

:10 foarte bun si explicit postul!O intrebare am totusi-ce e de facut daca doresc sa leg proiectoarele pe faza lunga a masinii?

In acest caz, piciorul cu nr. 85 de pe releu il legi la firul de faza lunga la mufa farului.

In imagine ai o vedere din spatele becului dinspre conector. Piciorul din stanga este cel cu faza lunga. Tragi un fir de pe acel picior pana la pinul 85 de pe releul proiectoarelor.

http://bmwmotorcycletech.info/H4%20connections.jpg

Edited by Max

EXACT!

Releul se alege în functie de aplicatie, curent, clasa de protectie (ex. waterproof, mediu coroziv, mediu exploziv)/sau nu, marime, forma, etc. Pt. exemplificare o lista cu date tehnice ( în josul listei sînt tabele cu date tehnice ) :

http://www.hella.com/produktion/HellaDE/WebSite/MiscContent/Download/AutoIndustrie/Elektronik/TIRelais_D_TT_14.pdf

Ah..., si exista (pt. cine înca nu stie), relee electronice, asa numitele Solid State Relais, care nu mai au piese mecanice, ci cupleaza si decupleaza prin semiconductori. Nu scot sunete, scîntei si nu intra apa în ele.

417YgbibEXL._SL500_AA300_.jpg.6ffdc981418c1923b86bc88a4c22f56f.jpg

Edited by Patrolator

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

@Patrolator - si p'astea ultimele de unde le luam? Eu am cautat la noi pe net si nu le-am vazut, sau poate nu le-am dat importanta. Poti eventual sa imi dai si un pret la ele?

mersi

Too much of a good thing can be wonderful.

Strugurii astia-s acri , ceva de speriat . Si nu doar acri , ci nici macar nu poti baga smirghelu' la pastile ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Pentru a evita scanteia care in timp produce distrugerea contactelor, se poate monta un condensator de 100-500nF/50v in paralel cu contactele releului. Se prelungeste foarte mult viata contactelor. De asemenea pentru a evita tensiunile inverse aparute in cazul unui contact imperfect pe partea de comanda, se monteaza o dioda redresoare (1N4001-1N4007) intre plusul si minusul releului.

Si vorba colegului @cos; o data la nu stiu cati ani buni de folosinta se foloseste un smirghel de granulatie fina la curatirea contactelor.Asa se poate pastra un releu in stare de functionare foarte multi ani.

Edited by mac01

@Patrolator - si p'astea ultimele de unde le luam? Eu am cautat la noi pe net si nu le-am vazut, sau poate nu le-am dat importanta. Poti eventual sa imi dai si un pret la ele?

mersi

Orice vînzator de relee ar trebui sa le aiba sau sa le poata procura.

Ex. de pe net:

http://www.teilesuche24.de/hella/relais-arbeitsstrom-4ra007865031

http://www.langtoninfo.co.uk/showitem_de.aspx?isbn=0760687016847&loc=EUR

http://www.autoteile-teufel.de/HELLA/Relais-Arbeitsstrom/4RA007865031/

http://www.autoteile-teufel.de/HELLA/Relais-Arbeitsstrom/4RA007865031/

http://www.autoteile-toppreis.de/HELLA/Relais-Arbeitsstrom/4RA007865031/

etc.

Personal n-am d-astea ...am inclinat mai degraba spre d'alea depanabile ... cu contacte de stingere a scinteii ...Ca numa impac nici cu ideea unui condensator ...

.... ma impac mai bine cu old-school ...

Edited by cos

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Comanda releului eu se poate da masa (minus). Astfel eviti sa mai plimbi 2 metri de cablu cu plus prin masina, masa poti sa gasesti si la 5 cm de buton, riscu` de incendiu e mult mai redus.

Asa fac si eu ...plusul de comanda il sustrag de pe plusul de lucru si comand cu minusul de la masa ... Cablare minima , acelasi efect ...

Edited by cos

Si o schema electrica:

1. Farul masinii
  2. Proiector
  3. Releu
  4. Masa (-) minus
  5. Cablul de la farul masinii (de comanda)*
  6. Cablu de la baterie (+) plus
  7. Întrerupator

1176_zusatzscheinwerfer_1.jpg.7df921c6737a521b6540ffeff253d259.jpg

* cablul de comanda poate fi luat si direct de la (+) plus, daca se doreste ca proiectoarele sa poata fi aprinse independent de "luminile" masinii. Nu e însa legal:wink:

La mine am, folosit întrerupatoare on/off/on, asa ca proiectoarele se pot aprinde, dupa voia mea, ori deodata cu faza lunga resp. flash, ori ramîn stinse (indiferent de "luminile" masinii), ori sînt aprinse (indiferent de luminile masinii).

1312_a3522fecf56e5a1c9ab4a7154b44ff0c_5.jpg.fe34dcdb39179d51280a8c3d3bbc05db.jpg

Edited by Patrolator

Maz zii si mie un exemplul concret de unde sa imi iau socluri pentru relee. Am cautat in Timisoara si toti se uita de parca intreb de numerele castigatoare la loto. Eu am recuperat niste relee cu tot cu socluri de o masina pe care am casat-o dar nu reusesc sa scot firele vechi din socluri ....

Mersi

LE: am uitat sa spun ca as dori socluri fara fire daca exista.

Too much of a good thing can be wonderful.

Maz zii si mie un exemplul concret de unde sa imi iau socluri pentru relee. Am cautat in Timisoara si toti se uita de parca intreb de numerele castigatoare la loto. Eu am recuperat niste relee cu tot cu socluri de o masina pe care am casat-o dar nu reusesc sa scot firele vechi din socluri ....

Mersi

LE: am uitat sa spun ca as dori socluri fara fire daca exista.

Ca sa scoti firele din soclu, trebuie sa apesi o mica clapeta cu care deblochezi papucul ca sa il poti scoate afara.

Caut sa vad daca mai am eu si iti trimit un soclu.

Uite aici de vanzare relee super care rezista la curenti mari (120 Amperi)

http://www.adelaida.ro/product_info.php?products_id=13764

Firma e din Craiova. Suna eventual si intreaba-i pe ei de socluri.

Tel/Fax:

0040 251 415995

Tel:

0040 251 413620

Tel:

0040 351 451939

Tel:

0040 351 451940

Edited by Max

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use