Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

anvelope de iarna, conform guvernantilor

pavel_vn

Postări Recomandate

Re: anvelope de iarna, conform guvernantilor

Sincer si eu sunt curios de reactie. Acum am Cooper STT si au inscriptia M+S dar fara fulgul de zapada. Cred in acelasi timp ca daca nu vor merge pe ideea spagilor nu vor oprii un 4x4.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 207
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

am o singura intrebare ce spun politisti daca te opresc iarna si ai simex-uri pe masina sunt ok? sau nu cu toate ca scrie M + S pe roata .

Cel putin teoretic nu te amendeaza ca nu ar fi de iarna (marog, all season) ca scrie m+s pe ele, dar te pot amenda pentru asta: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?64675-Silverstone-Mt-117-xtreme-omologate-pentru-strada&p=718050&highlight=omologate#post718050

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Cel putin teoretic nu te amendeaza ca nu ar fi de iarna (marog, all season) ca scrie m+s pe ele, dar te pot amenda pentru asta: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?64675-Silverstone-Mt-117-xtreme-omologate-pentru-strada&p=718050&highlight=omologate#post718050

gata acum m-am lamurit total multumesc de explicatie :h5

KAMIKAZE Off Road Team
Link spre comentariu

Din cate stiu anvelopele All Terrain, nu pot fi folosite iarna. Pentru anotimpul urmator sunt permise doar anvelope All-season sau All-Weather, nu le incurcati, chiar daca scrie pe toate M+S nu inseamna ca se pot folosi iarna.

Anvelopele All-Terrain sunt considerate anvelope de vara.

Nemo me impune lacessit !
Link spre comentariu

Din cate stiu anvelopele All Terrain, nu pot fi folosite iarna. Pentru anotimpul urmator sunt permise doar anvelope All-season sau All-Weather, nu le incurcati, chiar daca scrie pe toate M+S nu inseamna ca se pot folosi iarna.

Fara suparare, dar gresesesti profund.

Marcajul de iarna e una, tipul anvelopei e altu. Pot coexista.

Poate sa fie si de buldozer daca e "road legal" si scrie M+S este acceptat de lege!

Legea se refera doar la marcajul M+S.

Apropo, BFG All Terrain, cel putin pentru 265/70/17 marcaj M+S si fulgul. Sa inteleg ca nu e bun iarna pentru ca scrie pe el All Terrain???

TLC KDJ120
Link spre comentariu

Asadar, citat din ordonanta de urgenta: http://www.politiarutiera.ro/images/ordonanta_drumuri.pdf

La articolul 6, după punctul 6 se introduce un nou punct, pct. 61, cu următorul

cuprins:

„61. anvelope de iarnă - anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a

Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.”

Cautam directiva magica si avem asa: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:11:31992L0023:RO:PDF

La pagina 40, referitoare la inscriptii, se specifica:

3.1.5. literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”) dacă este vorba de pneuri pentru zăpadă

Radu Mitroi

Jeep Cherokee XJ 2.5i - 1995

Link spre comentariu

Nici o suparare, informatia mi-a venit de lun dealer de anvelope. Daca vorbea prostii, va mint si eu atunci. :h5

Pai atunci sa-ti schimbi dealerul daca de la el iti luai anvelope, ca e praf din moment ce nu stie ca "M+S" vine de la "Mud+Snow".........:ha:........sau poate e o schema de-a lui personala sa vanda naiba si vara gume d-astea.......:ha:

E adevarat ca aceste gume M+S sunt niste struto-camile si sunt la fel de mediocre atat vara, cat si iarna, dar de aici pana la spune ca sunt anvelope de vara, e ceva cale.......

Link spre comentariu

Salutare

anvelopele M+S nus chiar asa mediocre eu am fost pe drum acoperit cu zapada batatorita doar cu tractiune spate si anvelope M+S cooper cobra care erau si cam uzate si nu am avut probleme

eu zic ca sunt ok si M+S nu-s anvelopele perfecte dar sunt un compromis bun

Cei ce simpt a offroad-ului chemare pe asfalt sunt vesnic pierduti
Link spre comentariu

At-urile au taieturile specifice unui cauciuc de iarna dar cauciucul se intareste la frig, cum fac gumele de vara iarna la turisme.

Nu esti chiar in fundul gol cu ele dar nu ai aderenta unui cauciuc care este doar pentru iarna.

Din punct de vedere legal, daca are M+S pe el se poate circula fara griji.

Daca nu ma insel si respatele tip Simex au M+S pe ele dar nu sunt tocmai indicate pe polei.

Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi.
Link spre comentariu

Acu vin si eu cu o intrebare.... Daca anvelopa de teren e conceputa sa sape/sa arunce/sa se descarce de noroi/pietre, iar anvelopa de zapada e facuta sa se incarce pentru a mari suprafata de contact, deci, aderenta... Nu cumva o anvelopa de teren e o varianta nefericita pt iarna. Intreb doar, aici imi e mie dilema.

Link spre comentariu

Nici BFG MT KM nu sunt cine stie ce minunatii iarna, desi sunt M+S. Cred ca tot intarirea cauciucului e motivul. Statul insa vrea respectata litera si nu spiritul legii. Oricum, KM sigur e cel putin la fel de buna pe zapada pe cat sunt resapatele si SH-urile pe care le vom intalni la iarna.

Samurai incepator
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Pentru ca voi fi plecat din tara pana la mij lui noiembrie, aveam o mare dilema: Sa-mi montez de acum anvelopele de iarna cu riscul sa le distrug, pentru ca pana la 15 nov nu mai am ocazia sau nu?

Cautand am gasit uratoarea specificatie:

Potrivit Ordonantei, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Intr-o forma mai veche a actului normativ, se stabilea ca anvelopele de iarna sunt obligatorii in perioada noiembrie – martie, insa prevederea nu mai exista in forma actuala a Ordonantei.

Deci, teoretic, daca nu exista zapada, gheata sau polei pe carosabil, se poate merge si cu anvelope de vara.

Sursa:

http://www.lexpedia.info/auto/cauciucurile-de-iarna-obligatorii-precizari-politia-rutiera/

http://www.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/cauciucurile-de-iarna-obligatorii-incepand-cu-1-octombrie-229637.html

http://www.adevarul.ro/locale/targoviste/Cauciucurile_de_iarna-obligatorii_si_nu_chiar_0_537546326.html

Link spre comentariu

Chiar daca e uscat pe jos, asfalt curat, si ger afara, la -10 grade, anvelopele de vara se intaresc foarte tare (cauciucul) si devin rigide, astfel incat nu mai asigura un nivel de aderenta corespunzator. Merge' dar mai greu.

Cele de iarna au si compozitia chimica a cauciucului setata sa isi pastreze din elasticitate si proprietati si pe ger.

Vorba poetului - iarna nu-i ca vara. Si daca intr-o ora se face alb, facem patinaj artistic.

Parerea mea, fiecare ar trebui sa constientizeze lucrurile astea, si sa actioneze ca atare, in ceea ce priveste echiparea corespunzatoare. Inclusiv lanturi, lopata si nisip in portbagaj.

Si pentru ca nu o facem, devine lege, ceea ce mi se pare ok.

Link spre comentariu

Pentru ca voi fi plecat din tara pana la mij lui noiembrie, aveam o mare dilema: Sa-mi montez de acum anvelopele de iarna cu riscul sa le distrug, pentru ca pana la 15 nov nu mai am ocazia sau nu?

Si adica tu ai impresia ca gumele alea se tocesc chiar asa repede .....?

Si daca tot nu esti in tara si vii pe 15.11, care-i problema sa le pui atunci.....? Numai bine se vor fi terminat si cozile - care sigur vor fi inimaginabile toamna asta - si le pui fara probleme.......

Link spre comentariu

Nu mi-e ca le tocesc repede, mi-e teama ca o sa capete crapaturi si e pacat de ele. Daca ma intorc pe 15 si e zapada pe strada, sa vezi ce ma rad atunci, ca am anvelope de iarna , dar nu pot sa ma duc sa le pun ca primesc amenda (masina va ramane in alt oras perioada asta).

Orucum , m-am decis sa-mi incerc norocul si le voi monta dupa ce ma intorc.

@vstef_is ai perfecta dreptate ,aceste aspecte le-am punctat si eu.

@baghy tragi pe dreapta si astepti sa iasa soarele :ha: (glumesc)

Vroiam sa punctez faptul ca, daca dupa 1 noiembrie va fi inca destul de cald (ca anul trecut), nu trebuie neaparat sa ne incaltam cu anvelopele de iarna, ca e pacat de ele. Asteptam sa ne spuna Busu care-i mersu si daca in 4 - 5 zile se anunta ninsoare, bagam totosii de iarna.

Link spre comentariu

Nu mi-e ca le tocesc repede, mi-e teama ca o sa capete crapaturi si e pacat de ele..

Stai fara griji ca nu se intampla nimic. Eu am cauciucurile de iarna pentru al doilea an consecutiv si nu au nimic tinand cont de faptul ca (putea sa nu existe lege) eu am montate cauciucuri de iarna de la 15 oct - 15 apr .Daca e sa ne gandim la caldura de afara, in octombrie sau aprilie sunt mai mult de 10 grade.Fac lucrul acesta pt ca nu odata mi s`a intamplat sa plec in tara si sa ma prinda prinda prima zapada...iar diferenta intre cauciuc de vara si cel de iarna e MARE . Te asteptam sanatos inapoi pe forum :wink: :h5

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link spre comentariu

Koasis, nu te panica. Chiar daca ar da putina zapada te descurci cu orice anvelope, desigur nu in starea lor cea mai proasta. Parea mea este ca anvelopele merita montate atunci cand temperatura scazuta este constanta dar inainte de prima zapada mai serioasa moment in care toti se trezesc ca vor sa-si incalte masinile conform sezonului.

Si va spun din experienta persoanala : PRUDENTA este necesara indiferent de anvelope. Stii sa-ti controlezi masina, poti merge cu orice anvelope( nu ma refer la situatii extreme).

Link spre comentariu

...........PRUDENTA este necesara indiferent de anvelope.

Stii sa-ti controlezi masina, poti merge cu orice anvelope( nu ma refer la situatii extreme).

Cu prima fraza citata mai sus sunt perfect de acord, dar referitor la a doua iti pot spune ca inseamna ca nu stii sa cum e sa te duci sanie in locuri unde cei cu anvelope adecvate isi puteau controla masinile.......cumva pe principiu : "degeaba vrei, daca n-ai cu ce...."

Link spre comentariu

@koais, pentru orice eventualitate sa ai un set de lanturi la tine.

Nu stiu cum dracu, dintr-o data nu mai putem circula iarna decat cu anvelope de iarna. Pe polei te faci sanie si cu cauciucuri de iarna. Zeci de ani s-a mers cu Victoria sau Danubiana si n-au fost probleme iarna si acum dintr-o data nu mai pot sa merg nici pe uscat daca e sub 7 grade.

Daca sti sa conduci si esti prudent nu prea conteaza cauciucurile. Nu ca nu ar conta, dar de aici si pana la a deveni un factor determinat mi se pare prea mult sa zicem ca ele sunt totul.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

E clar ca parerile vor fi impartite si ca fiecare are propriile criterii dupa care isi justifica necesitatea sau nu a anvelopelor de iarna.......Eu, unul, pur si simplu, ma simt mai in siguranta stiind ca le am pe masina. Atat.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare