Norian Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Salut ! Cer si eu un sfat pe urmatoarea situatie: Rampa lunga, zapada 20cm. Urcare cu Terrano in 2-a pe Low, turata pe la 2500 rpm. La finalul pantei intru intr-o troiana mare, o tuez la 3000rpm, dar incepe sa piarda aderenta si nu mai vrea sa urce. Calc frana si ambreiaj sa nu moara motorul si masina o ia inapoi cu rotile blocate, se duce sanie spre baza rampei :cr Slabesc usor frana, nimic ! Ultima solutie: bag 1-a pe Low si dau drumul usor la ambreiaj, in timp ce masina aluneca inapoi. Rotile patineaza usor in fata, masina aluneca tot mai putin. Turez la 2000rpm si masina ajunge in punctul de echilibru: rotile patineaza in fata in timp ce masina sta pe loc !!! :fk Cu chiu cu vai, jucandu-ma din turatie cobor panta in acelasi mod: patinand rotile in timp ce masina aluneca pe panta ! Exista o alta solutie pentru faza asta ? Ce se recomanda ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RZV Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj :ha: Prima lectie in off: nu exista frina de mina/picior in cazuri din astea solutia ta este rapid in R si dupa senzatia de morcovi cind o iei la vale cu spatele o sa vezi ca motorul tine masina mai ales in low din cuplu cu conditia uriasa sa debraiezi imediat.Senzatia trebuie experimentata pe propria piele,nu merge din stiinta,instinctul spune intotdeauna sa gresesti,adica sa faci fix ce ai si facut tu:grin: Si 2 sa nu virezi stinga dreapta,virezi doar cit sa tii traiectoria pentru o coborire perpendiculara,altfel poti face tumbe si bube. Bafta la experimentat. Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată. Dream It, Do It, Live It.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfman Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Conteza foarte mult cu ce gume e incaltata si presiunea din ele. Incearca o presiune mai mica in pneuri (1.2-1.3). Cand ajungi in varful dealului nu mai accelera foarte tare ca pierzi aderenta. Asta ar fi o solutie. A doua solutie...daca ai gume mai agresive, da-i span, in zapada de 20 cm ar trebui sa sape pana la pamant si sa aiba aderenta mai buna. A treia solutie, lanturi pe cel putin o punte. La coborare e foarte riscant sa o faci asa cum ai spus (masina sa coboare cu spatele si rotile sa se invarta in fata) nu ai pic de control asupra utilajului. Cel mai sigur si corect ar fi sa bagi in marche arriere, pe reductor si sa controlezi coborarea foarte usor din frana (daca e cazul). Daca deja ai incercat de cateva ori sa urci si ai patinat, deja s-a facut gheata jos pe acele urme si e foarte greu sa mai urci. Incearca prin zapada afanata (putin mai la stanga sau la dreapta). Presiunea in roti conteaza enorm pe zapada. Ca exemplu, eu am urcat zilele trecute niste dealuri (zapada 15-20 cm) de nu mi-a venit sa cred cu o presiune de 1.3 in BFGoodrich KM2 de 31. Eventual pune niste poze. "Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norian Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Merci de sfaturi. Faza a fost asa: panta era foarte inclinata si nu o puteam urca in 2 Hi, mi-era nu are putere, iar in 1 Hi am zis ca o sa rup aiurea aderenta cand o sa turez. De asta am ales 2 Lo. Problema a fost ca la 5m de varf era o adancitura lata de vreo 3m acoperita cu zapada troienita de 30cm si trebuia sa o traversez de-a latul. I-am dat 3000rpm inainte de sant sa am moment, dar...am ramas acolo si cand am calcat frana si ambreiajul sa ma opresc de tot a inceput instant sa o ia inapoi. Greseala mea initiala a fost ca trebuia sa urc panta in 3 Lo si as fi intrat in zapada cu viteza mai mare, dar mi-era ca nu am suficient cuplu. Nu am vrut sa cobor cu spatele in frana, stiu ca trebuie coborat in frana motor, dar: 1- Eu am vrut doar sa imobilizez masina calcand frana si ambreiajul si a luat-o instant inapoi cu rotile blocate, sanie. Manevra cu bagatul in 1Lo si debreiat usor a fost doar ca sa creez un moment de rotatie ca sa incetineasca alunecarea spate. Se ducea masina infranata ca la balamuc si nu aveam control, de asta am recurs la manevra asta, mai ales ca in spate aluneca spre un sant. 2- Cuplul la R in Lo este urias si riscam sa alunece masina datorita diferentei de moment. Am patit asta la o faza similara, o panta coborata in 1Lo si cand a inceput sa alunece i-am dat 2 Lo ca sa scad cuplul la roata. In R Lo ce naiba ii dai cand aluneca datorita momentului la roata ? Pun si 2 poze, dar nu prea reiese inclinatia. Se vede santul in care am vrut sa o duc ca sa ma opresc. De urcat am urcat pe alta ruta, evitand troiana, am urcat in 3Lo :grin: Gumele sunt Grabber-e AT2 cu 1.8 presiune in ele. E mult la zapada ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RZV Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj 2- Cuplul la R in Lo este urias si riscam sa alunece masina datorita diferentei de moment. Am patit asta la o faza similara, o panta coborata in 1Lo si cand a inceput sa alunece i-am dat 2 Lo ca sa scad cuplul la roata. In R Lo ce naiba ii dai cand aluneca datorita momentului la roata ? Lasind deoparte presiunea in pneuri,lanturi si chestii gen.....cind ajungi in situatia data de tine apesi acceleratia in prima faza,dupa,eventual ii dai si urmatoarea treapta.....ideea este ca masina are nevoie de aderenta...daca invirti un pic roata,mai descarca un pic si mai prinde ceva aderenta,daca merge sanie..de unde dreak aderenta?.daca viteza invinge gravitatia este rezolvata problema numai pe jumatate....este riscant sa cobori cu 20-30 la ora cu spatele ,numai ca trebuie sa capeti si ceva experienta....se rezolva din acceleratie...adik un pic de span si pe urma iei piciorul din gaz.....se rezolva din cuplu de obicei , din nervi tari si experienta acumulata. Experimenteaza la viteze mici si foarte mici....si de obicei conteaza reactiile dresate - frina + ambreiaj .....2-5 sec..... pina observi ca te duci huta...+ 2-3sec momente fara reactie in care apesi pedale in speranta ca te opresti...deja ai luat viteza si este forte greu sa mai faci ceva.... asa, la primul gest ca nu mai vrea......faci manevra fericita ...un pic de sphan ,iei piciorul din gaz...si motorul ,R in H , si gume un pic pregatite plus ceva morcovi....scapi. Vobim de situatia ideala un delusor si nimic unde sa te faci zob:grin: datele problemei se schimba de la caz la caz....de aia spun : Totu-i relativ.....experimenteaza singur la viteze mici si foarte mici. Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată. Dream It, Do It, Live It.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
watcher Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj 2- Cuplul la R in Lo este urias si riscam sa alunece masina datorita diferentei de moment. Am patit asta la o faza similara, o panta coborata in 1Lo si cand a inceput sa alunece i-am dat 2 Lo ca sa scad cuplul la roata. In R Lo ce naiba ii dai cand aluneca datorita momentului la roata ? Eu nu prea inteleg paragraful asta. Tu zici ca pe o panta uda masina aluneca la vale datorita faptului ca cuplul prea mare rupe aderenta si se invart rotile in gol ? Eu as zice ca daca e sa alunece (adica sa fie sanie) nu e din cauza ca se invart rotile cu prea mult cuplu ci ca nu se invart suficient de repede, si de aceea accelerezi , ca , asa cum spune colegul RZV, sa se mai descarce rotile si sa prinzi din nou aderenta pe crampoane. Schimbatul vitezei inseamna ambreiaj care daca panta e mare si uda e un si mai mare NONO, deoarece echivaleaza cu modul racheta :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ised8u Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 (edited) Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Eu nu am experienta multa, vreo doua-trei iesiri in astfel de zapada, dar nu am avut probleme si traiesc cu impresia ca datorez asta cutiei automate. Pun pe Low, pun cutia pe 1 sau pe 2, apas eventual si butonul ala cu fulg de zapada de la cutia automata daca e alunecos tare si ma joc cu pedaua de acceleratie pana sus. La vale, pun pe low, pun cutia pe 1 iau picioarele de pe pedale si o las sa curga lin.... O placere nu alta. Mi-am invatat si sotia sa faca asta si ii place la nebunie. O singura data am ramas in padure, dar in adancitura mea, sub zapada curgea un parau de care nu stiam si am trecut prea incet. Poze de la actiunea de recuperare sunt pe undeva pe la sectiunea "diverse" Asa ca sfatul meu de profan: cutie automata. Poate imi confirma, sau infirma un expert aceasta parere.... Edited January 4, 2012 by ised8u vitara 92, 1,6, 8v, gpl, at Link to comment Share on other sites More sharing options...
4L Limited Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 (edited) Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Nici eu nu sunt un mare expert dar la faza asta cred ca atunci cand a rupt aderenta trebuia sa o ti putin pe span virand dreapta-stanga in speranta ca va descarca/incalzeste cauciucul si prinde. Daca nu functiona asa atunci in fractiune de secunda ambreiaj si in R (rapid ca la liniute) si lasat usor la vale in frana de motor,eventual putin accelerat dupa caz. Una din marile frici/temeri in offroad este cand tre sa cobori in frana de motor cu fata sau cu spatele deoarece in prima faza o ia ceva mai repede la vale:grin:....dar cu experienta acumulata in timp aceasta frica dispareee:wink: Marius LE: la cutia automata se simplifica putin lucrurile in offroad Edited January 4, 2012 by 4L Limited Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog* "A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yonutz Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Nu sunt nici pe departe un expert ....dar incerc sa-ti dau niste sfaturi din putina mea experienta in offroad ... :wink: Intai ... 1. Ce anvelope aveai pe masina? 2. Ce presiune aveai in anvelope? 3. Era gheata sau pamant inghetat sub zapada? 1.Cele mai bune la zapada sunt AT-urile sau anvelopele dublate cu lanturi 2.Se recomanda presiune scazuta in anvelope (de la 0.8 bar in sus in functie de greutatea masinii) 3.Pe gheata doar anvelopele cu cuie si lanturile sunt eficiente si nici astea in toate cazurile apoi... Pe urcare - Masinile grele ... toata smecheria "e in roti" si sa abordezi rampa cu turatia/viteza potrivita ...eventual si ceva blocant activat in asa fel incat sa nu fi nevoit sa schimbi raportul in inferior ptr ca iti moare motorul si nici sa nu pierzi aderenta. In functie de masina ...eu zic ca mai bine urci in H decat in L ...daca ai turatia/viteza potrivita la abordarea rampei ... Masinile usoare ... sa intri cu ea in ture ... Acum mai e o chestie ...la benzinar obtii cuplu bun in ture la diesel nu trebuie sa-i dai maxim ca rupi aderenta ...toata chestia este sa gasesti echilibrul ... Pe coborare - Masinile grele ...cobori in 1 pe reductor (low)...eventual atunci cand se duce taras o ajuti putin din acceleratie ...niciodata din frana. La frana apasata, prin inertie, masina se comporta exact ca o sanie. Masinile usoare ...cobori in 1 sau R (atentie nu cu spatele, ci inainte!) in reductor (low) ... Masina daca are tendinta sa se suceasca ptr a evita riscul de a te rastogoli o indrepti si "ii dai putin gaz" (o accelerezi). consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link to comment Share on other sites More sharing options...
4L Limited Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj yonutz: Masinile usoare ...cobori in 1 sau R (atentie nu cu spatele, ci inainte!) in reductor (low) .. Cum vine asta sa cobori in R inainte??? Sa inteleg ca bagi in R si ii dai drumu la vale cu fata? O panta scurta cred ca o poti incerca in Hi insa la ceva mai lung iti tre si un motor de motor sa te poata urca pana sus :wink:. Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog* "A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yonutz Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj @4L Limited Incerca si vorbim dupa aia ...Pe noroi clisos, pe zapada ...incearca si vezi ce se intampla ...smecheria este sa cobori foarte, foarte incet :grin: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link to comment Share on other sites More sharing options...
4L Limited Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Faceam chestia asta cu masina mica pe polei....nu stiam ca se foloseste metoda asta in offroad :grin: Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog* "A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yonutz Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Faceam chestia asta cu masina mica pe polei....nu stiam ca se foloseste metoda asta in offroad :grin: Inca o data iti spun ...incearca ...la o masina usoara o sa fi uimit de randament, mai ales atunci cand ai tractiune pe toate rotile ! :grin: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norian Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Wow, plin de raspunsuri, imi place :grin: (Nu fac misto) Stati putin, ca deja sunt 2 situatii diferite de care discutam 1. COBORAREA pantelor abrupte CU FATA. Va ziceam ca sunt situatii cand cobori panta pe 1 Lo FARA picior pe acceleratie, doar in frana de motor si din cauza ca aluneca pe jos si cuplul la roata e urias, masina incepe sa alunece, adica aderenta e INSUFICIENTA ca sa compenseze inertia pe suprafata alunecoasa. Rotile se invart, dar masina aluneca pe panta. Stiu ca solutia aici e accelerarea usoara ca rotile sa se invarta mai repede si sa nu mai fie "infranate" de frana de motor. Sper ca ma exprim suficient de limpede. 2. COBORAREA pantelor abrupte cu SPATELE. Am inteles din raspunsurile voastre ca se face exact ca in cazul de mai sus, cazul cu fata, dar MORCOVUL a fost intotdeauna mai puternic ca stiinta si am preferat metoda instinctiva: frana + patinat ambreiaj. Gumele mele sunt Grabber-e AT2, dar aveam presiunea standard de 1.8. Inteleg de la voi ca trebuie coborate la 1.0 ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caphonne Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Bune sfaturi trebuie sa exersez coborarea cu spatele. Dacia Duster 4x4 Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oviK5 Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Merci de sfaturi. Gumele sunt Grabber-e AT2 cu 1.8 presiune in ele. E mult la zapada ? Mult aer !...merg mult in zapada cu masini grele(2.5-2.8t) ,una din ele echipata cu aceleasi gume- 35" rezultatele optime se obtin la 0.8 pana la un bar- sa semene roata cat mai mult cu o senila. La celelalte roti (37" maxxis) cu flancuri mult mai tari merg cu 0.6 bar si daca as avea beadlock-uri si mai putin. La cele spuse mai sus " exercitiul" conteaza cel putin la fel de mult : n-am ramas nici in zapezi de 50- 60 cm din cauza celor spuse dar si din cauza ca pur si simplu trebuie sa recunosti situatiile "cand nu se poate"-fapt ce tine inclusiv de felul zapezii ,afinata,grea-apoasa etc sa auzim numai de bine! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norian Posted January 6, 2012 Author Share Posted January 6, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Merci de sfaturi, exersez in weekend. O sa cobor presiunea in Grabber-e la 1.0 atm sa vad ce se intampla. Sper sa nu-mi tai panzele din flancuri pe tema asta...:ang2, dar daca ziceti ca e ok, hai sa incerc :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex_pajero Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 (edited) Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Salut, eu personal neavand o experienta prea mare in astfel de situatii prefer lanturile care nu dau chix decat daca suspenzi masina, si binenteles span :grin: iti pun aici si un filmulet exemplificativ! Edited January 6, 2012 by alex_pajero Link to comment Share on other sites More sharing options...
ised8u Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Ieri era sa o patesc....... Urc rampa abrupta, zapada de 20 cm, deci nimic de speriat, facusem asta si cu o zi inainte pe acceasi panta. Incaltat cu ATuri. Cuplasem deja pe low si treapta 1 la cutia automata. Span si incep sa urc cei 150 metri pana la casa. Drumul are 4 metri latime, in dreapta gard de beton, in stanga firidele de curent si doua case. La capatul pantei, in spatele meu, intersectie in T inversat, eu coborand pe piciorul Tului, cu ditamai santul, si gard. Pe la jumatate se rupe aderenta si in cateva secunde o iau la vale. Prima tentatie a fost sa cobor asa dar nu controlam bine directia. Mergeam ba spre gard, ba spre firide. Am luat piciorul de pe acceleratie si am pus rapid pe R. Dupa cateva fractiuni de secunda de latenta, specifica automatelor, am fost din nou stapan pe situatie. Masina coboara frumos cu spatele, vireaza cum ii spun, reusesc sa ma opresc inaintea intersectiei. Ma dau jos si abia ma tin pe picioare. Nu de emotie.... Sub stratul de zapada, un strat gros de gheata lucioasa. Zapada de sambata se topise, a inghetat si a nins un strat nou peste ea. Suspectez si o teava de apa sparta, dar nu am putut verifica. M+am bucurat ca nu am patit nimic si am luat+o pe jos. Multumesc de sfaturi. Mi+au fost de mare folos!!! vitara 92, 1,6, 8v, gpl, at Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cristi S Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Salutare. De ce ai folosii low range si treapta 1 pentru zapada de 20 de cm intr-o rampa? Parerea mea este ca e o greseala. De cuplu mare ai nevoie in noroi. Rog colegii cu o experienta mai vasta sa ma contrazica in cazul in care gresesc. Un simplu exemplu de metoda, si nu a mea, ci a celor care au gandit sistemul Terrain Response : in modul Snow este selectata automat treapta a 2-a de viteza si raspunsul la acceleratie scade, pentru o plecare cat mai lina si pentru a nu rupe aderenta. Low Range+treapta 1 face exact opusul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ised8u Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Pai cu o zi inainte sub zapada era noroi. Peste noapte, zapada topita a inghetat si a mai nins o tura. Nu stiam ca e gheata jos vitara 92, 1,6, 8v, gpl, at Link to comment Share on other sites More sharing options...
ised8u Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Re: Lipsa aderenta in timpul urcarii in rampa - sfat pilotaj Salutare. De ce ai folosii low range si treapta 1 pentru zapada de 20 de cm intr-o rampa? Parerea mea este ca e o greseala. De cuplu mare ai nevoie in noroi. Rog colegii cu o experienta mai vasta sa ma contrazica in cazul in care gresesc. Un simplu exemplu de metoda, si nu a mea, ci a celor care au gandit sistemul Terrain Response : in modul Snow este selectata automat treapta a 2-a de viteza si raspunsul la acceleratie scade, pentru o plecare cat mai lina si pentru a nu rupe aderenta. Low Range+treapta 1 face exact opusul. Am incercat azi si varianta ta pe aceeasi panta. Am urcat mai mult cu 30 metri dar tot nu am ajuns pana sus (mai aveam cam 100). Am putut sa ma opresc, nu am mai alunecat cu spatele, dar nici gheata nu mai era chiar asa lucioasa, si zapada era mai tare. Concluzia mea: e loc de mai bine la gume... AT.MS nu e suficient. Eventual lanturi. Sau poate ca imi trebuie masina cu blocant sa ajung iarna acasa dupa ce o sa ma mut. vitara 92, 1,6, 8v, gpl, at Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts