george_catta Postat Februarie 16, 2012 Partajează Postat Februarie 16, 2012 Dupa multe discutii cu COS , caruia ii multumesc foarte mult pentru sfaturi, am reusit sa-mi echipez si eu masina cu niste roti mai robuste dar in acelasi timp si mai eficiente. Am echipat masina cu niste pneuri BFG MT KM2 305/70/16 de care sunt foarte multumit cum se comporta in zapada(in limite normale), insa totodata au aparut si doua probleme: 1----- o problema la franare: cand franez de pe la 100km/h pana pe la 80km/h imi bat un pic, tremura partea fata a masinii. De ce? Nu sunt echilibrate bine? Sau poate asa e normal,ele avand o circumferinta destul de mare implicit amplifica orice dezechilibru al rotii(merg echilibrate perfect?). 2----- a doua : simt orice denivelare din teren in volan pe care mi-l smunceste usor. Ar trebui montat vreun telescop la directie sau ceva ce sa preia socurile? Ps: voi posta maine poze cu masina , cele pe care le a sunt prea mari si nu le incarca. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Februarie 16, 2012 Partajează Postat Februarie 16, 2012 (editat) Re: Roti noi dar si probleme noi. Manifestarile expuse apar doar daca au posibilitatea . Exceptam faptul ca s-au modificat unele caracteristici tehnice pentru care au trudit proiectantii si fabricantul . Le exceptam pentru ca la alte masini identice ca specie si model nu apar , si functioneaza bine . Sa le luam pe rind . Daca inca nu le-ai echilibrat , intrebarile de mai sus devin oarecum inutile ( dar nu intrutotul ). Amortizorul de directie poate fi uzat , sau cel putin obosit ( daca este ), bucsele amortizorului fiind si ele implicate in problema . Cea mai buna investitie imediata este un amortizor de la OME , care are un foarte bun raport pret/calitate . Aproape sigur ai jocuri in butucul de roata , si as pune pariu ca gasesti ceva si pe la directie . BFG KM2 pot fi echilibrate foarte bine ( considerind ca perfectiunea nu exista decit la femei ). Ar fi bine sa arunci cite un ochi si la discuri + placute de frina , desi ansamblul ar provoca trepidatii la aproape orice viteza daca ar fi ceva in neregula . Editat Februarie 16, 2012 de cos ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Rotile au fost echilibrate dar ma gandesc ca poate n-a fost facuta treaba buna(ca la noi se mai intampla; a pus ceva plumb pe ele). Legat de amortizorul de directie ,masina mea nu a suferit nici o modificare, iar acest amortizor nu se pune din fabrica din ce am citit eu pe forum, deci in consecinta nu-l are,si presupun ca ar fi cam necesar. Cand se mai incalzeste am sa-i fac o revizie mai profunda,dar pana atunci macar strictul necesar. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Februarie 16, 2012 Partajează Postat Februarie 16, 2012 (editat) Re: Roti noi dar si probleme noi. Uita-te sub masina daca ai amortizor , nu-l poti rata , e cuplat intre bara de directie si bara panhard .La Patrol amortizorul de directie e standard din fabricatie . Editat Februarie 16, 2012 de cos ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Asa deci , m-ai luminat , am sa ma uit maine.Insemna ca e posibil sa fie ceva varza pe-acolo daca exista amortizorul. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Amortizorul de directie poate fi uzat , sau cel putin obosit ( daca este ), bucsele amortizorului fiind si ele implicate in problema . Cea mai buna investitie imediata este un amortizor de la OME , care are un foarte bun raport pret/calitate . Cos, Amortizorul de directie OME nu e prea mare sfaraiala in raport cu originalul de la Nissan. Am cumparat eu de la Alpadrino unul original de Nissan (Y60) pe care am dat 220 ron comparativ cu 100e+ cate e OME. Daca rotile sunt echilibrate si tremura ... si putina gheata, zapada, noroi in janta poate influenta acest proces. O alta cauza pot fi capetele de bara slabe ... consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. M-am uitat dimineata sub masina si intr-adevar, exista amortizorul,si la prima vedere pare ok , nu e scurs , n-are ulei pe el daca e cu ulei, e totul curat.Cand se va mai incalzi voi face o verificare la tot ansamblul "directie".Am si un pic de joc la volan,dar am inteles ca la patrol nu e directia chiar asa de fixa ca la hilux(cu care am circulat anterior). Yonutz , cand am constatat jocul in volan , cu tremuraturi ale masinii la franare rotile erau noi (cauciucuri noi, jante noi) si echilibrate, la prima rulare, pe asfalt curat.(ca doar nu eram nebun sa intreb de ce bat rotile cu 300 grame de noroi pe ele). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Bre, gumele de masini de teren se echilibreaza asa: mergi cu ele vreo 2-300 de km fara plumbi sa se toceasca "flocii" si alte extremitati...Dupa care te duci si le echilibrezi. Faza cu jocul in volan am patito cu HDJ-ul dupa ce am rulat prin zapada si aveam in centrul jantei ditai flestile de zapada amestecate cu gheata. Odata ce am curatat ...totul mergea ca uns. Tremuratul mai poate fi si din bucsile de la tendoanele fata, bucsile de la barile panhard, rulmenti de la roti sau cei pivoti (e posibil sa fie slabi)...Adica mai pe scurt: iei masina o pui pe rampa si te apuci sa "pui ranga" pe ea ... :grin: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Iata si pozele pe care le-am promis. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Bine sefu , atunci am sa mai circul vreo luna asa si apoi am sa le echilibrez iar sa vedem ce se intampla, iar cu verificarea , sa mai dea un pic caldura. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. nu este contraindicat sa verifici si discurile de frana, se poate ca acestea sa fie ovalizate sau chiar crapate (de obicei se intamla dupa franre brusca si contact cu una bucata balta serioasa) forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Buna ziua ! Un disc de frana nu se va ovaliza niciodata... In schimb, sa bata axial, se poate. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TanaM78 Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Da ,are dreptate colegul,iar pt asta trebuie sa faci o rectificare de disc. Vibratia in volan in cazul acesta se simte atunci cand franezi la viteza mare este de la discuri. Altfel nu este vorba de echilibrat.Toti care merg cu masini offroad cunosc faptul ca nu are f mare importanta daca rotile sunt sau nu echilibrate. Deci daca nu apare doar la franare atunci verifica celalalte cauze mentionate anterior. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Bună ziua ! Pe undeva e corect ce scrie colegul nostru TanaM78 legat de rectificare. Exista in schimb un mare DAR: Pentru corectat bătaia axială, presupunand că mai merită discul, este de preferat ca discurile să nu se rectifice. Ele nici cand sunt noi nu vin rectificate, suprafața ar fi de o rugozitate mult prea fină pentru ca plăcuțele să-si facă treaba corect. Din acest motiv, discurile se strunjesc, nu se rectifică. Aceeași procedură se utilizează la corectarea suprafețelor volantelor clasice. Am fost de fața la această procedură, și la discuri, și la volante, știu care sunt regimurile de așchiere in ambele cazuri. Dar asta e de fapt treaba strungarului... Trebuie avut grijă, in cazul discurilor mai ales, să nu se atingă limita minimă de grosime recomandată de producător, deoarece de la acea cotă discul nu mai prezintă siguranță, fiind la limita de a deveni casant. Stimă, Dragoș Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Tin sa mentionez ca cu rotile vechi, care erau mai mici nu batea la franare,cum le-am pus pe astea din prima am simtit bataia. Aceeasi problema am patit-o si cu hiluxul : masina avea 50mii km, si a inceput sa bata la franare tot asa la viteze de 100km/h , am schimbat discurile , am luat noi, dupa o mie doua de km iar a inceput sa bata, le-am rectificat pe cele vechi, le-am montat , a mers ce a mers iar problema, in consecinta MI-AM BAGAT PICIOARELE IN EA SI MERGE SI ACUMA ASA. Nu e bine da nu mai stiu ce sa-i fac(si acuma are 90mii km). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. pai daca si la toyota si la nissan ai aceeasi problema..o fi de la piciorul care apasa pedala??? zic si eu ..:grin: forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Nu cred ca e de la picior pt ca sincer nu prea folosesc frana , si cand o folosesc o ating usor nu bruschez pt ca atunci trepideaza si ma enerveaza. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Unimog Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Eu nu m-as baga la strungarit 18 mm are discul nou 16 limita inferioara de siguranta si este recomnadat ca la 90-120.000 sa se schimbe. Iar un disc nou costa i9ntre 200-420 ron/buc f de furnizor Pe de alta parte de obicei acest tip de comportament se intampla cand este uzata tijele pe care culiseaza etriereul exista setul de tije costa aprox 30 ron/punte 0747967945 kiss.zoltan@offroadmania.ro Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Poate ai dreptate da nu cred ca schimba cineva discurile asa preventiv la 120mii km. La Audi am 320mii km si nu i-am mai schimbat discuri,si nu vede sub 150km/h decat iarna, si tot nu s-au ovalizat,consumat etc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Buna ziua ! In principiu, Zoli/Unimog zice bine ca n-ai ce cauta sa strunjesti, rectifici, etc. la discuri. Pentru ca o bataie axiala care sa genereze pulsarea la franare nu se incadreaza in zecimi de milimetru... Si chiar daca ar fi asa, sa zicem 0.5mm per parte, presupunand ca discul stramb a fost nou, cand il scoti la zero e deja cu un milimetru mai subtire. Si daca n-a fost nou, ce sa mai vorbim... Aceste deformari oarecum exagerate la discuri noi se datoreaza calitatii proaste a materialului, in special a celei legate de raspunsul termic al otelului folosit. Poate trebuie schimbat furnizorul, dar cum mai toti sunt o apa si-un pamant, nu stii ce iei nici asa... Intersant este ca Zoli face referire la o grosime de 18mm, ceea ce ma face sa cred ca este vorba de discurile spate. Cum pulsarea asta vine 95% de pe fata, cred ca acolo trebuie vazut daca cei 32mm grosime accepta ceva prelucrari. Cum estimez ca toleranta este tot cam de 2-3mm maxim, estimez ca pana la urma vor trebui alte discuri... Glisarea defectuoasa a unui etrier floating pe ghidajul sau nu creeaza pulsare la franare, ci mai degraba o retragere insuficienta a placutelor de pe disc, ceea ce va duce la incalziri, uzuri, etc... Am patit-o, si masina nu frana pulsand, doar ca-mi uza discul mai mult pe parte, si placuta de pe partea aceea la fel. Binenteles ca si un pistonas care se deplaseaza greu in locasul sau face cam aceleasi chestii, dar erau etrieri noi, pe ghidaj deformat, si "agațau". Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 17, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Dupa cum am zis la hilux le-am schimbat degeaba , tot bat,(am pus originale 1000ron), deci teapa, asa ca momentan cred ca am sa dau discurile jos si am sa le verific in strung,asa le pot masura bataia(daca e), apoi am sa verific partea cu etrierele, poate raman blocate sau cine stie ce alte defectiuni.(la audi imi uza numai placutele din interior, erau blocate pistonasele). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Patrolator Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 (editat) Re: Roti noi dar si probleme noi. 1----- o problema la franare: cand franez de pe la 100km/h pana pe la 80km/h imi bat un pic, tremura partea fata a masinii. De ce? Nu sunt echilibrate bine? Sau poate asa e normal,ele avand o circumferinta destul de mare implicit amplifica orice dezechilibru al rotii(merg echilibrate perfect?). 2----- a doua : simt orice denivelare din teren in volan pe care mi-l smunceste usor. Ar trebui montat vreun telescop la directie sau ceva ce sa preia socurile? QUOTE] Daca ai vibratii (batai) in volan numai la frinare, atunci provin de la sistemul de frinare (de regula deformarea suprafetei de frinare a discului). Probabil sint vibratii minime, dar amplificate de "gumele" mari si de aceea nu le simteai inainte. Referitor la simtitul denivelarilor, posibil ca vine de la suspensie (probabil schimbata cu una mai inalta inaintea montarii rotilor) si/sau presiune prea mare in roti. Dupa cum se stie BFG MT KM2-urile au peretele lateral f. stabil (de 3x mai stabil ca si KM-urile vechi) si de aceea sint mai rigide chiar la presiuni mai mici decit "normalul". Editat Februarie 17, 2012 de Patrolator Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
PYZ Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Dupa cum am zis la hilux le-am schimbat degeaba , tot bat,(am pus originale 1000ron), deci teapa, asa ca momentan cred ca am sa dau discurile jos si am sa le verific in strung,asa le pot masura bataia(daca e), apoi am sa verific partea cu etrierele, poate raman blocate sau cine stie ce alte defectiuni.(la audi imi uza numai placutele din interior, erau blocate pistonasele). Faptul ca ai pus discuri noi ( la Hilux) este irelevant, daca nu s-au montat cum trebuie.Adica butucul central pe care se monreaza discul trebuie curatat riguros cu o perie de sirma dura pentru a indeparta rugina.Altfel discul nu se aseaza perfect, si de aici bataile despre care vorbim.Deci nu e deajuns sa dai discurile vechi jos si sa arunci altele noi in loc. Oricum, la Patrol trebuie sa depistezi si sa elimini problema inaintea montarii unui nou amortizor de directie.Daca montezi un amortizor de directie nou fara sa rezolvi problema, acesta v-a fi suprasolicitat si practic el va corecta efectul defectiunii, dar nu o va inlatura. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Februarie 18, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. Patrolator fix la asta m-am gandit si eu:discurile au o vibratie mica sau foarte mica si din cauza gumelor mai mari este accentuata si se simte destul de bine in volan, dar mi-e frica sa nu cumpar discuri degeaba si problema sa tot persiste(sunt patit).E logic ca problema de aici provine,as prefera sa-i incredintez masina unui meserias sa-mi zica "atat te costa" si cand o iau sa mearga brici pt ca m-am saturat sa le tot gadil fara nici un rezultat. In pneuri am 2 atmosfere, e ok? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Patrolator Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 Re: Roti noi dar si probleme noi. In pneuri am 2 atmosfere, e ok? Nu stiu cum e la marimea ta, trebuie sa "testezi" singur, pt. ca e in functie si de suspensie si de incarcatura masinii. Spre exemplu, eu am cauciucuri BFG MT KMII, 33x10,5 15" pe suspensie OME +5, spate medium load - fata +50/100Kg, si umblu cu 1,8bar, iar cu masina "goala" (adica fara echipamentul de expeditie) ma cam scutura si asa. Dar eu nu umblu f. mult (pt. asta am autoturismul) si cit umblu e 50/50% asfalt/teren iar soselele de aici am impresia ca sint un pic mai netede ca cele din RO. Cind insa incarc masina cu tot echipamentul (300-400kg), e perfect. In teren ar trebui (cred) sa merg cu 1,3-1,5 bar, dar mi-e frica sa nu dejantez (am jante late de 8" si gume de 10,5) si decit dejantare, mai bine pun o data sau de doua ori troliul.:grin: La tine raportul dintre diam. ext si cel al jantei e (cred) mai mic deci, teoretic, ar trebui sa umbli cu ele sub 1,8bar, dar cum spuneam, tu tre`sa vezi si sa simti masina, pina o optimizezi, asa ca bafta la testat. P.S.: daca ai posibilitatea, schimba rotile intre ele (doar fata/spate nu si dr. cu stg. si fara a schimba presiunea) si vezi daca se modifica ceva la "feeling". Daca da, egal in ce fel, atunci stii ca e ceva (si) cu ansamblul guma/janta. Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate