Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

sfaturi pro si contra Nissan Patrol 2004 - 2005

lucianalbu

Postări Recomandate

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: sfaturi pro si contra Nissan Patrol 2004 - 2005

Intr-una din discutiile pe care ti le-am sugerat MagnuM explica f. clar care sunt tipurile de cutii de transfer, prima fiind cea cu care este echipat si Patrolul:

"cutiile de transfer sunt de 2 tipuri (cu cateva exceptii civile):

- fara diferential central; asa-numitele "part-time" - la care transmiterea momentului motor, se face pentru deplasari in conditii normale, doar la axa spate (de regula); axa fata fiind libera (acest sistem foloseste mecanismele de rulare libera - MRL). In situatiile in care este necesar un plus de tractiune, sau cand axa spate nu mai face fata singura (de regula pe suprafete unde alunecarea este inevitabila - noroi, zapada, ghiata, etc...), cutia de transfer permite si cuplarea axei fata. In aceasta situatie, neexistand diferential central, axele cardanice fata/spate, au aceiasi turatie, indiferent de situatiile in care ruleaza masina (denivelari, viraje, etc...); deci, implicit, axele fata/spate au aceiasi turatie. Acest sistem, va obliga ambele axe sa traga, indiferent de natura solului pe care se afla fiecare. In momentul in care se revine pe suprafete tari/dure, unde forta de tractiune exercitata de axa spate este suficienta, axa fata se va decupla de la transmisie, pentru a nu suprasolicita sistemul si a evita circuitele parazitare de putere, care pot duce chiar la ruperea transmisiei. La aceste cutii de transfer, pozitiile uzuale de lucru sunt: 4x2 - trage doar axa spate, in treapta normala; 4x4H - trag ambele axe, in treapta normala; 4x4L - trag ambele axe, in treapta redusa."

Apoi pe axa spate din fabricatie Patrolul are diferential blocabil (cateva modele au LSD - Limited Slip Differential in loc de diff-lock).

Pe axa fata nu are diferential blocabil, dar se poate monta.

Link spre comentariu

:banana:banana:banana

S-a facut lumina in mintea mea, fara nici o gluma va multumesc pentru explicatii. Mai am insa o necunoscuta la sistemul de tractiune, respectiv MECANISMUL DE ROATA LIBERA. Am citit ceva despre el si in lini mari inteleg cam asa: masina merge pe 4x2, se cupleaza si puntea fata prin cutia de transfer, prin intermediul axului cardanic puterea se transmite axelor planetare situate in puntea fata prin diferentialul fata, axele planetare se cupleaza si transmit puterea la roata prin intermediul MRL care cred eu ca este un sistem care cupleaza roata de planetara sau nu. Care este practic scopul acestui sistem la Nissan Patrol pentru ca atunci cand cuplezi si puntea fata de ce ai avea nevoie sa nu ai cuplate si rotile?? Mare enigma pentru mine!!

Link spre comentariu

Cred ca am gasit raspunsul chiar aici pe forum. MRL-ul se foloseste in tractiune 4x2 pentru a decupla rotile fata de planetare. In felul acesta transmisia intre cutia de transfer si roti sa nu mai fie antrenata in mers. Axul cardanic, diferentialul fata si axele planetare din interiorul puntii nu mai merg in gol ca sa spun asa antrenate de mersul masinii. Ajuta la uzura mai mica si la consum de combustibil mai mic. Asta am inteles eu.

Link spre comentariu

"cutiile de transfer sunt de 2 tipuri (cu cateva exceptii civile):

- fara diferential central; asa-numitele "part-time" - la care transmiterea momentului motor, se face pentru deplasari in conditii normale, doar la axa spate (de regula); axa fata fiind libera (acest sistem foloseste mecanismele de rulare libera - MRL). .

nu neaparat. existenta unui MRL nu este obligatorie , rotile pot fi si cuplate permanent prin flanse.

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare