yo2bt Posted October 23, 2012 Share Posted October 23, 2012 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Indraznesc sa intreb.... daca sunt atat de vechi voi de ce la pastrati, georeferentiati... samd? ... pentru ca, din pacate, nu avem altele mai noi si mai bune. 73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi ORCA - Off Road Club Arad Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucian4068 Posted October 25, 2012 Share Posted October 25, 2012 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Salut, am şi eu nevoie de fişierul Romania Harta index.dxf şi de gridul (caroiajul) in format ".shp" dupa care au fost georeferentiate (calibrate) hartile 1 la 25 000. Poate le repostează cineva. Multumesc Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi200100 Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS da-mi pm cu un mail ca il trimit eu !!! Suzuki Samurai 1.3i 1991 Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucian4068 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Multumesc Adi dar le-am gasit intre timp. Pun aici linkurile pentru cine le mai vrea: http://earth.unibuc.ro/download/caroiaje-gauss-kruger si http://earth.unibuc.ro/download/romania-seturi-vectoriale Se descarca stereo 70 caroiaje_all si se foloseste 25_000.shp La judete se sterge fisierul judete_ro.prj si se incarca fisierul judete_ro.shp Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihailuican Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Buna ziua tuturor de la un membru nou, felicitari pentru thread si profesionalismul cu care ati abordat topicul. Ma bucur ca in sfarsit avem acces la niste harti topo, chiar daca (dupa ce am descarcat judetul Arges) nu par de mare rezolutie si imi par scanari ale unor harti de hartie (pentru ca pe alocuri mi se pare ca observ indoiturile hartii dupa cum a fost pliata). Orisicum, parca este o usurare ca intram in randul tarilor civilizate care au harti topo integrale (chiar daca nu precise sau digitale). Nu sunt sigur inca pe dispozitiv gps vor ajunge dupa ce vor trece cele cateva zeci de saptamani necesare, probabil pe un smartphone android cu TwoNav si un gpsr Garmin Oregon 300 ca backup la un ROAD2013 pe care vreau sa-l cumpar luna viitoare.... Va solicit respectuos un sfat: CUM se face cand am 43 de harti judetene separate, aparatul sa le vada ca pe una singura nationala, stiu ca se completeaza cu un fisier de index, din MOBAC sau cum altfel, insa asta nu am mai facut-o personal niciodata. Poate ma puteti directiona spre vreun ghid sau walkthrough/topic pe undeva... Respect si tot inainte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
l_stoian79 Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS ministerul apararii si-a dat acordul pentru hostarea hartilor la opengis in scop didactic. daca sarim calul or sa inchida robinetul.... gura pacatosului...adevar a grait... cere user si parola ca sa te conectezi la Opengis. "Explore.Dream.Discover."-Mark Twain cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1 "my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana Link to comment Share on other sites More sharing options...
stane Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Pai ai incercat sa-ti faci cont? Link to comment Share on other sites More sharing options...
l_stoian79 Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Pai ai incercat sa-ti faci cont? sincer nu am incercat... am presupus ca se da doar la studenti...am sa intru pe site sa vad daca merge cu "free membership" "Explore.Dream.Discover."-Mark Twain cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1 "my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frosch Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS I'm searching for the 1:25000 maps but unfortunately I don't speak romanian... Could somebody tell me in english where to download those maps?? I would be very happy about that! :tk Link to comment Share on other sites More sharing options...
manole Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS În caz că e cineva curios să afle de ce s-a închis robinetul cu hărţi poate citi pe forumul de aici http://www.earth.unibuc.ro/forum.html cele 35 de postări de la harti topo by jordache gaby (e undeva mai jos în lista de subiecte) Link to comment Share on other sites More sharing options...
omoroka Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS În caz că e cineva curios să afle de ce s-a închis robinetul cu hărţi poate citi pe forumul de aici http://www.earth.unibuc.ro/forum.html cele 35 de postări de la harti topo by jordache gaby (e undeva mai jos în lista de subiecte) Mda, tipic Romanesc. Ceva frumos si simplu s-a transformat intr-un rahat. Americanii si rusii au pus la dispozitia intregii planete o intreaga retea de sateliti (GPS), tehnologie in care s-a pompat miliarde, iar noi nu putem oferi publicului larg niste harti scanate, vechi de 30-40 de ani. Tot respectul pentru cei care au lucrat la crearea acelor harti, cei care au facut mozaicul si l-au compilat in acel site web... dar la ce folos daca multi nu-l pot folosi?! Eu unu, daca as fi in pielea lor m-as simti neimplinit daca de munca mea nu ar putea beneficia si altii. Mare pacat! 1 Va salut ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi200100 Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 (edited) Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS De acord cu @omoroka ... totodata ma gandesc ca cine a avut nevoie de ele pana acum le are deja..... Edited March 8, 2013 by Astral Suzuki Samurai 1.3i 1991 Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
parazziten Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Are cineva idee de unde pot face rost de un cod de acces pentru înregistrarea pe site-ul opengis.unibuc.ro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cristian Irimescu Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 (edited) Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Mda, tipic Romanesc. Ceva frumos si simplu s-a transformat intr-un rahat. Americanii si rusii au pus la dispozitia intregii planete o intreaga retea de sateliti (GPS), tehnologie in care s-a pompat miliarde, iar noi nu putem oferi publicului larg niste harti scanate, vechi de 30-40 de ani. Tot respectul pentru cei care au lucrat la crearea acelor harti, cei care au facut mozaicul si l-au compilat in acel site web... dar la ce folos daca multi nu-l pot folosi?! Eu unu, daca as fi in pielea lor m-as simti neimplinit daca de munca mea nu ar putea beneficia si altii. Mare pacat! Salut, Ai incercat inainte sa spui despre neimplinirile unora sau altora, sa iei legatura cu unul din cei trei autori (asa am priceput din lecturarea forumului lor) sa vezi ce parere au despre munca lor? Poate se obtine acces pentru membrii de aici. Daca nu, gaseste 3 tipi, vad ca esti sustinut si de alti colegi, scanati, georeferentiati, mozaicati si faceti publica munca asta cu hartile! Succes! Edited March 17, 2013 by Cristian Irimescu Luaz 969, Aro 244, L200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
manole Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Sintetizez eu ce s-a discutat acolo. S-a arătat nemulţumit de afişarea publică unul dintre cei ce au muncit la scanare şi georeferenţiere, domnul de aici, http://earth.unibuc.ro/index.php?s=autori&autor=Viorel%20Chende%C8%99 iar asta mai mult pentru că nu i s-a pomenit numele alături de al celorlalţi care au lucrat la proiect. Această echipă n-ar putea pretinde vreun drept de autor pentru că meritul său e doar acela de digitalizare, autorii adevăraţi ai hărţilor fiind armata de specialişti ai Direcţiei Topografice Militare. Această instituţie e cea care vinde (legal) şi în ziua de azi hărţile, acolo e cheia problemei, iar aceasta şi-a dat acordul ca acel proiect să fie accesibil strict studenţilor de geografie (iată mai jos documentul original) http://opengis.unibuc.ro/images/stories/2010/topo2_1.jpg Accesarea liberă a hărţilor timp de un an de zile a fost posibilă din cauză că protecţia serviciului WMS a fost îndepărtată accidental în urma unui update software, iar după scandalul de pe acel forum s-a luat măsura reparolării sale. În încheiere redau integral o postare ce mi s-a părut interesantă a prof. univ. dr. ing. Constantin Niţu Problema e simpla. Poate folosi un produs “inregistrat” oricine cere si are acceptarea elaboratorului. Pentru harti, e ca la carti. Orice carte are nu numar ISBN, ISSN etc. si poate fi procurata prin cumparare, donatie etc. Poate fi folosita in cercetare, in invatamant, cu citarea corespunzatoare. Altfel e furt. La fel e si cu harta. Dar sunt si exceptii. Eu am scris manuale, le-am postat pe web, le pot citi si folosi studentii. Daca nu au ISBN sau alt cod de inregistrare a dreptului de autor, pot fi folosite si nimeni nu raspunde. Dar la hartile topografice e o problema. Nu sunt inregistrate in registrul operelor cu drept de autor. Asa ca pot fi copiate, scanate, vectorizate. Incercati si sa vedeti ce probleme are justitia cu "dreptul de autor" neinregistrat si neplatit! Nici fostul IGFCOT, nici DTM nu si-au inregistrat produsele pentru "dreptul de autor", neplatind pentru asa ceva! Un sef al DTM, imediat dupa revolutie, a vandut unei firme americane, prin Romtehnica, un set din hartile topografice la toate scarile. Dupa cum stiti, URSS avea hartile topografice 1:50.000 - 1: 1.000.000 pentru aproape intreaga suprafata a Terrei, inclusiv pentru Romania. Acestea au fost vandute firmelor americane si engleze, impreuna cu foile de harta la scara 1:2.500.000. Si o firma din Sibiu a cumparat toate aceste harti pentru Romania. S-a facut scanarea, vectorizarea si s-au pus in vanzare colectiile de date. Pe frontiera de srat gasiti hartile rusesti postate de Ucraina si Moldova. Ma poate opri cineva sa le folosesc? Asa ca intrebati elaboratorul de “dreptul de autor”. Succes! Varza asta a dus la situatia bizara ca toti au harti si toti recomanda sa te adresezi elaboratorului. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omoroka Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Salut, Ai incercat inainte sa spui despre neimplinirile unora sau altora, sa iei legatura cu unul din cei trei autori (asa am priceput din lecturarea forumului lor) sa vezi ce parere au despre munca lor? Poate se obtine acces pentru membrii de aici. Daca nu, gaseste 3 tipi, vad ca esti sustinut si de alti colegi, scanati, georeferentiati, mozaicati si faceti publica munca asta cu hartile! Succes! Crede-ma ca am citit tot acel topic de la-nceput pana la sfarsit si am inteles frustrarile oamenilor care au lucrat la acest proiect. Este vorba despre nerecunoasterea muncii lor... dar si despre mult orgoliu. Nu stiu cum se simt ei acuma avand in vedere ca nu pot beneficia mai multi de pe urma muncii lor... posibil ca si mai frustrati. Am incercat sa-mi fac cont pe acel site pentru a lua legatura cu oamenii de acolo dar nu am reusit fiindca mi se cere un cod... asa ca am renuntat pana la urma. Oricum, orgoliile sunt prea mari pentru a putea obtine ceva de acolo. Acuma, eu am inteles si ironia ta dar nu stiu daca sunt persoana cea mai potrivita careia sa o adresezi :grin: Va salut ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Am primit pe adresa forumului urmatorul mesaj: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Prieteni, Am urmarit forumul dumneavoastra privind harta topo 1:25.000. Din pacate aceasta nu mai este disponibila in mod liber cu toate staruintele noastre. Conform drepturilor de utilizare a acestei harti am fost obligati sa punem parola atat la accesul pe site, accesul fiind posibil doar studentilor Facultatii de Geografie, cat si pe serviciul de WMS (initial serviciul a fost parolat, dar dintr-o eroare de update s-a sters parola). Imi pare rau ca nu puteti beneficia de acest produs. Cu stima, Cornel Tudose OpenGIS.UniBuc.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horror Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Am primit pe adresa forumului urmatorul mesaj: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Prieteni, Am urmarit forumul dumneavoastra privind harta topo 1:25.000. Din pacate aceasta nu mai este disponibila in mod liber cu toate staruintele noastre. Conform drepturilor de utilizare a acestei harti am fost obligati sa punem parola atat la accesul pe site, accesul fiind posibil doar studentilor Facultatii de Geografie, cat si pe serviciul de WMS (initial serviciul a fost parolat, dar dintr-o eroare de update s-a sters parola). Imi pare rau ca nu puteti beneficia de acest produs. Cu stima, Cornel Tudose OpenGIS.UniBuc.ro Si iata cum, ca urmara a "zapacirii" serverului, proprietarii site-ului au restrictionat accesul. Nu era mai simplu sa download-eze unul si sa le dea si celor interesati ? NU! Sa se chinuie si ei! Sa stea ca noi cu picioarele in apa rece, sa munceasca, nu sa primeasca de-a gata! Eternul stil romanesc... cel cu capra vecinului... sau gen Smigel: "My precious..." Un coleg de-al nostru m-a ajutat si mi-a furnizat aceste harti calibrate foarte bine. Multumesc! :tk Cineva spunea- cand m-am oferit sa pun la dispozitie un server pentru download- ca vreau sa fac bani din comercializarea acestora... Este macar vre-unul dintre voi care a facut BANI cu adevarat din asta ? Nu cred; majoritatea au facut-o din placere si pasiune. Din pacate nu toti avem timpul si priceperea nesesare pentru a duce la bun sfarsit un astfel de proiect. De curand am participat la un eveniment offroad impreuna cu participanti din Germania si Austria. Oamenii aia NU aveau hartile topo/ militare ale ROmaniei ! Si totusi navigau foarte bine. Concluzie: exista harti ale Romaniei mult mai detaliate si mai recente! (nu vorbim de RoAD20xx) Exista oameni care fac trackuri si updateaza hartile; exista oameni pasionati de mers prin padure si pe munti! Acesti nemti si austrieci ne-au primit foarte frumos in randul lor si ne-au aratat cum si cu ce fac ei navigatie; nu aveau nimic de ascuns! Acesta este spiritul de colegialitate. Succes in continuare la calibrat. Eu am plecat sa ma dau :jp1 Toyota LJ 70. ( tot in RK... dar ne apropiem .... ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stane Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 (edited) Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Adica pleci sa "te dai" si pe aici nu mai dai? Postul tau pare ca ne cam da peste bot. Si celor de la OpenGis. Te-au luminat austriecii. Lumineaza-ne si pe noi. Ce harti aveau, ce abilitate da a naviga? Nu ne lasa asa. In spiritul de colegialitate, te rugam detaliaza. Edited May 23, 2013 by stane Link to comment Share on other sites More sharing options...
minitehnicusro Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 (edited) Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Ce harti aveau, ce abilitate da a naviga? cum colegul horror nu este un vizitator fidel al forumului, va pot informa eu despre sistemele de navigatie pe care le foloseau nemtii. garmin, va suna cunoscut? "garmin" ca denumire generica pentru mapsource, nroute si basecamp. astea rulau pe panasonic toughbook cu receptoare garmin din generatia noua care stiu si de glonass. iar ca harti foloseau openmaps. care pentru zona transilvaniei cel putin sunt mult mai detaliate decit road2008/9. si sunt rutabile, adica faci un traseu prin forestiere si drumuri de taf de te doare capul. so, daca ai un ozi cu hartile 25k + google hybrid si un garmin/nroute esti "the king off(the)road". Edited May 23, 2013 by minitehnicusro 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
omoroka Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS cum colegul horror nu este un vizitator fidel al forumului, va pot informa eu despre sistemele de navigatie pe care le foloseau nemtii. garmin, va suna cunoscut? "garmin" ca denumire generica pentru mapsource, nroute si basecamp. astea rulau pe panasonic toughbook cu receptoare garmin din generatia noua care stiu si de glonass. iar ca harti foloseau openmaps. care pentru zona transilvaniei cel putin sunt mult mai detaliate decit road2008/9. si sunt rutabile, adica faci un traseu prin forestiere si drumuri de taf de te doare capul. so, daca ai un ozi cu hartile 25k + google hybrid si un garmin/nroute esti "the king off(the)road". Pentru straini o fi bine sa aiba sistem de navigatie offroad turn-by-tutrn (rutabil cum zice minitehnicus) pentru ca nu au prea mult timp de pierdut cand vin sa faca offroad prin alte tari. Insa unii dintre noi, pe aici, mai mergem si pe langa poteci, mai deschidem si drumuri noi, mai descoperim drumuri vechi nebatute de zeci de ani... si atunci harta sistemului de navigatie ne ajuta mai mult pentru a anticipa unele obstacole si mai putin de a naviga turn-by-turn. Pe mine unu deci ma lasa rece sistemul de navigare al strainilor. Intr-o alta ordine de idei trebuie sa recunoasteti ca grafica OpenStreets e foarte reusita. Eu sper ca la un moment dat Garmin isi va imbunatati aplicatia si grafica hartilor, eventual aplicatia lor sa devina crossplatform (in unele tari este disponibila deja pe Android si iOS) pentru ca din cate inteleg, deja nivelu de detalii ROAD se apropie de cel al hartilor militare, ca sa nu mai vorbesc de numarul de POI-uri pe care le detine. Pana atunci insa probabil ca vom prefera hartile militare multi dintre noi :h5 Va salut ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horror Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Multumesc pentru autor Minitehnicus.:tk Din nou :2dr De dat ma dau, dar mai dau si pe aici; mai rar, dar dau. Sa "dau peste bot" ? sa intru in polemici? merita? e constructiv ? Cat despre OpenGis ... cautati hartile topo 1:25.000 ale Germaniei si le veti gasi pe net... la noi mai complicat... Cum a spus si Minitehnicus, harta pt Transilvania este cea mai detaliata. De ce? Pentru ca sunt oameni care fac track-uri si updateaza harti! Rutabile. Astfel incat sa le folosesca cine doreste, cand si cum doreste. Nemtii si austriecii de care spuneam au venit la concurs; si au balaurit si ei ca si noi; aceste harti nu sunt gen google maps; Cel mai misto este ca pana la urma navighezi in functie de realitatea din teren... Se mai intampla sa dai peste cate un drumeag care, pe la mijloc, se dovedeste o ravena de toata frumusetea... deh... cel care a fost p'acolo era motociclist.:wink: (prietenii stiu ce zic...) Exista cativa oameni in RO care au dat examene pentru a putea updata aceste harti; de ce cei de la ROad nu iau legatura cu ei ? mai ales ca stiu cine sunt ? Eu le voi trimite toate trackurile pe care le vom face'; Asteptam de la Garmin sa imbunatateasca aplicatia etc? de ce ? vor fi open source ? nu cred! De ce sa nu facem cat mai multi aceste trackuri publice? Cat despre iesiri, dupa mine sunt de 3 feluri: - cu baietii, cand balaureala este de baza si descoperi drumuri noi/ inchise ( Tarzan mare si tare, Tarzan face alta gaura :-) ) cand intri in namol pana la gat; - cu familia prin munti cand nu ai nevoie de ore de troliere, fiare de calcat, coborari in cap sau inclinari laterale ca-ti rupe nevasta capu' - la concursuri, cand ai nevoie sa ajungi de la cp la cp cat mai rapid. Weekend placut va doresc! Toyota LJ 70. ( tot in RK... dar ne apropiem .... ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
omoroka Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS De ce sa nu facem cat mai multi aceste trackuri publice? Ideea asta mi s-a parut dintotdeauna buna, deci clar aici suntem pe aceeasi lungime de unda :h5. Ca drept dovada eu mi-am facut intotdeauna trackurile publice pe acest forum, trackuri ce au fost insotite de explicatii si filmari pe alocuri. Mi-ar placea prin urmare sa intru in posesia unor trackuri publicate de tine pentru a-mi largi colectia. Unde le-as putea gasi? Pe gpsies unde am mai postat si eu, pe opencyclemap sau openstreetmap ca aici pe forum nu gasesc nimic? Multumesc :h5 Va salut ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
derei Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS Buna ziua, in trecut am reusit sa gasesc hartile la scara 1 : 100000 pentru toata tara (doar imagini, nu sunt georeferentiate), si am sperat sa le gasesc si 1:25000. Nu sunt off-roader pe motor, ci un entuziast al ciclismului, atat pe sosea, cat si offroad (si cat mai departe). Citind forumul, am constatat ca accesul la aceste harti nu mai este liber, iar cand a fost, a fost datorita unor erori. Intr-adevar, e oarecum dezamagitor ca in Romania lucrurile trebuie sa stea asa cum stau in acest moment, dar n-o sa comentez despre asta in acest topic. Doresc numai sa intreb daca exista cineva binevoitor sa imi ofere hartile 1:25000 ca imagini (nu solicit fisiere georeferentiate, pentru ca o sa ma descurc eu - incerc sa invat oziexplorer). Nu stiu daca pentru voi hartile 1: 100000 sunt folositoare, dar daca sunt, as fi bucuros sa le pun la dispozitie, daca mi se permite. (Am vazut multe discutii legate de libertatea de publicare a acestor materiale, etc... dar atata timp cat nu sunt inregistrate ca material cu proprietate intelectuala, probabil ca sunt libere). Va multumesc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
catalin74 Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Re: Romania 1:25 000- Proiectul OpenGIS .. dar atata timp cat nu sunt inregistrate ca material cu proprietate intelectuala, probabil ca sunt libere).[/i] Hartile 100K si 25K sunt inregistrate ca proprietate intelectuala, nu sunt libere.* PM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts