Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Y61 SWB pe roti 35 de inch - cum?

Kibitz

Postări Recomandate

Va salut,

Supun discutiei, mari boieri dumneavoastra, modul in care un Patrol Y61 SWB (model din 1998) poate fi modificat astfel incat sa se comporte bine cu roti de 35 de inch (sa mai aiba putere sa urce dealul, sa descarce noroiul si sa poata flexa fara sa atinga). Am citit topicurile pe teme adiacente si am adunat ideile. Lista ar fi cam asa:

1. Inaltare din suspension-lift si, eventual din body-lift. Cam cat din fiecare?
  2. Trebuie sau nu taiate aripile? Doar fata? Doar spate? Amandoua? (De preferat fara taieri...)
  3. Care trebuie sa fie latimea rotilor (ca difera un pic la partea de rulare intre marci) si cat sa fie diametrul jantelor, dar mai ales et-ul?
  4. Prelungire la barile panhard, brate si tendoane? Cat?
  5. Reglarea unghiului caster: prin drop-box-uri sau bucse de corectie caster?
  6. Schimbare rapoarte in grupuri si/sau cutia de transfer? Cat? Ce raport?
  7. Cardanul spate/fata trebuie modificat? Cruce dubla? Cruce dubla la ambele capete?
  8. Trebuie coborata cutia de transfer? Se modifica unghiul la care sta motorul pe suporti?
  9. Coborare/ajustare Load Sensing Valve pentru franare corecta pe axa spate?
  10. Bonus: mai merge tinuta o rezerva de 35 pe usa din spate? Ce trebuie modificat? Doar suportul de prindere sau si bara spate?

Daca am uitat ceva, va rog sa ma ajutati sa completez lista. Mai mult, pe langa aceste operatii ar fi interesant de stiut si cam cat costa ele aproximativ. De ce? Pentru ca ar fi bine sa putem compara cu cat costa sa punem roti doar de 33 de inch... Si sa luam o decizie, daca este cazul.

Daca, vreun boier dintre dumneavoastra detine o astfel de "trasura" il rugam cu plecaciune sa ne spuna si noua configuratia corecta din lista de mai sus.

Exemplu (desi cred ca e taiat pe la aripi si e modelul din 2005): http://www.cartech4x4.pl/sub,pl,nissan-patrol-y61-2005-rok.html

:ih

Sorin

Editat de Kibitz

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Y61 SWB pe roti 35 de inch - cum?

Eu am 33'uri in urma unui suspension lift de 5cm. Nu ating nicaieri. 33'' am si rezerva in spate prinsa pe usa, atinge un pic pe bara din spate. Ma gandesc serios sa o mut de acolo deasupra, spatele insa ma mai tine "pe loc". Umbla zvonul ca usa va avea de suferit, @Yonutz a avertizat de cateva ori in privinta asta pe forum.

Cutia de viteze se coboara (din stiiinta mea) doar la lifturi mai mari de 5cm, exista asemenea kit-uri.

Reglarea unghiului de caster de regula se face din bucse, pentru inaltari "normale"...daca faci o inaltare de 5'' de exemplu....sunt multe modificari de facut, una din ele pe care vad ca nu ai punctat-o ar fi modificarile la sistemul de franare...

Personal cunosc pe cineva cu Y60 scurt, acelasi motor de 2.8 care-l ai si tu (RD28T) care are 35'' (profil simex) si o inaltare de 2'' OME. Nu are alte modificari, trage de masina de ceva vreme.

Pe de alta parte, un membru de pe aici, @dansoare are un Patrol ca al tau si te-ar putea lamuri cu rapoartele.

Referitor la ET-ul jantelor, este unanim acceptat ca daca inalti o masina cu x cm, trebuie si latita tot cu x cm. Unul din scopuri ar fi reglarea centrului de greutate. Personal, consider ca "ecuatia" centrului de greutate are mai multe "variabile" nu numai simpla latire a masinii cu aceeasi valoare cu cat s-a inaltat.

• Like 1

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

bre, eu am un exemplar din'asta, incaltat cu bocanceii din enunt:grin:

1. inaltat din suspensie 2" + trimpacker de 1 cm pe fata, nu are/nu voi pune bodylift

2. taiat aripi fata-spate

3. eu am 10,5 (as fi preferat 11,5, dar na...), pe 16", cu 6J (beadlock-ul saracului), et-45 (am avut -50)

4. barele Panhard sunt inca stock, dar nu este ok. merge, dar repet, nu este in regula.

5. am bucse cu corectie, OME. s-au spart dupa 1 an. eu as pune dropbox-uri si bucsele originale Nissan.

6. motorul meu de 3 litri merge bine, nu ma plang de lipsa de putere, cu toate astea, pentru anume situatii, as pune gearmaster-ul de 43% (dupa ce castig la Loto:grin:). 2.8-ul tau e ceva mai puturos.

7. nu se umbla la cardane

8. pt. inaltare din suspensie de 2", la SWB se coboara cutia de viteze cu aprox. 1 cm.

9. la LSV se pune, pe punte, un prelungitor fix cat liftarea.

10. eu n-as tine nici un 33 pe usa, daramite un 35. cred ca nici nu incape. rezerva este sus pe portbagaj.

foarte important - daca ai de gand sa pastrezi barile stabilizatoare sau nu. fara ele 33-urile ating in spate, in fata nu, iar 35-urile si colo si colo.

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Va salut,

Supun discutiei, mari boieri dumneavoastra, modul in care un Patrol Y61 SWB (model din 1998) poate fi modificat astfel incat sa se comporte bine cu roti de 35 de inch (sa mai aiba putere sa urce dealul, sa descarce noroiul si sa poata flexa fara sa atinga). Am citit topicurile pe teme adiacente si am adunat ideile. Lista ar fi cam asa:

1. Inaltare din suspension-lift si, eventual din body-lift. Cam cat din fiecare?
  2. Trebuie sau nu taiate aripile? Doar fata? Doar spate? Amandoua? (De preferat fara taieri...)
  3. Care trebuie sa fie latimea rotilor (ca difera un pic la partea de rulare intre marci) si cat sa fie diametrul jantelor, dar mai ales et-ul?
  4. Prelungire la barile panhard, brate si tendoane? Cat?
  5. Reglarea unghiului caster: prin drop-box-uri sau bucse de corectie caster?
  6. Schimbare rapoarte in grupuri si/sau cutia de transfer? Cat? Ce raport?
  7. Cardanul spate/fata trebuie modificat? Cruce dubla? Cruce dubla la ambele capete?
  8. Trebuie coborata cutia de transfer? Se modifica unghiul la care sta motorul pe suporti?
  9. Coborare/ajustare Load Sensing Valve pentru franare corecta pe axa spate?
  10. Bonus: mai merge tinuta o rezerva de 35 pe usa din spate? Ce trebuie modificat? Doar suportul de prindere sau si bara spate?

Daca am uitat ceva, va rog sa ma ajutati sa completez lista. Mai mult, pe langa aceste operatii ar fi interesant de stiut si cam cat costa ele aproximativ. De ce? Pentru ca ar fi bine sa putem compara cu cat costa sa punem roti doar de 33 de inch... Si sa luam o decizie, daca este cazul.

Daca, vreun boier dintre dumneavoastra detine o astfel de "trasura" il rugam cu plecaciune sa ne spuna si noua configuratia corecta din lista de mai sus.

Exemplu (desi cred ca e taiat pe la aripi si e modelul din 2005): http://www.cartech4x4.pl/sub,pl,nissan-patrol-y61-2005-rok.html

:ih

Sorin

Daca vrei sa pui 35-uri pe masina, parerea mea este ca un suspension lift de +5 nu ti-e suficient, va mai trebui si un body lift, dar depinde si ce 35-uri vrei sa pui... si pe ce jante... eu is mai razboinic de felul meu si merg pe varianta mai lata.. de asta imi freaca mereu...

Daca tot te-ai pus sa numerotezi... hai sa iti raspund in ordine... din trairile mele :grin:

2. Din aripi trebuie sa tai doar daca mergi pe varianta de 35-uri cu suspensie +5

3. Cu rotile... depinde ce vrei tu sa pui pe masina, vrei sa pui anvelope mai late de 12,5?

4. Daca montezi o suspensie +10, trebuie sa montezi si panhard reglabil, la astia 10 cm se deplaseaza puntile f mult, mai trebuie sa schimbi si furtunele de frana (fata/spate). La brate si tendoane nu am umblat niciodata. Doar la bratele de fata am montat caster plates (la liftul de 10 cm din suspensie). Daca te gandesti sa inalti masina 10 cm, cel mai ieftin scapi daca faci suspension lift +5 si bodylift +5, asa scapi de panhardul reglabil.

5. Asta cu dropbox-ul este pt suspensia +10, ori montezi caster plates ori pui dropbox. Bucsele pt reglarea unghiului caster te ajuta doar la montarea suspensie +5, la +10 nu te ajuta.

6. La 35 eu zic ca nu trebuie sa umbli la raport, daca nu treci de 12,5 latime la anvelopa, parerea mea este ca nu ai nevoie; si nu-s chiar ieftine rapoartele astea, undeva la 400 euro pe axa + montat.

7. Cardanul de spate nu trebuie modificat, trebuie doar cutia coborata... sunt kit-uri de coborare. Daca ai ocazia sa ii montezi o cruce dubla... e binevenita dar nu obligatorie :grin: rau nu-i face

8. Eu nu as monta rezerva pe usa din spate, balamaua se strica de la roata de 31..dar mai de la aia de 35.

• Like 1

Madi - 0768 295 083 - Piese Nissan Patrol Y60 & Accesorii Offroad -

Link spre comentariu

Eu zic ca sari usor de pretul de achizitie al masini cu toate aceste modificari.

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

Eu zic ca sari usor de pretul de achizitie al masini cu toate aceste modificari.

asa si? ce treaba are pretul masinii cu costul modificarilor?

n-ai auzit de nimeni care a cumparat 2 punti, o cutie si doua cardane, si a mai bagat 20000 EURO ca sa faca o caleasca de offroad? modesta la banii astia....:grin:

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Mestere , pentru axioma asta dau de beut o inghetata cand ne-om vedea ... E cel mai crud adevar , dupa ce-l vor citi , multi se vor scarpina in crestet ...unii pentru amintiri trecute , altii pentru amintiri viitoare .

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Si acum, ca tot veni vorba, haideti sa vedem si cam cat costa (in euro).

• Jante: 100%5 = 500
  • Anvelope: BFG KM2 = 230*5 = 1150
  • Inaltare body-lift 2 inch: (ome) = 1600
  • Taiere aripi: 150?
  • Racorduri flexibile frana lungi: 250
  • Bari panhard reglabile: 2*250 = 500
  • Kit bucsi corectie cater: 125
  • Ajustare pozitie LSV: 50
  • Kit coborare cutie transfer: 70
  • Schimbare rapoarte in grupuri: 730*2 = 1460

TOTAL: 5855 (fara manopera de instalare) care numai pentru rapoarte e pe la 450 de euro

Daca am uitat ceva sau am gresit preturile va rog sa ma corectati...

Daca stiti vreun atelier care face toate astea la un pret mai mic pentru ca e "o lucrare mai mare" nu strica (poate e cineva interesat).

Va dati seama ca urmeaza un fir nou de discutie cu cat ne costa inaltarea cu 33 de inch pentru ca asta cam rupe buzunarele... Se gaseste aici.

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

Este o mica eroare in socotelile tale:

Ridicarea prin suspensie OME se numeste suspension-lift si nu body-lift, iar suma de 1600 euro acopera si kit bucsi corectie caster si kit coborare cutie transfer.

Spre clarificare, ai lista de preturi pentru reperele care compun kitul de suspensie OME:

Suspensie OME + 5cm:

-arc fata ML / HL: 121 x 2

-amortizor fata: 147.5

-arc spate LL: 121 x 2

-amortizor spate: 147.5

-kit coborare cutie viteze: 91 euro

-caster kit-corectie punte fata: 193 euro

-amortizor directie: 130

-kit adaptare bara stabilizatoare spate decuplabila: 33 euro

Total: 1521 euro, TVA inclus.

Ridicarea efectiva va fi de 6-7 cm, datorita uzurii arcurilor de pe masina; OME ridica 5 cm fata de suspensia noua...

Pentru 35 poti folosi si inele de polyuretan, care se pot pune 1 sau 2 pentru fiecare arc

-distantiere arc fata 1 cm: 14 euro / bucata

-distantiere arc spate 1 cm: 16 euro / bucata

Din ce stiu eu, pentru 35" cu 10.5 sau 11.5 nu este nevoie sa tai din aripi, eventual doar coltul pragului... din OME si cu 1-2 inele de polyuretan poti ridica si 8 centimetri, ceea ce este suficient. Si 35" cu 12.5 sau montat si nu au fost probleme, doar ajustarea pragului. Depinde si daca pui flanse, ce ET are janta, etc.

Nota: pentru Y61 lung se poate renunta la kitul caster si kitul de coborare a cutiei de viteze / transfer, prin urmare kitul de suspensie costa 1237 euro, TVA inclus!

Arcurile Medium Load pe spate costa 136.5 euro bucata, fata de 121 euro arcurile Light Load.

Editat de RazvanGTC
  • Like 1

GTC Auto: service 4x4 / accesorii off-road

GTC auto SHOP: magazin online de accesorii 4x4

www.gtcauto.ro / www.shop.gtcauto.ro / www.gtcmotorsport.ro

razvancirap@gtcauto.ro / 0723.541.851

Link spre comentariu

Si acum, ca tot veni vorba, haideti sa vedem si cam cat costa (in euro).

• Jante: 100%5 = 500
  • Anvelope: BFG KM2 = 230*5 = 1150
  • Inaltare body-lift 2 inch: (ome) = 1600
  • Taiere aripi: 150?
  • Racorduri flexibile frana lungi: 250
  • Bari panhard reglabile: 2*250 = 500
  • Ajustare pozitie LSV: 50
  • Schimbare rapoarte in grupuri: 730*2 = 1460

TOTAL: 5855 (fara manopera de instalare) care numai pentru rapoarte e pe la 450 de euro

Daca am uitat ceva sau am gresit preturile va rog sa ma corectati...

Daca stiti vreun atelier care face toate astea la un pret mai mic pentru ca e "o lucrare mai mare" nu strica (poate e cineva interesat).

Va dati seama ca urmeaza un fir nou de discutie cu cat ne costa inaltarea cu 33 de inch pentru ca asta cam rupe buzunarele... Se gaseste aici.

1. Pana la urma la ce jante te-ai gandit? 5 buc pe 10 j cred ca depasesc 500 euro

2. Aici nu ma pricep, nu sunt fan BFG :)

3. DAR aici ai sarit calu :))) ma gandesc ca te referi la suspension lift, nu la body lift cu 1600 euro :))) te costa body liftu atat doar daca e din cocaina presata :))) acum serios... nici suspension lift-ul nu te costa atat... 1600 euro e astronomic.... da-i un PM lui Razvan de la GTC si cere-i o oferta pt OME. Incearca si la IRON MAN.

4. Iar mi se pare astronomic... 150 euro sa tai putin aripa... care oricum vine taiata acolo jos jos f putin, te rog sa ma crezi ca poti face treaba asta si singur... daaar depinde si cat esti de perfectionist.

5. Racordurile de frana le-am cumparat din Germania cu 100 euro amandoua.

6. Bara panhard reglabila... pe acolo.. pe la 500 euro... dar le poti modifica pe ale tale la strung... mult mai ieftin... din nou..depinde cat esti de perfectionist :)

Restu' cam asa is.. la pretul asta... dar la rapoarte, eu zic ca nu ai nevoie... vorbeste cu cei de la GTC AUTO, sunt sigur ca te pot ajuta cu lista asta.

Link spre comentariu

Saru'mana boieri mari! (ca sa citez din clasici)

Suze pt. confuzia cu SL/BL. E vorba, dupa cum ati intuit de SL. (Am recunoscut si in firul celalalt de discutie.)

Preturile le-am pus mai mari ca sa nu ma imbat cu apa rece.

@RazvanGTC: vestile sunt bune; asta inseamna ca mai scadem din 5855 asa:

• Taiare aripi difrenta de la 150 la 100 = 50
  • Diferenta de la 1521 la 1600 pt kit OME ~= 80

Rezulta 5855-325 = 5530

Daca nu schimbam rapoartele in grupuri mai scadem 1600 euro => 3930

Daca consideram prelucrarea barilor la strung poate iesim si mai ieftin dar nu stiu cu cat.

Deci pana acum am scazut de la 5800 la 5500. Mai jos de 5000 nu stiu daca se poate...?

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

ati scris prea mult si n am citit tot , eu am 35 uri cu jante de 10 latime , nu 10 J pentru ca J ul nu este latimea....asta pentru profesori .

imi atinge cand virez pe fata in interiorul aripii ....suspensia este stoc , va pun si o poza.

893_4151612879209_1104810733_n.jpg.dafd7a9a8d79500514da8458950bc058.jpg

Link spre comentariu

ati scris prea mult si n am citit tot , eu am 35 uri cu jante de 10 latime , nu 10 J pentru ca J ul nu este latimea....asta pentru profesori .

imi atinge cand virez pe fata in interiorul aripii ....suspensia este stoc , va pun si o poza.

[ATTACH=CONFIG]165085[/ATTACH]

Daca esti tu asa profesor, te rog sa ma inveti si pe mine, daca "J-ul" asta nu vine de la latime, atunci de la ce vine?

Link spre comentariu

de la forma jantei in interior...si daca ma iei cu profesore nu ti mai zic nimic ! :)) eu cand scriu aici ...mai si glumesc nu mai fiti asa artagosi ca avem toti aceeasi pasiune....da , si eu pana acum ceva timp credeam ca j ul este latimea jantei....dar NU , nu este...n am timp acum sa caut pe net sa ti arat in desen , e vb de buza interioara ..

• Like 1
Link spre comentariu

de la forma jantei in interior...si daca ma iei cu profesore nu ti mai zic nimic ! :)) eu cand scriu aici ...mai si glumesc nu mai fiti asa artagosi ca avem toti aceeasi pasiune....da , si eu pana acum ceva timp credeam ca j ul este latimea jantei....dar NU , nu este...n am timp acum sa caut pe net sa ti arat in desen , e vb de buza interioara ..

E cineva artagos? tu ai folosit termenul "profesori", erai artagos atunci? :)))) eu stiu ca J-ul e de la latime, nu ma contrazic cu tine, poate ai dreptate... de aia imi belesc ochii pe aici.. sa mai invat ceva... cand ai timp poate gasesti desenul ala, chiar sunt curios. Merci

Link spre comentariu

"JJ" refers to the shape of the wheel's flange (lip which holds the bead of the tire).

JJ = 18.0mm high (h) x 13.0mm wide (w), with a 13.0mm radius ®

J = 17.5mm high x 13.0mm wide, with a 9.0mm radius

184391430_desenjanta.jpg.fe6e39589c8676f13dda1c83d48b9882.jpg

diferente minore intre J si JJ, dar exista.

Editat de giorgel

Link spre comentariu

Ca de obicei un topic interesant incepe sa devina sursa de impuns intre colegi..ma rog discutii contradictorii.

On topic:

Uite ce am efectuat eu pentru a folosi roti de 35/10.5/16 (7J)

1. Suspensie OME +10

2. Panhard reglabil fata + spate + bucse OME cu miez de fier

3. Prelungit racoarde de franare fata spate

4. Dropbox-uri la cota pentru suspensia +10 (nu mai trebuie bucse corectie caster..oricum nu te ajuta)

5. Bara de directie si bara de conexiune ambele reglabile.

6. Tendoane spate intarite si prelungite.

7. Kit coborare cutie viteze (numai la varianta scurta se foloseste).

Bun dupa toate aceste modificari mai trebuie taiat din parte de jos de la coltul pragului la aripa fata in jur de 2cm ca sa nu mai ai probleme la viraje si incrucisari maxime. La aripile din spate recomand acelasi lucru la ambele colturi cat si inca 2 cm taiat din intreg conturul aripii..

Pretul pentru tot ce este mai sus inclusiv roti (Simex + jante intoarse ET-70) sare lejer de 5000 E

Stima,

Y60 am zis!

Link spre comentariu

mersi @Giorgel , stiu ca mai exita un tip de janta....dar imi scapa acum...am sa caut pe net ...

mai exista cateva tipuri...JK...si PAX...si altele

dar sa ramanem on-topic.

Link spre comentariu

Nu vreau sa contrazic pe nimeni dar j ul este latimea interioara a jantei din zona unde vine cauciucul si este exprimata in inch.

La j 7 x 2,54 =17,78 cm,asta este traducerea in cm a latimii jantei.

Masoara janta si vei descoperii ca asa este.

http://www.4tuning.ro/tehnica-auto/jantele-auto-de-la-a-la-z-5208.html

L 200

BMW F650 GS Dakar

Link spre comentariu

Citisem pe un forum de afara ca merg 35-uri pe suspensia stock insa doar pe strada!

La incrucisari sau daca este incarcat cica va atinge destul de mult.

Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog*

"A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2

Link spre comentariu

cred ca depinde cat de obosite sunt arcurile

al meu cu suspensia de fabrica si 35'' at nu freaca nici in teren la flexari decente , se apropie la limita de coltul pragului dar nu freaca.

34.thumb.jpg.a646edc3e45d7b542743ccda05dc0902.jpg

Link spre comentariu

Nu vreau sa contrazic pe nimeni dar j ul este latimea interioara a jantei din zona unde vine cauciucul si este exprimata in inch.

La j 7 x 2,54 =17,78 cm,asta este traducerea in cm a latimii jantei.

Masoara janta si vei descoperii ca asa este.

http://www.4tuning.ro/tehnica-auto/jantele-auto-de-la-a-la-z-5208.html

Fara suparare, dar tu ai citit ce scrie în link-ul pe care tocmai l-ai postat?

7 este latimea (în inch) a jantei, iar J-ul profilul (punctul B)

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

cred ca depinde cat de obosite sunt arcurile

al meu cu suspensia de fabrica si 35'' at nu freaca nici in teren la flexari decente , se apropie la limita de coltul pragului dar nu freaca.

Ptiu-drace! Pai? Cum? Se poate si stock? Hmm... ar fi ceva! Motorul e de 2.8 sau 3.0? Cum e cu puterea? Mai trage la deal? (Eu am motor de 2.8)

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare