Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

GPL pe Jimny. Pareri?

mita31

Postări Recomandate

Re: GPL pe Jimny. Pareri?

la mine mai exista o varianta, care se poate aplica la mai multe masini: se decupeaza in portbagaj ca si cum ai pune o roata de rezerva. butelia o pun acolo iar sub ea se continua caroseria. asa salvez si spatiul de dormit si stau si linistit ca nu este expusa la socuri, ii pun un capac metalic pentru vizitare periodica si gata.

Eu as alege varianta asta.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 115
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ultimul consum la mers economic am scos 8.4 Lgpl/100Km

am uitat sa precizez ca pentru a pune butelia pe Jimny cu "ceasul" in sus si nu la 45greade cum se pune doar firma BRC are multivalva verticala, asa cum am pus in Jimnyul meu. Daca se pune rezervor toroidal normal cu multivalva in sus nu se va putea umple la capacitatea sau nu vei putea folosi tot gazul din butelie, sunt serviceuri care fac si asa ceva.

o sa revin in topicul DII cu polita care am facut-o desupra buteliei si cum au loc 3 persoane mai mici in spate dupa ce am dat jos panourile laterale din spate si am pus in locul lor ceva mcheta caucicata

Mda... mi-a scapat detaliul asta, poate si pentru ca poza pe care ai pus-o nu e a ta.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Mda... mi-a scapat detaliul asta, poate si pentru ca poza pe care ai pus-o nu e a ta.

pai ma colegule poza care am puso e a masinii mele, nu te mai baga in seama aiurea, poza e luata de pe siteul montatorului dar banuiesc ca nu la asta te refereai . Deci nu am voie sa folosesc poza atata timp cat e masina mea in ea. :uameni .

hai vezi de treaba ta ca prea te bagi in seama

Link spre comentariu

Foarte bună alegere ai făcut cu această instalație, am văzut că e foarte lăudată de toată lumea, la mine în oraș costă 2400 lei în exact aceeași configurație - ECU Stag-4, rampă injectori Valtek, reductor tomasetto, butelie de 55 L (singura diferență față de pozele puse de tine).

Am găsit-o pe net, la București, second-hand, cu 1000 lei era montată pe mașină, perfect funcțională, s-a demontat în service autorizat, am luat-o, azi mi-a adus-o un prieten ca să nu mai dau bani pe la curierate. Montajul în service autorizat mă va costa 450 lei și am înțeles că o să mai coste 100-150 lei omologarea, la RAR. Zic eu, că am economisit destul, pe praful ăsta (azi am alimentat cu 6,24 lei/L, față de 5,80/L cât era benzina ultima dată când am alimentat). Instalația este în garanție încă 1 an, am luat-o cu certificat de conformitate și certificat de garanție. Va fi montată zilele următoare pe Jeep Wrangler 2,5 L, injecție multipunct și cred că nu vor fi probleme.

Toate cele bune!

All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll
Link spre comentariu

Re: GPL pe Jimny. Landi Renzo BRC Lovato Tomasetto consum GPL butelie gaz

Si unde vine butelia aia? In spatele puntii spate (sub portbagaj)?

Uite aici pozele cu montajul făcut de cei de la Romonti pe Jimny, cel cu butelie externă, poziționată în locul tobei finale. E o soluție elegantă nu prezintă riscuri, se poate monta și un scut sub butelie, pentru dormitul exagerat de liniștit :)) Singurele dezavantaje (pentru unii) ar fi: creșterea nivelului de zgomot, după eliminarea tobei finale (sau înlocuirea ei cu un silencer de dimensiuni mai mici, evacuarea în lateral, înainte de puntea spate) și capacitatea relativ redusă a rezervorului de gpl. Avantaj = portbagaj! :))

Așa am vrut și eu să fac la Jimny, cu butelie externă, dar nu am găsit butelie, am sunat la ei și nu aveau pe stoc atunci, astfel, am renunțat la idee, am pus de 55 L și am sacrificat și portbagajul în favoarea autonomiei crescute, mai mare decât cea pe benzină.

Toate cele bune!

Editat de mita31
Link spre comentariu

pai ma colegule poza care am puso e a masinii mele, nu te mai baga in seama aiurea, poza e luata de pe siteul montatorului dar banuiesc ca nu la asta te refereai . Deci nu am voie sa folosesc poza atata timp cat e masina mea in ea. :uameni .

hai vezi de treaba ta ca prea te bagi in seama

"Colegule" nu ai specificat nicaieri ca poza e a masinii tale, ci doar ca e de pe site-ul unei firme care monteaza asa ceva. Nu a zis nimeni ca ai voie sa nu folosesti poza. Personal nu ma intereseaza cui apartine poza, ce masina reprezinta, etc. Ma intereseaza strict din punctul de vedere al informatiei.

Ma "bag in seama" pentru ca studiez sa imi montez instalatie de GPL la Jimny, mai ales dupa ce ponta ne-a bonusat cu 40 de bani in plus pe litru peste noapte. As aprecia ca in loc sa faci flame, sa vii cu niste informatii utile si coerente, pina la urma asta e rostul forumului.

Editat de unde

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Uite aici pozele cu montajul făcut de cei de la Romonti pe Jimny, cel cu butelie externă, poziționată în locul tobei finale. E o soluție elegantă nu prezintă riscuri, se poate monta și un scut sub butelie, pentru dormitul exagerat de liniștit :)) Singurele dezavantaje (pentru unii) ar fi: creșterea nivelului de zgomot, după eliminarea tobei finale (sau înlocuirea ei cu un silencer de dimensiuni mai mici, evacuarea în lateral, înainte de puntea spate) și capacitatea relativ redusă a rezervorului de gpl.

Mersi de info! :h5

Asta cu butelia externa nu prea e o solutie din cauza capacitatii reduse. Daca butelia are 23 de l inseamna ca intra aprox 18l de gaz deci autonomie cam 200 de km, ceea ce e un pic cam putin cel putin pentru mine. O butelie care ocupa cam tot portbagajul, fara a scoate plasticele de pe laterale, stie cineva cam cit are?

Stie cineva de ce acum nu se mai pune priza normala, din aia mare, ci se pune o priza mica si apoi adaptor pentru umplere?

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Stie cineva de ce acum nu se mai pune priza normala, din aia mare, ci se pune o priza mica si apoi adaptor pentru umplere?

Priza de alimentare se pune la alegere, dupa preferinte, si mare si mica... exista ambele variante, se monteaza ambele... doar ca majoritatea prefera pe cea mica (cu adaptor) din considerente estetice - se monteaza direct sub clapeta busonului de benzina, langa acesta. Daca mai ai si butelia "ascunsa" in locul tobei, sau toroidala in locul rotii de rezerva (cazul altor marci auto) omologarea nici nu mai este "obligatorie". :B

Link spre comentariu

Daca mai ai si butelia "ascunsa" in locul tobei, sau toroidala in locul rotii de rezerva (cazul altor marci auto) omologarea nici nu mai este "obligatorie". :B

:ha:

Asta pina la ITP sau filtru RAR. Am si eu citeva cunostiinte care dau jos instalatia GPL inainte de ITP. De acord cu tine, omologarea e doar un pretext ca statul sa-ti ia niste bani.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

:ha:

Asta pina la ITP sau filtru RAR. Am si eu citeva cunostiinte care dau jos instalatia GPL inainte de ITP. De acord cu tine, omologarea e doar un pretext ca statul sa-ti ia niste bani.

nu chiar. in cazul in care ai o problema si din cauza gazului distrugi 2-3 masini (teoretic posibil, de asta se cheama riscuri) iar instalatia nu este omologata, adio asigurare, adica esti bun de plata. mai bine cu omologare si scapi de stres.

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

N-a zis nimeni sa nu va omologati instalatiile. Fiecare hotaraste ce face cu masina lui. Era doar o idee pt. cei ce vor sa-si ascunda instalatia din motive estetice sau ... altele numai de ei stiute. Cat despre taxa de omologare @unde are dreptate: niste bani aruncati pe fereastra, inginerul pune doar o semnatura dupa ce verifica doar vizual seriile de pe instalatie si de pe actul de montaj, act care de multe ori este... fix pix. Deci raspunderea si corectitudinea depinde numai de noi in ceea ce priveste siguranta... ce, cum si unde montam.

In alta ordine de idei, atata timp cat se taie din masina, se pun cauciucuri mai mari, N-spe mii de heavy duty homemade-uri si alte "prostii"... la un filtru RAR fix gpl-ul o sa sara in ochi autoritatilor.... mai de graba o folie solara le atrage atentia mai repede :wink:

Revenind la subiect, de care sunt direct interesat si eu, cine mai are instalatii montate va rog sa puneti poze si detalii despre plaman, electrovalva, rezervor, etc.

Link spre comentariu

gpl pe Jimny recomand deoarece veveritele astea chiar consuma mai mult din cauza diferentialului mijloc care imparte la grupul spate care trage, si chiar grupul din fatza care nu e cuplat el tot se invarte in gol pana primeste anclansare de 4X4. toate aceste frecari inseamna putere consumata si carburant marit. Si amortizarea instalatiei se va face mult mai repede avand in vedere ca reducand consumul de 10-14%benzina (11-15gpl) se va amortiza mult mai rapid decat o masina care consuma 6-8%..

Instalatia BRC e recunoscuta ca fiind printre primele din cele italiene, eu am montat ultima care se poate monta si pe motoare euro5, si nu a fost mai scumpa decat altele decat cu 150ron. Si dupa cum am spus doar BRC are butelie cu valva verticala , alta nu incape fara modoficari in usa spate sau modificata valva cu riscul de a nu folosi tot gazul din butelie sau a nu putea fi umpluta la capacitate.

jimny2.thumb.JPG.e7b42a637d89818b467d7d7ba89b800f.JPG

Link spre comentariu

gpl pe Jimny recomand deoarece veveritele astea chiar consuma mai mult din cauza diferentialului mijloc care imparte la grupul spate care trage, si chiar grupul din fatza care nu e cuplat el tot se invarte in gol pana primeste anclansare de 4X4. toate aceste frecari inseamna putere consumata si carburant marit. Si amortizarea instalatiei se va face mult mai repede avand in vedere ca reducand consumul de 10-14%benzina (11-15gpl) se va amortiza mult mai rapid decat o masina care consuma 6-8%..

Instalatia BRC e recunoscuta ca fiind printre primele din cele italiene, eu am montat ultima care se poate monta si pe motoare euro5, si nu a fost mai scumpa decat altele decat cu 150ron. Si dupa cum am spus doar BRC are butelie cu valva verticala , alta nu incape fara modoficari in usa spate sau modificata valva cu riscul de a nu folosi tot gazul din butelie sau a nu putea fi umpluta la capacitate.

Hahaha ... am râs pe săturate, nu te supăra pe mine, dar în afară de explicația cu butelia BRC, nu am prea înțeles și nu cred mai nimic din ceea ce am înțeles. Cel puțin cu explicațiile despre mecanică/distribuția tracțiunii .. m-ai băgat de tot în ceață. Ce înseamnă ”anclansare“?

În fine, nu trebuie să-mi răspunzi, dar poți să te documentezi temeinic, chiar aici în secțiunea Jimny ai tone de informații corecte și complete despre transmisie, mecanică, distribuția tracțiunii și cam despre tot, indiferent ce neclarități ai mai avea. Folosește cu încredere funcția ”search“.

În plus, acum ai spus despre consum că ar fi 11-15 L / 100 km, deși într-o postare anterioară ai spus că ai scos un consum de 8L/100 km, pe GPL. Consumul e direct influențat de foarte mulți factori, cel mai important este stilul de conducere, apoi anvelope - dimensiune/presiune, gradul de încărcare al mașinii, senzor oxigen (sonda lambda), etc.

Nu știu cum ai reușit să scoți consumuri așa de mari, dar îți spun sincer, cu o instalație secvențială bună, mașina va consuma GPL aproape tot cât benzină, diferență infimă (de multe ori sub 0,5-0,6 L/100 km mai mult gaz decât benzină). Mie sincer, Jimny îmi consuma 7 L /100 km indiferent că mergeam pe gaz sau pe benzină, la drum mers cu 80-90 și foarte rar 100 km/h în câte o depășire. În oraș sau pe drumuri forestiere, de diferite dificultăți (vorbim de sectoare de urcări pe munți, în reductor, pe low), nu a trecut niciodată de 10-11L/100 km indiferent că mergeam pe gaz sau pe benzină. Și aveam anvelope 215/75/15, pe jante 8J.

14-15 L/100 km mi se pare exagerat pentru un Jimny și nu cred că poți să scoți acest consum decât dacă te bagi în gropi noroioase și stai cât de mult posibil, dând față-spate ca să ieși iar 10-11L/100 km, la drum nu cred că e posibil decât dacă mergi numai cu 120-130 km/h sau cu mașina plină la 110 km/h. Consumurile tale mi se par foarte mari, poate ai probleme cu sonda lambda.

@unde - Butelia pe care am avut-o era de 60 L, capacitatea parcă era 52 L, nu am făcut modificări la plasticele laterale, chiar mai aveam ceva loc în stânga, dar puțin, pentru 2 sufe, 2 ocheți și eventual o pereche de cizme. Singura modificare necesară pentru a monta butelie exact în poziția normală (dacă nu e BRC care merge cu multivalva în sus) este aceea că trebuie să tai un capac pătrat de 20x20 cm din plasticul (capitonajul) de pe ușa spate, din păcate nu mai am poză, ca să se închidă ușa. Dar câștigi spațiu de depozitare în ușă. Eu îmi băgasem acolo cricul, învelit în vesta reflectorizantă, un pliculeț de vaselină, niște cale blocatoare triunghiulare pentru roți, triunghiul reflectorizant și trusa medicală. Deci se poate.

Toate cele bune!

Editat de mita31
Link spre comentariu

razi pe saturate , zici ca nu ai inteles dar o sa iti explic:

in domeniul meu anclansare este operatia de conectarea unui intrerupator facuta de o automatizare, la Jimny m-am referit ca apesi pe butonul 4X4 sa cuplezi puntea fata sau reductorul, sper ca ai inteles acum.

despre consum daca citeai bine am scris ca la un mers economic am scos 8.4, consumul mixt 50%extern 50% oras este 11-15 %(poti verifica pe forum consum Jimny) daca a ta consuma mai putin in conditiile astea o voi cumpara la pretul pietei +1000 euro, cand vin sa facem proba?

toate siteurile de montaj spun ca masina va consuma cu 1 L mai mult ca pe benzina, poate daca ar fi consumat 5% sa fi fost 5.6gaz. zecile de pareri spun la fel la fel un argument in plus sa it cumpar masina ta cea economica. Dar stai ca tu ai zis ca faci rar depasiri peste 100Km/h si prin faptul ca scoti consum asa mic si cand folosesti reductorul low inseamna ca nu sti deloc ce vorbesti.

nu ai facut modificari decat ca ai taiat din capitonaj.. butelia mea tot de 60L este , asta am zis si eu ca nu se poate monta fara modificari decat butelie BRC. Am gresit cu ceva?

nu trebuie sa merg cu 120 si masina plina ca sa scot consumul asta, am crezut ca sti ca este consum mixt, nu doar extern

Link spre comentariu

Mașina mea s-a vândut demult. Iar cu consumul e simplu ... media dintre 7-8 L/100 km strict extraurban și 10-11 L/100 km strict urban sau strict offroad este 8,5 - 9,5 L/100 km. Așa aveam eu la mașina mea și am mai discutat și cu alții. Mixt, nemixt ... ai dat niște consumuri foarte mari, dacă ar consuma Jimny atât de mult nu le-ar mai cumpăra lumea. Ar lua Vitara, Lada Niva sau Daihatsu Feroza, alte dihănii ... mult mai consumatoare.

Aaaa și am vrut să fiu finuț în observația mea .. reiau:

1. Le luăm pe rând .. cine ți-a spus ție că Jimny are diferențial central? Te-a mințit! Sau îți place să aberezi așa pentru că nu vrei să te documentezi. Și sperii lumea aiurea.

2. Ce grup de față se învârte dacă nu e cuplat? La fel ca și mai sus ... bullshit. Documentează-te colegu`!

3. Ce e aia putere consumată? Explică ... e o chestie inventată de tine? E cam cum e cu puterea instalată - la consumatorii de energie?

4. Carburant mărit ce înseamnă? Hai să fim serioși ... e clar că e rea voință dacă nu poți să admiți că bați câmpii, colegule!

5. Ultima ta frază de mai sus - are înțeles, dar nu prea ... recitește-o.

Toate cele bune!:h5

Editat de mita31
Link spre comentariu

1.masina are sub ea 3 chestii, grup spate grup fatza si ala de la mijloc in care am bagat eu ieri ulei am aflat ca se numeste distribuitor sau ceva asemanator.

2. grupul fata e antrenat de roti se invarte in gol cand cuplezi fatza il invarte motorul e frecare acolo si consumul creste nu e ca si cand roata sta pe o punte simpla. te faci ca nu intelegi iara?

3. putere consumata era o referire ca scade puterea prin frecare dar iar te faci ca nu intelegi

4. carburant marit nu sti ca m-am referit la consum

5. ultimul post reciteste-l si nu ma mai musca atat ca s-ar putea sa te murdaresti

Link spre comentariu

1.masina are sub ea 3 chestii, grup spate grup fatza si ala de la mijloc in care am bagat eu ieri ulei am aflat ca se numeste distribuitor sau ceva asemanator.

2. grupul fata e antrenat de roti se invarte in gol cand cuplezi fatza il invarte motorul e frecare acolo si consumul creste nu e ca si cand roata sta pe o punte simpla. te faci ca nu intelegi iara?

3. putere consumata era o referire ca scade puterea prin frecare dar iar te faci ca nu intelegi

4. carburant marit nu sti ca m-am referit la consum

5. ultimul post reciteste-l si nu ma mai musca atat ca s-ar putea sa te murdaresti

1. ala din mijloc este cutia de transfer si este piesa prin care se cupleaza/decupleaza transmisia fata si cupleaza/decupleaza reductorul (parte integranta a CT). jimny nu are diferential central. si bine face.

2. grupul si cardanul fata nu sunt invartite de roti in 2H pentru ca sunt decuplate mrl-urile vacuumatice (comandate de controlerul de 4x4)

3. puterea consumata de intreg lantul cinematic la jimny este intre 15 si 20cp, in functie de uzura diverselor componente. adica la roata mai raman 60-70 de cp din cei 80-85 teoretic oferiti de motor.

diferenta dintre 2wd si 4wd este de 5-7cp.

Editat de minitehnicusro
  • Like 1

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

gpl pe Jimny recomand ......sau modificata valva cu riscul de a nu folosi tot gazul din butelie sau a nu putea fi umpluta la capacitate.

Toate buteliile de gpl, indiferent de producator, se umplu la 80% din capacitate, pentru ca ....asa trebuie.

Gazul din butelie se consuma in totalitate chiar daca valva despre care vorbesti nu este pe verticala.

Concluzia: nu exista riscuri.

SAMURAI SJ stock
Link spre comentariu

Toate buteliile de gpl, indiferent de producator, se umplu la 80% din capacitate, pentru ca ....asa trebuie.

Gazul din butelie se consuma in totalitate chiar daca valva despre care vorbesti nu este pe verticala.

Concluzia: nu exista riscuri.

Greseste el multe colegul... si in explicatii tehnice si in modul de exprimare, dar, in ceea ce priveste umplerea partiala a unui rezervor GPL cilindric montat oricum altfel decat cu "ceasul" la ~30grade, are dreptate... si aici nu ne referim la acel 80% "din fabrica" ci la chiar 60-50%. Doar anumite sonde stiu sa citeasca si sa functioneze corect la verticala.

Iar in ceea ce priveste gazul consumat si aici exista sansa sa nu se consume tot, mergand plin/plin se pot observa consumuri diferite, nu ai un control precis al continutului rezervorului, etc. ... toate pornind de la o simpla inclinatie gresita a buteliei.

Am avut de-aface cu 4 instalatii, 2 carburatie si 2 secventiale, cu diverse tipuri de electrovalve si rezervoare de forme si volume diferite... pot spune ca montajul este la fel de important precum reglajul. Toate se leaga.

Hai sa ne limitam la a posta poze si informatii strict legate de experientele noastre GPL si sa lasam mecanica pentru sectiunea dedicata.

Peace all! :grin:

Link spre comentariu

Iar in ceea ce priveste gazul consumat si aici exista sansa sa nu se consume tot, mergand plin/plin se pot observa consumuri diferite, nu ai un control precis al continutului rezervorului, etc. ... toate pornind de la o simpla inclinatie gresita a buteliei.

True. Unul din factori e (si) calitatea gazului. In urma cu niste ani am alimentat cu un gaz atit de prost ca murea motorul la relanti (e vorba de o instalatie pentru carburatie, deci reglaje fixe), in mers nu erau diferente sesizabile.

Un alt factor e chiar temperatura mediului ambinat, pentru ca asta influenteaza cantitatea de gaz care intra in butelie. Poate gresesc, dar mi s-a parut ca iarna intra mai putin.

Nu am facut decit de citeva ori consumul pe GPL, din cauza ca nu am vrut sa merg cu amestec sarac si sa omor supapele.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

In primul rand va salut pe toti.

In al doilea rand, simt nevoia sa va impartasesc din experienta mea in folosirea GPL-ului timp de 8 ani.

Nimeni nu-si pune problema UZURII MOTORULUI ?

Am AVUT o instalatie Tomasito secvntiala montata fara omologare sub masina (alta nu Jimny).

Pentru cei ce se tem de explozii in urma unui accident, sa stea linistiti, sunt foarte sigure (m-a lovit un Iveco cu peste 60km/h si butelia doar s-a zgariat).

AVANTAJE:

1. Consum +1-1,5 litri de GPL fata de benzina

2. Cresterea distantei parcurse fara oprire (cumul GPL+benzina)......si atat.

DEZAVANTAJE:

1. Efectuarea ITP-ului (pt. cei fara omologare), tot aici intra riscul de a fi oprit in trafic si verificat (in 8 ani nu s-a intamplat)

2. Pierdere de putere de aproximativ 20%.

3. Uzura crescuta (sau foarte crescuta) a motorului datorita "arderii uscate". Masina incepe sa consume ulei. In cazul meu 2 litri ulei la 3000 km, ceea ce a dus la prima segmentare dupa 25.000 km de la instalare, poate e si vina mea ca nu am tinut bidonul cu ulei la mine si sa completez dupa fiecare drum mai lung.

4. Aveti grija la montaj sa vi se spuna cand EXPIRA butelia, m-am lovit de problema asta cand am omologat-o ca sa vand masina si a trebuit sa mai platesc inca o butelie si montajul.

....acum fiecare decide pentru el ce e mai bine, dar eu nu o sa mai instalez niciodata pe masinile mele asa ceva, mai repede schimb motorizarea cu una diesel, dar asta e alta poveste.

Editat de cei7pitici
Link spre comentariu

In primul rand va salut pe toti.

In al doilea rand, simt nevoia sa va impartasesc din experienta mea in folosirea GPL-ului timp de 8 ani. SI eu, chiar de mai mult timp si pe mai multe masini.

Nimeni nu-si pune problema UZURII MOTORULUI ? Ba da.

Am AVUT o instalatie Tomasito secvntiala montata fara omologare sub masina (alta nu Jimny).

Pentru cei ce se tem de explozii in urma unui accident, sa stea linistiti, sunt foarte sigure (m-a lovit un Iveco cu peste 60km/h si butelia doar s-a zgariat). Ai perfecta dreptare, paranoia cu "bomba in portbagaj" este o tampenie.

AVANTAJE:

1. Consum +1-1,5 litri de GPL fata de benzina

2. Cresterea distantei parcurse fara oprire (cumul GPL+benzina)......si atat. ...parca-ar mai fi ceva: costul/100 de km, cam la juma' :wink:

DEZAVANTAJE:

1. Efectuarea ITP-ului (pt. cei fara omologare), tot aici intra riscul de a fi oprit in trafic si verificat (in 8 ani nu s-a intamplat) Am avut si cu si fara omologare, riscurile sunt reale, dar usor de evitat: omologare sau demontare la ITP (sau a treia metoda, cea romaneasca... ITP la "o cunostinta").

2. Pierdere de putere de aproximativ 20%. Din nou, reglaj prost. In functie de tipul de motor si de tipul instalatiei, poate exista o pierdere de putere dar 20% e cam multicel.

3. Uzura crescuta (sau foarte crescuta) a motorului datorita "arderii uscate". Masina incepe sa consume ulei. In cazul meu 2 litri ulei la 3000 km, ceea ce a dus la prima segmentare dupa 25.000 km de la instalare, poate e si vina mea ca nu am tinut bidonul cu ulei la mine si sa completez dupa fiecare drum mai lung. Ori ai beneficiat de un reglaj (foarte) prost, ori motorul uzat sau exploatat incorect... ori pur ghinion. Segmentare dupa 25k km si sa haleasca chiar atat.... nu stiu ce sa zic.

4. Aveti grija la montaj sa vi se spuna cand EXPIRA butelia, m-am lovit de problema asta cand am omologat-o ca sa vand masina si a trebuit sa mai platesc inca o butelie si montajul.

....acum fiecare decide pentru el ce e mai bine, dar eu nu o sa mai instalez niciodata pe masinile mele asa ceva, mai repede schimb motorizarea cu una diesel, dar asta e alta poveste.

Corect, fiecare decide pt. el, dar nu e chiar asa de negru dracu'.

Ce am scris mai sus este strict din experienta mea cu GPL-ul, nu ca sa te contrazic neaparat.:h5

Link spre comentariu

Părerea mea e că suntem cârcotași. Nu noi, românii, am inventat mersul pe gaz, instalațiile astea le-au inventat italienii și alții. Aceste instalații se folosesc de vreo 20-25 de ani, chiar si prin Romania. Desigur pe vremuri pe la noi erau unele artizanale, cu butelii de aragaz în portbagaj la Daciile 1300-1310, nu știu dacă le-ați prins.

În schimb observ că noi românii inventăm tot felul de concepte și ne și pricepem foarte bine la fizică, chimie, inginerie, etc. Cel mai tare mă deranjează când un cretin scoate o perlă de genul ”homocinetică” în loc de ”omocinetică” și apoi, jdemii de pricepuți, umplu netul de un cuvânt, aiurea, inventat. La fel e și cu conceptul ăsta de ardere uscată ... arderea e ardere fraților și e la temperatură, deci nu are cum să fie umedă. Acum, că se mai dărâmă motoarele e normal ... se dărâmă la fel și pe benzină, se dărâmă și diesel-urile, dar pot fi n cauze. Ulei prost sau neschimbat la timp, filtru de ulei prost, (intervale de service nerespectate), uzuri prea mari deja existente, ghinion ... etc.

Noi vrem să luăm toate gunoaiele de mașini din vest, cu sute de mii de km la bord, eventual aduse de ”prieteni“ sau cunoștințe, samsari, eventual coafat puțin și numărul de km din bord, să dea bine și apoi să punem GPL, să consume cu 1-2L mai puțin decât benzină / 100 km și să avem putere cu 20% mai mare pe GPL. Și dacă nu se poate la alții la noi o să meargă, hai cu accelerația-n blană. Și când se rupe ... e de la GPL, nu e vina noastră sau a junghiului de mașină.

Întreb și eu retoric acum:

Ce tip ardere e la motoarele cu instalații GPL montate din fabrică care au făcut sute și chiar multe sute de mii de km pe gpl? Mă refer aici la Dacia Logan, Daewoo Nubira I, II, Cielo și altele care au fost și încă mai sunt mașini de firmă sau sunt folosite în regim de taxi?

Legat de subiect, nu cred că GPL-ul dăunează motorului, atâta timp cât acesta e servisat corespunzător și instalația de GPL, e una de calitate. Reducerea costurilor e clară, instalația se amortizează repede, și părerea mea e clară - pro GPL.

Toate cele bune!

Editat de mita31
Link spre comentariu

........

Întreb și eu retoric acum;

Ce tip ardere e la motoarele cu instalații GPL montate din fabrică care au făcut sute și chiar multe sute de mii de km pe gpl? Mă refer aici la Dacia Logan, Daewoo Nubira I, II, Cielo și altele care au fost și încă mai sunt mașini de firmă sau sunt folosite în regim de taxi? ........

Toate cele bune!

La masinile cu GPL din fabrica se monteaza alte supape si alte scaune de supape.

Daca crezi ca masina pe care a fost montat era un "junghi" si ca se mergea "blana" cu ea e parerea ta, eu mi-am exprimat pareare in urma exploatarii unei masini luate noua din reprezentanta Citroen cu un motor 1.8 16 valve si care avea 60.000 de km la momentul montarii.

P.S. ...si chiar e o mare diferenta intre ardere "uscata" pe gaz si cea "umeda" pe benzina, datorata aditivilor din benzina ce nu permit depunerea pe supape la fel de repede....chiar suntem carcotasi.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare