Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

GPL pe Jimny. Pareri?

mita31

Postări Recomandate

Re: GPL pe Jimny. Pareri?

nu stiu ce probleme ai avut tu pe masina dar....

eu cu masina mea am deja cam 45000 km efectuati cu GPL onroad si offroad

motorul nu consuma decat GPL si benzina....in rest uleiul e la locul lui de la schimb la schimb

instalatia mea e Tomasetto Stag-300.....la care am schimbat doar filtrele si i-am facut update la soft......

probleme apar in momentul in care amestecul aer-gaz este sarac

daca ai montat inst intr-un atelier neomologat in care baietii nu prea au stiut sa-ti regleze mapa....sau au facut-o la ghici....ghinion ptr supapele tale

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 115
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu neg existententa celor multumiti de GPL, clar sunt mai multi decat cei nemultumiti ca mine, dar nici eu nu sunt singurul nemultumit, doar mi-am exprimat experienta prin care am trecut referitor la GPL.

Link spre comentariu

La masinile cu GPL din fabrica se monteaza alte supape si alte scaune de supape.

Daca crezi ca masina pe care a fost montat era un "junghi" si ca se mergea "blana" cu ea e parerea ta, eu mi-am exprimat pareare in urma exploatarii unei masini luate noua din reprezentanta Citroen cu un motor 1.8 16 valve si care avea 60.000 de km la momentul montarii.

P.S. ...si chiar e o mare diferenta intre ardere "uscata" pe gaz si cea "umeda" pe benzina, datorata aditivilor din benzina ce nu permit depunerea pe supape la fel de repede....chiar suntem carcotasi.

@Cei7pitici - Știi tu ceva, dar e incomplet. Nu TOATE mașinile pe care se montează GPL din fabrică au alte supape/scaune. A fost la un moment dat o treabă de genul ăsta, la Renault și Dacia Logan, la motoarele de 1,6 L 16v, dar până la urmă au făcut definitivă modificarea, și au montat chiulasa cu supapele mărite și pe restul motoarelor alimentate numai cu benzină. Nu mai rețin codul motorului, dar poți căuta să te documentezi. Nu ai să vezi că face neamțul linii diferite de producție pentru puținele mașini exportate în Italia, Olanda sau restul Europei, unde se merge la greu pe gaz (cu GPL din fabrică). Caută tu, date despre GPL la Opel, Ford, VAG, BMW, Mercedes și altele. O să vezi că, deși există posibilitatea de a cumpăra de noi mașinile cu instalații de GPL, chiulasele/supapele sunt aceleași la motoarele cu sau fără GPL. Francezii de la Citroen fac, mai nou și mașini? :ha: :ha:

Reziduurile produse prin arderea GPL-ului sunt cu 40% mai putine decat cele rezultate din arderea benzinei, deci rezultă că, uleiul este contaminat mai putin, deci își păstrează mult mai mult proprietățile de ungere, adică, cel puțin în teorie, se poate mări durata intervalului între schimburile de ulei. Din experiență îți spun că uleiul nu se mai înnegrește la fel de repede dacă motorul funcționează pe GPL.

Buuun, dacă nu ne crezi, atunci întreabă taximetriști sau proprietari de firme de taxi despre numărul de km parcurși de mașinile cu instalații de GPL montate după cumpărare, nu din fabrică ... și ai să te convingi că și alea fac tot sute de mii de km, fără intervenții la motoare.

În fine, nici nu mai avem legătură cu subiectul ... aici era vorba de GPL pe Jimny.

Toate cele bune!

Editat de mita31
All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll
Link spre comentariu

Am doar o intrebare: daca GPL-ul e asa bun in comparatie cu benzina, de ce nu pleaca toate masinile din fabrica cu GPL ?

Din acelasi motiv pentru care nu circulam (inca) cu masini electrice.

Link spre comentariu

Nu pot fi pro , si nici contra GPL ...

Dar ... singurul motiv de 'existenta' a GPL-ului pe masina e economia . Si daca cumva in acest spirit al economiei se regleaa amestcul mai sarac decat optim , apare o vizibila scadere de putere ( daca amestecul e corect scaderea de putere e aproape insesizabila , iar consumul nu creste prea mult , in nici un caz sa fie considerat ca si un motiv de ingrijorare . Chiar si cu mastec corect , optim , economia e inca palpabila , si , datorita puterii motorului aproape identica cu cea de la functionarea pe benzina se foloseste la drum mai putina pedala , deci mai putin consum ...

... dar ... amestecul sarac e mai sarac in GPL si mai bogat in aer , adica mai bogat in oxigen , si se produce arderea supapelor , desi culmea , temperatura de functionare a motorului e ceva mai scazuta . Marea greseala a unor meseriasi este de a corecta avansul aprinderii prea mult ( ca sa fie mai 'cu zvac' ) ... ca sa scurtez povestea ...

Am fost GPL-ist pentru doar 5 ani , prima mea masina fiind o Dacie 1304 , masina de munca dar care a si batut muntii an de an cu o frenezie crancena . N-am avut probleme cam 200K km , pana am vandut masina care inca mai merge fara probleme ( insa pe benzina , instalatia GPL n-am vandut-o , in ideea ca o voi pune pe Loganul papuc pe care intentionam sa-l cumpar si care n-a mai fost cumparat pentru ca la genul meu de activitate nu se preteaza bena aia de Logan gandita cu altceva decat cu bunul simt practic ) . O mai vad uneori , as recunoaste de la doua strazi distanta cum suna pacatosul ala de cardan stramb ...

E destul de posibil ca masinile echipate de fabrica sa fie dotate cu alte supape si alte scaune . Sau , ar fi foarte frumos sa fie asa , caz in care ar trebui sa aiba si alti segmenti ... si , de asemenea ca sa fie treaba ok si alte pistoane din aliaj , unele mult mai tenace la solicitarea termica ( injectia benzinei e mult mai rece decat la injectia de gaz , gata vaporizat ) Dar , nu cred ca e echiulasa echipata diferit . Singurele mentiuni ( la Dacia ,ca din pacate doar atat cunosc din surse sigure si de prima mana - adica mana mea stanga si cea dreapta - tot a mea ... ) la instalarea unei instalatii GPL la o masina noua cumparata fara instalatie GPL se reduc la cateva , mentionand doar cateva instalatii acceptate de fabrica , cu care se poate mentine fara probleme garantia la masina , fie ea si extinsa ...

Acum sunt dieselist ... Si culmea , probabil ca voi fi dieselist-GPL-ist ...

Nu sustin si nici nu blamez GPL-ul . Nu am motive , gasesc intodeauna un contramotiv la motiv ... Mai putin la economie , care e prezenta doar dupa amortizarea investitiei cu instalarea GPL . Pana in prezent e singura si inca invingatoarea la raportul leu/km , daca discutam de motoare mici . La motoare mari pe benzina n-ar trebui sa se puna problema economiei , motorul mare nu-l cumperi ca sa te chinuie cu consumul cautand puncte de alimetare din 300 in 300 km , ci ca sa mergi indiferent de acel consum , bucurandu-te de cum merge un motor mare pe benzina . Atat . In rest , de ce sa GPL-esc un motor mare care sa consume 22 - 25 sau mai mult la suta . Cea mai mare butelie de gaz e cam de 100 litri , si e imensa ...una mai omeneasca de 60 de litri e ridicola la autonomie in orice conditii , urban/extraurban ... butelia toroidala e cea mai comoda dar si mai mica ( am avut eu - si inca o detin - butelie toroidala de 45 litri ... cel mai mult mi-a bagat un nebun de la Targoviste - 41 litri , in rest cam 37 ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

datorita costurilor....simplu nu?

Care costuri ? Daca pretul instalatiei gpl se amortizeaza in "x" km si motoarele sunt la fel de performante si au o anduranta chiar mai mare (din cate spun unele persoane), de ce nu le comanda toti cu gpl ? Ca sunt carcotasi ca noi (ca mine) ?

Vorbim de culturi din vestul Europei, de ex. in Olanda statul subventioneaza o parte a costurilor la montarea gpl-ului dpdv al poluarii si le mai scad si din taxe, de ce nu-si iau toti olandezii masini pe gpl ?

Link spre comentariu

, de ce nu-si iau toti olandezii masini pe gpl ?

Din acelasi motiv pentru care nu toate masinile au 1300 cmc. Sunt oameni cu pareri si gusturi diferite. Plus ca nu sunt foarte saraci sau zgarciti...

Link spre comentariu

Am doar o intrebare: daca GPL-ul e asa bun in comparatie cu benzina, de ce nu pleaca toate masinile din fabrica cu GPL ?

Pentru ca masina ar fi din start mai scumpa cu citeva sute de euro minim si pentru ca GPL-ul are si niste dezavantaje, in special la partea cum este afectat portbagajul. In plus, nu peste tot in lume benzina de ~ 1.5 euro, ci mai putin.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

de ce nu-si iau toti olandezii masini pe gpl ?

Logica beton... ai dreptate GPL = nasol, nu-ti lua, nu monta! :ha:

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Nu cred ca faceai caterinca, poate ne trolai, deloc fin dealtfel.

Anyway... numai femeile "gindesc" pe baza efectului de turma, uitat-te la reclamele de la televizor care le sint adresate. Noi restul, preferam sa ne conectam sinapsele si sa decidem daca GPL ne ajuta cu ceva sau nu.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Daca ai fi citit tot ce-am scris, ai fi vazut ca am avut gpl pe masina si a fost un dezastru.

Va urez mult succes in folosirea gpl-ului in offroad si poate cat de curand o sa fie indrodus obligatoriu in CNR si VTM !

Link spre comentariu

mai e o problema....cine si cum ti-a montat/reglat inst GPL pe Citroen?

sa-ti dau un exemplu de golanie.......pe un Audi A6 ca sa scada costurile instalatiei niste baieti celebrii au montat instalatie Tomasetto Stag 2oo....inst f buna...pt Logan.....dar total necorespunzatoare ptr un A6 cu motor de 2000cmc.......

mai avem ce comenta?

Editat de Marius C alias Turagmes
Link spre comentariu

Daca ai fi citit tot ce-am scris, ai fi vazut ca am avut gpl pe masina si a fost un dezastru.

Din postul tau am inteles ca ai montat o instalatie ne-omologata, probabil SH, luata ca atare de pe o alta masina. Am mai inteles ca instalatia aia era secventiala, ca de regula se pun tot felul de instalatii unde ar trebui montata doar una secventiala.

Eu am GPL din 2003 pe o masina fabricata in 2003 (carburatie) si toate problemele de la instalatia de gaz au fost:

- mi-a dat 2 rateruri slabe in admisie (nu s-a spart nimic)

- a trebuit sa schimb la un moment dat siguranta electrica de la instalatie ca sarise acid de la baterie si normal ca in timp a corodat

Instalatia e omologata si e fix ce trebuie pentru motorul respectiv, care apropo e tot Citroen, are ani multi in spate si km si mai multi.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

sa-ti dau un exemplu de golanie.......pe un Audi A6 ca sa scada costurile instalatiei niste baieti celebrii au montat instalatie Tomasetto Stag 2oo....inst f buna...pt Logan.....dar total necorespunzatoare ptr un A6 cu motor de 2000cmc.......

...si mai ales turbo. Ca pun pariu ca peste o anumita turatie nu mai faceau fata injectoarele.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

In primul rand va salut pe toti.

In al doilea rand, simt nevoia sa va impartasesc din experienta mea in folosirea GPL-ului timp de 8 ani.

Nimeni nu-si pune problema UZURII MOTORULUI ?

Am AVUT o instalatie Tomasito secvntiala montata fara omologare sub masina (alta nu Jimny).

Pentru cei ce se tem de explozii in urma unui accident, sa stea linistiti, sunt foarte sigure (m-a lovit un Iveco cu peste 60km/h si butelia doar s-a zgariat).

AVANTAJE:

1. Consum +1-1,5 litri de GPL fata de benzina

2. Cresterea distantei parcurse fara oprire (cumul GPL+benzina)......si atat.

DEZAVANTAJE:

1. Efectuarea ITP-ului (pt. cei fara omologare), tot aici intra riscul de a fi oprit in trafic si verificat (in 8 ani nu s-a intamplat)

2. Pierdere de putere de aproximativ 20%.

3. Uzura crescuta (sau foarte crescuta) a motorului datorita "arderii uscate". Masina incepe sa consume ulei. In cazul meu 2 litri ulei la 3000 km, ceea ce a dus la prima segmentare dupa 25.000 km de la instalare, poate e si vina mea ca nu am tinut bidonul cu ulei la mine si sa completez dupa fiecare drum mai lung.

4. Aveti grija la montaj sa vi se spuna cand EXPIRA butelia, m-am lovit de problema asta cand am omologat-o ca sa vand masina si a trebuit sa mai platesc inca o butelie si montajul.

....acum fiecare decide pentru el ce e mai bine, dar eu nu o sa mai instalez niciodata pe masinile mele asa ceva, mai repede schimb motorizarea cu una diesel, dar asta e alta poveste.

Salut!Exista solutii pentru uzura motor:Instalatie cu Flashlube.Am asa ceva pe Jimny si e super ok!Nu prea se poarta in Ro,dar dincolo e foarte populara.Este o instalatie care introduce un aditiv, prin vacum sau electronic,in amestec carburant.

Link spre comentariu

Pai zi-ne mai multe despre instalatia ta, chiar daca nu e pe un Jimny.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Pai zi-ne mai multe despre instalatia ta, chiar daca nu e pe un Jimny.

La noi tipul asta de instalatie se monteaza la Mecaplast service(Ploiesti),dar am vazut kit Flashlube cu 200 lei pe olx si tocmai.Aveti detalii mult mai ok decat pot eu sa va dau.Flashlube asta e montat chiar pe Jimny la englez.

detalii:

Inlocuitorul pentru benzina cu plumb este retras usor de pe piata, in 2005 urmand sa dispara complet, lasand benzina fara plumb ca unic inlocuitor pentru masinile de generatie veche. Pentru soferii masinilor vechi, solutia va fi sa foloseasca un aditiv ca Flashlube pentru inlocuirea benzinei cu plumb de fiecare data cand vor alimenta masina cu benzina fara plumb.

Majoritatea masinilor construite inainte de 1986 au fost concepute sa functioneze cu benzina cu plumb, plumbul asigurand o protectie intre supape si scaunele acestora.

Folosind benzina fara plumb fara un aditiv inlocuitor, la modelele vechi de masini se pot infunda scaunele la supapa, ducand la arderea supapelor, a lipsei de performante, a pierderii compresiei si a uzurii premature a motorului.

Protejati motorul dumneavostra folosind Lichidul pentru protectia supapelor Flashlube, un inlocuitor de plumb performant, conceput sa minimizeze infundarea scaunelor la supape pentru vehiculele alimentate cu benzina sau cu GPL .

CUM FUNCTIONEAZA?

› Protejeaza supapele si scaunele supapelor

› Reduce consumul (cu pana la 5.3%)

› Reduce emisiile poluante

› Curata injectoarele si sistemul de alimentare

› Lubrifiaza partea de sus a cilindrului

› Eficace pentru toate tipurile de autovehicule noi (nu afecteaza catalizatorul sau sondele lambda)

› Ideal pentru motoarele in 2 si 4 timpi (in amestec cu carburantul sau cu uleiul)

› Economic - 50ml la 50litri de carburant

› Prelungeste viata motorului

Conceput sa inlocuiasca plumbul fara a elimina noxe periculoase, Lichidul pt. protectectia supapelor Flashlube asigura un strat protector pe supape si scaunele acestora, impiedicand contactul direct intre metale, fapt ce cauzeza infundarea scaunelor la supape.

Formula unica Flashlube asigura o ardere mai buna in cilindru, reducand consumul.

Lichidul pt. protectia supapelor Flashlube este singurul aditiv inlocuitor al plumbului care contine aditivi sintetici ce curata sistemul de alimentare, raceste si lubrifiaza partea de sus a cilindrului.

BENEFICII

NU ESTE OBLIGATORIU PENTRU TOATE TIPURILE DE MASINI

Lichidul Flashlube ar trebui adaugat in rezervor inainte de a face plinul intr-o proportie de 50ml la 50litri de carburant.

Flashlube, deasemenea poate fi injectat automat in motor cu ajutorul Kitului Flashlube, furnizand incredere totala cand mergeti pe benzina, GPL sau CNG.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

da-l dracului de gpl pe motor de 1.3....

Nu vad nici o problema cu GPL pe 1.3.Cand ai mai multe masini in curte te gandesti la consum ca sa fie ok pt toata familia.Nu m-as lasa de diesel si de GPL.Benzina e pt cei cu salariu peste medie.

Link spre comentariu

Nu vad nici o problema cu GPL pe 1.3.Cand ai mai multe masini in curte te gandesti la consum ca sa fie ok pt toata familia.Nu m-as lasa de diesel si de GPL.Benzina e pt cei cu salariu peste medie.

asta in cazul in care locuiesti aproape de staia gpl ...eu de ex stau la 50 km de cea mai apropiata statie gpl daci nu imi prea renteaza , din pacate gpl nu se poate la canistra :(

Natural Disaster Response Operations
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare