Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

un nou patrolist ! Y61, LWB, 3.0 TDI

dax23

Postări Recomandate

Re: un nou patrolist ! Y61, LWB, 3.0 TDI

Modificarea volantei, in principiu se face foarte usor. Se sudeaza cele doua "mase" in puncte sau continuu, cu sudura electrica sau cu un aparat schutzgas ca cel din imagine:

643531940_aparatdesudura.jpg.7095c429272a10fcb0bafed9e34cf639.jpg

E bine ca punctele de sudura sa fie date diametral opus sau daca e continua sudura e si mai bine, ca sa nu se dezechilibreze volanta. Desi daca stau sa ma gandesc bine, dezechilibrarea de care vorbim este infima si nu se va simti niciodata. Astfel volanta se transforma din volanta cu masa dubla in volanta monomasa. Deci nu trebuie cine stie ce pricepere, decat ca sa n-o dezechilibrezi rau si eventual, daca ai cu ce (scule), s-o si echilibrezi dupa.

Foarte mare smecherie aceasta modificare, te scuteste de o caruta de bani.

@Dax - Pune niste poze cu masina, daca ai!

Numai bine!

All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scuze pentru (semi) off-topic, dar ce se strica la o volanta cu masa dubla? Arcurile sau ce?

Editat de Astral

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu

@V1TARA - Da. Se strica sistemul de amortizare din interiorul piesei - arcurile se rup, sau se deformeaza si incepe sa nu mai amortizeze, apar socuri - smucituri. De regula este recomandat ca volantele cu masa dubla sa se inlocuiasca la fiecare 150.000 km, dar ele pot tine si mult mai mult in functie de modul de utilizare al masinii. Nu e bine sa se mearga cu ea uzata pentru ca nu mai amortizeaza si chiar "se opune", fiind in contratimp - existand riscul sa se rupa vibrochenul. Dar, fiind scumpa, se poate inlocui foarte usor cu o volanta monomasa si ai scapat de probleme, masina va merge foarte bine. Sau se poate transforma intr-o volanta monomasa si iesi mai ieftin. Ca o paranteza, cu volanta cu masa dubla poti merge mai aiurea, (ex.: cu 40 km/h in treapta a 4-a la 1200 rpm) iar cu volanta monomasica ar trebui sa retrogradezi in treapta a 3-a si la 1800 rpm la 40 km/h. Ceea ce e foarte bine pentru motor. Mersul subturat cauzeaza motorului, EGR-ului etc ... Deci daca se face conversia de la DMF la SMF se pierde putin din elasticitate, dar se castiga pe alte parti. :h5

Numai bine!

Editat de mita31
  • Like 3
Link spre comentariu

@V1TARA - Da. Se strica sistemul de amortizare din interiorul piesei - arcurile se rup, sau se deformeaza si incepe sa nu mai amortizeze, apar socuri - smucituri. De regula este recomandat ca volantele cu masa dubla sa se inlocuiasca la fiecare 150.000 km, dar ele pot tine si mult mai mult in functie de modul de utilizare al masinii. Nu e bine sa se mearga cu ea uzata pentru ca nu mai amortizeaza si chiar "se opune", fiind in contratimp - existand riscul sa se rupa vibrochenul. Dar, fiind scumpa, se poate inlocui foarte usor cu o volanta monomasa si ai scapat de probleme, masina va merge foarte bine. Sau se poate transforma intr-o volanta monomasa si iesi mai ieftin. Ca o paranteza, cu volanta cu masa dubla poti merge mai aiurea, (ex.: cu 40 km/h in treapta a 4-a la 1200 rpm) iar cu volanta monomasica ar trebui sa retrogradezi in treapta a 3-a si la 1800 rpm la 40 km/h. Ceea ce e foarte bine pentru motor. Mersul subturat cauzeaza motorului, EGR-ului etc ... Deci daca se face conversia de la DMF la SMF se pierde putin din elasticitate, dar se castiga pe alte parti. :h5

Numai bine!

Multumesc!

:h5

(V-am adaugat si o stea la reputatie)

• Like 1

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

... de luat in considerare ca reparatia sudata duce la o volanta monomasa ilogic de grea , care pe langa faptul ca nu mai amortizeaza oscilatiile torsionale , solicita dublu vilbrochenul si transmisia , si e doar o chestiune de timp pana induce un defect .

In plus , sudura in chestiune e destul de delicata , destul de riscant de abordat chiar si intr-un mediu tehnic adecvat ( pregatire profesionala , dotare tehnica corespunzatoare ) .

Daca s-ar putea indeparta din ansamblu jumatatea mobila ( dinspre transmisie ) ar fi OK cu jumatatea dinspre motor , ( care din pacate nu poate fi adaptata sa functioneze in tandem si ansamblul ambreiaj ) .

O problema destul de spinoasa o mai ridica si bucatile de coroana de cuplare rupte , ramase intre platouri - pot duce la dezechilibre destul de solicitante pentru capatul de arbore cotit , care initial e proiectat si executat sa functioneze perfect echilibrat .

Volanta monomasa de conversie e 'clasica' , si mult mai usoara ( cu dezavantajele si avantajele de rigoare ) ....

• Like 1

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

N-as spune ca sudarea volantei bimasice si transformarea ei in monomasa ar fi cea mai fericita solutie. Un aft dat aiurea si o volanta usor dezechilibrata ... buleste acolo multe treburi ... De luat in calcul este ca in general ambreiajul la Patrol este subdimensionat si un soc mare amplificat de volanta nefiresc de grea care trebuia de fapt sa amortizeze ...ar fi exact ce nu i-ar trebuu ansamblului de sub capota ...ce nu mai este chiar la prima tinerete.

De asemenea si eu sunt de parere ca schimbarea kitului de ambreiaj + volanta cu dubla masa cu kit de ambreiaj monomasa (gasiti la kiturile extrem outback de la tauber sau alte variante constructive) ar trebui sa fie cam ultima varianta salvatoare la care v-ati putea gandi.

In schimb, eu as alege varianta fireasca ...schimb de volanta cu una buna ...in cel mai fericit caz noua si in cel mai nefericit una la mana a doua dar buna.

Si acum ontopic ...bre dax ...pune bre acilisea niste poze cu bidonu ...sa vada si ochii chibitzesti ...cum sta treaba! :grin:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Domnilor,

Deviem dupa topic dar asta este intodeauna asa se intampla, legat de subiectul volanta cine executa transformarea uneiea bimasice in una cu masa simpla (adica plina) prin cordon de sudura si prin eliminarea diferitelor angrenaje din interior (arcuri, lamele etc) trebuie sa aibe grija ca dupa aceasta operatiune sa masoare volanta sa nu existe dezechilibru la rotatie...

Legat de socurile transmise la vibrochen sau la arborele de la cutie acestea pot fi diminuate cu un disc de ambreiaj cu arcuri..

Eu unul nu as face niciodata aceasta manevra pt ca port mult la picior si nu ar rezista, dar as monta un alt kit de conversie de la bimasic la monomasic si este mult mai sanatos..

Varianta cu volanta bimasica SH este loterie clar...

Stima

• Like 1

Y60 am zis!

Link spre comentariu

Si daca tot sintem off... Ar mai fi varianta cu reconditionatul volantei cu masa dubla.Eu unul nu prea sint adeptul acestei operatiuni, dar altii, aici pe forum, au facut-o si au zis ca este ok.

Link spre comentariu

E si asta o solutie , dar care inca mai are de asteptat privitor la dovedirea fiabilitatii .D.p.d.v tehnic ar fi mai OK decat sudarea .

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Eu am vazut ca pe dincolo, (U.S., Australia etc.) se practica sudarea DMF-urilor, ba chiar mai exista o varianta pentru cei care nu vor sa sudeze ... prinderea celor 2 piese intre ele cu suruburi. Date gauri la distante egale, filetata una din ele si bagate suruburi. Fara discutie, asta e cea mai ieftina varianta. Si atunci ar trebui neaparat un disc de ambreiaj cu arcuri. Mai buna ar fi varianta cu inlocuirea cu un kit de conversie de la DMF la SMF, dar aia inseamna bani.

:h5

Numai bine,

Link spre comentariu

Sa va zic, sa nu va zic? Va zic partial:ha:

Ce va zic: eu am facut conversia de la dubla masa la simpla masa, cu set complet Xtreme Outback.

Ce nu va zic: nr. de nopti pe care le-am dormit prost. Inainte de operatiune, daca s-o fac sau nu, dupa operatiune cand m-am uitat in buzunar....

Partea buna: desi costul este aprox. echivalent cu o DMF noua, a disparut riscul de a se strica.

Partea proasta: nu mai poti merge subturat.

In rest, absolut nicio diferenta.

Mai vorbim peste ceva timp...

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

imi cer scuze ca am lipsit din peisaj zilele acestea, dar sunt in pline mutari+zugraveala+mobilat un apartament, lucru care mi-a mancat tot timpul...asta pe langa job! in cateva zile voi urca si niste poze cu tanculetzul, ca in acest moment nu stiu nici unde imi pot gasi o camasa...de camera foto nu mai zic (aviz amatorilor care vor spune ca as putea avea camera foto la telefon, nu mai folosesc smartphone-uri, batranul 6310i isi face treaba cel mai bine).

ce tine de cum a fost transformata volanta sau ce i s-a facut mai exact, nu stiu sa dau aceste explicatii pentru ca nu am stat 2 zile langa nenea mecanicu, cine este interesat de aceasta transformare il pot indruma spre cel care m-a ajutat si pe mine.

Link spre comentariu

SALUT ,s-o stapanesti sanatos si sa te bucuri de ea ,alegerea e foarte buna eu am o sora de a ei din 2001 si sunt foarte multumit de ia nu m-a lasat nici o data la greu si am forjat-o destul

Link spre comentariu

Multam mult Nelu! Sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa facem milioane de kilometrii cu tanculetele noastre! Eu sincer mi-am luat aceasta masina in primul rand pentru siguranta familiei mele, a sotiei, a copilului, a cainelui si a mea in ultimul rand! Am avut zeci de nopti in care ma tot gandeam ce masina e mai sigura pt siguranta familiei mele si aia a fost e una singura...Patrolul! Si asta o zice omul care a avut un eveniment cu un Volvo XC90, si a fost foarte dezamagit!

Link spre comentariu

Multam mult Nelu! Sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa facem milioane de kilometrii cu tanculetele noastre! Eu sincer mi-am luat aceasta masina in primul rand pentru siguranta familiei mele, a sotiei, a copilului, a cainelui si a mea in ultimul rand! Am avut zeci de nopti in care ma tot gandeam ce masina e mai sigura pt siguranta familiei mele si aia a fost e una singura...Patrolul! Si asta o zice omul care a avut un eveniment cu un Volvo XC90, si a fost foarte dezamagit!

De XC90 am fost si eu dezamagit.O "conserva" mare, si atit.Dupa parerea mea toti producatorii auto isi "inseala" clientela deliberat cu un model de legenda scos odata la citeva zeci de ani, model care are ca scop aducerea marcii in atentia consumatorului.Dupa un asemenea model este asigurata vinzarea inca a citorva modele ulterioare, care desigur nu v-or mai avea nici o legatura cu calitatea modelului de "legenda". Volvo-uri care erau renumite prin anii '80-'90 pentru siguranta si tratarea anticoroziva a caroseriei, mai au vre-o legatura cu aceleasi Volvo-uri de acum?Mercedesul "cobra", VW Golf, Nissan-ul Patrol versus Patfinder-ul de acum.Si lista ar putea continua dar deja sint off-topic :grin:

Editat de PYZ
  • Like 1
Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

dupa ceva timp, revin si dupa cum era de asteptat cu o mica problema, aceea fiind faptul ca din 4 boxe ale masinii (fara cele de inalte) cred ca mai functioneaza doar una si aia destul de "impiedicat". Intrebarea mea, de nestiutor si doritor de a nu mai strica ceva, vin si eu cu o intrebare si aceea este daca stie cineva daca pot scoate doar carcasa boxei sau trebuie sa dau jos toata fata de usa pentru a avea acces la boxe sa le schimb. Si totodata poate stie cineva diametrul lor! multumesc muuult!

Link spre comentariu

La y61 modelul cu motor de 2.8 trebuie data jos toata partea interioara a usii pentru a ajunge la difuzoare.

Operatia nu e complicata dar trebuie un pic de atentie pt. ca trebuie desfacute cateva suruburi dar si niste clipsuri care ies prin tragere.

• Like 1

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

O intrebare de 100 de puncte, care ma tot macina sa zic de cateva zile, de la ce tremura volanul in mers, pe la 80-90 km/h, in conditiile in care jantele sunt echilibrate, discurile nu sunt ovalizate? Ca nu imi pot da seama! Din pacate...

Link spre comentariu

...desi e indelung discutata problema ....

Sunt jocuri in butucii de roata , sau in sistemul de directie , sau in pivotii de punte ( kingpin ) . De obicei , sunt prezente toate impreuna .

Link spre comentariu

N-are joc nici in butucii de la roti si nici in rulmentii pivoti...Cos.

Capete de bara de la bara de directie si amortizorul de directie ...din cate imi amintesc eu ...si paremi-se ca si bucsile de la bara panhard erau uzate.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

O intrebare de 100 de puncte, care ma tot macina sa zic de cateva zile, de la ce tremura volanul in mers, pe la 80-90 km/h, in conditiile in care jantele sunt echilibrate, discurile nu sunt ovalizate? Ca nu imi pot da seama! Din pacate...

Salut,

Raspund scurt, ca sa nu poluam topicul asta. :scr Gasesti ceva solutii aici.

Sorin

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

maestre yonutz tot incerc sa te contactez dar nu stiu ce au telefoanele astea...incerc azi mai dupa amiaza sa trec pe la tine sau maine. esti pe la garaj?

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare