Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Diferential blocabil

gabytm

Postări Recomandate

Re: Diferential blocabil

Am inchis una din gaurile taiate in punte.

Am facut un capac dintr-o bucata de tabla de 4mm pe care apoi am sudat-o:

Din pacate atunci cand am facut poza s-a focalizat aiurea si din profil nu se vede prea clar, acum fiin sudata nu mai am cum sa o fac din nou....

628560759_puntecumargineatesita.thumb.jpg.e492bfa70197a68b5703565155ff6300.jpg848647483_piesavederelaterala.thumb.jpg.48156914f81403c21715528bf97c4a3b.jpg1492332585_piesametalprofil.thumb.jpg.f006433f796077c45f122033ff4ae1f3.jpg

Am polizat-o pe dedesubt ca sa fie semirotunda si crabotul sa nu atinga:

774687055_piesavederedededesubt.jpg.d0109184ddc180d77f7902298c7a99cc.jpg

Asa arata pusa pe pozitie:

449717717_piesapepozitie.thumb.jpg.20a3c8969a90d7edc3428aaaa62aa027.jpg1306404371_piesapepozitie1.thumb.jpg.eff9e15c42500a518b4474de404ca202.jpg

Dupa care am sudat (nu prea le am eu cu sudura, dar a iesit destul de bine):

1495963943_piesasudata.thumb.jpg.b77727f43e6a1921e01bd6c839c9433f.jpg2037890283_piesasudata1.thumb.jpg.dd444c0dfba4d83e5b611c6336874f74.jpg

Colturile din dreapta, cum te uiti la poze, au fost taiate pentru ca erau la distanta de punte si trebuia ca sa bat cu ciocanul si sa indoi tabla. Am preferat sa tai acele colturi si sa nu bat cu ciocanul in punte, de aceea, daca va uitati, se vede ca placa nu mai este dreptunghiulara.

In zona unde va calca garnitura de etansare voi pune pasta de etansare... traiasca inventatorule ei. Oricum am reusit sa nu stric toata zona rectificata asa ca sper sa nu am scurgeri.

Mai ramane de facut actionarea de pe partea cealalta. Cred ca voi opta pentru actionare manuala pe cablu, cu resort de impingere si pentru ca furca de actionare iese din punte catre partea superioara ma gandeam ca peretii cutiei in care va fi actionarea sa ii fac in asa fel uleiul sa se scurga gravitational inapoi in punte.

Resortul de impingere sa imi aduca pe pozitia deblocat diful, cu cablul trag de boltul furcii si blochez diful, etansez camasa cablului de cutia de actionare printr-o garnitura de trecere si cu ocazia asta se si unge cablul de actionare fata de propria camasa. Sper sa pot scapa de simeringul de care bine povestea Teo Pes

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pe cablul de actionate poti intercala un arc suficient de puternic sa mentina sigura angrenarea .E necesar pentru compensarea tensiunilor variabile din actionarea flexibila cu cablu . Puntea se misca , coboara-urca , camasa se comprima din cauza cablului care e inextensibil ... apar tensiuni care pot rupe cablul ...reglarea acestuia la marele fix se poate face doar pentru o pozitie relativa a puntii .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Am mai avansat putin cu lucrarea:

1208668054_vederelaterala.thumb.jpg.5eda5b547457b5802199f30bb29aa01e.jpg1825025589_vederedinfata.thumb.jpg.b98768d5cb3154639b9914fec5968d1b.jpg1271983856_vederedinspate.thumb.jpg.eceec740808c34677424233461b521fb.jpg

Cele doua bucati de tabla sunt de 4mm grosime.A fost o treaba destul de delicata cu alinierea celor 3 gauri (cele doua din table si cea a furcii), pentru ca ori se agata tija in gaurile din tabla, ori nu puteam actiona crabotul ca nu culisa pe pinionul de pe diferential, ori mergea totul bine intr-un sens si se bloca in celalalt.

Ideea e ca dupa mai multe incercari, am reusit sa gasesc o pozitie in care totul merge foarte usor in ambele sensuri si am sudat tablele definitiv, sper ca atunci cand voi face cutia in jurul lor, cutie de care si ele vor mai fi sudate pentru rigidizarea partii superioare, sa nu le modific pozitia si sa o iau de la capat.

Apoi am montat arcul impingator. Este un arc gasit prin garaj, care habar nu am de la ce provine, are 16mm diametrul interior (tija are 14mm diametru) si s-a potrivit pentru aplicatia mea de zici ca pentru ea a fost proiectat.

171087404_arculmontat.thumb.jpg.ac747f14350e0516676960d66af12d4c.jpg

Pe furca se vede un punct de sudura. Acolo voi suda o bucata de tabla un forma de U care sa actioneze cei 2 senzori de pozitie pentru semnalizare optica a blocajului/deblocajului diferentialului. Pentru ca cursa utila a furcii este mica, de aproximativ 8 mm, nu am cum sa montez cei doi senzori asa aproape unul de celalalt, cand ei au filet de M14 si hexagonul de cheie de 17, 19 sau 22mm, in functie de senzor.

Ma gandesc la senzori de Logan, ca au mufa acoperita si au si garnitura de cauciuc, deci ar trebui sa reziste la "vremea" din jurul puntii, treaba e ca nu stiu unde gasesc cealalta jumatate de mufa, cea de pe cablu.

O alta idee este sa lipesc sarmele pe papucii sondei si sa imbrac apoi firul si papucul cu tub termoconstrictiv, solutie care merge pe orice fel de senzor, inclusiv pe cel de la Dacia veche, cel de marsarier.

Mai facem sapaturi, pentru ca pe moment imi pregatesc tablele pentru cutia din jurul actionarii si sper sa o pot suda etans.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Poti renunta la un senzor , folosind doar pe cel de 'cuplat' . E mai bine cu doi , dar nu neaparat necesar .

Doua bucse in peretii aia de 4 mm ar fi ajutat mult , inclusiv ca si carcasa de simering ( imi car scuze ca n-am urmarit foarte atent pana acum ... simering este ? ... ) .

Recomand sa nu legi cu sudura capacul cutiei mecanismelor nou nascute de capacul banjo de la diff - apar tensiuni mari , si nu e de dorit .

... poate iei in considerare si posibilitatea de a face un capac demontabil , cu suruburi . Pe viitor , poate necesita interventii , iar capacul sudat e cam definitiv (... pana la flex ) .

Editat de cos

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Ai dreptate, se poate pune doar un senzor, de exemplu cel de decuplat, sa fii sigur ca nu iesi pe asfalt cu diful blocat.

Cu siguranta am sa fac un capac demontabil, ca doar cu vorba buna crabotul si furca nu o sa intre pe pinionul de la dif cand montezi diful in punte + mentenanta in caz de nevoie.

Nu cred ca este necesar sa pun bucsi in tablele de 4mm pentru ca zona va fi inecata in ulei si oare la cate actionari/reveniri se vor decalibra piesele de otel asa mult astfel incat functionarea sa fie pusa in pericol....

Nu am pus simering pentru ca nu voi avea miscare in exteriorul cutiei de actionare. Cele doua table sudate deja vor fi in interiorul unei cutii mai lungi. In partea dinspre banjo va fi totul sudat (trebuie sa sudez si de banjo, nu am cum altfel, dar nu capacul), iar inspre roata , peretele cutiei va avea o gaura prin care va trece cablul de actionare inclusiv cu tubul in care culiseaza, etansarea fiind intre cutie si tubul cablului printr-o garnitura de trecere. Cu ocazia asta am scapat si de burduful dintre cablu si tubul sau, basca ca fiind in interiorul cutiei se vor unge de la uleiul trensmisiei, deci sper ca nu se va bloca alunecarea cablului in tub.

Cam asta ar fi ideea, revin cu poze, pe masura ce avansez.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Inteleg ca ideea de simplitate e aducatoare de beneficii , dar la locul potrivit ...

Uleiul urca prin capilaritate , oricum ar fi pozitionat cablul flexibil . Data fiind suprafata mare de contact intre cablu si manta , in sezonul rece cablul uns cu uleiul vascos face actionarea e cel putin greoaie ....

Link spre comentariu

In primul rand te felicit,pentru efortul depus,si rabdare.Ai idei foarte bune,si nu te dai batut.

Si eu am confectionat cateva modele de blocante,pentru Samurai,pentru Feroza.

Ideea de baza si la mine a fost modelul amintit de tine in primul post.

Eu am gasit solutie pentru canelarea planetarelor,am ajuns la performanta de rezistenta,fara urme de uzura pe blocante,dar rup planetarele.

Dupa mine planetara ta se va rupe la inceputul filetului,daca folosesti cu anvelope mai mari sau il fortezi prea mult.

Ca si actionare iti recomand actionare pneumatica,se poate monta ermetic,blocheaza cu forta,cel folosit de mine inchide cu 50 kg forta la 7 bari.

Cos are dreptate,uleiul gaseste orice capilar,trebuie gandit la o solutie etansa.

Spor in continuare.

http://modificari4x4.blogspot.ro/

relatii la tel 0723013231

peter.erno@yahoo.com

Link spre comentariu

Sper sa nu rup planetara, ea este cred ca forjata initial, dupa care este prelucrata doar in zonele de interes.

La suprafata neprelucrata are un diametru (daca ii pot spune diametru, fiindca este orice mai putin rotunda) de 26mm. In zona imediata canelurilor de fabrica are 23mm, canelurile au 24 mm la varful dintilor.

Eu am facut filet de 24 pentru ca era primul diametru rotund ( ca sa zic asa) unde am putut face filet. Daca reuseam un 25mm era mai bine, dar nu era material suficient( intr-o parte aproape ca nu aveam filet deloc.

Acum vom vedea cat o sa tina....

Cat despre actionare o sa merg pe varianta mecanica, cu cablu, numai ca acum constat ca ma tot duc catre roata cu constructia, asa ca mi-a venit o idee de intoarcere a cablului pe o rola, ca sa ma reintorc catre difetential si impreuna cu sarmele de la senzorii de pozitie sa formez un manunchi ce sa il pun pe fundul masinii, cu directia franei de mana, unde am sa pun un levier cu automentinere ( o maneta de frana de mana mai mica, dar pe acelasi principiu)

Si o sa pun si simering sa izolez cablul de ulei.

Numai timp si rezistenta la frig sa am, ca a cam inceput sa scada temperatura in beci si deja se simte, nu prea grav, dar cam scot aburi

Multumesc frumos tuturor de sfaturi si idei, oricand sunt binevenite .

PS Cum ai facut caneluri pe planetare? ... ca sunt tratate termic si sunt foarte dure

Editat de gabytm
4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Planetara de fabrica este turnata ,si forjata capatul dinspre roata.De obicei standardul corespunde de un c60 c70

Suprafata ,aprox 3-5 mm este calit prin inductie,interiorul ramane moale elastica,iar suprafata.

Tu ai ajuns in miezul moale cu strunjire si filetare,lucrarea dupa mine ar fi trebuit sa incepi cu decalire,prelucrare,si recalire inductiva.

Totul suna bine in teorie,dar practic o bara de peste 500mmse trage de la calire milimetri intregi.

Se poate rectifica cu caldura in puncte pe banc special.

Canelarea,...a ,am cumparat o masina de rectificat caneluri,fiindca nu am gasit pe nimeni sa mi-o faca...

peter.erno@yahoo.com

Link spre comentariu

Acum nu mai am cum sa sau inapoi, trebuie sa defilez cu planetara asa cum am facut-o. Pe undeva de aia am si facut modificarile in asa fel incat daca ceva nu merge bine sa revin la felul initial foarte repede. Practic daca rup planetara pun alta si gata...evident fara blocaj.

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

parerea mea este sa pui un senzor doar pe pozitia "blocat" , e mai important decat pe deblocat deoarece este important sa stii ca a cuplat perfect inainte sa te dai la ea sa nu farami ceva.

la deblocare cand deja esti in teren usor poti sa faci manevre, plus ca daca ramane cuplat il simti imediat fata de varianta cand esti in noroi si nu stii sigur ca a cuplat.

Link spre comentariu

De aceea am pus resortul, ca sa nu aiba vreo posibilitate sa se blocheze accidental.

Dar nu stiu ce inseamna sa se poata dezavora la coborarea in frana de motor. Te rog explica, mai ales ca sunt in faza incipienta de dezvoltare a mecanismului de actionare si macar sa il fac bine de la inceput.

Multumesc

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Deci cei care au ateliere mecanice nu vor sa imi mareasca diametrul gaurii la bosajul rulmentului de la diferential pe motiv ca nu au cum sa prinda de masa carcasa diferentialului in vederea prelucrarii.

Trebuie sa gasesc o solutie de prelucrat fara sa mai fiu nevoit sama caciulesc la unu si la altul, mai ales ca in momentul in care le-am pus piesa in mana, toti au abordat o mina de om ffff important, care este constient de faptul ca de decizia lui atarna soarta lumii si apoi foarte seriosi au decretat ca nu se poate. Timpul mediu petrecut cu gândirea...aproximativ 5-10 secunde.(a fost unul caruia nici nu am reusit sa ii spun in totalitate ce vreau sa fac si deja mi-a spus ca nu se poate....) Incredibil!

Acum sunt putin (a se intelege foooaaarrrte mult) suparat, pentru ca pur si simplu unii oameni te trateaza cu flit in momentul in care le ceri ajutorul, pe bani, ajutor pentru care el este pregatit si are si cunostintele necesare sa il faca, in sensul ca m-am dus la cineva care prelucreaza mecanic, nu m-am dus la un croitor...

Nici macar nu au vrut sa emita o pretentie financiara, sa imi zica o suma de sa ma faca sa plec singur.....nimic...incredibil (sunt uluit si deja ma repet)

Sau sunt sarbatorile de vina de nu mai vrea lumea sa lucreze......

Iaca meseriasi..!

Acum ca mi-am descarcat oful si fara intentia de a va incarca negativ cu cele de mai sus, va doresc pe aceasta cale tuturor Sarbatori Fericite, sa fiti sanatosi si sa va bucurati de aceste zile impreuna cu cei dragi.

Si acum ca glumim putin:

Daca aveti vreo idee prin care as putea sa maresc diametrul de la 62 la 68mm in regim de home made, puneti-o pe xxxxxxx.ro(ca nu vreau sa fac reclama, doar un zambet). Intru si imi iau de acolo.

Si acum serios, orice idee este binevenita

Sarbatori Fericite tuturor!

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Nu am gasit din pacate altceva care sa intre acolo, sunt constrans de dimensiunile bosajului si in acelasi timp de noul diametru interior de 45mm in loc de originalul de 33mm

Initial, când am luat in considerare carcasa de aluminiu a difului fata, bosajul avea o latime mai mare, care imi permitea sa "fac" un rulment conic din 2 rulmenti radiali si unul axial, care adunati ca dimensiuni intrau in bosaj si aveam loc si de piulita de reglaj,

In spate carcasa e de fonta (cred) si astfel bosajul este mai ingust si nu mai intra piulita de reglaj.

"Constructia" rulmentului conic nu implica initial umblarea la diametrul bosajelor de sprijin...

Pe de alta parte, rulmentii radiali din "rulmenul conic" erau destul de slabi asa că poate ca tot raul spre un bine.

Rulmentul gasit de mine, acest 32909(sau asa ceva,din memoria am scris seria) este rulmentul care are cel mai mic diametru exterior la o gaura interioara de fi45mm si anume 68mm, care intra numai bine (a se intelege la limita) intre cele doua suruburi de strangere a semibosajelor, iar caracteristicile sunt aproape identice cu cele ale rulmentului original .

Restul rulmentilor cu interior de fi45mm au exterioare mult mai mari si nu pot fi folositi in aplicatia noastra...

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Trimite-mi cateva poze ce anume trebuie prins pe masa si ce vrei sa faci exact,si daca vrei dupa sarbatori intr-o zi fugi pana la mine la Oradea,si te ajut.(fara nici un cost)

Am mai prins eu cateva lucruri ciudate pe masa frezei!

peter.erno@yahoo.com

Link spre comentariu

Iti multumesc frumos de oferta.

Practic vreau sa maresc un diametru de la fi62 la fi68mm la bosajul care tine rulmentul din stanga spate.

Nu am poze la indemana, asa ca o sa pun ceva luat de pe net:

Deci ce trebuie prins este carcasa exterioara a diferentialului (a mea este complet demontata,nu mai are nimic in ea cu exceptia inelelor exterioare ale pinionului de atac)

1.jpg.ccaea86f5d1136df390a26ef7dcb0a9c.jpg

Suprafata cuprinsa intre cele doua sageti rosii este zona de interes, zona filetata ramane neatinsa.Aceasta zona care are fi62 trebuie marita la fi68 mm. Evident si calaretul bosajului va fi montat inainte de prelucrare.

2.jpg.b3f5f36d67f1a80b89410cd60ad4f5c4.jpg

Cam asta ar fi de rezolvat.

Vedem cum facem dupa sarbatori

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

daca faci prelucrarea aia cu o freza cilindro frontala si pe care sa o "introduci"din lateral asa cum sta planetara nu vei reusi datorita diametrului si vei atinge sigur filetul ca de la 62 la 68 ai 6 mm care impartiti fac 3 mm pe raza iar diferenta intre zona cu rulmentul si zona filetata e undeva la 1,5mm din ce am vazut eu :) eu ma uit pe grupul meu pe care l-am spart in vara

eventual daca strici carcasa ta imi dai un semn si iti trimit eu carcasa de la grupul meu dar verifica intai dimensiunea.

eventual vezi daca poti lua in calcul frezarea celor doua zone inclusiv cu partea filetata pe care mai apoi sa bucsezi o alta piesa care sa contina filetul necesar aferent.

e doar o idee care personal pare mai usor de realizat, si atunci ai intra cu o freza cilindro frontala direct pe fiecare parte unde vrei sa aduci cota la dimensiune,iar apoi la strung din bara faci doua bucsi pe care le filetezi interior la cota acelor capace de reglaj si pe care bucsa eventual poti sa o fizezi pe carcasa prin 2-3 stifturi filetate ingropate sau chiar sa o sudezi cu ceva chinuiala datorita materialelor...

spor la treaba:)

Link spre comentariu

Am masurat si distanta dintre filetele celor doua suruburi este de 69mm, masurate la cea mai mica distanta dintre gauri, nu la centrele lor. Deci rulmentul intra negresit intre suruburi. Treaba este ca odata cu marirea gaurii se subtiaza calaretul si de aceea vreau ca piulita sa ramana aceeasi,cu parteaei de calaret neatinsa, caci solicitarea axiala prin piulita se descarca la carcasa .

Stiu asta pentru ca am observat ca daca ai calaretul strans in suruburi, rulmentul il poti misca in bosaj, deci doar piulita sau doar prin piulita se descarca sarcina axiala.(dealtfel e si normal, nu poti descarca axial cu plane lisa...pe directia solicitarii)

Si deoarece rulmetul conic suporta mai mult axial decat radial, ma gândesc sanu umblu la filetul si grosimea partii filetate a bosajului.

Desi tot ce ai spus este perfect realizabil.

Acum am o idee de prelucrare, mai vedem daca este si fiabila(e desenata la repezeala):

315560554_prelucrarebosajidee.thumb.jpg.b16105f08aaa44f4455910bcd12440f5.jpg

Fac un arbore care il sprijin pe doi rulmenti.In bosajul unde nu modific bag un rulment de fi62 exterior si ce gasesc la centru asa va fi si arborele

La bosajul in care modific, fac o piulita dedicata care la interior tine un rulment , si care va fi laminterior ce va fi,

Arborele este cu alunecare axiala in ambii rulmenti.

De bosajul care nu ilmodific prind opresa de rulmenti cu care apas pe arbore si fac avans, invart arborele din celalalt capat cu ceva (cheie la mana, bormasina,,,vad eu ce va merge).

In zona de interes, in arbore dau o gaura si montez un cutitcu care maresc din aproape in aproape gaura la fi68.

Prin aceasta constructie cred ca am rezolvat si problema coaxialitatii zonei prelucrate

Teoretic e posibil, mai vedem si practic

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

cand spui calaret te referi la acea piesa care vine prinsa peste rulment?

daca da atunci si aici teoretic poti rezolva problema poate chiar mai simplu decat in rest acum ma gandeam la solutiea asta:)

faci 2 calareti la cota pe care o vrei tu sau ii incarci pe exterior pe cei pe care ii ai la maximul posibil asa incat sa preia din pierderile pe care le creezi prin prelucrare

daca poti rezolva asta atunci prelucrarea carcasei de grup e mai simpla ca mergi cu o freza doar pe jumatate din distanta adica pe 34 mm

adica gasesti o freza la care fixezi positia de centru pe axa gaurii de 68 si cu care te duci radial in asa fel incat sa obtii la final cei 34mm

poti lua ca plan de referinta planul de separatie si cred ca poti sa faci asta cu o freza cilindrica de diametru mic de 20 mm eventual

Link spre comentariu

Daca putem fixa piesa pe masa,sau mai bine pe capul divizor(e mai usor de centrat)putem aschia partea dorita ,fara sa atingem la filet,cu o freza speciala Widia reglabil in diametru.

Frezarea propriu zis e gata in zece minute.

Fixarea si centrarea va lua cateva ore bune.

peter.erno@yahoo.com

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare