sean70 Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Fiecare intelege ce vrea si mai ales ce poate din viata lui si a celor din jur. Determinarea dozei de rautate,prostie,invidie,etc la cei ce ne inconjoara este un proces foarte subiectiv si foarte relativ si nu intoarce un rezultat cu valoare de adevar absolut. Mai aproape de adevar decat link-urile postate vad o afacere cooperatista de succes de la noi: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cap-ul-capitalist-de-la-curtici-profit-de-peste-un-milion-de-euroan-995980.html Cam asta ar fi fost solutia in '90 dar din pacate au existat multe minti infierbantate revolutionar,altoite cu prostie si interese meschine care au darmat totul si nu au pus nimic in loc - iti garantez ca acum aratam cu totul altfel ca tara si popor. Discovery 4 2010 Discovery 2 2000 Defender 90 1997 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Optimus Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Optimus...intr-adevar e infricosator sa depinzi de "bunul simt" al semenilor! Ori nu ai inteles ce am scris eu, ori ai preferat sa te prefaci ca nu ai inteles... ...cine m-ar putea apara pe mine ca individ (sau ca societate) de un exaltat idealist (sau "taliban" religios,mai periculos) care ar ajunge la concluzia ca vrea un nou inceput intr-o alta lume? Pe la 14 ani, urmarind seria Delta Force si eu credeam ca lumea e plina de talibani si alte soiuri de teroristi... Apoi am crescut si am inteles ca teroristul e de fapt sistemul. Intr-adevar, a reusit sa-i sperie pe multi oameni si sa-i faca sa vada numai pericole peste tot, astfel ca indivizii s-au inchis in propria carapace si au devenit victime sigure. Iar acum se plang ca lumea e dura, ca exista nedreptate, samd... Iar cine isi doreste altceva de la viata, devine automat "utopic". Uite un fragment din "Legile Belagine",poate ne ajuta sa vedem lucrurile mai nuantat,nu numai in alb si negru: "Cel tulburat vede binele ca bine si raul ca rau, este atras de una si fuge de cealalta, dar inteleptul vede si frumosul si uratul, simte si frigul si caldura, si finetea si asprimea, aude si placutul si neplacutul, gusta si dulcele si amarul, simte si mireasma si duhoarea si nu face judecata intre ele. El vede deslusit ca firea lucrurilor este in toate, caci frumosul din urat se trage si uratul din frumos, dulcele a fost amar la inceput si se va face iarasi amar, placutul se naste din neplacut si neplacutul din placut. Si toate acestea lumineaza sufletul inteleptului pentru ca cele bune si placute hranesc si bucura trupul si simturile sale, iar cele neplacute neinteleptului hranesc mintea si intelepciunea sa, caci vede innoirea lucrurilor si semintele viitoarelor bucurii." Iarasi, nu inteleg unde vezi tu doar alb si negru intr-un sistem ca cel descris initial. Citatul asta nu face decat sa prezinte intr-o forma anumite principii universal valabile, si nu vad deloc sa infirme ideea unui sistem social si economic asezat pe niste baze mai sanatoase. In afara ca este un text frumos si profund, chiar nu-i vad sensul in contextul acesta. Dar depinde de interpretarea lui, ca daca vrei, poti "explica" orice cu el. Pana la urma, evenimentele isi vor urma cursul, indiferent cat de mult vor crede unii si altii. Asa cum Pamantul era rotund si se invartea in jurul Soarelui chiar si atunci cand oamenii nu credeau asta si chiar puteai muri pt o astfel de conceptie, si de aceasta data, transformarile care vor apare la nivel planetar se vor produce pentru toata lumea, pentru ca pur si simplu viata merge inainte. Si este firesc ca un sistem care s-a dovedit falimentar si chiar criminal sa fie inlocuit la un moment dat cu ceva mai bun. Culmea este ca din cate observ, chiar adeptii "gri-ului" vad viata doar in "alb si negru" si se cramponeaza in niste detalii nesemnificative. Cert este ca viitorul ne rezerva niste surprize de proportii, si sunt si eu nerabdator sa vad cum vor fi asimilate de oameni, cred ca va fi o situatie tragicomica... :grin: Dar vom trece si peste asta si vom merge inainte... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mita31 Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Mai aproape de adevar decat link-urile postate vad o afacere cooperatista de succes de la noi: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cap-ul-capitalist-de-la-curtici-profit-de-peste-un-milion-de-euroan-995980.html Mai aproape de adevăr decât link-urile postate văd, la rându-mi, necesitatea postării unor link-uri traduse în limba română, eventual, pentru că refuz să cred că există altă explicație, în afară de necunoașterea/neînțelegerea limbii engleze (ceea ce nu e de condamnat), pentru emiterea cu atâta seninătate a unor concluzii, cu alte cuvinte de genul: "ceea ce-mi arătați voi în engleză despre niște unii pe care nu-i cunosc, nu consider demn de luat în calcul și chiar dacă s-a demonstrat practic că funcționează - eu consider a fi departe de adevăr. Din punctul meu de vedere, mai aproape de adevăr e realitatea CAP-ului capitalist de la Curtici ..." No offence, dar asta se înțelege ... Numai bine! All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! ▀ lllllll ▀ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Pe de o parte sunt certat ca minimalizez initiativa, reducand-o la o dimensiune agricola si primitivista. Pe de alta parte mi se dau exemple de comunitati existente si peste ce dau? 1.Sieben Linden Ecovillage e un sat care e camin pentru doua curente: -Unul radical, total vegetarian,refuza sa foloseasca masini si utilaje -unul moderat, traieste in case eco din lemn, lut si paie si isi desfasoara o mare parte din activitate in spatii comune Din cate vad, proiectul e bazat pe agricultura si mica mestesugarie cu mecanizare minima sau nula. 2. Tamera si Findhorn sunt de fapt centre de cercetare concentrate pe cateva teme: producerea de alimente bio, constructii eco, reciclare, energie eco, invatamant eco, centre de odihna si recreere. Personal sunt fascinat de ideea de constructii ecologice, cu consum redus de energie si pe cat posibil autonome, dar nu sunt dispus sa devin vegetarian, nu sunt dispus sa renunt la intimitate pentru a trai total in public, nu sunt dispus sa ma inregimentez religios pentru a deveni parte a unei asemenea comunitati. --------------------------------------------------- Propun colegilor care ma cearta sa faca un exercitiu de fantezie: sa consideram ca cei 2 milioane de locuitori ai Bucurestiului sunt doritori sa renunte la traiul la bloc, la viata stresata moderna si sa devina proiect pilot pentru ideile promovate de voi. Presupunem ca toti au nivelul de constinta necesar pentru a lucra din convingere si a consuma doar cat au nevoie. Prima misiunea e sa calculati de ce resurse alimentare are nevoie o asemenea comunitate si sa indicati sursa acestora. Si pentru ca este evident ca raspunsul e in agricultura, pentru ca vorbim de un proiect autointretinut, sa se calculeze de cat pamant este nevoie ca toate nevoile alimentare ale celor 2 milioane de oameni sa fie acoperite macar la nivel elementar. Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Optimus Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" @f_zoltan: Ai dreptate, dar s-a ajuns la situatia asta din cauza ca aproape toata lumea s-a indepartat de la subiect, atat cei care au combatut ideea cat si cei care au sustinut-o. Asta este unul din efectele bumerang ale accesului la informatie gramada, insa nestructurata. La ora actuala sunt o gramada de initiative, de tot felul, unele bine intentionate, altele menite sa saboteze alte idei, samd. De aia era bine sa nu se divagheze de la subiectul initial, pt ca acum e toata lumea in ceata. Acum, s-a ajuns sa se discute de cu totul altceva decat a intentionat initiatorul topicului... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Liviu-San Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Am si eu 2 nelamuriri: 1)In comunitatea de care se vorbeste in primul post,exista, este nevoie de un LIDER si ce ar implica asta? 2)Pentru cei care aveti copii(sau in plan sa aveti),credeti ca ar fi corect fata de ei sa faceti o asemenea trecere,de la un tip de societate la alta,avand in vedere formarea caracterului si a personalitatii copilului in jurul familiei si a mediului inconjurator?:tk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mita31 Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 (editat) Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Propun colegilor care ma cearta sa faca un exercitiu de fantezie: sa consideram ca cei 2 milioane de locuitori ai Bucurestiului sunt doritori sa renunte la traiul la bloc, la viata stresata moderna si sa devina proiect pilot pentru ideile promovate de voi. Presupunem ca toti au nivelul de constinta necesar pentru a lucra din convingere si a consuma doar cat au nevoie. Prima misiunea e sa calculati de ce resurse alimentare are nevoie o asemenea comunitate si sa indicati sursa acestora. Si pentru ca este evident ca raspunsul e in agricultura, pentru ca vorbim de un proiect autointretinut, sa se calculeze de cat pamant este nevoie ca toate nevoile alimentare ale celor 2 milioane de oameni sa fie acoperite macar la nivel elementar. Același exercițiu s-ar putea face cu municipiul Petroșani, care conform recensământului din 2011, are 34311 locuitori. Dacă e să luăm ideea de trai în comun și s-o analizăm, aceasta există deja în comunitățile mici, cel puțin între cei care locuiesc în cartierele de blocuri, construite ca niște garduri în jurul unei curți interioare, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea ș.a.m.d. Trenuri agricole există în zonă, la fel și teren extravilan pe care se pot crea și locuințe care să beneficieze de surse de energie verde (vezi eolienele, panourile fotovoltaice și microhidrocentralele). Amintesc aici și existența munților, a pădurilor a apelor curgătoare și a tuturor elementelor naturale care creează biodiversitate și reprezintă sursele necesare în astfel de comunități. Pe lângă toate astea pot aminti experiența oamenilor în multe domenii, (oameni foarte descurcăreți, pe care personal îi respect) - care s-au descurcat chiar și când situația nu a fost chiar roză, dovadă că orașul și comunitatea au evoluat, au înflorit în ultimii ani, comparativ cu altele asemenea, care au dispărut. P.S.: Comun nu înseamnă să nu mai ai intimitate, să nu poți locui în casă împreună cu familia ta, pot exista însă anumite activități de muncă sau recreaționale, care se desfășoară în comun. Și nici nu obligă nimeni pe nimeni să devină vegetarian. Numai bine! Editat Mai 22, 2013 de mita31 All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! ▀ lllllll ▀ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
edy_M Postat Mai 22, 2013 Autor Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" ...Si toate acestea lumineaza sufletul inteleptului pentru ca cele bune si placute hranesc si bucura trupul si simturile sale, iar cele neplacute neinteleptului hranesc mintea si intelepciunea sa, caci vede innoirea lucrurilor si semintele viitoarelor bucurii." Iti multumesc pentru aprecierea ta! Ma bucur ca ai "vazut" inteleptul din mine! Daca nu intelegi despre ce este vb. citeste ceea ce am postat cu 3 pagini inainte sa scrii tu asta. "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar", Pagina 2, postarea nr. 18, edy_M: "Ideea mea a fost, ca si cel care intra pe acest topic, sa se poata "hrani" cu o ideea noua, cu o speranta, am vrut sa ia contact cu informatie pozitiva, ca de negativism si criticism este plina lumea. Dar daca nu se poate, asta este, nu traim intr-o lume perfecta si lucrurile nu stau intotdeauna cum ne dorim noi! Si dupa cum ii spuneam si unui coleg de forum, intr-un fel ma bucur ca s-au postat si pareri contrar rugamintii mele, pentru ca astfel avem sansa sa mai disipam anumite limitari, temeri pe care le-am acceptat f. multi dintre noi ca fiind ceva real. Realitatea ne-o cream noi, dupa gandurile si ideile pe care le acceptam ca si adevaruri!" Analizeaza si trage singur concluziile! P.S.-Atunci cand te simti coplesit/sufocat... de o anumita situatie, rezolvarea este f. simpla, opreste-te din tot ceea ce faci, respira profund, inchide ochii, linisteste-te si rezolvarea va veni! Daca as fi continuat sa scriu, fara acest moment de respiro, nu as fi facut nimic altceva, decat sa pic in capcana pregatita constient sau inconstient de catre unii dintre cei care au postat. Am inteles de mult faptul ca nu exista "bine"si "rau", ca totul este exact asa cum trebuie sa fie, ptr. ca totul sa ramana in echilibru. Insa, una este sa ajungi sa cunosti anumite lucruri si alta este sa incorporezi acea cunoastere la nivel de ADN, in asa fel incat sa se manifeste natural, clipa de clipa, indiferent de situatie! Recunosc ca am reactionat putin impulsiv, in ultima postare din acest topic, insa motivele ptr. care am facut asta sunt perfect justificate si as putea sa le argumentez si sustin, dar aleg sa nu le expun aici, ptr. ca asta ar insemna sa judec, sa jignesc, sa acuz, sa cataloghez, intr-o ideea mai simpla, sa raspund provocarilor lansate de cei care au facut toate aceste rautati gratuite, fara a avea nici cea mai mica intentie de a aduce ceva constructiv ideii lansate... Stati linistiti, nu sunt sensibil (nu in sensul in care m-a prezentat un anumit personaj din aceasta poveste), nu m-am "dus in cort sa suspin pana dimineata", si da, ideea nici macar nu este a mea (ideea a fost cuprinsa intr-un citat si la final, prezentat initiatorul ideii si sursa de unde a fost preluata), este ceva cu care am rezonat si am ales sa o promovez si pe acest forum, in ideea simpla de a observa reactiile (pozitive/constructive, initial) ale membrilor aflati pe acest forum.club4x4, pentru ca celalalte pareri si reactii le-am putut intui inainte de a deschide topicul (pentru ca sunt o persoana cat se poate de realista, iar anumite semne de intrebare am si eu referitoare la aceasta "utopie" prezentata), tocmai de aceea am lansat acea rugaminte, de care nu s-a putut/nu s-a vrut a tine cont..., dar stati linistiti, nu am pierdut absolut nimic, pentru ca nu am urmarit nici un castig, a fost un "studiu social" la o scara mica, a fost o curiozitate! Filosofia si studiul psihologic sunt al 2-lea hobby pentru mine, dupa activitatile offroad! Sa fim sanatosi cu totii, ca ceea ce trebuie sa fie, va fi! :club: :j [fulgu] Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
JurasikMan Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Acum multi ani am ..facut o tampenie. Nu mare , dat am facut o chestie gratuita pe care la vremea respectiva nu am gandit-o indeajuns. In mare , am pus intr-o situatie neplacuta o persoana foarte speciala ( nu intentionasem sa fac asta , eram foarte tanar si nu mi-am dat seama de urmari ) . Eram foarte tanar. Persoana s-a descurcat onorabil ...mai tarziu mi-am dat seama de asta analizand din punctul de vedere al adultului care devenisem si nu al adolescentului care facuse "nefacuta". Cand persoana in cauza m-a intrebat care a fost motivul , mi-am dat seama ca nu am o explicatie coerenta si am inventat una . I-am spus ca vroiam doar sa vad cum reactioneaza. A facut niste ochi mari si mi-am dat seama in momentul acela cat de jignitor este pentru cineva sa auda o astfel de explicatie din gura altcuiva vis-a-vis de o situatie in care a fost pus . Am un prieten ( mai mult o cunostinta ) care face asta zilnic. S-a oprit din dezvoltarea intelectuala pe la 15 ani si de cate ori face o magarie ( acum are peste 40 ) , explica prin faptul ca el reprezinta o inteligenta superioara si ii place sa "dea teste " celor din jur ca sa ii vada cum reactioneaza. Are alte calitati pentru care il tolerez dar si multe defecte, oricum asta nu are legatura cu topicul. Ai deschis un topic despre ...ceva ...si atunci cand nu ai primit exact ce ai vrut tu ai argumentat cam copilareste , in opinia mea , si ti-ai luat adio. Nu de tot , ca vad ca ai revenit cu explicatii ulterioare. Cum ai impresia ca arata asta in ochii celor care s-au "obosit " sa iti raspunda ( nu conteaza daca pro sau contra). Sugerezi ideea ca cei care nu au raspuns in concordanta cu dorintele tale au o capacitate mai redusa de a intelege ideile abstracte. Asta e varianta diplomatrica ...spus pe sleau suna asa : sunteti prea prosti ca sa intelegeti ce scriu eu. In mare mila ta ...ai dat "reputatii " pozitive ( suna de parca te-ar fi costat ceva ) la toti cei care nu s-au ridicat la inaltimea discutiei. Tu realizezi cat de jignitor suna asta? Tot pe sleau suna cam asa : ...idiotilor ., luati de aici ca eu sunt oricum la ani lumina de maruntele voastre nevoi ( cum ar fi ...reputatiile ...fi-ti-ar reputatiile de ras ) . Acum , mai respira inca o data adanc si dupa inca o pauza incearca sa vezi cum arata "mila" ta pentru persoanele care au postat. P.S. ....azi am facut ceva ce fac foarte rar. Adica am incercat , ca regulamentul forumului nu permite. Am incercat sa il pun pe Yonutz pe lista mea de ignore. Mi s-a mai intamplat de vreo doua ori in ani de zile si numai din motive ( zic eu ) intemeiate. Pot face fata la multe argumente ...nu reusesc sa port dialog cu oemeni care vor in orice situatie sa aiba ultimul cuvant . Yountze ...nu ai putea oare tu sa faci asta? Adica sa faci cumva sa nu pot vedea posturile tale . Intelege-ma si tu ... acum adun cuie ruginite si sunt ocupat cu asta , nu pot analiza complexele tale raspunsuri. Si nu-mi da numarul de masina. Lasa-ma sa ma chinui. O sa pun "potera " la intrarea si iesirea din Codlea. Nu e greu ...sunt doar trei . Intri pe una ..obligatoriu iesi pe una din celelalte doua, daca vrei Multumesc anticipat ! :h5 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Același exercițiu s-ar putea face cu municipiul Petroșani, care conform recensământului din 2011, are 34311 locuitori. Dacă e să luăm ideea de trai în comun și s-o analizăm, aceasta există deja în comunitățile mici, cel puțin între cei care locuiesc în cartierele de blocuri, construite ca niște garduri în jurul unei curți interioare, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea ș.a.m.d. Trenuri agricole există în zonă, la fel și teren extravilan pe care se pot crea și locuințe care să beneficieze de surse de energie verde (vezi eolienele, panourile fotovoltaice și microhidrocentralele). Amintesc aici și existența munților, a pădurilor a apelor curgătoare și a tuturor elementelor naturale care creează biodiversitate și reprezintă sursele necesare în astfel de comunități. Pe lângă toate astea pot aminti experiența oamenilor în multe domenii, (oameni foarte descurcăreți, pe care personal îi respect) - care s-au descurcat chiar și când situația nu a fost chiar roză, dovadă că orașul și comunitatea au evoluat, au înflorit în ultimii ani, comparativ cu altele asemenea, care au dispărut. P.S.: Comun nu înseamnă să nu mai ai intimitate, să nu poți locui în casă împreună cu familia ta, pot exista însă anumite activități de muncă sau recreaționale, care se desfășoară în comun. Și nici nu obligă nimeni pe nimeni să devină vegetarian. Numai bine! Incep cu ultima propozitie: cand am enumerat chestiile care nu imi convin, nu erau toate colectiv partea a unui proiect, le-am enumerat doar pe cele prezente in careva si pe care le cred inadmisibile in cazul meu. Nu am spiritul stupului in mine, indiferent daca asta e bine sau rau. Club 99 inseamna vegani, aici nu exista concesii. Ceilalti in ecovillage erau cu spatiile comune, iar daca asta inseamna ca am dormitor dar in rest trebuie ma desfasor in spatii comune, nu ma aranjeaza defel. Cu schimbarea targetului din Bucuresti in Petrosani nu am nici o obiectie, dar nu e deloc o idee reusita. Daca Bucurestiul e la ses, in zona cu potential agricol si mult spatiu "liber" ca sa se intinda, Valea Jiului e o vale ingusta, lata vreo 2 km in punctul cel mai lat, cu zero potential agricol (nici macar zootehnie nu se poate face decat la nivel de transhumanta), cu zero teren extravilan (n-ai idee ce ciudatenii de cladiri a generat lipsa de loturi de constructii). Aici blocurile sunt necesare pentru ca altfel cei 35000 de locuitori ai Petrosaniului si cei circa 100000 ai vaii nu ar avea cum sa locuiasca. Eoliene poti amplasa la peste 1500m altitudine, la minim 10-15 km distanta de cea mai apropiata asezare, potential hidroelectric exista doar cu pretul macelului din masivul Fagaras. Nu ai nimerit-o nici macar demografic, populatia arhaica e in numar relativ mic si sunt foarte circumspecti cu "viniturile". La ei spiritul de ginta e foarte puternic, si mai si detin o mare parte din terenurile extravilane (paduri si pasuni alpine). In rest ai o compozitie la fel de cosmopolita si eterogena ca in Bucuresti, impestritata cu ce a ramas din maghiarii, italienii, cehii si polonezii adusi de austro ungari in ultimii 150-200 de ani dar si cu moldovenii si oltenii relocati cu zecile de mii de guvernarile comuniste dupa 1977. In conditiile astea nici ca se poate comunitati mai putin unite in cartierele de blocuri, nici nu imi aduc aminte cand am vorbit ultima data cu vecinii de scara. Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Jurasik ...:ha: Raspunsurile mele sunt simple si la obiect ... Uite ca sa te uiti mai atent dupa cuie ...te-am pus in lista mea de favoriti ... :grin: N-am nimic cu tine bre sa stii ...imi esti chiar simpatic. Doar ca uneori ...arunci sticla de apa asa de tare de spargi dintii celui insetat, atata tot... Sa nu crezi ca eu sunt perfect ... nici pomeneala ...am mare frica sa ma uit in oglinda ......(vezi povestea colegului cu vampirii) :grin: @Pastrachin Numa maine nu-i poimaine ... :grin: @f_zoltan Acum tu ce faci ...ti-ai putea inchipui ca astia micii de la bloc ar putea sa dea cu sapa in asa fel incat sa iasa cartofu si porumbu? Ai imaginatie ... nu gluma ...sau cum la moda sa zice ...UTOPIE CLARA, VERE! :grin: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
edy_M Postat Mai 23, 2013 Autor Partajează Postat Mai 23, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" ...Ai deschis un topic despre ...ceva ...si atunci cand nu ai primit exact ce ai vrut tu ai argumentat cam copilareste , in opinia mea , si ti-ai luat adio. Nu de tot , ca vad ca ai revenit cu explicatii ulterioare. Cum ai impresia ca arata asta in ochii celor care s-au "obosit " sa iti raspunda ( nu conteaza daca pro sau contra). Sugerezi ideea ca cei care nu au raspuns in concordanta cu dorintele tale au o capacitate mai redusa de a intelege ideile abstracte. Asta e varianta diplomatrica ...spus pe sleau suna asa : sunteti prea prosti ca sa intelegeti ce scriu eu. In mare mila ta ...ai dat "reputatii " pozitive ( suna de parca te-ar fi costat ceva ) la toti cei care nu s-au ridicat la inaltimea discutiei. Tu realizezi cat de jignitor suna asta? Tot pe sleau suna cam asa : ...idiotilor ., luati de aici ca eu sunt oricum la ani lumina de maruntele voastre nevoi ( cum ar fi ...reputatiile ...fi-ti-ar reputatiile de ras ) . Acum , mai respira inca o data adanc si dupa inca o pauza incearca sa vezi cum arata "mila" ta pentru persoanele care au postat. ... Ai ales sa aplici regulile razboiului intr-o discutie total inofensiva: Regula nr.1 "Cea mai buna aparare este atacul!" (daca ramai fara replica la obiect, de ce sa nu inventezi obiectul unei replici!?)-legatura facuta cu prietenul tau, nu indica nimic altceva, decat nivelul tau de maturitate intelectuala, conform proverbului: "Spune-mi cu cine te insoțești, ca să-ți spun cine ești!". Imi pare rau ca te simti lezat (dar incearca sa nu tragi langa tine si pe altii, interpretarea facuta de tine este posibil sa te reprezinte doar pe tine): Regula nr.2 "Fa-ti aliati si intoarce-i impotriva pe cei ai dusmanului tau!" *(interventie facuta cu ajutorul armelor psihologice); tot respectul pentru inteligenta ta, pentru cultura ta, insa, din pacate, asta nu te face un om mai bun! Intentiile tale mi-au fost clare de la inceput, daca tu alegi sa porti acest "razboi" imaginar (ptr. ca doar tu vezi asa ceva), eu aleg sa nu iau parte la el, sa nu-ti impartasesc "viziunea". :club: :j [fulgu] Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 (editat) Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" Desi sunt sceptic, cred ca sunt cel care a tratat discutia la modul serios dar fara exaltare si sefeuri. Am pus o serie de intrebari chiar serioase ca sa scot in evidenta niste carente la baza ideii, iar intrebarile mele raman neatinse. Ideea de la care am pornit o consider un vis frumos, dar total SF. Am citit nuvele SF mai bine inchegate si mai dezvoltate decat ideile enumerate, recomand in sensul asta seria Fundatiei lui Isaac Asimov. In schimb parti din proiectele aduse pe post de exemplu mi se par interesante, chiar realizabile, cu conditia de a le trata la nivel personal sau de comunitate mica. Nu e nimic rau in ideea casei cu consum redus de energie, cred ca au sansa si incercarile de a cladi case din materale ecologice si de a le integra in peisaj. Sunt excelente incercarile de autonomie energetica, macar partiala. Nu e nimic nou in concentrarea si intrajutorarea reciproca a mai multor generatii sau a unor mici grupuri de prieteni. Poate ni se pare fascinant in epoca cetateanului la bloc, dar la tara nu e o raritate ca parintii si copii sa stea in case alaturate. Dar deseori in situatii de genul asta doar unii trag in timp ce altii o iau mai incet: fie parintii isi ajuta copiii aflati la inceputuri, fie copiii isi sprijina parintii ajunsi la varste mai inaintate. Familistii cunosc avantajele si dezavantajele acestui tip de aranjament. --------------------------- Later edit: au fost enuntate cateva bascalii la adresa genului SF. Nu fac neaparat apologia genului, dar sunt cativa autori cu o cultura generala si o pregatire vasta care au tratat fictiunea sociala la un nivel incredibil, imaginand tot felul de societati ipotetice de la nivel general pana la amanunte minore. Seria Dune si amintita serie a Fundatiei sunt probabil cele mai semnificative, iar Fundatia e si on-topic, pentru ca trateaza tocmai perioada de regres al unei societati mult prea tehnologizate care nu mai este in stare sa isi sustina dezvoltarea. Editat Mai 23, 2013 de f_zoltan Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Optimus Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" In mod sigur ca nu se va putea implementa un astfel de sistem peste noapte, si mai mult decat atat, nu va putea fi creat un nou sistem social si economic artificial, si impus intregii populatii. Ceea ce se va petrece in viitor, va fi rezultatul unei evolutii si se va naste intr-un mod natural, din necesitati naturale si bazat pe resurse specifice. Astfel ca nu se justifica teama unora ca le vor fi bagate pe gat diverse comportamente si atitudini care "contravin" parerilor proprii despre viata. Unii au reactionat ca si cum acel text initial ar fi fost deja o "constitutie" care urma sa ne fie bagata pe gat imediat, de a doua zi, si ne-ar fi ingradit niste "drepturi" "democratice" oferite cu atata "generozitate" de sistemul actual. De asta am intervenit eu in discutie. Cat despre SF, in afara de cativa vizionari autentici, majoritatea productiilor de orice fel (literatura, film) s-a preocupat doar cu zugravirea unei imagini deformate a realitatii, in special legate de viata extraterestra. Motiv pentru care in prezent, celor mai multi oameni le este extrem de greu, daca nu chiar imposibil, sa observe realitatea asa cum este ea. In prezent abunda de filme SF in care extraterestrii sunt prezentati ca un pericol pentru umanitate. Va las pe voi sa ghiciti de ce. La fel cum in urma cu 20-30 de ani s-a lansat "moda" filmelor cu teroristi, despre care nu am inteles niciodata cine sunt, ce gandesc, de ce fac ceea ce fac, ci doar ca nu au alta treaba decat sa deturneze avioane, sa pune bombe peste tot, sa vorbeasca fara sens, sa traga focuri de arma in aer de fiecare data cand vorbesc, samd. Si cu toate ca par niste tampiti fanatici si isterici, neinstruiti si jegosi si amarati, niciodata nu-i prinde nimeni ca sa se termine cu ei, cu toata super tehnologia militara existenta. Cam despre asta vorbim de fapt: cat vedem si intelegem cu proprii ochi si minte, si cat suntem aburiti de sistem. Cazul de fata este unul clasic - se propune un subiect, si dupa cateva postari se discuta de cu totul altceva. Evident, "justificat" intr-un fel sau altul. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
JurasikMan Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" O astfel de societate se adreseaza unei multimi de oameni extrem de evoluati si extrem de rationali. Oameni pentru care ideea de material este mai putin importanta iar cea de progres general este la baza " constitutiei " . In Romania ( am verificat pe saitul oficial de statistica al Romaniei ) 0.15 % figureaza ca si atei , ...un procent si mai mic de agnostici ...iar restul in coplesitoarea lor majoritate sunt credinciosi. Cei mai multi Crestini de diferite forme. Deci , 98 virgula ceva ...la suta cred intr-o divinitate care s-a adresat acum 2000 de ani unuia de mergea de nebun prin desert si a facut asta sub forma unui tufis in flacari. Acesta este nivelul real al romanilor , la 2000 de ani dupa de tufisul cu un glas tunator i-a zis imbecilului sa nu isi omoare totusi copilul ca a vrut numai sa ii incerce credinta. In alte parti este si mai rau. De ce vreau sa scot asta in evidenta ? Pentru a arata ca directia in care se indreapta omenirea nu este nicidecum cea catre "rational " si " progres social " . Ganditi-va ca pe vremea lui Hristos , existau mai putini credinciosi ca niciodata. Ulterior , numarul crestinilor s-a multiplicat exponential lucru ce a dus la o involutie a progresului intelectual ( ma refer la masa majoritara , nu la savantii de la CERN ) . De aceea nu reusesc sa inteleg cum putem sa speram la atingerea unei intelepciuni colective care sa ne scoata din meschina lume a materialului , cand noi regresam , raportul dintre credinciosi (in diverse imbecilitati) si rationali se mareste in favoarea primilor. Sa caut sa aduc idei "geniale" in sprijinul unei forme de societate care nu se adreseaza oamenilor ...ci mai degraba unor alte fiinte , mult superioare , este ca si cum as munci la tactica unor batalii micute , stiind ca strategic nu am nici o sansa sa castig lupta finala. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 (editat) Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" si din toate discuriile astea .....in afara de noi cobaii....mintile luminate la ce concluzie au ajuns? Editat Mai 23, 2013 de Marius C alias Turagmes 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cretu Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 Re: "comunitatea autointretinuta fara sistem monetar" ISncer, nu am avut starea necesarra sa citesc totul de pe aces topic. Dar, din cate stiu, in Grecia, in momentul de fata, foarte multe comunnitati au trecut la troc si UE turba de ciuda. In ceea ce priveste ideea de baza, incercati sa cautati http://www.valeacurcubeului.org/visul-2/ E ceva ce ne poate face sa privim altfel. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate