Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Categoria B+E

Kess

Postări Recomandate

Re: Categoria B+E

Ok stiu dar ce facem cu :

3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator victorr

Dupa ce patesti o data :P inveti, in germania mio dat amenda cu masina goala si cu o platforma goala si o avut dreptate ,y 61+2t MMA,ei socotesc maxim autorizat autovehicul + platforma daca nu ai acte la ceea ce duci nui problema 15 minute si vine cintaru alta amenda 2,5eu/kg depasit cu o abatere de maxim 8-10%,deci afara nu ai ce cauta cu remorca cu 2 axe ca ai sarit de kg,aici nu te ajuta doar BE SAU B+E cum o fii, ei se uita si la axe cu toate ca la ei cu categoria " B " circula pina la 7499KG. :P zic ei cas mai scolati si pot sa mearga.

La noi cu acelasi "B" CHIOR am cutreierat soselele patriei cu platforma dubla cu 2 masini sau dupa caz cu o piscina agabaritica 8.5m lungime/3,5m lat/1,7m h si mau oprit de curiozitate .

Mult SUCCES

Link spre comentariu

Dragilor s-a mai discutat despre "categoriile de permis" in topicul cu platforma daca nu ma insel ...Concluzionez ca ar trebui sa va iau permisul la toti ca nu stiti aceste reguli elementare ... :ha: ...(am glumit)

Deci va repet inca o data ce drepturi va da gradele permiselor auto:

B- orice autovehicul (a nu se intelege + remorca) ce nu depaseste 3500kg; orice autoutilitara cu maxim 8+1 locuri si pana in 3500 MTA (masa toata autorizata)

BE- orice ansamblu de vehicule care impreuna NU AU MTA (MTA autoturism + MTA remorca/rulota/peridoc/platforma ADUNATE) mai mare de 3500 kg

D- orice autoutilara de tip microbuz sau autocar (a nu se intelege + remorca) ce depaseste 8+1 locuri INDIFERENT DE MTA!

C- orice autoutilitara (a nu se intelege + remorca) care depaste 3500kg

CE- orice ansamblu de vehicule care impreuna AU MTA (MTA autoturism + MTA remorca/rulota/peridoc/platforma ADUNATE) mai mare de 3500 kg

DE- orice autoutilara de tip microbuz sau autocar + remorca/rulota/peridoc/platformace ce depaseste 8+1 locuri INDIFERENT DE MTA!

Si acum cateva cazuri concrete:

Am un Patrol MTA=2800kg + platforma auto MTA = 2000kg TOTAL 4800kg MTA ...trebuie CE

Am un Toyota KJ MTA=2700kg + remorca MTA= 750kg TOTAL 3450 kg MTA ...trebuie BE

Am un microbuz 16+1 (MTA nu conteaza) ...TOTAL 16+1 trebuie D

Si exemplele pot continua...

Daca MTA auto+remorca din acte nu depaseste 3500 kg, conduceti cu BE si va opreste un cantar in trafic (lucru f probabil) ... si va spun ca aveti 3600 kg ...automat ati comis doua "infractiuni" si anume - Depasirea MTA= sanctiune din parte AND, Conducera de autovehicul fara a avea categoria de permis potrivita= sanctiune de la Politie ...

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Legea spune cam asa:

CATEGORIA B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizatanu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, în afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a întregului ansamblu depaseste 3.500 kg;

Fiecare poate trage concluziile. Eu sunt hotarat sa ma duc la scoala sa dau de BE dar momentan nu reusesc sa gasesc o scoala....poate imi recomandati ceva, ideal de prin Bucuresti.

Daca e asa cum scrie mai sus atunci va dau urmatoarea situatie :

Auto tragator , nissan terrano - masa maxima autorizata 2600 kg trage o rulota care are masa maxima autorizata 1150 kg . merge numai cu B ?

Deci eu trebuie sa am CE ??? Am dat de draq ca merg asa de 2 ani...(cu B)

Yonutz sunt dator la tine cu permisul ! :sr

Link spre comentariu

CATEGORIA B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3. 500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3. 500 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

# CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a intregului ansamblu depaseste 3. 500 kg;

# CATEGORIA C:

1. autovehiculul, altul decat cel din categoria D, a carui masa totala maxima autorizata este mai mare de 3. 500 kg;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

# CATEGORIA CE: ansamblul de vehicule constand dintr-un autovehicul tragator din categoria C si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg;

http://www.legislatie-rutiera.com/regul ... -29-Art-45

Keep cool...

Land Rover Discovery td5 1999

Jaguar XJ8 2002

Ford Mustang Ecoboost 2017, Land Rover Discovery Sport (benzina) 2017

Link spre comentariu

@Adionweb

Pe tine te iert ...ca stai la doua aruncaturi de sarmale cu prastia de mine! :P Vezi insa prin lecturarea legilor cam de ce esti pasibil daca incalci legile resp.!

Sa va mai zic ca peste MTA 5to si ptr 8+1 locuri+ va trebuie si atestat de sofer eliberat de ARR (Autoritatea Rutiera Romana)? Nu, nu mai zic ca de maine nu mai am loc de voi in tramvai ... :ha: :P

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Azi am dat si traseul(sala am dat-o acum 3 zile-11 intrebari) si am terminat cu bine scoala de BE.

Permisul a ramas la examinator, si voi merge cu dovada inca cca. 10 zile. Pot trage remorca cu MMA de 3500 kg.Am scapat de o grija(inainte aveam voie doar 750 kg dupa Discovery).

Am auzit de cineva care a facut C-ul pentru acelasi motiv, dar surpriza...dupa ce ai luat C-ul mai faci iar scoala(cu dosar,si toate cele) pentru categoria CE.

Jaguar XJ8 2002

Link spre comentariu

felicitari pentru reusita :h5

de mult timp incerc si eu sa-mi creez starea de spirit necesara ca sa fac scoala pentru categoriile C+E, doar ca din cate am inteles mai nou trebuie sa dai cate un examen separat pentru fiecare categorie. respectiv pentru C+E dai un chestionar de legislatie + 2 chestionare de mecanica (si bine-inteles cate un dosar separat pentru fiecare categorie).

Link spre comentariu

si eu m-am hotarat sa imi iau si categoria C si CE asa ca de saptamana de dupa 1 mai ma apuc de orele de traseu - mi-am luat si chestionarele specifice si ceva lectii de mecanica si acuma ii dam bataie :h5

initial si eu m-am gandit la BE dar esti limitat si oricum vreau sa pot conduce si peste 3.5t - ca am posibilitatea sa merg cu un truck american care are peste 3.5t si este pacat sa nu il pot conduce :banana

RUBICON - always ready to race ...

Kamikaze Off-Road Club

Link spre comentariu

eu am BE.am facut anul trecut la medias,m-a costat 500 de lei,am termint-o in 2 ore,m-a bagat in examen si mi-am luat din prima.scoala se face cu un jeep nou si remorca dublu ax.daca vrea cineva din zna medias sibiu,sa ma sune sa ii dau detalii.sau pe pm

Link spre comentariu

Yonutz te rog sa ma lamuresti si pe mine, poate eu gresesc, dar asa inteleg eu legea.

Concret, tu spui asa:

Am un Patrol MTA=2800kg + platforma auto MTA = 2000kg TOTAL 4800kg MTA ...trebuie CE

Am un Toyota KJ MTA=2700kg + remorca MTA= 750kg TOTAL 3450 kg MTA ...trebuie BE

In regulament scrie:

CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a intregului ansamblu depaseste 3. 500 kg;

Dupa mine in primul tau caz se conduce cu BE , deoarece tragatorul este din categoria B, nu C

In cazul 2 doar cu B, pt. ca tot in regulament la cat B lit.c scrie:ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3. 500 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator.

Kamikaze Offroad Team

http://www.standuri-metalice.ro

Link spre comentariu

c) CATEGORIA BE - ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a întregului ansamblu depaseste 3.500 kg.

deci: cu orice masina care intra in categoria B (< 3.500kg) poti tracta o remorca de orice fel sau greutate dupa tine - cu conditia ca sa ai voie in acte sa tractezi acea greutate.

Asa inteleg eu.

Kamikaze Off-Road Club

Link spre comentariu

Am facut scoala categoria BE, m-au programat la examen exact pe data de 21 mai (cand plec la Bucovina). Asa ca nu ma risc sa conduc masina cu remorca pana acolo (chiar daca iau examenul, carnetul il primesc a doua zi si pot exista complicatii). Asa-dar caut sofer cu categoria BE sa-mi duca masina de concurs pe remorca pana la Bucovina. Masina de tractiune - Range Rover sau Toyota Land Cruiser. Daca aveti cunostinte/prieteni care vor sa faca o plimbare, va rog sa ma anuntati. Ofer cazare/masa si bonus.

Un sofer cu categoria CE poate conduce un ansamblu ce necesita categoria BE?

Link spre comentariu

pai daca ai categoria C nu ai limita la tonaj decit ce scrie in talonul masinii adica daca scrie 50 to poti merge cu 50 to dar daca vrei sa tragi si remorca iti trebuie si cat E si atunci nu ai limita decit ce scrie in acte......si masina si remorca

de exemplu un cap tractor are greutatea de aproximativ 6 to si mma 16 to si tracteaza inca 30 to.... :h5

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

Am facut scoala categoria BE, m-au programat la examen exact pe data de 21 mai (cand plec la Bucovina). Asa ca nu ma risc sa conduc masina cu remorca pana acolo (chiar daca iau examenul, carnetul il primesc a doua zi si pot exista complicatii). Asa-dar caut sofer cu categoria BE sa-mi duca masina de concurs pe remorca pana la Bucovina. Masina de tractiune - Range Rover sau Toyota Land Cruiser. Daca aveti cunostinte/prieteni care vor sa faca o plimbare, va rog sa ma anuntati. Ofer cazare/masa si bonus.

Un sofer cu categoria CE poate conduce un ansamblu ce necesita categoria BE?

Daca iei examenul, politistul i-ti va retine permisul vechi si apoi cei de la permise vor emite dovada pina vei primi permisul nou(asa a fost cazul meu, la Focsani).Pe dovada e trecuta si noua categorie obtinuta.

Pentru CE vezi aici:

Art. 40

1. Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce si autovehiculele din subcategoria pe care aceasta o include.

2. Permisul de conducere valabil pentru categoriile CE sau DE este valabil si pentru conducerea ansamblului de vehicule din categoria BE, daca titularul acestuia poseda si permis pentru categoria B.

Jaguar XJ8 2002

Link spre comentariu

mie nu mi-a retinut permisul vechi si nu mi-a dat nici o dvada.m-am dus a 2 a zi cu permisul vechi,l-am predat la un ghiseu,mi-au facut poze,si dupa ora mi-au dat de la acelasi ghiseu noul permis.

Link spre comentariu

Adica dupa cum spuneti voi cu BE poti conduce un ansamblu auto (ex Patrol) 2700 kg MTA + platforma 2500 kg sa zicem ... total 5200 kg ...

"CATEGORIA A

- autovehiculul cu doua roti (motocicleta) cu sau fara atas avand capacitatea cilindrica a motorului peste 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, si autovehiculul cu trei roti (triciclu) avand capacitatea cilindrica a motorului mai mare de 50 cmc sau viteza prin constructie mai mare de 50 km/h, precum si masa totala maxima autorizata mai mica de 400 kg;

CATEGORIA B

- autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara locului conducatorului, nu este mai mare de 8;

- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si remorca, in cazul in care masa totala maxima autorizata a ansamblului nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

- triciclurile sau cvadriciclurile avand masa proprie peste 550 kg;

CATEGORIA B+E

- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria B si o remorca, daca ansamblul respectiv nu se incadreaza in categoria B;

CATEGORIA C

- autovehicule, altele decat cele din categoria D, a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg;

CATEGORIA C+E

- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria C si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg;

CATEGORIA D

- autovehiculele destinate transportului de persoane avand mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului;

CATEGORIA D+E

- ansamblul de vehicule constand dintr-un vehicul tragator din categoria D si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.

CATEGORIA Tr

- tractoare si masini autopropulsate pentru lucrari;

CATEGORIA Tb

- troleibuze;

CATEGORIA Tv

- tramvaie. "

Desi legea nu prevede greutatea cred ca ptr un 5200 kg MTA trebuie C+E!

Link spre comentariu

yonutz : am studiat problema foarte bine si am cautat inclusiv pe alte forumuri de discutii (cel de rulote) si cei de acolo au intrebat la Brigada de Politie rutiera care le-a dat raspuns in scris - concluziile sunt asa:

cu permis de B conduci:

- orice masina de B care trage dupa ea o remorca usoara de pana la 750 kg - deci poti avea o masina de 3.49 tone + 750 kg dupa tine

- poti tracta o remorca/rulota care sa depaseasca 750 kg dar a carei masa maxima autorizata sa nu depaseasca masa maxima autorizata a vehiculului tragator, cu conditia ca ansamblul (auto+remorca/rulota) sa fie sub 3.5 tone - adica daca ai o masina de 1.5 tone MMA si vrei sa cari o remorca de 1.4 tone MMA - poti cu B-ul - pt ca sunt indeplinite conditiile de mai sus;

cu BE: poti tracta cu vehicul de categoria B - o remorca mai grea de 750 kg si valoarea ansamblului auto+remorca sa treaca de 3.5 tone - nu esti limitat de valoarea totala = poate sa fie de 4.5, 5.5 sau 7 tone atata timp cat ai voie sa tractezi atat cu auto tragator - in conformitate cu ce scrie in talonul de inmatriculare

Caz practic:

- am un SUV care are MMA de 2.4 tone - pot sa trag o remorca cu max MMA <1.1 tone pentru a nu depasi 3.5 tone (asta cu B-ul) - kit ca el poate sa tracteze 3.2 tone - daca am BE-ul atunci sunt limitat doar de acele 3.2 tone din talonul SUV-ului - si voi avea ansamblu total de 6.4 tone.

cred ca este clar acum

Kamikaze Off-Road Club

Link spre comentariu

Azi am inceput `scoala` pentru BE ! Pentru cei intreresati dau detalii pe PM in legatura cu firma si costuri . Scoala se face pe un 4x4 cu remorca , programarea la examen in 16 zile de la depunerea dosaului ! Eu depun luni dosarul ! Sper ca in sfarsit sa nu mai fiu infractor !!! :ha: :ha: :ha: :h5 .

Zona Ilfov , Bucuresti !

Link spre comentariu

Foarte bine, m-am linistit... in sfarsit am aflat raspunsul mult asteptat :banana

Am un freelander, masa 1693 kg si MTA 2080 kg si rulota de 870 kg si MTA 1020 kg. La toti prietenii le-am spus ca pot conduce doar cu B-ul, dar... Si politistii pe care i-am intrebat i-am impartit in doua, deci ei nu stiu sigur..

Link spre comentariu

E greu cu socotitu' si mi-amintesc ca nici politistii cind mi-au luat dosarul nu prea intelegeau motivul pentru care dau examen si se contraziceau intre ei.

Dupa ce am citit legislatia de m-am saturat , am ajuns la concluzia asta:

Se da masina A si remorca B .

Daca ai doar permis categoria B , atunci masa totala maxima autorizata a lui A+B nu poate fi mai mare de 3500 kg.Chiar daca masa proprie(goala) e mai mica, nu are importanta.

Daca ai BE , atunci A+B poate depasi 3500 kg cu conditia ca masa maxima a lui B sa fie sub masa maxima remorcabila cu disp de frinare a lui A

Deci A+B=3500 kg=permis B; A+B depaseste 3500 kg=permis BE(sau CE daca ai si B valabil).

Cine are curaj, sa incerce sa mearga prin A sau D fara BE si cu remorca peste limita(chiar goala,e important ce scrie pe talon) si sa ne spuna cum e, daca-l opreste cineva...

Jaguar XJ8 2002

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare