Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cumparatorul nu transcrie masina ce se intimpla ?

marinionescu
 Share

Recommended Posts

Re: Cumparatorul nu transcrie masina ce se intimpla ?

Sunt si eu in situatia asta, am vandut masina in mai 2011 iar in mai 2013 m-am trezit cu amenda de rovignieta.

Am facut contestatie, am castigat la primul termen, urmeaza recursul CNADR. Din pacate lucrurile nu sunt simple, ca de obicei in Ro, iar legea e haotica. Conform Codului Rutier, in momentul in care eu am contract de VC si am certificatul fiscal de radiere, raspunderea mea s-a incheiat. Numai ca baietii s-au prins ca sunt multi care nu le inmatriculeaza si nu au pe cine arde cu amenzi. Asa ca exista un Ordin de Ministru, prin care Vanzatorul este obligat sa notifice si DRPCIV. Bineinteles, nu s-a facut publicitate, nimeni nu a auzit de asta. Mie mi-a spus avocatul cand m-am dus pt contestatie. Se pare ca e o loterie cu justitia din RO, unii judecatori tin cont de CR si castigi, altii de OM si pierzi.

OM 1501/2006 art.24:

(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:

d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.

Acum astept sa vad ce se intampla la recurs.

Intre timp am inceput si actiune separata in instanta, pentru constatarea vanzarii si radierea ei din circulatie. Nu am reusit sa mai dau de cumparator, nici nu stiu pe la cine e masina acum, ghinionul lui cand l-or prinde ca merge cu o masina care a fost radiata. Daca nu are suficienta minte sa nu cumpere o masina cu acte in regula, sa fie sanatos, are nevoie de o lectie. Daca masina e la primul cumparator, cu atat mai bine. Am avut un prim termen, s-a amanat pentru sfarsitul lunii Iunie.

Desi am vandut masina corect si m-am achitat de obligatii, lucrurile nu sunt deloc simple in Romania si uite asa acum stau sa imi bat capul cu procese. Eu unul mi-am invatat lectia, cand mai vand o masina, fac copii dupa toate actele cumparatorului, pastrez numerele, etc.

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hmmm :ang3... , ma duc din nou la radieri cu ordinul in brate sa vad ce mai zice :hw

4x4MANIA is where we are !!!

Am uitat se mentionez ca am facut si hartie catre DRCPIV, in care le ceream radierea masinii. Raspunsul lor a fost ca nu se poate fara hotarare judecatoreasca si m-au indrumat catre Politia Rutiera, sa caute ei masina in trafic si sa il oblige sa intre in legalitate. Bineinteles PR s-a spalat pe maini, spunand ca nu intra in competentele lor daca nu exista un ordin judecatoresc. Nici unul dintre ei nu a facut referire la Ordinul de Ministru, amandoua institutiile mi-au dat raspunsul din Codul Rutier.

Numai CNADR se cramponeaza de OM si face caz pe tema lui, ca sa isi incaseze banii. Ca nu au baietii bani de tocat.

Deci..... Curat balamuc in legislatia din tara asta.

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

deci pana la urma eu ce trebuie sa fac?:) asta e ca faza cu eu pentru cine votez?:):):) am incheiat citatul

deci eu vreau sa vand una bucat Lada niva unui amic

vanzare pe care o facem cu contract de vanzare cumparare legal frumos totul corect

cumparatorul nu vrea sa inmatriculeze masina ca vrea doar sa o foloseasca la el in zona pentru calarit pe coclauri

ce trebuie sa fac eu in aceasta situatie?

cu copia CV merg la finante si scot masina de la ei corect?

dupa care merg la politie si ce fac? declar si depun la ei o copie dupa CV???

va intreb pentru ca eu am intrebat in 3 locuri pana acum

unul la finante,unul la politie la astia la pipera si unul pe la astia care se ocupa de vanzari si acte auto.

desigur va imaginati ca am 4 raspunsuri diferite de la 3 interlocutori :):):)

pe buna ca imi vine sa o tai cu flex-ul sa scap de tot rahatul asta de hartogaraie.

1 vinzi masina, faci act de vanzare cumparare, o scoti de la finante si dai actele noului proprietar...care daca vrea o inscrie daca nu, nu si circula asa, dar macar, noul proprietar, la primarie sa o bage si sa plateasca impozit pt ia.....o sa ai si tu niste riscuri pe care le mai poti diminua daca scri pe certificat "instrainat catre la data de ...." si faci niste copy la toate actele....si la o eventuala problema prezinti copile si eventual si o copie dupa buletinul noului proprietar....

2 scoti masina de la finante mergi si la politie cu numerele de inmatriculare o radiezi definitiv din ciculatie si ca sa pastrazi masina si sa nu trebuiasca act de distrugere de la remat dai o declaratie pe propria raspundere ca masina nu este parcata pe domeniu public....vezi mai multe dupa o cautare pe net dupa "Acte necesare radiere auto la cererea proprietarului"...

varianta 2 este cea mai buna pt tine pt ca atunci masina nu mai exista dar este foarte rau pt noul proprietar pt ca daca este prins de politie ii face dosar penal.....varianta 1 se practica la greu la noi in tara dar cu unele riscuri pt tine...si totusi daca masina este folosita doar pe coclauri atunci n-ai de ce sa-ti faci probleme...doar cand o vinzi treci pe ceritificat "instrainat catre...." si faci copi dupa toate actele inclusiv un buletin al noului proprietar...si asta este procedura standard prin care se vinde o masina.

• 2 months later...

Hmmm :ang3... , ma duc din nou la radieri cu ordinul in brate sa vad ce mai zice :hw

Sunt curios, ce ti-au zis aia de la DRPCIV?

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

• 4 weeks later...

Ai reusit ceva? Eu am castigat si la recursul CNADNR, deci am scapat de amenda pt rovignieta. Mai ramane balamucul cu radiatul masinii.... Inca astept redactarea hotararii de constatare a vanzarii masinii.

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

Mai ramane balamucul cu radiatul masinii.... Inca astept redactarea hotararii de constatare a vanzarii masinii.

Ha? Sa ma ierti, nu am urmarit toata discutia, doar ultima pagina. In mod normal daca s-a facut vanzarea corect, adica exista un CV si ti-ai scos-o de la impozite si taxe, o actiune in instanta prin care sa se constate intervenita vanzarea este lipsita de interes. Deci ... deci ...

Din cate stiu, singura posibilitate reala era sa chemi in judecata cumparatorul si sa il obligi la radiere. Exista si practica judiciara in sensu' asta.

Oricum, succes si ... tine-ne la curent!

Ha? Sa ma ierti, nu am urmarit toata discutia, doar ultima pagina. In mod normal daca s-a facut vanzarea corect, adica exista un CV si ti-ai scos-o de la impozite si taxe, o actiune in instanta prin care sa se constate intervenita vanzarea este lipsita de interes. Deci ... deci ...

Din cate stiu, singura posibilitate reala era sa chemi in judecata cumparatorul si sa il obligi la radiere. Exista si practica judiciara in sensu' asta.

Asta e cea mai mare prostie !!! Deci vand masina legal, apoi trebuie sa ma judec cu cumparatorul sa o radieze :uameni

Ai reusit ceva? Eu am castigat si la recursul CNADNR, deci am scapat de amenda pt rovignieta. Mai ramane balamucul cu radiatul masinii.... Inca astept redactarea hotararii de constatare a vanzarii masinii.

M-am luat cu una cu alta si am uitat sa ma duc ...

.. din cava surse am aflat ca de fapt exista o baza de date comuna intre Fisc si PR, iar baietii de la PR stiu f. bine ce masini au fost scoase de la financiar si care nu ( la fel ca si cu ITP-ul si Asigurarile ) ... dar de ce sa nu umble "prostul de vanzator" pe drumuri si la cozi si sa mai platesca cate ceva ...

Edited by worldscape

Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift

Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift

Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift

http://www.ClubJeepRomania.ro

Nu sunt expert, din ce am inteles avocatul a facut chestia asta si in acelasi proces a incercat sa cheme si DRPCIV ca sa ii oblige la radierea masinii. Prin hotararea care s-a dat de instanta, cumparatorul e obligat sa o inmatriculeze in 30 zile, dar DRPCIV nu e obligat sa radieze masina, daca ala nu o inmatriculeaza. Si nu cred ca o va inmatricula, pentru ca nu a putut fi gasit pentru citare la proces. Asa ca trebuie sa astept redactarea hotararii, sa astept sa devina definitiva, sa astept 30 zile sa vad daca ala face inmatricularea (habar nu are de proces, o fi si plecat la capsuni) si de abia dupa sa ma duc cu hotararea la DRPCIV si sa sper ca aia sunt baieti buni si o radiaza, desi hotararea instantei nu ii obliga. Pentru ca daca nu se intampla asta, va trebui sa ma judec si cu DRPCIV ca sa obtin in instanta hotarare care ii obliga sa o radieze. Dupa care, teoretic, ar trebui sa il dau pe cumparator in judecata pentru daune si sa il execut silit. Numai ca daca e la capsuni in Spania, sau unde o fi, executa fleosc. Asa ca uite cum am ramas eu cu paguba.

Vad ca in Proiectul de modificare a CR, in sfarsit, au prins si baietii cazurile astea. O sa fii obligat sa notifici vanzarea masinii, iar daca ala nu o inmatriculeaza in 30 de zile se radiaza automat. Le-a luat ceva ani sa se prinda :ps

Edited by abunea

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

Pai da, dar daca ti-a respins odata fata de DRPCIV o sa iti respinga si a doua oara. O sa ramai doar cu sentinta care il obliga pe ala sa o radieze. Nu o poti pune in executare ca ala e de negasit ... Si se mai pune si problema DRPCIV care in niciun caz nu o sa iti radieze masina prin hotararea asta fiindca nu ii priveste.

Daca schimba domnu' avocat capatul de cerere si zicea sa il oblige pe nea' ala si daca nea' ala nu vrea sa iti dea tie posibilitatea sa o radiezi? Ar fi fost o chestiune.

Pana nu modifica CR nu avem nicio sansa reala sa ne scapam de fiarele vechi vandute unor ... :(

Deci pana la urma cea mai sigura metoda prin care poti sa trimiti cumparatorul sa inscrie masina este sa-i iei placutele de inmatriculare si cu ele si certificatul fiscal si declaratia ca ai parcat masina ''in loc cu verdeata'' te duci la politie si faci radierea. Informezi cumparatorul inainte de vanzare ca pastrezi fizic numerele si el poate sa o ia pe platforma sau o impinge pana acasa:banana

In felul asta esti sigur ca nu se intampla nimic care sa te afecteze dupa vanzare:wink:

"Good goods are never cheap / Cheap goods are never good"

Informezi cumparatorul inainte de vanzare ca pastrezi fizic numerele si el poate sa o ia pe platforma sau o impinge pana acasa:banana

In felul asta esti sigur ca nu se intampla nimic care sa te afecteze dupa vanzare:wink:

fa chestia asta la un mercedes cobra 300D, de exemplu. sau la un patrol sau toyota. uite, in conditiile spuse de tine eu acum as cumpara un patrol din 2008 sau o toyota, pe loc, ofer 2000EUR (ca sa nu zica omul ca-s magar). pentru ca daca trebuie s-o inmatriculez eu, ma costa peste 12-13.000EUR taxele...

nu, in tara asta cea mai simpla metoda este sa pastrezi cartea. mergi cu cumparatorul unde e nevoie si abia la politie, la inmatriculari, ii dai cartea. da, ai ceva de alergat si daca e in alt judet poate nu merita, dar macar esti sigur.

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Pai da, dar daca ti-a respins odata fata de DRPCIV o sa iti respinga si a doua oara. O sa ramai doar cu sentinta care il obliga pe ala sa o radieze. Nu o poti pune in executare ca ala e de negasit ... Si se mai pune si problema DRPCIV care in niciun caz nu o sa iti radieze masina prin hotararea asta fiindca nu ii priveste.

Daca schimba domnu' avocat capatul de cerere si zicea sa il oblige pe nea' ala si daca nea' ala nu vrea sa iti dea tie posibilitatea sa o radiezi? Ar fi fost o chestiune.

Pana nu modifica CR nu avem nicio sansa reala sa ne scapam de fiarele vechi vandute unor ... :(

Pai cum sa o radiez eu din circulatie? Prin contractul de VC eu i-am cedat drepturile asupra masinii. Practic e bunul lui, numai ca Politia nu stie asta, sau refuza sa stie asta, si are nevoie de o hotarare judecatoreasca care sa constate vanzarea. Chiar daca DRCPIV nu e obligata sa radieze masina, pe baza hotararii care constata vanzarea si il obliga pe ala sa inmatriculeze masina in 30 de zile, teoretic, ar trebui sa modifice proprietarul in baza de date, dupa care sa se spele pe cap cu ala. Sa il caute ei, sa radieze masina din circulatie, sa faca ce or vrea. Tare imi e ca vor face pe prostii, ca sa nu isi bata capul prea tare.

Pana si logica legala in toata chestia asta mi se pare total scrantita. Asta e tara in care traim, legile sunt facute de imbecili. Ordinul de Ministru se bate cap in cap cu Codul Rutier, fiecare institutie alege de care sa tina cont, si tu ca si contribuabil de buna-credinta esti ........... In loc sa te protejeze legea de imbecili, aia nu au nici o grija si tu spargi bani si nervi.

Edited by abunea

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

Informezi cumparatorul inainte de vanzare ca pastrezi fizic numerele....

In felul asta esti sigur ca nu se intampla nimic care sa te afecteze dupa vanzare

E cea mai buna si mai sigura varianta !

Daca distanta pana la "noul domiciliu al masinii" este mica, atunci nu vor fi probleme, insa daca vorbim de cateva sute de km, atunci sa vezi negocieri la pret :ha:

Azi refuzi sa participi la viata publica.

Maine vei ajunge sa fi condus de inferiorii tai !

Pai cum sa o radiez eu din circulatie? Prin contractul de VC eu i-am cedat drepturile asupra masinii. Practic e bunul lui, numai ca Politia nu stie asta, sau refuza sa stie asta, si are nevoie de o hotarare judecatoreasca care sa constate vanzarea.

Pai tocmai asta ziceam. Daca il chemi in judecata sa il oblige sa radieze el masina, e frectie la picior de lemn. Pentru ca daca nu a radiat masina cand a cumparat-o, s-o crezi tu ca il doare undeva de hotarare, mai ales daca nu e de gasit. Dar daca prin aceeasi actiune ceri ca daca el nu respecta prevederile legale sa o faci tu, tocmai pentru ca tie ti se aduce un prejudiciu, atunci aia de la DRPCIV nu mai pot sa mai comenteze. Inca studiez problema, nu stiu practic daca se poate cere ceva in instanta. Oricum cu prima ocazie o si incerc.

Legea veche era mai buna ... Te duceai cu cumparatorul la politie, se facea radierea, ii dadea nr. provizorii sa se duca acasa si la revedere. Cu radierea te duceai la fisc si gata. Dar nu era buna ... a trebuit sa o schimbe ...

• 3 months later...

In sfarsit am terminat am castigat si la recursul formulat de CNADNR.

Logica lor: chiar daca am CV data si PV de radiere de la fisc, amenda se da pe numele din talon, nu conteaza CV si PV, ca alea ar putea fi antedatate (sinteza din hartoaga trimisa de ei). Bineinteles ca au batut moneda pe Ordinul de Ministru. Logica dupa colt, din moment ce PV de radiere de la fisc e emis de o autoritate a statului si exista o inregistrare a lui in sistemul electronic.

Logica judecatorului: in baza celor stipulate in Codul Rutier, responsabilitatea revine vanzatorului sa transcrie masina, din moment ce dovada vanzarii s-a facut prin CV&PV Fisc si CNADNR nu a putut dovedi ca autoturismul mai era folosit, cu orice titlu, de catre "invinuit", se anuleaza PV-ul. Decizie definitiva.

Totul e bine si frumos, numai ca eu raman cu banii dati. Multumesc "desteptilor" care fac legi in Romania :beat

Edited by abunea

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

deci ai castigat procesul ... cum ?

si una din decizii este anularea PV de radiere de la Finante ? .... te rog mai povesteste odata, sau reformulaza.

Au fost 2 procese:

1. contestarea PV de amenda pentru rovignieta. La ala am castigat la primul termen, CNADNR a facut recurs, ce am scris mai sus se referea la procesul asta.

2. proces pentru constatarea vanzarii, ca daca ma mai trezesc pe viitor cu amenzi sa nu ma mai doara capul. Acum DRPCIV a aflat ca masina nu mai e in proprietatea mea, am hotararea judecatoreasca care dovedeste asta, asa ca nu au decat sa se spele pe cap cu situatia. Sa il caute pe ala, care e plecat la "produs" pe afara, sa radieze masina si sa o dea in urmarire, sa o lase asa, nu ma mai intereseaza.

Partea naspa e ca pct 1 si 2 au costat niste bani. Pe care nu ii mai recuperez, asta din cauza ca legile sunt prost facute si lasa loc de situatii cretine.

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

pai... daca ai castigat procesele nu ti-au admis si taxele de judecata ? ... ca stiu ca pe hotarari judecatoresti ( daca se solicita de catre avocatul tau ) se admit sau nu si taxele de judecata.

Cumparatorul nu e in tara, l-a cautat si instanta, la adresa din buletin nu sta nimeni, etc. Probabil e prin Italia/Spania/etc. Sa imi recuperez cheltuielile de judecata ar presupune alt balamuc sa stau sa il caut pe ala....

- O | | | | | | | O -

- O IIIIIII O -

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use