Lecus Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Re: Cutie automata in offroad @Zolameister Sunt plusuri si minusuri Minus mare e ca nu mai ai controlul masinii din ambreiaj (cand ramai impotmolit si vrei sa-i faci balans) Plus mare e la urcare ca shimband trepta automat (din 1 in 2) nu prea pierzi momentul de inertie. Tot la plus e faptul ca daca nu ai experienta la manuala opresti motorul, la automata nu. Gip Gran`sirochi ovarlend ecspedisan Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorinct Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Re: Cutie automata in offroad La tine e in felul urmator: Parasesti asfaltul cuplezi 4x4H Vrei sa urci panta: cuplezi o maneta pe 4x4L a doua pe 2. Si dai gaz. Daca simti ca moare motorul insemna ca nu ai dat gaz suficient. Vrei sa cobori cu fata: cuplezi o maneta pe 4x4L a doua pe 1. nu dai nici gaz nici frana. Lasi masina sa coboare cu viteza ei. Daca viteza ti-se pare totusi mare, o accepti, nu apesi frana. Daca simti ca spatele fuge atunci dai gaz. Vrei sa cobori cu spatele: o maneta in 4x4L cealalta in R. Iarasi fara frana. Fata fuge, atunci gaz. Tine bine mintedoua lucruri: 1.Ca sa ai control roata trebuie sa se invarta. 2. Pe noroi e suficient sa pisti frana ca roata sa se blocheze si sa pierzi controlul. Succes! P.S. Decat sa chinui Tahoe-ul mai bine te dai cu Aro asa da ,multumesc. acum parca mai venim pe-a acasa ,maine incerc ar trebui sa aiba frana de motor asa.nu am incercat pe 1,2,3, ca sa nu stric ceva. Tahoe-ul pt asta l-am luat pescuit ,tavaleala prin noroi ,in iunie inaltat si roti mai mari iar la toamna o sa-l mai scurtez. :grin: Aro merge stiu si eu, am blocanti (fata ,central si spate ) ,cutie manuala ,avm ,troliu ,anvelope,motor, montat si demontat din bara in bara ,e alta mancare de peste ,dar deocamdata nu poate circula decat offroad sau platforma (prea multe modificari)plus ca acum asteapta o inima(cu toate accesoriile necesare) ca a colegului de garaj.trebuie sa recunosc ca multe piese sunt foarte slabe si nu se poate face nimic in privinta asta . Chevrolet Tahoe 5.7 Chevrolet Suburban 6,2 turbo diesel -,,se scurteaza,, ARO 243 2.4 Vitara 1,6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doctoru Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad @Zolameister Sunt plusuri si minusuri Minus mare e ca nu mai ai controlul masinii din ambreiaj (cand ramai impotmolit si vrei sa-i faci balans) Plus mare e la urcare ca shimband trepta automat (din 1 in 2) nu prea pierzi momentul de inertie. Tot la plus e faptul ca daca nu ai experienta la manuala opresti motorul, la automata nu. Mai, Zoli, mai... nu mai inteleg nimic :oo Ori vrei sa pui automata la Patrol, ori vrei a 3a masina de off. Lasa ca mai vb noi... Alt avantaj este ca atunci cand vrei sa intorci de exemplu si masina este inclinata, stii sigur ca a inghetat, nu exista pericolul sa o scapi asa cum patesti cu manualele. Eu aproape lipesc masina de copac, schimb si plec mai departe. Mai sunt si alte avantaje ale cutiei automate: mai tragi o tigara, mai pui mana pe piciorul copiloatei, mai bei o bere... :ha: Sorinct, sa-ti traiasca Tahoe-ul. Bafta la antrenamente si spune-ne cum e... :h5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stane Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad Si cel mai mare plus e cand mergi in trafic metru cu metru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad Max spune asa-La urcare, daca vezi ca iti moare motorul in D, o pui si in reductor. Daca nici asa nu poti, o pui in L inca o intrebare -eu am la schimbatorul de viteze urmatoarele pozitii : R,N,D,1,2,3 si la reductor am 4x2,4x4Hsi 4x4 L. exista si automate care au pozitia L la schimbatorul de viteze sau era vorba de pozitia reductorului pe Low? daca exista ce rol are? Eu am o masina la care am pozitia L la cutia automata. Cand pun in L masina se comporta exact ca si cum ai folosi frana de motor. Sunt convins ca exista astfel de optiune si la alte cutii numai ca sunt marcate probabil altfel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heavy D. Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad Buna ziua ! Stres mare cu automatele, vad eu. Cele scrise de Lecus sunt corecte referitor la tehnica de urcare/coborare a pantelor. In privinta plus-urilor si minusurilor, in schimb, nu neaparat. Poti face balans fara probleme si cu automata, mie mi-e reusit cu un Taunus 4x2 cu automata, in zapada. Si daca a tinut figura cu un motor de 1.6 si doua roti motoare, tre' sa mearga si cu motoare mai mari si 4x4. Cat despre momentul de inertie mai mic la automate, dar totusi existent, exista solutii pentru a-l elimina de tot. Cutiile automate destepte se pot converti la asa-zisul manu-matic. Adica, modificand corpul supapelor (valve body) si alte componente, cutia automata poate fi convinsa sa faca urmatoarele: - in "D" schimba singura toate treptele, celelalte se schimba manual. - "D"-ul devine ultima treapta, celelalte se schimba manual. Cu alte cuvinte, cutia "tine" treapta la orice turatie, cu avantajele ce rezulta din aceasta configuratie. Poti urca o panta cu o singura treapta, fara teama ca cutia ar urca sau cobori, si poti avea ce frana de motor doresti, la orice viteza. De recomandat training pe partea de frana de motor in astfel de conditii... La cutiile automate la care exista "L", fara cifra anexa, este vorba de trepta cea mai mica disponibila si/sau urmatoarea. Mai exista la unele "L1" si "L2", care banuiesc ca nu mai trebuie explicate. Stima, Dragos Link to comment Share on other sites More sharing options...
ised8u Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 (edited) Re: Cutie automata in offroad Conduc de un an cutie automata si pot sa va spun urmatoarele: - simpla ridicare a piciorului de pe acceleratie in D nu face frana de motor in sensul ca reduce viteza, dar masina imi ramane la viteza la care era cand am ridicat piciorul chiar daca sunt in coborare lina. Daca panta e abrupta trebuie ajutata cu frana de picior - daca sunt la viteze mai mari si vreau frana de motor, apas butonul OD de pe levierul schimbatorului si masina trece in a III a facand astfel frana de motor. Evident nu la 120 la ora sa nu stric cutia. - la coborare, in functie de viteza pe care o doresc pun levierul in dreptul cifrelor 1 sau 2 si masina face frana de motor la vitezele corespunzatoare celor doua trepte de viteza. - in teren daca situatia e usoara pun pe 4H de cele mai multe ori din mers si pentru viteza adopt una din situatiile de mai sus. - daca anticipez situatie nasoala in teren, ma opresc, calc frana, pun pe N levierul schimbatorului pun pe 4L celalalt levier, si pun schimbatorul obligatoriu pe 1 sau pe 2, si merg mai departe. Pentru coborare pun pe 1 si nu am avut niciodata probleme. E drept nu am facut niciodata chestii extreme. - Nu am coborat niciodata cu spatele, si nu cred ca o voi face vreodata. Motiv pentru care am si ramas blocat acum doua saptamani in padurem si a trebui sa vina Srevni si Levo sa ma scoata. Am anticipat situatia nasoala dar am sperat ca o sa trec si o sa gasesc loc sa intorc. Sotia (copilot la intamplare) a fost de parere sa cobor cu spatele. Cred ca ea a avut dreptate, dar nu ma simt confortabil sa fac experimente cu o masina de care nu ma pot lipsi pt ca am rasturnat-o, in padure, incercand sa fac ceva ce nu stiu. Mai ales ca aveam si fetele in masina. Singura mea retinere fata de cutia automata este tractarea. Am citit ca sunt mai slabe pentru asta. Odata am tractat pe cineva 40 km si pentru ca erau gropi tot frana. M-a enervat la culme ca smucea. Dar nu am patit nimic, pentru ca eram atent si reduceam si eu viteza. Edited October 28, 2013 by Astral vitara 92, 1,6, 8v, gpl, at Link to comment Share on other sites More sharing options...
razvanclinciu Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad In offroad e bine sa folosesti frana de picior cat mai putin posibil, masina trebuie sa aiba cursivitate. Frana de motor este de baza. Daca la o cutie automata selectezi "1" masina ranane in prima viteza nu mai schimba in a doua. Astfel poti urca o panta foarte mare in care nu doresti sa schimbe cutia in a doua, si poti cobari o panta foarte mare in care nu vrei sa schibe in a doua. E recomandat sa ai reducrorul cuplat. Niciodata nu cobori cu fata in N sau in R. E sinucidere curata. Daca in momentul in care fiind in mers in D, iei piciorul de pe acceleratie motorul se duce la relanti, cred ca e ceva in neregula la cutie (probabil reglaje) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorinct Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 (edited) Re: Cutie automata in offroad banuiesc ca vrei sa spui sa nu folosim frana pe teren cu aderenta precara sau in general in offroad? ca daca este in general inseamna ca fac si alte lucruri gresite nu cred ca este o problema la cutie .diferenta o face generatia din care face parte cutia si configuratia individuala la fiecare masina in parte .stiam ca daca ai OD ( overdrive) il poti folosi pt frana de motor,dar la mine nu are (sau nu l-am gasit :ha:)in schimb am un autocolant pe usa unde scrie ,, OD -a nu se folosi in offroad si in momentul cand tractezi greutati mari,,. am mai intrebat pe cineva (care repara cutii de viteza automate) si mi-a spus ca e normal dupa ce acelerezi si revii cu pedala in pozitia initiala sa nu simti frana de motor cand e cuplata pe D (drive) la fel ca la manuala. mai devreme am probat 1,2,3 si acolo poti avea acelasi raspuns ca la una manuala,ideea era sa nu incerci cum a zis un coleg mai sus la 120 km la ora.este indicat pentru a fi folosit pe suprafete alunecoase zapada,polei,noroi,etc. la frane de motor foarte puternice pe teren cu aderenta buna poate dauna grav ,,sanatatii,, cutiei. ce am scris mai sus e valabil la mine cel putin eu am doar P, R,N.D,1,2,3, la cutia de viteze Edited March 20, 2011 by sorinct Chevrolet Tahoe 5.7 Chevrolet Suburban 6,2 turbo diesel -,,se scurteaza,, ARO 243 2.4 Vitara 1,6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
balacenoiu Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad Subscriu la ce zice Akon . Vis a vis de subiectul topicului cutia automata la off road este idem cu manuala pt cine stie sa o folosesca ,chiar si balans se poate face ,e drept mai greu dar se poate . Sa aveti drumuri bune si fara evenimente ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
razvanclinciu Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad Nu voiam sa spun, nu folosi frana deloc, orice a fi. Dar atunci cand aderenta este la limita si abia reusesti sa ti masina pe trasa dorita e o idee proasta sa pui frana, mai bine o lasi sa mearga un pic mai tare decat sa pui frana. Poti chiar sa accelerezi usor daca spatele tinde sa derapeze. Ideea e sa nu o bruschezi in nici un fel, sa-i dai cursivitate. La automata, daca treci la 150 Km/h din D in 3, cutia nu e sa selecteze in acel moment treapta a treia. O sa selecteze a treia abia atunci cand viteza o sa permita asta (de exemplu la 130 Km/h). Adica viteza maxima pe care o poate atinge in a treia. Nu stiu daca e o chestie care functioneaza la absolut toate cutiile automate, la masinile cu care am mers eu cam asa se intampla. Citeste in manualul masinii. Se poate face balans si cu automata : Apesi usor acceleratia (1500 - 2000 rpm) si selectezi D, dupa care R. E drept, nu e la fel de rapid ca la manuala. Are intarzierea specifica unei automate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sorinct Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad Azi am reusit sa dezlusesc toate ,,secretele cutiei automate ,:banana, folosind 1,2,3, (mai ales 1) am reusit sa obtin frana de motor cand cobor cu fata spre deosebire de cum facea cuplata in D. mai ramane sa descopar cum fac cand vreau sa cobor cu spatele o panta plina de noroi relativ lunga cu ceva obstacole ,pentru ca in R mai ales pe reductor o cam i-a la vale cu viteza daca nu folosesc frana. poate zilele astea ploua un pic sa pot face ceva teste .multumesc pt sfaturi Chevrolet Tahoe 5.7 Chevrolet Suburban 6,2 turbo diesel -,,se scurteaza,, ARO 243 2.4 Vitara 1,6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanB Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Re: Cutie automata in offroad Nu are cum sa o ia la vale mai repede in R "mai ales pe reductor". Din ce am citit la tine, daca pui masina in 4x4L inseamna ca ai cuplat reductorul, deci merge mai incet in frana de motor. E valabil la orice masina, automata sau nu. In 4x4H nu ai reductorul cuplat. Acum referitor la tehnica in care lasi masina sa coboare de capul ei in frana de motor, am respectat teoria in general, dar imi amintesc 2 situatii in care mai bine nu o respectam. O data coboram abrupt si era o curba la dreapta, am prins viteza suficient sa se ridice de spate dreapta cand am luat curba, nasol moment. Daca pe drumul drept as mai fi folosit si frana, fara sa blochez rotile, nu as mai fi dansat asa in curba. De asta ar fi prudent cu recomandarile generale "niciodata nu pui frana cand cobori in frana de motor". Si de asta zic ca din cand in cand, cand terenul si situatia permite/o cer, trebuie sa folosesti si frana de serviciu, cu masura. Mai ales ca la automate mai e o problema, aproape generala, la mine sigur, frana de motor e mai putin eficienta ca la o manuala. De fapt cam asta e singurul minus pe care il gasesc automatei in off road. Mitsubishi Pajero Link to comment Share on other sites More sharing options...
rommy20005 Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 (edited) Re: Cutie automata in offroad Buna ziua ! Stres mare cu automatele, vad eu. Cutia automata...... poate fi convinsa sa faca urmatoarele: - in "D" schimba singura toate treptele, celelalte se schimba manual. - "D"-ul devine ultima treapta, celelalte se schimba manual. Cu alte cuvinte, cutia "tine" treapta la orice turatie, cu avantajele ce rezulta din aceasta configuratie. Poti urca o panta cu o singura treapta, fara teama ca cutia ar urca sau cobori, si poti avea ce frana de motor doresti, la orice viteza. De recomandat training pe partea de frana de motor in astfel de conditii... Stima, Dragos Nu inteleg de ce modificare zici !!!! O poti face sa ramana cuplata, de exemplu, in trepta 3 indiferent de viteza si turatie? 1.La mine acum daca (trag maneta spre spate si o dau spre dreapta) cuplata in ''B1'' ramane cuplata in treapta 1 si are si frana de motor(aceasi treaba ca la manuala) si nici nu schimba mai sus. 2. Daca trag maneta spre stanga se cupleaza in 2 si am frana da motor (exact ca la cutia manuala). Daca plec de pe loc cu maneta in 2, pleaca cu viteza 1 de pe loc si o schimba pe 2 ramanand cuplata in 2 si la luarea piciorului de pe acceleratie. 3.Daca cuplez din maneta in 3, la plecarea de pe loc pleaca tot cu 1 si schimba pana in 3 dar am si frana de motor dar doar in viteza 3. 4. Daca cuplez in D pleaca cu 1 de pe loc schimba toate cele 3 viteze ajungand in 4 dar pe nici-o viteza nu mai am frana de motor. Cand iau piciorul de pe acceleratie ramane pe liber ca si cum ai calca ambreajul la manuala. 5.Daca merg cuplat in D si sunt in viteza 4 (aprox peste 60km/h)ii pot da frana de motor cupland in 3 din maneta si pot continua cu 2... pana ajung in treapta 1 (B1) Edited March 20, 2011 by rommy20005 zic si io......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heavy D. Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Re: Cutie automata in offroad Salut, rommy2005 ! Absolut toate punctele prezentate de tine sunt corecte. Cu atat mai mult cat timp de doi ani am condus un G de 650-850CP... Dupa cum descriam in postul citat de tine, modificarile se fac in corpul supapelor si alte componente. Adica, in interiorul cutiei. Pentru asta, trebuie sa stii interiorul cutiei pe de rost, cu schema circulatiei lichidului in ea in fiecare treapta aparte. Iti trimit niste link-uri pe care trebuie sa le citesti cu atentie, jos, sub poza, la descrierea detaliata. mentionez ca nu este vorba de cutii Mercedes, ci de americane, dar ideea este aplicabila la orice cutie neasistata electronic (care au alte solutii). Deci; http://www.summitracing.com/parts/BMM-20228/ http://www.summitracing.com/parts/TRG-400-1-2/ Atentie la textul acesta: "Automatic shift, street or full-race, holds 1st and 2nd to any rpm, backshifts to 2nd and 1st at any rpm, Tow & Go and competition combination". Si la acesta: TransGo's Performance shift kits give you the hard-launching, tire-blazing shifts you want, after just a few hours' work with basic hand tools. TransGo even has kits for computer-controlled 4-speed automatics. Their performance shift kits can be installed with the transmission in the vehicle, and they come with complete instructions. Some kits even include a step-by-step video to walk you through the installation process. Personal, am condus demo un buggy cu V8 de 502ci (8200cm3), cu TH400 manu-matic si ATLASII, gume de 54" si punti Rockwells. S-a intamplat doar odata, ca orice minune, dar senzatia de a avea circa 600CP si 1100Nm la picior te face sa simti ca cladirea din fata ta nu e neaparat un obstacol... http://i53.tinypic.com/5x0m5c.jpg Toate arculetele si bilele acelea, puse unde trebuie si cum trebuie, vor duce exact la rezultatul descris de mine. Ca poate pentru cutii Mercedes nu exista astfele de kit-uri de conversie, asta e alta poveste... Stima, Dragos Link to comment Share on other sites More sharing options...
radui Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Re: Cutie automata in offroad Din ce vad aici cred ca trebuie explicat ce inseamna 3,2,1(L). Chestia e simpla - sau cel putina asa este la LC120: - 4 - cutia selecteaza 1,2,3 si 4; - 3 - cutia selecteaza treptele 1,2 si 3; - 2 - cutia selecteaza 1 si 2; - 1 sau L - cutia selecteaza doar treapta 1; Cutia are un mod de protectie si poate selecta alte trepte daca turatie motorului depaseste un prag predefinit. Este recomandat sa nu se selecteze pozitii inferioare cand masina se afla in accelerare. In principal aceste poziti si folosesc pentru frana de motor - asa ca daca vrei masina sa coboare cu fata in frana de motor in treapta a doua selectezi 2, daca vrei treapta 1 selectezi L. TLC KDJ120 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rommy20005 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 (edited) Re: Cutie automata in offroad Salut, rommy2005 ! Toate arculetele si bilele acelea, puse unde trebuie si cum trebuie, vor duce exact la rezultatul descris de mine. Ca poate pentru cutii Mercedes nu exista astfele de kit-uri de conversie, asta e alta poveste... Am inteles, desteapta treaba! la inceput am crezut ca ai descoperit tu vreo ghidusie. Stiu in mare cum functioneaza o cutie automata. Toate arculetele si supapele alea vin in ''creierul'' cutiei, practic ele se ocupa de schimbarea vitezelor. La Merceds e o combinatie de vacuum si presiune de ulei... Multumesc mult de informatie ! Din ce vad aici cred ca trebuie explicat ce inseamna 3,2,1(L). Chestia e simpla - sau cel putina asa este la LC120: - 4 - cutia selecteaza 1,2,3 si 4; - 3 - cutia selecteaza treptele 1,2 si 3; - 2 - cutia selecteaza 1 si 2; - 1 sau L - cutia selecteaza doar treapta 1; Cutia are un mod de protectie si poate selecta alte trepte daca turatie motorului depaseste un prag predefinit. Este recomandat sa nu se selecteze pozitii inferioare cand masina se afla in accelerare. In principal aceste poziti si folosesc pentru frana de motor - asa ca daca vrei masina sa coboare cu fata in frana de motor in treapta a doua selectezi 2, daca vrei treapta 1 selectezi L. Da la LC 120 e diferenta ca are mai multe viteze fata de W463. Eu ma refeream ca nu ai frana de motor decat in viteza selectata de levierul cutiei de viteze. Ex: Daca selectezi viteza 3 din schimbator, pleaca cu 1 de pe loc si schimba pana la 3. In 3 daca iei piciorul de pe acceleratie cutia de viteze ramane cuplata la roata, se simte ca la cutia manuala, dar daca lasi sa scada viteza si le schimba in jos, in viteza 2 si 1 nu mai ai frana de motor, merge ca si cum ar fi cuplata in D. Ca sa ai iar frana de motor trebuie sa selectezi 2 si apoi 1. La Mercedes ii pot da 1 direct din 3 pt ca trece singura in toate treptele inferioare in functie de viteza de deplasare si am frana de motor in toate vitezele. Edited March 21, 2011 by rommy20005 zic si io......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rommy20005 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 Re: Cutie automata in offroad Este recomandat sa nu se selecteze pozitii inferioare cand masina se afla in accelerare. Pt asta e un buton sub pedala de acceleratie Kick-down. Cand ii dai gaz si ajunge pedala in capatul cursei, il actioneaza si iti schimba o viteza inferioara cu aceleratia la blana. zic si io......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heavy D. Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Re: Cutie automata in offroad Buna ziua ! @rommy2005: Si cutiile din link-urile mentionate de mine anterior functioneaza tot pe baza de vacuum si presiune de ulei. Cu mentiunea ca, pe vremuri, s-a dorit utilizarea lor in mod manual, cu avantajele care reies din aceasta configuratie. Adica practic, ai o cutie manuala fara ambreiaj "prajibil", fara rulment si placa de presiune. Ceea ce este un avantaj mare de tot. Un alt avantaj este ca folosind o astfel de cutie in off-road, poti pleca de pe loc cu ce treapta doresti tu, evitand astfel intreruperile de moment datorita schimbarilor. Dar asta inseamna si ca trebuie sa-ti cunosti trotineta, si sa stii cu ce treapta ai putea urca de la bun inceput dealul din fata ta. Sau sa ai 600 de cai putere si sa ti se rupa de orice amanunt... Cu un shift kit de alt gen poti schimba pozitiile levierului in consola sa. Adica, nu vei mai avea clasicele P, R, N, D, 3, 2, 1 (forward pattern) in aceasta ordine, ci asa: P, R, N, 1, 2, 3, D. (reverse pattern). Cu scopul de a nu mai trece prin D daca vrei sa ajungi la R, si sa faci balans mai usor, daca tre' sa iesi de undeva in acest fel. Asa arata corpul supapelor la o automata, aici se face redirijarea lichidului cu ajutorul noilor bile, arcuri si pistonase: http://i53.tinypic.com/i792y0.jpg Si ca sa nu-ti vina idei sa desfaci o automata, sau daca chiar vrei s-o faci, macar sa stii ce te asteapta, iti ofer o idee: http://i55.tinypic.com/2ngzfq1.jpg Stima, Dragos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axel Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 (edited) Re: Cutie automata in offroad Nu a spus nimeni nimic despre cutiile automate de generatie mai noua. Sunt cateva aspecte aici care merita mentionate. La aceste cutii exista posibilitatea sa selectezi manual vitezele, in mod secvential. Adica 1-2-3-4-... si inapoi. Desigur, daca turatia motorului si a cea a trenului de rulare permite selectarea unei anumite viteze. Mai mult decat atat, in modul manual, blocarea convertizorului de cuplu (cu ajutorul unui ambreiaj comandat tot hidraulic) se face imediat dupa schimbarea vitezei. In felul acesta cutia devine aproape o cutie manuala, cu toate avantajele care decurg de aici. Transfer maxim de cuplu, frana de motor, etc. Iar daca turatia motorului devine prea mare (linia rosie) sau prea mica (sub aprox. 1100), cutia va schimba automat in viteza alaturata, ca si cum ai selecta-o tu manual. La un kick-down, in modul manual, va schimba automat in viteza cea mai joasa posibila in care turatia motorului nu este peste linia rosie. Este singurul loc/mod unde se poate sari peste o treapta. Adica sa schimbe automat din 3 in 1, de exemplu, fara sa mai treaca prin 2. Edited March 21, 2011 by Axel Link to comment Share on other sites More sharing options...
rommy20005 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 Re: Cutie automata in offroad @Heavy D. Cutia din poza ta pare chiar floare la ureche fata de cum arata asta de G (722) zic si io......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heavy D. Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Re: Cutie automata in offroad Buna seara ! @rommy2005: Nu e exagerat de complexa, e un TH400 in explozie acolo. Care TH400 are doar trei trepte, poate si din acest motiv. 722.3 si 722.4 sunt cutii bune, din generatia veche si serioasa. Am un 722.3 si un OM603 luate de pe un W124, iar adaptarea unui reductor Dana 300 pe 722.3 este in plina desfasurare. Totul va ajunge ulterior in Jeep... Stima, Dragos Link to comment Share on other sites More sharing options...
zolameister Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Re: Cutie automata in offroad poate un pic e offtopic•••poate cineva sa-mi zica cam cat e o cutie de G 280? NISSAN PATROL 4.2-BIG WHITE SUZUKI SAMURAI-REAL BLUE HYUNDAY SANTA FEE-BUSINESS Link to comment Share on other sites More sharing options...
rommy20005 Posted March 26, 2011 Author Share Posted March 26, 2011 (edited) Re: Cutie automata in offroad poate un pic e offtopic•••poate cineva sa-mi zica cam cat e o cutie de G 280? O poti gasi de la 4-5 sute SH sau in jur de 3500-4000 una noua in Germania... Edited July 20, 2016 by Astral zic si io......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alex4x4 Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Re: Cutie automata in offroad Buna ziua ! @rommy2005: Si cutiile din link-urile mentionate de mine anterior functioneaza tot pe baza de vacuum si presiune de ulei. Cu mentiunea ca, pe vremuri, s-a dorit utilizarea lor in mod manual, cu avantajele care reies din aceasta configuratie. Adica practic, ai o cutie manuala fara ambreiaj "prajibil", fara rulment si placa de presiune. Ceea ce este un avantaj mare de tot. Un alt avantaj este ca folosind o astfel de cutie in off-road, poti pleca de pe loc cu ce treapta doresti tu, evitand astfel intreruperile de moment datorita schimbarilor. Dar asta inseamna si ca trebuie sa-ti cunosti trotineta, si sa stii cu ce treapta ai putea urca de la bun inceput dealul din fata ta. Sau sa ai 600 de cai putere si sa ti se rupa de orice amanunt... Astfel de cutie se poate vedea in Fast&Furious 4 pe un Buick Grand National GNX din `87 . Nu stiu daca se vede bine in filmuletul asta (minutul 1:58) :http://www.youtube.com/watch?v=dUNGUJSdv8E Mitsubishi Pajero SWB 1993 2.8 Do not go where the path may lead , go instead where there is no path and leave a trail Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts