oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Nu stiu. Pe bune. Eu avand un modest 1.6 litri in teren nu prea folosesc 4H, :tk intradevar , Giorgel are dreptate. Chestia e in felul urmator; Orice cauciuc primeste putere prin mai multe rapoarte. De la roata in sus ar fi cele din punte , dupa care cutia de transfer ,cutia automata/manuala. Lasand deoparte cutia auto/manuala care este in majoritatea cazurilor neafectata de tehnica si cunostintele noastre ca meseriasi ai off roadului care cauta combinatia perfecta prin schimbul rapoartealor si care umblam mai mult prin transferuri si punti. Cutia de transfer pe majoritatea 4x4'urilor ofera un 4L si un 4H. Ce se intampla de fapt in clipa in care schimbi intre aceste 2 este raportul care pe 4H trimite catre roti rotatia motorului la 1 la 1 (sa zicem) . In alte cuvinte la 3000rpm's pe motor , dupa transfer , pe 4H cardanul se invarte cu 3000rpm. Puntea care ofera la randul ei un raport de 3 la 1 (sa zicem) demultiplica acesti rpm's mai departe x3 ca la final sa ai o rotatie de 1000rpm la roata. Acum, diametrul rotii conteaza f mult deoarece distanta parcursa la 1000rpm's si 1m liniar de caucicuc (27 sa zicem) difera f mult fata de 1.5ml la un (sa zicem 33). (cer scuze celor ce stiu cespre ce este vorba aici dar vreau sa explic mai detaliat pt cei ce sunt mai noi in off road si ar fi interesati de aceste aspecte) In 4L , cutia de transfer nu mai are raportul de 1 la 1 si ofera un 2,5 la 1 (sa zicem). Aceiasi 3000rpm prin 4L se transfera 1200rpm la cardan si 400rpm la roata fara de cei 1000rpm sustrasi pe 4H. Rezultatul final fiind ca pe 4L ai un cuplu mult mai mare decat pe 4H dar in acelasi timp parcurgi o distanta de 2,5 ori mai mica la aceleasi RPM'uri ale motorului. Acum pusa in practica in teren: Toti stim ca iarna pe zapada sau gheata pt a pleca de pe loc trebuie sa nu insistam sa dam gas in masina ca nebunii deoarece pneul se invarte fara priza la sol si nu inaintam. Suntem sfatuiti sa reducem gazul pe cat posibil de multe ori sa lasam masina in relantiu pt a face priza necesara. Un cauciuc sub cuplu mare rupe aderenta (acest cuplu se poate sustrage din Cai putere , cuplu la roata sau in majoritatea cazurilor o combinatie a celor 2- separ aici cuplu de cai pt ca poti avea cuplu fara f multi cai dar nu pori avea f multi cai fara sa cari si cuplu dupa ei.) Revenind la subiect: De ce sa urci in High cu o masina potenta ( cu ceva mai multi ai) si nu pe LOW? Daca sti ca masina are o motorizare de 3.4 benzina (precum Toyota lui RR cu care am facut cateva teste ieri in panta de 45grade si 30ml pt a demonstra) si sti ca acest motor poate duce masina f probleme ,4H ofera posibilitatea de a lansa masina cu o viteza mai mare pana in panta , o viteza mai mare ce impinge greutatea masini la deal pe o perioada mai lunga , cauciucul care face priza la sol mai bine deoarece nu se invarte de 2.5 ori mai repede , si care parcurge aceiasi distanta de 30ml in 10sec fata de 20sec. Toate acestea sunt posibile NUMI daca motorizarea este ok pt a propulsa greutatea masinii cu forta. Nu poti face acest lucru cu o masina de 2500kg si 100cp (bine acum vorbim de panta mare , lunga etc) De acea eu sustin de multe ori ca dieselul nu este cea ce trebuie in off road fata de un benzinar puternic. Acelasi principiu. Cuplu mare , roata care se invarte de 2.5 ori sau mai mult fata de benzinar , priza pierduta la deal , sau chiar si pe drept pe sol mai putin aderent. Mai mult decat atat: in clipa in care aceiasi panta este cat de putin uda, cu atat mai mult sansele de a o urca pe 4H cresc fata de 4L. Cu atat este necesar ca avantul sa fie mai mare si ca roata sa aibe priza,(exact ce observam in clipul de mai sus cu masina lui BGS) priza care se sustrage din rotatii mai mici , cuplu mai mic. Repet: pt a face acest lucru sunt necesari acei cativa ci in plus. De ce spuneam mai sus ca ar fi urcat daca lasa presiunea in pneuri la 0.3 (pe beadlockuri)? deoarece cauciucul se muleaza pe sol , mai ales in cazul unui boggere de 44" care nu face mai deloc priza pe sol tare deoarece crampoanele sunt atat de mari incat pneul calca pe mai putin de 50 la suta din suprafata sa. Lasand aerul la 0.3 pneul se muleaza si face priza mult mai mare la sol, plus ca nu mai intra in hopuri care rup aderenta pe urcare . si acum astept carcotasii care sa vina sa ma critice ca am fost dispus sa imi pierd 30 de min sa explic acest fenomen.:ap Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Flash4x4 Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? intradevar , Giorgel are dreptate. Chestia e in felul urmator; Orice cauciuc primeste putere prin mai multe rapoarte. De la roata in sus ar fi cele din punte , dupa care cutia de transfer ,cutia automata/manuala. Lasand deoparte cutia auto/manuala care este in majoritatea cazurilor neafectata de tehnica si cunostintele noastre ca meseriasi ai off roadului care cauta combinatia perfecta prin schimbul rapoartealor si care unblam mai mult prin transferuri si punti. Cutia de transfer pe majritatea 4x4'urilor ofera un 4L si un 4H. Ce se intampla de fapt in clipa in care schimbi intre aceste 2 este raportul care pe 4H trimite catre roti rotatia motorului la 1 la 1 (sa zicem) . In alte cuvinte la 3000rpm's pe motor , dupa transfer , pe 4H cardanul se invarte cu 3000rpm. Puntea care ofera la randul ei un raport de 3 la 1 (sa ziceem) multiplica acesti rpm's mai departe x3 ca la final sa ai o rotatie de 9000rpm la roata. Acum, diametrul rotii conteaza f mult deoarece distanta parcursa la 9000rpm's si 1m liniar de caucicuc (27 sa zicem) difera f mult fata de 1.5ml la un (sa zicem 33). (cer scuze celor ce stiu cespre ce este vorba aici dar vreau sa explic mai detaliat pt cei ce sunt mai noi in off road si ar fi interesati de aceste aspecte) In 4L , cutia de transfer nu mai are raportul de 1 la 1 si ofera un 2,5 la 1 (sa zicem). Aceiasi 300rpm prin 4L se transfera 7500rpm la cardan si 22.500rpm la roata fara de cei 9000rpm sustrasi pe 4H. Rezulktatul final fiins ca pe 4L ai un cuplu mult mai mare decat pe 4H dar in acelasi timp parcurgi o distanta de 2,5 ori mai mica la aceleasi RPM'uri ale motorului. Acum pusa in practica in teren: Toti stim ca iarna pe zapada sau gheata pt a pleca de pe loc trebuie sa nu insistam sa dam gas iin masina ca nebunii deoarece pneul se invarte fara rpiza la sol si nu inaintam. Suntem sfatuiti sa reducem gazul pe cat posibil de multe ori sa lasam masina in relantiu pt a face priza necesara. Un cauciuc sub cuplu mare rupe aderenta (acest cuplu se poate sustrage din Cai putere , cuplu la roata sau in majoritatea cazurilor o combinatie a celor 2- separ aici cuplu de cai pt ca poti avea cuplu fara f multi cai dar nu pori avea f multi cai fara sa cari si cuplu dupa ei.) Revenind la subiect: De ce sa urci in High cu o masina potenta ( cu ceva mai multi ai) si nu pe LOW? Daca sti ca masina are o motorizare de 3.4 benzina (precum Toyota lui RR cu care am facut cateva teste iri in panta de 45grade si 30ml pt a demonstra) si sti ca acest motor poate duce masina f probleme ,4H ofera posibilitatea de a lansa masina cu o viteza mai mare pana in panta , o viteza mai mare ce impinge greutatea masini la deal pe o perioada mai lunga , cauciucul care face priza la sol mai bine deoarece nu se invarte de 2.5 ori mai repede , si care parcurge aceiasi distanta de 30ml in 10sec fata de 20sec. Toate acestea sunt posibile NUMI daca motorizarea este ok pt a propulsa greutatea masinii cu forta. Nu poti face acest lucru cu o masina de 2500kg si 100cp (bine acum vorbim de panata mare , lunga etc) De acea eu sustin de multe ori ca dieselul nu este cea ce trebuie in off road fata de un benzinar puternic. Acelasi principiu. Cuplu mare , roata care se invarte de 2.5 ori sau m ai mult fata de benzinar , priza pierduta la deal , sau chiar si pe drept pe sol mai putin aderent. Mai mult decat atat: in clipa in care aceiasi panta este cat de putin uda, cu atat mai mult sansele de a o urca pe 4H cresc fata de 4L. Cu atat este necesar a avantul sa fie mai mare si ca roata sa aibe priza, priza care se sustrage din rotatii mai mici , cuplu mai mic. Repet: pt a face acest lucru sunt necesari acei cativa ci in plus. si acum astept carcotasii care sa vina sa ma critice ca am fost dispus sa imi pierd 30 de min sa explic acest fenomen.:ap Aloooooo???? Ai baut ceva bere aseara si te-ai trezit mahmur??? Rapoartele din punti si cutia de transfer nu multiplica ci demultiplica.... Ai vazut tu vreo roata de 45 de kg sa se invarta cu 25000 de ture pe min???????????? Cred ca ar zbura din piulite.... :ha::ha::ha::ha::ha: Daca asa faci si calculele la masinile tale....:uameni:uameni:hl Iti dai seama cum ar arata pinionul de atac de trei ori mai mare decat coroana???? Dar ce ne facem cu aia care au 4,9 la 1??? La 6000 de ture pe minut ale motorului roata se invarte la aproape 30.000 de ture pe minut????? Hmmm, interesanta fizica asta.....:g:g Si daca roata se roteste cu 30.000 ture pe min, atunci la un diametru de 1,5 m parcurge intr-un minut 45.000 m deci 45 km pe min??? adica 2700 km pe ora.... hmmm interesant Editat August 1, 2011 de Flash4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? dracvi, ma grabesc si am multiplicat in loc sa demultiplic pe 4L. :ha: rectific gata. scuze. Asa e cand te grabesti:ha::2dr bine, ca idea in sine nu se schimba , era ok doar numerele sbarcite RAU :ha: Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Aloooooo???? Ai baut ceva bere aseara si te-ai trezit mahmur??? Rapoartele din punti si cutia de transfer nu multiplica ci demultiplica.... Ai vazut tu vreo roata de 45 de kg sa se invarta cu 25000 de ture pe min???????????? Cred ca ar zbura din piulite.... :ha::ha::ha::ha::ha: Daca asa faci si calculele la masinile tale....:uameni:uameni:hl Iti dai seama cum ar arata pinionul de atac de trei ori mai mare decat coroana???? Dar ce ne facem cu aia care au 4,9 la 1??? La 6000 de ture pe minut ale motorului roata se invarte la aproape 30.000 de ture pe minut????? Hmmm, interesanta fizica asta.....:g:g Si daca roata se roteste cu 30.000 ture pe min, atunci la un diametru de 1,5 m parcurge intr-un minut 45.000 m deci 45 km pe min??? adica 2700 km pe ora.... hmmm interesant :ha: scuze. Eram cu gandul la 1000 de lucruri , pana sa scri tu , ma uitam si ma gandeam ce dracu am scris ca la 27.000 rpm la roata ajungi in china in 30 min, pe LOW:ha: il mai postez inca odata rectificat. Orice cauciuc primeste putere prin mai multe rapoarte. De la roata in sus ar fi cele din punte , dupa care cutia de transfer ,cutia automata/manuala. Lasand deoparte cutia auto/manuala care este in majoritatea cazurilor neafectata de tehnica si cunostintele noastre ca meseriasi ai off roadului care cauta combinatia perfecta prin schimbul rapoartealor si care umblam mai mult prin transferuri si punti. Cutia de transfer pe majoritatea 4x4'urilor ofera un 4L si un 4H. Ce se intampla de fapt in clipa in care schimbi intre aceste 2 este raportul care pe 4H trimite catre roti rotatia motorului la 1 la 1 (sa zicem) . In alte cuvinte la 3000rpm's pe motor , dupa transfer , pe 4H cardanul se invarte cu 3000rpm. Puntea care ofera la randul ei un raport de 3 la 1 (sa zicem) demultiplica acesti rpm's mai departe x3 ca la final sa ai o rotatie de 1000rpm la roata. Acum, diametrul rotii conteaza f mult deoarece distanta parcursa la 1000rpm's si 1m liniar de caucicuc (27 sa zicem) difera f mult fata de 1.5ml la un (sa zicem 33). (cer scuze celor ce stiu cespre ce este vorba aici dar vreau sa explic mai detaliat pt cei ce sunt mai noi in off road si ar fi interesati de aceste aspecte) In 4L , cutia de transfer nu mai are raportul de 1 la 1 si ofera un 2,5 la 1 (sa zicem). Aceiasi 3000rpm prin 4L se transfera 1200rpm la cardan si 400rpm la roata fara de cei 1000rpm sustrasi pe 4H. Rezultatul final fiind ca pe 4L ai un cuplu mult mai mare decat pe 4H dar in acelasi timp parcurgi o distanta de 2,5 ori mai mica la aceleasi RPM'uri ale motorului. Acum pusa in practica in teren: Toti stim ca iarna pe zapada sau gheata pt a pleca de pe loc trebuie sa nu insistam sa dam gas in masina ca nebunii deoarece pneul se invarte fara priza la sol si nu inaintam. Suntem sfatuiti sa reducem gazul pe cat posibil de multe ori sa lasam masina in relantiu pt a face priza necesara. Un cauciuc sub cuplu mare rupe aderenta (acest cuplu se poate sustrage din Cai putere , cuplu la roata sau in majoritatea cazurilor o combinatie a celor 2- separ aici cuplu de cai pt ca poti avea cuplu fara f multi cai dar nu pori avea f multi cai fara sa cari si cuplu dupa ei.) Revenind la subiect: De ce sa urci in High cu o masina potenta ( cu ceva mai multi ai) si nu pe LOW? Daca sti ca masina are o motorizare de 3.4 benzina (precum Toyota lui RR cu care am facut cateva teste ieri in panta de 45grade si 30ml pt a demonstra) si sti ca acest motor poate duce masina f probleme ,4H ofera posibilitatea de a lansa masina cu o viteza mai mare pana in panta , o viteza mai mare ce impinge greutatea masini la deal pe o perioada mai lunga , cauciucul care face priza la sol mai bine deoarece nu se invarte de 2.5 ori mai incet si care parcurge aceiasi distanta de 30ml in 10sec fata de 20sec. Toate acestea sunt posibile NUMAI daca motorizarea este ok pt a propulsa greutatea masinii cu forta. Nu poti face acest lucru cu o masina de 2500kg si 100cp (bine acum vorbim de panta mare , lunga etc) De acea eu sustin de multe ori ca dieselul nu este cea ce trebuie in off road fata de un benzinar puternic. Acelasi principiu. Cuplu mare , roata care se invarte de 2.5 ori mai incet fata de benzinar , priza pierduta la deal , sau chiar si pe drept pe sol mai putin aderent. Mai mult decat atat: in clipa in care aceiasi panta este cat de putin uda, cu atat mai mult sansele de a o urca pe 4H cresc fata de 4L. Cu atat este necesar ca avantul sa fie mai mare si ca roata sa aibe priza,(exact ce observam in clipul de mai sus cu masina lui BGS) priza care se sustrage din rotatii mai mari , cuplu mai mic. Repet: pt a face acest lucru sunt necesari acei cativa ci in plus. De ce spuneam mai sus ca ar fi urcat daca lasa presiunea in pneuri la 0.3 (pe beadlockuri)? deoarece cauciucul se muleaza pe sol , mai ales in cazul unui boggere de 44" care nu face mai deloc priza pe sol tare deoarece crampoanele sunt atat de mari incat pneul calca pe mai putin de 50 la suta din suprafata sa. Lasand aerul la 0.3 pneul se muleaza si face priza mult mai mare la sol, plus ca nu mai intra in hopuri care rup aderenta pe urcare . Acum sincer vorbind? intreb pe cei cativa care mai citesc pe aici fara intentii de a se certa cu mine... mai explic cate una alta cand e timp sau mai bine ma las pagubas?, nu de alta dar nu are rost sa scriu daca nu ajuta pe nimeni . Ma gandeam ca sunt si cativa mai noi care au ce invata, mai putin cand dau in balarii cu 27.000rpm'uri :ha: Deh, mai facem si gafe din cand in cand. Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Acum sincer vorbind? intreb pe cei cativa care mai citesc pe aici fara intentii de a se certa cu mine... mai explic cate una alta cand e timp sau mai bine ma las pagubas, nu de alta dar nu are rost sa scriu daca nu ajuta pe nimeni . Ma gandeam ca sunt si cativa mai noi care au ce invata, mai putin cand dau cu 27.000rpm'uri :ha: Deh, mai facem si gafe din cand in cand. Oresti, fii sigur ca sunt oameni care citesc si care considera ca ii ajuta. Mai mult decat atat, sunt oameni care citesc si nu ar recunoaste nici calcati cu fierul. Am avut surpriza la REA sa vad ca "samanta" plantata de tine sa nasca discutii foarte interesante. Atat timp cat discutia nu se duce iar in "esti un tampit, nu stii nimic", va ramane un topic extrem de interesant. In alta ordine de idei, incerc a treia oara sa aflu raspunsul la dilema: booger sau simex sau tsl? Ziceai ceva si de crampoane taiate. Am remarcat la masina lui Bogdan ca incaltat cu boogere pe laterale se cam se duce intr-o parte (ma rog, cred ca era si blocat). Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? [quote=razvanutza;721103 In alta ordine de idei, incerc a treia oara sa aflu raspunsul la dilema: booger sau simex sau tsl? Ziceai ceva si de crampoane taiate. Am remarcat la masina lui Bogdan ca incaltat cu boogere pe laterale se cam se duce intr-o parte (ma rog, cred ca era si blocat). :wink: Da , e de discutat treba cu pneurile. Simexul este un caucicuc ff bun dar asa cum stim mai toti marimile sunt limitate, daca nu gresesc pana la 35". Deci parerea mea este ca pana la un 35 , simexul este unul dintre cele mai bune pneuri pe piata in clipa de fata pt off road open si extrem. Ce iti ofera fata de un bogger este priza laterala pe care boggerul nu o are. TSL'ul pe de alta parte este un pneu f bun la sol tare , piatra si chiar si in clipa in care ai triale fara mult noroi. La noroi e cam praf pana la un 35. Cu cat caucicucul este mai mare cu atat crampoanele sunt mai mari, Cu cat crampoanele sunt mai mari cu atat aderenta la sol tare este mai mica iar aderenta in noroi , sol moale este mai mare. De acea este f greu sa ai ambele 'lumi' pe un singur pneu. In clipa in care mergi pe boggere de 44" precum Bogdan (si sper ca omul asta sa nu se supere ca il tot dau exemplu. Il consider prieten si sper sa inteleeaga ca aceste discutii se poarta pur si simplu pt a avansa in tehnica si cunostinte) acestea au crampoane care de fapt sunt lopeti gigante. Aici exista avantaje si dezavantaje. Avantajul este ca in noroi sapa de le ia draci , impingand masina fara probleme pana la punctul unde pluteste. Dar si asta are minusurile sale. Multe dintre problemele ce le are Warriorul sunt datorita acestor 44'uri. Rupe piese. Poate sparge diferentiale, cruci, cardane, planetare. De ce? pt ca priza este atat de mare incat in clipa in care dai gaz in 550cai si pneulul nu se invarte datorita prizei, ceva cedeaza. E atat de simplu. Daca avea 200 de cai nu rupea nimic la cum e construita masina. Pur si simplu se ducea cutia:ha: sau nu tragea motorul si gata. Ce vedeti voi in clipurile pe you tube cu TIM Cameron , hai sa fim seriosi. Ca omul ala sa faca ce face face intrun singur video, a facut acelasi lucru de 1000 de ori si nu ia iesit. A rupt 1000 de piese pe care nu le-a filmat nimeni, Se duce acasa dupa 2 ore de cox cu masina 1/2 destramata dar asta nu o sa vedeti voi vreodata ca altfel nu mai e Tim Cameron. Tim nu se da cu masina prin noroaiele noastre. Are aderenta limitata pe terenul pe care merge in mod normal si si mai putina pe pietre gen dale sau bolovani. Nu are priza, nu rupe. Invarte de le ia dracii pana le usuca si lasa dare de caucicuc pt a face priza . Daca Bogdan urca o panta mare in blana si cand ajunge sus sare de fata peste coama , cu rotile fata invartindu-se la 1m in aer , apoi da cu ele brusc de teren in care fac boggerele priza la 550cai ,...ceva va ceda. Aici intervine tehnica pilotului care trebuie sa stie cand sa ia piciorul din gaz inainte de coama,bla bla bla. Revenind la subiect si pneuri, acum peste 35. De ce pneuri taiate? De ce boggere si tsl/uri combinate? Pt ca : La un diametru mai mare recum 40'urile, daca folosesc o combinatie de bogger pe spate si tsl taiate pe fata , (tsl'urile taiate corect ofera o aderenta mult mai mare la noroi- crampoanele tsl'urilor sunt f apropiate unul de altu si nu preia si descarca noroiul bine in forma stock) boggerele imping tare unde ai nevoie , adica spatele care in majoritatea cazurilor nu este la fel de aderent precum fata datorita lipsei de greutate iar Tsl'urile trag si vireaza mult mai bine decat un bogger pe fata. Ar mai fi ca la impacturile pe fata cu radacini, pietre sau orice alt obiect dur TSL'ul nu rupe aderenta si crampoanele precum boggerul. Tot acesta iti ofera si o oarecare aderenta pe inclinatii laterale unde este mai mare nevoia ,pe fata. Tot odata, crampoanele fiind mai mici decat pe bogger, stresul pe puntea fata care in mod normal munceste mai mult este mai mica. Exista si trasee in care eu as merge invers. Adica boggere pe fata , Tsl'uri pe spate dar acestea sunt numai chestii tehnice si bune de trial, ca nu va sta nimeni sa schimbe in cursa pneurile de pe fata pe spate:ha: E de stiut ca numai la 40" si 44" se pot intercala pneurile TSL si Bogger. Sunt singurele diametre care sunt identice pe ambele. Am omis ceva? @ Razvanuta - ca sa raspund la intrebarea ta in mod direct; daca as avea o masina pana in 250cp si as merge pe 35'uri as opta pt simexuri. Daca as construi o masina de 300cp poate chiar un 400 si ma dau la open as merge pe boggere de 35x16x diametrul jantei. Simexul poate fi taiat misto pt a face priza mai mare. Nu toti stiu sa il taie corect. Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? va povesteam mai devreme de un test facut ieri, pe urcare - panta de 45grade si aprox 30ml cu Toyota 3.4 benzina. acesta este 4x4LOW in a doua. CUPLU (in a 1'a nu treci de buza coamei, rupi priza - testat) revin cu videoul pe 4x4High. http://www.youtube.com/watch?v=PLRAWssWh5o by Cpt. CHAOS Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? si pe 4x4HIGH - treapta 1'a. CAI Cu prima ocazie , o sa fac unul si pe sol ud. :wink: [video=youtube;N0F-eBb_2rw]http://www.youtube.com/watch?v=N0F-eBb_2rw by Cpt. CHAOS astept pareri.:tk deci cuplu sau cai? benzina sau diesel? avem destule masini asa ca o sa continuam sa facem teste si va tinem la curent :grin: weekendul asta scot Kaiserul la o tura si poate gasesc pe careva sa se sacrifice pt a face cateva clipuri, :wink: Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? :wink: Simexul poate fi taiat misto pt a face priza mai mare. Nu toti stiu sa il taie corect. Adica un sant longitudinal pe crampoanele mari ptr a "agata" mai bine si taierea crampoanelor mici de stabilitate unul da, unul nu ptr marirea spatiului de degajare? consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Adica un sant longitudinal pe crampoanele mari ptr a "agata" mai bine si taierea crampoanelor mici de stabilitate unul da, unul nu ptr marirea spatiului de degajare? corect . poate gasim si o poza cu unul taiat asa. Cred ca am pe o masina in hala. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Am facut niste preparari unei toyote de genul acesta si am ramas impresionat de performantele motorului 3,4L V6 benzina. Am facut o zi intreaga de traseu, 80% din el a fost pe High. Ma mir ca sunt putini care folosesc acest motor. Eu l-as pune si in 70-uri. Din pacate se gasesc destul de rar aceste motoare. PS. Faceti abstractie de bara aceea din fata dar a fost singura posibilitate de a monta proiectoarele fara sa gauresc bara originala a masinii. :grin: Deh...cum vrea clientul... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Am facut niste preparari unei toyote de genul acesta si am ramas impresionat de performantele motorului 3,4L V6 benzina. Am facut o zi intreaga de traseu, 80% din el a fost pe High. Ma mir ca sunt putini care folosesc acest motor. Eu l-as pune si in 70-uri. Din pacate se gasesc destul de rar aceste motoare. PS. Faceti abstractie de bara aceea din fata dar a fost singura posibilitate de a monta proiectoarele fara sa gauresc bara originala a masinii. :grin: Deh...cum vrea clientul... intradevar am ramas placut impresionat de cea ce poate masina. :wink: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Daca ar fi facut-o cu punte rigida fata ar fi fost cu siguranta un urmas demn al seriei J7 de la Toyota. Din cate am vazut sunt sensibile cu planetarele fata ...cam rupe capetele de planetara. Ptr a contracara acest fenomen se fac niste opritoare ptr a limita coborarea rotilor si creerea parghiei-soc ce favorizeaza ruperea ...capatului de planetara. Si motorul de 3.0 D4D ...nu e tocmai de aruncat. :grin: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? @Razvanuta - ca sa revin si la treaba cu clipurile de la REA si de ce nu a urcat Warriorul; prea putina aderenta la sol pe 44'urile alea in cazul respectiv ,prea mare raportul DAR cu toate astea problema putea fi compensata cu un avant de 3-4m care sa impinga cele 1800kg sau cat are Warriorul. Bogdan nu a dat in spate pt ca INCA ODATA a vrut sa demonstreze ca masina poate. Wrong decision. Nu asa se castiga un campionat. Exact cum ai descris si tu mai sus, nu a incaput printre doi pomi si a dat gaz pana a faramat-o. EU nu voi face asa chiar daca o sa conduc o masina asemanatoare. Iti strecor o masina de 2200 latime printre doi pomi cu 1800 latime la nevoie fara sa faram ceva. Vorba ta, 5 min in plus sau minus la 40km nu cred ca va conta prea mult. ce zici? e logic sau nu? Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
R.R Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Daca ar fi facut-o cu punte rigida fata ar fi fost cu siguranta un urmas demn al seriei J7 de la Toyota. Din cate am vazut sunt sensibile cu planetarele fata ...cam rupe capetele de planetara. Ptr a contracara acest fenomen se fac niste opritoare ptr a limita coborarea rotilor si creerea parghiei-soc ce favorizeaza ruperea ...capatului de planetara. Si motorul de 3.0 D4D ...nu e tocmai de aruncat. :grin: A mea, (al meu D.D) de 2 ani face off road (ce-i drept nu in regim de REA in fiecare week-end dar a facut si a la REA) si nu a rupt nicio planetara. Editat August 1, 2011 de R.R GTC MotorSport - Departament Marketing & Media Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? tot ce ai explicat mai sus ref. la aderenta este corect, sau cel putin corespunde si cu ceea ce (cred ca) stiu eu. am o singura adaugire, daca tot ai facut comparatia cu gheata. nu intotdeauna poti inainta doar prin pastrarea turatiei la roata astfel incat sa nu rupi aderenta. exista situatii cand esti nevoit sa inaintezi prin patinare. si cu cat ai turatia mai mare la roata, cu atat sansele sa inaintezi sunt mai mari. right? similar si in offroad, evident ca nu in toate cazurile. eu am disponibili 158 de cai, parca vreo 320 Nm (nu sunt sigur), cu care trebuie sa imping la deal 3 tone de fier:ha:. rapoarte 4,35 in punti, 2 la 1 in LOW, momentan pe anvelope de 31,65:ha:. ma pregatesc de 33-uri. mai mari nu pot pune fara body-lift si alte alea, si nu vreau body-lift. dar as vrea cele mai late 33-uri posibile, pt. pata de contact mai mare. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? [quote=oresti;721188 Iti strecor o masina de 2200 latime printre doi pomi cu 1800 latime la nevoie fara sa faram ceva. Vorba ta, 5 min in plus sau minus la 40km nu cred ca va conta prea mult. ce zici? e logic sau nu? o strecori, daca diagonala de la slider la acoperis e egala sau mai mica de 1800 mm. logic sau nu? L.E. cel mai mare simex pe care il stiu eu e de 38. L.L.E. atat timp cat se discuta tehnic si interesant, da, are rost sa continui. treaba cu rpm-urile s-a strecurat din viteza, oricum tu explicai un principiu, asta trebuie inteles. nu e usor sa scrii un post lung fara sa gresesti. Editat August 1, 2011 de giorgel Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? @Razvanuta - ca sa revin si la treaba cu clipurile de la REA si de ce nu a urcat Warriorul; prea putina aderenta la sol pe 44'urile alea in cazul respectiv ,prea mare raportul DAR cu toate astea problema putea fi compensata cu un avant de 3-4m care sa impinga cele 1800kg sau cat are Warriorul. Bogdan nu a dat in spate pt ca INCA ODATA a vrut sa demonstreze ca masina poate. Wrong decision. Nu asa se castiga un campionat. Exact cum ai descris si tu mai sus, nu a incaput printre doi pomi si a dat gaz pana a faramat-o. EU nu voi face asa chiar daca o sa conduc o masina asemanatoare. Iti strecor o masina de 2200 latime printre doi pomi cu 1800 latime la nevoie fara sa faram ceva. Vorba ta, 5 min in plus sau minus la 40km nu cred ca va conta prea mult. ce zici? e logic sau nu? E logic ce zici. Totusi nu cred ca masinile mari au vreo sansa la cum sunt traseele facute (40-50 de km pe zi si 80% padure) La tura asta de la REA, faptul ca s-a mers pe trasee aproape comune openul cu extremul au permis niste comparatii interesante (si intre clase si intre tipurile de masini): 1. Ziua 1 - Traseu 100% comun open cu extrem - vreo 45 de km cu destul de multa alergatura. Extremul a plecat primul, la finish au ajuns in acelasi timp Tutuianu (toyota LJ 70/clasa extrem) si Regep (clasa open, Jeep cu motor 2.8 de Mitsu) urmat foarte aproape (4 min) de Miron Sorin cu Mitsu... Caracatitele nu au avut nicio sansa. 2. Ziua 2 - Traseu comun primele 87 de pozitii din vreo 120, total traseu comun vreo 30 de km. S-a mers destul de grupat, extremul a avut de castigat la zona de sleauri mari (vreo 500 dem pe drum de TAF, problema e ca acolo nu poti depasi si nici cei blocati nu se pot da deoparte. Daca nu esti primul, poti sa ai si 50-uri.... Nu prea au fost mlastini, o singura zona cu urcare grava, acolo unde a cedat Ghe-O condus de Museteanu. Ultima bucla la extrem a fost ceva foarte grav, cei cu masinile "stock" (70-ul lui Tutuianu si cel al lui Pinto) au decis sa nu se bage. Bogdan, Crinu si Fiko au trecut, Cernisov a prajit chiulasa si a lasat-o acolo. Am vorbit cu Cornel (copilotul lui Crinu) si am inteles ca din 1,5 km cat avea bucla s-au troliat cea mai mare parte. Tutuianu a pierdut 400 de puncte aici pentru ca nu s-a bagat (8 CP-uri), Cernisov a pierdut in schimb numai 150 de puncte ( 3 CP-uri) , dar l-a costat urmatoarea zi de concurs. In acea bucla probabil ca boogie-ul lui Bogdan a trecut prin mai multe locuri netroliat decat Fiko sau Crinu (amandoi cu masini din clasa 250 cai/35-37/punti portal sau Toyota 80). Totusi Fiko a terminat cu 5 ore inaintea celorlalti, poate si datorita faptului ca a fost primul si nu a fost incurcat de alti concurenti. 3. Ziua 3. Traseu destul de apropiat extrem cu open. La extrem au terminat toate 4 masinile "normale" (Fiko, Crinu, Tutuianu, Pedro). Boogie-ul lui Bogdan a avut ceva probleme din ce am inteles la pompa de benzina, Ghe-o si Cernisov nu au luat startul (au fost lasate in padure din ziua 2). 4. Ziua 4. Traseu diferit open cu extrem-ul, roadbook numai pe coordonate GPS. La extrem au plecat numai 5 masini (Fiko, Crinu, Tutuianu, Bogdan, Pedro) si au terminat numai primii 2. La open a fost destul de usor, diferenta a facut-o navigatia, cine a ales varianta corecta sau usoara de ajuns la pozitia GPS a castigat. Concluziile mele: 1. La REA, clasa extrem, nu prea aveai locuri unde boogie-urile de 600 de cai si roti de 45 sa faca diferenta. Poate in ziua 2 pe bucla aceea speciala, dar vorbim de cateva zeci de minute poate. 2. Decizia lui Robert Tutuianu de a nu se baga in acea bucla in ziua 2 l-a scos din lupta pentru locul 2, dar si-a pastrat locul 3. Cernisov a castigat o batalie (ziua 2) dar a pierdut sansa la podium. 3. Toata lumea vorbeste de traseu, de masini, de cat de bun e pilotul, dar nimeni de copilot sau de echipa tehnica din spate. Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Si o a patra concluzie (cu un mare caracter subiectiv): Diferenta dintre open si extrem nu mai e facuta de traseu, ci mai degraba de bugete si de limitarea data de regulament pentru roti. Care limitare mi se pare exagerata atat timp cat traseele sunt facute cu 35''-uri (nu am spus-o eu, am auzit-o intamplator la organizatori). O sa pun maine niste poze sa vezi cum arata un set de Simex 33 noi dupa cateva reprize de troliere prin sleauri de TAF cu piatra. Crampoanele arata de parca au fost fost ciuruite cu mitraliera. Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Si un filmulet cu celebrele sleauri de TAF. Si John cu 3 blocanti, portale si 33''-uri (echivalentul unei punti normale cu 42''-uri) a avut ceva probleme... Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? E logic ce zici. Totusi nu cred ca masinile mari au vreo sansa la cum sunt traseele facute (40-50 de km pe zi si 80% padure) La tura asta de la REA, faptul ca s-a mers pe trasee aproape comune openul cu extremul au permis niste comparatii interesante (si intre clase si intre tipurile de masini): 1. Ziua 1 - Traseu 100% comun open cu extrem - vreo 45 de km cu destul de multa alergatura. Extremul a plecat primul, la finish au ajuns in acelasi timp Tutuianu (toyota LJ 70/clasa extrem) si Regep (clasa open, Jeep cu motor 2.8 de Mitsu) urmat foarte aproape (4 min) de Miron Sorin cu Mitsu... Caracatitele nu au avut nicio sansa. 2. Ziua 2 - Traseu comun primele 87 de pozitii din vreo 120, total traseu comun vreo 30 de km. S-a mers destul de grupat, extremul a avut de castigat la zona de sleauri mari (vreo 500 dem pe drum de TAF, problema e ca acolo nu poti depasi si nici cei blocati nu se pot da deoparte. Daca nu esti primul, poti sa ai si 50-uri.... Nu prea au fost mlastini, o singura zona cu urcare grava, acolo unde a cedat Ghe-O condus de Museteanu. Ultima bucla la extrem a fost ceva foarte grav, cei cu masinile "stock" (70-ul lui Tutuianu si cel al lui Pinto) au decis sa nu se bage. Bogdan, Crinu si Fiko au trecut, Cernisov a prajit chiulasa si a lasat-o acolo. Am vorbit cu Cornel (copilotul lui Crinu) si am inteles ca din 1,5 km cat avea bucla s-au troliat cea mai mare parte. Tutuianu a pierdut 400 de puncte aici pentru ca nu s-a bagat (8 CP-uri), Cernisov a pierdut in schimb numai 150 de puncte ( 3 CP-uri) , dar l-a costat urmatoarea zi de concurs. In acea bucla probabil ca boogie-ul lui Bogdan a trecut prin mai multe locuri netroliat decat Fiko sau Crinu (amandoi cu masini din clasa 250 cai/35-37/punti portal sau Toyota 80). Totusi Fiko a terminat cu 5 ore inaintea celorlalti, poate si datorita faptului ca a fost primul si nu a fost incurcat de alti concurenti. 3. Ziua 3. Traseu destul de apropiat extrem cu open. La extrem au terminat toate 4 masinile "normale" (Fiko, Crinu, Tutuianu, Pedro). Boogie-ul lui Bogdan a avut ceva probleme din ce am inteles la pompa de benzina, Ghe-o si Cernisov nu au luat startul (au fost lasate in padure din ziua 2). 4. Ziua 4. Traseu diferit open cu extrem-ul, roadbook numai pe coordonate GPS. La extrem au plecat numai 5 masini (Fiko, Crinu, Tutuianu, Bogdan, Pedro) si au terminat numai primii 2. La open a fost destul de usor, diferenta a facut-o navigatia, cine a ales varianta corecta sau usoara de ajuns la pozitia GPS a castigat. Concluziile mele: 1. La REA, clasa extrem, nu prea aveai locuri unde boogie-urile de 600 de cai si roti de 45 sa faca diferenta. Poate in ziua 2 pe bucla aceea speciala, dar vorbim de cateva zeci de minute poate. 2. Decizia lui Robert Tutuianu de a nu se baga in acea bucla in ziua 2 l-a scos din lupta pentru locul 2, dar si-a pastrat locul 3. Cernisov a castigat o batalie (ziua 2) dar a pierdut sansa la podium. 3. Toata lumea vorbeste de traseu, de masini, de cat de bun e pilotul, dar nimeni de copilot sau de echipa tehnica din spate. e f interesant ce citest aici. PT mine , ceva nu se leaga. Nici nu pricep cum nu ar exista locuri in care sa depasesti cat timp masina din fata sta pe loc sau e in troliere grava , pe laterale nu ai pereti la 90 de grade si nu ai banda peste care sa nu poti trece. Pur si simplu nu se leaga. Mai departe, de ce Warriorul nu merge, iar nu inteleg . Inteleg de ce Ghe Fighterul nu merge dar Warrirul nu are scuze . E o mare nebuloasa pt mine , chiar si in clipul de la REA , de mai sus cu Warriorul, coboara din traseu cu rotile virate gresit. Sta cateva secunde pana rectfica ,vireaza din 2 bucati la dreapta , sta iar cateva secunde bune sa aleaga rapoartele prin Atlas probabil dupa care ia o decizie dezastroasa de abordare a pantei respective iar in panta nu vireaza deloc fata/spatele pt a nu patina catre stanga traseului. SINCER, pt mine nu prea mai exista termen de comparatie , pur si simplu pt ca acesata masina ar trebui sa nu aibe nici cea mai mica legatura cu cea ce se intampla la noi in off road si aici ma refer clar la faptul ca eu unul o consider net superioara masinilor autohtone daca le pot zice asa. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? o strecori, daca diagonala de la slider la acoperis e egala sau mai mica de 1800 mm. logic sau nu? L.E. cel mai mare simex pe care il stiu eu e de 38. L.L.E. atat timp cat se discuta tehnic si interesant, da, are rost sa continui. treaba cu rpm-urile s-a strecurat din viteza, oricum tu explicai un principiu, asta trebuie inteles. nu e usor sa scrii un post lung fara sa gresesti. mai, eu stiu ca nu exista simexuri de 38. poate 37 dar daca existau erau pe masina lui Cernisov si nu sunt. Poate gresesc. Cat despre diagonala de care vorbesti, f corect si bine gandit DAR ia vezi , avand in vedere ca eu o sa merg pe un BUGGY care are rotile la exteriorul caroseriei , nu exista si alta varianta?:wink: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? tot ce ai explicat mai sus ref. la aderenta este corect, sau cel putin corespunde si cu ceea ce (cred ca) stiu eu. am o singura adaugire, daca tot ai facut comparatia cu gheata. nu intotdeauna poti inainta doar prin pastrarea turatiei la roata astfel incat sa nu rupi aderenta. exista situatii cand esti nevoit sa inaintezi prin patinare. si cu cat ai turatia mai mare la roata, cu atat sansele sa inaintezi sunt mai mari. right? similar si in offroad, evident ca nu in toate cazurile. eu am disponibili 158 de cai, parca vreo 320 Nm (nu sunt sigur), cu care trebuie sa imping la deal 3 tone de fier:ha:. rapoarte 4,35 in punti, 2 la 1 in LOW, momentan pe anvelope de 31,65:ha:. ma pregatesc de 33-uri. mai mari nu pot pune fara body-lift si alte alea, si nu vreau body-lift. dar as vrea cele mai late 33-uri posibile, pt. pata de contact mai mare. ffff adevarat si de discutat. Da ,exista si exceptii la regula , in CNOR si extrem des intalnite: Eu explicam pe la pagina 18 o chestie similara parca , diferentele dintre diesel si benzinar. Treaba cu descarcatul pneurilor care este f importanta. In noroi ,zapada lucrurile stau altfel . Aici iti trebuie atat avantul , cat si caii si cuplul. In panta din video cu Toyota eu nu am obstacole in fata in care masina sa se impotmoleasca. Deci l noroi adanc e clar ca la un moment dat motorul nu va mai face fata , mai ales daca rotile sunt de diametru mare si aici vei avea nevoie de cuplu si cai pt a incarca si descarca rotile. Dar si aici secretul este sa nu invarti rotile incet pe low pt ca descarci mult mai greu decat daca le invarti cat mai aproape de turatiile reale ale motorului. Ca sa faci acest lucru trebuie sa ai cai , cu cat mai multi cu atat mai bine. Hai sa o luam asa : daca as incalta masina ta asa cum e ea acum cu boggere de 40 si te trimit sa strabati 20ml de noroi adanc de 1 m ar putea? Pe high nici o sansa, pe low , hm , poate le invarti cativa metri din avant dupa care moare motorul. De ce? Caci dieselul are cuplu destul.Raspunsul este ca masina si rapoartele nu sunt concepute pt roti de acest diametru care necesita un raport f mare si cuplu pe care il are masina DAR care daca te duci la raportul respectiv pt a invarti non stop pneurile respective, pe high masina nu se va mai misca de pe loc. Deci singurul lucru care va invarti rotile pe high sunt caii aia multi cum are Warriorul Editat August 1, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat August 1, 2011 Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? mai, eu stiu ca nu exista simexuri de 38. poate 37 dar daca existau erau pe masina lui Cernisov si nu sunt. Poate gresesc. Cat despre diagonala de care vorbesti, f corect si bine gandit DAR ia vezi , avand in vedere ca eu o sa merg pe un BUGGY care are rotile la exteriorul caroseriei , nu exista si alta varianta?:wink: 1. 37 simex am vazut pe Y60-ul lui mugur dvl, 38 cred ca are adrianudeanu pe Y61. am scris cred ca, s-ar putea sa ma insel. 2. m-ai prins....nu-mi trece prin cap. deci sunt numai ochi si urechi:h5 Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat August 1, 2011 Autor Partajează Postat August 1, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? A mea, (al meu D.D) de 2 ani face off road (ce-i drept nu in regim de REA in fiecare week-end dar a facut si a la REA) si nu a rupt nicio planetara. Draga mea piloata, ca sa rupi planetarele respective trebuie sa o muncesti , nu gluma SAU sa ai blocant pe fata. Yonutz discuta de unghiurile in care ajung planetarele cand descarca si aici e secretul. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate