oresti Postat Iulie 10, 2011 Partajează Postat Iulie 10, 2011 (editat) ce sa zic? .. Cu ani in urma spuneam ca va veni timpul cand extremul din campionat se va schimba datorita faptului ca noi ,off roadisti crestem de la an la an atat in numar , cunostinte cat si atitudine. Acum 4 ani un pneu de 40 era greu de suportat in campionat , ca sa nu mai vorbim de un 44. Peste noapte apar buggyuri gen warriorul ui Bogdan si altele,....si altele. Toata lumea rade spunand ca nu au ce cauta la noi , printre pomi si ca faptul ca Bgs'ul nu a avut INCA rezultate pe masura confirma acest adevar. Eu va spun ca gresiti amarnic si ca la noi in extrem nu mai este loc pt 35'uri. Faptul ca unii INCA mai castiga etape pe cauciucuri miniscule este NUMAI datorita faptului ca isi cunosc masinile , ca sunt cumpatati si experimentati si NICIDECUM ca au masini. In clipa de fata eu scriu un articol legat de acest adevar care sper sa deschida ochii multora ce intentioneaza a se da la extrem in urmatorii ani , asta pt a nu construi masini ce vor 'pica' in gropile lasate de pneurile bolizilor de 600cp. Faptul ca noii piloti de mega mosnteri nu sunt f cumpatati si sunt de multe ori luati de vraja pneurilor de 44", ca nu isi cunosc inca masinile sau ca nu stiu ce modificari necesita acestea pt a intra in 'noroiul european' nu justifica atitudinea vulpilor ce tind catre struguri ,fara rezultate. Timpul va demonstra ca lucrurile nu stau chiar asa si ca in urmatorii ani nu va mai fi loc pt cauciucuri de 35". Dar hey, ce sa zic , am mai 'gresit' eu si altcandva , poate ca gresec inca odata cu aceste afirmatii. Nu ramane decat sa construiesc masina pt extrem -2012 si sa vedem daca off 'roadul' meu este asemanator cu 'off roadul' vostru. De fapt acesta este motivul pt revenirea mea si intentia de a participa in CNOR . LOL, vorba unui amic ,f recunoscut in campionat: Oresti, vei veni la 2-3 etape si te vei plictisi . Mai sti? To be or not to be ?? ramane de vazut , dar intre timp ce pot spune este masina cu care ma voi prezenta nu va fi gen Kaiser, gen Dodge , gen Wrangler . Va fi una construita strict pt cea ce se practica aici ,numai ca va avea o alta 'atitudine'. :grin: Una de 1500kg directie fata spate, 600cp pe 40'uri. Revenind la Dodge, multi sunt sub impresia ca o masina de acest gabarit nu are ce cauta la noi . Oare? :grin: Nu in campion at, CLAR dar la o prieteneasca , cu directie spate fata si 47'uri , nu poate decat sa lase un gust amar 'in urma'. Eh, eu o termin, o testam si vedem daca intra printre pomi, sau NU? Intre timp ma distrez lucrand la un asemenea proiect,...asa , ca peste ocean. cu stima si respect . Editat Iulie 10, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Iulie 10, 2011 Partajează Postat Iulie 10, 2011 Re: Dodge Nightmare @Oresti Eu iti dau un sfat din postura de total novice in offroad. Dar de-a lungul timpului "mi-am format ochiul" si am inceput sa inteleg ce si cum e ... Daca vrei performata ... Trebuie sa arunci un oki printre masinile participante in CN de offroad. Si in egala masura pe ceea ce este 80% decisiv in intalniri cu caracter de competitie ...navigatia ... Sa fi sau sa ai un bun navigator ...inseamna ca deja pleci cu un avantaj mare inca de acasa ... Ca si navigator trebuie sa ai aceste calitati: sa interpretezi corect semnele , intuitie (sa vezi traseul in timp si spatiu) si putere de convingere asupra pilotului. Un alt aspect foarte important: comunicatia si intelegerea intre sofer (atentie nu am zis pilot) si navigator. Restul detaliilor: roti mari, directie hidraulica, alte minuni nu prea mai conteaza ... Chiar daca din an in an traseele vor fi tot mai dificile ... intotdeauna o masina fiabila bine gandita si construita si cel mai important PROBATA inainte, alaturi de maiestria "cuplului vesel" vor decide soarta unui meci ... Un alt aspect: sa fi constant in ceea ce faci ...nu conteaza ca faci mai incet ...si mergi tot timpul la limita de jos a vitezei de deplasare ... :grin: Ca si hobby e ok ...poti modifica masina pana la plus infinit. Ptr competitie ...trebuie sa o modifici atat cat trebuie :wink: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat Iulie 10, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2011 Re: Dodge Nightmare f adevarat. Asta este motivul pt care echipele ce folosesc inca 35'uri castiga. Lasand deoparte aspectul pilot-copilot si plecam de la premiza ca ambii au experienta necesara pt a castiga IMPREUNA etapa, vorbim strict de masini. Aceiasi echipaj pe o masina pe 35'uri si 200cp , si o masina pe 40'uri si 500cp. Aici sunt multe de spus deoarece tot ce inseamna campionate europene se bazeaza pe idea ; cauciucuri mici= fiabilitate si NIMIC ALTCEVA. FIABILITATE is the magic word. Aceiasi fiabilitate care duce la trofeu. DAR. DAR asta pt ca nu avem piloti experimentati si care sa stie sa mearga FARA A RUPE pe 40'uri, sau nah, 44'uri......INCA... ... INCA. Va veni vremea cand unii o sa se afirme ca piloti prin a nu rupe si a termina. Ulterior , a termina pe locul 1 si intrun final , a termina cu 3 ore inaintea altora pe 35'uri. Acea echipa va fi una bine echilibrata care va sti ce are de facut , are viteza, are TEHNICA (un lucru mult dorit printre ai nostri) si buget. Eh,....visam la cai verzi pe pereti? eu unul tind sa cred ca NU, si ca acesti oameni care capata experienta necesara se vor afirma cat de curand. Nu unul, nu 2 ci mai multi care au deja un an, doi la activ in campionat pe astfel de masini si incet dar sigur se vor afirma . E un topic misto de dezbatut si cred ca merita un topic separat . Sunt sigur ca multi sunt interesati de acest aspect , pro si contra mai putin important. stima si respect Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Iulie 10, 2011 Partajează Postat Iulie 10, 2011 Re: Dodge Nightmare Un alt aspect ... Urmareste participantii la extrem ... sunt unii care se dau maxim doua etape cu o masina, apoi trec la alta si tot asa ... si altii care rup constant cate ceva ...la fiecare etapa neluand in calcul proiecte de multi bani ... care sunt setate default sa reziste (si foarte probabil probate destul de mult anterior) La extrem, in editia aceasta de campionat din experienta echipajului din club s-a ajuns o concluzie: troliul e baza ... Si cel mai bine e sa fie unul mecanic ... si eventual unul sau doua electrice de rezerva. Desi proiectul respectiv este practic aproape indistructibil si sta pe un megabuget totusi tot au distrus la fiecare etapa cate ceva. Si au ajuns la o concluzie: atunci cand s-au incapatanat sa dea in limita (pe care evident nu o cunosteau ca masina nu a fost foarte probata) au distrus chestii ptr care unii furnizori garanteaza pe viata. :wink: Ca si un plan de viitor eu asa as vede asa lucrurile ... Anul 1 - constructia acaretului (asta daca ai noroc si ai/stii unde/cum sa ti-l faci) si probe in afara competitiei ...unele duse catre limita masinii (sa vezi pana unde poate rezista si eventual remedieri Anul 2 - experimental in campionat 25% ptr acaret si 75% ptr sudarea echipajului fata a lupta la un loc pe podium si ptr navigatie ...cu evaluarea rezultatelor la sfarsit de an din nou cu remedieri Anul 3 - daca este cazul ataci un loc pe podium ...daca nu continui "research-ul" pana la solutia optima si astepti urmatorul an Stiu, poate e un punct de vedere "tastaturist" ...dar eu cred ca in egala masura poate fi cu siguranta unul cat se poate de realist. In mod sigur cei care participa deja in hora asta de mai mult sau mai putin timp...ne pot spune chestii mult mai pertinente si realiste decat toate presupusurile noastre. O sa fac un topic separat ptr asta. Cred ca un titlu potrivit ar fi "Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am?" Daca ai / aveti alte sugestii sa-mi spuneti. consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat Iulie 10, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Unul din motivele pt care am ajuns la Cupa BGS ,ulterior la Bucovina a fost pt a ma documenta in cea ce insemana extrem la noi. Ce am inteles din acele 2 zile? Casuneanu - respect . De ce? Pt ca omul a stiut ce are de facut. Acum 2 ani ma sunat si ma intreba ; ce parere ai de puntile dynatrac caci am gasit 2 in italia la n-euro .. Ia-le si nu mai ai stresul puntilor a fost raspunsul meu. Ce face Costel? Monteaz 2 punti Dynatrac pe o masina aproape stock ,stcck insemnand fiabilitate(sa nu mai zic ca e diesel:ha:) si dai bataie. Omoar-o daca poti. Asa a invatat tehnica - trial and error. Masina cu cai putini dar punti si 38'uri - indistructibila. Cand iti permiti sa dai 'cox' in ea , faci greseli, mai ies si lucruri bune dar per toatal ce conteaza este experienta capatata din miile de talpe si sarituri. Vede ca are masina si ce mai ramane ? sa tina drumul , asa ca se duce si coopteaza cel mai bun copilot din campionat -Mauri. Jos palaria. Miko si Fiko- o echipa experimentata care stie ce are de facut. Oamenii stiu ce au SI ce nu au si fac in asa fel incat sa ffoloseasca CE AU la maxim - mai castiga si din greselile altora , - jos palaria RESTUL - au drum lung fie pt a ajunge echipa sau a isi stapanii masinile mai bine sau mai rau construite. Eu nu pot decat sa le uraz la toti mult succes si cat mai multe etape terminate, cat si cupe. In rest ce sa zic, ce spui tu acolo (yonutz) are logica.Ar mai fi una alta de comentat ca pilot dar nimic atat de important incat sa ajungem la concluzii diferite. La extrem, in editia aceasta de campionat din experienta echipajului din club s-a ajuns o concluzie: troliul e baza ... Si cel mai bine e sa fie unul mecanic ... si eventual unul sau doua electrice de rezerva. Desi proiectul respectiv este practic aproape indistructibil si sta pe un megabuget totusi tot au distrus la fiecare etapa cate ceva. Si au ajuns la o concluzie: atunci cand s-au incapatanat sa dea in limita (pe care evident nu o cunosteau ca masina nu a fost foarte probata) au distrus chestii ptr care unii furnizori garanteaza pe viata. :wink: Da-mi voie sa explic un lucru. Da, nu contest ca troliul este un strict necesar pe masina ,mai ales la extrem, dar depinde f mult de masina. In clipa de fata , traseele de extrem oferite competitorilor sunt facute de catre organizatori cu masini pe 35 sau 37uri, mai putin cupa BGS care a fost facuta de catre Bogdan pe 44'uri. Din cate inteleg eu , Bogdan se troliaza f rar si in majoritatea cazurilor pe unde toti urca troliati in deal acesta poate urca chiar si in 4x2. Acesta este rezultatul sutelor de cai putere si pneuri late la sol. Concluzia este ca ,cu cat mai mare si mai puternica masina cu atat mai putin va fi necesar troliul. Cu cat mai putin abuzezi de troliu cu atat mai repede te misti. Faptul ca nu termini, ca nu ajungi la finish , astea tin de cu totul altceva, CREDETI-MA. Nicidecum ca nu se poate strecura prin padure ! Editat Octombrie 30, 2011 de Astral Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pinti Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Dodge Nightmare Ma bag si eu ca musca-n lapte : Masinile BGS ce au mers la Trialul de la TAT au fost din total alta lume decat a restului masinilor,nu au intampinat nici un fel de probleme si s-a simit din plin avantajul rotilor mari (atat la trecerea peste caroserii cat si la buturugi) dar si caii putere .Ramane de vazut intradevar cum se vor descurca in padurile noastre.Bafta domnu' la constructia masinii.Ce s-a mai intamplat cu Willi nu mai faci nimic cu el? ARO M461 din '65 Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Dodge Nightmare Am avut ocazia sa vad masinile lui Bogdan si Andrei live la trialul nostru de sfarsit de an ... Sunt de acord cu voi "sunt din alta lume" ...probabil aia unde autostrazile sunt default printre ravene si bolovani. :grin: In egala masura am mai vazut ceva proiecte facute la foc automat ... dar nu am vazut niciuna care sa depaseasca un sezon, maxim doua. Concluzia este de departe una clara: exista putini meseriasi in Romania la ora actuala capabili sa construiasca de la A la Z o masina care sa mai si mearga. Unii fac lacatuserie 100% fara a avea habar de mecanica , altii mecanica fara a avea habar de lacauserie... Iar cei care stiu ambele ...au curtile pline ochi si putin timp la dispozitie sa si-l dedice in exclusivitate inceperii, desfasurarii si finalizarii unui proiect. Din acest motiv cred ca o mare parte din cei ce au inceput aceste proiecte (unele chiar misto) sunt acum cu ele la vanzare ...fie din lipsa de finante, fie ca pur si simplu s-au plictisit sa mai astepte. Un alt punct despre care s-ar putea initia o discutie foarte interesanta...este ca de la masina de teren pana la o masina de facut offroad e distanta foarte lunga. consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Horace Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Foarte distractiv topicul asta. Iar a intervenit la clape....maestrul Ionutz. Nenea Ionutz IT, Oresti spune ca timpurile se schimba, vor aparea...sau au aparut masini de sute de cai, cu cauciucuri mari ,care sunt net superioare. Toata lumea este ofuscata, tipa ca or sa se rupa, ca nu pot trece prin padure...etc. Total incorect...caci nenea Oresti nu o sa puna punti de Samurai si 44....o sa vina cu jucarii americane testate de peste ocean de ani buni. Bogdan Oprea a fost pionierul...si pot sa pun pariu ca o sa faca o figura frumoasa la TAT. Am mai spus: povestea cu Toyota stoc, cu roti de 35 si troliu din China.....este trecutul. Nu am mare experienta in off road.....insa roata mare e rota mare, este un avantaj. Ce spuneai tu Ionutz despre trolii....ai dreptate insa se aplica la masini cu cauciucuri egale. Unde o masina cu 35 se troliaza....una pe 44 zboara. Mai vorbim. Today. Tomorrow. Land Rover. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Catalin.V Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? ce sa zic? ... Apropo de comparatia intre masinile autohtone si cele de peste ocean ... la ei masinile trebuie sa depaseasca 10 obstacole , la noi ... 100-200 km de obstacole, mai mici sau mai mari care solicita diferit masinile. De aceea consider ca ale noastre trebuie sa fie construite putin mai "cumpatat" ca sa ajunga la finish. Adica 600cp si 44-uri e o combinatie care poate sa streseze si rockwells-urile , ce sa mai zic de niste punti conventionale mai usurele, directia hidraulica este un punct sensibil , iar cand o pui si pe spate cresti numarul punctelor sensibile , etc. Parerea mea este ca la noi ar merge foarte bine masini de 1T cu 200cp, 38-uri, ampatament de 260cm ca sa nu necesite punte viratoare spate, greutate egala pe punti, suspensie medie, blocante fata/spate, troliu performant ... te poate scoate mai repede decat 2-3 incercari nereusite, plus ca protejeaza masina de socurile celor 2-3 incercari. Bafta multa! Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Mai oameni buni, dificultatea crescuta a traseelor din ultimii ani impun participarea cu astfel de masini gen BGS sau altele asemanatoare daca vrei sa ai sanse mai mari. Nu incape prin padure? Eu zic ca se gasesc solutii. La MMOF in 2009 avem o portiune din traseu unde eram ferm convins ca Deian cu Bigtoy-ul nu va putea trece. Era un drum ingust pe curba de nivel, cu prapastie in stanga si perete in dreapta iar pe mijlocul lui era cazuta o buturuga imensa cu radacina si cu pamantul aferent. Atunci nu avea directie si pe spate dar a trecut fara probleme pe lateral asigurandu-se cu troliu. In schimb la o mlastina din primi km de traseu, a facut spectacol si s-a jucat fata de ceilalti care se troliau din ea. Repet, chaiar daca masina e mare, solutii sunt. Timpul pe care il pierde intr-un loc, il recupereaza in altul. Eu am fost intr-o situatie intr-un concurs din 2007 la Sibiu, la extrem, cand am ajuns la un drum sapat prin dealul de piatra si il vedeam in fata mea pe Laci de la Sighisoara cu Samuraiul intrand la fix intre peretii de piata. Eu cu ditamai Landcruiserul, cu roti de 35x12,5x15, jante de 1oJ ET-45 si flanshe de 4 cm. M-a apucat disperarea pt ca ma gandeam ca voi ramane intepenit intre pereti ca un dop de pluta intr-o sticla. Cu toate astea, am gasit o solutie catarat cand pe un perete cand pe altul si am scapat. Am indoit totusi o bara de directie. :grin: Era inevitabil. Cu putin ajutor de la AlexToyota si de la Manole care tocami veneai si ei, am reusit sa indrept bara de directie si am plecat mai departe. Am luat locul 2 dupa Melente deoarece ceilalti din fata mea s-au ratacit. :grin: Sunt atat de multe variabile in trasee incat nu poti sa te blochezi la ideea ca nu se poate face traseul pentru ca masina este prea mare. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat Iulie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Apropo de comparatia intre masinile autohtone si cele de peste ocean ... la ei masinile trebuie sa depaseasca 10 obstacole , la noi ... 100-200 km de obstacole, mai mici sau mai mari care solicita diferit masinile. De aceea consider ca ale noastre trebuie sa fie construite putin mai "cumpatat" ca sa ajunga la finish. Adica 600cp si 44-uri e o combinatie care poate sa streseze si rockwells-urile , ce sa mai zic de niste punti conventionale mai usurele, directia hidraulica este un punct sensibil , iar cand o pui si pe spate cresti numarul punctelor sensibile , etc. Parerea mea este ca la noi ar merge foarte bine masini de 1T cu 200cp, 38-uri, ampatament de 260cm ca sa nu necesite punte viratoare spate, greutate egala pe punti, suspensie medie, blocante fata/spate, troliu performant ... te poate scoate mai repede decat 2-3 incercari nereusite, plus ca protejeaza masina de socurile celor 2-3 incercari. Bafta multa! Sunt de acord 100% cu ce spui tu. Aici intervine maiestria unui constructor cat si a pilotului. Masinile americane nu sunt construite pt a parcurge sute de kilometri in timp scurt ,de unde si problemele masinilor BGS. Ar mai fi piciorul de plumb care creaza o groaza de probleme DAR solutii exista. La asta lucrez in clipa de fata, o masina bine echilibrata care sa imbine piesele de rock crawling cu transeele de la noi. Se poate face , nu e greu, dar trebuie sa ai ceva experienta si cunostinte cat si un pilot f dibac. Ar mai fi de mentionat ca sub nici o forma nu poti folosi punti rockwell in campionat. Ma bag si eu ca musca-n lapte : Masinile BGS ce au mers la Trialul de la TAT au fost din total alta lume decat a restului masinilor,nu au intampinat nici un fel de probleme si s-a simit din plin avantajul rotilor mari (atat la trecerea peste caroserii cat si la buturugi) dar si caii putere .Ramane de vazut intradevar cum se vor descurca in padurile noastre.Bafta domnu' la constructia masinii.Ce s-a mai intamplat cu Willi nu mai faci nimic cu el? Willysul este in asteptare deoarece proiecte sunt multe. Hiberneaza alaturi de viitorul donator de organe ,un Chevy S10 , v6 , motor vortec 200cp. Intentia este ca in vara anului viitor sa indesam v6'lr sub capota cu 2 punti de Rubicon si un set de 35'uri asistate de direcectie hidraulica. Drum lung pana acolo. Editat Octombrie 30, 2011 de Astral Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Catalin.V Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? La asta lucrez in clipa de fata, o masina bine echilibrata care sa imbine piesele de rock crawling cu transeele de la noi. Se poate face , nu e greu, dar trebuie sa ai ceva experienta si cunostinte cat si un pilot f dibac. Ar mai fi de mentionat ca sub nici o forma nu poti folosi punti rockwell in campionat. Super ! Da-ne te rog cateva detalii pentru ca tot mai greu se gasesc astfel de informatii pe aici. Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Super ! Da-ne te rog cateva detalii pentru ca tot mai greu se gasesc astfel de informatii pe aici. Asta ptr ca discutiile se amesteca ... consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Buna ziua ! @oresti: Cand ai timp, chef si argumente, dezvolta te rog ideea cu Rockwells-urile alea pe care nu le poti folosi la campionat. Si pleaca de la premisa ca au roti de 54" si exista si motor care sa duca combinatia asta. Multumesc pentru eventualul feedback. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat Iulie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? @yonutz..ce facem , le amestecam? Parerea mea este ca se pot discuta si da detali legate de constructia masinilor pt competitii. Facem alt topic?? Eu le bag aici ( parerile mele ) si daca considerati necesar le mutati sau stergeti. MultumesCc. BUN . Hai sa pornim de la Rockwells. NU ai ce cauta pe Rockwells la noi in competitii. Discutia asta imi aminteste in oarecare masura de discutiile legate de puntile Volvo sau UNimog ,asa zisele portale. Desbatem portalele mai incolo. Rockwelurile sunt punti constrite pt masinile militare americane, masini de tonaj mare. Sunt de 2.5 tons si de 5 tons la care se adauga o varianta si mai mare dar sa nu intram in detalii ce nu ne preocupa. Vorbim de puntile de 2,5 tons asa asemanatoare celor de pe Toyota FJ40 al dl casuneabnu, masina adusa de mine din Sua acum 2 ani parca.Aceste punti sunt f grele ,mult mai grele decat dana 60'urile mult apreciate si faptul ca nu ai acess la o gama mare derapoarte ,poate fi un mare impediment. Nu sunt construite pt turatii inalte iar ce vedeti voi pe you tube unde oamenii dau in ele de le sar pistoanele, sunt punti modificate. Planetarele sunt net superioare planetarelor gen dana 60 si exista in 2 variante; cele pe cruce sau cele pe homogenetica (asa zisa bila) Intradevar ,odata ce optezi pt pneuri mai mari de 44", dana 60 ,70 si 14 blt'ul nu mai fac fata ,mai ales pe masini mai grele si la turatii mari. Rockwelul este singura punte care poate duce Boggerele de 54 dar nu in regim de competiie ci doar rock crawling, adica la viteze mici. ok. Chiar daca ai un motor de 600cp si vrei sa mergi pe rocks si 54 , trebuie sa realizezi ca intotdeauna va exista un weak link . Acela in cazul de fata este cutia,cardanul (chiar daca raportul mare este dupa transfer) aderenta la sol pe un 54 este atat de mare incat ceva va ceda in clipa in care dai gas in 600cp . NU VA MERGE PUNCT. Lasand deoparte faptul ca masina va fi monstroasa ,inalta (mai avem si inclinatii laterale) si ca raportul este atat de mare incat nu vei beneficia de HIGH iar pe low te vei misca sub 40km la ora in orice situatie. NU rezista o combinatie de acest gen la 10 ore de mers in regim de competitii - sub nici o forma.Metalul se dilata,uleiurile se incing,furtunele se expanda ,jocuri in suruburi pe viraje si PA. Vei avea probleme cu directia hidraulica care va fierbe constant uleiul. Vei avea probleme cu racirea motorului care trebui tinut in ture pt a descarca mega crampoanele si altele si altele. Sunt mult mai multe de spus dar nu are rost sa insir tot cea ce tine de rocks aici deoarece nu sunt destui ce sunt interesati sau ar dori candva sa foloseasca asa ceva. Ce ar fi de discutat ar fi puntile dana 60,70 si 14 boltul care va deveni un strict necesar cat de curand pt a castiga o etapa. Din punctul meu de vedere (libera opinie :tk) puntile portal sunt de mult fumate ,chiar daca cativa continua sa jure pe ele ca fiind cele mai bune deoarece iti ofera garda la sol. AS vrea sa discutam putin portalele vs dana 60 . Portale vs Dana 60. scriu si adaug aici prin editare deoarce am probleme cu netul: Stiu ce ma asteapta si care va fi opinia multora dintre voi legat de acet subiect dar cu toate astea ma risc. Ma risc pt ca sincer cred in cea ce spun ,are logica si poate fi pus in practica si testat. Portalele au fost si sunt super inventii cat timp motorizarea este mica (sub 200 hai 250cp). Motorizarea ideala si motivul pt care au fost construite aceste portale este sa duca masini de turatie mica gen diesel la viteze mici, la destinatie ,peste o buturuga, un sleau mai adanc etc. Au fost concepute cu rapoarte mari in punti tocmai pt a nu stresa cardanele si cutia de transfer. Au fost concepute cu 7-1 tocmai pt a impinge greutatea unei masini cu motorizare mica. In clipa in care ai nevoie sa treci peste o buturuga de 30 cm , portalul este mai mult decat binevenit. Faftul ca 'bratul'portalului este de 25-cm (axul rotii fata de intratea cardanului) acesta nu poate decat crea probleme deoarece stresul pe bridele bratelor care muncest de 10 ori mai mult pot a mentine unghiul corect al axei fata de drum este mult mai mare. Acest stress este preluat de catre bratele puntii si ulterior de bride. In cazul buggyului dl. Cernisov , la numai 225cp si cateva suturi si flexuri ,bratele puntii au cedat. Deci din puntul meu de vedere, cat timp intentionezi sa folosesti 35" sau mai putin ca diametru , portalele sunt ok cat timp nu ai o motorizare mare de peste 250cp. Turatiile mari indelungate nu dau bine la pinioanele din bratel laterale si chiar daca acestea nu se sparg, intrat dese ori in vibratii la viteze mari si creaza probleme. iNCLINATII LATERALE? not a problem pt un cauciuc lat, si directie spate , E mult mai avantajata masina cu garda la sol mica decat una pe portale pe inclinatii laterale ,lasand deoaparte profilul cauciucului. Poate multi dintre voi ati fi dispusi sa treceti peste toate aceste probleme cat timp masina are sanse in campionat dar va intreb eu ; ce faceti cand o sa apara cei ce folosesc dana60'uri 400+ cp si pneuri mari? Diferentele sunt urmatoarele: vine nea X cu masina pe portale ,35uri si 200cp si intra in noroi de 50cm ,lung de 10m . Masina are 2000kg si cu toate ca are portale la 1/2 noroiului se duce in jos , se afunda ,o pune pe burta cu tot cu portale si dai cu troliu. Vine Y cu masina de 500cp, pe dana 60 si 44'uri. Dana 60 pe 44'uri ar avea undeva in jur de 35cm de la sol dar are nevoie de mai mult? Boggerul de 44 in ture descarca de 10 ori mai mult decat un simex pe 35, Ganditiva numai la dimensiunile crampoanelor ,la lopeti si la contactul cu solul. Un cauciuc pe 18" latime vs un cauciuc pe 11" latime. O turatie la 2m diametru comparat cu una la 70cm diametru (aproximativ) O masina care scoate 500cp si merge in 7000 ture si una care toaca ulei la 4500rpm. Care descarca mai mult? care pluteste si duce peste noroi 2000kg mai lejer si la care nu mai conteaza ca are numai 35cm garda la sol? Pt a descarca un cauciuc ai nevoie de rpm's (cai putere) si nu cuplu. (nu strica sa ai:ha:) Chiar daca ramai in noroi , care va trolia mai usor ? cel ce se ajuta cu 44'uri sau cel ce se duce in jos pt ca nu poate descarca un 35? Sa nu mai vorbim de optiuni gen rapoarte, yokeuri, kituri de disc, planetare, autoblocante, jante , capace de protectie ....fara numar la dana 60. Pana la urma nici costurile nu sunt mult mai mari pt o dana 60 construita ca la carte fata de un portal. Deci ce sa mai zic, sunt multe de spus si aici . astept pareri pro si contra dar va rog MULT, fara atitudine. Dezbatem problema , nimic mai mult . Multumesc. Editat Octombrie 30, 2011 de Astral Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Momentan le lasam aici (e un topic intr-o sectiune tehnica) si daca se deviaza mutam informatia unde ii este locul. Orice informatie legat de aceasta tema "fierbinte" tot timpul - proiectare / constructie / probare / utilizare "masina de competitie" sau pur si simplu informarea corecta premergatoare "pregatirii masinii de concurs" cred ca sunt de maxim interes ptr membrii forumului atat cei care isi pregatesc masini de teren de hobby cat si cei care isi pregatesc masinile cu scop precis "competitional". Cu participarea celor care au tangente reale cu CN de offroad precum si din experienta celor cu state vechi in domeniu care au trecut prin tot felul de situatii...acest topic ar poate deveni foarte util. consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat Iulie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Stau si ma intreb ce se va intampla in clipa in care la etape se vor face traseele de catre organizatori pe 44'uri? cum se vor descurca cei ce inca merg pe 35'uri? Eu pot face un traseu care sa contina 100 de metri de parau peste care Bogdan vine si trece netroliat DACA are mana si tehnica sub centura iar restul va lasati plasmele acolo. Oare ,oare se va ajunge acolo? Oare strigate gen NU E FAIR PLAY vor mai conta? Ce inseamna fair play cat timp categoria este EXTREM si este una singura? de ce ar tipa cineva pt fair play cat timp toti inca considera ca cele mai practice masini sunt cele ce inca merg pe 35'uri? Faptul ca BGS nu a avut rezuldate imi spune NUMAI ca piloti nu isi cunosc masinile si/sau ca sunt inca sub vraja lor. Va trece si din clipa aia; vai de noi !!! Editat Iulie 11, 2011 de oresti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Foarte distractiv topicul asta. Iar a intervenit la clape....maestrul Ionutz. Nenea Ionutz IT, Nenea "Ionut IT" a intervenit la cererea initatorului topicului sa splituie discutiile care au legatura cu campionatul de topicul masinii sale... Oresti spune ca timpurile se schimba, vor aparea...sau au aparut masini de sute de cai, cu cauciucuri mari ,care sunt net superioare. Toata lumea este ofuscata, tipa ca or sa se rupa, ca nu pot trece prin padure...etc. Total incorect...caci nenea Oresti nu o sa puna punti de Samurai si 44....o sa vina cu jucarii americane testate de peste ocean de ani buni. Ce ar fi rau in asta? Asta inseamna competitia ...castiga cel care are masina cea mai buna si nu in ultimul rand care este ceas pe navigatie. Inca nu avem motiv de ingrijorare ca se vor inchide padurile sau ca offroadul OFICIAL SI IREVOCABIL va fi scos in afara legii. Am mai spus: povestea cu Toyota stoc, cu roti de 35 si troliu din China.....este trecutul. Si asta nu este normal, sau ce? Las' ca am vazut megamasini cu megadotari care au clacat. De ce? Nu am mare experienta in off road.....insa roata mare e rota mare, este un avantaj. Ce spuneai tu Ionutz despre trolii....ai dreptate insa se aplica la masini cu cauciucuri egale. Unde o masina cu 35 se troliaza....una pe 44 zboara. Mai vorbim. Pana la urma CN ofera 3 alternative: -vrei plimbare (hobby) si navigatie te duci la STANDARD -vrei "competitie cu limitareaa" participantilor si cu niste conditii de securitate ale echipajului te duci la OPEN -vrei mai mult si cu niste conditii de securitate ale echipajului fara limitari te duci la EXTREM Cine sau ce te opreste sa alegi singur ce ti se potriveste cel mai bine dupa buget, dupa pricepere si dupa ambitii? Poate vad eu usor in mov ...dar totul este EXTREM de simplu.:grin: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Buna ziua ! @oresti: Proiectul cu Rockwells 2.5t la care faceam referire este gata de circa trei ani, initial cu un 454ci de 500CP si 800Nm, apoi strokerizat la 489ci, ajungand la 650CP si 1000Nm, Roti de 44" in acel moment, acum 54". Problemele de pana acum au fost legate de patinarea curelei de servodirectie, rezolvata cu fulii si curea dintata. Dupa faza cu strokerizarea, s-a spiralat un cardan intermediar, dar a fost problema de tratamant termic incorect aplicat (afirmatia producatorului, cardanul schimbat in garantie). MSD se ocupa de curent, Mezière (electrica) se ocupa de facut valuri (apa), PSC stabileste directia, Sway-A-Way tine masina la inaltimea care trebuie. S-a mers initial cu un kit de injectie de propan, dar nu a dat rezultatele scontate. Doua OPTIMA asigura curentul necesar, sustinute de un alternator Powermaster de 300A, franele sunt pe circuite separate fata/spate, cu doua pedale separate si ele. Motorul nu s-a incins pana acum, cutia (TH400HD manu-matic reverse pattern Art Carr shifted, cu shield peste convertor, in caz ca...) nici atat, ATLAS-ul twin stick tine iar pe partea de servodirectie exista radiator pe returul circuitului. Temperaturile sunt monitorizate, dar nu au sarit calul pana acum. Datorita unei fisuri ireparabile (la timp) in blocul motor, masina nu a putut lua parte la GORM 2008 (Germany Off Road Meisterschaft). Pana intr-un punct sunt de acord cu tine, legat de portale, forte, etc, nu e deloc greu de intuit rezultatul, daca mintea e cat de cat antrenata. Dar si Dana 60 are limitele ei, chiar si cu chromoly shafts de 35 splines la ambele capete si boggere de 39.5". Erau Moser Engineering, si s-a trecut pe Yukon. Tot prin 2008 parca s-a dus supapa regulatorului de presiune al pompei de ulei din TH400, si n-a mai ajuns ulei in convertor, masina nemiscandu-se de pe loc. S-au ars ambreiajele in circa zece minute, si pana s-a rezolvat cu componentele si reconstructia, a trecut si KOH (King of the Hammer)... Apoi s-a schimbat motorul cu un 502ci RamJet, circa 700CP si 1100Nm, acesta fiind momentul cand s-a renuntat la propan. Si proiectul doi este in plina defasurare... Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Catalin.V Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Portale vs Dana 60. Faine Dana 60-urile astea dar au un mare defect ... pentru noi sunt niste OZN-uri ... le vedem foarte rar si atunci doar la tv ... ca sa nu mai vorbesc ce cheltuiala aduc :shock:. De aceea, referitor la punti mi se pare interesanta comparatia: portale vs dana vs autohtone ( G, Patrol, Toyo, Aro). Cele autohtone daca sunt scoase de sub caroseriile de plumb, pot sa faca treaba, unde mai pui ca unele au si blocante stoc destul de bune. Personal cred ca portalele isi au locul poate doar pe masinile de open care au anvelopele limitate, desi la cat le inalta, mi se par si acolo un minus. Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Buna seara ! Un mic aperitiv: D60 front intreaga si cu capacul diferentialului demontat: http://i51.tinypic.com/16gwthk.jpg http://i51.tinypic.com/qnpcaa.jpg Si perechea ei pentru spate GM14FF: http://i54.tinypic.com/116t7ph.jpg http://i56.tinypic.com/2i730g0.jpg Avantaje la D60 front: - mare, rezistenta, lata (full width), 8x6.5" bolt pattern. - multiple posibilitati de upgrade (rapoarte pana pe la 7.17, planetare, blocante). - orice este disponibil pentru reparatii si la pret bun (rulmenti, semeringuri, etc.). - disponibila cu grupul pe stanga (Ford, high pinion) sau pe dreapta (Chevy, Dodge, parca si Scout, low pinion) - varianta cu king pin este de preferat, desi este low pinion. - se poate converti usor la hi-steer sau full hidro. Dezavantaje: - mai grea dacat o punte stock de G, Toyota, etc. - relativ scumpa si greu de gasit in configuratia dorita. (eu am cautat circa patru luni pana sa gasesc asa cum am vrut-o). Si cam la fel este si GM14BFF, cu mentiunea ca la aceasta nu gasesti rapoarte chiar pana la 7 la unu, dar intre cinci si sase exista fara probleme. In plus, daca o iei de sub masina care trebuie, are Detroit Locker si 4.56 la unu in ea... Dar sa nu uitam ca exista si D70, D80, Dana S110... Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat Iulie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2011 (editat) Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Buna ziua ! @oresti: Proiectul cu Rockwells 2.5t la care faceam referire este gata de circa trei ani, initial cu un 454ci de 500CP si 800Nm, apoi strokerizat la 489ci, ajungand la 650CP si 1000Nm, Roti de 44" in acel moment, acum 54". ................ Stima, Dragos f interesant. Axeasta masina se afla la noi sou in germania? Un 502 intentionez sa pun in buggy dar ma intreb daca este cazul sa merg asa de 'sus' pt a invarti boggere de 40" Cat despre dana 60, stiai ca o poti freza si merge pe 40 spline cromo? Faine Dana 60-urile astea dar au un mare defect ... pentru noi sunt niste OZN-uri ... le vedem foarte rar si atunci doar la tv ... ca sa nu mai vorbesc ce cheltuiala aduc :shock:. De aceea, referitor la punti mi se pare interesanta comparatia: portale vs dana vs autohtone ( G, Patrol, Toyo, Aro). Cele autohtone daca sunt scoase de sub caroseriile de plumb, pot sa faca treaba, unde mai pui ca unele au si blocante stoc destul de bune. Personal cred ca portalele isi au locul poate doar pe masinile de open care au anvelopele limitate, desi la cat le inalta, mi se par si acolo un minus. total de acord. Ca fapt divers ; eu in clipa de fata vand unui amic un set de dana 6o/dana70 ambele cu detroituri in ele, hubs, 35 spline inners , dana 60 fiind modelul king pin si nu ball joint, cu 4 beadluockuri si 4 boggere pe 40" la numai 5000e. Cum pare comparat cu un set de portale? Buna seara ! Un mic aperitiv: D60 front intreaga si cu capacul diferentialului demontat: Si perechea ei pentru spate GM14FF: Avantaje la D60 front: .................. Stima, Dragos exista si dana 61 dar nu avem ce face cu ele. Puntile cautate sunt dana 60 fata chevy king pin (precum cea din poza ta) fie perechea unui single wheel rear sau dual rear end care e mai lata dar poate fi modificata , fordul care poate fi low sau hp (high pinion) ,mopar etc. Imi este clar ca sti despre ce vorbesti asadar hai sa facem in asa fel incat toata lumea sa inteleaga ce vorbim aici , cu cat mai multe detalii si explicatii. Deci , ce cautam este Dana 60 King pin'ul , Exista 2 modele diferite acestea fiind king pin sau ball joint . Cele pe ball joint sunt mai putin cautate deoarece la roti mari ball jointurile au tendita de a se uza sau chiar rupe usor. Pe spate exista 4 variante: cea mai cautata fiind tot dana 60'ul, dupa care chevy 14 boltu, dana 70 (putin mai grea) si ford 9". Crane are un kit f tare pt 14 bolt care il transforma in punte viratoare. @heavy d ; unde ai tu toate jucariile astea ascunse? :wink: Dar si Dana 60 are limitele ei, chiar si cu chromoly shafts de 35 splines la ambele capete si boggere de 39.5". Erau Moser Engineering, si s-a trecut pe Yukon. Dragos iti dau un pont : jack de la CTM produce planetare 35 si 40 spline pt cei ce merg in Norvegia pe masinile ce urca pante de nisip si trec peste lacuri, masini de 1000cp. Este singurul care poate produce momentan planetare de acest calibru si le garanteaza. O numeste cryo genetica - nu mai stiu cum ps. varianta cu king pin nu este numai low pinion ( este low numai pe chevy) ford are si HP ( am una in garaj aici :) ) Tare topicul asta - se transforma in LET"S TALK SHOP !!!! misto Editat Octombrie 30, 2011 de Astral Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adikamikaze Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Daca citeam acest topic in urma cu cateva zile, eram sceptic........ dar acum sunt perfect deacord cu ceea ce spui, adica viitorul extrem va fi cu masini de 400 + cp si roti de la 40 in sus Este cu totul altceva, nimic nu ti se pare greu, dar imediat te gandesti......... Nu credeti ca in momentul in care un organizator de concurs face traseele cu 44 si sunt 6-7 sau mai multe masini de acest gen, nu se face clasa separata? Exact cum ai spus mai devreme, unde toti rup troliile vine o masina cu 44 si trece fara cea mai mica problema Am testat masina lui Bogdan si inca nu inteleg cum de (inca) nu a castigat nici un concurs cu cel putin o ora pe ziua de concurs avans fata de restul lumii Cine merge o zi cu o astfel de masina nu mai vrea altceva. KAMIKAZE OFFROAD CLUB Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
oresti Postat Iulie 11, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? Daca citeam acest topic in urma cu cateva zile, eram sceptic........ dar acum sunt perfect deacord cu ceea ce spui, adica viitorul extrem va fi cu masini de 400 + cp si roti de la 40 in sus Este cu totul altceva, nimic nu ti se pare greu, dar imediat te gandesti......... Nu credeti ca in momentul in care un organizator de concurs face traseele cu 44 si sunt 6-7 sau mai multe masini de acest gen, nu se face clasa separata? Exact cum ai spus mai devreme, unde toti rup troliile vine o masina cu 44 si trece fara cea mai mica problema Am testat masina lui Bogdan si inca nu inteleg cum de (inca) nu a castigat nici un concurs cu cel putin o ora pe ziua de concurs avans fata de restul lumii Cine merge o zi cu o astfel de masina nu mai vrea altceva. Bravo. Raspunsul este simplu si cu toate ca pare banal este pe cat de adevarat. Bogdan a cumparat un super buggy si odata adus a fost si poate (nu sunt sigur) sub impresia ca masina este pur si simplu indistructibila. WRONG !!! Merge ca atare in mod indistructibil si masina ii transmite semne de auto distructie. Daca isi schimba cat de putin stilul de mers , cea ce cred ca a inceput sa faca din ultimile discutii cu el, nu va avea competitie. Problema lui momentan este sa termine, si daca termina cu un copilot bun care il tine pe traseu , la pas nu alergat ca dementul, va termina cu ore inaintea celui de pe locul 2. Masina conteaza la fel de mult ca si pilotul ca si copilotul O echipa este alcatuita din 3 fiare calculate - pilot, copilot si masina toate la acelasi nivel pt a castiga Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Catalin.V Postat Iulie 11, 2011 Partajează Postat Iulie 11, 2011 Re: Vreau sa particip in campionat, ce sanse reale am? total de acord. Ca fapt divers ; eu in clipa de fata vand unui amic un set de dana 6o/dana70 ambele cu detroituri in ele, hubs, 35 spline inners , dana 60 fiind modelul king pin si nu ball joint, cu 4 beadluckuri si 4 boggere pe 40 la numai 5000e. Cum pare comparat cu un set de portale? Chiar si cu cele 4 roti complete, mie tot mi se pare mare cheltuiala pentru ca fac comparatia cu un set de punti de Patrol cumparate cu 500 euro cu un blocant stoc si un ARB 1000 euro si cu 1500 ai doua punti cu blocante manuale pe care arabii pun +500cp fara probleme, pot asigura un ecartament +200cm si cred ca nu sunt mai grele decat dana 60. Cam acelasi cost au puntile de G sau HDJ80 cu blocante fata/spate. Cum pentru mine puntile portale ies din discutie pentru ca nu le vad rostul, ma intereseaza de ce crezi ca sunt mai bune puntile dana decat cele de mai sus. Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate