Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Un alt fel de Samurai

Catalin.V

Postări Recomandate

Re: Un alt fel de Samurai

Ultima varianta se apropie de ce am de gind sa fac , insa e numai jumatate din idee . Nu-mi inspira prea mare incredere solicitarea doar pe suruburile pivotului . Rotile mari , masina grea , stil agresiv de condus in parcare la Selgros...

Chiar daca 'altii din state ' o folosesc , asta nu inseamna ca e si alegerea mea . Chiar daca ma complic cu buna stiinta , trei zone de fixare separate sint mult mai sigure decit una cu patru suruburi grupate .

Parerea mea .

N-am pus-o in practica din cauza ca ma saturasem de bocanit la taraboanta . Dar urmeaza , in curind ...

Eu ma gandeam la asa ceva, desi la o greutate de max 300 kg cat vreau sa obtin pe puntea fata, cred ca ar merge si unul prins doar pe suruburile pivotului.

untitled.jpg.e806d2ac62115828f0ccfd2c60cc6eb1.jpg

Editat de Catalin.V

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 212
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ma tot gandesc sa scap de amortizorul de directie ... ce ziceti ?

Aha ... ma gandesc sa scap si de mrl-uri ... se gaseste sau se poate face o piesa care sa blocheze permanent planetarele?

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Buna seara !

@ Catalin.V:

Exista de mult timp asa ceva, se cheama DRIVE FLANGE, si face si Warn, trebuie doar sapat sa vezi daca se fac si pentru puntile de Nissan.

Cat despre telescopul de la directie, cu cat masele rotilor sunt mai mari, cu atat mai mult creste nevoia de a avea chiar doua, in special daca vitezele de deplasare sunt mari. De aici, tu hotarasti...

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Pastreaza telescopul , vei merge si peste 40km/h .

Refertor la brat , strict pe puntea de Patrol - suruburile de la pivot sint prea apropiate - cam 50-55 mm - nu vad bine de loc sa reziste la forfecare , chiar si majorate la 10 mm .

Nu fi obsedat de greutate , caseta nu are chiar 20 kg . Eu am relocat-o , mutind-o mai sus si mai in fata . Maxim sus cit a permis bratul , in fata cu vreo 180mm .Desi e alta placinta ....

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Buna seara !

@ Catalin.V:

Exista de mult timp asa ceva, se cheama DRIVE FLANGE, si face si Warn, trebuie doar sapat sa vezi daca se fac si pentru puntile de Nissan.

Stii cumva daca se pot face ? Multumesc !

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Salut, Catalin !

Presupunand ca nu exista deja facute cu dedicatie pe puntile de Nissan, dupa ce dai afara maruntisurile MRL-urilor, se fac masuratori, se caute materialul necesar (Chromoly forjat la cald), dupa care se apeleaza la strung, freza si morteza. Mai e si putina lacatuserie, dar e ceva de nivelul clasei a opta.

In mod normal, o drive flange de-asta arata cam asa:

http://i56.tinypic.com/2vdinit.jpg

Cele noua gauri mari din margine sunt pentru usurare, cele trei filetate sunt pentru prinderea viitorului capac.

Si mai aveai o intrebare dincolo, la "Non Grata". ATLAS II, c-o fi cu doua sau patru viteze, stie sa comande fiecare punte in parte din levierul aferent. la fel si Dana 300, daca o convertesti la Twin stick (doua leviere separate), adica asa cum am facut eu.

La ATLAS poti sa optezi pentru leviere direct pe cutie sau prin cablu, si le montezi unde vrei.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

ATLAS II, c-o fi cu doua sau patru viteze, stie sa comande fiecare punte in parte din levierul aferent. la fel si Dana 300, daca o convertesti la Twin stick (doua leviere separate), adica asa cum am facut eu.

La ATLAS poti sa optezi pentru leviere direct pe cutie sau prin cablu, si le montezi unde vrei.

Stima,

Dragos

Atlas e un reductor universal sau provine de pe un model de masina? Pare o piesa compacta si foarte rezistenta ... are 2 trepte adica greu-usor sau 2 trepte pe greu ... dar cel cu 4? Faina si posibilitatea de a decupla spatele.

Drive flange in forma de mai sus chiar daca pare grea , e bullet proof ... imi e greu sa cred ca o pot face in felul asta, dar poate pot sa folosesc piese din mrl pentru a face una ... tre sa desfac unul mai intai sa vad ce se poate face.

Desi nu am vazut pana acum, sunt curios daca exista Patrol 4X4 fara mrl-uri din fabrica, asa cum sunt unele Suzuki si probabil si alte marci.

Editat de Catalin.V

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Salut, Catalin !

Din punctul meu de vedere, MRL-urile nu au ce cauta pe masini de care se trage peste 50% din timp in teren. Si eu o sa renunt la MRL-urile de pe Dana 60, care va fi pe fata la un moment dat, si exact cu cea din poza o sa le inlocuiesc.

Referitor la ATLAS II, treaba e cam asa: nu vine de pe nici o masina, ci pur si simplu este un reductor construit de oameni inteligenti, care au hotarat sa produca ei insisi ceea ce aveau nevoie, si nu sa modifice ceva deja existent.

Se poate comanda in varianta cu doua trepte, avand la alegere raportul treptei mici, care poate fi 2 la unu, 3 la unu, 3.8 la unu, 4.3 la unu sau 5 la unu. Primele trei rapoarte exista in configuratia standard sau heavy duty/competition, ultimele doua doar standard.

Deasemenea, se poate comanda cu iesirea de cardan fata pe dreapta sau pe stanga, cu diverse numere de splines pe axul de intrare, cu doua tipuri de axe de iesire (splines) catre fata, cu diverse tipuri de yoke pentru ambele iesiri (fata si spate, pot fi diferite, daca vrei), cu cupla pentru vitezometru de doua feluri (mecanic sau electronic), sau chiar fara cupla, etc. Plus o gramada de tipuri de shifter-uri.

Versiunea cu patru trepte, este ca si cea cu doua trepte, cu urmatoarele chestii in plus: pe langa treapta de "mare", care este de unu la unu, mai are trei trepte de "mic", in doua versiuni de configurare:

- 2 la unu, 2.72 la unu, 5.44 la unu

- 2.72 la unu, 3.80 la unu, 10.30 la unu

Este putin mai mare, carcasa este de aluminiu, ca si la cea cu doua trepte, sase roti planetare, etc. Momentan, versiunea cu patru trepte nu se mai construieste, se fac niste modificari, si pana se vor testa si scoate pe piata, treaba este on hold, adica in asteptare.

Mai multe amanunte aici:

http://www.atlas-tc.com/atlas4sp.html

http://www.advanceadapters.com/products/atlas-4-speed/

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Daca ajungi sa folosesti piese din MRL , atunci rezultatul invariabil va fi un MRL permanent blocat , cu sau fara mecanism . Nu prea cred ca e mare opera , dar cred ca va tine rezonabil ( tinind cont de faptul ca se folosesc in teren pe masinile stock , deci mai grele .

Alta solutie ar fi sa gasesti MRL manuale ( defecte , ieeeftine ) , pe care sa le blochezi permanent , renuntind la mecanismul de decuplare .Va trebui sa le faci si un capac .

Flansa de angrenare directa nu e neaparata nevoie sa fie grea , si nicidecum masiva . Inspira-te dupa cea de IMS.

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Incerc sa duc cat mai multa greutate pe spate astfel:

- puntea fata sta mai in fata 35 cm comparativ cu puntea spate 15 cm ;

- radiatorul va ajunge in spate;

- troliul, rezervorul si roata de rezerva vor sta in spate;

- capota din fibra.

Mai am in plan o directie full hidraulica care ma poate scapa de caseta de Patrol, de bara de directie precum si de bucata din fata a sasiului.

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Nu-ti trebuie neaparat o directie hidraulica , poti folosi caseta de origine montata din fata rotii in spatele rotii si bara de directie ( din fata ) legata cu un pivot de bara de conexiune ( din spate , dintre roti ) .

Incomparabil mai ieftin , cu piesele pe care deja le ai , si ceva munca .

Sistemul care poate fi aplicat si la directia hidraulica ( pistonul in spatele puntii , ansamblu piston inlocuieste bara de conexiune , puntea poate tine fara probleme bridele sau placa pentru piston , mai trebuie bielete reglabile stg-dr ).

Link spre comentariu

Nu-ti trebuie neaparat o directie hidraulica , poti folosi caseta de origine montata din fata rotii in spatele rotii si bara de directie ( din fata ) legata cu un pivot de bara de conexiune ( din spate , dintre roti ) .

Incomparabil mai ieftin , cu piesele pe care deja le ai , si ceva munca .

Sistemul care poate fi aplicat si la directia hidraulica ( pistonul in spatele puntii , ansamblu piston inlocuieste bara de conexiune , puntea poate tine fara probleme bridele sau placa pentru piston , mai trebuie bielete reglabile stg-dr ).

Teoretic o caseta de directie (de dreapta) ar merge montata in spatele puntii cu bara de directie lagata de bara de conexiune, cu bara de conexiune ridicata deasupra grupului. Practic cred ca va trebui montata pe interiorul sasiului si nu va avea loc de suportul de motor sau altceva. Oricum solutia pare mai sigura dar ,desi stiu ca a mai fost folosita, pana la urma s-a renuntat in favoarea casetei in fata puntii. Si cu pistonul hidraulic e o problema asemanatoare ... cu toate ca poate fi pus in spatele puntii, marea majoritate il pun fata.

E interesant daca stie cineva de ce.

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Motorul BMW suna foarte fain pe Samurai, vibreaza putin si invarte fara probleme 35-urile chiar si cu rapoartele stoc in reductor ... pe greu merge insa mult prea repede, asa ca 6.5/1 in reductor cred ca o sa dea bine. Flex are ca la balamuc si sunt cat se poate de multumit de alegerea arcurilor ... sunt tari dar suficient de elastice. Acum ar fi trebuit doar azot in telescoape si un prim test ... pacat ca pompa de benzina externa si-a dat obstescul sfarsit la doar cateva zeci de minute de functionare.

Editat de Catalin.V

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare