Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Supravietuire

Postări Recomandate

Re: Supravietuire

Intradevar , ca utilizator de arc , doresc sa scot in evidenta unele aspecte. Arcul , asa cum il cunoastem noi , nu este tocmai un reper de fiabilitate si nu iti da mare autonomie.

Arcurile moderne au corzi foarte sofisticate. O coarda rupta ...si in veci de-a pururea nu mai ai cu ce sa o inlocuiesti ..in caz de supravietuire. Sagetile sunt o alta provocare. Precizia tragerii este direct proportionala cu calitatea si geometria sagetii. Echilibrarea , lungimea , eventualele mici imperfectiuni , fac ca o tragere la peste 15-20 metri sa fie un hazard.

Sigur , in filmele moderne , gen Arcasul ( o porcarie jalnica daca ma intrebati poe mine ) , trage ala si cu ochii inchisi la 500 de metri si lasa musca fara urmasi. Exemplul dat de producatori se adreseaza , evident , imbecililor .

PE vremuri , umblau aia cu matele si tendoanele de vite/cai la ei , fire de in si canepa si impleteau la ele de ii lua gogoiu' pana le iesea de o coarda noua , in caz ca se rupea aia veche , sa aiba cu ce schimba. Daca nu aveau , arcul devenea un bat stramb si inutil .

In realitate o sulita este o arma mult mai utila si iti confera o mare autonomie. Are multiple intrebuintari.

Va sugerez cutitele Cold Steel , gama bushman care pot deveni niste sulite de nadejde , buna la pescuit , la aparat , la agatat fructe aflate pe ramuri inalte .

O alta gaselnita buna ( cu conditia sa o ai la tine ) este o lopatica de infanterie din al doilea razboi mondial cu coada fixa . Gasiti pe okazii la niste preturi de jena ( eu am luat doua cu 25 ron/ buc , plus transportul prin posta romana ) .

Otelul este ....de vis . Am una pe care o folosesc la sapat ( am detector de metale si este mica , usoara ...si extrem de rezistenta. I-am ascutit cu flexul toate cele trei muchii si ....sap , tai radacini , fac aschii , tai lemne , arunc la tinta ,... este o redutabila arma de atac si aparare . Recomand cu caldura . Nu cumparati porcarii din acelea rabatabile. Nu fac doi bani .

Fa-i o poza ( la lopatica ) sunt curios a mea o fi la fel?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 276
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da o cautare pe gogu dupa " lopatica infanterie okazii " ...si vezi articolul care costa 25 Ron . Sincer , mi-e lene sa fac o poza , sa o vars in socotitoare ...si sa o postez pe site , dar este usor de gasit pe net.

Si un accesoriu super pentru lopatica minune , este o clema pentru purtat scule care se prinde la curea . Am gasit azi in Dedeman cu 21 ron .

Editat de JurasikMan
Link spre comentariu

Am gasit solutia salvatoare... .

În groapa data, bag o groapa si mai mare în care sa intre tot. ...inklusiv CHUCK NORRIS :wink:

An nou fericit.

:Gr

P.S.: Apropós lopata:

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?37320-Lopata&highlight=lopata

Editat de Patrolator

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

Danke! aia e...asa am si eu una ca cea din cautare. E buna, o tin in masina pt ca sap dupa rame toata primavara-vara-toamna si e tare indemanatica la toate cele. Am fript chiar si file de somn pe ea:grin:

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

cu ce se hrănesc soldații?

ia vedeți, poate găsiți idei noi

:)

iaca și traducerea pentru cei mai comozi

Alea americane sunt chiar bune...cel putin la inceput. Dupa 6-7 zile te cam saturi si de ele. Am mancat si pachetele italienilor, merg si alea dar daca ai de ales tot alea "americanesti" sunt mai bune. N-am incercat pachetele de la francezi alea chiar ca par a fi ceva mai rafinate:ha::ha::ha:

Alte idei despre ce mananca soldatii n-as putea sa iti dau in afara de :4079862908: de acasa si regulamentarul F...I :fk2:fk2:fk2. Nu mai lucrez in armata din 2007 dar despre mancarea din armata inclusiv pachetele cu conserve pe care le primeam la unele misiuni mai lungi sau in aplicatii si taberele de antrenament iti pot spune atat: ORIBIL:bleah

LE: a nu se confunda taberele de antrenament militare cu taberele scolare sau de creatie, muzica folk sau altele. Intr-o tabara de 2 saptamani ( de ski -iarna sau de munte-vara) pierdeam cel putin 4-5 kg.

Editat de Cornel4x4
Link spre comentariu

ei...

vrei să știi ce mâncau soldații români (de elită, la norma 9 de hrană) acum mai bine de 30 de ani?

:ha:

Dacule, poate ar trebui sa specifici la care "meniu" te referi: la cel obisnuit, din cazarma sau la cel "de campanie"... :grin:In plus, erau mai multe unitati "de elita", atat la fortele terestre cat si la marina sau aviatie... si aceeasi "norma 9" era definita diferit la fiecare in parte (din ce imi mai aduc eu aminte, cei mai "bine hraniti" erau scafandri de lupta):wink:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

meniul de la cazarmă era parfum... nici acasă nu mâncai mai bine ca la cantina cu împinge tava de la parașutiștii de la buzău

(la scafandri era post mai mereu, iar ei erau mai puțin de o duzină)

în schimb, când plecai din unitate, in orice misiune, dislocare, tabere speciale etc, era jale...

pesmeții erau comestibili, da, dar doar dacă aveai ceva lapte să-i înmoi :wink:

e drept, varietatea de conserve te punea în dilemă - să mănânci conserva ovală de pește ori pe cea mai înaltă, de carne de vită cu grăsime? De multe ori, o alegeai pe cea de vită, grăsimea aia dădea luciu la bilgheri și făcea mai maleabile toate efectele din piele...

eh, atunci am înțeles conceptul de "supraviețuire":

să știi să deosebești pălăria șarpelui - varianta comestibilă, să găsești ciupercile de rouă, cât de bun e măcrișul sau bulbii de brândușe, ce bine face patlagina la picioarele omorâte de marșuri sau coaja de mesteacăn la gleznele sucite și câte și mai câte...

acuma, cât timp cari în mașină bidonul cu apă și măncare, "supraviețuirea" se reduce la montatul cortului, la modalitatea de încălzire a apei pentru duș și la consumul becurilor pentru mesele nocturne

:ap

Link spre comentariu

era undeva mai pe la inceputul acestui topic, sau pe altul similar, o idee: cineva trimite un SMS cu coordonate sau locatie ... cine primeste coordonatele/locatia are la dispozitie sa ajunga acolo o ora / o zi ...sau ceva de genul... exercitiu ptr "bug out" cum ar zice englezii... e de scurta durata chestia asta, dar iti arata imediat ce slabiciuni ai...

in rest, cum zice colegul mai sus, e o chestie de care conserva o preferi :grin:

sau un alt scenariu... destul de plauzibil ptr Bucuresti (si nu numai)... in caz de cutremur, "za cutremurul"... cat timp rezistati fara curent, telefon, fara apa curenta, fara incalzire...in propriul apartament...sau vorba aia, intr-un garaj (nu zic sa pui cortul in Cismigiu ca probabil luati amenda :grin: )...dar ca exercitiu... se poate face acasa... la fel, rugati pe un prieten sa aleaga el o data cand sa va transmita ca "e cutremur", preferabil in weekend, cand aveti timp...si stati un weekend in casa fara telefon, scoateti siguranta din panoul electric, opriti apa... asa de curiozitate, sa vedeti cum e :banana

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu

era undeva mai pe la inceputul acestui topic, sau pe altul similar, o idee: cineva trimite un SMS cu coordonate sau locatie ... cine primeste coordonatele/locatia are la dispozitie sa ajunga acolo o ora / o zi ...sau ceva de genul... exercitiu ptr "bug out" cum ar zice englezii... e de scurta durata chestia asta, dar iti arata imediat ce slabiciuni ai...

in rest, cum zice colegul mai sus, e o chestie de care conserva o preferi :grin:

sau un alt scenariu... destul de plauzibil ptr Bucuresti (si nu numai)... in caz de cutremur, "za cutremurul"... cat timp rezistati fara curent, telefon, fara apa curenta, fara incalzire...in propriul apartament...sau vorba aia, intr-un garaj (nu zic sa pui cortul in Cismigiu ca probabil luati amenda :grin: )...dar ca exercitiu... se poate face acasa... la fel, rugati pe un prieten sa aleaga el o data cand sa va transmita ca "e cutremur", preferabil in weekend, cand aveti timp...si stati un weekend in casa fara telefon, scoateti siguranta din panoul electric, opriti apa... asa de curiozitate, sa vedeti cum e :banana

Aici după ciclonul din 2011 nu am avut curent vreo 2 săptămîni, am carat la canistre de benzina pentru grupul electrogen de mi-am amintit de "epoca de aur"!!!!!

Cind uitam sa ne jucam incepem sa imbatrinim...
Link spre comentariu

“Dacă lucrai bine şi împlineai norma îţi mai adăugau o sută de grame de pâne. Căuta fiecare să lucreze cât mai bine pentru suta ceia de grame. La zece zile îţi da taloane, adică îţi da dreptul să poţi cumpăra un chilogram de pâne, câte o sută de grame la fiecare zi. Când primiam chilogramul cel de pâne, îmi păria că e o zi de sărbătoare mare, căci putia să mănânce copiii o bucăţică de pâne mai mărişoară. Mi se rupia inima când venia timpul de mâncare. Împărţiam fărămătura ceia de pâne, a mea şiapte sute de grame şi a celor doi copii câte trei sute. Un chilogram şi trei sute de grame trebuia să le împărţesc în trei părţi, dimineaţa, la amiazăzi şi pe seara, aşa că ni să vină cam patru sute de grame de pâne, la trei suflete la o mâncare. Îşi poate închipui orişicine cum era mâncaria aceia. Le dam câte o fărămătură de pâne la copii şi ei o ţiniau în gură şi o sugia ca pe o bomboană. Le păria că aşa mai bine au să-şi aline foamia. Se uitau la mine cu nişte ochi galişi şi plini de lacrimi şi-mi spuniau, mama, tare ni-i foame. Eu mă întorciam din faţa lor, căci mă năbuşiau şi pe mine lacrimile şi nu le putiam răspunde nimic. Eşiam afară, mă ştergiam de lacrimi, stam puţin să nu mă mai cunoască ei că am plâns şi veniam înapoi la ei şi ne mângâiam unu pe altu, lasă că poate mâne mai găsim ceva şi îţi mânca oliacă mai mult”.

Ca sa intelegeti ce inseamna supravietuirea cititi cartea "20 de ani in Siberia-Amintiri din viata" scrisa de Anita Nandris-Cudla,de acolo provine fragmentul.

http://filme-carti.ro/carti/20-de-ani-in-siberia-amintiri-din-viata-de-anita-nandris-cudla-35772/

Asa cum au mai spus colegii pe aici psihicul te tine in viata,nimic altceva,restul sunt paliative - prin urmare daca te lasa "mansarda" vei folosi cutitul frumos sau arcul sau pusca doar pentru propria jugulara.

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

meniul de la cazarmă era parfum... nici acasă nu mâncai mai bine ca la cantina cu împinge tava de la parașutiștii de la buzău

:ap

Asta e singurul loc din toata cazarmile unde am mancat norma 6(de parasutisti) asa cum trebuie. Asa a fost la Buzau si inainte de revolutie si dupa atunci cand a intrat societatea comerciala (nu mai stiu cum ii zicea patronului) Cred ca e singurul care avea grija ca masa parasutistilor sa fie masa si nu rahat ca in alte parti. Plus servire ca la restaurant( asta nu mai e nicaieri in nici o cazarma - adica ospatarite:grin::grin::grin: in unitate militara. Acum nu mai stiu cum e ca de.... ce-a fost a fost, mi-a placut meseria dar cam prost cu banii asa ca am trecut la alte activitati mai profitabile.

Link spre comentariu

...Plus servire ca la restaurant( asta nu mai e nicaieri in nici o cazarma - adica ospatarite:grin::grin::grin: in unitate militara. Acum nu mai stiu cum e ca de.... ce-a fost a fost, mi-a placut meseria dar cam prost cu banii asa ca am trecut la alte activitati mai profitabile.

Nu fi atat de sigur, si in Academia Trupelor de Uscat din Sibiu (U.M. 01512) am avut placerea ca si soldat sa fiu servit la masa de ospatarite :wink:

:club: :j [fulgu]
Link spre comentariu

si eu cred ca este foarte bine sa cunosti cum sa te ajuti de ce iti ofera natura, de exemplu apa in care se fierbe coaja de salcie tine loc de aspirina.

Despre ciuperci imi este frica trebuie sa le cunosti foarte bine si sa le si culegi foarte atent, am un amic la munte care culege ciuperci de 40 de ani, el are 50, si anul trecut era sa isi omoare sotia.... a cules si se pare ca printre ce a cules se afla si una sau mai multe infestate :((( deci mare grija la ciuperci.

Link spre comentariu

Ciupercile le verifici relativ simplu: nu te atingi de alea care au culori tipatoare, iar din cele care ti se par "normale" iei o bucatica mica din palarie si o rumegi un pic intre buze-varful limbii: daca in 5-10-20 secunde simti iute - scuipi si arunci si ciuperca.

Nu m-as baza pe testul propus de tine! Citeste acest articol: http://ziarullumina.ro/sanatate/intoxicatia-acuta-cu-ciuperci-otravitoare ... si apoi mai povestim, probabil ca te vei razgandi in privinta eficientei testului tau.

:club: :j [fulgu]
Link spre comentariu

http://ciupercomania.blogspot.com/2013/09/buretele-viperei-amanita-phalloides.html

nu are culori tipatoare, poti sa o mesteci in gura linistit si nu o sa simti nici un fel de intepatura.... dar daca mananci UNA, o sa fie si ultima

in octombrie am fost internat pentru ca am cules 2 bucati dinastea, (Astral si Semaca stiu cazul), ca norocul ca nu am mancat din ele, acestea erau frumos fierte impreuna cu altele si pregatite pentru congelator.

Si asta pentru ca cineva "cu experienta" le-a privit si a spus ca sunt de fapt cuci de toamna tineri, abia a doua zi, pentru ca aveam indoielile mele, am intrebat si o alta persoana care a identificat-o rapid dupa descriere si dupa ce am gasit-o impreuna cu el pe internet si am recunoscut toate amanuntele mi-a venit rau... practic mai aveam cateva zile de chin...

Colegilor, daca nu cunoasteti si recunoasteti SIGUR o ciuperca, nici nu o atingeti, se moare greu de foame, dar ABSOLUT SIGUR SI REPEDE de la ciuperci otravitoare. NU este de gluma. Iar daca va intoxicati la dracu in praznic in "natura".... sansele sa aveti probleme GRAVE sunt mult mai mari decat daca le mancati intr-un oras cu spital...

Iar cei care dau sfaturi in chestiuni de care nu au habar sau nu le pasa .... e bine sa ii ocoliti in orice domeniu...ca si chestie de supravietuire.

Editat de soimu`
  • Like 1
forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Am editat postul, mi-am dat seama ca a fost o tampenie. Edy te rog sa il modifici si sa stergi partea care poate ar induce pe cineva in eroare.

In copilarie am fost de multe ori la ciuperci cu bunica-mea si cu alti copii, sa culegem ciuperci pe care le cunosteam, iar cand aveam dubii asa le testam.

Acum le cumpar si eu din supermarket, si asa e cel mai safe pentru majoritatea.

Link spre comentariu

Despre ciuperci imi este frica trebuie sa le cunosti foarte bine si sa le si culegi foarte atent, am un amic la munte care culege ciuperci de 40 de ani, el are 50, si anul trecut era sa isi omoare sotia.... a cules si se pare ca printre ce a cules se afla si una sau mai multe infestate :((( deci mare grija la ciuperci.

Din păcate pare a fi imposibil de identificat ciupercile 100% din cauza multitudinii de specii, stadii de dezvoltare, hibrizi etc. Sint destul de frecvente cazurile de tipul asta cind oameni cu experiența de ani de zile se intoxica, de multe ori fatal! Daca cei cu experiența pățesc asta, noi astia care mai mult pe calculator decit prin pădure nu avem prea multe șanse!

• Like 1
Cind uitam sa ne jucam incepem sa imbatrinim...
Link spre comentariu

Din păcate pare a fi imposibil de identificat ciupercile 100% din cauza multitudinii de specii, stadii de dezvoltare, hibrizi etc. Sint destul de frecvente cazurile de tipul asta cind oameni cu experiența de ani de zile se intoxica, de multe ori fatal! Daca cei cu experiența pățesc asta, noi astia care mai mult pe calculator decit prin pădure nu avem prea multe șanse!

Regula nr.1 a culegatorului de ciuperci: ce nu esti sigur 100% arunci, indiferent cat de apetisant arata.

Pe langa asta trebuie sa stii cum se pregatesc diversele soiuri.

Experienta proprie: cules niste ghebe splendide, puse cateva minute pe jar cu putina sare si slaninuta. Au fost un deleciu, dar cine s-a invartit toata noaptea, cu mancarimi pe tot corpul? Facand sapaturi am aflat ca acest soi de ciuperi trebuie fierte (tratate la peste 100 grade cel putin 20 min).

Editat de ctinu
Sa cunosti, sa vrei - vei putea face !
Link spre comentariu

Eu am incheiat mai demult capitolul ciuperci culese , in favoarea celor cumparate , chiar daca aroma si gustul sunt incomparabile .

In zona in care am copilarit ( Suceava ) era o treaba obisnuita culegerea ciupercilor din padure , facand parte din alimentatia obisnuita a localnicilor ( sat mic , cu padurea peste el ) . Normal ca am invatat si eu , de la batrani si copii , si am mancat multe , cat pentru trei vieti . Dar , timpul a trecut si unele ciuperci s-au corcit ( si nu m-a atentionat nimeni ) , urmarea fiind ca aproape am mierlit-o ( cand am ajuns intr-un tarziu acasa am aflat ca batranii deja pregateau de colaci si galeti ) .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

• 4 luni mai târziu...

Salut. Va provoc la o dezbatere pe tema supravietuirii.

Scenariu

Va ingropati undeva intr-o locatie secreta, unelte, scule si alte obiecte care sa va asigure supravietuirea voua si familiei voastre in situatia in care ar trebui sa va izolati sau sa va refugiati pentru o perioada nedefinita (ani de zile). Groapa are 2m x 1m x 1m, adica 2 metri cubi.

Intrebare

Ce ati pune in acea groapa?

Incep eu primul:

haine groase

saci de dormit

cateva neoprene

cort

topor

cazma

tarnacop

fierastrau de taiat lemne

sarma otel de 1mm

ciocan

cuie

un sul de celofan de calitate

patent

cutite

multe brichete pentru aprins focul

amnar

ceva oale de gatit si tacamuri

medicamente cu durata de viata mare (ce antibiotic si ce antiimflamator o avea oare durata de viata mai mare?)

hartie si creioane de scris

una sau doua pusti cu aer comprimat pentru vanatoare si multe alice de rezerva

multe ustensile dar mai ales ace si guta pentru pescuit

panou solar

lanterna sau lampa cu leduri

harti de hartie ale imprejurimilor

franghie sintetica

Ce altceva ati mai pune voi in groapa? :grin:

Am crezut ca nu mai zici franghie sintetica. As mai pune si sarma mai subtire, chiar daca are durata de viata mai mica, insa unele chestii sunt mult mai usor de legat cu o sarma subtire. Nu uita busola si niste cutite bune, hartile, toate hartile pe care le gasesti, poate un manual de identificat ciuperci si alte plante, cateva truse medicale, sau continutul lor, pentru a economisi spatiu. Apropo de asta, antibioticele sunt cam ciudate cu durata de viata, in mod particular cu toleranta noastra. In locul lor, sau in completarea lor, daca vrei, as pune o cantitate serioasa de tuica de prune si cartea de care ziceam, daca include si plante medicinale. Nu uita niste ceasuri, radiouri, poate si niste walkie-talkie, daca esti cu familia, insa pe cat posibil evita folosirea lor, pentru ca pot fi interceptate convorbirile. A, si sfoara sintetica, 4mm, pune mai multa :)

armele de ce sa fie cu aer comprimat? ....

cel mai iportant - o instalatie de filtrare si purificare a apei cu consumabile de rigoare

pentru vanatoare m-as orienta mai degraba pentru ceva arc sau arbaleta care sa poata functiona si cu sageti manufacturate, as mai adauga si ceva capcane si laturi pentru vanat.

o mare rezerva de sare ... ca sa am cum sa conserv cat de cat carnea plus condimente cat mai rezistente in timp (si la umezeala)

La chestii de genul asta insa cel mai important este sa ai capacitatea de ati proteja "depozitul", in caz de ceva pur si simplu toti supravietuitorii vor deveni dusmanii tai ... si nu cred ca vor fi multi care vor avea scrupule sa-ti suceasca gatul pentru asemenea comori.

Protectia cel mai bine o faci prin discretie ....

Arbaletele, in mod special cele moderne, au putere de tragere foarte mare, si in general functioneaza cu sageti din fibra de carbon, sau alte nebunii dinastea, iar orice alt tip de proiectil se va distruge la tragere si risti sa te ranesti grav. As prefera un arc clasic, scurt, chiar daca puterea este mult mai mica, insa daca te multumesti cu un fazan pe foc, va fi suficient. Filtrare sau tablete de purificare, da! Mai sunt si alte modalitati de filtrare sau purificare a apei, merita cautat. Si tot la capitolul apa, as pune si niste pungi dinalea in care se poate stoca apa, daca stii ce zic.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare