Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Reguli de off road...

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 years later...

Re: Reguli de off road...

Ca si iubitor de natura si activist in domeniul protectiei acesteia de o viata, pot sa zic ca o regula foarte importanta ar trebui sa fie sa se evite pe cat posibil trecerea prin zone unde nu exista urme de roti si crearea unora noi. Sunt destule drumuri prin paduri si pe dealuri, suficient de abrupte, de noroiase si de ce vrea fiecare pentru a se face unele noi. Bine, nu se poate respecta mereu, uneori esti nevoit de situatie (o portiune de drum rupt sau chiar impracticabil), dar ar fi bine sa nu se faca treaba asta de placere.

Un mare minus e pentru cei care incearca asa, fara rost, sa urce pe dealuri inierbate pe care nu sunt drumuri si pe care le lasa facute muci dupa ce lasa urme de derapaj, in genul cum au ajuns pasunile din jurul cabanei Ciucas dupa ce s-a facut drumul sau cum a ajuns toata creasta muntilor Tarcu, de se vede si din satelit. E drept, cei mai mari iubitori de astfel de abuzuri sunt mai mult ATV-istii si enduristii.

Intr-o viata pe munte mi-a fost dat sa vad si off-roaderi care ajungeau pana in varfuri de munte unde se opreau, admirau, faceau niste poze si plecau fara sa faca tot muci si sa-si ambaleze motoarele aiurea, dar din pacate destul de multi si de categoria opusa care intelegeau sa transforme o poienita frumoasa si linistita in traseul lor de trial.

Ce e pacat e ca atata timp cat practicile astea ale unora raman foarte vizibile, ele deranjeaza si miscarea ONG-urilor de mediu care va fi si mai mult intaratata sa obtina interdictia intrarii motorizate in cat mai multe zone. Si va asigur ca sunt unii foooarte hotarati. Mult mai bine ar fi sa se organizeze cat mai multe iesiri pentru ecologizare in zone greu accesibile, actiuni umanitare in zone izolate sau calamitate, ajutor acordat in organizarea de diverse evenimente montane: maratoane, concursuri si altele ce necesita de exemplu transportul de hrana si bauturi in zone izolate. Si toate acestea ar trebui sa fie prezente in mass-media si pe internet, ca sa inteleaga unii ca nu toti ce fac off-road sunt oameni distrugatori si ca multi sunt adevarati iubitori de natura.

• Like 2

Sperantele de a fi perceputi offroaderii ca un ajutor si o unealta in caz de necesitate e cel putin palida , extrem de multi oameni traiesc cu capul intre urechi si asta le e toata lumea - dar se considera buricul pamantului si ar judeca pe oricine si orice dupa inspiratia momentului si starea lui de spirit , inlocuind realitatea dupa bunul plac . Parerea mea e ca majoritatea nu agreeaza masinile vechi care strica drumurile , fac fagase in zapada iarna pe drumuri de nu mai pot merge ei cu Golf , Logan etc ... , apar cu ochi iscoditori peste tot unde se pescuieste electric sau se taie padurea fara sa lase nici un arbore reproducator ( chiar daca nici copii lor nu vor mai prinde nici un oblete sau nu va mai fi never-ever padure ...la fel cu ce-a fost ) ...dar , cu o bere in fata si cu o tigara in gura pot vota tacticos o interdictie pentru masini de teren ... desi nici nu au idee ce-i aia ... Actiunile umanitare sunt binevenite , poate , in campania electorala ...

Actiunile de impadurire , ecologizare , supravegere a naturii nu cred ca voi vedea prea devreme popularizate , desi sunt imperios necesare . Romanii nu au nici o experienta si in mod sigur nici o pofta de a avea initiative in acest sens , desi exemplele abunda - in tarile civilizate populatia ajuta voluntar ( la cererea unor organizatii in domeniul studiului naturii ) la culegerea informatiilor , activitate care se desfasoara pe perioade lungi sau extrem de lungi ... dar , se bazeaza pe alta ... lume ... la noi ... un mare CANCI , NIMIC , ZERO , desi nu ar fi mare lucru sa aduci in atentie faptul ca traim intr-o tara minunata si ar trebui sa deschidem ochii catre natura , sa privim cu un minim efort verdele din jur . Probabil ca ar ajuta foarte putin la schimbarea ideii actuale a unor minti ruginite , dar ar ajuta enorm la responsabilizarea viitorilor adulti .

Imi doresc sa prind si eu ziua in care sa aiba Romania zone naturale protejate in adevaratul sens al cuvantului . Abunda si exemplele in care unii s-au ars tare de tot , dar in continuare sunt trecute cu vederea ... iar vocile care atrag atentia ca vom ajunge un desert rasuna in gol ca o lumanare intr-un cimitir incetosat . Sunt mult mai interesante accidentele cu sfartecati , vesnicul ping-pong politic , pupezele si pupezoii , filmele indiene si telenovelele ....

Si ce aste cel mai regretabil este ca nu se face nici un efort pentru a se incerca macar ca noua generatie sa poarte impregnata in educatie grija si respectul pentru mediu si viitor . Probabil ca vom deveni peste cateva generatii un exemplu negativ ... pentru cei care vor depune mari eforturi sa reimpadureasca si sa repopuleze munti . Daca asta se va intampla s-o faca americanii , canadienii , japonezii .... eu personal n-as avea nici un regret - patriotismul care a ignorat intr-un mod absolut cronic tot ce inseamna valori naturale pe mine ma face sa ma rusinez , nu sa-mi ofer bratul sa tin drapelul sus ...

Dintre toti cunoscutii mei care ar putea avea oarece tangente cu natura cred ca nu pot arata cu degetul trei persoane care nu ar rani natura din nestiinta sau indiferenta . Restul ( cati as putea sa cunosc ca un simplu om ... oare sunt cateva sute de persoane pe lista ? ...) se incadreaza cu mult succes in categoria 'dupa mine potopul' ... Tare nasol , parerea mea ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

acum sa o luam altfel....cate campanii de impadurire sunt intr-un an...si ce mediatizare li se face?

cate ONG-uri ne-au cerut ajutorul?

extrem

de putine...in ambele cazuri

daca te apuci si faci impaduriri pe barba ta...iar nu-i bine...sar astia de la romsilva de cur in sus trei etaje......

sa continui?:grin:

Prin zona unde muncesc relativ frecvent ( Vrancea-Buzau ) sunt nevoit sa stric multi puieti de nuc , pe care oamenii locului ii ignora total - dar nu si eu . Pun mana si adun tot ce pare viabil si dupa ce termin treaba si vin acasa , in cel mai scurt timp posibil ma duc sa-i plantez in lunca Siretului , in locuri care par potrivite . Am plantat chiar si vara cand e foarte cald , si la locul potrivit unii au rezistat eroic - le-au cazut frunzele dar au infrunzit iar din mugurul apical ... Cine m-a gasit la plantat m-a privit cam lung , iar padurarul mi-a zis ca oricum e inutil ... ca motorina costa mai mult decat voi scoate din nuci , daca voi scoate si oricum nu voi avea dreptul sa culeg nuci din padure etc ...si sa scot masina din padure ca sa nu ma amendeze !

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use