Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

BULLBAR - ESTE LEGAL?

lucas

Postări Recomandate

Re: BULLBAR - ESTE LEGAL?

nu stiu cum functioneaza asigurarile in Romania , dar in UK trebuie sa ii instiintezi daca faci o modifcare sa iti accesorizezi masina cu ceva nou, caz in care prima de asigurare va fi recalculata. in unele cazuri valoarea primei se poate dubla . in aceiasi ordine de idei, daca esti implicat intr-un accident si se constata ca asiguratorul nu stie ca tu ai un bullbar pe masina asigurarea devine nula si tu esi bun de plata , ca s-a nu mai vb de faptul ca e caz penal. Nu vreau sa fiu inteles gresit , eu sunt pt bullbar. Am deschis accest topic pt a afla cum stau lucrurile in Romania.

Polemica, din cit am inteles ,se aplica numai masinilor fabricate dupa aprilie 2007.

ONE LIFE LIVE IT!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 146
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In Romania nu sunt interzise. Iar la asigurari daca ai instalat bull-bar si se fac poze cu el , in caz de accident se despagubeste si bull-barul.Daca faci asigurare fara bull-bar si il instalezi ulterior nu vei fi despagubit in caz de accident pentru plata acestuia. Restul pieselor se despagubesc normal. Asta e sigur la Alianz.

0745634366
Link spre comentariu

Vizitator nanuk

bull bar nu este o inventie pur australiana ci africana. veterinarii,rangerii si braconierii ce se indeletniceau cu treburi in africa au inventat (de nevoie) o structura de tevi care fereau radiatorul de coarnele bovinelor.de aici si denumirea.

http://i153.photobucket.com/albums/s210 ... llbar2.jpg

australienii, baieti destepti cu spirit intreprinzator, au perfectionat conceptul si l-au facut popular.practic toata lumea vinde un winch bar caruia toti ii spunem bull bar.

cat priveste pericolul pe care in reprezinta pentru pietoni, e discutabil, ca orice lucru impus de UE in ultima vreme......

se comercializeaza fara probleme in UE dar vanzatorii (ca persoane juridice) sunt OBLIGATI sa mentioneze ca sunt interzise circulatiei pe drumurile publice (ca si in cazul gumelor,suspensiilor,tobelor, etc).

in iubita noastra patrie sunt interzise teoretic pentru ca modifica parametrii de gabarit al masinii si (teoretic) fiecare ar fi obligat sa mearga la RAR si sa omologheze acaretul in noua forma. La RAR ar lua probabil bot.

Link spre comentariu

parerea mea e ca un bullbar bine gindit iti ofera citeva avantaje in teren:

- puncte de sprijin pentru high-lift pentru ca nu tot timpul il poti pune pe capetele sasiului

- punct de sprijin si protectie la coboririle in mal, la caderea de pe pietre, la indepartarea diverselor obstacole usoare

- air tank (in functie de preferinte poate fi si water tank)

- protectie troliu si radiator

- suport pentru aportul de greutate (hita-hita ca poate prinde roata :) )

doamne fereste, in caz de accident, oricum ii bagi sasiul in gura aluia din masina mica, asta daca n-ai peste 35" la gume, caz in care il iei cu spaclul de pe diferential.

cu bullbar sint sanse mai mari sa scape, din cauza distributiei fortei pe o suprafata mai mare. (ok, nici eu nu cred asta, da' macar in teorie asa e).

si ca sa fie legal trebuie sa fie omologat. o sa vedem ce si cum cind s-o face o lege unica europeana, fara interpretari in fiecare tara. pina atunci cred ca e ok sa avem bullbar

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Vizitator koala

- Eu am cumparat masina [ dpdv legal ] abia dupa un an de cand am adus-o, si atunci ea era deja echipata cu bara tip ARB [ facuta la Traco ] ... nu mi-a zis nimeni nimic de ea la RAR ...

- Am incercat, cu diverse pile si relatii, sa trec bara ARB in talonul masinii ... nu se poate ! ... deoarece "nu exista rubrica speciala pentru treaba asta" ! ... asa ca, din punctul de vedere al celor de la RAR, bara tip bullbar este acceptabila ... evident ca se uita urat la tine daca te duci cu o masina "blindata" cu un mare rollcage exterior ... insa o bara decenta nu le ridica "simtul critic" si nu ai ce probleme sa-ti faci ...

- Am fost plecat pana in Grecia cu masina urcata pe 33-uri [ BFGoodrich MT-uri ] si nu s-a legat nimeni de niciun aspect [ ma refer la gume sau la bullbar ] ...

Link spre comentariu

si eu am fost in germania, franta, italia si singura modificare fata de cum arata acum a fost ca am avut capace pe proiectoare....iar la noi in vama vamesii erau ciorchine sa o vada....doar atit ...nici un fel de probleme...si nu trecusem pe la rar inca

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

Bai fratilor....in momentul cand nu va mai fi legal...in maxim 5 minute vom stii. Toti militienii vor sari in strada pe noi. Pana atunci ce mai tura vura. Iar daca va intra in vigoare nu stiu ce lege.....atunci vom folosi numai bull/barul original. Toata treaba asta pleaca de la asiguratori.....

Unde esti tu Tepes Doamne...???
Link spre comentariu

1.Cine are sa-i traiasca, cine nu sa nu-si doreasca, conform legislatiei ( m )...U.E....

2.Tevile nichelate, gen calorifer sunt in afara fenomenului off road, singura lor functie este deformarea capotei la impact...

:g Mugur a surprins exact situatia!

Pentru cei ce au deja, nu cred ca le spune nimeni nimic... cei ce vor sa isi puna pe masini noi... e posibil in afara (ex. Germania) sa comenteze, la noi in Romania oricum "nu se stie" si nu se complica inca... probabil dupa vreo cateva luni o sa faca gat si la chestia asta, ca deh, nu strica si la ei un ban in plus....

Iar pentru "caloriferele" nichelate prinse cu doua suruburi... alea's de fitze nu de offroad...

Si apropo de bull bar... ESTE mai periculos pentru PIETONI... in cazul unui accident... masina merge cu 50 la ora, loveste pietonul, toata energia de impact se concentreaza pe zona de contact dintre pieton si masina... daca masina e un Jaguar care isi ridica automat capota putin, pentru a sustine pietonul, si zona de contact e mare - capota, bara fata gandita si proiectata special si deformabina etc, atunci e bine. Daca zona de contact dintre masina si pieton se concretizeaza in DOUA tzevi si o bucata de 20 de cm de bara ARB, care "dau in el" cu 50 la ora... eu cred ca il doare mai tare si il rupe mai tare... nu e logic?

Ce preferi? Sa fii lovit de o tzeava cu 50 la ora, sau de o bucata de tabla de 1 pe 1... cum se absoarbe mai usor energia impactului cu efecte negative mai putine asupra corpului? E clar ca tzeava iti rupe cel putin o coasta daca nu mai mult....

Link spre comentariu

Ce preferi? Sa fii lovit de o tzeava cu 50 la ora, sau de o bucata de tabla de 1 pe 1...

auzi si la tine ce alegeri ne pui sa facem... :uameni

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Scuze...sint mai nou, dar eu am un troliu nesimtit pe o mazda bt50 si e si asigurat la interamerican....doar s-a marit prima de asigurare,in rest,se uita lumea ca la urs:)))nu am poza acum ca sint la munca da o sa postez macar una..

Sa te umpli de noroi.......e ca un tratament!!!;)
Link spre comentariu

In Spania exista doua fel de categoria de modificare, mica si mare, pt sa pune in talon modificare mica doar ai nevoie de piese cun marca CE si certificat de instalatie de la service, dar Bullbar este considerata modificarea mare si doar te pune in talon daca ai proiect de modificare facut si asignat de un inginier autorizat (ca te rupe cu bani). In schimb doar suportul pt troliu este modificare mica (daca nu este "home made").

Mare atentie cu masini modificat din Spania, toate modificare trebuie fi inscrisa in talon, ca daca face accident si modificarea nu este inscrisa in talon, firma de Asigurare nu acopere nimic si Politia te face dosar penal inmediat.

Open mind for a diferent view.... and nothing else matters
Link spre comentariu

e si asigurat la interamerican....doar s-a marit prima de asigurare

Prima la casco sau la rca???

La casco...da e foarte expus troliu si merita.......o sa atasez si ceva poze Editat de Astral
Sa te umpli de noroi.......e ca un tratament!!!;)
Link spre comentariu

acuma, la drept vorbind, nici daca te loveste cu farul un utilaj care are rotile pana la buricul tau, pieton fiind, nu scapi ieftin...deci cu sau fara bull bar, mai bine doamne fereste!!!

totusi, nu m-as da destept la trecerea de pietoni prin fata d-lui cu mazda de mai sus!!!

urszilla hilux 2.5 : jimnilika 1.3
Link spre comentariu

poze-bull 1/2 bar + troliu :banana

Am mai vazut ceva de genul asta la E-ON prin Suceava. Erau montate la 20 cm deasupra asfaltului cam pe acelasi sistem de prindere, tot in fata masinii. Chiar sunt curios sa le vad prin teren cum isi culeg bucatele din troliu cu magnetu.

App, la un impact de peste 25 kmh acel troliu e "istorie"... Garantat.

Revenind la subiectul Bullbar. Daca eu (cat si ceilalti posesori de 4x4)merg cu 50kmh si trec peste un pieton, fie ca am bullbar, fie ca n-am bullbar si il iau pe/sub capota, sau daca am o perna mare si pufoasa prinsa de capota, cred ca in 90% din cazuri, pietonul respectiv nu prea are sanse. Ok... il lovesc cu perna aia mare si matasoasa de pe capota(asta in cazul in care nu se duce pe sub capota)... dar asfaltul ii tare si tot acolo ajunge. In teren stie toata lumea beneficiile unui bullbar. Eu spre exemplu trag o pensula de vopsea cam la 2 luni pe bullbar tocmai pentru ca il mai agat nitel pe ici/colo. Chiar daca e un calorifer ne-cromat, isi face treaba si imi protejeaza radiatorul, grila, farurile, troliul, sufa la troliu, radiatorul de ulei & etc.

Cat despre acea lege de interzicere a lor... Stiti ca suntem cu 50 de ani in urma lumii... Mai avem de asteptat pana ajunge prin telegraf la noi legea asta. Apoi...o sa mai dureze inca 10 pana o sa o voteze.

Bullbar-uiala placuta.

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Stiti ca suntem cu 50 de ani in urma lumii...

Sunt de acord ca suntem cu nenumarati ani inapoiati, dar sa stii ca nici in tarile alea civilizate nu e mai bine din pct. asta de vedere. Citeam un topic pe un forum australian, unde americanii le plingeau de mila colegilor dintr-o anumita parte a australiei ca astia nu aveau voie decit un amarit de suspension lift de 2''. Pe de alta parte, astialalti baleau maxim cind vedeau masinile americanilor care, din nou in anumite state erau 'road legal'. Singura conditie era sa ai 2 faruri si 2 stopuri, in rest ... potopul. Am auzit un zvon cum ca la RCA masina echipata cu bullbar va fi taxata cu un coeficient. Deocamdata l-am auzit doar cu o ureche, asa ca e sub forma de zvon. Oricum, fum fara foc ... nu iese asa ca cine stie???

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

• 5 săptămâni mai târziu...

total de acord cu cel care zicea de suprafetele cu care lovesti pietonul.

decat un bot din plastic cu o bara din plastic dar la care dai cu capu intai de capota si dup-aia de asfalt cand ai cazut de pe masina (pieton fiind) probabil ca e preferabil fata de 2 tzevi care iti sparg o coasta si un shold...

masinile sunt proiectate sa protejeze pietoioioioingu (!).. cel putin cele mai noi. alea vechi sunt cam pline de fiare prin fata. da oricum acoperite cu plastic deformabil!

asta e singuru motiv ptr care nu mi-as pune bullbar.

n-am lovit niciodata oameni, doamne fereste, doar 2 accidente soldate cu zgarieturi pe bara mea (dont give a fuck, e plina oricum) si pe bara celuilalt

si nici n-am de gand sa intru cu masina in carrefour si sa fac cerculete

dar ma gandesc cu groaza la vreun pieton absent cu castile in urechi cu ochii dupa fete care imi sare in fata si ia o gura de vitara. caz in care daca a primit un bullbar peste ochi tot mie-mi pare rau si nu mai pot sa dorm noaptea la gandu ca oricum nu mi-a folosit in teren prea tare bullbaru

poate ca totusi s-ar putea fabrica un bullbar detasabil care se prinde in felu urmator: are 2 tevi lungi care intra IN tevile sasiului. mult, 30, 40 de cm. si in capat se prinde cu suruburi, astfel ca face priza buna pe sasiu, si cand te proptesti cu el in ceva nu creeaza moment care sa indoaie sasiul acolo unde e prins

Suzuki Vitara

sa sara noroiuuu'

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Apropo de ligalitatea bullbarului. Se da cu respins la RAR sub urmatorul pretext: " Protectii artizanale din teava" . Chit ca de 9 ani de cand am masina si am fost la ei sa fac ITP-ul, e acelasi bullbar... Dar asta e, jos cu el, sus cu bara originala, trec ITP-ul si le schimb inapoi.

Sa mai spun ca maretii ingineri mi-au scris ca am cauciucuri diferite fata de ce scrie in carte? Adica in carte e : 265/75/R15 si eu am 31/10.5/15 - care este fix acelasi lucru.... la revenire voi lua un marker cu vopsea alba si voi traduce dimensiunea americana in dimensiune europeana ca :pr

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Vizitator SERGHEI

Stati linistiti,nu se iau ei de imitatia de bull-bar de pe ARO (pus in fabrica) ce cantareste 30 kg fara vopsea nu se vor lua nici de cele profi puse de voi...Cat despre chestia cu siguranta pasiva sau activa pt pieton....frectie cu apa rece.Decat sa stau o viata intr-un carucior ca am fost bou si am pus capatana contra unui full de SUV mai bine imi imprastii creierii pe capota uni off-road..Macar mor demn ..in lupta cu o masina nu cu o ,,chestie cu plastic si nichel pe teava de 0.8mm ).

Link spre comentariu

Stati linistiti,nu se iau ei de imitatia de bull-bar de pe ARO (pus in fabrica) ce cantareste 30 kg fara vopsea nu se vor lua nici de cele profi puse de voi...Cat despre chestia cu siguranta pasiva sau activa pt pieton....frectie cu apa rece.Decat sa stau o viata intr-un carucior ca am fost bou si am pus capatana contra unui full de SUV mai bine imi imprastii creierii pe capota uni off-road..Macar mor demn ..in lupta cu o masina nu cu o ,,chestie cu plastic si nichel pe teava de 0.8mm ).

Aici e diferenta, "imitatia" de bull bar de pe ARO (pus in fabrica) a fost pusa in fabrica. Nu e "artizanala". E de fabrica. Si ei stiu asta, macar atata lucru, ca s-au saturat de ARO si vor sa scape de ele, dar pe motiv de bullbar nu o sa comenteze. Ceea ce nu e o problema, se gasesc multe alte motive.

Link spre comentariu

simbata am fost cu ladoiul la revizie ( ladoi care are bullbar). povestea europeana e ca la masinile fabricate dupa 2002 ( cred ca am retinut bine, in orice caz e dupa 2000) nu mai ai voie sa pui bullbar decit rahaturile din plastic cu care /daca au venit din fabrica. saptamina asta am sa trimit un mail la echivalentul olandez al rar-ului si va dau de veste, ei stiu teoretic cum merge in toata uniunea

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare