Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

BULLBAR - ESTE LEGAL?

lucas
 Share

Recommended Posts

Re: BULLBAR - ESTE LEGAL?

Probabil ca nu-si facusera planul si se orientase pe detalii ...

Sa inteleg ca trebuie sa merg la RAR si sa-mi treaca toate optiunile in carte.

4x4MANIA is where we are !!!

• Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Probabil ca nu-si facusera planul si se orientase pe detalii ...

Sa inteleg ca trebuie sa merg la RAR si sa-mi treaca toate optiunile in carte.

Exact, conform reglementarilor UE, nici un bullbar direct metalic NU este legal acceptat... printre singurele acceptate sunt cele de LR Defender, alea care de fapt sunt din plastic ( ABS parca ).

Un alt exemplu, sunt Jeep-urile Wrangler.... uita-te cum arata cele care se vand la noi sau in Europa in showroom... si uita-te pe net la cele noi de e siturile americane.... pana si barile stock difera si nu au legatura intre ele....

... si ca si un alt "mic" exemplu, nici macar steaua de la mercedes atasata pe capota nu mai este OK, la modelele dupa 2007 nici aia nu se mai pune, ci se pune o sigla incastrata in capota.....

ideea e simpla, mai presus de toate este sifuranta cetateanului, daca il lovesti pe unu pe stada cu o bara din aia, l-ai trimis direct pe lumea cealalta, daca ai un accident cu o masina, ala saracu nu are nici o sansa in fata unui Bullbar serios... si din pacate asta o stiu din proprie experienta.... si nu a-si vrea sa fi fost in locul celuilalt.

... vrei Bullbar, d'alea si d'alea si d'alea pe masina, atunci circuli pe drumurile publice cu ea pe platforma si o dai jos in teren....

Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift

Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift

Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift

http://www.ClubJeepRomania.ro

salut,

este posibil sa merg de sarbatori in Germania, si daca voi merge, o fac sigur cu masina, ca nu ma intereseaza alta varianta de transport. din ce am citit pe aici, se pare ca nu e voie sa circuli cu bullbar pe afara. eu am cumparat masina asa cum este si nu am chef sa demontez bullbarul si nu mai stiu ce de pe ea pt o iesire de vacanta. credeti ca as putea avea probleme pe traseu de genul opriri, amenzi, etc, pt faptul ca am bullbar la masina? ca asa, mai bine ma lipsesc...

multumesc.

nu stiu ce sa zic de directiva asta europeana, dar bullbar-urile cu 'acte-n regula' sunt ok. stiu cum e la nemti, ca acolo am masina inscrisa si am facut HU/AU (echivalentul ITP-ului) acum 1 luna. am bullbar metalic pe masina, nu este original mitsubishi, insa am documentatia producatorului ce include omologarea de catre TÜV pentru piata germana. aceasta omologare o face producatorul bull-barului (o firma spaniola) la TÜV si se mentioneaza pt ce modele de masini este (de regula 1 model bullbar este pt 1 singur model de masina). la fel este la scarile laterale (le am tot din teava), la fel la jante after-market, proiectoare, etc etc. Daca nu ai documentatia, contactezi producatorul si ti-o trimite, ori mocca, ori pe banii...undeva la 20-50 eur....

Daca nu stii nici producatorul, sunt ilegale. in caz de accident asiguratorul poate sa refuze despagubirea motivand ca ai provocat daune mai mari din cauza accesoriilor, in fct de dinamica accidentului.

Toate aceste accesorii se trec in talon a.i. cand te opreste politia sa poate verifica pe loc daca tot ce e pe masina se regaseste si in acte.

Situatia asta mi se pare perfect cu bun simt. asa ar trebui sa fie si la noi....dar mai e mult pana departe.

Pajero 3.2 DiD. Lung.

pai mie nu mi-a trecut nimic in talon, cand am cumparat masina anul trecut si am fost la RAR. si atunci nici nu mi-au zis nimic despre bullbar. masina a fost adusa din Germania, acum 3 ani, echipata asa cum este acum. a zis ceva de genul ca sunt "originale". o sa ma uit prin hartiile primite de la vanzator, poate gasesc ceva pe acolo. in rest, o sa circul cu bagare de seama...

daca gasesti documentatia in hartiile primite de la neamt, tine o copie in torpedou...si daca e vreunul pe la noi cu exces de zel, i-o arati si poate se imbuneaza omu'....oricum la nemti nu cred sa se ia de tine, fiind masina inscrisa in RO.

bafta

Pajero 3.2 DiD. Lung.

am inteles, deci circul cu atentie sporita :) am facut un singur accident, stupid, de incepator, prin 2001. de atunci n-am mai avut probleme. majore.

multumesc pt sfaturi/pareri.

Inmatriculat mitsu meu. Trecut prin RAR pe bune , pozat tot ce trebuie. Bulbar-ul mare si tantos pe el. Nimeni nu a facut vreo obiectiune si am avut atat starea tehnica trecuta cat si autentificarea. Este vreun coleg dintre noi care sa aiba in talon sau carte mentiunea acestuia? Eu nu am asa ceva. ITP-ul facut de RAR este recunoscut in toate tarile UE, ca doar sunt norme internationale de autorizare, iar daca ei nu mi-au trecut bulbarul in carte sau talon, inseamna ca nu trebui o asa mentiune.

Bine, nici ca as ajunge eu cu tractoreta prin tari straine , dar problema este interesanta.

• 3 weeks later...

Inmatriculat mitsu meu. Trecut prin RAR pe bune , pozat tot ce trebuie. Bulbar-ul mare si tantos pe el. Nimeni nu a facut vreo obiectiune si am avut atat starea tehnica trecuta cat si autentificarea. Este vreun coleg dintre noi care sa aiba in talon sau carte mentiunea acestuia? Eu nu am asa ceva. ITP-ul facut de RAR este recunoscut in toate tarile UE, ca doar sunt norme internationale de autorizare, iar daca ei nu mi-au trecut bulbarul in carte sau talon, inseamna ca nu trebui o asa mentiune.

Bine, nici ca as ajunge eu cu tractoreta prin tari straine , dar problema este interesanta.

Subscriu

Mers la RAR cu vitara Bulbar-ul mare si lucios,facut poze din toate pozitiile ,chiar un meserias care avea si el vitara ma intrebat daca nu vand cele 2 proiectoare (fara capac):ha:,facut indentificarea ,platit,plecat .

Masina din poza de mai jos eu zic ca sare in ochi multora pe strada si totusi nu a avut probleme.am fost oprit de politie,rar,arr,am efectuat identificare rar,itp,am circulat cu ea prin vama,l-am trecut pe unul intersectia din prostia lui de a schimba brusc banda si neatentia mea,i-am inmanat asigurarea unde inspectorul de daune a ras nestiind ce sa adauge la avariile mele.Singura problema care a fost la verificarea tehnica este ca m-au pus sa dau jos 2 dintre proiectoare,apoi tot la ei in curte le-am remontat.Cat despre pietonii care traverseaza pe unde ii taie capul fara sa se uite prefer sa pastrez masina dreapta.In acest moment caut un model pentru efectuarea unuia pentru freelander.Legile astea sunt tare aiurite,mai bine se iau masuri pt atletici.

Frane bune tuturor,

Captiva 4x4 2.0 VCDI

Freelander 2.0 DIESEL

Logan Pickup 1.5 DCI

Masina din poza de mai jos eu zic ca sare in ochi multora pe strada si totusi nu a avut probleme.am fost oprit de politie,rar,arr,am efectuat identificare rar,itp,am circulat cu ea prin vama,l-am trecut pe unul intersectia din prostia lui de a schimba brusc banda si neatentia mea,i-am inmanat asigurarea unde inspectorul de daune a ras nestiind ce sa adauge la avariile mele.Singura problema care a fost la verificarea tehnica este ca m-au pus sa dau jos 2 dintre proiectoare,apoi tot la ei in curte le-am remontat.Cat despre pietonii care traverseaza pe unde ii taie capul fara sa se uite prefer sa pastrez masina dreapta.In acest moment caut un model pentru efectuarea unuia pentru freelander.Legile astea sunt tare aiurite,mai bine se iau masuri pt atletici.

Frane bune tuturor,

Teava aia de atirna de bietul logan nu e un bullbar ci un kitch-bar fara suparare!Sincer nu crezi ca era mai frumoasa camioneta fara tevile alea care oricum nu te ajuta la nimic?In caz de impact iti fac mai mult rau tie,iar daca le-ai pus doar de design te asigur ca arata mai bine fara.

La masinile 4x4 chiar daca sunt trecute sau nu in carte bullbarurile mai sunt suportate de catre militienii nostri dar la tine inclin sa cred ca doar indolenta politistilor din timisoara :uamenia facut sa poti circula in continuare.

Desteapta-te romane :ai cumparat o masina de carat marfa(pina la 5oo kg)un papuc pe romaneste nu vreun hillux sau l200 .

Edited by grandvitara

• 2 months later...

am vazut unele din inox la ..... unde nu se zice nimic de omologare sau cv de genul asta. ce parere aveti, sunt legale ?

Sincer de ce nu ai citit tot ce ne-am scremut sa scriem in 10 pagini ca aflai singur raspunsul?Plastic,fibra etc legal, metal sau altceva dur ilegal. Fara suparare pe viitor citeste tot ce scrie intr-un topic inainte sa postezi poate mai inveti cite ceva nou.

Edited by stefan79

am studiat legea si BULLBAR-ul este perfect legal indiferent din ce material este fabricat. In Romania nu exista o lege care sa interzica acest lucru decat daca impiedica functionalitatea luminilor sau a altor mecanisme de pe masina (de fapt acest lucru se aplica si in cazul carligelor de remorcare, rollcage-ului, etc.) Si de asemenea putem circula si in alte tari cu bullbar daca avem numere de Ro.

am studiat legea si BULLBAR-ul este perfect legal indiferent din ce material este fabricat. In Romania nu exista o lege care sa interzica acest lucru decat daca impiedica functionalitatea luminilor sau a altor mecanisme de pe masina (de fapt acest lucru se aplica si in cazul carligelor de remorcare, rollcage-ului, etc.) Si de asemenea putem circula si in alte tari cu bullbar daca avem numere de Ro.

Cum spui tu...........De aia cei de la itp vor bullbarul jos cind fac verificarea,de aia la rar cind am vrut sa trec pe carte teava(care e aprobata de tuvul nemtilor acum 5 ani) au spus pas si de aia din Ue cumperi doar din plastic si fibra...... deci e cum zici.... nu vreau sa ma contrazic de dragul posturilor....:ha::ha::ha:

Edited by grandvitara

Pai ITP-ul si RAR-ul ce lege au invocat cand au refuzat verificarea cu bulbar si trecera tevii in carte?

Faptul ca in UE sunt doar din plastic si fibra este din cauza unei norme europene data acum catva ani pentru protectia pietonilor.

4x4MANIA is where we are !!!

Cum spui tu...........De aia cei de la itp vor bullbarul jos cind fac verificarea,de aia la rar cind am vrut sa trec pe carte teava(care e aprobata de tuvul nemtilor acum 5 ani) au spus pas si de aia din Ue cumperi doar din plastic si fibra...... deci e cum zici.... nu vreau sa ma contrazic de dragul posturilor....:ha::ha::ha:

in alba de exemplu iam facut itp in decembrie 2010 si nau zis nimica de bulbar....doar de anvelope au zis ca am marime deasta cu 31 nu cum am avut in carte 255

AB16NIK...AB23NIK

Pai ITP-ul si RAR-ul ce lege au invocat cand au refuzat verificarea cu bulbar si trecera tevii in carte?

Faptul ca in UE sunt doar din plastic si fibra este din cauza unei norme europene data acum catva ani pentru protectia pietonilor.

Pai noi nu suntem in UE?????Chiar chestia asta au invocat-o:ha::ha:

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use