Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

am pus-o!

Postări Recomandate

Re: am pus-o!

Este Ordonanţă de Urgenţă nr.9 din 18 februarie 2009

"Ordonanță de urgență pentru completarea art. 103 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice"

A aparut in Monitorul. Of. Partea I nr. 126 din 02 Martie 2009

PS.. cred, ca asta s-ar potrivi, nu am gasit inca textul legii

... undeva, candva, altundeva...
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

NU ESTE OUG 9 / 2009

Iata textul acesteia:

Ordonanţă de urgenţă nr. 9 din 18/02/2009

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 126 din 02/03/2009

Intrare in vigoare: 02/03/2009

Ţinând seama de faptul că, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, accidentele de circulaţie sunt a 10-a cauză de mortalitate la toate vârstele, reprezentând 2,2% din mortalitatea globală, şi a 9-a povară globală a bolii,

date fiind statisticile existente la nivel naţional, care arată că în anul 2008 numărul accidentelor de circulaţie a crescut cu aproximativ 15% faţă de anul precedent,

luând în considerare faptul că în marea lor majoritate cauzele producerii accidentelor rutiere sunt imputabile în primul rând conducătorilor auto şi constau în viteză excesivă, oboseală, consum de alcool, neatenţie, neacordarea priorităţii în trafic, coroborate cu o necunoaştere a reglementărilor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice,

având în vedere creşterea îngrijorătoare a numărului de permise obţinute cu nerespectarea prevederilor legale şi necesitatea contracarării prin măsuri ferme şi imediate a acestor situaţii, atunci când există indicii temeinice şi concrete pentru sesizarea instanţei de judecată cu privire la anularea permiselor de conducere astfel obţinute,

în considerarea faptului că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Articol unic. - La articolul 103 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:

"(8) În situaţia în care autoritatea emitentă a permisului de conducere a sesizat instanţa de judecată potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti. În acest caz, titularul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală, în termen de 5 zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere".

Link spre comentariu

Posibil sa DA, pt ca ce am sapat eu se refera la sanctiuni la codul rutier...

Dar aceasta de care zici tu apacre ca " 04/03/2009 ÃŽnscris pe ordinea de zi a plenului Senatului "

Link spre comentariu

Si nici cea postata de niku iorga.

Deoarece: am deschis legea, am deschis ordonanta pe care o aproba, am deschis legea originala modificata de oug si:

- am cautat : "vehic", "autot", "motor"

- nu am gasit deloc (ba da, la CUM NU AI VOIE SA CAPUTREZI URSI am gasit odata din "vehicule cu motor")

Link spre comentariu

Si nici cea postata de niku iorga.

Deoarece: am deschis legea, am deschis ordonanta pe care o aproba, am deschis legea originala modificata de oug si:

- am cautat : "vehic", "autot", "motor"

- nu am gasit deloc (ba da, la CUM NU AI VOIE SA CAPUTREZI URSI am gasit odata din "vehicule cu motor")

citeste la art 53 - 1 aici:

http://webapp.senat.ro/pdf/08L678CR.pdf

Link spre comentariu

Asta e sigur ce a auzit Traco

Plenul Senatului a legiferat, miercuri, interzicerea accesului cu motociclete, ATV-uri sau sănii cu motor în ariile naturale protejate, în afara drumurilor publice sau forestiere, precum şi hrănirea animalelor sălbatice din aceste arii de către persoanele fizice sau juridice.

Conform unui amendament acceptat de plenul Senatului la proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 154/2008, este interzis accesul cu motociclete, ATV-uri sau sănii cu motor în ariile naturalsenate protejate, în afara drumurilor publice sau forestiere, neevacuarea deşeurilor menajere generate de către persoanele fizice sau juridice din axctivităţi proprii din ariile naturale protejate, precum şi hrănirea animalelor sălbatice din aceste arii de către persoanele fizice sau juridice.

În favoarea acestei prevederi au votat 105 senatori, în timp ce unul s-a abţinut.

De asemenea, senatorii au mai aprobat noi reglementări în domeniul vânătorii, eliminând unele condiţionări din actele normative guvernamentale iniţiale.

Senatul a fost primă cameră sesizată, decizia urmând să fie luată de Camera Deputaţilor.

Mediafax

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, situatia este asa:

1) proiectul aprobat se numeste:

Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 154/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi a Legii vânătorilor şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006

2) PDF ul postat de Niku Iorga, care arata propunerile (aprobate azi) are pe prima coloana, articolul din OUG 57/2007 pe care il modifica sau completeaza.

OUG 57 / 2007 zice asa:

Art. 2. - Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează:

a) asigurarea diversităţii biologice, prin conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice pe teritoriul României;

b) menţinerea sau restabilirea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi a speciilor din flora şi fauna sălbatică;

c) identificarea bunurilor patrimoniului natural care necesită un regim special de protecţie, pentru conservarea şi utilizarea durabilă a acestora;

d) categoriile de arii naturale protejate, tipurile de habitate naturale, speciile de floră şi faună sălbatică şi alte bunuri ale patrimoniului natural ce se supun regimului special de protecţie, conservare şi utilizare durabilă;

e) constituirea, organizarea şi dezvoltarea reţelei naţionale de arii naturale protejate, precum şi a regimului acesteia;

f) regimul de administrare a ariilor naturale protejate şi procedurile de instituire a regimului de protecţie pentru alte arii naturale şi bunuri ale patrimoniului natural;

g) măsurile pentru protecţia şi conservarea speciilor de animale şi plante sălbatice periclitate, vulnerabile, endemice şi/sau rare, precum şi cele pentru protecţia formaţiunilor geomorfologice şi peisagistice de interes ecologic, ştiinţific, estetic, cultural-istoric şi de altă natură, a bunurilor naturale de interes speologic, paleontologic, geologic, antropologic şi a altor bunuri naturale cu valoare de patrimoniu natural, existente în perimetrele ariilor naturale protejate şi/sau în afara acestora;

h) responsabilităţile şi atribuţiile pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Iar la zona de definitii zice asa:

(Art 4, paragraf 18):

18. arie naturală protejată - zona terestră, acvatică şi/sau subterană în care există specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, ştiinţifică ori culturală deosebită, care are un regim special de protecţie şi conservare, stabilit conform prevederilor legale;

Acum, PDFul postat de Niku Iorga zice ca in aceasta lege se adauga la articolul 53, se adauga niste prevederi (interdictii), printre care:

accesul neautorizat cu motociclete, atv, sanii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafata ariilor naturale protejate, in afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere si a terenurilor special amenajate si semnalizate in acest scop

Tinand cont ca putin deasupra scrie ce modificari se aduc la 53.1 - si anume se interzice

m) accesul si circulatia vizitatorilor in afara traseelor turistice avizate si senalizate ca atare, pe suprafata ariilor naturale protejate

EU CONCLUZIONEZ CA:

accesul cu auto / atv / cai / biiclete este interzis NUMAI in ariile naturale protejaet - chestie care face o gramada de sens :-)

Link spre comentariu

tot nu miroase bine...arii protejate cred ca sunt rezervatiile naturale (de ex: Bucegi, care e destul de intins - 32.663 ha)...majoritatea drumurilor forestiere au deja bariere sau indicatoare cu "trecerea interzisa"...sunt curios care or fi sanctiunile daca te prinde cu calu-n padure . :app

Link spre comentariu

Vizitator stef

Acestea sunt, deocamdata:

Situatia Parcurilor Nationale, Naturale si a Rezervatiilor Biosferei (conform legii 5/2000)

Parcuri Nationale si Naturale, Rezervatii ale Biosferei Suprafata (ha) integral/partial pe teritoriul judetului/judetelor

Balta Micã a Brãilei 17.529,00 integral in judetul Braila

Bucegi 32.663,00 pe suprafata judetelor Arges, Brasov, Dambovita, Prahova

Cãlimani 24.041,00 pe suprafata judetelor Bistrita-Nasaud, Harghita, Mures, Suceava

Ceahlãu 8.396,00 integral in judetul Neamt

Cheile Bicazului - Hamas 6.575,00 pe suprafata judetelor Hargita si Neamt

Cheile Nerei - Beusnita 37.100,00 integral in judetul Caras-Severin

Cozia 17.100,00 integral in judetul Valcea

Delta Dunarii 580.000,00 pe suprafata judetelor Tulcea si Constanta

Domogled - Valea Cernei 60.100,00 pe suprafata judetelor Caras-Severin, Mehedinti si Gorj

Grãdistea Muncelului - Cioclovina 10.000,00 integral in judetul Hunedoara

Muntii Apuseni 75.784,00 pe suprafata judetelor Alba, Bihor si Cluj

Muntii Mãcinului 11.321,00 integral in judetul Tulcea

Piatra Craiului 14.800,00 pe suprafata judetelor Arges si Brasov

Portile de Fier 115.655,80 pe suprafata judetelor Caras-Severin si Mehedinti

Retezat 38.047,00 integral in judetul Hunedoara

Rodna 46.399,00 pe suprafata judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava

Semenic - Cheile Carasului 36.664,00 integral in judetul Caras-Severin

TOTAL 1.132.174,80

Link spre comentariu

Vizitator Oroles

Eu unul am vazut in toamna 2008 destule masini in Piatra Craiului, se platea taxa la bariera, tot atunci am fost si in Cheile Nerei si se circula destul, chiar este un club local de moto cross si off road, am inteles ca aduce turisti de afara pt Team building in padure, chiar mi-au dat si niste harti foarte complete pe zona si la zi cu situatia tuturor drumurilor (pe bucatele de 5 km). In Retezat am fost acum 2 ani pana la Poiana Pelegii cu masina apoi oricum e de mers pe jos, dar am vazut destule vile de fite la hotarul rezervatiei si povestea cabanierul ca se dau pe acolo chiar cei pusi sa pazeasca rezervatia - in doua luni se pare ca "rangerii" au rupt vreo 4 land cruiser pe drumuri de noapte prin padure. Nu sunt eu super ecologist, dar chestiile astea cu legi numai pt fraieri ma scot din sarite.

Link spre comentariu

Vizitator Oroles

Am citit si eu cu atentie , intr-adevar este vorba de arii protejate ! :h5

Daca vrei sa te dai jos de pe asfalt si sa faci off-road ( pe la Calugareni , sa cauti dintii lui Sinan :ha: ) no problem ! :banana

Daca este vorba de mine, nu ma prezint ca sofer off-road de concurs, eu doar trebuie sa ajung unde am treaba cu masina si a doua zi sa o iau de la capat, in concediu ma mai joc putin prin pesteri, rafting, parapanta, ascensiune si la fel vreau sa ajung unde am treaba si sa ma si intorc :sr nu evit noroaiele, dar nici nu le caut in mod special daca sunt doua drumuri pana in punctul x si unul mai are urme de asfalt si nu ocoleste ma duc pe acolo, daca este un singur acces si e prin noroaie sigur ma duc pe acolo. De ce sa caut dintii lui Sinan cand pot sa caut oase de ursi cavernicoli pe la Ponoare, pare mai incitant din punctul meu de vedere.

Link spre comentariu

Am citit si eu cu atentie , intr-adevar este vorba de arii protejate ! :h5

Daca vrei sa te dai jos de pe asfalt si sa faci off-road ( pe la Calugareni , sa cauti dintii lui Sinan :ha: ) no problem ! :banana

Daca este vorba de mine, nu ma prezint ca sofer off-road de concurs, eu doar trebuie sa ajung unde am treaba cu masina si a doua zi sa o iau de la capat, in concediu ma mai joc putin prin pesteri, rafting, parapanta, ascensiune si la fel vreau sa ajung unde am treaba si sa ma si intorc :sr nu evit noroaiele, dar nici nu le caut in mod special daca sunt doua drumuri pana in punctul x si unul mai are urme de asfalt si nu ocoleste ma duc pe acolo, daca este un singur acces si e prin noroaie sigur ma duc pe acolo. De ce sa caut dintii lui Sinan cand pot sa caut oase de ursi cavernicoli pe la Ponoare, pare mai incitant din punctul meu de vedere.

Este o confuzie ! In timp ce eu scriam raspunsul , tu ai postat si de aceea a aparut raspunsul meu dupa tine in loc sa apara dupa cel al lui Stef !

P.S. Vezi topicul asta si te lamuresti : viewtopic.php?f=38&t=5691&hilit=Sinan

:h5

0745634366
Link spre comentariu

Vizitator Oroles

No problem :p - Oricum am zis parerea mea apropo de "rezervatii" care nuu prea sunt rezervatii ci mai mult rezervate numai pt.... In septembrie am depus cerere sa intru in Retezat la Gemenele cu piciorul astept raspuns de vreo 3 luni, pt unii muma pt altii ciuma.

Link spre comentariu

Asta e sigur ce a auzit Traco

Plenul Senatului a legiferat, miercuri, interzicerea accesului cu motociclete, ATV-uri sau sănii cu motor în ariile naturale protejate, în afara drumurilor publice sau forestiere, precum şi hrănirea animalelor sălbatice din aceste arii de către persoanele fizice sau juridice.

Mediafax

Poate nu imi scapa mie ceva (sau lor! :ha: ), dar mai sus sunt precizate DOAR motocicletele, ATV-urile si saniile cu motor ! Unde scrie de autovehicule ? :ha:

Link spre comentariu

Categorii de arii protejate din Romania

Noua Lege a Ariilor Protejate instituie un numar de 10 categorii de arii protejate, din care cinci categorii de nivel national (corespunzatoare categoriilor I-V definite de normele Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii - IUCN) si cinci categorii speciale stabilite prin conventii internationale specifice. In aceste categorii vor fi incadrate pe viitor atit ariile protejate existente, cit si cele ce se vor institui de acum incolo. Dar sa vedem pe scurt care sunt aceste categorii, reproducind in extras cele mai importante prevederi din lege:

1) REZERVATII STIINTIFICE

Rezervatiile stiintifice sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor habitate naturale terestre si/sau acvatice, cuprinzind elemente reprezentative de interes stiintific sub aspect floristic, faunistic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic sau de alta natura.

2) PARCURI NATIONALE

Parcurile nationale sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national cuprinzind elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic, sau de alta natura, oferind posibilitatea vizitarii in scopuri stiintifice, educative, recreative si turistice.

3) MONUMENTE ALE NATURII

Monumente ale naturii sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor elemente naturale cu valoare si semnificatie ecologica , stiintifica, peisagistica deosebite, reprezentate de specii de plante sau animale salbatice rare, endemice sau amenintate cu disparitia, arbori seculari, asociatii floristice si faunistice, fenomene geologice - pesteri, martori de eroziune, chei, cursuri de apa, cascade si alte manifestari si formatiuni geologice, depozite fosilifere, precum si alte elemente naturale cu valoare de patrimoniu natural prin unicitatea sau raritatea lor.

4) REZERVATII NATURALE

Rezervatiile naturale sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor habitate si specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic.

5) PARCURI NATURALE

Parcurile naturale sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor ansambluri peisagistice in care interactiunea activitatilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si/sau culturala, deseori cu o mare diversitate biologica.

6) REZERVATII ALE BIOSFEREI

Rezervatiile biosferei sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor zone de habitat natural si a diversitatii biologice specifice. Rezervatiile biosferei se intind pe suprafete mari si cuprind un complex de ecosisteme terestre si/sau acvatice, lacuri si cursuri de apa, zone umede cu comunitati biocenotice floristice si faunistice unice, cu peisaje armonioase naturale sau rezultate din amenajarea traditionala a teritoriului, ecosisteme modificate sub influenta omului si care pot fi readuse la starea naturala, comunitati umane a caror existenta este bazata pe valorificarea resurselor naturale pe principiul dezvoltarii durabile si armonioase.

7) ZONE UMEDE DE IMPORTANTA INTERNATIONALA

Zonele umede de importanta internationala sunt acele arii naturale protejate al caror scop este de a se asigura protectia si conservarea siturilor naturale cu diversitatea biologica specifica zonelor umede.

8) SITURI NATURALE ALE PATRIMONIULUI NATURAL UNIVERSAL

Siturile naturale ale patrimoniului natural universal sunt acele arii naturale protejate al caror scop este ocrotirea si conservarea unor zone de habitat natural in cuprinsul carora exista elemente naturale a caror valoare este recunoscuta ca fiind de importanta universala.

9) ARII SPECIALE DE CONSERVARE

Ariile speciale de conservare sunt acele arii naturale protejate al caror scop este de a conserva, mentine si, acolo unde este cazul, de a readuce intr-o stare de conservare favorabila habitatele naturale si/sau populatiile speciilor pentru care situl este desemnat. Ariile naturale de conservare sunt special desemnate pentru conservarea tipurilor de habitate naturale si a habitatelor speciilor mentionate in anexele nr. 2 , 3 si 4 ale Legii.

10) ARII DE PROTECTIE SPECIALA AVIFAUNISTICA

Ariile de protectie speciala avifaunistica sunt acele arii naturale protejate al caror scop este de a conserva, mentine si acolo unde este cazul de a readuce intr-o stare de conservare favorabila habitatele specifice desemnate pentru protectia speciilor de pasari migratoare salbatice, mai ales a celor mentionate in anexele 3 si 4 ale Legii.

Link spre comentariu

tot atunci am fost si in Cheile Nerei si se circula destul, chiar este un club local de moto cross si off road, am inteles ca aduce turisti de afara pt Team building in padure, chiar mi-au dat si niste harti foarte complete pe zona si la zi cu situatia tuturor drumurilor (pe bucatele de 5 km).

Unde e mai precis acest club ?

O zi frumoasa va doresc !
Link spre comentariu

Vizitator Oroles

tot atunci am fost si in Cheile Nerei si se circula destul, chiar este un club local de moto cross si off road, am inteles ca aduce turisti de afara pt Team building in padure, chiar mi-au dat si niste harti foarte complete pe zona si la zi cu situatia tuturor drumurilor (pe bucatele de 5 km).

Unde e mai precis acest club ?

Judetul Casas-Severin, localitate Brebu Nou, este un club de enduro foarte bine organizat dupa umila mea parere, eu am dat peste ei coborand de pe Semenic, nu stiu daca pot sa dau nume cf regulamentului forumului :cl , la fel hartile de la ei au precizarea ca sunt ale lor deci din bun simt trebuie sa le cer acurdul pt a le scana, au fost prea de treaba ca sa fiu eu magar acum. :grin: Cred ca la vara toamna ma duc iar pe acolo mie mi-a placut.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare