bogthebat Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 M-am intors recent din Apuseni, in satul Poiana Horea, unde am stat 10 zile . Liniste, aer curat, fara semnal GSM, foarte calm, "ardelenesc".Intr-una din zile , stiind ca celebrul Brad al lui Horea se afla undeva aproape, mi-am zis ca merita sa urc sa-l vad. (momentan nu am 4x4 asa ca am urcat cu caruta si mai apoi cu calul si pe jos). Aceste fiind date, am"organizat" in sat o miniexpeditie cu o "calauza" si daca tot era o excursie prin padure, am luat si copiii. Dupa cca 30-45 de minute de mers din locul de campare, am ajuns la un loc stiut numai de localnici, de unde a trebuit sa o luam prin padure.(destul de deasa, dealtfel). Bine-nteles ca pe drum am aflat ca Bradul lui Horea nu mai exista si ca putem vedea numai monumentul ridicat in cinstea lui.... Si dupa inca alte cca25 de minute am ajuns la locul faptei........ Voi posta si poze pentru a va face o idee de ce inseamna "grija statului" pentru patrimoniu existent. Poate ca exista unii care nu stiu cine a fost Horea, poate unii au uitat, sau pe altii nu-i intereseaza. Nici eu nu ma dau in vant pentru isorie, dar, odata ajuns acolo, mi-am dat seama ca daca noi NU facem nimic, copii nostri vor vedea monumente si diverse artefacte numai in poze sau "pe video" Asa ca, imi permit sa sumarizez istorioara lui Horea: Horea (Ursu Nicula) - porecla de Horea i se trage de la faptul ca stia "a horii" adica a canta si dansa- era un iobag nascut in 1731 in satul Arada (actualmente satul Horea); inteligenta nativa il propulseaza drept Capitanul revolutiei de la 1784 din Transilvania, capitan care avea 2 "adjuncti" Closca (Ioan Oarga) si Crisan (Marcu Giurgiu). Dupa victorii rasunatoare in Ardeal impotriva stapanitorilor, respectiv imperiul Austroungar, acestia au fost nevoiti sa puna un pret pe capul capitanilor, pentru a-i prinde. Auzind acestea, Horea se retrage in muntii Apuseni, pentru a strange bani pentru un al doilea drum catre imparatul Iosif II; Horea a fost prins impreuna cu Closca pe 27 decembrie 1784, cu "ajutorul" unor padurai din zona: Stefan Trifu si Nutu Maties si executat prin zdrobirea corpului cu roata, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, iar corpurile lor au fost taiate in 4 bucati si expuse in 4 zone ale Transilvaniei, pentru a anunta astfel ca Regele Horea a fost prins. Chiar daca Crisan s-a spanzurat in inchisoare, inainte de interogatoriu, si el a fost "expus" la fel. Mai jos iata descrierea prinderii lui Horea, scrisa de cronicarii vremurilor ”Prinderea lor s-a intamplat in ziua de 27 Decembrie, sub un brad de jumatate gaunos, in jurul caruia pusese niste crengi de lemne si facuse un foc mare ca sa se incalzeasca. Taranii, de cari m-am folosit eu, au dat de urma lor pe zapada proaspata ce cazuse de curand si dansii prinsera mai intai, la o departare mai mica, pe un pazitor al revolutionarilor, pe care il silira sa le descopere locul unde se afla capitanii. Taranii, cari se angajase sa-i prinda, erau 7 insi la numar, dintre cari numai 4 mai aveau pusti, si acestia patru plecara inainte si cand se apropiara de coliba, Horia ii primi ca pe amici si-i intreba, daca umbla cumva dupa vanat, la care ei raspunsera ca da, sunt siliti sa caute vanat pentru armata, dar nu pot sa capete nimic si de jumatate sunt mai inghetati. Atunci Horia ii invita sa seaza la foc. Doi dintre taranii acestia se asezara langa Horia si alti doi insi langa Closca, si acest din urma ii intreba numaidecat ce noutati mai sunt prin comune, iar ei raspunsera ca oamenii in general se plang de multimea cea mare de soldati si ca poporul trebuie sa fuga. La cuvintele aceste, Closca zise injurand: “Acusi ii scoatem noi si pe ei de aici si-i alungam la dracu”. In timpul acesta se apropiara de foc si ceilalti trei tarani si in momentul acesta cei doi tarani credinciosi, cari aveau certificate din partea mea, anume Stefan Trifu si Nutu Maties, se aruncara asupra lui Horia si Closca, ii prinsera de gat, ii trantira la pamant si cu ajutorul celorlalti doi insi si cu inca cei trei soti, cari inca alergara la dansii, ii prinsera si ii legara. In timpul acesta Horia scoase din san un volum de hartii, cat tii intr-o mana, si le arunca in flacarile cele mari ale focului, dar ocupati cu legarea lor dansii n-au putut sa le scape din foc. In urma temandu-se, ca nu cumva sa navaleasca asupra lor niste oameni de ai lui Horia, se retrasera in graba mare cu ei intr-o poiana de oi, ceva mai departata si de aici dedera indata stire trupei de soldati, care inconjurase si dansa padurea si tinutul acesta si era ocupata cu cautarea lor. Soldatii acestia sosira numaidecat si gornicii ii predara pe amandoi. Horia si Closca erau armati cu pusti si cu lanci. Closca mai avea si doua pistoale, pe cari inca nu mi le-au adus. Alte lucruri la dansii nu s-au aflat, nici cai, nici bani, nici hartii, afara de 6 fl. la Closca. Probabil ca toate lucrurile aceste le-au ascuns, pe la amicii lor, sau le-au ingropat in padure sub zapada. Ca prinderea lor s-a intamplat intr-adevar astfel, aceasta o confirma unanim Horia si Closca aici, in prezenta mea si a mai multor ofiteri, si dansii adaoga ca de aceea au stat timp asa mult ascunsi prin paduri, fiindca voiau sa calatoreasca la Viena, indata ce le sosiau banii, ce-i ceruse dela comune. Abrud, 1 Ianuarie 1785 Kray Vicecolonel (NOTA 1) "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a "Nu vã temeti nimicu, regele vostru inca mai trãieste si Horea a intratu jucindu în fortãreata Albei" Asta a zis Horea ianinte de a fi tras pe roata...... "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Si pozele.. Incerc sa le pun in ordine "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a alte poze .. ca nu ma lasa sa incarc nunai 5 odata.. "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Alte poze.. "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Ceea ce m-a deranjat cel mai mult, a fost ca , la intoarcere, amm dat Goagal si NIMIC despre acst monument!! ABSOLUT NIMIC. Si iata de ce, m-am ambitionat sa organizez o iesire, chiar daca nu am utilaj 4x4, pana in Poiana Horea, sa ridicam monumetul, si sa re-ingradim locul. Va trebui si sa toaletam brazii de pe langa monument, si sa facilitam accesul catre monument. Fiind o actiune soft, eu voi merge cu copii.... Nu am hotarat inca data, deoarce abia m-am intors la servici, dar se va intampla cat de curand. "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
atar Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Felicitari pentru initiativa. Daca n-ar fi asa departe m-as fi oferit si eu. Incearca sa iei legatura si cu cineva de la muzeul de istorie din zona, sa ii instiintezi de intentia ta, si poate sa te si sprijine. Macar logistic. "Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a No comment.... Mama ma-sii de tara si de domnii ei.. Tot noi sintem de vina ca stam ca gainile ! ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Consider absolut onorabila propunerea lui bogthebat. Este inadmisibila starea monumentului. Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Felicitari pentru initiativa. Daca n-ar fi asa departe m-as fi oferit si eu. Incearca sa iei legatura si cu cineva de la muzeul de istorie din zona, sa ii instiintezi de intentia ta, si poate sa te si sprijine. Macar logistic. Hmmm, buna idee, mai ales ca la Cluj este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar, ma tem ca o sa ma incurce.... de genul: CUM? daca se distruge o bucata cand il mutati? Dar aprobare de stramutare aveti? Ca doar ii schibati locul.... Asa ca, probabil, dupa ce il vom repozitiona, ii vom anunta oficial. Oricum, intentia mea este sa "plantez" si ceva indicatoare pana la locul cu pricina, si asta o voi face cu aprobarea primaruluyi din Belis, sau cu cea a primarului din Horea..... :h5 "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Nu schimba locatia.Pentru unii drumul conteaza la fel de mult ca si destinatia, mai ales la cei fara check-points. ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Nu schimba locatia.Pentru unii drumul conteaza la fel de mult ca si destinatia, mai ales la cei fara check-points. Cred ca m-am exprimat gresit sau nu am pus ghilimelele de rigoare. NU schimb nici un loc ! Monumentul a cazut pur si simplu de pe soclu si eu vreau sa-l pun inapoi, dar , el fiind cazut de vreo 4 ani, cei de la muzeu s-ar putea sa cread ca acolo trebuie sa stea slp (era m doar ironic, pt ca nu cred ca NIMENI dintre cei ce pot face ceva pentru monunmentele tarii isi va bate capul cu asa ceva) Si de asta vreau sa pun si indicatoare, sa se stie si sa se viziteze, mai ales ca ACOLO a fost prins Horea , pe o raza de cca 5M din centrul "ingraditurii" "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
atar Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Felicitari pentru initiativa. Daca n-ar fi asa departe m-as fi oferit si eu. Incearca sa iei legatura si cu cineva de la muzeul de istorie din zona, sa ii instiintezi de intentia ta, si poate sa te si sprijine. Macar logistic. Hmmm, buna idee, mai ales ca la Cluj este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar, ma tem ca o sa ma incurce.... de genul: CUM? daca se distruge o bucata cand il mutati? Dar aprobare de stramutare aveti? Ca doar ii schibati locul.... Asa ca, probabil, dupa ce il vom repozitiona, ii vom anunta oficial. Oricum, intentia mea este sa "plantez" si ceva indicatoare pana la locul cu pricina, si asta o voi face cu aprobarea primaruluyi din Belis, sau cu cea a primarului din Horea..... :h5 Pai de asta spuneam sa iei legatura cu muzeul. sa fie unul de-al lor de fata. Ar trebui sa fie bucurosi sa aibe o activitate, la care sa nici nu bage vre-un ban. "Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 20, 2009 Autor Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Am uitat sa pun si ce scrie pe baza monumentului... "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
asterisc Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Fiind din Cluj, daca pot contribui cu ceva, o voi face! Ceva planuri concrete sunt? (doar ridicat monumentul pe soclu, si curatat putin prin imprejur?) Eventual, sa te hotarasti si asupra unei dati exacte. Eu am o Vitara, posibil sa mearga cel putin cat a mers si caruta, dar daca este vointa, putem aranja ceva dragut. Laudabila initiativa! Reality is for those who cannot face Science Fiction! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Tuky Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Eu spun prezent ... Aduc utilaje de taiat iarba, vegetatie, drujba, etc Hotaraste cand va fi actiunea. Felicitari pt initiativa. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SilenceDJ Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a ma bag si eu la actiune , stabileste data si daca va vrea vreun coleg din cluj sa ma duca ca copilot si ajutant sef ma bag :h5 Never stop exploring Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 21, 2009 Autor Partajează Postat August 21, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Fiind din Cluj, daca pot contribui cu ceva, o voi face! Ceva planuri concrete sunt? (doar ridicat monumentul pe soclu, si curatat putin prin imprejur?) Eventual, sa te hotarasti si asupra unei dati exacte. Eu am o Vitara, posibil sa mearga cel putin cat a mers si caruta, dar daca este vointa, putem aranja ceva dragut. Laudabila initiativa! Buna intrebare. Planurile sunt "in constructie". Acum caut sa "produc " ceva panouri indicatoare pe care vreau sa le postez de-a lungul drumului din centrul satului Poiana Horea, pana la monument. In clipa in care stiu cand vor fi gata, voi sti si cand ajung in munte. In primul rand vreau sa iau legatura cu primarul de acolo sau cu factori de decizie, sa-mi dea vioe sa plantez aceste indicatoare, nu sa ma trezesc ca am stricat nu-s-ce pasune samd. Dupa ce voi avea acest acord, fac planul mintenash :banana Poate am mai zis, dar eu as vrea sa plec din Bucuresti intr-o joi si sa ma pot intoarce duminica..... :P Oricum, va tin la curent "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator rares Postat August 21, 2009 Partajează Postat August 21, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Felicitari pentru initziativa. Te poti baza si pe mine in orice weekend. :bravo Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator rares Postat August 22, 2009 Partajează Postat August 22, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Daca te pot ajuta cu ceva la indicatoare sau la altceva da-mi un PM. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
tdanys Postat August 22, 2009 Partajează Postat August 22, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a imi pare rau sa fiu eu ala negativist dar trebuie sa spun ca daca reusiti sa faceti acest lucru si ma refer mai ales la ridicarea la loc a monumentului se poate sa va alegeti cu dosar penal. inca odata scuze dar dupa faza aia cand oamenii au facut un pod fara aprobare si au avut dosar penal nu mai cred ca exista dubii in ce tara traim. mai ales ca tot ce tine de monumente istorice este extrem de greu de renovat....iti trebuie mii si mii de aprobari inclusiv de la ministerul culturi....intreaga poveste. sfatul meu este ca toti cei implicati sa aiba grija sa nu poata fi identificati real si sa mearga frumos acolo sa faca treaba si sa dispara subtil, fara sa se poata identifica din poze,martori orice aspect dupa care pot fi identificati (nr masini, etc) fiind din cluj si stiind zona va apreciez initiativa, si imi cer inca odata scuze pentru avertisment. bafta isuzu trooper, lada niva,defender TD5, defender Td4, ZIL 131, LC 120 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
plummer Postat August 22, 2009 Partajează Postat August 22, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a Sincer nu stiu cat am sa mai stau in Romania ... si vorbesc serios . Sunt legi de nimic daca vrem sa facem ceva bun si ajungem sa capatam doar suturi in bot , dosare penale , amenzi si alte alea :P Felicitari pt dorinta de a face un lucru bun , dar sper sa urmati sfatul de mai sus si ori sa faceti asta pe cont propriu , ori sa anuntati media de ceea ce este acolo si poate implicandu`se , se vor misca treburile mai repede (acte , avize , etc) :1 :bravo ~ Silence is a gift ~ ~ Learn to value its essence ~ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 22, 2009 Autor Partajează Postat August 22, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a imi pare rau sa fiu eu ala negativist dar trebuie sa spun ca daca reusiti sa faceti acest lucru si ma refer mai ales la ridicarea la loc a monumentului se poate sa va alegeti cu dosar penal. inca odata scuze dar dupa faza aia cand oamenii au facut un pod fara aprobare si au avut dosar penal nu mai cred ca exista dubii in ce tara traim. mai ales ca tot ce tine de monumente istorice este extrem de greu de renovat....iti trebuie mii si mii de aprobari inclusiv de la ministerul culturi....intreaga poveste. sfatul meu este ca toti cei implicati sa aiba grija sa nu poata fi identificati real si sa mearga frumos acolo sa faca treaba si sa dispara subtil, fara sa se poata identifica din poze,martori orice aspect dupa care pot fi identificati (nr masini, etc) fiind din cluj si stiind zona va apreciez initiativa, si imi cer inca odata scuze pentru avertisment. bafta Sincer, nu m-am gandit la asta, dar, vorba ta, avand in vedere in ce tara traim,s-ar putea sa ma aleg cu un dosar penal :P Hmmmm..... Probabil ca o sa aleg calea oficiala, sa anunt ce vreau sa facem, si sa vad reactia "tovarasilor". Din pacate, asta inseamna sa astept pana la primavara, pentru ca au fost ani in care in septembrie a nins in Poiana...... De luni ma voi ocupa de acte oficiale si toate c**aturile sa vad cam cand se va intampla ce trebuie sa se intample..... Oricum, voi incerca, deocamdata sa "sensibilizez " factorii de decizie fara ajutorul mass media, pentru ca nu cred ca asa ceva are rost. "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Miron Sorin Postat August 22, 2009 Partajează Postat August 22, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a si te sperie citiva fulgi??? :ha: am glumit putem sa mergem oricind poti rezolva cu capetele patrate....sau poate nu au si rezolvi mai repede :h5 zambeste...maine poate va fi mai rau Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat August 22, 2009 Autor Partajează Postat August 22, 2009 Re: Monumentul lui Horea - istorie de clasa a VII-a si te sperie citiva fulgi??? :ha: am glumit putem sa mergem oricind poti rezolva cu capetele patrate....sau poate nu au si rezolvi mai repede :h5 Nooooooooooooo. Nici vorba, numai ca , din experienta, stiu ca acele drumuri, respectiv din "centrul" satului pana la intersectia cu drumul forestier spre Doda Pilii, Giurcuta, Ip Ponor, iarna NU intra lama, iar zapada pe "carosabil" poate ajunge pe la 1,5M. Si cum am mai subliniat mai sus, din pacate nu am utila 4x4, dar , cine stie poate pana la iarna imi iau unul... :h5 "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate