Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Propuneri pentru schimbari in Regulamentul Campionatului National de Offroad

Postări Recomandate

Re: Propuneri pentru schimbari in Regulamentul Campionatului National de Offroad

Salut,

Am sa incep prin a va supune studiului regulamentele dupa care se desfasoara doua competitii cu notorietate internationala si anume Ladoga Trophy si ARB Etreme Winch Challenge

http://www.xtreme4x4sport.com.au/component/content/article/7/17-arb-xtreme-winch-challenge-rules-2010

http://www.ladoga-trophy.ru/images/stories/2009/TechnicalConditions09_Eng.doc

Am sa va prezint acum si punctul meu de vedere in baza unei experiente de 4 ani in acest sport (cu realizari si esecuri).

1. clasa OPEN (poate denumirea induce in eroare in ideea in care se considera ca totul este permis) - pe langa masurile de siguranta cum ar fi roll cage-ul - restul puctelor mentionate in acest topic se regasesc in prezentul regulament de desfasurare a CN de Off Road. Va recomand citirea acestuia.

Personal inclin spre limitarea modificarilor acceptate in aceasta clasa cum ar fi:

- dimensiunea rotilor maxim 33' (indicat ar fi sa se precizeze diametrul in mm)

- pastrarea neschimbata a partii frontale a masinii (se permite modificarea in pick-up)

- pastrarea sistemului original de suspensiu (foi de arc sau elicoidale) - cu posibilitatea de montare a accesorilor after market

- masinile inscrise in competitie trebuie sa fie road leagal - inmatriculate definitiv sau provizoriu, asigurare si inspectie tehnica valabila

- distanta dintre punti trebuie sa fie cea data de constructor si sa fie cele originale (nu se accepta schimbarea acestora)

- motorul trebuie sa fie de aceeasi origine (acelasi producator) si sa se fi montat pe acest model.

2. clasa Extrem, in lipsa unei clase Proto, totul este permis. Mai mult nu as vrea sa intru in discutii intrucat nu consider ca sunt in masura sa-mi dau cu parerea.

Revenind la clasa OPEN, aceasta trebuie sa asigure sanse egale tuturor participantilor, diferentele vor fi facute de tehnica de pilotaj si pregatirea masinii (atentie! nu modificarea acesteia).

Daca ai masina pregatita peste specificatiile tehnice ale clasei OPEN ai posibilitatea sa te inscri la Extrem, daca nu doresti, trebuie sa respecti cele de mai sus.

Daca pastram ideea prezentata in acest topic cu doua subclase la open va fi identic ca si pana acuma. startul pe subgrupe poate fi valabil la inceputul competitiei dar ai toate sansele sa ajungi sa fi incomodat sau sa incomodezi de/pe restul participantilor.

Cu stima,

Andrei

Range Rover Classic V8

The Dakar; a challenge for those who go - a dream for those who stay behind / Thierry Sabine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Re: Propuneri pentru schimbari in Regulamentul Campionatului National de Offroad

Daca pastram ideea prezentata in acest topic cu doua subclase la open va fi identic ca si pana acuma. startul pe subgrupe poate fi valabil la inceputul competitiei dar ai toate sansele sa ajungi sa fi incomodat sau sa incomodezi de/pe restul participantilor.

Andrei

Nu, si daca se pastreaza un avans considerabil intre cele doua clase ca si timp (ex 2-3 ore) si se alege un traseu mixt cu portiuni de rallyraid unde masinile cu roti mai mici sunt avantajate!

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

intr-un fel ai dreptate, dar practica spune ca atunci cand dai startul pentru aprox. 30 poate chiar 40 de masini la clasa open ( la un interval de 2 - 3 sau poate chiar 5 minute) si ai un traseu de aprox. 30 - 40 sau chiar 60 km / zi s-ar putea sa intanzi prea mult logistica si sa nu poti organiza un concurs de calitate. ideea este sa strangi inapoi in tabara / finish toti participantii pana la o ora acceptabila.

exista si o a doua posibilitate - trophy, s-a discutat intr-un alt topic.

Eu mi-am propus sa nu mai particip la nici o etapa din campionat pana nu exista un regulament clar in baza caruia sa-mi pregatesc sau sa-mi modific masina. In toate trebuie sa existe un echilibru.

p.s. mai sus mi-am expus propriile opinii si puncte de vedere.

Andrei

Range Rover Classic V8

The Dakar; a challenge for those who go - a dream for those who stay behind / Thierry Sabine

Link spre comentariu

Salut,

.....Am sa va prezint acum si punctul meu de vedere in baza unei experiente de 4 ani in acest sport (cu realizari si esecuri).

1. clasa OPEN (poate denumirea induce in eroare in ideea in care se considera ca totul este permis) - pe langa masurile de siguranta cum ar fi roll cage-ul - restul puctelor mentionate in acest topic se regasesc in prezentul regulament de desfasurare a CN de Off Road. Va recomand citirea acestuia.

Personal inclin spre limitarea modificarilor acceptate in aceasta clasa cum ar fi:

- dimensiunea rotilor maxim 33' (indicat ar fi sa se precizeze diametrul in mm)

- pastrarea neschimbata a partii frontale a masinii (se permite modificarea in pick-up)

- pastrarea sistemului original de suspensiu (foi de arc sau elicoidale) - cu posibilitatea de montare a accesorilor after market

- masinile inscrise in competitie trebuie sa fie road leagal - inmatriculate definitiv sau provizoriu, asigurare si inspectie tehnica valabila

- distanta dintre punti trebuie sa fie cea data de constructor si sa fie cele originale (nu se accepta schimbarea acestora)

- motorul trebuie sa fie de aceeasi origine (acelasi producator) si sa se fi montat pe acest model......

Am evidentiat cateva lucruri ce sunt contradictorii (posibile doar cu foarte multi bani la R.A.R). Mai ramane varianta BG,dar si aici nu poti spune ROAD-LEAGAL in toate cazurile.

i have a pajero , don't be jealous :)

Samurai '88 >Suzi Quatro.

Link spre comentariu

@kess ai mare dreptate.....dar cand se va finaliza oare acest regulament....eu vreau sa ma dau la open anu asta si inca nu stiu daca sami iau 33 sau 35 nu stiu daca trebuie rollcage sau nu si daca ai voie sa tai masina cum ai zis si u...ssa ne zica si noua o data in care va fi o intrunire a membrilor si se va lua decizia

mitsubishi l200

patrol y60 2,8

patrol y60 4,2

Link spre comentariu

- road leagal inseamna sa poti sa mergi cu masina si pe drumuri deschise circulatiei publice, aici dimensiunea anvelopelor este discutabila.

Intrebarea este cum dorim noi sa arate aceasta clasa OPEN. Eu merg pe varianta ca pot sa particip cu o asemenea masina si in campionat (chiar daca o duc pe platforma pentru mai multa siguranta - nu sti cum se prezinta masina la finalul etapei) dar sa pot pleca si pana in Maramures cu ea fara sa ma opreasca politia in fiecare sat / comuna. Revin, trebuie sa intelegem fiecare ce dorim de la aceasta clasa.

Range Rover Classic V8

Link spre comentariu

@Kess. in sensul asta iti dau dreptate, dar sa iti inmatriculezi o masina definitiv te costa mai multi bani decat sa o transformi pentru extrem si sa iti cumperi si o platforma (asta in unele cazuri)

i have a pajero , don't be jealous :)

Samurai '88 >Suzi Quatro.

Link spre comentariu

Daca vorbim despre o masina de extrem lucrurile stau cu totul altfel. Pentru open eu imi pastrez parerea si anume ca nu ai ce cauta cu o masina fara acte, daca este inmatriculta in BG, UK, Germania, Ungaria sau oriunde pe acest pamant si poti sa circuli cu ea este ok. De asemenea, te rog sa ai in vedere ca cele discutate mai sus se refera strict la clasa OPEN din Campionatul National de Off Road.

Toate cele bune,

p.s. sper ca toate aceste discutii sa ne ajute, pe cei ce dorim sa practicam acest hobby la nivel de sport cu motor, sa intelegem mai bine ce vrem si cum vrem sa ne "dam".

Range Rover Classic V8

Link spre comentariu

Road Legal nu cred ca se poate.

Imagineazati o masina pe 33"uri cu bara fata / spate custom, troliu, rollcage, si decupata la spate, transformata in pickup.

Mergi cu ea la ITP la RAR. Se poate? Ca sa treci toate aceste modificari in CIV este extrem de complicat si de scump. Merita?

Ah, ca ai acte la masina "originala", dar modificarile astea la un control in trafic se lasa cu talonul saltat. Si atunci?

Link spre comentariu

Stati bre asa ...ca o luati pe aratura!

Drept de circulatie pe drumurile publice definitiv sau provizoriu e una, iar unde duceti voi discutia e altceva! :grin:

Pai daca ai o portiune de trecere pe un DNeu ce faci daca sta la colt Garcea si tu te dai cu masina neinmatriculata? Dai vina pe organizatori? Sau ca ai baut mult :2dr...si ai uitat numerele acasa? :t1

Link spre comentariu

Yonutz, daca am inteles bine, esti de acord cu partea asta (masinile sa fie legale dpdv al circulatie pe drumurile publice)?

Am participat la nenumarate concursuri in care am treversat DN-uri, am luat startul din centrul orasului, am alimentat la peco alaturi de masini normale si am traversat sate unde lumea se uita la noi ca la urs. Ce se intampla daca intr-un astfel de sat lovesti o caruta, un cal sau o alta masina (presupunem ca nu din vina ta) responsabilitatea pe umerii cui cade? Nu cumva si asupra organizatorului si pana la urma urmei a intregii miscari.

p.s. daca as fi organizator nu as permite inscrierea masinilor care nu pot sa-mi faca dovada ca au incheiat RCA (in primul rand) si eventual ITP, ambele valabile. Este doar parerea mea.

Range Rover Classic V8

Link spre comentariu

ba da, doar ca vroiam sa ma asigur :grin:

p.s. cred ca am scris mai mult decat imi sta in fire asa ca mai las si pe alti care au idei.

bafta

Range Rover Classic V8

Link spre comentariu

Eu sunt de acord cu voi, e normal sa poti circula si pe drumuri publice, sa ai RCA si ITP.

DAR... cum faci asta? Cum duci o masina cu roti pe 33", rollcage, decupata si inaltata la ITP? Ca trece ITPul pe smen, e alta poveste, dar la despagubire la RCA cand se fac poze, incep discutii. E modificata, modificari neomologate, si de asta s-a produs accidentul. Pana intr-un punct e oarecum adevarat, o masina de open e mai greu de condus pe sosele decat versiunea ei originala din fabrica. Si atunci Asiguratorul nu mai despabugeste, se face scandal, si tot degeaba. Vine RAR si face inspectie la serviceu de unde tiai luat ITP, se uita la pozele cu masina, vede ca era modificata si atunci, iti anuleaza ITP, etc.

Iar varianta 100% legala este sa mergi la RAR la sectia de modificari artizanale, in Bucuresti, teste dinamice, toate modificarile trecute in carte, inclusiv diferentele de gabarit, masa, "design", tehnice, cauciucuri, etc si apoi ITP la RAR. Atunci nu mai poate comenta nimeni.

Stiti vreo masina care a facut asta? Abia aia e "road legal". Celelalte din punctul meu de vedere sunt legale doar pe hartie, nu si in realitate. Si ca sa nu carcotesc la alte cele, cauciucurile sunt doar un exemplu. Chit ca nu se trec in talon, se trec in CIV. Cine are cauciucurile trecute in CIV, mana sus!

Link spre comentariu

@kess ai mare dreptate.....dar cand se va finaliza oare acest regulament....eu vreau sa ma dau la open anu asta si inca nu stiu daca sami iau 33 sau 35 nu stiu daca trebuie rollcage sau nu si daca ai voie sa tai masina cum ai zis si u...ssa ne zica si noua o data in care va fi o intrunire a membrilor si se va lua decizia

Parca s-a explicat de mai multe ori pe diferite topicuri unde ai intrebat.

La sedinta din sfarsitul lui februarie a cluburilor care apartin de Conventia Cluburilor de Off Road Romania.

Link spre comentariu

Eu am reusit legal sa schimb dimensiunea rotilor din 215/15 in '31/15 la DAIHATSU ROCKY.Am adus o carte tehnica venita din GERMANIA si tradusa autorizat si in urma verificarilor care au demonstrat ca fabricantul a pus pe masini facute pt alte tari astfel de cauciucuri mi le-au trecut in cartile a 2 DAIHATSU.Ideea este ca ar fi posibil cu ajutorul federatiei asteia care se contureaza sa cerem mai multe drepturi de la serviciul "OMOLOGARI RAR:hl

Link spre comentariu

ar fi posibil cu ajutorul federatiei asteia care se contureaza sa cerem mai multe drepturi de la serviciul "OMOLOGARI RAR:hl

federatia exista de cativa ani, nu se contureaza acum... :grin:

cat despre implicarea federatiei vizavi de RAR, treburile stau in felul urmator: se poate ajunge ca masinile sa fie omologate "pentru competitii sportive", dar atunci numai in baza unui pasaport de omologare FIA, care e alta poveste. daca, sa zicem, am obtinut acel pasaport, ne prezentam NUMAI la RAR Bucuresti in Grivitei, pentru omologare ca "masina de curse", si tot NUMAI acolo se face si ITP. insa, pana acolo, e destul de complicat. trebuiesc sisteme de securitate omologate FIA (scaune, centuri, rollbar, sistem de stingere incendii, rezervor, etc, etc...)

pana una, alta, cred ca trebuie mers pe masini INMATRICULATE, indiferent sub ce forma...si asta este un "must have" pentru concursurile unde exista etape de legatura ce se desfasoara pe drumuri deschise circulatiei publice. altfel, nu vad cum ar fi posibila inscrierea in concurs.

ARO CLUB ROMANIA

Link spre comentariu

FRAS exista de cativa ani. Anumite ramuri ale offroadului sunt deja legalizate de destul de mult timp. Sportul "offroad" (in special ramurile pe care le practicam noi) se incearca a fi adus in legalitate de anul asta.

Ca sa faci rost de "pasaportul FIA" iti trebuie un buget impresionant. Cam 5 zerouri ar trebui sa aiba suma alocata acestui tip de proiect ... in euro!

Dar asta ar trebui sa fie a o prioritate in demersul celor care fac lucrurile sa mearga la federatie in sprijinul unor echipaje care doresc sa faca performata in competitiile la nivel international, asta in paralel cu tragerea spre legalitate a competitiilor autohtone.

Drumul spre si in legalitate e lung si anevoios. Dar cei care isi doresc cu adevarat performata in conformitate cu prevederile FIA, recunoastere si posibilitatea de a participa la competitii externe (atentie, nu prietenesti!) trebuie sa il parcurga. Sunt printre noi oameni care au parcurs acest drum total sau partial. Ei sunt cei mai in masura sa vorbeasca, daca au placerea sa participe la aceasta discutie, despre toate aceste cerinte ...

Legal in Ro, numai serviciul RAR din Calea Grivitei omologheaza masini in acest sens. Restul sucursalelor nu au competenta necesara sa omologheze rollbar-uri, echipamente adaugate precum modificari constructive majore ale acestor masini.

Ca unii dintre voi au omologat niste masini la nivel de alte sucursale sa stiti ca acest lucru s-a facut in toate cazurile prin mijloace neortodoxe si in afara legii sau prin specularea/nerespectarea unor norme care pot atrag raspunderea inginerilor RAR care si-au dat acordul.

Link spre comentariu

Yonut, trebuie facuta o diferentiere, sa inteleaga lumea. omologari individuale, sau "artizanale", se pot face si in alte sucursale RAR. adica chestii de schimbat motor, de omologat alta dimensiune de anvelope, etc. insa, omologarea ca si "vehicul destinat competitiilor sportive" se face NUMAI la RAR Grivitei, precum si ITP-ul necesar acestor masini, cu astfel de omologare.

ARO CLUB ROMANIA

Link spre comentariu

ma distreaza discutia si polemicile iscate intrucat se vorbeste de aceasta diferentiere de ani de zile si nu se intampla nimic. si ma indoiesc ca se va intampla.

cu cat incerci sa reglementezi ceva in sportul asta cu atat mai mult vei esua intrucat tematica este doboratoare, tehnica evolueaza fantastic si nimeni nu va fi multumit vreodata. imi aduc aminte de Floyota care a dat clasa - si iscat polemici interminabile - cu un side by side.

eu vad solutia la organizatorii de concursuri care in timp au facut compromisuri,modificat regulamente,trasee,reguli dupa cum au dorit si dupa cum le-a dictat economia si bugetul evenimentului.

la open ani de zile au existat masini bine preparate insa fara 35 uri sau rollcage extern sau intern . in ultimul timp nu am mai vazut nici o diferenta intre traseele de open si de extrem unii parcurgeau intr-un sens altii in

celalat diferentierea facandu-se prin PS uri.

pe de alta parte am concurat cot la cot cu masini de extrem care au trecut la open... diferenta fiind uriasa.

dupa cum a evoluat in ultimii ani sportul asta eu vad 2 clase : standard unde sa accepti masini cu troliu si MT uri dimensiunea din talon , respectiv extrem pentru cine vrea mai mult.

avantajele sint multiple si e mai usor si mai ieftin si pentru organizatori (2 trasee in loc de 3), monitorizarea CP uri, conformitate cu legislatia pt cei mai multi dintre participanti, samd...

stima,

DEFENDER 110 Pickup

http://www.lroc.ro

Link spre comentariu

@keo

Citeste cu atentie ...despre masinile cu "statut special" vorbeam ...

Link spre comentariu

Paul Cioban, Transsylvania Offroad Club

Propunere:

Mi-am mai amintit o propunere foarte imprortanta.

Folosirea obligatorie a sufei de pom pentru trolierea cu orice fel de cablu, plasma, kevlar, etc...

Se spunea ca plasma nu distruge pomii. Din pacate si plasma si alte tipuri de cablu (care sunt subtiri - taie coaja copacului). Poate multi nu stiu dar copacul traieste in special prin coaja.

Cu stima,

Paul Cioban

M Pajero MK I - 2.3TD - 86

T Land Cruiser LJ 70 - 2,4TD - 92

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare