giorgel Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 va spuneam pe un alt topic ca imi voi impopotzona patrolul cu acest indicator. ei bine, iacata-l...este in posesia mea [ATTACH]69598[/ATTACH] i-am facut si probe, merge bine si indica destul de acurat, temperaturile mici pana acum (pana in 50 grade Celsius). temperaturi mari nu am cum sa probez, si chiar nu mai am chef sa ma duc sa caut tot felul de chestii numai pt. o proba... oricum, la temperatura gazelor arse, 5 grade in sus sau in jos nu cred ca mai conteaza urmeaza partea cea mai urata, montajul pe masina. mi-e groaza deja, dar ma voi inarma cu curaj sa ma apuc si vointa sa definitivez... eu am cautat cat am putut pe forum, dar nu am gasit nimic despre asa ceva. nu si-a mai montat nimeni acest indicator? exista si variante digitale. va tin la curent. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Jolly Roger Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Ceva idei poti aduna daca dai o cautare dupa "pyro gauge" Exista niste module cu manometru si pyro gata facute pentru a fi puse pe montantul parbrizului, numai ca nu stiu cine ar vinde la noi, cred ca tot de afara le iei! Urmareste forumul australienilor proprietari de Patrol: http://www.patrol4x4.com/forum/ http://www.patrol4x4.com/forum/forumdisplay.php?f=10 http://www.patrol4x4.com/forum/showthread.php?t=6963 Daca stai bine cu engleza (termeni tehnici, in principiu) gasesti raspunsuri la toate intrebarile tale, inclusiv cele legate de temperaturi EGT, boost, blocare EGR, curatare intercooler, MAF etc. Australia e primul "consumator" mondial de Patrol, asa ca au ceva notiuni despre EL si cu ce se mananca. ... BRAKES ARE FOR PUSSIES !.. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 17, 2010 Autor Partajează Postat Martie 17, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse jolly, am pierdut nopti pe forumul ala... am si cont... eu intrebam daca cineva de pe la noi are pyrometru, ca sa facem un schimb de idei, cunostinte etc., ca de experienta inca nu poate fi vorba, la mine. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Nu de pirometru ai nevoie, sunt termometre digitale care folosesc termocuple pt masurarea temperaturilor. Ai un exemplu in pdf-ul atasat. Daca esti interesat pot sa-ti dau si pret. Modelul din pdf are si un releu care poate actiona un echipament in functie de setarile pe care le faci, functioneaza la 12 V. Este si varianta fara releu. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 17, 2010 Autor Partajează Postat Martie 17, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse avolocaru, multumesc, pare un aparat interesant, insa ce am luat imi este de ajuns acum. chiar am nevoie de acest pyrometru, motorul de pe patrolul meu este supranumit "the Grenade"... si muuuulti baieti din tari cu apa calda spun ca acest indicator este indispensabil, daca vrei sa eviti buuuuuuuuuuum... chiar ma gandesc sa colantez masina pe geamurile laterale cu "The Grenade":ha::ha: cred ca ar da bine:grin: Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 (editat) Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Am vb de presiuni acum vorbim de temperaturi. :) Pirometru este un aparat pt masurarea temperaturilor mari, atat de mari incat sa rezulte incandescenta. In mare el este format dintr-un ocular prin care te benoclezi la obiectul incandescent. Aparatul introduce peste imaginea vizualizata imaginea unui filament, continut in maruntaiele aparatului, a carui incandescenta poate fi reglata de la un buton. In momentul in care imaginea filamentului "dispare" adica are aceeasi incandescenta cu a obiectului, te uiti pe montura butonului si vezi la ce temperatura ai reglat aparatul. Iti garantez ca nu ai ce face cu pirometrul, decat daca iti turezi motorul pana ce esapamentul se inroseste, nu mai zic ca tre sa te bagi sub masina ca sa masori temperatura. PS Trebuie avut grija la preluarea termenilor tehnici din alte limbi, aparentele sunt inselatoare. Editat Martie 17, 2010 de avolocaru Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
night bird Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse In aviatie se mai foloseste masurarea temp gazelor de evacuare, insa diferentiat pe fiecare evacuare in parte, astfel ai masura exacta a functionarii fiecarui cilindru. Stiti ca se folosesc carburatoare pe fiecare ciindru in parte, care trebuiesc sincronizate dpdv al vacuumului la ralanti si diferite sarcini cu manovacuumetre.Cand sincronizarea carb se face coroborata cu "sincronizarea temperaturilor" din fiecare evacuare, se poate spune ca motoru merge rotund. OK, deci,ca idee, poate pe la Clinceni gasesti vr-un mecanic sa-ti spuna mai multe . Numa bine. "De cand s-au inventat notariatele, nu mai exista...cuvant de onoare... Papaiani "Uneori, intregul, poate insemna mai mult decat ... suma partilor" Un Nene Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 17, 2010 Autor Partajează Postat Martie 17, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse 1. Am vb de presiuni acum vorbim de temperaturi. :) 2. Pirometru este un aparat pt masurarea temperaturilor mari, atat de mari incat sa rezulte incandescenta. Iti garantez ca nu ai ce face cu pirometrul, decat daca iti turezi motorul pana ce esapamentul se inroseste, nu mai zic ca tre sa te bagi sub masina ca sa masori temperatura. PS 3. Trebuie avut grija la preluarea termenilor tehnici din alte limbi, aparentele sunt inselatoare. 1. vrei sa amestecam topicurile? ne cearta moderatorii... 3. aici ai mare dreptate:g 2. si care este granita, in grade celsius, de la care incep temperaturile atat de mari, generatoare de incandescenta, care trebuiesc masurate cu pyrometru? te-ai uitat vreodata, noaptea, la o galerie de evacuare a vreunei masini, dupa o talpa serioasa? eu m-am uitat si se vedea rosiatica. se inrosise cumva de...emotie, ca ma uitam eu la ea? (eu stiu de ce se inrosise, dar iti spun numai daca ma intrebi:wink:) te intreb acum (eu nu stiu) 4-500 grade Celsius sunt destule pt o inrosi un metal? cam astea sunt temperaturile de gaze arse ale unui ZD30. sistemul ala de vreau sa il montez masoara pana la 1000 grade. nici acolo nu avem incandescenta? iar cu bagatul sub masina, nu am inteles. ce sa caut acolo, pt. a masura temperatura? sonda se va monta pe (sau in) saxofon, in calea gazelor, imediat dupa turbina, iar ceasul in habitaclu. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse 1Temperatura de utilizare a pirometrului incepe de pe la 650 grade celsius in sus. 2 Daca tu vrei sa stepti noaptea sa masori temperatura... 3 Pirometrul este un instrument de masura vizual, adica trebe sa te uiti prin el la obiect, nu are un senzor care vine in contact cu obiectul a carui temperatura vrei sa o masori. 4 Sunt pirometre cu camera in infrarosu, acesta masoara si temperaturi mai mici dar e mai greu de gasit pt ca este fffff scump. Si cel cu filament este destul de greu de gasit pt ca trebuie sa gasesti pe cineva care a avut nevoie sa masoare temperaturi inalte (domenii ca metalurgie, productii vata minerala etc). 5 Poti masura temperaturi pana la 1200 grade celsius cu instrumente mult mai ieftine, adica cu cel descris de mine. 6 Pirometrul este un instrument de masura lent, adica pana stabilesti temperatura pot sa treaca cateva zeci de secunde,tocmai pt ca este uninstrument vizual. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 18, 2010 Autor Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse multumesc, inteleg deci ca nu folosesc termenul corect. de altfel nu eu l-am inaintat in acest topic. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Petre Niteanu aka bullbar Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Eu n-am inteles pt ce iti foloseste tie chestia aia. Adica s-o bagi in saxofon si sa te uiti pe ceas ca......ce? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 18, 2010 Autor Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Eu n-am inteles pt ce iti foloseste tie chestia aia. Adica s-o bagi in saxofon si sa te uiti pe ceas ca......ce? sa te uiti daca temperatura gazelor arse o ia razna. asta inseamna ca ceva nu e in regula (debitmetru defect de ex., si ECU baga motorina la greu), creste temperatura in cilindrii, risc de topire pistoane. cum spuneam intr-un post anterior, The Grenade e sensibil la asa ceva... Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihai Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse No ofence,ce va trebuie asa ceva la motorul stok de Patrol?...Am pus eu pe vremea diesel-ului modificat,dar tot nu aveam de ce sa-mi fac griji...nu avea cum sa creasca temperatura gazelor atat cat sa-mi dea dureri de cap. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihai Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Acum,pe motorul nou da,chiar e interesant sa vezi cum la 6-7000 ture creste temperatura gazelor instant la aproape 1000 de grade. Oricum indicatorul e profi,cu sonda asemanatoare sondei lambda. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 18, 2010 Autor Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse mihai, no offence, dar am scris deja de doua ori in acest topic pt. ce imi trebuie. tu pt. ce l-ai pus? Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Petre Niteanu aka bullbar Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse sa te uiti daca temperatura gazelor arse o ia razna. asta inseamna ca ceva nu e in regula (debitmetru defect de ex., si ECU baga motorina la greu), creste temperatura in cilindrii, risc de topire pistoane. cum spuneam intr-un post anterior, The Grenade e sensibil la asa ceva... Giorgele, te implor uita-te pe site-ul meu. Fratele meu alb...i-am dat in .izda la masina aia de sa moara mama ei daca nu scotea flacari pe nari si nu a topit niciun piston, niciun ceas nu era necesar. Frate, mergi in teren cu ea, rupe-i capul, scoatei pistoanele prin capota si abia mai apoi REPAR-O! Nu inainte! Te pup! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 18, 2010 Autor Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Giorgele, te implor uita-te pe site-ul meu. Fratele meu alb...i-am dat in .izda la masina aia de sa moara mama ei daca nu scotea flacari pe nari si nu a topit niciun piston, niciun ceas nu era necesar. Frate, mergi in teren cu ea, rupe-i capul, scoatei pistoanele prin capota si abia mai apoi REPAR-O! Nu inainte! Te pup! petre drag, stiu foarte bine ce faceai tu cu Animalul, cand am cumparat-o de la tine stii doar ca m-am hotarat instant. VNT-ul turbinei (geometria variabila) era blocat cu particule de metal topit, probabil aluminiu, nu cu jeg de pe evacuare.... cu ce gresesc daca monitorizez acesti parametri? ce fac eu nu e reparatie, este doar o masura preventiva... indicatorul costa 150 EURO, motorul 4-5000 EURO... eh, ce zici? sa-l stric intai? pe forumul australienilor sunt multi carora le-a bubuit motorul (de 3 l), din senin zic ei, si pe o plaja atat de mare de km rulati incat nu poti spune nimic...stie don' luigi ce stie... sunt foarte multi cei care si-au montat aceste doua indicatoare (de boost si de gaze arse) si la nici unul dintre acestia nu s-a intamplat, unii fiind la al doilea motor. nu am descoperit inca nici unul caruia sa ii fi crapat motorul in teren, multora la drum lung. in filmuletzele tale am vazut ca ai mers multa vreme cu check engine aprins, bad idea... sa nu faci si la mitsu asa... Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Giorgele ... tine-o tot asa ... ca bine faci! :y consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 18, 2010 Autor Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Giorgele ... tine-o tot asa ... ca bine faci! :y te referi la impopotzonarea palpatrolului cu diverse indicatoare, sau la sfatul dat lui petre?:wink: Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse stau si-mi frec mintea de doua zile la cum imi pot folosi informatiile date de pirometru vis-a-vis de diagnoza motorului, deci: - daca papa ulei fie din segmenti fie din turbina....... clindrul arde motorina+ ulei deci rezulta o ardere mai puternica deci am temperatura de exhaust mai mare chestie pe care o vaz pe pirometru, da si pe nivelul la joja de ulei + fum pe esapament - daca nu are avansul reglat corect, temperatura de exhaust ar trebui sa varieze in functie de temp std, dar care o fi aia? Pe de alta parte avansul bate, sau da fum albastru sau negru in esapament - daca se supraincalzeste motorul/chiulasa as vedea pe indicatorul de apa, deci nu am treba cu pirometru - daca am supape care scapa si implicit creste temp de ardere aud motorul la relanti ca intrerupe , deci iar nu am nevoie de pirometru. Ce sa zic, la un diesel nu-i prea vad ( in nestiinta mea) rolul. Altfel sta treaba insa la un benzinar. - iti spune daca ai amestecul corect, vezi din fluctuatiile de temperatura cum sta treaba la diverse regimuri de functionare. - iti sesizeaza postarderi in esapament ( am lucrat la un Rolls din anii 80 la care iesea fum din podea la cum se inrosise esapamentul sub masina din cauza a 2 injectoare blocate pe deschis) La motoarele de avion, cu regimuri de functionare lungi si stabile , din nou poate fi o scula utila privind monitorizarea parametrilor arderii la variatia de altitudine.......... Ce sa spun,la diesel? Hmmm, mai studiez problema............... ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Daca omu' are chef sa masoare temperatura gazelor arse este problema lui, nu unseamna ca greseste. Problema este ca temperatura gazelor de ardere nu ne arata cat de fierbinte este motorul la un moment dat. De ex dupa turare excesiva, care are ca rezultat cresterea temperaturii apei pana la valoarea maxima sa zicem, daca luam piciorul de pe acceleratie temperatura gazelor de ardere scade brusc dar nu si cea a motorului. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 19, 2010 Autor Partajează Postat Martie 19, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Altfel sta treaba insa la un benzinar. - iti spune daca ai amestecul corect, vezi din fluctuatiile de temperatura cum sta treaba la diverse regimuri de functionare. si de ce nu ar fi valabil si pt. un diesel? dupa ce am cautat de am capiat, am inteles ca cea mai frecventa cauza a capotarii la ZD30 (am cautat exclusiv pt. motorul asta, ca asta am) este, in mare, acest debitmetru, care determina cantitatea de motorina injectata. evident ca exista un cumul de circumstante, pe care nu le mai tin minte, insa cam de la MAF se pleaca. eu unul m-am hotarat sa montez jucaria, nu stric absolut nimic. cat despre indicatorul de temperatura a motorului, la patrol, baietii aia from down under spun ca e o mare frectie.... Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse In general indicatoarele de temperatura auto au un raspun lent la variatiile de temperatura. Practic un motor are mai multe temperaturi de functionare in functie de locul in care masori temperatura. Dintre toate raspunsul cel mai rapid este cel din gazaele de ardere, dar nu stiu daca si cel mai elocvent. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Martie 19, 2010 Autor Partajează Postat Martie 19, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse In general indicatoarele de temperatura auto au un raspun lent la variatiile de temperatura. Practic un motor are mai multe temperaturi de functionare in functie de locul in care masori temperatura. Dintre toate raspunsul cel mai rapid este cel din gazaele de ardere, dar nu stiu daca si cel mai elocvent. pai vezi, om bun? a scris si mihai pe pagina 2: se vede instant cresterea de temperatura. ca sa fie elocvent 100%, ar trebui montat cate un senzor pe fiecare cilindru... dar atat de nebun nu sunt. unul singur dupa turbina e suficient. si daca am inteles eu bine din engleza, si elocvent. dupa ce termin cu EGT-ul, urmatorul proiect este separatorul de ulei din gazele de carter. o sa ziceti ca sunt totusi nebun.... Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse Nu Giorgele ... nu esti, da-i inainte! :h5Si vino cu "prototipu" sa-l pipaim...aport in natura la un gratar! :h5 consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate