Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse

giorgel

Postări Recomandate

Re: EGT-gauge, sau indicator temperatura gaze arse

asta cu orice gaura....au patit-o multi,asa ca grija mare :wink:

in alta ordine de idei,ma uitam la stack si are un pret destul de mare mi se pare,ce alte marci sa caut :old

Ever tried.Ever failed.Try again.Fail again.Fail better
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 149
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@avolocaru: mi-am stors creierul nopti si zile pe tema asta. Mi-ar fi placut, recunosc avantajul, dar e complicat.

Ursule, nu trebuie sonde si ceasuri pentru toti cilindri, cu un singur set e ok. Faci porturi la toti cilindri, si pui sonda pe rand la fiecare.

Dezavantajul e ca trebuie sa fabrici si dopuri pentru porturile libere, mai ales la un motor supraalimentat.

La ZD30 stii bine ca e cu bataie de cap, din cauza protectiei termice.

Ma rog, eu unul am renuntat. Am "plantat" sonda la cativa cm de turbina si basta.

Eu am Stack si nu sunt multumit.

Ceasul pleaca din 40 Grade, nu din zero, indiferent de temperatura ambientala, minus 25 sau plus 40 grade.

Practic eu nu as putea spune cu mana pe inima ca cele 3-400 de grade sunt si reale.

Important este ca de cand am montat sistemul si pana acum nu au aparut modificari in regimul temperaturilor.

Cred ca orice sistem EGT este scump.

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Sa-ti citeasca, ...ce? Fa-i gaura de sonda direct in evacuare ...

Referitor la "banda" ...e motor diesel ...nu stiu daca merita sa pui chestia aia acolo ...

Ce? Cum? Unde? Cat?

Gaura pentru EGR este in galeria de evacuare si e un loc foarte bun pentru sonda EGT.

Banda e buna, vrei sa pastrezi cat mai multa caldura (energie) in galerie si cat mai putina dupa turbina.

Sonda pentru EGT e cel mai bine sa fie montata inainte de turbina. In afara de regimuri constante (care sunt rare), diferenta intre inainte si dupa turbo variaza foarte mult.

Eliminare EGR, inlocuire cu EGT

@avolocaru - fain cand ai un motor in 6 cilindri .... 6 ceasuri...doar 2 ochi...mai iei 2 copiloti dupa tine si e OK treaba...Jesus...

Avantajul ceasurilor analogice...nu trebuie sa stii valoarea exacta, trebuie sa stii aproximativ unde e ok.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

@avolocaru: mi-am stors creierul nopti si zile pe tema asta. Mi-ar fi placut, recunosc avantajul, dar e complicat.

Ursule, nu trebuie sonde si ceasuri pentru toti cilindri, cu un singur set e ok. Faci porturi la toti cilindri, si pui sonda pe rand la fiecare.

Dezavantajul e ca trebuie sa fabrici si dopuri pentru porturile libere, mai ales la un motor supraalimentat.

La ZD30 stii bine ca e cu bataie de cap, din cauza protectiei termice.

Ma rog, eu unul am renuntat. Am "plantat" sonda la cativa cm de turbina si basta.

Eu am Stack si nu sunt multumit.

Ceasul pleaca din 40 Grade, nu din zero, indiferent de temperatura ambientala, minus 25 sau plus 40 grade.

Practic eu nu as putea spune cu mana pe inima ca cele 3-400 de grade sunt si reale.

Important este ca de cand am montat sistemul si pana acum nu au aparut modificari in regimul temperaturilor.

Cred ca orice sistem EGT este scump.

daca stack nu e ok da un link cu ceva ok,daca dse poate

Link spre comentariu

nu are sens sa pui sonda egt dupa turbina , in turbina gazele cedeaza o mare parte din caldura pentru ca se expandeaza.

deasemnea, temperaturile din camera de ardere sunt mai mici ca medie cu un egr functional, la iesirea din sarcina egr ul raceste imediat camera de ardere prin aportul de gaze sarace in oxigen.

pana la urma care e rostul la treba aia, exista soft pe masina, turbo hibrid?

Editat de comanr
Link spre comentariu

Turbina cauzeaza o cadere de temperatura de 200 de grade. Ceea ce inseamna ca daca post-turbo ai 450....inainte ai 650. Si semne de intrebare. Partea cu EGR-ul nu o comentez, ca s-a mai discutat ....reinviem morti.

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

voi vorbi cu mecaniocu sa vad ce inseamna exact "inainte de turbina"

banuiesc ca unde era sonda EGR e dupa turbina....inainte de turbina nu imi dau seama unde e

Link spre comentariu

nu are sens sa pui sonda egt dupa turbina , in turbina gazele cedeaza o mare parte din caldura pentru ca se expandeaza.

deasemnea, temperaturile din camera de ardere sunt mai mici ca medie cu un egr functional, la iesirea din sarcina egr ul raceste imediat camera de ardere prin aportul de gaze sarace in oxigen.

pana la urma care e rostul la treba aia, exista soft pe masina, turbo hibrid?

daca citesti topicul de la inceput gasesti niste informatii de ce se monteaza acest ceas

Link spre comentariu

EGR este inainte de turbina. Dupa turbina nu ar mai avea "vana" sa intre inapoi in motor.

Principalul motiv pentru care sonda EGT se monteaza postturbo este.....da, frica.

Teama ca s-ar putea rupe o bucata din sonda, si adio turbina.

Niste baieti, care este, zice ca da, este relevanta si valoarea, tot ei spun ce zice ursu (cadere de 200 grade in turbina), dar cel mai important lucru este, asa cum spuneam mai sus, constanta valorii sau ma rog, a pozitiei acului.

Daca vezi ca o ia razna in sus, jos bocancul de pe pedala.

@comanr: la mine, rostul e sa nu sara cuiul Grenadei:ha::ha:

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

daca ai motorul original parerea mea e ca nu aveai nevoie musai, e bine sa ai niste ceasuri in plus la bord, cele mai necesare ar fi cu temperatura ulei si presiune ulei, boost.

egt ul e o fitza mai mult pentru cei care au "tunat" motorul sau alte asemenea, la un moment dat tre sa fii atent si la drum :grin:

Link spre comentariu

Daca lasi ECU sa controleze boost-ul....EGT-ul se duce undeva...in cer. Motor stock. Testat pe 3 masini de generatii diferite.

Daca liniarizezi cumva boost-ul....si cu EGT-ul te impaci bine. Experienta proprie.

@giorgel - mai ai si varianta digitala, cu sonda pe fiecare port de evacuare si multiplexor....iar pe afisaj selectabil sau pe baza de timer iti citesti ce te intereseaza. Este un proiect destul de costisitor si nu cred ca ne pasioneaza. Stricto ZD30, se stie ca cilindru 3 si 4 sunt cele cu bube (special 4). Oricum, australienii aia nu "este" idioti...chiar deloc....EGT-ul este parte din NADS, si daca stau bine si ma gandesc, ce s-a pus in practica pentru ZD30 este perfect valabil in universul Diesel. Singurul lucru care nu pot sa-l fac la civila este blocarea rahatului de EGR caci exista senzor de oxigen pe evacuare .... asa ca am incercat sa elimin cat se paote din "bunastarea" adusa de EGR prin instalarea unui separator aer-ulei si injectiei de apa(+ alcool metilic...etilic...de care pica...si tuica e buna)....si sa vezi ce diferenta....

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Link spre comentariu

daca ai motorul original parerea mea e ca nu aveai nevoie musai, e bine sa ai niste ceasuri in plus la bord, cele mai necesare ar fi cu temperatura ulei si presiune ulei, boost.

egt ul e o fitza mai mult pentru cei care au "tunat" motorul sau alte asemenea, la un moment dat tre sa fii atent si la drum :grin:

e ok si pt mine e o fita

iar ca sofer cu multi km la bord,iti spun ca pot sa ma uit la ceasuri fara sa iau ochii de la drum

Link spre comentariu

din ce stiu producatorul a gandit totul ca sa nu se depaseasca 750 de grade pe turbina, acuma na, or mai fi si idioti unii, nu am experienta deloc cu acel motor.

Link spre comentariu

Colegii, montarea a 6 sonde de temperatura nu este mare smecherie. 1 varianta simpla pentru toti mecanicii - se pune un buton care schimba cele 6 sonde de temperatura pe un singur aparat de citit. Nu cred ca sta cineva co ochii cat cepele pe toate aparatele de bord, daca simti ca ai o problema te uiti atunci.

2 varianta electronica - se construieste un termometru cu circuite programabile si care in cazul unei variatii de temperatura de x grade comuta automat citirea pe senzorul in cauza.

Cred ca merita evidentiat avantajul senzorilor individuali pe fiecare cilindru. Se poate gasi cu mai multa usurinta o fisura in chiulasa. Daca esti departe de casa, mai te intorci si in x-1 pistoane. Scoti bujia incandescenta aferenta pistonului, teoretic nu-ti mai creste presiunea in borcan si salvezi motorul de la biela indoita etc. Asta ar fi teoria, in practica... putem discuta.

Editat de avolocaru
Link spre comentariu

Si eu sunt fan al informatiei despre ce si cat se intampla in motor . Prefer sa am informatiile la indemana si sa iau decizii cu creierul propriu . Mi-am facut motorul astfel incat sa se descurce singur si in caz de suprasarcina , dar tot am indicatoare suplimentare , multe . Unele unele indica chestii extraterestre ( presiunea in sistemul de racire - este si termo/manocontact de avertizare care buzzereaza daca ceva nu-i in regula cu presiunea asta la atingerea 80 grade ... adica s-a spart un furtun si ... presiunea gazului pe admisie inainte de supapa care separa mixerul de gaz de pe admisie ... adica presiunea de gaz trebuie sa fie intodeauna mai mare ca presiunea de boost - cu cat e mai mare diferenta cu atat e si debitul de gaz mai mare si foo-taiul mai fierbinte ... presiunea la ulei in lagarele axei cu came care sunt comune cu alimentarea cu ulei a tachetilor hidraulici scaderea drastica a presiunii in zona indica un pericol iminent de mucificare a distributiei ) .

La viitorul motor imi doresc sonde EGT pe fiecare cilindru inainte de turbina , dar cu indicator comparativ tip graph bar , si unul dupa turbo . Va fi un motor mai evoluat , chiar are nevoie de EGT , si indicatorul tip graph bar e cel mai comod de interpretat .

Nu consider ca monitorizarea EGT e o fita , ci o necesitate pentru cel care stie ce film ruleaza sub capota . E un fel de protejare a investitiei ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

... la egalitate cu obsesie , redirectionarea unor fonduri , timp si neuroni consumati in vant ....

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Colegii, montarea a 6 sonde de temperatura nu este mare smecherie. 1 varianta simpla pentru toti mecanicii - se pune un buton care schimba cele 6 sonde de temperatura pe un singur aparat de citit. Nu cred ca sta cineva co ochii cat cepele pe toate aparatele de bord, daca simti ca ai o problema te uiti atunci.

2 varianta electronica - se construieste un termometru cu circuite programabile si care in cazul unei variatii de temperatura de x grade comuta automat citirea pe senzorul in cauza.

Cred ca merita evidentiat avantajul senzorilor individuali pe fiecare cilindru. Se poate gasi cu mai multa usurinta o fisura in chiulasa. Daca esti departe de casa, mai te intorci si in x-1 pistoane. Scoti bujia incandescenta aferenta pistonului, teoretic nu-ti mai creste presiunea in borcan si salvezi motorul de la biela indoita etc. Asta ar fi teoria, in practica... putem discuta.

da oare cine se baga la constructia unei astfel de instalatii,imi dau seama ca trebuie un electronist mai iscusit

Link spre comentariu

din ce stiu producatorul a gandit totul ca sa nu se depaseasca 750 de grade pe turbina, acuma na, or mai fi si idioti unii, nu am experienta deloc cu acel motor.

nene pina acum nu ai spus nimic constructiv.noua ne place cu beculete,cessuri,indicatoare,informatii.e vreo problema?o fi testat producatorul fiecare masina in teren?:old

Link spre comentariu

Maestrul @cos are dreptate in ce zice, e bine sa stii ce film ruleaza sub capota, precum si actorii...Si daca te duce teasta sa pricepi scenariul, ai foarte mari sanse sa-ti scutesti niscai craitari si nervi...

NADS Fitted

Link spre comentariu

domnilor :)

am citit tot topicul dar am ajuns ca cetateanul turmentat :) eu cu cine votez?:)

pai vreau sa imi pun si eu ceas de boost si EGT dece? pai nu de fita ci din considerente clare iar astea sunt ca am in plan si pregatire o turbina cu supapa reglabila iar daca tot vreau sa cresc putin presiunea pe turbina sa vad ce inseamna asta dpdv al temperaturii pe evacuare

acum intrebarea mea este :) fiind un Y60 cu 2,8 fara intercooler(urmeaza si deasta) unde ar trebui sa infig sondele si ce sonde?

ca de ceasuri m-am lamurit sunt cateva si voi alege varianta electrica de transmitere a semnalului pentru ca mi se pare mai usor de montat si mai flexibila daca vreau sa o modific:)

Link spre comentariu

da oare cine se baga la constructia unei astfel de instalatii,imi dau seama ca trebuie un electronist mai iscusit

Instalatia nu este cine stie ce "inginerie aerospatiala", fratii chinezi ne pun la dispozitie de ceva vreme tot ceea ce este nevoie pentru "insailarea" ei: termocuple de tip "K" (unele din ele parca gata pregatite pentru asa ceva:grin:), termometre electronice care utilizeaza aceste termocuple in plaja de temperaturi "de interes"... cu un pic de rabdare se poate gasi chiar si multiplexorul necesar gata facut:wink:

La viitorul motor imi doresc sonde EGT pe fiecare cilindru inainte de turbina , dar cu indicator comparativ tip graph bar , si unul dupa turbo . Va fi un motor mai evoluat , chiar are nevoie de EGT , si indicatorul tip graph bar e cel mai comod de interpretat .

Maestre, ai mare dreptate: indicatorul de tip bargraf e mai usor de vazut/citit/interpretat si, cum ziceam mai sus, se pot gasi unele gata facute care pot fi adaptate utilizarii.

Insa, asa cum zicea si Giorgel ceva mai sus in topicul asta: orice sonda de temperatura montata inainte de turbina poate deveni o sursa de mari dureri de cap si gauri prin buzunare! Nu ai niciodata certitudinea ca, din diverse motive, una din sonde nu se va rupe iar bucata rezultata, odata ajunsa in turbina="Big Buba":wink:

Asa ca, personal, as merge pe ideea "clasica": o singura sonda, montata imediat dupa turbina, e mult mai sigur:grin:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

eu zic ca nu merita, bunu simt in teren si nu boncaiala sinistra ajuta orice masina, fabricantul desi este un maimutoi care a adunat niste subansamble de la diversi vendori sub un coviltir s a gandit la mai multe, nu e nevoie de milioane de sonde, asta e parerea mea, nu tre sa sara nimeni de fund in sus daca are alta parere, poate sa o zica si stand pe acel fund.

Editat de comanr
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare