Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Ce-mi recomandati?

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea!

Intentionez sa-mi schimb - anuntul este pe rubrica dedicata - motocileta (BMW R1200 GS) cu o masina cu care sa pot merge pe nisip.

Motivul este ca am nevoie de ceva cu care sa pot ajunge la un loc de campare destul de retras si nicidecum pentru " a-mi face simtita prezenta" - nu ascult manele, nu port lanturi de aur, iar cind ies in natura nu las mizerie in urma mea!

Imi place marea si-mi place sa stau la cort.

Ca atare am nevoie de ceva care a ma poata duce departe de "civilizatie" - pt. relaxare ... singuratatea e sfinta!

V-as ruga sa-mi impartasiti - din experienta proprie si nu din auzite sau / si presupuneri - daca ati avut astfel de experiente, si cu ce anume "le-ati trait".

Repet, este vorba de mersul pe nisip.

Din ce m-am documentat pina acum, iau in calcul urmatoarele optiuni:

I. Suzuki Jimny / Samurai - le consider de departe cele mai capabile, datorita greutatii reduse si categoriei din care fac parte (off-road).

II. Lada Niva - destul de potenta, dar cu multe "minusuri".

III. Toyota Land Cruiser / Mitsubishi Pajero / Nissan Patrol sau Terrano

Marea mea nedumerire este vis-a-vis de suv-uri: Tucson / Kia Sportage, Outlander, Sorento, Santa Fe - fiind cele care-mi plac.

M-ar interesa:

- ceva cit de cit confortabil - pina la plaja este cale lunga.

- o motorizare diesel si cutie manuala.

- o capacitate cilindrica nu foarte mare - altfel vorbim de impozit mare, RCA mare; idem pt. consumul de carburant.

- capabilitatea de a merge pe nisip - bineinteles, cu cauciucuri adecvate!

Ce-mi puteti recomanda?

Multumesc,

Aurelian

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Ce-mi recomandati?

Pt nisip clar iti trebuie ceva cu greutate mica si cea mai buna solutie ar fi o vitara(confort mai bun ca la jimny si samurai) numai ca nu prea ai loc de bagaje multe.Modelele suzuki nu prea au motorizari diesel decat la modelele mai noi si nu sunt asa apreciate.Dc montezi un portbagaj rezolvi si problema cu bagajele.Varianta 3 mentionata de tine iese din discutie pt ca sunt masini mari si grele+motoare mari si implicit imozit pe masura.Vei mai primi si alte raspunsuri si ai sa te decizi ce si cum.

Fiecare zi trebuie trăită ca și cum ar fi ultima..

Off-road Alyon Team

Link spre comentariu

din cate vad tu vrei ceva mult bun ieftin....si aproape gratis....nu prea exista...:grin:

Samuraiul e ce vrei tu....daca plecati doua persoane...e ok

daca pleci cu familia...adica mai mult de doi....eu as opta ptr Nissan....Toyota....care sunt masini mari....grele...motoare mari....si cu toate astea ...le gasesti in toate deserturile lumii.....

daca esti alergic la taxe si impozite....o treci pe numere bulgaresti....si ai terminat balciul :h5

Link spre comentariu

din cate vad tu vrei ceva mult bun ieftin....si aproape gratis....nu prea exista...:grin:

Nu-mi dau seama de unde ai tras concluzia asta!

Prin taxe mari (impozit si rca) m-am referit la ceea ce trebuie platit pentru masinile de peste 3000 cc; mi se pare japca valorile care se cer pentru ele, si ca atare sigur nu ma voi orienta catre aceasta clasa!

Subliniez inca o data faptul ca cerinta principala este ca masina sa se poata descurca pe nisip - bineinteles, cu cauciucuri corespunzatoare.

Din ce-am vazut pe youtube pina acum, Jimny si Niva si Land Cruise-ul n-au deloc "greturi" in astfel de situatii.

De aceea am cerut o parere "autorizata" - adica de la cei ce au trecut prin astfel de experiente.

Sau ca sa fiu mai concret: cum se descurca Pajero, Terrano, Patrol in astfel de situatii? Dar suv-urile?

Parerea mea este ca pe nisip greutatea poate fi un mare dezavantaj.

Gresesc?

Link spre comentariu

Am vazut ca ai pus Samuraiul, deci marimea nu-i un factor.

O Vitara este suficienta, iti dai seama cum se simte mirosul marii cu topul dat jos? O inalti cu 5 cm (gasesti kituri pe forum) si intra lejer 235/75/15, garantat nu atinge nimic.

:h5

Link spre comentariu

Eu am lucrat in desert ani la rand si masinile pe care le aveam acolo erau toate Toyota Land Cruiser. Nu spun ca sunt perfecte ,pentru ca le-am mai vazut si impotmolite, dar se descurca de minune. Cea mai mare problema intalnita de mine la masinile de desert erau filtrele si temperatura si nu ramasul in nisip.

Ai putea opta pentru un Jeep Wrangler.....usurel, convertible, motor 2,5,etc.

Ii pui cauciucuri late in care lasi un bar presiune si te descurci si pe nisip si pe unde vrei tu.

Piratu' pentru ca lucrez pe mare

Prietenii imi spun Liviu

Nissan Navara 2008,Audi A8 4H, Bombardier Outlander MAX 2008

Link spre comentariu

corect; DAR CUM SE DESCURCA PE NISIP?

mai mult decat onorabil

este o masina f buna pt ture in teren atata timp, cat nu vizezi off road-ul serios sau campionatul

au motorizari puternice ceea ce inseamna ca pot duce rotile late de care o sa ai nevoie, greutatea f buna iar suspensiile independente fata spate fac din ea o masina mai mult decat confortabila .singurul minus pe care il vad este tractiunea 4x4 permanenta

in rest numai de bine despre ele ,repet atata timp cat nu intentionezi sa devii aspirant la titlurile nationale :x

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, la ceea ce vrei tu sa faci cu masina, eu as alege un pick-up.

L200, hilux, mazda b2500, sau BT-50, cu oarece gume late si cotet deasupra benei, mi se par excelente pentru ce vrei tu.

Cel mai bine, vezi masina lui Astral, pentru iesiri mi se pare perfeta.

( scuze altor colegi cu pick-up, masina lui mi-a venit in minte )

Nu mi se pare o diferenta mare la impozit intre un motor de 1,3l, 2l si 2,4l.

La fel si diferenta de consum mi se pare nesemnificativa mai ales ca din punctul de vedere al spatiului ai de castigat.

Este doar parerea mea si-ti doresc succes in luarea deciziei corecte.

:h5

Vrabia malai viseaza.....cum visez eu la un HDJ80...
Link spre comentariu

Salutari, tau !

Orice masina de teren se descurca bine in nisip, daca e dotata cu anvelopele corespunzatoare, umflate corespunzator (de putin). Greutatea masinii nu are nimic de spus in acest context. Ca daca ar avea, Hummer H1 nu ar trebui sa existe, si nici Land Cruiser-ele de la NATO...

Iar Kia Sportage nu e nici mare, nici grea, daca vrei sa mergi pe varianta asta, plus ca incap mai mult de doua persoane, si asta in conditii mult mai rezonabile dacat in Jimny, Samurai sau Vitara scurt. RAV4 iarasi e o optiune de luat in calcul, nefiind exagerat de scumpa, iar un 4x4 permanent nu e deloc un dezavantaj.

Am avut doua experiente de Africa cu Mercedes G preparat de uzina, si masina nu e deloc usoara si are si 4x4 permanent... Dar nu o consider o optiune de luat in calcul, din motive de costuri, in principal.

Preferatul meu ramane H1 cand e vorba de cort pe plaja, daca e sa nu bag in seama dezavantajele financiare...

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Dragos, multumesc pentru raspuns.

Din toate informatiile pe care le am pina in momentul de fata, pe lista ramin doua optiuni: Jimny si Land Cruiser - fiecare cu plusuri si minusuri.

Niciuna din cele doua nu am vazut ca s-ar face de ris pe nisip.

Land Rover Defender, Patrol si Wrangler au si ele foarte bune capabilitati de teren dar ... parca cele doua mentionate anterior ma atrag mai mult!

Ar mai fi Pajero ... insa am vazut ca este de preferat sa evite nisipul.

Da, exemplele date de tine sunt bune, DAR vorbim de:

- capacitati cilindrice foarte mari - la fel si cuplul motor.

- de diferentiale blocabile - pe cel putin o punte, daca nu pe ambele.

- reductor.

Toate acestea - bineinteles pe linga cauciucurile dedicate - schimba radical datele problemei si trec peste "dezavantajul" greutatii.

Cit despre suv-uri, mai mult le-am vazut ..."in nisip" - adica inpotmolite si sau tractate - decit "pe nisip".

La Vadu nisipul este FOARTE AFINAT, iar suv-ului ... cred ca i-ar sta mai bine pe un forestier decit pe acolo.

Inca nu sunt decis, mai ... "aprofundez" problema!

Multumesc inca o data pentru raspuns!

Link spre comentariu

Salutari, tau !

Da, intr-adevar, SUV-urile sunt penalizate de cursa mica a suspensiei si de multitudinea de sisteme de gestionare a tractiunii.

Pentru ca, datorita "supravegherii" electronice si a surogatelor de diff blocabil, dupa multe redirijari de forta si cuplu catre roata mai aderenta se ajunge in ultima instanta la plantarea pe loc, din motive de gaz taiat. Tot de electronica binenteles...

A fost undeva intr-o revista franceza de teren (4x4magazine, daca mai retin bine), un test cu masini 4x4 pe zapada. Adica Range Rover, Land Cruiser, Grand Cherokee si Mercedes GL, parca si Grand Vitara, Jimny, Niva.

Ideea e ca la sfarsitul testului, Land Cruiser-ul a dat cele mai bune rezultate, desi era al treilea la greutate, dupa Range si GL. Si in multe situatii, zapada este foarta asemanatoare cu nisipul, pe partea de tractiune.

Adica, de fapt, sistemele de asistenta ale Toyotei erau cel mai bine optimizate pentru acel tip de teren. GL-ul a dezamagit total, iar electronica sa s-a incurcat in stiinta, rezultatele slabe fiind datorate, se pare, tipului neinspirat de anvelopa de iarna aleasa...

Cu alte cuvinte, prea multa electronica strica, dar nici o anvelopa corect aleasa pentru tipul de teren ce urmeaza a fi parcurs nu face rau deloc...

Oricum, ceea ce e clar e ca anvelopa face cam 60% din performantele masinii, vreo 20% soferul si tehnica sa, si vreo 20% masina in sine (garda la sol, blocabile, etc).

E o diferenta mare de tot intre optiunile luate in considerare de tine, dar ambele fac treaba buna. Doar ca Land Cruiser fara minim 3.0TD nu are farmec, iar Jimny cam strange la umeri...

Din nou, stima,

Dragos

Link spre comentariu

Eu as opta pt motoare mai mici, din motivele enumerate de tine.. E pacat sa dai la stat milioane degeaba. Cam asta e inceputul. Ce avem?

- la 2,5 ar fi Jeep, un Wrangler intr-adevar se asorteaza cu plaja fantastic. Dezavantaj lipsa de spatiu... iti trebuie loc pt cort, scaune, masa, bere, minge, sac de dormit, gratar etc. Daca nu, ar fi un Pajero sau Frontera

- 2l ar fi in general suv-uri. Exceptie ( nu ca e masina mea :grin:) un Grand Vitara, consum mic, spatiu etc. Varianta cabrio se asorteaza cu plaja de asemenea..

- sub 2l recomand Vitara sau Jimny.

La 3,0l gandeste-te ca ai un abonament lunar de 100 ron la primar.

In rest, orice masina ramane in nisip din vina ei sau a soferului :grin:

Link spre comentariu

tocmai am dat o tura pe nisip (pe la Vadu) cu cauciucuri de strada ... masina stock ... a mers perfect

am trecut pe unde au trecut Patrol, Mitsubishi, Samurai .... eram linistit ca are cine sa ma scoata :ha:

daca era mai rau ... ei ar fi trecut ... eu nu; dar pentru conditii "normale" face fata linistit

daca ii mai pui cauciuri, o inalti ... e o masina decenta pentru ture si iesiri de week-end (la pret super-decent)

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Un lucru este sigur: cu cit primesc mai multa informatie ... cu atit "ma infund mai mult" in luarea deciziei!

Link spre comentariu

......

Repet, este vorba de mersul pe nisip.

....................

Mersul pe nisip presupune in primul rand gume adecvate....era un topic despre asa ceva......

In rest....ia Patrolul lui GPScu si cu asta-basta !

Link spre comentariu

Pana una alta, ia-ti un 2 x slapi si o berica in cutia de bagaje de pe BMW R1200 GS si mai da o fuga la nisip. Apoi gandeste-te ce masina te-ar reprezenta mai bine (ia in calcul si sfaturile de pe forum) si care iti sunt necesitatile si in afara nisipului. Sa ai in vedere marimea, confortul, cheltuielile de intretine si restul ... Cand te vei intoarce vei stii ce masina o sa alegi!

De ce iti dau un asemenea sfat ...au fost multi ca tine, au cerut sfaturi si si-au luat exact masina care nu trebuia. Dupa aia si-au batut capul cu ea si noi pe langa ei ....Cel mai bine este sa alegi masina care crezi ca ti se potriveste. Si inca un lucru ...nu o lua pe cea mai ieftina ...ca ieftin si bun nu exista! Nici macar pe criza asta! :wink:

Respecte.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Pana una alta, ia-ti un 2 x slapi si o berica in cutia de bagaje de pe BMW R1200 GS si mai da o fuga la nisip. Apoi gandeste-te ce masina te-ar reprezenta mai bine (ia in calcul si sfaturile de pe forum) si care iti sunt necesitatile si in afara nisipului. Sa ai in vedere marimea, confortul, cheltuielile de intretine si restul ... Cand te vei intoarce vei stii ce masina o sa alegi!

De ce iti dau un asemenea sfat ...au fost multi ca tine, au cerut sfaturi si si-au luat exact masina care nu trebuia. Dupa aia si-au batut capul cu ea si noi pe langa ei ....Cel mai bine este sa alegi masina care crezi ca ti se potriveste. Si inca un lucru ...nu o lua pe cea mai ieftina ...ca ieftin si bun nu exista! Nici macar pe criza asta! :wink:

Respecte.

Sa stii ca la asta ma gindeam si eu ...!

Ca tot vine vremea buna, am sa mai bag niste ture p-acolo, "sa vad care, ce si cum"!

Daca nu-mi iese pasenta cu schimbul, imi iau un Jimny.

Daca o vind ... mai pun ceva si iau un Land Cruiser; sau poate cine stie, am sansa unui schimb direct cu LC-ul.

Vedem, nu ma grabesc.

Link spre comentariu

Marea mea nedumerire este vis-a-vis de suv-uri: Tucson / Kia Sportage, Outlander, Sorento, Santa Fe - fiind cele care-mi plac.

Uita de SUV-uri pe nisip si in general in off-road. In primul rind cursa suspensiei e mult mai mica ca la o masina de off-road. In rest, ramine valabil ce ti-am zis in subforumul Suzuki.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare