Astral Postat Ianuarie 22, 2014 Partajează Postat Ianuarie 22, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Despre MRL-uri citeste urmatoarele : http://forum.club4x4.ro/showthread.php?69583-MRL-uri-NISSAN-PATROL-Nici-un-secret http://forum.club4x4.ro/showthread.php?58266-Probleme-MRL-uri-Patrol-Y60&p=646282&viewfull=1#post646282 http://forum.club4x4.ro/showthread.php?54343-Cum-curatam-si-intretinem-MRL-urile-manuale http://forum.club4x4.ro/showthread.php?43816-Gresare-MRL-uri-manuale-AVM 1 REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Ianuarie 22, 2014 Partajează Postat Ianuarie 22, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Pai sa vedem: Piesa 3 e fixata pe fuzeta (nu se invarte). Piesa 4 (MRL-ul) este antrenat de planetara si inspre piesa 3 prezinta si el niste dinti la fel ca piesa 3. Dintii se intrepatrund. Cand planetara incepe sa se invarteasca, antreneaza MRL-ul; deoarece dintii MRL-ului care se invarte se intrepatrund cu dintii piesei 3 care este fixa, MRL-ul este impins spre piesa nr. 5 (dintii pieselor 3 si 4 urca unii pe celalti pana ajung aproape varf pe varf). Cand dintii mari ai pieselor 3 si 4 ajung aproape varf pe varf, si dintii marunti ai MRL-ului intra pe dantura butucului (piesa 5). MRL-ul va sta impins atata timp cat planetara este in sarcina. In momentul in care planetara incepe sa se invarta mai incet decat roata (de ex. frana de motor), MRL-ul se retrage. Cand planetara nu mai este actionata, MRL-ul decupleaza datorita arcului. Cand se schimba sensul de mers, se intampla aceeasi operatiune, dar in sens invers. Practic, daca esti in 4x4, daca dai inainte-inapoi are loc cuplare - decuplare - cuplare. La montaj, e foarte importanta pozitia de asamblare a MRL-ului fata de piesa 3. Vezi in poza cu A - B 2 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Ianuarie 22, 2014 Partajează Postat Ianuarie 22, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Pai sa vedem: [ATTACH=CONFIG]202157[/ATTACH] Piesa 3 e fixata pe fuzeta (nu se invarte). Piesa 4 (MRL-ul) este antrenat de planetara si inspre piesa 3 prezinta si el niste dinti la fel ca piesa 3. Dintii se intrepatrund. Cand planetara incepe sa se invarteasca, antreneaza MRL-ul; deoarece dintii MRL-ului care se invarte se intrepatrund cu dintii piesei 3 care este fixa, MRL-ul este impins spre piesa nr. 5 (dintii pieselor 3 si 4 urca unii pe celalti pana ajung aproape varf pe varf). Cand dintii mari ai pieselor 3 si 4 ajung aproape varf pe varf, si dintii marunti ai MRL-ului intra pe dantura butucului (piesa 5). MRL-ul va sta impins atata timp cat planetara este in sarcina. In momentul in care planetara incepe sa se invarta mai incet decat roata (de ex. frana de motor), MRL-ul se retrage. Cand planetara nu mai este actionata, MRL-ul decupleaza datorita arcului. Cand se schimba sensul de mers, se intampla aceeasi operatiune, dar in sens invers. Practic, daca esti in 4x4, daca dai inainte-inapoi are loc cuplare - decuplare - cuplare. La montaj, e foarte importanta pozitia de asamblare a MRL-ului fata de piesa 3. Vezi in poza cu A - B [ATTACH=CONFIG]202159[/ATTACH] Radule, ai rachiul de la mine, asta aşteptam (ce-i drept ca la clasa I, dar ăsta sunt). Te rog comfirmă-mi, dacă şaibele cu care compensăm jocul, ajută să nu scape dantura piesei 4, din cea a piesei 3 şi nu a MLR-ului din butuc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Ianuarie 22, 2014 Partajează Postat Ianuarie 22, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Daca dintii mari ai MRL-ului au sarit peste piesa 3, e nasol rau de tot, pentru ca MRL-ul nu mai poate sa-si revina la pozitia initiala si exista riscul sa cupleze si in 4x2 ceea ce are ca efect cuplarea in sens invers a rotii opuse cu socurile si trosniturile aferente (daca cupleaza ferm, se blocheaza una din roti in mers). Saibele distantiere se pun in spatele piesei 3 (intre siguranta rulmentului si piesa 3) si are rolul de a deplasa intreg ansamblu spre piesa 5 (butuc) pentru a nu scapa dintii marunti ai MRL-ului din dantura butucului. Practic, MRL-ul (piesa 4) nu trebuie sa aiba joc axial. Eliminarea jocului cu saibe distantiere intre siguranta din capatul planetarei si MRL nu e indicata, ca departeaza MRL-ul de butuc si exista riscul sa scape, de aceea se pun saibe intre rulment si piesa 3, pentru a tine MRL-ul aproape de butuc. 1 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 Re: probleme 4x4 frontera OK, deci şaibele elimină jocul dintre danturile mărunte. Legat de distanţa dintre aceste danturi, am constatat azi că nu prea există, practic trec razant (sub 1 mm) una pe lângă alta, deci, dacă nu există joc şi strunjeşti din butuc rişti să le cuplezi permanent. După mine varianta aceasta este echivalentă cu adăugarea şaibelor, au acelaşi rol= reducerea jocului între danturi. Am mai constatat că, cu butucul MRL-ului demontat şi maneta pe 4x2, planetara nu se învârte liber, doar câte un sfert de tură şi se blochează... care-i treaba? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 (editat) Re: probleme 4x4 frontera OK, deci şaibele elimină jocul dintre danturile mărunte. Legat de distanţa dintre aceste danturi, am constatat azi că nu prea există, practic trec razant (sub 1 mm) una pe lângă alta, deci, dacă nu există joc şi strunjeşti din butuc rişti să le cuplezi permanent. După mine varianta aceasta este echivalentă cu adăugarea şaibelor, au acelaşi rol= reducerea jocului între danturi. Am mai constatat că, cu butucul MRL-ului demontat şi maneta pe 4x2, planetara nu se învârte liber, doar câte un sfert de tură şi se blochează... care-i treaba? Iti cupleaza pe roata opusa. Cand invarti de o planetara, cealalalta se invarte in sens opus si cupleaza MRL-ul. Daca ai fi insistat sa rotesti (cu mai multa forta) incepea sa se invarta cardanul fata si implicit si planetara fara MRL. Editat Ianuarie 23, 2014 de stelea 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Mare inginerie automatele astea, păcat că au fost concepute doar de plimbări lejere. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Ianuarie 25, 2014 Partajează Postat Ianuarie 25, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Daca dintii mari ai MRL-ului au sarit peste piesa 3, e nasol rau de tot, pentru ca MRL-ul nu mai poate sa-si revina la pozitia initiala si exista riscul sa cupleze si in 4x2 ceea ce are ca efect cuplarea in sens invers a rotii opuse cu socurile si trosniturile aferente (daca cupleaza ferm, se blocheaza una din roti in mers). Cu asta m-ai dat gata... nu iti spun ce imi vine sa le fac, o sa iti spun la Fest, sa nu se considere anti- reclama :grin: Deci atat au putut sa creeze kilele de creier de inginer, un MRL care sa ne puna viata in pericol? Tare! :hm ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Salutare! Revin cu problema mea de MRL -uri, care de fapt cred că era la grup. Pe scurt: cumpăr AVM-uri le montez, plec la probă şi la prima cuplare se sparge grupul faţă. De ce bănuiesc acuma hibă şi la grup, pentru că, până la locul de probă, cam 300m asfalt, am mers cu planetarele cuplate, şi s-au auzit pocnituri (acum deduc că erau din grup). Am decuplat de la roţi, nu se mai auzea nimic, ar fi trebuit să mă opresc aici şi să verific, dar mă pune "necuratu" să încerc şi-n 4x4 şi iată rezultatul Acum am făcut-o, am făcut-o, întrebarea e găsesc grup pe undeva, se schimbă greu cu tot cu carcasă, sau trebuie toată puntea? Deocamdată atât, dar o să mai am o groază de întrebări până termin cu treaba asta:grin: Vă mulţumesc! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SUPERDRAGOS Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 (editat) Re: probleme 4x4 frontera Salutare! Revin cu problema mea de MRL -uri, care de fapt cred că era la grup. iată rezultatul[ATTACH=CONFIG]203333[/ATTACH] Acum am făcut-o, am făcut-o, întrebarea e găsesc grup pe undeva, se schimbă greu cu tot cu carcasă, sau trebuie toată puntea? Vă mulţumesc! Pai la ce ai acolo..Crezi ca mai e ceva intreg inauntru?Doar planetarele ar mai putea fi recuperate.Si pastreza si MRL vechi,cred ca de fapt sunt bune. Si revin la dilema mea-Esti sigur ca ai aceleasi rapoarte in grupuri?Ca asta pare sa fi fost buba. Editat Februarie 1, 2014 de SUPERDRAGOS 0722.246.245-YMS/e-mail-stoica.mdragos@yahoo.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 (editat) Re: probleme 4x4 frontera Daca masina nu infrana cand era cuplat 4x4 nu cred sa fi fost problema de rapoarte diferite in grup... Banuiesc o fortare in viraj, dar poate gresesc... Grupul se schimba relativ usor, cu totul, tot ce e intre planetare... doar ca e pacat ca s-a intamplat asta! Mai ales ca nu e masina care sa faca " off-road"! MRLurile vechi se pot vedea usor daca sunt OK sau nu... daca nu au uzura, nu au de ce sa nu fie OK, dar si cea mai mica uzura poate pune probleme! ( la mine spre exemplu sunt impecabile, dar, scapa pe stanga, si stiu eu de ce! ca un nenea mecanic nu a pus o saiba distantiera, Radu mi-a zis care exact... si sigur nu a pus-o!); pe de alta parte, si eu ma gandeam odata, deloc comod, ca si la mine ar putea fi o alta problema, atata timp cat am avut pe ea 2 seturi care pe altele nu scapau ( si le-am probat, nene! ) si de aici am tras concluzia ca ar fi de la saiba aia distantiera... acum o sa vad cand o sa imi iau AVMuri... cand o aduce omu ( sper eu ca destul de repede!) P.S. Eu cand am schimbat puntea spate, imediat dupa ce am dat-o jos de pe elevator am cuplat 4x4 pe usor, pe asfalt, cu rotile drepte si am ridicat de pe ambreiaj doar sa vad ce zice... si a fost OK, nu infrana. Nu cu mult timp dupa, un prieten a pus pe o Frontera 2 seturi de roti diferite ca marime ( fata vs spate) si cand am facut aceeasi treaba s-a simtit destul de clar ca ceva nu e in regula... in schimb cupla doar pe noroi ( avea o portiune " la tara") si nu a avut probleme... Editat Februarie 1, 2014 de Andrei_vl ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 (editat) Re: probleme 4x4 frontera (...) Acum am făcut-o, am făcut-o, întrebarea e găsesc grup pe undeva, se schimbă greu cu tot cu carcasă, sau trebuie toată puntea? Deocamdată atât, dar o să mai am o groază de întrebări până termin cu treaba asta:grin: Vă mulţumesc! Indiferent ce faci, tot trebuie sa dai jos "puntea" fata. Nu poti umbla la grup fara sa dai puntea jos, asa ca mai bine schimbi cu totul (e mai putin de lucru). In principiu, cred ca e la fel ca si la mine, adica trebuie scoase planetarele (cu toata manopera aferenta ...), desfacut cardanul si puntea este prinsa in 4 suruburi Ceva de genul asta: L.E. Bulbarul, bara si grila fata nu trebuiesc demontate ... eu faceam si alte lucrari :grin: Editat Februarie 2, 2014 de stelea 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SUPERDRAGOS Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Adica s-ar putea da grupul jos doar desfacand planetare,cardanul si cele 4 suruburi?Ma refer ca planetarele sa ramana atarnate de roti. 0722.246.245-YMS/e-mail-stoica.mdragos@yahoo.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Indiferent ce faci, tot trebuie sa dai jos "puntea" fata. Nu poti umbla la grup fara sa dai puntea jos, asa ca mai bine schimbi cu totul (e mai putin de lucru). In principiu, cred ca e la fel ca si la mine, adica trebuie scoase planetarele (cu toata manopera aferenta ...), desfacut cardanul si puntea este prinsa in 4 suruburi Ceva de genul asta: [ATTACH=CONFIG]203350[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203351[/ATTACH] L.E. Bulbarul, bara si grila fata nu trebuiesc demontate ... eu faceam si alte lucrari :grin: Oricum grupul asa se schimba ( adica puntea, cu totul) ca nu sta nimeni sa scoata un grup, dupa sa il pune in carcasa, sa il regleze si tot asa... mai ales ca am auzit ca nu e asa usor de reglat ( nu stiu, nu ma pricep!) In schimb am vazut cun se schimba si grup de spate - puntea- ( la masina mea) si de fata -tot " puntea"- si e putin de munca dar asta e... Cred ca mai mare emotie e sa nimeresti aceleasi rapoarte :grin: ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Adica s-ar putea da grupul jos doar desfacand planetare,cardanul si cele 4 suruburi?Ma refer ca planetarele sa ramana atarnate de roti. Pai tocmai planetarele sunt problema ... trebuie sa desfaci pivotii si capatul de bara si daca vrei sa scoti cu totul fuzeta cu planetara, trebuie dat jos si etrierul si senzorul ABS (daca are). 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera E clar că trebuie să-l schimb cu totul, precis nu mai e nimic întreg în interior. Problema e să-l găsesc şi să fie unul în minţile lui, se poate verifica ceva la el când îl iau, ce mă sfătuiţi? În legătură cu rapoartele cred că a fost o.k., în 5 ani de când o am, până acum a mers f. bine în 4x4, dar totuşi când nu-mi decuplau mrl- urile, se auzea o hodorogeală ( acum deduc că era din grup) care după ce dădeam înapoi şi decuplam dispărea. De atunci trbuia să-mi dea de gândit, deşi în 4x4 nu se simţea nimic şi mergea uşor. Acum spuneţi-mi dacă toate A-urile Sport 2.0 au acelaşi grup pe faţă (acelaşi raport), sau numai până în "96, să ştiu ce caut, sau dacă au un cod pe ele... ceva? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 (editat) Re: probleme 4x4 frontera E clar că trebuie să-l schimb cu totul, precis nu mai e nimic întreg în interior. Problema e să-l găsesc şi să fie unul în minţile lui, se poate verifica ceva la el când îl iau, ce mă sfătuiţi? În legătură cu rapoartele cred că a fost o.k., în 5 ani de când o am, până acum a mers f. bine în 4x4, dar totuşi când nu-mi decuplau mrl- urile, se auzea o hodorogeală ( acum deduc că era din grup) care după ce dădeam înapoi şi decuplam dispărea. De atunci trbuia să-mi dea de gândit, deşi în 4x4 nu se simţea nimic şi mergea uşor. Acum spuneţi-mi dacă toate A-urile Sport 2.0 au acelaşi grup pe faţă (acelaşi raport), sau numai până în "96, să ştiu ce caut, sau dacă au un cod pe ele... ceva? Stiu ca singura diferenta e intre cele cu LSD si fara, cele cu LSD avand rapoarte mai mari/ scurte ( vazut pe 2.3 - plus diferenta de roti adica 225 vs 255), dar nu bag mana in foc... De verificat nu se prea poate, mai ales ca majoritatea sunt " jos", nu pe masini, deci ramane doar increderea in cel de la care se va cumpara... si riscul, dar mic as zice, sa nu se pupe rapoartele... din cate am vazut trimise, doar pe principiul " ce an/ ce model", niciodata nu au fost probleme. Editat Februarie 2, 2014 de Andrei_vl ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Mulţumesc de precizare, deci trebuie să caut de la o Fronteră cu LSD , adică cu G80 pe plăcuţă. Se strânge cercul de căutare!:pr1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Stai ca nu inteleg ce treaba are LSD-ul cu puntea fata! Pe unul din suruburile de la carcasa diferentialului este o tablita pe care e pansonat raportul grupului Pe C20NE s-au pus si 4,88 si 5,13 functie cu ce cauciucuri a iestit pe poarta fabricii. Verifica atent si vezi ce coduri sunt pe carcasa sau daca mai are tablita aia pe unul din suruburile carcasei ... Poti sa-l desfaci si numaram dintii de la coroana si pinion ... La ala pe care il ei, se poate invarti cu mana si se numara 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 (editat) Re: probleme 4x4 frontera Radu, legatura pe care am facut-o eu e asa: cele dotate cu LSD au raportul cel mai mare; cele cu anvelopele varianta mare au raportul cel mai mare; deci trebuie cautata una care are LSD si care are in talon aceeasi dimensiune la roti... cam asta voiam sa spun cu LSDu, nu ca ar fi pe fata :grin: Placutele cu noroc le mai gasesti la locul lor... sau ce e stantat greu sa se mai vada... Editat Februarie 2, 2014 de Andrei_vl ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Toata treaba e din roti ... si pana la urma sa desfaci 10 suruburi nu e asa greu sa vezi coroana si pinionul si cu ocazia aia vezi si starea diferentialului. 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Ok, am să mă uit să văd ce găsesc la mine şi la ce cumpăr raportul se face însemnând, învârteşti şi numeri, am mai văzut pe aici pe undeva cum se face. Andrei, probabil credea că la maşinile cu LSD se foloseşte un raport şi la cele fără altul, zice şi el ceva şi despre cauciucuri, dar e mai bine cu probatul că eşti sigur că nu s-a schimbat ceva la el şi corespunde cu plăcuţa, sau codul de pe punte. Mulţumesc mult! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Banuiesc ca poate fi si exclusiv din roti ca e logic sa pui un raport mai mare( scurt) pe o masina dotata cu roti mai mari... Asa mai merge facuta proba cu semnu dat pe planetareroti si pe cardan, dar daca e jos... Cat despre desfacutul suruburilor, da, adevarat, e cea mai sigura metoda, dar sa o faci tu, ca ma indoiesc ca cel care il trimite va face asta... Si, daca tot am zis de asta, cam cum ne putem da seama de starea diferentialului? ce trebuie urmarit? ca e bine de stiut! :h5 ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 (editat) Re: probleme 4x4 frontera Pai, daca sunt dinti rupti, fisuri, pitting, jocuri mari sau orice alte urme ciudate ... atat la coroana si pinionul de atac, cat si la sateliti si pinioanele planetare. Am uitat ... ca sa scoti diferentialul, in afara de cele 10 suruburi de la carcasa, trebuiesc desfacute si cele 8 suruburi de la flansele planetarelor, pentru a iesii planetarele din grup. Editat Februarie 2, 2014 de stelea 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi G. Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 Re: probleme 4x4 frontera Azi am cercetat grupul şi am găsit plăcuţa cu raportul intactă, 5.13. Dacă tot m-am băgat pe dedesupt am numărat prin gaura formată dinţii de la coroană : 41, dar pe lângă seriile de pe carter, după ce am curăţat, am mai găsit un colant roşu lipit pe grup cu o serie şi un 2 mare sub ea. Ceva de genu: Oare asta e de la mama ei, sau a pus-o austriacu acolo la vre-o revizie? Mai are cineva "bulina roşie", sau numai eu am fost sub avertizare şi n-am ştiut?:grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate