iurie Postat Aprilie 16, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Re: 235/85R16 pe Patrol LWB GU4 (2005) masina lui Petre e la mine din 2009. 235/85/16 era doar roata de rezerva, celelalte 4 erau 265/75/16, adica aproape 32. acum am pe ea Silverstone mt117 Xtreme, 35-ul vechi (sunt cam 34), cu 10,5 latime, pe jante 6J originale intoarse cu et-45. Asta e? Dintr-un post reiese ca are 235/75R16.[ATTACH=CONFIG]137180[/ATTACH] Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 16, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Cine dintre voi are Silverstone MT117 Xtreme pe 33 pe Patrol? Silverstone MT117 Xtreme: 33x9.5-16: H=832, L=240 %=88,7 Silverstone MT117 Xtreme: 33x10.5-15: H=832, L=268 %=84,1 Silverstone MT117 Xtreme: 33x10.5-16: H=832, L=268 %=79,5 Iurie Editat Aprilie 16, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Aprilie 16, 2012 Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari 33x10,5x 16 ( cred ca 16...pentru ca discutam de Y61 ) are @ Jorj pe Y61 / 2005 . Problema e ca e masina modificata la suspensii , deci pot spune doar ca merge bine .... ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 16, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Din cate stiu eu anvelopele ptr 4x4 sunt numai resapate. Ar mai fi inca un atu: s-au pus multe seturi de anvelope pe "utilajele" 4x4 si review-urile sunt bune. Ce dimensiuni exacte au resapatele astea ca nu gasesc info ? INSA Turbo Sahara 235/85R16? INSA Turbo Dakar 235/85R16? INSA Special Track 235/85R16 (Profil Simex)? INSA Special Track 265/75R16 (Profil Simex)? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pinti Postat Aprilie 16, 2012 Partajează Postat Aprilie 16, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Nu pentru ca am eu pe masina dar cred ca cel mai bine arata si se comparta la un tratament mixt un Y61 cu OME +5 si gume 33/12,5/15 cu jante minim 8J si ET -25 .Guma pe o astfel de janta este un 33,4.Daca as pune jante 10 J chiar nu am mai putea sa fac vreo ghidusie cu presiunea in roti in teren. La jante cu ET negativ peste 30 apara dupa parerea mea ,la genul asta de masina, un aspect tare neplacut : se umple masina de mizeria si la o ploaie mai zdravana sa nu mai vorbim daca mergi putin prin noroi. Editat Aprilie 16, 2012 de pinti ARO M461 din '65 Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Aprilie 16, 2012 Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Ce dimensiuni exacte au resapatele astea ca nu gasesc info ? INSA Turbo Sahara 235/85R16? INSA Turbo Dakar 235/85R16? INSA Special Track 235/85R16 (Profil Simex)? INSA Special Track 265/75R16 (Profil Simex)? Nu am profilele astea, dar am Insa Ranger (BFG AT) 235/75/15, si din curiozitate, pentru ca multi zic ca difera dimensiunile pentru ca sunt resapate (ca ar fi mai mari) le-am masurat: 725 mm diametru, folosite cam 2500 km. Daca faci calculul 235*.75=176.25*2=352.5 + 15*25.4=733.4 mm diametru, deci pe aproape extrapoland la 235/85/16, as crede ca diametrul este de aprox. 780 mm (31") Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 16, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Nu pentru ca am eu pe masina dar cred ca cel mai bine arata si se comparta la un tratament mixt un Y61 cu OME +5 si gume 33/12,5/15 cu jante minim 8J si ET -25 .Guma pe o astfel de janta este un 33,4.Daca as pune jante 10 J chiar nu am mai putea sa fac vreo ghidusie cu presiunea in roti in teren. La jante cu ET negativ peste 30 apara dupa parerea mea ,la genul asta de masina, un aspect tare neplacut : se umple masina de mizeria si la o ploaie mai zdravana sa nu mai vorbim daca mergi putin prin noroi. De aratat arata bine intr-adevar cu cauciucuri late. Insa in teorie si analizand anvelopele extreme observ ca in teren cauciucurile cu raportul dintre inaltimea talonului si latimea anvelopei peste 80 au un avantaj in teren. Nu am gasit nici o anvelopa extrema profil Simex care sa nu indeplineasca aceasta regula, inclusiv pe 35, dar nu le-am inclus aici ca nu ma intereseaza aceasta dimensiune. Iar explicatiile din materialul la care am facut trimitere mai la inceputul discutiei sustin acest lucru. Nu e cazul sa repet ce scrie in material, e drept ca e in engleza, dar in cateva cuvinte o anvelopa in teren te ajuta daca e ingusta pentru a creste presiunea de contact si daca raportul dintre inaltimea talonului si latimea anvelopei este suficient de mare pentru a permite deformarea anvelopei. 12,5 inch (317 mm) e mai mult decat latimea cu care vine echipat standard Patrolul, iar latimea standard asigura siguranta necesara rularii pe asfalt. Raportul intre inaltimea talonului si latimea anvelopei mai mic de 80% este de asemenea mai sigur pe asfalt decat o anvelopa cu acest raport peste 80%. Daca te-ai uita in materialul la care am facut trimitere (http://www.expeditionswest.com/research/white_papers/tire_selection_rev1.html), exista o relatie stransa intre latimea anvelopei si greutatea masinii. Latimea de 12,5 inch este recomandata in teren unei masini de peste 12.000 lbs, adica 5,4 tone. Eu n-am carnet sa conduc masini de peste 5 tone. Tu compensezi aceasta latime f. mare micsorand presiunea si mi se pare interesant ce spui legat de jentile 8J... foarte inguste pentru acesta latime de anvelopa. Daca ridici masina pe cric nu cumva partea anvelopei care calca pe asfalt este bombata? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pinti Postat Aprilie 16, 2012 Partajează Postat Aprilie 16, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Sunt absolut de acord cu ce spui despre gumele de teren ,eu folosesc la jucaria de teren jante de 5,5 cu gume de 12,5 TSL care se bombeaza mult si astfel crampoanele care erau toate plane ies foarte tare in laterala si cu colturile in afara ajutand enorm la aderenta.Legat de ridicatul pe cric sunt convins ca asa este si ca cauciucul va sta putin bombat dar luand in considerare greutatea nu tocmai mica a masinii nu cred ca este vreo problema.Ca si stabilitate pe astfalt intotdeauna o guma lata cu balon mic va sta mai bine decat o guma lata cu balon mare ,de aia am spus ca ideal pt asfalt ar fi fost jante mai late gen 10J dar ca sa o mai pot scoate de pe asfalt am ales acest compromis. ARO M461 din '65 Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 16, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Acum ca am finalizat lista stiind ca TrXus nu se mai gaseste cu toate ca pare o buna optiune, ce dimensiuni imi recomandati? 1. Aprox 33,3x10 (4 anvelope) 2. Aprox 32,8x10,5 (2 anvelope pe 15) 3. Aprox 32x9,3 (6 anvelope) 4. Aprox 32x9,7 (2 anvelope Copper STT si Maxxis MT754 B.Mudder) .. sau resapate Insa Turbo Dakar/Insa Turbo Sahara 235/85R16? Hmm... Nu cred ca sunt ok pentru cateva mii de kilometri pe sosele si drumuri saptamanale de 4-500 km. Banuiesc ca eliminarea INSA Special Track si Silverstone MT117 Xtreme din lista de optiuni este corecta. eu folosesc la jucaria de teren jante de 5,5 cu gume de 12,5 TSL Se mai gasesc anvelope Super Swamper de vanzare? Interesanta teoria cu bombatul anvelopelor late, dar nu cred in ea ... mai poate sa comenteze cineva? Editat Aprilie 16, 2012 de Astral Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AdrianZUZ Postat Aprilie 17, 2012 Partajează Postat Aprilie 17, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari As incerca o janta de 7 cu anvelope 255/85r16 BFG KM2 Eu am fost f multumit de combinatie pe Y60, adica 2,8 le invartea bine, pe asfalt sta bine, in teren fara inclinatii ude e suficient! Acum Y60 e mai subtirel decat 61, dar merita o incercare FJ40 '77(vandut), HZJ74 01 HZJ80 '94, HDJ100 '98 (vandut), 120 '06 (vandut) UZJ100 03, Celica SupraMK2 82, Suzuki SJ500 88 ... si lista ramane deschisa Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 17, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari As incerca o janta de 7 cu anvelope 255/85r16 BFG KM2 Eu am fost f multumit de combinatie pe Y60, adica 2,8 le invartea bine, pe asfalt sta bine, in teren fara inclinatii ude e suficient! Acum Y60 e mai subtirel decat 61, dar merita o incercare Multumesc mult de sfat. Putine exemple de 235/85R16 pe Patrol am vazut pe net, e bine de stiut ca si in Romania a avut cineva. Y60 era LWB sau SWB? Mi se pare destul de important. Nu de alta dar imi e clar ca greutatea mai mare a Patrolului face dificila alegerea unei anvelope care sa nu fie cu profil extrem simex pentru a permite circulatia pe asfalt pe distante mari, dar sa fie cat se poate de eficienta in teren, dar nu pentru concurs. La mine in talon scrie ca masina Patrol Y61 LWB GU IV (2005) are: masa proprie: 2510 kg masa maxima: 3200 kg incarcare maxima adminsa: 690 kg Land Rover Defender 110 pare sa aiba: masa proprie: 1884 kg masa maxima: 3050 kg incarcare maxima adminsa: 1166 kg Pentru Defender 235/85R16 cred ca sunt bune, chiar daca masina este incarcata la maxim. Acum e drept ca nepregatind masina de expeditie greutatea acesteia cred ca va ajunge la aproximativ 3000 kg, respectiv la masa maxima admisa a Defenderului. Iar daca e sa ma iau dupa tabela din site-ul http://www.expeditionswest.com/research/white_papers/tire_selection_rev1.html, ambele masini se incadreaza in intervalul 5000-7000 lbs GVWR (2272 - 3175 kg), e drept ca patrolul la limita superioara, ceea ce ar indica mai degraba o anvelopa cu latime de 10 inch pentru Patrol. Pe latime 9.3 as alege Kumho KL71, pentru ca e singura care are profilul cel mai apropiat de Simex fiind unidirectionala. Si am gasit un exemplu de utilizare pe Y60 LWB asa cum se vede intr-o poza anterioara. Dintre toate as alege TrXus dar nu se mai gaseste. Sau mai exista surse? Mi se pare destul de mult pentru o anvelopa unde a ajuns Neassan: [ATTACH=CONFIG]137339[/ATTACH] Mai studiez dar mai astept si sugestii. Majoritatea vad ca au 35-uri, dar eu vreau sa raman la 32 maxim 33. Mai sunt si altii care sa ma incurajeze cu anvelopele inguste? Recomandari daca e cazul sa ma indrept catre 33 cu modificarile de rigoare? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Aprilie 17, 2012 Partajează Postat Aprilie 17, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Din experienta proprie , atita cit mai tin minte = ai nevoie de 33x10,5 ,...( ....32x11,5... ) , ultraconsacratele si indelung testate BFG MT KM2....care indeplinesc cu mult succes tot ce are nevoie activitatea pe care o preconizezi . Ar fi cam virful de gama pentru expeditie , andurante pe asfalt si rezistente in teren variat , cu un comportament rezonabil ( spre bun ) in noroi . Am oscilat si eu un timp intre multe anvelope , si am ajunsla concluzia ca tre' sa-mi pun banii pe cele de mai sus . N-am luat 6 buc, doar 5 ... Ramin in continuare favoritele mele pe o masina ( Nissan LWB ) care este in continua evolutie spre a face ce ai spus ca vrei si tu sa faci cu Y61 . ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 18, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Din experienta proprie , atita cit mai tin minte = ai nevoie de 33x10,5 ,...( ....32x11,5... ) Multumesc mult Cos, am mai gasit un material interesant in care un tip a adunat voturi pe internet pentru ca producatorii de anvelope sa faca si alte anvelope inalte si subtiri decat consacratele 235/85R16. In cazul de fata e vorba de TrXus. Nu-mi dau seama daca anvelopa 255/85R16 de la TrXus a fost facuta in urma acestor eforturi, dar tipul chiar a vorbit cu compania. A mai scris si la Goodyear pentru Duratrac. E interesant ca se vorbeste si de anvelope mai flexibile C sau D ca sa flexeze mai mult. http://www.jeepforum.com/forum/f15/trxus-mt-please-vote-1-3-tall-skinny-tall-medium-sizes-you-want-1144241/ Incercand sa ma lamuresc de ce vor anvelope C sau D am observat de asemnea ca toate Simexurile sunt proiectate pentru presiunea maxima in roti de 45 PSI adica 3 atmosfere, in vreme ce majoritatea anvelopelor in clasa E sunt proiectate pentru presiune maxima in roti de 80 PSI, adica 5,4 atmosfere. Cu toate ca pe site-ul Simex http://www.simextyres.co.nz/simex-article.asp?article=-2092972571&catpage=1&pagename=/simex-offroad.asp nu sunt indicatii despre clasa anvelopei, am observat pe alte site-uri ca anvelopele corespunzatoare presiunii de 45 PSI sunt incadrate in clasa C. Poate sa comenteze cineva asupra acestui aspect? Spre exemplificare TrXus LT255/85R16 este proiectata pentru maxim 65 PSI, Tread PLY 8, Side PLY 2. @Cos: Poti posta niste poze cu masina? Editat Aprilie 18, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AdrianZUZ Postat Aprilie 18, 2012 Partajează Postat Aprilie 18, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Al meu fu scurt! Cam 1400kg proprie, daca imi aduc bine minte. FJ40 '77(vandut), HZJ74 01 HZJ80 '94, HDJ100 '98 (vandut), 120 '06 (vandut) UZJ100 03, Celica SupraMK2 82, Suzuki SJ500 88 ... si lista ramane deschisa Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Aprilie 18, 2012 Partajează Postat Aprilie 18, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Sub cutia noroioasa e camuflat trenul de rulare de la Y61 , cu greutati apropiate . Suspensia e unica , dar cauciucurile nu stiu asta si nici nu la voi spune .[ATTACH=CONFIG]137543[/ATTACH] Referitor la presiunile de exploatare = o anvelopa de sarcina mare va trebui sa functioneze la presiuni mari , care aduc ca si consecinta directa o constructie mai rigida , mai grea si mai scumpa .Cum o anvelopa mai rigida va avea probleme de functionare la presiunea scazuta care se foloseste in teren ( corespunzatoare scopului destinat , la o masina de teren care nu e destul de grea pentru ca anvelopa de sarcina mare sa fie justificata si care nu e destul de grea pentru a mentine o pata de contact corespunzatoare la o presiune data ) , fie si numai din acest motiv anvelopele de sarcina mare nu sint folosite in teren - pe linga celelalte dezavantaje = flanc rigid , care duce la marirea probabilitatii de dejantare si la scaderea duratei de exploatare la functionarea cu presiuni scazute , greutate mai mare , cost . Editat Aprilie 18, 2012 de cos ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 18, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Ia uitati ce-am mai gasit: Pentru Patrol Y61 GR II (2000-), atat pentru LWB cat si pentru SWB anvelopele standard recomandate sunt 235/80R16. LWB: Masa proprie: 2410 kg, Masa maxima: 3080 kg http://carsspecifications.com/auto//patrol/patrol-gr-ii-y61-3-0-di-16v.htm SWB: Masa proprie: 2275 kg, Masa maxima: 2850 kg http://carsspecifications.com/auto//patrol/patrol-gr-ii-y61-3-0-di-16v-3dr.htm Sau chiar pliant de la Nissan: http://www.cfao-zambia.com/admin/pdf_gamme/fr/431_zambia_nissan_patrol_01.pdf Sau chiar un document scanat: Am vazut pe forum ca cineva chiar scrie ca are in talon o astfel de dimensune. Ba chiar si pentru modelul din 2005, e drept ca pentru o caroserie un pic mai scurta: http://www.nextcar.com.au/n.nissan.patrol.2005.04oct.html Poate comenta cineva? @Cos: Inteleg deci ca o anvelopa flexeaza mai mult daca este facuta sa reziste la greutati mai mici, adica daca este in clasa C. Corect? Editat Aprilie 19, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Corect . ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
alexei Postat Aprilie 23, 2012 Partajează Postat Aprilie 23, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Ia uitati ce-am mai gasit: Pentru Patrol Y61 GR II (2000-), atat pentru LWB cat si pentru SWB anvelopele standard recomandate sunt 235/80R16. ... Am vazut pe forum ca cineva chiar scrie ca are in talon o astfel de dimensune. Ba chiar si pentru modelul din 2005, e drept ca pentru o caroserie un pic mai scurta: http://www.nextcar.com.au/n.nissan.patrol.2005.04oct.html Poate comenta cineva? Salut, si eu am in cartea masinii si in talon dimensiunea asta de care spui, 235/80 R16 - masina este un Y61 LWB 2003. In practica insa am pe ea 235/85 R16 - BFG AT. Sunt foarte multumit cu ele, ca si dimensiune, si as cauta sa raman tot la genul asta de gume, mai inguste, si pe viitor. PS - foarte interesant topicul ;) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 23, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Salut, si eu am in cartea masinii si in talon dimensiunea asta de care spui, 235/80 R16 - masina este un Y61 LWB 2003. In practica insa am pe ea 235/85 R16 - BFG AT. Sunt foarte multumit cu ele, ca si dimensiune, si as cauta sa raman tot la genul asta de gume, mai inguste, si pe viitor. PS - foarte interesant topicul ;) Ce jenti ai? Cumva 6JJ-16*1 ET-35? Se poate o poza cu masina din fata si lateral? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
alexei Postat Aprilie 23, 2012 Partajează Postat Aprilie 23, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari @ iurie : poze mai pe seara cand ajung acasa, am ceva. Tre sa ma uit pe jenti sa vad ce scrie la dimensiune, tot diseara. off topic - tu ai Y61 si 307, eu am Y61 si 308 ;) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 23, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari Am mai gasit ceva interesant in ceea ce priveste presiunea din anvelope. http://www.overlandtraining.com/research/downloads/OT_TechPaper1.pdf Materialul concluzioneaza ca o scadere a presiunii de pana la 1,4 atm (20 PSI) nu are un efect prea mare asupra maririi suprafetei de contact. O crestere semnificativa a suprafetei de contact se obtine la presiuni mai mici (10 PSI:0,68 atm; 5PSI:0,34 atm). Cum parerea mea este ca nu suprafata de contact in mod direct este cea care conteaza pentru tractiune, ci in afara formei profilului, aderentei datorate compozitiei cauciucului si caracteristicilor de elasticitate ale anvelopei, mai degraba greutatea pe centimetru patrat care permite un contact mai aderent, precum si lungimea de contact care permite ca mai multe striuri sa fie in contact intre anvelopa si sol, am adaptat un pic rezultatele raportandu-le la lungimi, mai degarba decat la suprafete. Am masurat latimea efectiva a caii de rulare a anvelopei BFG KM2 255/85R16 si are doar 185 mm montata pe roata. E drept ca in tabelul din material, pentru aceasta dimensiune este data anvelopa BFG KM, insa am plecat de la premiza ca ar avea aceeasi latime si acelasi comportament ca si BFG KM2, ceea ce cu certitudine nu este adevarat, dar in fine, pentru exemplificare cred ca este ok. Lungimea petei de contact si greutatea pe centimetru patrat (considerand arbitrara greutatea masinii/masinilor ca fiind de 2500 kg) ar fi pentru 255/85R16 (in conditii statice): aprox 237 mm si 5,7 kg/cmp la o presiune de aprox 2,5 atmosfere aprox 265 mm si 5,1 kg/cmp la o presiune de aprox 1,4 atmosfere aprox 363 mm si 3,7 kg/cmp la o presiune de aprox 0,7 atmosfere aprox 474 mm si 2,8 kg/cmp la o presiune de aprox 0,35 atmosfere Poate ca cifrele nu sunt exacte, insa in orice caz, materialul demonstreaza de ce scaderea semnificativa a presiunii mareste forta de tractiune. Trebuie tinut totusi cont de faptul ca masuratorile au fost realizate in conditii statice (adica masinile stateau pe loc), in vreme ce in conditii dinamice, cand rotile se invart raza dinamica este mai mare decat raza statica datorita fortei centrifuge, si prin urmare si lungimea petei de contact este in realitate mai mica si greutatea pe centimetru patrat mai mare. Ceea ce iarasi nu se ia in consideratie este ca scaderea presiunii chiar si putin permite anvelopei sa se deformeze mai usor, sa fie mai elastica, ceea ce permite realizarea unei suprafete de contact mai mare pe suprafete neregulate. Editat Aprilie 23, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 23, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari @ iurie : off topic - tu ai Y61 si 307, eu am Y61 si 308 ;) Probabil pentru a contrabalansa consumul de combustibil al Patrolului. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Aprilie 24, 2012 Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari la LWB sunt date principal anvelope 235/85/16? la mine in talon (SWB) scrie: anvelope 265/70/16 SAU 235/85/16. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari la LWB sunt date principal anvelope 235/85/16? la mine in talon (SWB) scrie: anvelope 265/70/16 SAU 235/85/16. Am gasit info pentru Patrol Y61 GU III la care modelul cel mai ieftin venea echipat standard cu anvelope de asfalt 235/80R16 indiferent daca e LWB sau SWB si mi-au confirmat si la reprezentanta. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Aprilie 24, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2012 (editat) Re: anvelope si JANTE MT pentru Y61 LWB - sfaturi si recomandari @Giorgel: Am vazut niste posturi de-ale tale legate de ne-desumflarea rotilor in teren. Spuneai ca nu prea merita desumflarea lor, ceea ce pare a fi corect in conditiile in care le desumfli putin. Materialul anterior arata destul de clar ca intre presiune si aria de contact nu este o relatie liniara, ceea ce e drept ca mi-e greu sa-mi explic fizic. Poate stie cineva sa ne explice. Legat de presiunea in anvelope am gasit si acest material elocvent din punct de vedere al imaginilor. A se remarca ca anvelopa cu presune mai mare este un AT iar cea cu presiune mai mica este un MT: http://www.4x4community.co.za/forum/showthread.php?t=106956 si legat de stabilitatea directiei: Editat Aprilie 24, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate