iurie Postat Mai 1, 2012 Autor Partajează Postat Mai 1, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari @iurie am gresit, legea a II a este corect (vroiam sa spun ca este primul fenomen la care trebuie sa ne gandim...dar, nu am nicio scuza), iar cand am spus ca nu am desenat un 'plan inclinat', spus in sensul ca nu am facut referire la cel mai simplu fenomen de aceasta natura invatat in scoala primara, dar ca nu are sens nici sa discutam de cercul (roata :grin: ) lui Kamm ... ramanem la lucruri simple. ... tu ai spus elasticitatea ... CORECT este un puct de vedere, dar, pentru ca este vorba de elasticitatea anvelopei, asta creeaza numai probleme si anume rezistenta la inaintare ... in cazul rularii suprafata de contact (pata) se muta in fata si odata cu ea si presiunea verticala(fortele normale), iar asta creeaza excentritatea punctului de aplicare a rezultantei acestora. Cred ca fie nu citesti deloc materialele din linkuri, fie nu stii engleza. Eu zic ca lucrurile sunt cat se poate de clare in ceea ce priveste neaplicarea legii a doua a frecarii atat la corpuri nerigide cat si la suprafete gen mazga, noroi. Scrie negru pe alb in wiki, dar si in cartile de fizica. Idem legat de presiunea in roti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari ..... Deci pentru BFG MT 255/75R16 pe jante 7J care ET este mai potrivit pt Y61 GU IV LWB: -10, -16, -20, -30? .......... Asta n-am inteles ! De ce te-ar interesa cat sa fie ET-ul legat de marimea gumei ? Gumele astea sunt echivalente cu marimea 31" si merg foarte bine pe jante de latimea 7J......dar ce treaba ai cu ET-ul ? ET-ul negativ mareste ecartamentul, deci stabilitatea masinii, dar ce treaba are cu marimea gumei ? REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan_g Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari in ce carte de fizica scrie asta ? te rog, spune-mi despre conurile de frecare sau axioma legaturilor Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Asta n-am inteles ! De ce te-ar interesa cat sa fie ET-ul legat de marimea gumei ? Gumele astea sunt echivalente cu marimea 31" si merg foarte bine pe jante de latimea 7J......dar ce treaba ai cu ET-ul ? ET-ul negativ mareste ecartamentul, deci stabilitatea masinii, dar ce treaba are cu marimea gumei ? Scuze: 255/85R16 - am corectat, deci 33 inch. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 (editat) Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari in ce carte de fizica scrie asta ? te rog, spune-mi despre conurile de frecare sau axioma legaturilor Cred ca materialele astea sunt destul de clare. http://en.wikipedia.org/wiki/Friction http://www.fao.org/docrep/w2809E/w2809e03.htm http://dl.transfer.ro/transfer_ro-02may-d272a94f0126.zip (Cartea lui Pacejka) si asta: http://www.ejsong.com/mdme/memmods/MEM23041A/dynamics/friction/Friction.html in care scrie: Coulomb friction, (named after Charles-Augustin de Coulomb), is a model used to calculate the force of dry friction. It is an approximation to what happens in real life, according to the 3 rules in the summary box above. It is meant to be used on rigid bodies, since soft and flexible materials (like rubber tyres for example) are more sensitive to the area of contact (See point 2 above). sau: Coulomb friction is a simplified quantification of the friction force that exists between two dry surfaces in contact with each other. All friction calculations are approximations, and Coulomb friction, which was developed in 1785 by Charles-Augustin de Coulomb as a refinement of Leonardo da Vinci's classical model, is dependent only on fundamental principles of motion. It assumes that the contact surfaces are fairly uniform and that the coefficient of friction that must be overcome for motion to begin is well-established for the materials in contact. It also accounts for the normal force involving gravitational pull, whether in direct horizontal movement to the normal force or at a vectored incline. Mechanical engineering calculations often use Coulomb friction formula due to their simplicity, and they can be adapted to accommodate static friction of bodies not in motion, or kinetic friction of bodies sliding against each other. The Coulomb friction model assumes that the materials are rigid solids, without lubricants or other liquids or gasses between them. Though Coulomb friction law works well with these materials, where semi-soft compounds such as rubber are involved or polished metal surfaces, the calculations are less accurate. si in romana un curs de tribologie, legat de frecarea uscata vs. fluida a rigidelor. http://www.omtr.pub.ro/didactic/om_tr_mrcf/tribologie.pdf Detii alte surse de informatii care sa contrazica faptul ca: 1. Legea a 2-a este o idealizare? 2. Legea a 2-a se aplica doar corpurilor rigide? 3. Legea a 2-a se refera doar la frecarea uscata? Editat Mai 2, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Merci mult de tot de info. Am gasit aici pe forum: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?62310-PROMOTIE-Jante-Off-Road-DOTZ-Survival-otel-si-aliaj-toata-gama/page6&highlight=dotz+dakar Acum am vazut ca exista 7J si cu ET-30: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?65953-De-vanzare-Jante-in-6-prezoane-pt-japoneze-cu-ET-negativ-30-!!! Deci pentru BFG MT 255/85R16 pe jante 7J care ET este mai potrivit pt Y61 GU IV LWB: -10, -16, -20, -30? E necesara modificarea rulmentilor pt. vre-un ET? 255 pe jante de 7" sunt prea inguste - vei dejanta repede. eu am avut 265 pe 7J si am dejantat de cateva ori. acum am pus 265 pe jante 6J si e ceva mai bine. cred ca ET-20 e suficient, inteleg ca nu ai inaltat masina deloc. ce rulmenti sa modifici? am avut et-50 (flanse -30 + dotz dakar -20, acum am -45 jante modificate) si nu am facut decat sa montez rulmentii conform instructiunilor. au trecut doi ani de atunci, 12.000 km si inca nu au joc. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari 255 pe jante de 7" sunt prea inguste - vei dejanta repede. eu am avut 265 pe 7J si am dejantat de cateva ori. acum am pus 265 pe jante 6J si e ceva mai bine. cred ca ET-20 e suficient, inteleg ca nu ai inaltat masina deloc. ce rulmenti sa modifici? am avut et-50 (flanse -30 + dotz dakar -20, acum am -45 jante modificate) si nu am facut decat sa montez rulmentii conform instructiunilor. au trecut doi ani de atunci, 12.000 km si inca nu au joc. Jante 6J cu ET negativ de unde? Sau trebuie unele modificate? Care ar fi instructiunile alea de montare a rulmentilor? Da, momentan nu am inaltat masina dar mi-e clar ca trebuie inaltata pentru BFG MT 255/85R16. Probabil ca nu e suficienta doar inaltarea din arcuri in conditiile in care mai vin 100 kg cu bara fata si troliu si inca niste kg de la scuturi si praguri. Sa inteleg ca ai dejantat chiar si fara a scadea presiunea in pneuri, ca inteleg ca nu esti adeptul scaderii presiunii. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan_g Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari @iurie niciun link nu reprezinta o carte de fizica..., totusi, in materialul despre organe de masini, intre formula 4.1 si 4.2 este un text... acelasi mecanism de forfecare are loc si la anvelope fiind vorba de histereza si adeziune (sigur, prezenta apei schimba un pic lucrurile, am spus asta, dar anvelopele nu sunt slick ca la formula unu, nu ? si poate caldura evapora si ea apa de acolo sau daca nu, macar o topeste un pic, cat sa intre intre striuri...) revin.. de ce nu se aplica la anvelope o lege a fizicii ? explica-mi te rog exemplul (fotografia) cu urmele pe nisip de ce la 'formula unu' (ca tot am pomenit de ea) rotile sunt foarte late ? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 (editat) Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari @iurie niciun link nu reprezinta o carte de fizica..., totusi, in materialul despre organe de masini, intre formula 4.1 si 4.2 este un text... acelasi mecanism de forfecare are loc si la anvelope fiind vorba de histereza si adeziune (sigur, prezenta apei schimba un pic lucrurile, am spus asta, dar anvelopele nu sunt slick ca la formula unu, nu ? si poate caldura evapora si ea apa de acolo sau daca nu, macar o topeste un pic, cat sa intre intre striuri...) Vezi ca exista frecarea de alunecare, frecarea de rostogolire, frecarea de pivotare, frecarea in articulatii si lagare si frecarea firelor, ca tot m-ai intrebat de axioma legaturilor la un moment dat. de ce nu se aplica la anvelope o lege a fizicii ? Pentru ca orice lege a fizicii se aplica in niste conditii. Iar in cazul nostru acea lege a fizicii se aplica doar corpurilor solide, nedeformabile si doar in regim de frecare uscata de alunecare. Iar anvelopele sunt deformabile, suprafata de rulare in off-road asisderea iar frecarea nu este uscata si nici de alunecare. Basca ca mai e vorba si de rostogolire pe deasupra si nu de alunecare. Ti-am dat cursul de tribologie ca macar sa intelegi ce e cu legea aia, ca in fapt suprafata de contact a doua rigide depinde de forta de apasare intre ele, dar acea suprafata microscopica nu are legatura cu suprafata reala de contact intre cele doua corpuri, care intr-adevar poate fi oricat de mare, caci suprafata de contact se creaza tot pe asperitati. Pentru a micsora forta de frecare, respectiv pentru a scadea coeficientul de frecare, asperitatile trebuie netezite si in acest caz de fapt se mareste suprafata de contact si scade presiunea exercitata pe asperitatile care in acest caz sunt mai mici. Tot pentru a micsora forta de fecare se introduc lubrifianti, pentru a face ca frecarea sa nu fie frecare uscata. Dar toate astea au o foarte mica legatura cu anvelopele. explica-mi te rog exemplul (fotografia) cu urmele pe nisip O anvelopa cu presiune mai mica se comporta "ca o senila" distribuind greutatea masinii pe o suprafata mai mare (in principal mai lunga), ceea ce face ca suprafata de rulare (nisipul) sa nu cedeze la fel de mult ca in cazul unei anvelope umflate la presiune mare. O anvelopa umflata la presiune mare (de strada) va face ca suprafata de rulare sa cedeze sub greutate, iar aceasta cedare este necontrolabila, caci cate-odata cedeaza in dreapta, in stanga sau in fata, de aceea urmele la anvelopa umflata sunt si asa serpuitoare. Oricum se poate experimenta f. usor. de ce la 'formula unu' (ca tot am pomenit de ea) rotile sunt foarte late ? Doar pentru ca sa disipe caldura. Editat Mai 2, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari 255 pe jante de 7" sunt prea inguste - vei dejanta repede. eu am avut 265 pe 7J si am dejantat de cateva ori. acum am pus 265 pe jante 6J si e ceva mai bine. @Giorgel: Ai dejantat cumva cu pneuri RESAPATE? Ai mentionat ca ai avut niste anvelope 265/75R16 si apoi niste Silverstone Xtreme. Cu care din ele ai dejantat? Cu presiune era in anvelope? Parerea mea e ca pneurile resapate nu sunt prea elastice si nu absorb socurile prea bine, crescand riscul de dejantare. Totodata cred ca o avelopa cu load range "C" e mai elastica decat una "D" si "E" si cel mai mic risc de dejantare este cu o anvelopa "C". A comentat si cos pe tema asta mai inainte in thread si am gasit suficiente informatii care vin in sustinerea acestei ipoteze. @cos: Tu spuneai ca ai BFG MT KM2 33/10,5R15 care sunt load "C". Pe ce jante? Probleme cu dejantarea? Cos, mai poti da niste detalii legate de masina ta? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gedaci_2005 Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Salut, Scuze ca intervin dar discutia voastra ia o turnura "ciudata". Daca aveti nevoie de o parere stiintifica cu privire la probleme ridicate mai sus ar fi bine sa consultati un curs de dinamica autovehiculelor. Va recomand cursul de Dinamica Autovehiculelor al dl. prof. A. Stoicescu partea I. ( cine si-a tocit coatele pe bancile Facultatii de Transporturi din cadrul UPB stie foarte bine despre ce vorbesc). O seara buna. EX-NISSAN :tk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Salut, Scuze ca intervin dar discutia voastra ia o turnura "ciudata". Daca aveti nevoie de o parere stiintifica cu privire la probleme ridicate mai sus ar fi bine sa consultati un curs de dinamica autovehiculelor. Va recomand cursul de Dinamica Autovehiculelor al dl. prof. A. Stoicescu partea I. ( cine si-a tocit coatele pe bancile Facultatii de Transporturi din cadrul UPB stie foarte bine despre ce vorbesc). O seara buna. Adica asta: http://www.scribd.com/doc/2464553/Dinamica-Autovehiculelor-vol-I-Stoicescu-UPB-1980 Buna resursa intr-adevar. De la pagina 127 e relevant pentru off-road. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 (editat) Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Interesant BFG MT KM2 33/10,5R15 (6/C 2600LBS@50PSI) vs FC33/12,5R15 (6/C, 2205LBS@35PSI): http://forum.club4x4.ro/showthread.php?71242-BF-Goodrich-33-quot-10-5-quot-15-vs-Federal-Couragia-MT-33-quot-12-5-quot-15 Editat Mai 2, 2012 de iurie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 (editat) Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari @Iurie : Topicul de mai jos l-ai citit ? http://forum.club4x4.ro/showthread.php?43115-Cat-intra-pe-Y61 .....Si inca unul interesant : http://forum.club4x4.ro/showthread.php?41815-Late-vs-subtiri Editat Mai 2, 2012 de Astral REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 (editat) Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari @Iurie : Topicul de mai jos l-ai citit ? http://forum.club4x4.ro/showthread.php?43115-Cat-intra-pe-Y61 .....Si inca unul interesant : http://forum.club4x4.ro/showthread.php?41815-Late-vs-subtiri Oh, da... amandoua si multe altele. Cu latimea si ET-ul jantelor nu sunt eu lamurit pe deplin pentru 255/85R16 si pentru 33/10,5R15 si cu modificarile necesare, daca sunt. Editat Mai 2, 2012 de Astral Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogdan_g Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari 'forta de rezistenta la forfecare este data de legea lui Coulomb...' ce sa inteleg de aici ? ...deci, pana la lucrurile complicate, hai sa le 'rezolvam' pe cele simple ...(daca comportarea lor la solicitari mecanice sau frecarea cu suprafetele de contact prezinta aspecte deosebite fata de cele ale solidelor uzuale nu inseamna ca nu se supun legilor mecanicii clasice, a punctului material). ideea era ca "nu vedem padurea din cauza copacilor"... cumva ... discutia a plecat de la roti umflate sau nu ... eu sustin ce spune Giorgel si anume, ca este o prostie sa scoti aer din roti in teren ... nu faci nimic altceva decat sa cresti rezistenta la inaintare. sunt cazuri speciale (nisipul... cum spuneam mai devreme) care reactioneaza mai bine (plastic exprimat efect de senila), insa, riscurile cred ca sunt mai mari decat beneficiile (adica unde te scufunzi ... te scufunzi...). nu intra in discutie rotile cu anvelope special concepute pentru asa ceva. eu la masina nu am ... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Mai 4, 2012 Partajează Postat Mai 4, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Jante 6J cu ET negativ de unde? Sau trebuie unele modificate? Care ar fi instructiunile alea de montare a rulmentilor? Da, momentan nu am inaltat masina dar mi-e clar ca trebuie inaltata pentru BFG MT 255/85R16. Probabil ca nu e suficienta doar inaltarea din arcuri in conditiile in care mai vin 100 kg cu bara fata si troliu si inca niste kg de la scuturi si praguri. Sa inteleg ca ai dejantat chiar si fara a scadea presiunea in pneuri, ca inteleg ca nu esti adeptul scaderii presiunii. jante originale din tabla, intoarse. instructiunile de montare a rulmentilor sunt in manualul de service. la inceput scadeam si eu presiunea cam la 1,5 bari, si am dejantat de vreo doua ori. anvelopele erau Insa Turbo Special track, resapate, 265/75 pe jante 7J cum am mai spus. pana acum, cu silverstone 265/90 (35/10.5) pe jante 6J nu am dejantat. inca.... toata lumea spune ca anvelopa inalta si lata pe janta ingusta este beadlock-ul saracului. adikamikaze s-a dat tot campionatul 2010 cu 35-uri pe jante 6J si nu a dejantat niciodata. la ultima iesire am scazut presiunea doar la rotile din spate, tot cam pe la 1,5. pe fata aveam 2 bari. si parca s-a simtit ceva-ceva, am urcat o rampa noroioasa unde partenerul meu se troliase. eu eram impotriva scaderii presiunii fiindca am dejantat de fiecare data, altfel sunt convins ca la offroad este bine sa ai o pata de contact cat mai mare iar anvelopa sa se muleze cat mai bine pe teren. se cauta compromisul ideal. data viitoare o sa incerc 1 bar pe spate si 1,5 bar pe fata. riscul de dejantare este pe fata, nu am auzit sa fi dejantat cineva pe spate. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 4, 2012 Autor Partajează Postat Mai 4, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari 'forta de rezistenta la forfecare este data de legea lui Coulomb...' ce sa inteleg de aici ? Ca se refera la o alta lege? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iurie Postat Mai 4, 2012 Autor Partajează Postat Mai 4, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari jante originale din tabla, intoarse. Ce ET recomanzi? instructiunile de montare a rulmentilor sunt in manualul de service. Multumesc mult de informatie. la inceput scadeam si eu presiunea cam la 1,5 bari, si am dejantat de vreo doua ori. anvelopele erau Insa Turbo Special track, resapate, 265/75 pe jante 7J cum am mai spus. Cum am presupus... resapatele sunt mai rigide, nu absorb socurile si sunt mai predispuse la dejantare si in fapt nefiind prea elastice nici cred ca se simte prea mult efectul scaderii presiunii. Cred ca doar la o anvelopa cu load range "C" se simte intr-adevar cel mai bine efectul scaderii presiunii. pana acum, cu silverstone 265/90 (35/10.5) pe jante 6J nu am dejantat. inca.... toata lumea spune ca anvelopa inalta si lata pe janta ingusta este beadlock-ul saracului. Si poti merge cu Silverstone Xtreme pe sosea sute de kilometri? data viitoare o sa incerc 1 bar pe spate si 1,5 bar pe fata. riscul de dejantare este pe fata, nu am auzit sa fi dejantat cineva pe spate. Good point Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Mai 5, 2012 Partajează Postat Mai 5, 2012 (editat) Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari 1. Ce ET recomanzi? 2. Si poti merge cu Silverstone Xtreme pe sosea sute de kilometri? 1. bre, eu aveam asa: - inaltata din suspensie 6 cm pe fata si 5 cm pe spate (OME 5+1) - flanse 30 mm + jante ET-20 = ET-50 - anvelope 32/10.5/16 (265/75/16) - bara stabi spate cu mecanismul de decuplare blocat pe cuplat:grin: - bara stabi fata in mintile ei, dar imi pare ca bieletele nu sunt prelungite. asa este si acum. atingea un pic in spate, in fata deloc. am extirpat bara stabi spate. atingea grav in spate. am pus 35-urile, la prima iesire in teren am umflat cu barosul aripile spate ca sa nu-mi taie crampoanele exterioare. apoi am decupat mult aripile si contraaripile spate (pentru ca nu vreau sa pun bodylift) si am pus jantele cu ET-45. nu mai atinge. avand in vedere cele de mai sus, daca tu nu inalti masina deloc, s-ar putea ca daca pui 33-uri si jante cu et-20 sa-ti atinga. dar cel mai sigur faci asa: iei masina asa stock cum este, ii produci o incrucisare extrema, astfel incat rotile unei diagonale sa fie in aer, si cercetezi cat loc mai ramane. apoi te apuci de calcule, adaugi cresterea in diametru, respectiv latime a anvelopei si deplasarea catre exterior pe care o va produce ET-ul. sau cauti pe cineva care are 33-uri si offset -20, il rogi sa-ti imprumute rotile si faci o proba. 2. poti, dar nu e chiar funny. fata de resapatele pe care le-am avut, sunt aproape imposibil de echilibrat (3 din 4 anvelope au dezechilibru 8-900 grame:grin:, rezerva nu am mai masurat-o) deci iti sare volanul in gura, zgomotesc infernal, directie tzandari (evident coroborat si cu ceva jocuri in bara Panhard + capete de bara), franarea sufera si ea serios. in concluzie mergem batraneste, 80-90 kmh, rareori 100, pe ploaie si noaptea 60-70, ochii in patru pentru evitarea manevrelor bruste. dar in teren, my friend, singurul rival serios sunt Simex Extreme Trekker. ca un exemplu, pe zapada 20-30 cm cu pamantul inghetat dedesubt, doua Y61 identice, singura diferenta fiind anvelopele. Silverstone MT-117 Xtreme pleca de pe loc din orice pozitie, Insa Turbo Special Track nu prea. Editat Mai 5, 2012 de giorgel Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Salutare! Eu am pe masina BFG KM2 305x70x16 cu jante de otel R16x8" et -30 (achizitionate dupa indrumarile lui COS ) si sunt foarte multumit de ele ; nu ating deloc, agata bine in teren si merg si pe sosea bine, dar nu fac off road , doar circul foarte mult pe teren accidentat. Daca folosesti masina doar la plimbari, pescuit si vanatoare ti le recomand cu incredere. Numai bine ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bamse Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Salutare! Eu am pe masina BFG KM2 305x70x16 cu jante de otel R16x8" et -30 (achizitionate dupa indrumarile lui COS ) si sunt foarte multumit de ele ; nu ating deloc, agata bine in teren si merg si pe sosea bine, dar nu fac off road , doar circul foarte mult pe teren accidentat. Daca folosesti masina doar la plimbari, pescuit si vanatoare ti le recomand cu incredere. Numai bine ! am nevoie de un sfat! am jante pe 15 8j cu et-30 si nu stiu daca anvelopele bf goodrich mt 33.12,5.15 imi merg fara sa imi atinga pe un nissan patrol y61 fara nici o modificare. s-au ce anvelope sa pun pe jantele astea cu profil mt ca tot caut si nu stiu dupa ce sa ma uit? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dominik Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Din ce stiu eu fara sa-ti pui macar un body-lift nu prea merge.. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
george_catta Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Salut! Din informatiile pe care le-am primit de la colegii de pe forum anterior, cand le-am achizitionat si eu pe ale mele,33-urile iti vor merge pe masina, incap nu ating, in schimb janta pe 15 iti va atinge in etrierul fata , iti va trebui ceva de la ET -35 ,si astea cam la limita din cate stiu, sper sa nu ma insel si sa-ti dau informatii eronate. Ale mele sunt 305x70x16 deci, din cate imi amintesc, in jur de 33x12.5x16 ET -30 ,si nu ating deci n-ar atinge nici la tine. Cam atatea iti pot spune, mai multe nu stiu nici eu. Bafta! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
4L Limited Postat Ianuarie 23, 2013 Partajează Postat Ianuarie 23, 2013 Re: anvelope MT si JANTE pentru Y61, LWB - sfaturi si recomandari Ma gandesc sa achizitionez Kumho KL71 285/75/16 (33x11.2)sa le montez pe jantele originale fara flanse. Varianta a doua 265/75/16 dar mi se par prea mici daca mai punem si o inaltare de +5cm. Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog* "A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate