gnok Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 in urma unei discutii cu zippo ne-am decis sa ne saltam acareturile pe un body lift de 5 cm home made. material ales pentru asta : duraluminiu . intrebare: stie cineva cum trebuie facuta piesa(piesele), ma refer la ce inaltime, sectiune maxima/minima, garnituri ,prinderi, piesa se face la 5 cm sau mai mica in cazul in care mai vin si ceva garnituri intre piesa si sasiu/caroserie?... Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulbratu Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... Da-mi voie sa te sfatuiesc un pic eu unul m-am ars cu treaba asta dar m-am prins repede si am remediat initial am aplicat un set de distantieri de 100 mm care i-am facut cam subtiri si nu asigurau stabilitatea caroseriei vazand ca nu e treaba buna am reluat activitatea si am comandat la nenea strungaru un set de distantieri de 80 mm cum deja aveam acces pe pestetot am putut masura diametrul maxim admis si lungimile de suruburi necesare in final am recurs la o piesa cu diametrul exterior de 65mm inaltime de 80 mm si gaura de 11mm ca sa intre lejer surubul de 10mm. recomandarea mea e urmatoarea: determina diametrul exterior al tampoanelor dintre caroserie si sasiu si fa distantierii la acelasi diametru daca nu chiar un pic mai mari. desfa cateva suruburi ca sa vezi lungimile necesare, adica masori surubul existent si calculezi lungimea necesara adaugand cat vrei tu sa o ridici(probabil 50mm). Confectioneaza suruburile dintr-un mareial suficient de rezistent la efort. odata ridicata caroseria eforturile pe suruburile acelea creste iar daca materialele nu sunt corespunzatoare risti ca suruburile sa se intinda si sa isi faca joc distantierii; de aici vor rezulta niste zgomote care mai de care mai dubioase. Eu unul asa am patit si am inceput sa revizuiesc articulatiile :ha: . Este ideal sa ai timpul spatiul si sculele necesare sa faci determinarile astea apriori ca sa nu muncesti ca mine de 2 ori. Dar oricum a doua oara nu mai simti ca fiind asa de mare dificultatea pt ca acumulezi deja experienta :-P . Un asemenea post a mai avut si MAX mai de mult, ce-i drept mult mai complex asa ca il rog si pe el sa posteze un link aici. De asemeni ar fi interesant daca ar fi cineva care a mai facut asta pe o masina ca a ta pentru a te indruma in legatura cu mici particularitati ale masinii. De exemplu la mine am avut dificultati la axul volanului.....are spatiu cam mic in caroserie iar odata ridicata a inceput sa atinga in buza orificiului repectiv. Va mai fi nevoie sa modifici schimbatoarele de viteze si SA REPOZITIONEZI RADIATORUL. Mare atentie la furtunesi conducte- verifica-le pozitia si intinderile dupa finalizarea ridicarii It`s not that WHERE you go....it`s WHICH way you get there! Auto: TOYOTA 4Runner Moto: BMW K 100 RS, BMW K 1100 RS NU FURA!.....GUVERNUL URASTE COMPETITIA! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... Parerea mea este sa te limitezi la distantiere de 5 cm inaltime. Montate intre tampoanele existete si caroserie. Eu recomandat sa pui suruburi mai groase. Daca pe masina sunt de 8, tu pune de 10 mm. Duritate minim 8,8. Daca pui mai slabe, se intind, daca pui mult mai tari, se pot rupe pt ca sunt mai casante. Gasesti suruburi in comert, nu trebuie sa le faci tu. Sa fie din cele cu vreo 5 cm de filet la capat, nu filetate pe toate lungimea. Nu mai retin cum sunt toate detaliile la Mitsubishi asa ca eu o sa pun niste reguli generale. Atentie la urmatoarele aspecte: 1. Conducte de frana intre caroserie si sasiu. 2. Coloana de directie sa aiba culisanta cara sa permita sa se lungeasca putin. Daca nu are culisanta, trebuie prelungita intr-un fel sau altul. 3. Radiatorul trebuie desfacut dinspre masca din fata . el ramane pe sasiu cand se ridica caroseria. Pe masca din fata se dau alte gauri cu 5 cm mai jos decat cele initiale. 4. Conducta de la ambreiaj trebuie verificata si eventual prelungita. 5. cablul de frana de mana sa aiba suficient loc. Eventual trebuie desprins de pe caroserie pana se fac toate manevrele. 6. Conductele de alimentare cu combustibil trebuie verificate daca au trasee prinse de caroserie 7. Verificati instalatiile electrice fixate si de caroserie si de sasiu. 8. Dupa ridicarea caroseriei si montarea distantierelor verificati ca levierele de comanda de la cutia de viteze si de la reductor sa nu loveasca in caroserie si sa va impiedice sa manevrati manetele in toate pozitiile. dac va impiedica ceva, indoiti sau decupati tabla caroseriei in locul in care loveste maneta. Cei mai vechi stiu ca exista un ARO care a cazut intr-o prapastie pentru ca, dupa bodylift, maneta reductorului nu intra bine pana in capat, iar cand a lasat masina intr-o panta undeva sus pe munte, la Babele sau ceva asemanator, maneta a sarit din reductor la pozitia neutra, frana de mana nu era trasa si masnia a luat-o la vale. Verificati bine tot pentru a preintampina probleme in momentul ridicarii caroseriei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepi3103 Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... Mitsu a meu are b-lift,,,daca vreti va fac poze si va si arat(cu scuzele si respectul de rigoare),,va dau si indicatzii tehnice!! da numa daca vreti! Multzam important!!! Pajero Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... Mitsu a meu are b-lift,,,daca vreti va fac poze si va si arat(cu scuzele si respectul de rigoare),,va dau si indicatzii tehnice!! da numa daca vreti! Multzam important!!! Baga mare... :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klez Posted July 27, 2008 Share Posted July 27, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... Au trecut doar 3 luni de la ultimul post, deci nu e tarziu...tare. Am facut si eu body-lift-ul la Pajero I de 5.5 cm. Din bucse de cauciuc. Mai exact bucsele de aro 10 de la arcuri. Ele au 10 cm, bucsele de cauciuc originale ale masinii sunt de 3 cm din cauciuc. 10-3 = 7, plus presarea de riguare dupa montaj = aprox 5.5 cm. am pastrat bucsele originale de cauciuc de sub sasiu. Vroiam sa le fac si eu din metal sau alt material mai dur, dar mi-au sarit astea in ochi si le-am montat asa. Pana acuma s-a compartat foarte bine, inclusiv cu masina incarcata (500-700 kg). Spre uimirea mea nu se preseaza bucsele in curbe sau cand e incarcata. Costul uneia este de 10 roni la care se adauga suruburile, piulitele si saibele, in total cam 13 lei pe bucsa x 10 bucshe, cam 130 lei si o zi de munca :x . La ce trebuie sa fii atent cand inalti un Pajero I: -Conductele de frana de pe fata trebuiesc trase innainte de a ridica caroseria.(ai de unde trage, au spirala sub capota.) -Cablul de frana de mana trebuie lasat mai moale de pe reglaj. Totodata este prins de sasiu si trebuie eliberat si de acolo, va veni repositionat cam cu 1-2 cm dupa finalizarea lucrarii. -Radiatorul nu a fost deloc afectat, a urcat mai sus cu 5.5 cm dar temperatura la apa in mers tot acolo ramane. -Si cel mai important, dupa cum a spus si Max: Verificarea levierelor de la schimbator. Culmea este ca nu iti loveste in caroserie vreun levier, insa buba apare cand se prinde mansonul de caroserie deoarece trage maneta reductorului din 2 H in 4 H. Ceea ce e cam aiurea in timpul mersului. Eu dupa ce am facut lift-ul, primii 50 km i-am facut cu mana dreapta pe raductor, il tineam in 2H daca nu sarea. Problema asta se rezolva foarte simplu, fara a fi nevoie de flex. Mansonul schimbatoarelor e compus din 2 bucati, cea inferioara si superioara, care sunt lipite intre ele. Se dezlipeste de la imbinare, cel inferior il lasi liber sub caroserie sa se "balangane" in voie (e de cauciuc, nu zdrangane), iar cel superior vine prins in suruburi, cu rama de fier ca din fabrica. Odata ce ridici caroseria cu 4-5 cm deja amandoua mansoanele nu mai au loc deasupra caroseriei, cel putin cel inferior este din cauciuc mai tare si incurca. Dupa body-lift am intrat in belti (din plin dupa ploile astea) si nu s-a umezit mocheta din jurul schimbatoarelor, ceea ce inseamna ca este etans si cu un singur manson. Ar mai fi de modificat sertarul dintre scaunele fata la Pajero I. Nu de modificat, ci doar de repozitionat cam cu 1 cm mai in spate deoarece levierul reductorului loveste in el in 2 H. Nu ar fi problema ca loveste in el, dar in mers normal se aude un scartait ciudat produs de manerul levierului care e din piele si acel raft/sertar care e din plastic. A durat vreo 2 zile sa-mi dau seama ce anume scartaia. Cam atata ar fi la Pajero 1, daca vrea cineva date mai exacte, poate sa intrebe, voi raspunde cu cea mai mare placere. OMU'e inainte de toate! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sese Posted July 28, 2008 Share Posted July 28, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... pai mah zippo draga , pai tu nu ai vazut ca si eu am facut body lift pe a mea ? sau nu ai fost "atent" cand ne-am vazut ultima data :sr :grin: :grin: . da-mi un tel ca s-ar putea sa trec pe maine pe la sibiu i have a pajero , don't be jealous :) Samurai '88 >Suzi Quatro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mohaoliver Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... rigiditatea s-a modificat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klez Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Re: body lift pajero 1 si 2... Nu. Doar unghiurile de inclinatii laterale. Trebui sa-mi fac si niste flanse. App, la Pajero 1 am obs pe propria piele ca dupa body lift se stranguleaza furtunul de vacuum care intra la pompa de vacuum de pe alternator. Se stranguleaza pana cand se taie, drept urmare... no brake... Noroc ca eram pe langa casa cand a inceput sa se aprinda discoteca prin bord. OMU'e inainte de toate! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sorin_HOT Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Am citit tot topicul asta cu drag, din cate imi dau seama eu, cam tot ce s-a scris este despre Pajero 1... Cat despre Pajero 2, asta vara i-am facut si eu la al meu o operatie cat de cat asemanatoare... In urma inaltarii cu 70 mm au rezultat mici probleme, unele am reusit sa le rezolv altele inca nu! Distantierii dintre sasiu si caroserie (12 buc)au fost confectionati din bara de ebonita, 70 mm inaltime, diametru gaura 10.5 mm, grosime 45 mm. Suruburile inlocuite (12 buc), au necesitat confectionare intrucat 10x180 mm nu se fabrica, au fost calite si ca sa nu se desfaca, s-au pus cate 2 piulite la fiecare. Probleme intalnite in cazul meu (Pajero2 2.8 Turbo Diesel Intercooler): -motorul a ramas turat, rezolvarea: lungit cablul de aceleratie cu 60 mm (rezolvat!) -alternatorul "bulit" dupa prima noroiala datorita ineficientei sorturilor aparatori de noroi de la roti (spre compartimentul motor), rezolvarea: confectionarea dupa sorturile originale a altora mai lungi cu 70 mm, prinderea acestora nu cu cleme (cum sunt originale) ci cu suruburi, saibe si piulite) Totodata, nereusind sa readuc alternatorul original pe linia de plutire, am "purces" la inlocuirea acestuia cu totul (nu stiu ce amperaj are cel original, poate ma lumineaza cineva si pe mine in privinta asta) Deja sunt off-topic, scuze, nu vreau sa va plictisesc cu problema Alternatoru` -conductele de frana au necesitat o usoara lungire (noroc ca Japonezu` s-a gandit la asta facandu-le 3 spirale pe traseu) -barile au ramas in urma, vor trebuii ridicate fiindca sunt prinse de sasiu, lafel si scaritele laterale (vor trebuii rezolvate) -furtunele (radiator + intercooler + calorifer interior) au trebuit dupa caz reasezate si lungite -problema grava, schimbatoarele (viteza si tractiune), normal ar fi trebuit sa tai din caroserie, insa momentan am preferat sa retrasez cursele celor 2 leviere, schimbatorul de viteze l-am rezolvat relativ simplu, insa, selectorul de tractiune inca nu am reusit sa ii dau de cap, sper sa nu fiu nevoit sa tai din caroserie, cu aceasta ocazie cineva mai cu experienta in acest domeniu poate ma lumineaza si pe mine! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepi3103 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... 4 usi sau 2 usi( de acces in caruta)? I foarte important! Pajero Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sorin_HOT Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... 4 usi sau 2 usi( de acces in caruta)? I foarte important! 4 usi Link to comment Share on other sites More sharing options...
gnok Posted January 2, 2009 Author Share Posted January 2, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... eu inca nu am renuntat la idee dar astept sa vina caldura ,....ca nu am garaj...+ ca tre o cobor din suspensie inainte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Georgenis Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Dar de ce nu o inaltati din suspensie, fara sa mai faceti body-lift? E o solutie mult mai buna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gnok Posted January 2, 2009 Author Share Posted January 2, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... telescoapele fata au cursa limitata...am incercat asta si nu am castigat decat vreo 3 cm din barile de torsiune... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Georgenis Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Pai montate alte telescoape mai lungi. Trebuie sa se gaseasca ceva. Asa castigati si ceva la garda la sol. TRebuie vazut totusi unghiul planetarelor fata. La masinile cu punte rigida pe fata este intr-adevar mai usor de inaltat din suspensie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gnok Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Pai montate alte telescoape mai lungi. Trebuie sa se gaseasca ceva. Asa castigati si ceva la garda la sol. TRebuie vazut totusi unghiul planetarelor fata. La masinile cu punte rigida pe fata este intr-adevar mai usor de inaltat din suspensie. asta am si facut...insa in loc sa se inalte de fata a comprimat telescopul , nefiind destul loc intre sasiu si brat + ca nici telescopul nu mai lucreaza neavand loc nici sa coboare roata si nici sa ''urce''sub aripa cursa totala a telescopului fiind de doar 4-5 cm,pe asfalt e ok dar tre sa am grija la gropi sa nu sparg telescoapele,deja m-am utilat cu altele originale de pajero (doar pe fata)in asteptarea body-liftului;pe spate e ok...telescoapele actuale sunt de hilux.:) practic daca remontez telescoape de pajero raman la aceiasi inaltare deoarece inaltarea propriuzisa e din barile de torsiune nu din telescoape.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sorin_HOT Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... La Pajero2, Are nisre opritoare pe caroserie sus/jos care nu lasa basculele sa treaca de anumite inclinatii. A scos cineva pana acum acele opritoare (sau macar pe cel de jos) pt. a putea ridica apoi garda la sol ? ...sau cum se poate face acest lucru...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gnok Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... ideea e ca cea mai buna forma de a inalta o masina cu suspensie independenda fata e totusi bodyliftul si un kit de suspensie anume conceput pentru asta (vezi ome);nu recomand ridicarea din bari de torsiune mai mult de 1-2 cm (la mine e maxim)din cauza ca masina devine rigida,scutura ca dracu si din cate imi dau seama forteaza mai mult componentele de directie, am mai observat ca,coborararea bratului inferior din barile de torsiune duce si la uzura exterioara a cauciucurilor din cauza tendintei de a ''trage'' roata spre interior (vazute din fata pe elevator unghiul rotilor arata asa \\---// ,bineinteles ca unghiul e mult mai mic), pe spate trebuie atentie si la cardan in asa fel incat cursa de ''cadere''a puntii sa fie oprita de telescop si bara antiruliu si nu de cardan sau furtune si cablu de frana de mana,daca ridici masina pe elevator si puntea e la liber in jos cardanul sa nu fie maxim culisat inspre spate(asta e doar ca precautie)iar arcurile (vb de elicoidale)sa fie inca la locul lor si nu ridicate din talere...asta e la inaltarea din telescop , la bodylift evident sunt alte aspecte de verificat/rectificat/modificat.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klez Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Mitsu are pe fata punte independenta si suspensie pe bara de torsiune. Asa cum a spus si gnok, telescoapele sunt problematice. Cu cat o inalti mai tare din "berile" de torsiune cu atat cazanul devine mai rigid. Cand aproape le-ai tensionat la maxim este caruta..... Eu am incercat la vechiul Pajero(actualul donator) sa-l inalt dar l-am coborat imediat dupa ce am vazut efectul. Am scos intre timp la actualul tomberon bara stabilizatoare, iar cel mai probabil in Februarie il voi ridica mai sus din barele de torsiune si voi schimba telescoapele cu altele mai lungi. Cel mai probabil cu relescoape spate de Aro. Tot-odata vor fi si repozitionate oblic, in X. Daca nu tine nici figura asta... imi bag picioarele, ma leg bine la cap si ii trantesc in vara punte rigida pe fata :grin: OMU'e inainte de toate! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gnok Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... nu te chinui cu ''relescoape'' :x de aro ...e acelasi efect ca si la mine ...montaju in x il ai deja pe spate ...punei puntea aia ca abia astept sa vad ce iasa..:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flash4x4 Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Poate vin si eu pe la Suceava pentru un training despre cum se poate monta o punte rigida pe fata Nici eu nu vreau sa ma apuc cu kit-uri OME si alte prostii din astea In plus singura chestiune pe care trebuie sigur sa o montez este amortizorul de directie, volanul la mine se misca atat de usor ca am mari sanse sa imi prinda degetul intre spite!!! Astept cu nerabdare continuarea!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Levo Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Cam asa :grin: http://www.offroadimages.com.au/4x4even ... ?album=897 Inainte sa fiu acuzat de offtopic: si asta are body lift! :wink: http://www.offroadtranssylvania.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepi3103 Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... Deci,gnok si klez,Nu merge nici o inaltare din bari de torsiune fara afectarea grava a stabilitatii si confortului. Eu am incercat multe solutii in ultimii ani de pajero 2. Eu personal pe masina de competitie am body-lift insa nu recomand,creezi probleme in plus degeaba(garda la sol este ne modificata) scade stabilitatea pe inclinatii laterale si pe drumurile bune,diminuarea confortului ETC. Daca pui OME complet(scump ...ai 30 mm inaltare fata..maxim ce poti din torsiuni...si 60 mmm spate...foarte usor cu spatele la Pajero)..nu-i nici asta cea mai buna solutie. In cartea de service scrie ca trebue 18 mm intre bratul superior si limitatorul de cursa din cauciuc(in timp acest limitator care este din cauciuc se taseaza si distanta poate sa creasca pana la 24 mm(maxim). Cea mai buna solutie sunt gumele mari 35",cu dezavantajele lor. Sau gume de 33" si o suspensie foarte interesanta care am avut-o pe masina si am schimbat-o cu OME si ma gandesc inca daca o pun sau nu inapoi,adica ridicarea trenului fata din amortizoare cu perna de aer. Un sistem simplu pe perna de aer(au multe masini noi,insa unul de generatie mai veche...avea Mecedes Cobra combi...cu manometru si o pompa la bord sau un mic rezervor de aer) si care in caz de suspendare sau o trecere peste ravena pur si simplu ridica fata,treci obstacolul fara confort si dupa aia se poate reveni la configuratia initiala. Daca te uiti cu atentie pe forum o sa vezi aceeasi kestie facuta de Japonezi la cheia de reglare a barii de torsiune din partea opusa bratelor de suspensie. Asta-i Pajero 2,stabila si confortabila,foarte buna de rally-raid insa la off-road de Romanica unde puntea rigida-i sefa...!!! Hm! Insa la puntea rigida nu ai cum sa schimbi garda la sol in timpul mersului si in asa scurt timp. Mie personal imi place la maxim pajero 2 ,cu super select 4x4 si blocant spate 100%,foarte rar ma lasat cu curu-n noroi,cel mai des am ramas suspendat sau am rupt ceva reparabil la bani marunti sau m-am dat pe o parte sau cu rotile-n sus. Acum testez si alta suspensie si daca merge cu asta,,,ne am scos aia cu Pajero...! Ideea este ca in foarte scurt timp voi venu cu cea mai buna solutie de suspensie fata pentru acest tip de masina. OK daca mai aveti nelamuriri faceti-o direct pe telefon sau PM ca nu prea am timp sa scriu asa mult. Pajero Link to comment Share on other sites More sharing options...
sese Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Re: body lift pajero 1 si 2... cum spune si pepi, nu va faceti body-lift. puneti 33-uri cu usoare coafari la aripi (doar fata) si gata . garda buna, stabilitate, confort. orice modificare , presupune alte modificari. nu incercati adaptari de tot felu de telescoape. sincer. nu merg, decat o perioada si dupa care tre sa luati si telescopae si altele din jurul lor si sigur ceva silicon elastic sa lipiti bucati din bord ca au inceput sa sune si sa bata . spor la munca :grin: i have a pajero , don't be jealous :) Samurai '88 >Suzi Quatro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts