Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

taxa pe prima inmatriculare... impozit de poluare?

aztec

Postări Recomandate

Re: TPI sau vestita taxa pe prima inmatriculare...

Am mai gasit un enunt de informatie pe Rompres

..nu stiu mai mult.. sper ca maine sa se afle informatii...

Tare mie sa nu fie vorba de diferenta de impozit dintre Aro si restul......

"Autoturismele de teren nu vor mai fi impozitate în funcţie de originea producătorului "

... undeva, candva, altundeva...
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 616
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ba fix despre asta este vorba.

Comisia europeana s-a sesizat de aceasta diferenta de impozitare. La un ARO cu 3119 cmc impozitul este 4 milioane fix, la un G cu motor (fictiv) de 3119 cmc ar fi 19 milioane fix.

Bineinteles ca nu e corect, asa ca, in spiritul corectitudinii - ce va ganditi ca cei cu straine ar plati 4 mil? Nu domle. De acum vor plati cei cu ARO 19 milioane. Care de multe ori e chiar valoarea de piata a masinii. Sau foarte aproape. Sau chiar mai mult.

Eu mi-s mandru posesor de ARO si nu mi-e rusine cu el. Ba din contra e MADE IN ROMANIA, si asta ma face sa ma simt bine. Stiu cate defecte are si cate probleme tehnice am mereu. Dar mie imi place. Ma simt "consternat" de impozitele astea aberante, dar sincer eu nu pot decat sa ma bucur.

Cu ocazia asta tot omul de la tara care are un cotetz de ARO se sperie si o sa vanda pe preturi de nimic, asa ca o sa pot sa cumpar masini de piese la preturi mici.

Si pentru masinuta mea, am eu grija sa raman pe grila veche de 4 milioane pe an... si asta e... noi sa fim santosi... ca in rest... voba aia... n-ai cu cine....

@aztec - te poti interesa te rog de cand intra in vigoare noua impozitare? Teoretic ar fi de la anu viitor...

Link spre comentariu

Daca este asa, nu vad cum ar putea sa ia bani pe anul acesta, tu latind deja(teoretic) anticipat pt tot anul 2008.

Deci socotelile sunt incheiate. Asta gandesc eu, dar nefiind de cord oricum cu masura.

Link spre comentariu

Pana la textul intregral, alte stiri

Reduceri suplimentare la taxa de poluare auto

Persoanele care vor cumpăra un autovehicul începând cu 1 iulie, dată de la care va fi percepută taxa de poluare auto, vor beneficia de reduceri suplimentare celor decise deja prin ordonanţa de introducere a acestei taxe, calculate în funcţie de starea tehnică generală a maşinii, dotare şi vechime.

Elementele de depreciere în funcţie de care este calculată taxa de poluare auto vor fi evaluate contra cost de către Registrul Auto Român, iar cumpărătorii nemulţumiţi de valoarea taxei de poluare vor avea posibilitatea să conteste suma, apelând la un expert autorizat din cadrul Corpului Experţilor Tehnici.

"Pot fi acordate, prin norme, reduceri suplimentare faţă de grila din anexa patru de la ordonanţă (care stabileşte grila privind cotele de reducere a taxei în funcţie de vechimea autovehiculului - n.r.) în funcţie de numărul de kilometri parcurşi, dacă este o altă vechime decât cea înscrisă în documente şi contribuabilul demonstrează acest lucru, dacă aspectul interior/exterior este mai prost faţă de nivelul standard - asta înseamnă revopsiri, zgârieturi -, şi în funcţie de gradul de dotare cu aer condiţionat şi air bag", a spus Mihai Hură, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor.

El a apreciat că aceste prevederi corespund solicitărilor primite din partea Comisiei Europene, conform cărora taxa auto trebuie să scadă în funcţie de valoarea de piaţă a maşinii.

Diferenţa dintre taxa auto plătită şi taxa de poluare auto va fi restituită proprietarilor de autovehicule în maximum 45 de zile de la solicitare, pe baza unei documentaţii, incluzând copia sau originalul chitanţei, ordinului de plată sau extrasului de cont care atestă plata taxei, copia cărţii de identitate şi certificatul de înmatriculare al maşinii în original, conform normelor metodologice privind aplicarea OU 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.

"Am încercat pe cât posibil să nu purtăm oamenii pe drumuri ca să-şi recupereze aceşti bani şi avem posibilitatea să fie viraţi fie într-un cont indicat de către contribuabil, fie direct la trezoreria statului din zona unde are domiciliul. Documentanţia nu este stufoasă şi omul poate să intre în posesia sumei în 45 de zile de la depunerea documentaţiei complete", a afirmat Hură.

Conform normelor metodologice aprobate de Guvern, atunci când un autovehicul pentru care s-a plătit taxa în România este scos ulterior din parcul auto naţional, valoarea reziduală a taxei este restituită la cererea contribuabililor.

Scoaterea din parcul naţional reprezintă exportul autovehiculelor în afara teritoriului comunitar, transferul şi înmatricularea pe teritoriul altui stat membru, precum şi distrugerea accidentală şi predarea acestora în vederea dezmembrării. Valoarea reziduală a taxei reprezintă taxa care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional.

Întrebat ce se întâmplă dacă proprietarul şi-a vândut între timp maşina, directorul din Ministerul Finanţelor a arătat că, în acest caz, persoana în cauză "şi-a recuperat practic, prin preţul de vânzare, şi contravaloarea sau bucata de taxă care rămâne până la exploatarea autoturismului respectiv".

"Deci nu poate să facă dovada cel care a cumpărat-o, să meargă să ceară de la Fisc (diferenţa dintre taxa auto şi taxa de poluare auto - n.r.). Poate să solicite cel care a făcut înmatricularea", a adăugat Hură. Executivul a decis, în luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, aceasta urmând să înlocuiască, la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare.

După noua grilă, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.

mediafax

Link spre comentariu

Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar am auzit ca masinile aduse de dincolo la mana a doua, trebuie sa aiba TUV-ul trecut in carte, si valoarea noxelor, in caz contrar cei de la RAR vor efectua aceste verificari contra cost si e destul de scump. Cam 600 euro, pe langa taxa de inmatriculare.

Habar nu am daca e adevarat sau nu. Va trebui sa aflu de la RAR. In cazul acesta toate masinile care vor fi aduse de afara si vreti sa le inmatriculati trebuie sa aiba aceste date trecute in carte. dDaca e adevarat inseamna ca sunt de tot rahatul cei de la RAR inclusiv cei care au votat aceasta norma.

Daca av :pl eti cunostinte pe la RAR si va puteti interesa , rog dati un raspuns.

Link spre comentariu

@ foxman

Am intrebat pe cineva de la RAR Cluj.

Pentru masinile non Euro, Euro 1 si 2 taxa se calculeaza in functie de alte criterii (nu conteaza valoarea noxelor, deci nu conteaza daca sunt trecute in carte).

Pentru masinile Euro 3 si mai mult daca nu au trecuta in carte valoarea noxelor se cauta in baza lor de date dupa datele masinii (?) (care am inteles ca trebuie actualizata ... :ha: ) si inca nu au nici un fel de prevedere privitoare la verificari contra cost.

Oricum situatia la ei este destul de ambigua in sensul in care nici ei (aia mici care lucreaza pe-acolo) nu stiu exact ce o sa fie dupa 1 iulie decat cu multe paranteze si semne de-ntrebare.

O sa incerc sa aflu mai multe si te tin la curent.

Numai bine!

Sorin

le: Daca ei mi-au zis prostii le-am zis si eu . Sper ca nu....

Link spre comentariu

Informatii noi.

Deci... masinile cu Euro 3 si peste de la 1 iulie vor trebui sa aiba trecuta pe carte valoarea noxelor (CO2).

Daca nu au se va trece de catre RAR, iar pt a determina valoarea noxelor verificarile se vor face contra cost dar pretul nu va depasi 40-50 de RON.... deci 600 euro ...not true.

Astea sunt lucruri aflate la tel. de la o cunostinta care lucreaza la RAR. Nu am vazut nici o hartie in sensul asta deci daca mi-a zis baliverne... va zic si eu.

Numai bine!

Sorin

Link spre comentariu

O particica....

"Atunci când persoana care solicită înmatricularea unui autovehicul rulat declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual real al autovehiculului este mai mare decât rulajul mediu anual considerat standard pentru categoria respectivă de autovehicule, la calculul taxei se va lua în considerare o reducere suplimentară faţă de cota stabilită deja în ordonanţa privind taxa de poluare", au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Pentru fiecare tip de autovehicul va fi aplicat un nivel standard privind rulajul mediu anual.

Astfel, pentru un autovehicul folosit la transportul de pasageri şi cu cel mult opt locuri pe scaune (încadrat în categoria auto M1) a fost stabilit un nivel standard al rulajului mediu anual de 15.000 kilometri, iar pentru un autovehicul folosit la transportul de mărfuri şi cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone (din categoria N1) a fost decis un nivel standard de 30.000 kilometri.

Rulajul mediu anual considerat standard creşte corespunzător capacităţii autovehiculelor grele, la 60.000 kilometri pentru maşinile folosite la transportul de pasageri, cu mai mult de opt locuri pe scaune şi o masă maximă ce nu depăşeşte 5 tone (categoria M2), precum şi pentru autovehiculele de transport marfă cu o masă maximă între 3,5 tone şi 12 tone (categoria N2) şi, respectiv, la 100.000 kilometri în cazul maşinilor de transport pasageri cu greutatea de peste 5 tone (categoria M3) şi al autovehiculelor pentru transport marfă cu masa maximă de peste 12 tone (categoria N3).

Rulajul mediu anual real va fi însă calculat prin raportarea indicatorului de kilometraj al autovehiculului la vechimea stabilită în funcţie de data primei înmatriculări, iar cota de reducere suplimentară a taxei de poluare va creşte de la 0 la 3,5% din sumă, în raport direct proporţional cu diferenţa dintre rulajul mediu anual real şi cel standard, exprimată în număr de kilometri, au afirmat sursele citate.

Astfel, pentru un autovehicul folosit la transportul de pasageri şi cu cel mult opt locuri pe scaune se va aplica o cotă de reducere suplimentară de 1% în cazul unei diferenţe de 5.001-10.000 kilometri între rulajul mediu anual real şi cel standard, de 2,5% pentru o diferenţă cuprinsă între 20.001 şi 25.000 kilometri şi de 3,5% pentru o diferenţă mai mare de 30.001 kilometri.

Cota de reducere suplimentară creşte corespunzător diferenţei de rulaj şi în cazul unui autovehicul folosit la transportul de mărfuri şi cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone, respectiv de la 1% pentru o diferenţă de 10.001-20.000 kilometri la 2% pentru o diferenţă de 30.001-40.000 kilometri şi la 3% în cazul unei diferenţe mai mari de 50.001 kilometri între rulajul mediu anual real şi cel standard.

Pentru maşinile folosite la transportul de pasageri, cu mai mult de opt locuri pe scaune şi o masă maximă ce nu depăşeşte 5 tone, precum şi pentru autovehiculele de transport marfă cu o masă maximă între 3,5 tone şi 12 tone va fi aplicată o cotă de reducere suplimentară de 1% în cazul unei diferenţe de 15.001-30.000 kilometri, de 2% pentru o diferenţă de 45.001-60.000 kilometri şi de 3% pentru cazurile în care diferenţa dintre rulajul mediu anual real al autovehiculului şi rulajul mediu anual standard este mai mare de 75.001 kilometri.

Acelaşi sistem va fi aplicat şi în cazul maşinilor de transport pasageri cu greutatea de peste 5 tone şi al autovehiculelor pentru transport marfă cu masa maximă de peste 12 tone, cu o cotă de reducere de 1% pentru o diferenţă de 25.001-50.000 kilometri, de 2% pentru o diferenţă de 100.001-150.000 kilometri şi de 3% pentru o diferenţă mai mare de 200.001 kilometri între rulajul mediu anual real şi cel considerat standard.

Pentru a beneficia de reducerea suplimentară a taxei de poluare, proprietarii de autovehicule trebuie să completeze la administraţia fiscală o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea falsului în declaraţii din Codul Penal, privind rulajul mediu anual al autovehiculului, exprimat în număr de kilometri, la data înmatriculării în România.

La calculul taxei de poluare se va mai lua în considerare atât situaţia tehnică generală, cât şi nivelul de dotare al maşinii.

Atunci când persoana care solicită înmatricularea autovehiculului nu poate face dovada datei primei înmatriculări a autovehiculului, taxa se calculează pe baza elementelor aferente unui autovehicul similar cu o vechime de până la o lună, cu un coeficient de depreciere de un punct."

Mediafax

111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

Plus inca ceva date aici

http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?id ... &pag=1&dr=

Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare sa nu ma repet daca a mai postat cineva acest comunicat.......

Diferenta de taxa auto va fi restituita, dupa 1 iulie, in cel mult 45 de zile, doar la cerere. Taxa auto rezultata ca diferenta intre suma platita conform formulei de calcul in vigoare si suma care se va plati dupa 1 iulie va fi restituita, doar la cerere, in termen de cel mult 45 de zile, au declarat surse din Ministerul Finantelor. Suma va fi rambursata in LEI, la cursul de schimb de la data restituirii, dar numai dupa ce vor fi compensate eventualele datorii ale solicitantului catre buget. Cererile de returnare a diferentei vor putea fi depuse numai dupa 1 iulie, data de la care intra in vigoare noua varianta a taxei agreata de Comisia Europeana.

Persoanele care au fost sau vor fi taxate la prima inmatriculare a autoturismului, in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, conform formulei de calcul prevazute, in prezent, de Codul Fiscal isi vor putea primi diferenta de bani, doar in baza unei cereri depuse la administratia financiara. Cererea trebuie sa fie insotita de documentul care atesta plata taxei, precum si de cartea de identitate a masinii şi de certificatul de înmatriculare. Banii vor fi restituiti, in cel mult 45 de zile, de la data solicitarii.

Diferentele vor fi platite fie prin unitatile Trezoreriei statului, fie in cont bancar, numai dupa ce vor fi compensate datoriile bugetare ale solicitantului - persoana fizica sau juridica - in contul impozitelor pe venit, profit, taxei pe valoarea adaugata, contributiilor sociale si altor taxe care se achita la bugetul de stat si la bugetele de asigurari sociale.

Sursa: Hotnews

Afla acum cati bani trebuie sa primesti tu sau prietenul tau inapoi de la stat:

http://www.autobizz.ro/taxa-inmatriculare.php

"Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson"

PORCTROLL Y60 DE PRIN 95 - 0724569397

Link spre comentariu

Nimic nou despre aplicare.. insa se scoate o alta taxa (mica)

RAR elimină taxa pentru folia de securizare aplicată pe cărţile de identitate

BUCUREÅžTI / 12:15, 27.06.2008

Registrul Auto Român (RAR) elimină, de la 1 iulie, taxa percepută pentru folia de securizare aplicată pe cărţile de identitate ale autovehiculelor, urmând ca operaţiunea să fie efectuată gratuit la toate reprezentanţele RAR din ţară.

În prezent taxa pe care RAR o percepe pentru secretizarea cărţilor de identitate este de 13 lei pentru autovehiculele noi şi de 60 de lei pentru cele second-hand.

"Această taxă se va scoate de la 1 iulie deoarece figurează pe o lista de 99 de taxe pe care Uniunea Europeană le vrea eliminate", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al RAR, Lorena Stroe.

Lunar, în România se înmatriculează peste 25.000 de autovehicule noi.

Link spre comentariu

Daca ma gindesc bine,60 Ron inseamna o gramada de bani pentru unii...Mai bine scotea UE taxa asta blestemata,printre cele 99.

Am o intrebare:

-daca nu am cantitatea de C02 pe carte si am Euro3 ce fac?Stiu ca se poate obtine de la RAR.

-auzisem la inceputul lansarii acestei ultime formule de taxa ca varianta cu CO2 se aplica daca persoana se simte mai avantajata de ea, standard fiind varianta fara C02;stie cineva daca in norme scrie ceva despre asta?

Land Rover Discovery td5 1999

Jaguar XJ8 2002

Ford Mustang Ecoboost 2017, Land Rover Discovery Sport (benzina) 2017

Link spre comentariu

In sfarsit au aparut si restul datelor..

Sper sa pot posta PDF-uri

Gasiti

Cererea de restituire,

Normele metodologice,

Declararia pe propia raspundere

Ordonanta asa cum o stiti

Anexa cu reducerile suplimentare

Link spre comentariu

Deci,....

Am avut onoarea sa fiu printre primii care a verificat la Finante valoarea taxei,azi,pe la ora 13(doar de 5 minute ne-a venit programul!).

Chichita e ca valoarea e mai mica daca treci valoarea de CO2 in formula;la masina mea diferenta e de 11 milioane intre varianta cu CO2 si cea fara.

Asa ca baieti, dati fuga la RAR si cereti sa va treaca in C.I. cantitatea de CO2(codoiu' ) ca taxa e mai mica in cazul asta;Dumnezeu stie cit o costa modificarea asta ,dar sper sa fie citeva sute de mii.

Tipa de la ghiseu mi-a zis ca daca vreau i-mi calculeaza si pot sa platesc valoarea fara C02.

E prima oara cind ma grabesc sa platesc o taxa, ca din decembrie ma tot fierb baietii astia care iubesc mediul,si aerul curat........

Acum se merita transformarea din Euro2 in Euro3 si sint fericit ca am facut asta, economisind 2500 de euro! :grin:

Jaguar XJ8 2002

Link spre comentariu

RAR-ul nu se dezminte.. tot jepcar ramane

Tariful pentru stabilirea deprecierii autovehiculelor este de 243 lei sau 299 lei

BUCUREÅžTI / 15:00, 1.07.2008

Tariful perceput de Registrul Auto Român (RAR) pentru determinarea deprecierii autovehiculelor se ridică la 243 lei (66,6 euro) la maşinile cu masa maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi la 299 lei (82 euro) pentru cele care depăşesc această greutate, a anunţat marţi instituţia.

Potrivit RAR, sediile instituţiei sunt pregătite, începând de marţi, să aplice măsurile necesare pentru expertizarea şi stabilirea deprecierii autovehiculelor, măsură necesară în cazul maşinilor rulate de import.

"Registrul Auto Român are atributul tehnic să elibereze documentele necesare Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru calcularea taxei (de poluare - n.r.)", se arată într-un comunicat al RAR, remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Persoanele care cumpără un autovehicul începând cu 1 iulie, dată de la care este percepută taxa de poluare auto, beneficiază de reduceri suplimentare celor decise deja prin ordonanţa de introducere a acestei taxe, calculate în funcţie de starea tehnică generală a maşinii, dotare şi vechime. Elementele de depreciere în funcţie de care este calculată taxa de poluare auto sunt evaluate contra cost de către Registrul Auto Român, iar cumpărătorii nemulţumiţi de valoarea taxei de poluare vor avea posibilitatea să conteste suma, apelând la un expert autorizat din cadrul Corpului Experţilor Tehnici.

După noua grilă, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până la 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Plenul Senatului a adoptat, în luna mai, un proiect de lege care prevede anularea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule şi restituirea sumelor încasate din această taxă, în termen de 90 de zile de la depunerea solicitării.

(Valoarea în euro a fost calculată la cursul BNR de marţi, de 3,6435 lei / euro)

Link spre comentariu

Am fost azi la Finante in Sibiu. Coada nene. Daca nu mai gasiti chitanta care face dovada platii taxei, mergeti la serviciul inmatriculari face-ti o cerere de eliberare a unei copii xerox, de la dosar, platiti 1 leu contravaloarea serviciului, atasati copie xerox dupa certif de inmatriculare , buletin identitate, asteptati 2 zile, o atasati la dosar si mergeti la registratura de la finante. Acestia in 5 zile calculeaza taxa care va revine iar apoi asteptati timp de 45 sau 40 zile si poate primiti diferenta.

Eu am fost. Poate va iesi ceva. :h5 :cl

Cu ce voi primii, voi inmatricula un alt 4x4 din 93.

Link spre comentariu

Finantele fac precizari la taxa auto:

Rezolvarea incurcaturilor de la Inmatriculari: Politia trebuie sa inmatriculeze autoturismele pentru care taxa a fost platita inainte de 1 iulie

de Diana Zaharia HotNews.ro

Vineri, 4 iulie 2008, 14:15 Economie | Finanţe & Bănci

Persoanele care au platit taxa de inmatriculare inainte de 1 iulie - data de la care taxa de inmatriculare a fost abrogata si a intrat in vigoare taxa de poluare -, dar nu si-au inmatriculat inca autoturismele, vor putea depune actele de inmatriculare si dupa aceasta data fara plata altei taxe, au declarat pentru Hotnews.ro surse din Ministerul Finantelor. Precizarea este necesara, potrivit acelorasi surse, din cauza neintelegerilor care au aparut la Serviciile de inamtriculari auto care au refuzat, dupa data de 1 iulie, sa inmatriculeze masinile pentru care se platise vechea taxa.

Precizarea va fi facuta prin adaugarea unui articol in ordonanta de urgenta numarul 50 din 2008 privind taxa de poluare. "Persoana respectiva si-a indeplinit obligatia fiscala conform legii care era in vigoare la acea data. Astfel ca, indiferent de modificarile aparute intre timp, autoturismul trebuie inmatriculat prin extensia legii", au precizat sursele citate. Ordonanta de urgenta numarul 50 din 2008 permite adaugarea unor precizari, in functie de problemele constatate in aplicarea taxei.

Finantele trebuie sa aduca aceasta precizare pentru ca mai multe persoane au atras atentia ca se confrunta cu probleme la inmatricularea autoturismelor. Serviciile de inmatriculare apartinand Politiei nu au acceptat chitantele care atestau plata taxei potrivit prevederilor din Codul Fiscal care au fost in vigoare pana la 1 iulie. Astfel ca persoanelor care si-au platit taxele inainte de 1 iulie, dar nu au reusit sa-si inmatriculeze autoturismele la Politie, li s-a comunicat la ghiseele Serviciilor de inmatriculari ca taxele nu mai sunt valide si ar trebuie platite cele conform ordonantei numarul 50 din 2008.

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

It is real?

"03-09-2008

Comisiile de buget si administratie elimina taxa de poluare

--------------------------------------------------------------------------------

Comisiile reunite de buget si de administratie ale Senatului au modificat, miercuri, OUG 50/2008, astfel incat se mentine eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe auto, se elimina noua taxa de poluare, iar banii incasati de catre stat pana acum se restituie integral, indexate in functie de inflatie.

Comisiile reunite de buget si de administratie ale Senatului au dezbatut, marti, proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Senatorii au adoptat 15 amendamente, care elimina complet taxa de poluare introdusa incepand cu 1 iulie 2008 si vechea taxa de prima inmatriculare, introdusa pe baza Codului Fiscal, care a functionat pana in primul semestru al anului 2008.

De asemenea, senatorii celor doua comisii au decis sa restituie integral sumele incasate de stat pentru cele doua taxe. Restituirea sumelor se va face de la bugetul de stat, nu de la Fondul de Mediu , iar sumele vor fi indexate potrivit ratei inflatiei.

Cele doua comisii au adoptat un raport de admitere, cu amendamente, la proiectul de lege privind OUG, cu 10 voturi "pentru", doua "impotriva" si cinci abtineri.

"Problema a fost creata de Guvern, asa ca tot Guvernul, prin bugetul de stat, trebuie sa o rezolve", si-a sustinut presedintele Comisiei de administratie, liberal-democratul Dan Carlan, amendamentele la ordonanta Guvernului.

Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a replicat, insa, ca, prin adoptarea amendamentelor, se poate intrerupe Programul "Rabla", derulat de institutia pe care o conduce.

"Domnia sa a explicat ca exista acest pericol si tocmai de aceea am introdus amendamentul care explicit obliga Guvernul ca restituirea sumelor sa se faca nu din Fondul de Mediu, ci din bugetul de stat", a replicat Dan Carlan.

El a completat ca, la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2009, Guvernul va trebui sa ia in calcul disparitia unei surse de venit la Fondul de Mediu. Senatorul PDL a aratat ca in bugetul de stat pe 2009 trebuie sa se prevada surse financiare pentru restituirea sumelor catre cetateni, dar si pentru continuarea programelor sustinute de fondurile obtinute din taxa de mediu.

Potrivit unui alt amendament, sumele incasate de stat se restituie in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii de modificare a Ordonantei 50/2008.

"In acest moment, Ordonanta prevede doar ca se restituie integral taxele: si cea veche, instituita pe Codul Fiscal, si cea noua. Sumele restituite vor fi actualizate pe baza indicelui de inflatie calculat de la data incasarii de la cetatean pana la data restituirii catre cetatean", a explicat Carlan.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de buget, liberalul Aron Popa, s-a declarat nemultumit ca Ordonanta 50/2008 a fost "spulberata", pentru ca era un act normativ conform cu solicitarile UE privind instituirea unei taxe de poluare.

"Taxa este legala, este o taxa de mediu, nicidecum una fiscala. Toate amendamentele aprobate de catre opozitie nu fac altceva decat sa permita intrarea in tara a tuturor vechiturilor dim vestul Europei. O sa avem un grad de poluare foarte mare", a avertizat senatorul PNL.

El a aratat ca actul normativ aprobat de cele doua comisii blocheaza finantarile unor obiective din domeniul protectiei mediului.

La randul sau, presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a completat ca exista peste 200 de primarii care au accesat programe in acest domeniu, au primit deja o parte din finantare, astfel ca, prin adoptarea modificarilor legii, toate aceste proiecte vor fi blocate.

Aron Popa a sustinut ca, daca va fi adoptat proiectul de lege propus de comisii, Guvernul va trebui sa restituie 1.300 de miliarde de lei.

"Este o suma foarte mare", a spus liberalul.

El a precizat ca, personal, crede ca acest act normativ va fi analizat "cu mai multa atentie" la Camera Deputatilor, astfel incat Ordonanta 50/2008 sa devina lege. Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Sursa: Mediafax"

http://stiri.kappa.ro/economie/comisiil ... 51829.html

Link spre comentariu

La's sa fie campanie si sa-mi iau eu cele 43 de milioane, ca dupa aia in cabina de vot stiu eu ce fac.Oricum scoaterea taxei trebuia votata si in Camera Dep ca in Senat a trecut;da la Camera ghici cine e Presedinte si nu baga legea la votat...finul lui Taricel!

Da doamne sa o restituie odata,ca tare mai am nevoie de bani!

Jaguar XJ8 2002

Link spre comentariu

Ar fi tare bine sa scada si impozitele si taxele sa se duca dracu' :h5 .....dar nu cred ca se va intimpla nimic :sr ...doar alta schimbare de nume sau .."Nimic nu se pierde,nimic nu se cistiga...totul se transforma" :P

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare