VAXXi Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Am citit si eu reviewul de la TopGear inainte sa iau masina, da' sa fim seriosi ... e o parere relativa. Dupa ce-ai condus tot ce-au condus aia, cred si eu ca ti se pare Jimnyul ceva caraghios; pe de alta parte, au bestelit si masini cu pretentii mult mai mari, deci sa fie sanatosi cu parerea lor cu tot :wink: Avea unul o semnatura pe un forum de Jimny: "lack of power is compensated by driver madness". Nu ma deranjeaza ca-i motorul mic, atata timp cat cutia scurta si talpa vioaie ajuta sa pleci foarte onorabil de la semafor, in timp ce alte masini mai puternice "o loganesc" :banana Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007 = ProComp +2", body +1", flanşe, amortizor OME, scut, snorkel, BFG A/T 215/75R15, CB, StP, folie, xenon. Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995 = aşteaptă anul 2027. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forte Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Este o masina perfecta pentru o femeie! Sotia mea are permis de peste 10 ani ... si nu a condus! Din 2007 pana in 2009 a condus ATV si din 2009 a trecut la Jimny, un ATV mai mare! Off-road in Dobrogea! Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06, On-road: Renault Laguna 02, ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08! Multumesc Asfalttango! Link to comment Share on other sites More sharing options...
misuX90 Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 (edited) Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Dupa posesia unui Jimny timp de aproape doi ani (1.5 dci): Nu recomand aceasta masina nimanui datorita unor motive obiective pe care voi incerca sa le argumentez mai jos: Total submotorizata(dieselul de la Renault pus pe cutie de benzinar, aceeasi ca la modelul 1.3).Nu are putere nici macar in treapta 1 la obstacole pe care alte masini le depasesc si in treapta a doua.Am inteles ca benzinarul de 1.3 sta ceva mai bine. Masina este o cutie pe roti si un real pericol public datorita greselior de proiectare inadmisibile a directiei.Disconfortul si topaiala este teribila si strica orice forma minima de confort.In spate la viteze de peste 40-50 km/h pe drumuri de piatra efectiv sari in sus de pe banca.Sotia mea a dat cu capul de plafon pe fosta nemodernizata pe atunci vale a Sebesului.Alt prieten a necesitat ingrijiri medicale de la un salt pe banca spate,nimerind cu capul intr-o nervura a plafonului.Stiu ca pare din desene animate dar este cea mai trista si incredibila realitate. Directia este defectuos proiectata, la viteza de 70 80km/h volanul tremura, indifirent ce cauciucuri pui si cat o echilibrezi.Problema este cunoscuta pe forumurile din UK unde directia de la Jimny este considerata chiar un pericol public si MOT-ul este refuzat la unele service-uri.Se poate remedia cu montarea unui amortizor de directie, dar tinuta de drum ramane periculoasa dupa parerea mea.La viteze de peste 80 km/h ar trebui limitata.E ca o barca in bataia vantului pe o mare agitata.Condus pe o sosea cu ,,sleauri de tir"(spurinen) iti lasa o senzatie inspaimantatoare de nesiguranta si adrenalina negativa.Am coborat tremurand din masina.Realmente si fara sa exagerez. Am condus si alte Jimny.Aceeasi senzatie de nesiguranta si ,,alunecare" in decor la viraje.Este cea mai periculoasa masina pe care am avut ocazia sa o conduc in intreaga mea viata. Ceea ce deranjeaza nu este lipsa spatiului interior ci pericolul de rasturnare la abordarea inclinatiilor/sleaurilor etc. Modelul cu hard-top avand un centru de greutate prea sus pozitionat si o latime insuficienta este foarte susceptibila de rasturnari laterale.Si cu asta te cam lovesti in off road.Dand un search pe dezmembrari si excluzand masinile din anglia aduse pentru dezmembrare, restul au foat majoritatea rasturnate.Chiar cu flanse de 3 sau 4 pericolul tot ramane.Plus ca pe fata nu prea poti pune flanse intrucat freaca cauciucurile de prag si deja ajungi la flexuri si alte amputari masive.Asta daca nu cumva lasi gumele de stok, niste slicuri de vara cu care nu poti iesi decat pe drum forestier ...vara. Desi are unghirui de atac si degajare bune, fiind prea usoara nu se poate aventura pe inclinatii/pante prea accentuate.Unde japonezele mari dotate cu cauciucuri bune fac fata.Pur si simplu topaie pe panta si nu avanseaza. A nu se confunda cu Samuraiul.Desi este pe acelasi sasiu, centrul de greutate gresit si greutatea specifica o fac net inferioara. Consumul este foarte mare la toate versiunile diesel, undeva la 8 chiar 9l/100.Adica aproape cat un pajero de 2.5. Pretul elementelor de caroserie este pur si simplu intre ras si bataie de joc.Imi aduce aminte de Saab sau Volvo sau de primele reprezentatnte de masini italiene.O carcasa de oglinda retrovizoare costa dupa cautari infinite..200euro adusa de prin Ungaria.La reprezentanta oglinda are pretul unui atv nou Linhai!! Pretul in sh este nerealist, altii ofera mult mai multe pentru bani mult mai putini. Avantajul puntii rigide fata este iremediabil grevat de centrul de greutate inadmisibil de sus, submotorizare, directie periculoasa si confort sub standardele unui IMS.Faptul ca este mica si te parchezi la supermarchet usor-forget it.Nu pentru asta iti iei masina asta. Inainte de a cumpara, imprumta una o saptamana de la cineva.Retine acest post si verifica punct cu punct cele scrise aici.Apoi poti lua o decizie obiectiva. Un moft care te costa scump si de care cu greu te scapi.Asa ca sfarsesti prin a te minti ca e cea mai grozava.Esti doar om si nu poti trai cu certitudinea unei greseli in alegere. Postata la rugamintea unui prieten vechi posesor de Jimny. Edited January 15, 2012 by misuX90 SUZuki X90 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forte Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 (edited) Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Jimny-ul meu de off-road ... o masina pe care efectiv o iubesc! Edited January 15, 2012 by Forte Off-road in Dobrogea! Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06, On-road: Renault Laguna 02, ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08! Multumesc Asfalttango! Link to comment Share on other sites More sharing options...
unde Posted January 16, 2012 Share Posted January 16, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Dupa posesia unui Jimny timp de aproape doi ani (1.5 dci): Nu recomand aceasta masina nimanui datorita unor motive obiective pe care voi incerca sa le argumentez mai jos Am lasat doar inceputul postului tau, ca sa nu incarcam forumul aiurea. Observatii personale: - se stie ca varianta diesel a aparut ca urmare a cerintelor pietei si prin 2009 a fost scoasa din productie. In rest, din cauza ca motorul diesel e semnficativ mai greu, masina e penalizata/dezechilibrata. Nici consumul nu e un avantaj, acest motor a fost grefat pe o masina conceputa in jurul unui motor pe benzina. - directia nu e proiectata gresit, pur si simplu, greutatea suspendata a masinii (adica aia care nu e amortizata de suspensie) e mare din cauza puntilor rigide. Unii mai contribuie la asta cu amortizoare pe gaz after-market. Oricum, in materie de comfort si handling o punte rigida e net inferioara unei suspensii independente, numai ca o suspensie independenta nu prea are ce cauta in off-road :grin: To make the long story short: masina asta a fost proiectata pentru off-road, nu pentru circuitul de la Nurburgring. Daca te astepti sa iei virajele la fel ca un turism, atunci clar ai gresit masina. - daca volanul vibreaza in jurul vitezei de 70-80 de km/h, atunci de vina sint rotile ne-echilibrate (presupunem ca masina nu are jocuri in articulatii si alte probleme de genul asta). Am avut si eu problema asta. Amortizorul de directie trateaza simptomele, nu rezolva problema. Anvelopele re-sapate (greu de echilibrat) contribuie si ele la problema asta. - nu te du sa faci off-road cu gume de strada (valabil pentru orice masina, chiar de teren). S-ar putea sa ti-o furi grav. Asa cum se deduce indirect din mesajul tau, gumele pot face diferenta in comportamentul masinii. Toate masinile de off-road sint predispuse la rasturnare din cauza centrului de greutate inalt. - nu stiu cum e la varianta diesel, dar varianta pe benzina consuma mult doar daca mergi tare (peste 80 de km/h). In rest, in majoritatea cazurilor, stau undeva in jurul lui 7 la suta, iar in teren undeva intre 10 si 12. De acord ca varianta pe benzina e sub-motorizare. Ar fi putut sa monteze un motor de 1.5, cu o alta harta de injectie fata de versiunea pentru masini de strada. - cu pretul elementelor de caroserie, ai dreptate. Nu se gaseste nimic after-market, totul e pe original si preturile sint ametitoare (valabil la toata masina, nu doar la elementele de caroserie). Daca faci off-road regulat, atunci probabil ca renteaza o pereche de bari metalice. - pretul masinii de piata (vorbesc de SH) reflecta calitatile masinii, fata de restul ofertei. Daca te preocupa "valoarea de re-vinzare" atunci Jimny nu e o alegere proasta. Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link to comment Share on other sites More sharing options...
shoricelu Posted January 16, 2012 Share Posted January 16, 2012 (edited) Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) unde, esti un diplomat!!! la postul la care ai raspuns tu, atat de tacticos, eu as fi avut o replica mult mai concisa. Una peste alta... Jimny nu poate impaca si iubitorii de G-force lateral. Nu stiu, zau, atat de aiurea mi se pare postul de care pomenesc incat ma abtin de la alte comentarii... Nu pot decat sa spun ca - dupa 2 ani de Jimny - n-as lua alta masina. Si, ca sa fie lucrurile clare pentru cei care s-ar putea intreba "De ce", le spun ca imi cer scuze fata de ea la fiecare 10 km parcursi prin oras! Cand ies in off-road ii multumesc si-atat!:dr2 Cu sanatate! Edited January 16, 2012 by shoricelu Jimny "moapsa" M13A Link to comment Share on other sites More sharing options...
omoroka Posted January 16, 2012 Share Posted January 16, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) ... imi cer scuze fata de ea la fiecare 10 km parcursi prin oras! Cand ies in off-road ii multumesc si-atat!:dr2 Cu sanatate! Frumos spus :g Va salut ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
unde Posted January 17, 2012 Share Posted January 17, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) unde, esti un diplomat!!! la postul la care ai raspuns tu, atat de tacticos, eu as fi avut o replica mult mai concisa. Una peste alta... Jimny nu poate impaca si iubitorii de G-force lateral. Multumesc de aprecieri :h5 Nici masinile care suporta bine acceleratiile laterale nu pot face off-road, asa ca scorul e egal. Masina perfecta inca nu s-a inventat. Intr-adevar, in momentul in care Jimny intra in off-road, se vede foarte clar destinatia masinii. Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forte Posted January 17, 2012 Share Posted January 17, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Oare cat de demagita a fost prima doamna care si-a cumparat un Samurai decapotabil ... pentru ca da bine pe bulevard?! :) In peste 2 ani de iesiri ... am incercat din rasputeri sa pun Jimny-ul pe lateral si inca nu am reusit, este foarte usor, este decapotabil si are flanse care il ajuta! Vezi minutul 6.50! Off-road in Dobrogea! Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06, On-road: Renault Laguna 02, ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08! Multumesc Asfalttango! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rxn Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Abia reusesc sa-mi fac si eu cate o ideea despre o masina si apare cate un filmat care imi da ideile peste cap :grin:. Incepuse sa-mi placa Pajero MK2 ca masina relativ ieftina de offroad. Ma uitam ce dificultati a intampinat Pajero sa iasa din groapa. Sa fie o exceptie sau o regula ? Revenind la Jimmy...am unele curiozitati. Spre exemplu...un Kimmy modificat cu roolcage , poate circula legal pe strada, sau doar in offroad ? Am sesizat unele cu volan pe dreapta. La masini mai inalte, precum Pajero...inteleg ca nu e asa greu de condus, pentru ca in general vezi peste cei din fata. Dar la un Jimmy, cum stau treburile ? Sunt putin offtopic, dar avan in vedere ca aici scriu si persoane care au si alte masini din posibila mea lista...as vrea sa aud niste comparatii. Sper sa nu va deranjeze prea mult ( in caz contrar imi cer scuze ). Intre Jimmy, Pajero Mk2 sau Patrol 3.3 ..ce ati alege ? Care ar oferi cel mai bun echilibru intre pret, prestante offroad,fiabilitate, intretinere, impozite..etc. ? Multumesc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cos Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Avind in vedere simpatiile tale din trecut si posibilitatea legala de a detine convenabil un 3.3 , votez pentru Patrol , cu avantajele consacrate - fiabilitate , intretinere ieftina si nepretentioasa , simplitate constructiva , punti rigide , masina salvatoare de interventie cind se impute treaba in turma de oi , spatios ... si bineinteles cu dezavantajele binecunoscute - cam urit ( porcu'....) , cam greu ( ramine greu , dar cind ramine ....smulge copacii cu troliu .... expresia celebra : cum ramine Patrolu' nu ramine niciunu' ) , ajungi oriunde , dar nu ajungi primul ... ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
omoroka Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Abia reusesc sa-mi fac si eu cate o ideea despre o masina si apare cate un filmat care imi da ideile peste cap :grin:. Incepuse sa-mi placa Pajero MK2 ca masina relativ ieftina de offroad. Ma uitam ce dificultati a intampinat Pajero sa iasa din groapa. Sa fie o exceptie sau o regula ? Revenind la Jimmy...am unele curiozitati. Spre exemplu...un Kimmy modificat cu roolcage , poate circula legal pe strada, sau doar in offroad ? Am sesizat unele cu volan pe dreapta. La masini mai inalte, precum Pajero...inteleg ca nu e asa greu de condus, pentru ca in general vezi peste cei din fata. Dar la un Jimmy, cum stau treburile ? Sunt putin offtopic, dar avan in vedere ca aici scriu si persoane care au si alte masini din posibila mea lista...as vrea sa aud niste comparatii. Sper sa nu va deranjeze prea mult ( in caz contrar imi cer scuze ). Intre Jimmy, Pajero Mk2 sau Patrol 3.3 ..ce ati alege ? Care ar oferi cel mai bun echilibru intre pret, prestante offroad,fiabilitate, intretinere, impozite..etc. ? Multumesc. "calea de mijloc" ar fi zis Budha... sa nu va suparati pe mine, dar Pajero mi se pare o solutie echilibrata din ce am mai vazut eu prin teren si la diverse iesiri... este insa doar o perceptie, raspunsul cel mai exact il vei obtine de la oamenii care au condus cel putin doua din cele 3 variante expuse de tine... si sunt curios sa-l aud si eu :h5 Va salut ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
LorDeko Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Azi am mers cu un G v8 ...... Credeti ca exista vreo diferenta la comportamentul pe sosea? NU..... N-are nici o tinuta de drum. Ai doar comfort si power cat cuprinde. ATAT...... Tinuta de drum e ca la Jimny....simti orice hop si in curbe tre sa o lasi moale........ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rxn Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Ar mai fi de luat in considerare si Descovery. Configuratie e destul de interesanta, iar controlul tractiunii am vazut ca se descurca binisor. Spre exemplu..motorizarea 2.5 TD cred ca e acceptabila ca si performante, costuri (taxe , intretinere)..iar pe Anglia am vazut multe , la preturi bune si gata preparate (inaltate, roti marite, si alte accesorii). Din ce cunosc eu (prea putin) ..un avantaj ar fi acel control al tractiunii, care tine deja locul diferentialului blocabil. Lipsa acestuia o resimt si eu deseori pe Syncro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LorDeko Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) E mult mai bine fara controlul tractiunii IN TEREN.:wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
rxn Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) E mult mai bine fara controlul tractiunii IN TEREN.:wink: E posibil sa ma fi exprimat eu gresit, ori sa fi fost inteles gresit !? Cum as fie inutil, daca la Descovery el face toata treaba in offroad ? Cel putin eu asa stiu, ca Descovery in loc de blocaje are acel sistem de control al tractiunii TCS (parca) sau unele cu diferential central, care multi il numeesc diferential blocabil si care nu cred ca ar avea vreo legatura. Ca si in cazul meu..am un vascocuplu central care distribuie tractiunea in functie de aderenta. Dar care nu se poate conidera diferential blocabil. Deci si la Descovery..teoretic ar ramane acel control al tractiunii. Rog sa fiu corectat daca gresec ceva. Multumesc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unde Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Gresesti: - un singur fir de la un senzor ABS rupt (iar in teren asta nu e greu deloc) si e suficient sa ramii fara tractiune. Asa e cind te bazezi pe electronica. Constructorii apeleaza la varianta asta pentru ca electronica e mai ieftina decit un diferential blocabil. - visco-cuplul ala functioneaza cam asa: intii pierzi tractiunea si sistemul incearca apoi sa corecteze, ceea ce mai ales in teren mi se pare inacceptabil. Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link to comment Share on other sites More sharing options...
shoricelu Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 (edited) Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Controlul tractiunii cred ca e facut pentru micile pante, denivelari, pe care "conducatorul auto amator" (ca doar nu ma refer la profesionisti aici) le poate aborda fara grija unei eventuale alunecari necontrolabile. Sa nu se sperie, adicatelea!!! Pentru ca nu stiu ce ar patzi acelasi conducator auto amator daca - in teren- pe niste hartoape mai acatarii, unde-i trebuie o masina "ascultatoare", chiar daca putin "neatenta" la aderentza uneori.... Sau... eu stiu? poate zic asa... ca vulpea.... Desi... PS: ma mai gandeam la ceva legat de controlul tractiunii: SI ADRENALINA CUI O LASAM???? :bx Edited February 3, 2012 by shoricelu Jimny "moapsa" M13A Link to comment Share on other sites More sharing options...
rxn Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) @Shoricelu...... nu asta e ideea. Eu incercam as ma lamuresc daca acel control al tractiunii, face acelai lucru care il face un diferential blocabil. Faza cu adrenalina nu are nici un rost. Asta ar insemna ca cei care aui diferential blocabil, renunta la adrenalina !? Nu a zis nimeni ca ar vrea un "OZN". Nici mie nu imi plac cele cu multa electronica, fapt pentru care pe a mea nu am absolut nimic.. Daca era o aluzie.. si e sa vorbim de adrenalina... incearca sa te dai cu 2.5 t. prin padure , fara servo si sa o conduci doar la mana. O sa te uiti pe urma la Jimmy ca la o jucarie. Zic si eu asa....ca amator :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
omoroka Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 (edited) Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) E posibil sa ma fi exprimat eu gresit, ori sa fi fost inteles gresit !? Cum as fie inutil, daca la Descovery el face toata treaba in offroad ? Cel putin eu asa stiu, ca Descovery in loc de blocaje are acel sistem de control al tractiunii TCS (parca) sau unele cu diferential central, care multi il numeesc diferential blocabil si care nu cred ca ar avea vreo legatura. Ca si in cazul meu..am un vascocuplu central care distribuie tractiunea in functie de aderenta. Dar care nu se poate conidera diferential blocabil. Deci si la Descovery..teoretic ar ramane acel control al tractiunii. Rog sa fiu corectat daca gresec ceva. Multumesc. Discovery 2 (FOCA lui Cosmin) a urcat pantele inghetate de la Azuga foarte usor si frumos in conditiile in care eu cu veverita am avut mari probleme. Asa ca acel control al tractiunii sigur este mai bun decat nimic, asta e clar :wink: le: a nu se confunda controlul tractiunii de la Discovery cu ESP-ul de la masinile de strada moderne care este o inventie creata pentru a nu se speria d-rele cu vuitoane cand le derapeaza un pic masina :grin: Edited February 3, 2012 by omoroka Va salut ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
selariu Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Abia reusesc sa-mi fac si eu cate o ideea despre o masina si apare cate un filmat care imi da ideile peste cap :grin:. Incepuse sa-mi placa Pajero MK2 ca masina relativ ieftina de offroad. Ma uitam ce dificultati a intampinat Pajero sa iasa din groapa. Sa fie o exceptie sau o regula ? Revenind la Jimmy...am unele curiozitati. Spre exemplu...un Kimmy modificat cu roolcage , poate circula legal pe strada, sau doar in offroad ? Am sesizat unele cu volan pe dreapta. La masini mai inalte, precum Pajero...inteleg ca nu e asa greu de condus, pentru ca in general vezi peste cei din fata. Dar la un Jimmy, cum stau treburile ? Sunt putin offtopic, dar avan in vedere ca aici scriu si persoane care au si alte masini din posibila mea lista...as vrea sa aud niste comparatii. Sper sa nu va deranjeze prea mult ( in caz contrar imi cer scuze ). Intre Jimmy, Pajero Mk2 sau Patrol 3.3 ..ce ati alege ? Care ar oferi cel mai bun echilibru intre pret, prestante offroad,fiabilitate, intretinere, impozite..etc. ? Multumesc. Desi Mk2 e bun d.p.d.v. al dimensiunii,iar Patrolul le are cu rezistenta..... mai potrivit ar fi Descovery-ul....Parerea mea de neavizat....si eu urmaresc aceeasi schimbare....am o Niva,stiu ce poate,....DAR ....:old Link to comment Share on other sites More sharing options...
selariu Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) Inca ceva in legatura cu Suzuki: (ignorati sunetele:grin: ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LorDeko Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) @Shoricelu...... nu asta e ideea. Eu incercam as ma lamuresc daca acel control al tractiunii, face acelai lucru care il face un diferential blocabil. Faza cu adrenalina nu are nici un rost. Asta ar insemna ca cei care aui diferential blocabil, renunta la adrenalina !? Nu a zis nimeni ca ar vrea un "OZN". Nici mie nu imi plac cele cu multa electronica, fapt pentru care pe a mea nu am absolut nimic.. Daca era o aluzie.. si e sa vorbim de adrenalina... incearca sa te dai cu 2.5 t. prin padure , fara servo si sa o conduci doar la mana. O sa te uiti pe urma la Jimmy ca la o jucarie. Zic si eu asa....ca amator :grin: Incerc sa explic ce inseamna controlul tractiunii. Nu prea imi plac mie posturile lungi,dar ......fie.... Controlul Tractiunii are mai multe denumiri ( cu abrevierile aferente ) este de fapt un sistem antipatinaj , inspirat ca si principiu de functionare de la locomotivele si automotoarele feroviare, pe care se aplica de foarte multa vreme ! Sistemul functioneaza pe principiul comparatiei nr de rpm al roatelor autoturismului . Daca una din roatele motoare are tendinta de patinare , turatia suplimentara va fi sesizata de o functie speciala a calculatorului sistemului ABS / ESP .( ca traductoare de viteza unghiulara se folosesc numaratoarele de impulsuri ale sistemului ABS , iar ca unitate de executie se foloseste o parte a sistemului ESP ) . Asadar , la o depasire a numarului de rotatii la una din roatele motoare , se da comanda la ECU de reducere a injectiei de carburant , implicit mentinerea turatiei motorului la o anumita valoare de cuplu , ptr a nu se amplifica tendinta de patinare . Daca totusi roata (sau roatele motoare) continua sa patineze , se da o comanda in ECU de taiere a tensiunii electrice pe una sau mai multe bujii , respectiv blocarea injectorului respectiv ( la motoarele cu injectie multipunct ) , ptr reducerea cuplului motor . Asta este treapta a doua a secventei din softul implementat al ASR . daca tot continua patinarea , se da comanda de actionare a sistemului electrohidraulic al ESP/ EBD si etrierul de frana corespunzator roatei (roatelor ) care patineaza , este actionat automat cu o anumita forta , prin modularea presiunii agentului hidraulic cu ajutorul electrovalvelor din dispozitivul EBD ( Electronic Brake Distribution) asta este a treia treapta de antipatinare , cele trei lucrand in mod secvential obligatoriu( e lipsit de noima sa ai doar metoda franarii , iar soferul sa apese pedala de acceleratie turand motorul , nu ?!) . astfel , masina se comporta in multe situatii de aderenta asimetrica , ca si cum ar avea diferential autoblocabil (mecanic) reusind sa egalizeze viteza unghiulara a roatelor motoare. Ideea este ca nu se poate adapta aceasta functie ( de control al tractiunii ) decat la auto care au obligatoriu montat ABS , ESP si EBD , ( + sistem de comanda a acceleratiei prin sistemul "drive by wire ") ptr ca functia de antipatinare este doar un alt program software dintr-un microcontroler implementat pe linga cele enuntate anterior si nu poate functiona fizic fara acestea. sistemul poate fi setat dintr-un buton pe On sau pe Off . Starea lui normala este On ( orice resetare a microcontrolerelor de pe masina prin disparitia si reaparitia tensiunii de comanda de 12 V cc il comuta tot in stare logica 1 ) la dorinta soferului se poate comuta pe stare logica 0 prin intermediul unui buton aflat de regula pe consola centrala . Sper ca m-am facut inteles. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LorDeko Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) @ Artelian un diferential central ii permite fiecarei axe sa se roteasca la viteze diferite. acest lucru elimina transmisia fortata , acele “lovituri in roata” si alte probleme. Noi astia fara dif central avem 50/50 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
shoricelu Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Re: ghidul celui care vrea JIMNY (si nu stie inca ce vrea :grin:) @Shoricelu...... Daca era o aluzie.. si e sa vorbim de adrenalina... incearca sa te dai cu 2.5 t. prin padure , fara servo si sa o conduci doar la mana. O sa te uiti pe urma la Jimmy ca la o jucarie. Zic si eu asa....ca amator :grin: Nu a fost nicio aluzie, Artelian. Acuma vorbesc serios. Sunt constient ca toate au noima lor si se cam potrivesc acolo unde-s puse. Insa la treaba cu "o sa te uiti la Jimny ca la o jucarie...." nu m-asteptam! POI de asta am luat-o pe Jimnoasă!!! Că e jucărie :) Mai glumăm şi noi, printre rânduri!:tk Jimny "moapsa" M13A Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts