Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

De ce clasa STANDARD nu e pentru masinile STANDARD...?

Postări Recomandate

O sa deschid "cutia Pandorei".....

O sa fiu zeflemisit pentru ca sunt dintre cei CARE NU SE DAU IN COMPETITII, dar poate AS VREA....

Si aproape sigur voi fi injurat de multi, dar asta ma lasa rece ca oricum intotdeauna se va gasi cineva care "sa-mi umple frigiderul cu carne" pe forumul nostru.....:ha:

Sa reluam intrebarea care nu e nici pe departe una retorica : De ce clasa STANDARD nu e pentru masinile STANDARD ???

Inteleg foarte bine cat este de dur acest sport, inteleg foarte bine ca este o competitie pentru cei cu OO mari si grele, inteleg foarte bine ca si satisfactiile sunt pe masura, inteleg foarte bine nevoia de adrenalina si dulcea oboseala coplesitore de dupa concurs, dar nu inteleg de ce daca exista trei clase sunt de fapt doar doua ?!?

Si ca sa directionez discutia spre subiectul expus in titlul topicului, nu inteleg de ce masinile de la clasa STANDARD trebuie sa fie supuse unor trasee de felul celui din poza de mai jos ?!?

(E DOAR UN EXEMPLU, cu scuzele de rigoare catre organizatori, n-am nici cea mai mica intentie de a-i aduce in discutie, doresc sa se inteleaga ca e doar o pledoarie pentru clasa standard, cu atat mai mult cu cat exemplificarea de mai jos e aproape regula pentru toate competitiile oficiale, deci, repet, am folosit poza doar spre a exemplifica ce am de spus !)

http://forum.club4x4.ro/attachment.php?attachmentid=211487&d=1397595668

Pai o astfel de portiune de traseu nu inteleg de ce e inclusa la clasa STANDARD ?!?

Cum vad eu lucrurile pentru o clasa reala de standard :

masini doar cu dotarile stock de fabrica si doar anvelope maximum AT !

In rest, NICIO MODIFICARE !

NU suspensie off-road, nu decupare de aripi, nu body-lift si nici intr-un caz troliu !

Evident, trebuie avut in vedere ca aceasta clasa sa nu devina una de rally-raid ca se intra deja in alta categorie de off-road si nu e cazul....Aici, diferentierea n-ar fi foarte greu de facut pentru ca se poate alege un traseu care sa nu permita rally-raid, dar astea sunt detalii usor de rezolvat.

Toate cele de mai sus au ca scop doar accesul in competitii si a celor care un SUV 4x4, dar fie inca nu stiu de ce au 4x4, dar realizeaza ca un 4x4 veritabil este altceva decat au ei, fie si-ar dori sa-si incerce SUV-ul sa vada cat de capabil este, etc....

Si aceasta categorie de oameni, parerea mea, este una foarte mare !

Ce ar insemna daca si acestia ar putea sa intre in competitii cu masinile lor ?

1 - Popularizarea, in sensul bun, al acestui sport;

2 - Largirea bazei de recrutare pentru viitorii participanti la clasele superioare;

(Cine naiba care un are 4x4, fie el si SUV, si a mers cat de cat cu el si a vazut cu ochii lui ce inseamna un 4x4 veritabil sau chiar a condus unul , deci cine naiba nu si-ar dori sa poata sa-si schimbe pe loc masina si sa simta fiorii celor care se dau la open sau la extrem si sa simta ca intr-adevar "au facut off-road, ca s-au dat pe bune" ?!?? )

3 - Cresterea numarului de competitori automat va conduce la cresterea numarului de CLIENTI pentru toti comerciantii de piese, noi sau SH, accesorii , etc !

Si pentru ca intr-adevar sa se largeasca accesul as face si clasa open asa :

- anvelope maximum MT si maximum 33"

- fara roll-cage !

- troliu

- exclus tubulare sau cu caroseria modificata de n-a ramas din ea decat sigla...

(Pai are omul acasa un Patrol SWB sau o Vitara sau un Samurai sau un 70 si cu care mai merge si cu familia pe forestiere sau la peste cu baietii sau poate ca o foloseste zilnic pe asfalt....Si are si el pe masina MT-uri si e clar ca masina lui poate mai mult decat una stock si gume de strada, dar unde naiba sa se incadreze cu ea si cum naiba sa strice masina si sa bage in ea un roll-cage ?!?? De ce este ignorat acest tip de posibil concurent? Pai daca omul asta apuca si se da in concurs nu e clar ca va incepe sa bage mana in buzunar pentru piese ?!? Sa mai amintesc ca acest om nu va mai dormi noaptea pana nu va avea alta masina speciala de concurs sau, si mai rau, pana nu va putea concura la clasa cu Simexuri si asta inseamna ca iar va incepe sa cheltuiasca bani ?!?? )

Nu stiu exact prevederile pentru clasa extrem (si nici nu ma intereseaza...), dar aici e clar ca "sky is the limit" sau cu alte cuvinte limitarea va fi impusa de tipul de teren din RO pentru ca la noi nu cred sa fie multe locuri pentru rock-crawling, etc.....

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: De ce clasa STANDARD nu e pentru masinile STANDARD...?

pentru simplu fapt ca nu se doresc a se face cele 4 clase:

1--standard : masina de fabrica cu anvelope

2--open : masina cu modificarile uzuale innaltat suspensii bari-praguri troliu

3--extrem : masina deja modificata cu rollcage interior

4--proto masina deja tubulara cu modificari la caroserie

dar asta poate in viitorul indepartat :h5

Link spre comentariu

Salut,

Bun topic! Dar sunt si din aceia care sunt cu echiparea intre clase. E.g. Ai MT-uri pe masina si inca nu ai troliu... Nu-i nici de Standard si nici de Open. Si, mai mult ca sigur, exemple se gasesc si pt. celelalte clase: nu ai troliu dar ai rollcage.

Banuiesc ca sunt, totusi putini.

Apropos de rally-raid la standard, l-am simtit, un pic cand am participat la umanitara Ajutati-l pe Dani. Nu era traseu de rally-raid, dar cand am ajuns pe traseu mi-a crescut imediat nr. la pantof cu 5 marimi pentru ca traseul nu avea zone tehice si, mai mult, concurentul direct voia oricum sa schimbe totata suspensia de la Toyota lui FJ Jruiser fapt pentru care i-a dat flacari (a fost, depunctat doar pt. ca a daramat doi-trei stalpi).

Chiar daca e standard traseul, poate fi ales cu curbe mai stranse, etc...

Sorin

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu

Fiindca am o oarecare experienta in ultimii ani legata de negocierea regulamentelor, si de organizarea de evenimente, imi permit sa intervin in aceasta discutie cu cateva informatii / opinii.

1) Clasa Standard NU ARE obligatoriu troliu!

La adresa ASTA se gasesc dotarile OBLIGATORII ale auto clasa standard.

Troliul NU este obligatoriu, rollcage NU este obligatoriu.

Singurele dotari OBLIGATORII sunt cele legate de siguranta participantilor.

1b) DUPA PAREREA MEA troliul ar trebui sa fie obligatoriu fiindca este o dotare care te ajuta / salveaza cand (daca?) faci greseli.

2) Deoarece concurentii nu doresc rally raid (care oricum e foarte periculos, neavand obligatoriu rollcage) , ci vor mai greu,

combinat cu faptul ca relieful nu il facem cu mana, ci cautam trasee in natura :)

este foarte greu ca organizator sa GASESTI si construiesti traseele pentru clasa standard astfel incat sa nu fie prea usoare, dar sa nu fie neaparat nevoie de troliu, indiferent daca ploua sau nu...

Toti organizatorii deplang acest lucru , clasa standard dand mereu cele mai multe batai de cap.

3) Daca ne uitam pe forum la masinile preparate de tura sau daca ne uitam pe viu cand iesim la plimbari, toata lumea are deja troliu si mt sau troliu si simex, si majoritatea au OME+5

In plus fata de aceste dotari, la campionat se cer doar casti, centuri, stingatoare, GPS.

4) Consider (eu unul) ca nu este normal sa iti doresti sa mergi la vreun concurs (de orice fel) fara sa fii minim pregatit pentru acel tip de concurs si ca dotarile legate de siguranta trebuie sa primeze (troliul ar fi pe lista de dotari de siguranta :) )

5) Ca un minim spirit de gluma, clasa STANDARD nu este pentru masini STANDARD (definite ca masini fara gume , si deci si fara troliu) pentru ca acele masini NU POT MERGE in teren. Cred ca suntem toti de acord ca un touareg cu h/t uri nu va urca o panta cu iarba uda sau noroi. Deci inseamna ca traseele sa fie pe drumuri pietruite. Ala e alt sport :)

Si la rally raid si la viteza in coasta exista cerinte mult mai stricte decat la offroad, pentru clasele 'standard'.

6)

Pai are omul acasa un Patrol SWB sau o Vitara sau un Samurai sau un 70 si cu care mai merge si cu familia pe forestiere sau la peste cu baietii sau poate ca o foloseste zilnic pe asfalt....Si are si el pe masina MT-uri si e clar ca masina lui poate mai mult decat una stock si gume de strada, dar unde naiba sa se incadreze cu ea

Fix la clasa standard se incadreaza :) Trebuie doar sa isi puna casti, stingatoare, cric, etc.

Link spre comentariu

Buna dimineata,

Desi fac parte din aceeasi categorie cu tine (a celor care nu participa in campionat) cred ca offroadul ca sport, din punct de vedere al competitiei a luat-o de cativa ani razna. S-a pierdut in neant latura frumoasa, asa cum eram cu totii obisnuiti sa privim acest hobby si totul indiferent de clasa s-a transformat intr-o lupta a banilor (cei care isi construiesc masini si doresc sa le faca mai "potente" incercand sa suplineasca "skillul" de a conduce ... cu bani) si in egala masura o lupta ptr bani (constructorii care "vaneaza" proiecte).

Intr-o egala masura, offroadul ca si competitie poate fi asemuit cu o economie de piata. Aia s-a vrut, acolo s-a ajuns.

Ciclul normal cam la toti cei care participa in campionat este in medie de 5 ani. De la intrarea in prima competitie pana la "incheierea" carierei in domeniu. Nu este o regula, asta este realitatea.

Unii se lasa datorita faptului ca indiferent cati bani baga nu fac performanta asa cum isi doresc, altii se lasa ptr ca resursele materiale ajung la un moment dat la fundul sacului iar altii ajung sa castige de suficiente ori si offroadul ca si competitie nu li se mai pare atractiv.

Din aceste motive, cele trei clase sunt de fapt doua.

Solutii?

As merge fara discutii pe o clasa standard ptr masinile standard asa cum au iesit din fabrica, reducand taxele catre zero (cele legate de FRAS), taxa sportiva reducand-o de asemenea tot catre minim.

ex: "taxa de competitie" ptr un concurent de standard as reduce-o la jumatate fata de celelalte si as pulsa la premii cu cel putin 50% peste celalalte clase.

Ca si trasee, ptr a evita accidente din cauza vitezei, as transforma traseul de standard intr-un sir de speciale unde sa primeze priceperea de a conduce nu celelalte elemente. De asemenea as concepe speciale unde conteaza atat navigatia cat si intuitia copilotului (roadbook cu pozitii lipsa) ptr a il pune si pe el in valoare cumva.

N-as accepta la open, echipaje cu mai putin de 3 ani experienta in competitii sau la extrem echipaje cu mai putin 5 ani de experienta.

As accepta freelancerii cel putin la doua clase: standard si open. Asta ptr ca offroadul ca si sport este pana la urma unul individual (pe echipaj) nu unul de echipa.

Smecheria care cred eu ca va da consistenta acestui sport este cum sa atragi noi adepti, nu cum sa-i storci de bani pe cei existenti. Probabil in cativa ani ...isi vor da seama de aceste lucruri ...si regulile existente se vor schimba.

Pana atunci sa fim sanatosi cu totii...in egala masura, indiferent ca suntem simpatizanti, participanti sau organizatori.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

O discutie fff misto :)

@cobra nu este nevoie de 4 clase, mai ales ca pentru organizator ar deveni aproape imposibil sa gaseasca trasee pentru toate. Eu insa as merge pe ideea de 3 mult mai bine definite:

- standard - singura conditie ar trebui sa fie urmatoarea: vine omul la concurs cu masina de strada si luni se duce cu ea la birou ! La standard din punctul meu de vedere concurentii trebuie sa invete cu ce se mananca, introducerea probelor de legatura / regularizare pentru a stapanii moda cu viteza, etc.

- open - masini cu caroseria originala in proportie de X% - sau ceva de genul asta.

- extrem - orice

La ora actuala ca si concurent de standard este fffff greu sa treci la OPEN... cred ca masinile "intregi" se pot numara pe degete... Daca vrei OZN-uri te duci la extrem, nu vi la OPEN...

Mai mult, din pacate, organizatorii "enervati" de comentariile unora de genul "a fost usor domne`" anul urmator tind sa exagereze cu traseele in anul urmator... de multe ori dand traseleele clasei superioare din anul anterior (sau bucati din ele...)

@watcher - ideea cu "lasa domne ca toti au troliu pe masina" mi se pare foarte distructiva... la standard ar trebui sa vina oameni cu orice SUV si sa nu plece cu el in punga (in ideea ca nu o cauta cu lumanarea)...

@yonutz - foarte buna ideea cu traseul de standard, cred ca ar fi mult mai elegant. Pe de alta parte e destul de greu sa conditionezi participarea la alta clasa (desi eu unul as fi multumit si cu 1 an) - e simplu de facut dar o sa iti pui multa lume in cap :)

Cu ce nu sunt eu de acord sub nici o forma este noul mod de licentiere... mi se pare aberant sa conditionezi participarea de afilierea la un club... mai ales la standard unde oamenii vin sa vada cum e. Nu mi se pare normal sa il obliig sa intre intr-un club si apoi sa ii ceri 50eur daca vrea sa se mute...

Editat de iwa
  • Like 2
GTC MotorSport - Aventura incepe cu noi !
Link spre comentariu

@Watcher :

Pai din ce mi-ai raspuns, per total, cam suna a...cerc vicios !

"1) Clasa Standard NU ARE obligatoriu troliu!

La adresa ASTA se gasesc dotarile OBLIGATORII ale auto clasa standard.

Troliul NU este obligatoriu, rollcage NU este obligatoriu.

Singurele dotari OBLIGATORII sunt cele legate de siguranta participantilor."

Daca traseele ar fi cu un grad de dificultate pe masura masinilor stock, nu s-ar mai pune problema sigurantei.....

"1b) DUPA PAREREA MEA troliul ar trebui sa fie obligatoriu fiindca este o dotare care te ajuta / salveaza cand (daca?) faci greseli.

Si nici greselile participantilor n-ar mai atrage necesitatea unui troliu......

"2) Deoarece concurentii nu doresc rally raid (care oricum e foarte periculos, neavand obligatoriu rollcage) , ci vor mai greu,

combinat cu faptul ca relieful nu il facem cu mana, ci cautam trasee in natura :)

este foarte greu ca organizator sa GASESTI si construiesti traseele pentru clasa standard astfel incat sa nu fie prea usoare, dar sa nu fie neaparat nevoie de troliu, indiferent daca ploua sau nu...

Toti organizatorii deplang acest lucru , clasa standard dand mereu cele mai multe batai de cap."

Nu mai dati vina pe CLIENTI ! (Cand o sa se inteleaga ca acesti concurenti sunt de fapt CLIENTI, poate ca atunci lucrurile se vor mai schimba pentru ca ma indoiesc ca mai cineva care sa creada ca fara banii concurentilor-CLIENTI se poate organiza ceva.....)

Vor mai mult, sa se duca la clasa superioara !

Din ce punct de vedere deplang organizatorii ? Al faptului ca nu gasesc un traseu corespunzator sau al faptului ca nu prea au concurenti sau de ce ?

Pentru ca eu ma indoiesc sa nu existe in zonele actualelor etape de campionat si ceva suficient de tehnic pentru standard....

Iar daca proba de standard necesita cheltuieli prea mari versus incasari, tot la organizare e problema, pentru ca nu stiu sa-si atraga clientii sa faca proba profitabila......

"3) Daca ne uitam pe forum la masinile preparate de tura sau daca ne uitam pe viu cand iesim la plimbari, toata lumea are deja troliu si mt sau troliu si simex, si majoritatea au OME+5

In plus fata de aceste dotari, la campionat se cer doar casti, centuri, stingatoare, GPS.

Si atunci cum nu realizeaza nimeni procentul foarte mic din aceste masini care se prezinta la concurs ?!?

Pai de ce credeti ca oamenii isi doteaza masinile ?!? Doar ca sa dea mari cu ele la iesirile lor sau poate ca nu le trebuie decat o sansa ca sa simta adevarata adrenalina a unui concurs ?!?

Sau poate nu sunt doriti.....?

"4) Consider (eu unul) ca nu este normal sa iti doresti sa mergi la vreun concurs (de orice fel) fara sa fii minim pregatit pentru acel tip de concurs si ca dotarile legate de siguranta trebuie sa primeze (troliul ar fi pe lista de dotari de siguranta :) )"

...= truism.

Mai degraba un troliu reprezinta un instrument de a depasi un obstacol, ca daca siguranta ajunge sa depinda de troliu atunci deja e altceva, deja cam prea mult......O dotare de siguranta este centura in 4 puncte, casca.....

"5) Ca un minim spirit de gluma, clasa STANDARD nu este pentru masini STANDARD (definite ca masini fara gume , si deci si fara troliu) pentru ca acele masini NU POT MERGE in teren. Cred ca suntem toti de acord ca un touareg cu h/t uri nu va urca o panta cu iarba uda sau noroi. Deci inseamna ca traseele sa fie pe drumuri pietruite. Ala e alt sport :)

Si la rally raid si la viteza in coasta exista cerinte mult mai stricte decat la offroad, pentru clasele 'standard'."

Pai atunci fie o redenumiti ca sa nu mai aiba nimeni nici un dubiu ca a participa la campionat este rezervat doar "clubului cu circuit inchis CNOR" (ca practic la asta s-a ajuns si ma indoiesc ca a socotit cineva vreodata daca si cati participanti noi au fost atrasi in campionat...), fie va mai ganditi si la potentialul buzunarelor acelora din spatele volanului unei masini care "nu poate merge in teren".....

E plin iutubele de masini super potente si super electronizate care chiar "pot merge in teren" si cel mai bun exemplu, pe care chiar e pacat ca nu l-ai vazut, este cel al Toyotei 150 a lui Pascu aka 666 care la iesirea de la Calugareni de anul asta efectiv a urcat dealul pe unde il urca GPScu cu Simexuri si 4.2 ! Din pacate, mi-e ciuda ca nimeni nu l-a filmat, dar iti spun ca ramaneai cu gura cascata de ce putea face masina aia doar cu gume de iarna !

[video=youtube;NZ-Cq_b_UbI]

Link spre comentariu

In nici o tara din lume (mai putin Romania) licenta de pilot intr-o competitie gen campionat national nu se obtine DOAR cu bani.

Ar fi bine daca o parte din banii concurentilor de pe taxe s-ar folosi la cursuri de pilotaj, facute de catre organizatorii de evenimente. Si daca licentele ptr a pilota/copilota o masina intr-o competitie ce se vrea "nationala" s-ar da urmare a absolvirii unui astfel de curs (tehnica, navigatie, regulament) si a unui test psihologic riguros.

Si ar fi bine daca in cluburile de offroad s-ar subventiona tot cu bani din fondurile stranse de la FRAS tinerele talente.

Asta probabil ca e unul din motivele ptr care FIA a dat cu flit FRAS-ului. De fiecare data cand acesta a fost abordat.

FRASul din cate am vazut eu, atat cat am fost acolo se comporta mai degraba ca un SRL, platesti esti "autorizat" nu ...esti ilegal.

Nu sunt impotriva lor ca si entitate, ptr ca in trecut pana la un punct am crezut in ceea ce se dorea sa se faca. Doar ca din pacate drumul "pavat de intentiile bune" avea multe pitstopuri si la final ..."sacul cu acumulari" ...devenea insuficient ...

Fara rabdare, atentie si daruire ... campionatul nu este decat decat o vaca de muls si nimic mai mult! Vaca ...este concurentul ...doar ca si vacile astea ...la un moment dat ...raman fara lapte...:grin:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Astral, poti merge la Standard cu roti de 37", cu suspensii modificate, cu motor modificat, cu rollcage, cu ce vrei tu. standardul de astazi este openul de altadata. eu as dori doar sa plece cu handicap masinile care nu sint standard (fara modificari de suspensie si motor).

toyota mea e stock, are doar tsl-urile si troliul. conform regulament, eu n-as avea voie la standard din cauza gumelor. deci eu ar trebui sa-mi pun at-urile sau sa ma dau la open dar nu se poate, ca n-am rollcage si centuri in >4 puncte. deci ma limiteaza la clasa din care face parte masina: standard, ca asa e. dar acolo dau de 33"-uri, de 35"-uri, de blocanti ARB pusi de fabrica (ok, asta o rezolv si eu cu powertrax factory style), de fapt dau de masini preparate cu acte in regula. ceea ce ma forteaza si pe mine sa trag de masina, doar doar, ca deh, e concurs.

vom trai si vom vedea, dar revin la parerea mea ca federatia ar trebui sa se preocupe de cum sa avem masini de concurs legale, nu cum sa dam spaga la ITP sau sa schimbam numerele de pe o tubulara pe alta fara sa fim prinsi.

iar impartirea pe clase cred ca se va rezolva, pe masura ce participantii la concursuri vor dori si/sau isi vor permite sa evolueze si la grupele mari.

PS: la standard e o mindrie sa cistigi in fata unui duster cu o masina preparata de open :ha:

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Sa reluam intrebarea care nu e nici pe departe una retorica : De ce clasa STANDARD nu e pentru masinile STANDARD ???

Imi exprim si eu parerea (ca un "tiriplici" ce sunt):

Poate pentru ca definirea clasei, mai precis a traseului de "Standard" nu este foarte bine realizata (parca in "Caietul de sarcini" se afla aceasta definire), lasand la latitudinea organizatorului foarte multe elemente...

Poate pentru ca "desenarea" unui traseu de "Standard" destinat masinilor "stock" este foarte dificila si costisitoare (dupa parerea mea, ar necesita cheltuieli suplimentare ale organizatorilor pentru punerea la dispozitie a supraveghetorilor si dotarilor suplimentare de siguranta pe traseu - masini de asistenta si recuperare, etc.)...

Sau poate ca dificultatea unui traseu in ziua concursului tine foarte mult de starea vremii din acea zi: toata lumea stie ca un traseu gandit "pe uscat" poate deveni foarte mare spre imposibil in conditii de ploaie...

"My two cents"..., scuze de interventie!:wink:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Eu unul recunosc ca sunt atat un organizator cat si un concurent foarte slab.

Mi s-a intamplat sa fac greseli in ambele situatii.

Daca voi imi spuneti ca puteti organiza trasee de offroad, in teren, pe care sa le faca masini fara gume, si in care sa nu se mearga prea repede (!), si in care niciun concurent sa nu faca niciodata nicio greseala (sa navigheze toti perfect, sa nu se duca pe un ALT drum decat trebuia), sa nu identifice niciunul niciodata gresit dificultatea unei pante, unei incrucisari, etc,

ei bine, eu unul nu pot sa cred asta, si astept un pariu :)

Din ce punct de vedere deplang organizatorii ? Al faptului ca nu gasesc un traseu corespunzator

Confirm faptul ca deplang cat e de greu sa identifici traseul potrivit in padure, pe un relief pe care nu il controlezi.

E usor sa formulezi parerea ca 'eu cred ca se gaseste' fara sa faci testul. Eu unul, cautand trasee am intampinat problema despre care povestesc: fie e prea usor fie e prea greu. Ceilalti organizatori cu care am stat vreodata de vorba s-au plans de acelasi lucru.

Este posibil ca, intr-adevar, toti sa fie slabi ca organizatori. E posibil totusi (oare?) ca dupa ani de incercari ajungandu-se la concluzia asta, ca ea sa fie una realista.

Astral, tu vezi si sustii o parere : "cine vrea mai greu decat vreau eu sa se duca la o clasa superioara".

Mai sustineti aici si 'sa se duca open ul la extrem'.

Sigur ca da, vorbiti din pozitia in care nu sunteti dintre cei pe care ii afecteaza propunerile voastre :)

Adica va rog sa va imaginati faptul ca exista alti oameni, concurenti (existenti sau potentiali) care au parere diferita de a voastra, si care cer invers :) Organizatorii trebuie sa ii multumeasca pe toti.

Fiindca am scris mai politically corect si am primit adesea critica pe tema asta - "nu se intelege bine ce vrei sa zici" afirm si clar si lipsit de tact: "ideea ca un traseu bine ales elimina nevoia de troliu este eronata deoarece oamenii POT face greseli pe orice traseu, fie ca gresesc navigatia si ajung in alt traseu, fie ca gresesc abordarea si trebuie redresati, fie ca ploua si se strica traseul"

Iar completarea ei cu "daca sunt unii care vor mai greu decat un traseu pe care nu se pot face greseli (asfalt?) sa se duca la open" este si mai paguboasa si mai incorecta fata de restul lumii :)

Link spre comentariu

Toata lumea vrea trasee mai grele dar nu merge la o clasa superioara, pentru ca diferenta intre clase e mare. Astfel clasa devine mai dura.

Toate clasele au evoluat - asa s-a ajuns ca la open sa fie numai masini taiate si supermodificate iar la standard masini de open.

Puteti sa va uitati la cum au aratat masinile de primele locuri in campionat dealungul timpului si se vede clar cum au evoluat clasele.

TLC KDJ120
Link spre comentariu

Salutari,

Simpatica discutia:0

1. Standard - foarte dificil cu standardul, este cel mai complicat sa gasesti un traseu de multi km in care sa se faca off road si nu rally raid. Pana acum in campionat Standardul a fost o combinatie de rally raid cu portiuni de open (asta asa ca sa tina minte concurentul ca si-a rupt masina la concursul X, care este pt barbati puternici) si ceva off road unde chiar ai nevoie de o masina standard..adica stoc, nemodificata. Asadar la ceea ce se intampla, trebuie sa-i dau dreptate lui Watcher, troliul la standard ar trebui sa fie obligatoriu, caci cu siguranta o sa apara situatii in care o masina stoc nu o sa faca fata si daca ne mai gandim ca orice urcare standard, pe ploaie devine urcare de extrem, e destul de clar ca troliul ar ajuta.

Despre Open si Extreme.....numai de bine, acolo totul este perfect.....sau nu mai am timp sa scriu:)))

Today. Tomorrow. Land Rover.
Link spre comentariu

E plin iutubele de masini super potente si super electronizate care chiar "pot merge in teren" si cel mai bun exemplu, pe care chiar e pacat ca nu l-ai vazut, este cel al Toyotei 150 a lui Pascu aka 666 care la iesirea de la Calugareni de anul asta efectiv a urcat dealul pe unde il urca GPScu cu Simexuri si 4.2 ! Din pacate, mi-e ciuda ca nimeni nu l-a filmat, dar iti spun ca ramaneai cu gura cascata de ce putea face masina aia doar cu gume de iarna ![/b]

[video=youtube;NZ-Cq_b_UbI]

Asta merita o alta discutie :).

TLC KDJ120
Link spre comentariu

Parere personala, a unui posibil viitor concurent la clasa standard.

Ceva experienta in off-road, minimul de cunostinte, si regulile de baza le am. De mers la cateva intalniri prietenesti - bifat; intalniri saptamanale/lunare imprejurul Iasului si nu numai cu prieteni/colegi si masini cu nivel de pregatire de la cea mai potenta, pana la cea cu opinci - bifat; de inceput a rupe cate o planetara, cate un grup, mai din prostie, mai din apreciere gresita a dificultatii terenului - bifat.

Nu am fost la nici un concurs ca si pilot/copilot, am fost doar ca si spectator, dar tare ma manca sa ma bag si eu.

Ideea e ca, posibil nici eu nu as fi in masura sa pot alege un traseu pentru clasa standard (daca as face parte din echipa de organizare), poate standardul meu e open-ul tau, sau extremul celui care are un sx4 sau q5 sau rav4. Standard-ul, din punctul meu de vedere, se poate face intr-un cadru limitat, nu zeci de km in care sa alergi pe forestiere, unde cel cu masina de 2t si motor de 150cp + si 2.5m latime, are castig de cauza in fata celui cu o viatara/samurai de 900kg si 60-70cp si 1.8m latime. Castigatorul sa fie declarat de modul cum a condus, cum a abortat situatiile, nu doar din faptul ca X are o masina mai potenta decat Y si de asta a castigat. Stiu, si sunt foarte constient, ca aceste conditii ar fi cazurile ideale de organizare pentru clasa standard, doar ca de aici se pleaca spre celelalte clase, posibili concurenti. Aici trebuie lucrat cel mai mult ca sa atragi viitori campioni :grin:, deci ar trebui incercat cat mai mult posibil.

Posibilitatea de a atrage noi participanti la un eveniment off-road ar trebui sa primeze ca si preconditie in alegerea traseului pentru standard. Posibil acea persoana sa vina, sa vrea sa participe, dar cel mai important lucru pentru el, nu cred ca e castigul, cat de mult ar insemna pentru el ca a terminat traseul, intreg el, copilotul si masina, iar daca mai ai si o pozitie in care mai primesti si o sticla de vin atunci chiar esti fericit. Prima impresie la eveniment o sa decida daca o sa mai vrea sa mai participe sau nu, daca o sa inceapa sa investeasca mai mult pentru a merge mai departe in ierarhia claselor, sau o sa se dea odata, o sa iasa sifonat, si o sa zica gata.

Plus, ca si o evaluare si incadrare la clase de participare: esti nou venit in concurs, participi pentru prima data, nu ai nici o taina cu roadbook, navigatie, contra-timp, incepi de la standard, cu masina corespunzatoare. Iar pentru standard, trebuie sa fie clar delimitate anumite conditii: troliu da/nu obligatori, AT/MT da/nu obligatoriu, blocant da/nu obligatoriu si toate cele, astfel sa se poata face o diferenta mica intre un patrol scurt stoc cu blocant fabrica si AT-uri, si Q5 cu 4x4 asistat electronic.

E doar o parere personala, care am dorit sa o exprim, cum spuneam la inceputul reply-ului, ca si viitor participant macar odata intr-un cadru organizat, in stil concurs.

Don't :dr1 faster than your angel can :pl1 .

symy139@yahoo.com

0766718187 - Service 4x4 Iasi

Link spre comentariu

este foarte bine sa ai troliu pe masina, te scoate din diverse. ii dau dreptate lui Watcher, sint situatii in care fara troliu o belesti, pe romaneste.

problema nu cred ca se pune: "cine vrea mai greu, sa se duca la o clasa superioara" ci doar la egalitatea de sanse la a nu rupe masina (poti pune RCV-uri lsi a standard) si la accede la podium.

mi se pare ca incepem sa semanam cu guvernul :ha:

eu mi-as dori mult mai mult si este in interesul tuturor (sau nu? :dr) sa legalizam masinile de concurs. poate asa ar fi si mai putine discutii si mai multa distractie.

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Astral hai ca esti tare , din ce pozitie ai vazut tu urcarea , de pe care mal :ha::ha:

Mihai a omorat la ea pana sa ajunga de pe un mal pe celalalt :grin: , urcarea a facut-o la indicatiile mele ...sa mearga pe mal , pana pride aderenta si sa o ia cat mai in lung ...mai pe panta aia mica :tk exact pe unde a urcat si fostul meu galloper :grin:!

Asa ca nu mai asocia tu toyota ,care erea doar spectatoare la 2 nissanuri , al meu si a lui Horatiu , la Calugareni !

Ca sa nu iti spun ca acest exemplar de masina , nu poate perticipa in veci la standard 1 pt ca e ff mare si nu incape printre copaci , 2 e ff scumpa pt standard :tk la bani care face masina se duce la extrem ...

Un 70 la traseul facut de 200 , facea tumba in urcarea aia !!

Hai ca ne-am rupt de la subiect !

Suntem destui concurenti pt un organizator , de aceea nu se schimba nimic !

Anul acesta la cupa x3m valcea , a venit Sabo Gigel si Magda , sa imi spuna ca au fost usoare traseele de standard ...normal ca au fost , noi cand am facut trasele , le-am facut pe ud , iar ei au prins sol uscat , pe langa asta sunt oameni care se dau in campionat , au experienta , au cpiloti , stiu sa manevreze Gpsul , Teratripul ...pe cand o mare parte din concurenti nici macar nu il aveau !:tk iar noi exact la asta ne-am gandit pt clasa standard ,,sa facem pepiniera ,, nu sa distrugem masini!

Deci Gigele,Magda , la anul va astept la open !:grin:

EEE aici am vrut sa ajung la terattrip , gps si navigator ...eu consider ca AICI sa ajuns la butonase , televizoare prin masini , si alte alea ...faratilor , vin sa fac off road nu navigatie , am copilot sa ma ajute la o troliere , sa aiba o buna conditie fizica , nu sa fie leguma , stanga in 2 m , dereapta in 5 m , pozitii care m-au scos din minti , pe langa acele pozitii ,azimuturile ...cate 4-5 azimuturi legate ...las-o dracu ma ca asta nu e offroad , LA kamikaze in 2013 , am ratat un azimut ...pe primul :grin: din cele 4 legate ...si dai si dai dupa coordonatele care nu au facut decat sa parcurg din 55 km decat 136 km la finis ...pana m-am prins ca, copilotul meu a ratat primul azimut ...datorita cuin ! Asta e tehnica de mers in 4x4 , ajungem ,in loc sa ne concentram la dificultatea traseului , sa ma uit pe gps ...

Din punctul meu de vedere trebuiesc schimbate ff multe , atat la standard cat si la open ...la extrem merge cine isi permite sa rupa ff multi banuti , eu m-asi da , dar nu am banuti !:tk

Pt cei cu suvuri , nu cred ca poate depasi forestierul ...cine o face , a spus bine Watcher , ii trebuie troliu si rolkegi !

La umanitara ajutati-l pe Dani , am incercat sa facem traseu cu un Frilender , nici o sansa , masina e praf ( sa ma scuze proprietarul, cu toate ca i-am spus-o) un delulet de nici 1 metru , unde si cu dacia sau panda urca , frilenderul nu a urcat ...apai de ce vb Astral !

Hai sa vb de masini 4x4 , care pot trece printr-un test offroad corect , nu doar de dragul de a pune lumea la treaba ...campionat standard de forestier , exista ...RALLI RAID !

Acelasi campionat de offrod exista , unde la standard asi obliga participantul sa aiba rollkegi si troliu ...in primul rand pt siguranta lui si a copilotului ! Ca sa nu ma intelegi gresit , cine vine in campionat , el a ales o competitie (nu o plimbare dupa pupaze cum a facut Paragusul si atunci avea nevoie de rollkegi Gabi Pas , noroc ca avea nissan , si nu vreun samurai ) toti concurenti dau tot din ei , nimeni nu isi mai menajeaza masina ,asta e , cine vrea o face , rupe , chieltue banuti , cine nu vrea merge calmo , face poze lui Piedermonde la finish in ce hal a juns primul ...sifonat , cap coada ! :ha:

Pt uni sacrificiile astea merita , pt alti nu merita , e un sport ff scump , o spun din propria experienta !

Pt un organizator care vrea sa iasa o competitie ff reusita , nu e afacere ...ramane HOBBI si atat !

Editat de GPScu

tel 0763325967

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

As mai adauga o informatie aici, caci mi se pare important sa o spun 'pe gura'.

Daca ne uitam in fiecare an la clasamentul general , si la fiecare cursa la clasamentul local, niciodata masinile 'cele mai smechere' sau 'cele mai scumpe' nu au ajuns pe locul 1, etc.

Diferenta o face echipajul mult inaintea masinii. Ca dovada, masina lui Oleg (cu care ne-am dat anul trecut) este peste masina lui Marinica / Tzuparu de anul trecut (motor, cai, tubulara, coilovers, etc) Ei au iesit pe podium, noi nu. Cele 3 masini cu portale de la Open nu au castigat etape.

Sorin parvulescu a castigat etapa de standard cu puch ul lung si intreg cu motor de 90cp sau cati o avea, in fata unor mitsu de 3.5 benzina.

Masina lui Tutuianu cu care s-a clasat pe podium in ultimii 2 ani la extrem e mai ieftina decat a lui Crinu, etc.

• Like 1
Link spre comentariu

cel mai simplu....tiriplicii care vor standard....sa stea la coada...sa caste gura la meseriasii care au bani sa rupa masini in open si extrem....

cu bunavointa...se gasesc si trasee corecte ptr standard.....si prin padure...si pe langa ea...fara a face rally raid

• Like 1
Link spre comentariu

In primul rand doresc sa va spun ca poza aceea despre care vorbeste Astral in primul sau post, este o gluma. Traseul acela este de open si nu de standard.

Vazand acel filmulet cu Toyota aceea, m-as bucura tare mult sa fac un traseu cu o asemenea inclinare si urcare la standard. Dupa cum ati observat in film totul era uscat, ce s-ar fi intampla daca ar fi ud? As putea s-o fac fara troliu?

Eu ca organizator fac un traseu care cred eu ca l-ar putea face o masina stock fara troliu. Cu cateva zile inaintea concursului ploua! Ce fac? Fac alte trasee? Acei oameni care s-au dus la off road cu Toyota si-au putut alege ziua in care sa se duca. Eu ca organizator nu imi pot alege ziua.

Trebuie sa inteleaga toata lumea. Nu poti veni la un concurs de OFF ROAD fara troliu la Standart. Nu ai cum sa faci trasee in care 100% sa ai siguranta ca nu folosesti troliu. Oricum folosorirea troliului este o chestie relativa. Unii folosesc troliu pe o portiune altii nu. Depinde de copilot, masina, cauciucuri, pilot. In campionat cat si la cupe, chiar daca nu este obligatoriu numai recomandat, toate masinile au troliu.

O alta problema ca organizator este ca nu poti sa dai trasee numai pe drumuri forestiere. Daca ar fi numai drumuri forestiere concurentii ar merge cu o viteza foarte mare. Tin sa mentionez ca in timpul concursului acel drum forestier nu este inchis pentru concurs, iti poate aparea orice in fata cal, caruta, masina, tractor etc. Riscul de accident ar fi foarte mare. As putea sa pun limitare de viteza 30-40km/h, dar ce concurs ar mai fi ala?

Repet, poza facuta la Piatra Neamt a fost o gluma!

Link spre comentariu

Cu ce nu sunt eu de acord sub nici o forma este noul mod de licentiere... mi se pare aberant sa conditionezi participarea de afilierea la un club... mai ales la standard unde oamenii vin sa vada cum e. Nu mi se pare normal sa il obliig sa intre intr-un club si apoi sa ii ceri 50eur daca vrea sa se mute...

Pe bune?!!, asa au facut anu asta?.... Beton.

Scenarii posibile ca sa aduc puncte la club cu asa conditionare, .... cu zecile. O sa va povestesc cand ne intalnim...

Link spre comentariu

Atentie la dezinformare / interpretari eronate:

oricine poate veni sa participe, cu masina standard (adica pe MTuri si cu suspensie normala, nu coilovere), fara sa fie membru in vreun club, licentiindu-se one event.

Link spre comentariu

@Watcher

Din cate stiu eu, informatie venita de la Alina Stegaru si Silviu Bulugoiu, este adevarat ca trebuie sa fii obligatoriu membru de club daca doresti sa te dai la o etapa!

Printr-o adeverinta de la club (doar pentru cei one event) trebuie sa dovedesti in ce club esti!. Vei puncta pentru acel Club tot anul sau pana cand vrei sa te muti, dar in acest caz platesti 50 euro.

Asta nu inseamna ca clubul organizator nu te poate face pe loc membru la acel club

Editat de Fritz
Link spre comentariu

Atentie la dezinformare / interpretari eronate:

oricine poate veni sa participe, cu masina standard (adica pe MTuri si cu suspensie normala, nu coilovere), fara sa fie membru in vreun club, licentiindu-se one event.

Dragul meu esti dezinformat !!!! De anul acesta CNOR-ul (din care daca nu ma insel faci parte) a hotarat urmatorul lucru:

La competitiile organizate sub prezentul regulament pot participa numai sportivii afiliati unui club sportiv de profil, care fac dovada calitatii de membru al respectivului club si sunt licentiati de catre FRAS cu licenta sau cu licenta “one event“, obtinuta la inscrierea in competitie, sau sportivii licentiati de alte organisme recunoscute de catre FRAS. De asemenea, pot participa si pot puncta in campionatul national si sportivi straini in acelasi regim ca si sportivii romani (licentiati FRAS sau de organisme recunoscute de FRAS ).

^- regulanetul CN Offroad 2014 - pag 6 (cap 1.1)

chestie care mie mi se pare ordinara si impotriva sportului !

Editat de iwa
Link spre comentariu

@Watcher

Din cate stiu eu, informatie venita de la Alina Stegaru si Silviu Bulugoiu, este adevarat ca trebuie sa fii obligatoriu membru de club daca doresti sa te dai la o etapa!

Printr-o adeverinta de la club (doar pentru cei one event) trebuie sa dovedesti in ce club esti!. Vei puncta pentru acel Club tot anul sau pana cand vrei sa te muti, dar in acest caz platesti 50 euro.

Asta nu inseamna ca clubul organizator nu te poate face pe loc membru la acel club

Conform statutului dupa care functioneaza orice club sportiv, pentru a intra in club trebuie sa indeplinesti niste conditii. Din punctul meu de vedere este un pic ilegal sa il bagi pe unu in club asa "pe sub mana", dar mai interesant este cum le explici celorlalti membri ca X a intrat in club si nu plateste cotizatie, sau nu participa la actiuni, etc iar ei trebuie / sunt obligati sa o faca...

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare