Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

De ce clasa STANDARD nu e pentru masinile STANDARD...?

Postări Recomandate

Re: De ce clasa STANDARD nu e pentru masinile STANDARD...?

mai colegii Hai sa mutam discutia asta pe alt topic ca aici e vorba de standard.

.

Aici intrebarea era: De ce clasa STANDARD nu e pentru masinile STANDARD...? si raspunsul e simplu daca faci traseele usoare te trezesti ca vine x sau y care termina traseul intr-o ora si e nemultumit ca a fost prea usor, dar nu are curajul sa treaca la open deoarece gaseste masini de extrem cu portale, trolii mecanice, directii hidraulice ......etc. Deci o diferenta nu foarte mare, ci enorma, intre standard si open iar diferenta intre open si exrem e egala cu?!....0 ( ZERO).

La open daca faci traseele mai soft tii pui in cap, ca vezi Doamne au primit trasee de standard, dar nici unu nu ar face pasul pentru clasa extrem ca acolo da de 'mecanici' sau ce stiu eu ce 'bgs-uri'

In fine, revenind la Standard, de mult propun (si a scris si Ionut mai sus), ca la clasa standard sa nu se mai tina cont de timp.... Adica echipajul sa primeasca de la start un timp maxim in care sa parcurga traseul de ..ex. 10 ore, iar in traseul sa fie de parcurs 3 probe speciale, de data asta contra cronometru cu cuantum 5 care sa imi ordoneze concurentii.

O sa sara multi sa spuna ca asta nu mai e competitie, dar stiu oare ei cu ce viteze se circula la standard?....131km/h cum vi se pare ( nu ca viteza asta nu asi fi avut-o eu...) , Doamne fereste sa avem un accident mortal ca ne mutam din padure in parcare la cora sau ....dedeman.

Ca sa nu-mi adic aminte de Odorhei 2013 cand am luat masina lui Florin Danci (un 120 nepreparat) cu care am inchis zi 2 traseu de standard si am ajuns cu un 120...'modificat'. Adica masina aia am adus-o zgariata, cu pragurile indoite de nu se mai deschideau usile, oglinzi impaturite si aparatori de noroi lasate prin poienile cu narcise. Sau la Mures 2013 unde la o proba speciala de aproximativ 7 minute vitara Magdei a facut-o in 75 de minute. De ce?, pentru ca s-a urcat pe un bolovan si acolo a stat. Nu avea troliu.

• Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Romanii sint mai catolici decit papa, ce dracu sa-i faci. acum sa vezi tu, toata lumea o sa ceara cotizatia la inscriere :ha:

la clasa standard ar trebui sa fie permis accesul atit amatorilor (licentiati one event) cit si membrilor cluburilor.

de la open in sus sa fie obligatorie apartenenta la un club si licenta de pilot FRAS (exclus one-event).

iar cei care se dau la standard sa nu puncteze pentru club ci individual. clasamentul cluburilor sa se faca in functie de rezultatele de la open si extrem. cred eu ca asa ar fi cel mai corect.

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Guys,

legat de partea cu licentierea:

La competitiile organizate sub prezentul regulament pot participa numai sportivii afiliati unui club sportiv de profil, care fac dovada calitatii de membru al respectivului club si sunt licentiati de catre FRAS cu licenta sau cu licenta “one event“, obtinuta la inscrierea in competitie, sau sportivii licentiati de alte organisme recunoscute de catre FRAS. De asemenea, pot participa si pot puncta in campionatul national si sportivi straini in acelasi regim ca si sportivii romani (licentiati FRAS sau de organisme recunoscute de FRAS ).

Aceasta prevedere exista in regulament de cand stiu eu regulamentul - 2009 :)

Licentele de tip one event se acorda in continuare la fel ca si pana acum.

Ca si pana acum , daca esti participant si vrei licenta one event, esti 'inregimentat virtual' la clubul organizator.

Modificarea aparuta anul acesta este ca DACA tu (sportivul) faci parte dintr-un club ALTUL decat cel organizator, NU VREI licenta anuala, atunci, LA MOMENTUL cand te duci la eveniment si ceri licenta one-event, atunci poti sa arati / demonstrezi ca faci parte dintr-un anume club, si punctele (eventual) obtinute se aduna la clubul tau la clasamentul general.

Piede ilustreaza exact problemele cu care se confrunta organizatorii : nu toti concurentii au aceeasi viziune intre ei, unii cer ceva, altii cer altceva, iar organizatorul trebuie sa gaseasca solutia de a multumi toti 'clientii' :)

Link spre comentariu

Din pacate concluzia mea, privind de cativa ani fenomenul este urmatoarea:

- Aia de la putere sunt niste X*&(^%^$ care nu fac nimic pentru sportul asta prin urmare sa ii dam JOS !!! (eventual cu furci si topoare)

- Dupa ce ii dam jos pe aia ii punem pe ...... las ca gasim noi... nu se poate sa nu vrea nimeni

- Intre timp mai comentam un pic pe forum - ca doar ne place shaorma

- La final zicem... nici astia nu au fost buni ! sa ii dam jos ! - si o luam de la capat...

Dragii mei, va invit sa va implicati activ in fenomen cu tot ce inseamna el... sa fi membru intr-un club (care iti place tie, sau care te gadila frumos) sa participi la competitii (lasand textele cu ce ma eu sunt mai bun nu ma duc la etape ca sunt smecher), sa te duci la presedintele de club sa ii spui parerea ta si sa il convingi sa o duca mai departe in CNOR, si daca este pertinenta va fi luata in considerare... daca nu... nu...

Momentan asta avem cu asta defilam, singurul mod de a avea ceva mai bun este sa ne implicam toti, la timp!

• Like 1
GTC MotorSport - Aventura incepe cu noi !
Link spre comentariu

Mai adaug o informatie despre licentiere:

Legea sportului - 69 / 2000 - prevede la articolul 13 aliniat 3 ca

(3) Pentru a participa la competitiile sportive oficiale locale sau nationale un sportiv de performanta trebuie sa fie legitimat la un club sportiv.

Nu poate nicio federatie / comisie / etc sa faca un regulament care sa contrazica legea :)

Link spre comentariu

Mai adaug o informatie despre licentiere:

Legea sportului - 69 / 2000 - prevede la articolul 13 aliniat 3 ca

Nu poate nicio federatie / comisie / etc sa faca un regulament care sa contrazica legea :)

un sportiv de performanta! hai sa ne uitam la amatori, pentru ca standard este o clasa de amatori.

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Air_Wolf - adica daca eu ma dau la extrem sunt sportiv de performanta, sunt pilot ? Eu nu consider asa, cum nici offroadul nu-l consider un sport. Este doar o joaca pe mai multe grade de dificultate.

Adica unii dintre colegi care au burti cat casa si dimineata sunt beti ranga.....si totusi pleaca in cursa sunt sporti ??? Eu aveam alta impresie despre sportivi.

P.S.: despre "amatorii" de la Standard......unii sunt mai nebuni decat nebunii de la Extreme, sa-i vezi prin padure cum alearga cu 100 km/ora, fara rollcage.

H

Today. Tomorrow. Land Rover.
Link spre comentariu

Toti sportivii, pe toate ramurile sportive inainte de a deveni profesionisti practica sportul in regim de amatori. La offroad e insa altfel ...unii ne inscriem direct la profesionisti ... asta ptr ca toti suntem destepti, suntem supersoferi by default, si bineinteles in acelasi timp supermecanici priceputi.

Singurul element care face posibila chestia asta ...este BANUL. Atata timp cat platesti suficient nu-i nici un stres, poti sa te bagi lejer direct la extrem! :wink:

Daca ii spui unui debutant la OPEN ca de fapt el e amator ...iti urca simexu in cap ... :grin:

Cum scriam si mai sus: numarul de masini preparate si pregatite ptr clasele "superioare" e limitat.

Dragi organizatori, faceti un scurt exercitiu mental: Daca, repet daca, s-ar gasi si aplica o formula prin care s-ar alinia la startul de Standard de 5x masini cate sunt inscrise la open si extrem ... in conditiile in care faceti un traseu cu urmatoarele coordonate:

-fara interdictii privind apartenenta la un club

-fara taxe de federatie, fiind obligatorie doar asigurarea sportiva

-cu interdictia de a prezenta masina absolut stock, fara nici o modificare (interzis troliul si maxim AT - dimensiunea din talon, ca si dotari)

-cu o taxa sportiva aproape de 0, luand in calcul doar celelalte cheltuieli (cazare, masa)

-tehnic nu neaparat cu multi km dar cu foarte multe viraje si cu chichite de roadbook

-fara posibilitatea de a alerga

-limitand posibilitatea de a indoi sau a rupe

...nu ar suna bine?

Omul vine la o competitie ptr prima oara in primul rand din curiozitate. In medie doar 1 din 5 concurenti ar vrea mai mult si merg mai departe. Restul fie se intorc la vechile obiceiuri fie nu mai revin la nici un eveniment de acest gen. Avand in vedere ca exista o rata de retragere din clasele superioare ...unde ...cumva ...Alaska ...nu o sa mai fie chiar ...Alaska...la un moment dat!:wink:

Nu sunt un impatimit al competitiilor, dar cred ca un astfel de eveniment m-ar face cel putin curios sa vin macar odata. Si cred ca nu sunt singurul ...

De asemenea, sa nu ramaneti uimiti cand veti avea la startul de standard oameni care in mod normal se dadeau la open sau extrem.

Zicea cineva mai sus de "mersul dupa pupeze" ...pai unii dintre noi nici macar aia nu sunt in stare sa o faca cum trebuie.

Vorbim acum de profesionism si alte cuvinte marete...

Parerea mea este ca offroadul indiferent la ce nivel se face acum se face la nivel amator ...Nu stiu daca in tara romanesca exista cu adevarat profesionisti in domeniu si chiar daca ar exista degetele de la o mana ar fi suficiente sa-i numeri.

LE ...si bautura, asta as interzice-o cu desavarsire in padure. Fiola la start si la sosire...ai alcool in sange nu iei startul sau esti descalificat si interdictia de a participa la urmatoarele doua etape (practic pierzi anul). Toti acei oameni care consuma alcool nu isi dau seama la ce riscuri ii expun pe organizatori.

Editat de Yonutz

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Yonutz,

Pierzi energie vorbind despre ceva ce nu iti place:banana. Pana acum cred ca ai avut ocazia sa concurezi, doar cochetezi cu offroadul de ceva timp....insa ai cam evitat.

Am citit ce fel de competitie vrei, nu te laud, nu te critic, sincer este destul de greu si cred ca o sa ramana doar un exercitiu mental, totul o sa se termine aici pe net, numic in viata de zi cu zi.

Cu ce nu pot sa fiu eu de acord, este partea cu roadbookul cu chichite.

Pana nu demult, roadbookul era un fel de carte cu glume, CP erau puse numai prin copaci...etc.

Pai eu zic ca astea nu au nimic in comun cu motorsportul...asta este un fel de orientare prin padure cu masina.

Cine vrea orientare...sa se duca la concursuri de orientare, cine vrea motorsport, adica viteza, masina, probe mai grele..etc sa ramana. Cine vrea sa faca plimbari cu masina de teren..sa faca. Asadar nu exista o lupta si desi toti stau in masini 4x4.....fac lucruri total diferite.

La Valcea ....in sfarsit cineva a avut curajul sa faca ceva ce multi isi doreau. Erau atatea benzi prin copaci si traseul asa de clar ca nu aveai cum sa te ratacesti......in schimb traseul era foarte solicitant, nu trebuia sa alergi ca nebunul ca sa te faci praf printre copaci, trebuia sa faci fata unor chestii foarte tehnice. Am avut senzatia ca este o insiruire de probe speciale. Eu asta numesc concurs de offroad.

Horatiu

Today. Tomorrow. Land Rover.
Link spre comentariu

As vrea sa mai clarific niste elemente, caci apar cuvinte folosite in sensul colocvial desi ele au definitii foarte clare, care (culmea) contrazic / completeaza intelegerea colocviala.

Citez din nou din Legea Sportului la care am facut referire anterior, si din care v-ati legat de cuvantul 'performanta' fara a verifica daca 'performanta' exclude amatorii, daca performanta inseamna open / extrem / etc :)

Art. 14

(1) In conditiile legii si in conformitate cu prevederile cuprinse in statutele si regulamentele federatiilor sportive nationale si internationale, sportivii de performanta pot fi:

a) amatori;

b) profesionisti.

(2) Sportivul profesionist este cel care pentru practicarea sportului respectiv indeplineste urmatoarele conditii:

a) obtine licenta de sportiv profesionist;

b) incheie cu o structura sportiva, in forma scrisa, un contract individual de munca sau o conventie in conditiile Codului civil.

(3) Sportivului profesionist care a incheiat cu o structura sportiva o conventie in conditiile Codului civil i se asigura, la cerere, participarea si plata contributiei la un sistem de pensii, public si/sau privat, in conditiile legii.

(4) Licenta de sportiv profesionist se obtine in conformitate cu procedurile prevazute in statutele si in regulamentele federatiilor sportive nationale.

(5) Sportivii straini pot desfasura activitate ca sportivi profesionisti la o structura sportiva din Romania, in baza permisului de munca eliberat in conditiile legii.

(6) Federatiile sportive nationale asigura organizarea evidentei sportivilor profesionisti din ramura de sport respectiva.

(7) Drepturile si obligatiile sportivului profesionist sunt cele prevazute in statutele si in regulamentele federatiilor sportive nationale, precum si in contractele sau conventiile, dupa caz, incheiate intre parti.

(8) Calitatea de sportiv profesionist inceteaza in conformitate cu prevederile statutelor si regulamentelor federatiilor sportive nationale.

(9) Ramurile de sport in care se poate practica sportul profesionist se stabilesc prin hotarare a Guvernului, initiata de Agentia Nationala pentru Sport, la propunerea federatiilor sportive nationale.

(10) Conditiile de practicare a sportului profesionist se stabilesc prin normele federatiilor sportive nationale, cu avizul Agentiei Nationale pentru Sport.

Mai pe scurt: la toate clasele de la offroad, indiferent de experienta, suntem toti "sportivi de performanta amatori". Acuma, asa cum la maraton te inscrii la clasa "barbati" si "femei" si la clasa "30-40 ani" sau la clasa "50-60 ani" etc, asa si la offroad ne inscriem la clasele "standard" , "open" sau "extrem".

Nu inseamna ca NU suntem amatori, NU inseamna ca suntem profesionisti :)

Mai adresez si teoria asta:

Dragi organizatori, faceti un scurt exercitiu mental: Daca, repet daca, s-ar gasi si aplica o formula prin care s-ar alinia la startul de Standard de 5x masini cate sunt inscrise la open si extrem ... in conditiile in care faceti un traseu cu urmatoarele coordonate:

-fara interdictii privind apartenenta la un club

-fara taxe de federatie, fiind obligatorie doar asigurarea sportiva

-cu interdictia de a prezenta masina absolut stock, fara nici o modificare (interzis troliul si maxim AT - dimensiunea din talon, ca si dotari)

-cu o taxa sportiva aproape de 0, luand in calcul doar celelalte cheltuieli (cazare, masa)

-tehnic nu neaparat cu multi km dar cu foarte multe viraje si cu chichite de roadbook

-fara posibilitatea de a alerga

-limitand posibilitatea de a indoi sau a rupe

Si o iau pe bucati:

1) am listat deja, inaintea postului in care apare acest text, un extras din legea sportului, care spune ca trebuie sa fii membru de club ca sa participi la competitii nationale. De ce mai discutam pe tema impunerii apartenentei la club, cand e lege?

2) taxa la federatie consider ca este o problema falsa.

citind legea sportului, avem urmatoarea succesiune logica: ca sa existe un campionat national trebuie sa existe o federatie de profil.

acuma, ca sa existe o federatie, ea trebuie sa traiasca din ceva. o sursa de venit este taxa de membru a sportivilor.

Dau un exemplu din alt domeniu: ca sa castigi la loto trebuie sa joci la loto. ca sa ai unde sa joci trebuie sa existe o loterie. Loteria cere bani ca sa te primeasca in joc, astfel incat sa aiba din ce exista.

In incheiere, mentionez ca taxele catre federatie sunt de ordinul lui 300 lei pe an. Cu alte cuvinte, cred ca nu ar trebui sa discutam atat pe aceasta tema :(

3) taxa sportiva = 0.

DE CE? munca organizatorului nu valoreaza nimic? nu trebuie sa fie cel putin pe 0 cel care munceste sa iti organizeze campionatul national, sau distractia de weekend, etc?

Cand te duci la carciuma, ar trebui sa fie gratis bautura? Dar masajul la salonul de masaj? :)

La concursurile de biciclete, sau la maraton, costa 100 lei taxa sportiva pentru 2-3 h de concurs, si nu se plange nimeni. Aici ne plangem pentru 400 lei pentru 17 ore de concurs in 3 zile.

4) limitand posibilitatea de a rupe: dupa ce ai fost la 100 de iesiri, tu poti sa imi spui ca bagi mana in foc ca niciun participant nu va rupe ceva daca 'isi propune' ? :))

Legat de problema cu 'chichitele de roadbook' versus 'capacitatea pilotului':

Dupa cativa ani de zile imi este clar ca exista cel putin 2 tabere la offroad: unii care considera ca navigatia este un concept de rahat si altii care considera ca trialul este un concept de rahat :)) Fiecare trage , impinge, si sustine punctul sau de vedere, cu argumente foarte frumoase. Cat timp nu se poate sustine un campionat de trial complet separat de cel de 'trophy' (si s-a facut testul acum cativa ani !) , ne ramane tuturor sa ne alegem concursurile la care participam.

Si eu consider ca 'chichitele' nu au ce cauta in sport, dar probabil ca definim diferit ce sunt alea :)

Astfel, in ultimii 4 ani eu nu m-am confruntat cu CPuri ascunse sub poduri, stampile furate, etc. Am *auzit* despre problemele astea dar nu m-am confruntat eu cu ele. Au fost greseli de roadbook (nu intentionate), au fost CPuri *nefericit* pozitionate, dar nu *ascunse*, etc.

Pe mine ma deranjeaza 'chichitele' la trial : intoarceri pe pom, fara cei 5 m raza din regulament, peste benzile legate de pom, ca sa le rupi cu crampoanele, etc.

Editat de watcher
Link spre comentariu

O discutie foarte interesanta. Cum e normal pe la noi, o mai ia si pe alaturi dar eu zic ca s-au inteles ideile de baza ridicate aici...

Imi permit sa intervin si cu anumite pareri.

Clasa STANDARD era si inainte de CNOR. Masinile erau aproximativ standard si traseele pe masura.

In conditiile in care dificultatea traseelor a crescut extrem de mult, in unele cazuri absurd de mult, tendinta e ca si la standard sa fie mai greu. Personal nu sunt de acord cu asta.

Se pot face trasee interesante si la clasa STANDARD dar multi organizatori considera ca e mai important sa se agite mai mult pt OPEN si EXTREM pt ca acolo e "crema" cum se zice. In felul asta clasa STANDARD se face sa fie acolo..., la numar... :grin:

Eu vad conditiile la STANDARD astfel:

Obligatoriu: masina standard, anvelope maxim AT.

As accepta modificari care tin de siguranta. Centuri si rollcage in mod special. Ar trebui incurajata utilizarea rollcage-ului si la Standard.

@Watcher, nu consider ca troliul este un element de siguranta. E un ajutor. Un traseu care nu se poate face fara troliu nu e STANDARD. Daca un concurent nu poate sta pe traseu fara sa cada intr-un sant, e problema lui daca poate sa iasa de acolo in timp util sau abandoneaza asteptand asistenta. Repet, nu e o problema de siguranta.

Centuri, rollcage, stingator, trusa medicala, astea sunt elemente de siguranta.

Solutie pe care o vad eu este cea veche cu participarea in echipe de cate doua masini. Daca una cade in sant, celalalta o trage afara. Daca o masina se strica, cealalta o tracteaza afara din traseu. Daca o masina are un accident cealalta masina poate duce eventuala victima.

Navigatia o vad cu roadbook si cu terratrip sau echivalente. Ar comenta Astral legat dotarea masinii de zic cu zi dar daca tot ai pretentia sa te dai intr-o competitie, atunci e de bun simt sa faci niste minime investitii neinvazive cum ar fi montarea unui Terratrip.

Legat de licenta de sportiv, consider ca obligativitatea de a fi membru intr-un club nu e ok tinand cont ca discutam de sportivi AMATORI.

Da, sa se plateasca o licenta de participare la competitie dar fara obligatia de a fi in vreun club chiar daca e vorba de licenta ONE EVENT pe numele clubului organizator.

Prin neapartenenta la un club, sa nu poti aduna puncte in campionat dar daca ai luat locul intai, sa fi premiat ca atare.

Taxa sportiva zero sau apropiata de zero nu e deloc ok. Si pt traseele de standard se munceste mult asa ca nu vad de ce sa fie taxa sportiva zero.

Link spre comentariu

In primul rand vreau sa stii Watcher ca nu continui discutia asta sa te contrazic pe tine.

Dar,repet poate ca nu m-am facut inteles desi acum o spun a treia oara: smecheria este CUM sa atragi NOI membri nu cum sa-i "mulgi" pe cei actuali.

Esti baiat destept si vinzi servicii: in momentul in care vinzi servicii de calitate, preturile sunt atractive si ai o politica clara de promovare a acestor servicii ...atunci n-ai cum sa nu ai succes.

Chestia asta cu "sportivi de performanta amatori" ...e o mare ...nici nu stiu cum sa-i spun. Ori esti amator (faci un sport din placere chiar si intr-un cadru organizat cu cupe&medalii si altele) ori esti profesionist (faci un sport ptr a face performanta)...nu exista cale de mijloc. Sau poate o exista cine stie ...una nou inventata in offroad.

My friend, federatia sportiva (nu alt tip de federatie de societati comerciale sau de muncitori in mina) nu traieste din cotizatiile membrilor. O sa gasesti in legislatie chestia asta. Fiecarei federatii sportive ministerul ii atribuie anual o suma de bani. Din banii aia se platesc angajatii ...Daca federatia ajunge sa traiesca din cotizatiile membrilor atunci cam miroase a SRL-eu.

Normal membrii federatiei ar trebui sa fie bugetari. Se intampla la noi asa ceva? :grin:

Nu valoarea taxei la federatie e problema in cazul sportivilor amatori. Ci faptul ca exista. Legea sportului spune ca ministerul via federatie via club sportiv via sportiv incurajeaza sportul amator. Asa incurajeaza FRAS-ul taind factura pe suma respectiva? :wink:

"3) taxa sportiva = 0. DE CE? munca organizatorului nu valoreaza nimic?"

Munca organizatorului niciodata nu se oglindeste in taxa sportiva. Aia e de fapt o suma arbitrar hotarata si de fiecare data indiferent de cat o pui iesi pe minus. Stii de ce? Ptr ca faptic vorbind efortul depus de un organizator ptr a face un traseu + efortul de a il observa, respectiv "matura" ulterior este infinit mai mare decat cel depus de concurenti ptr a il parcurge

Cu ruptul e simplu. Tu ca organizator iti iei toate masurile. Ca exista concurenti care doresc sa priveasca tzatzele la ursoaica invers nu mai e problema ta.

Cand m-am referit la chichite, nu m-am facut inteles ...nu am facut referire la greseli de roadbook ...ci anumite viitoare pozitii pe care copilotul trebuie sa le intuiasca. :wink:

Navigatia la standard optional: ori pe roadbook cu terratrip ori direct pe track GPS cu depunctarea de rigoare. La alegerea participantului.

Conceptul cu standardul care se face ca sa fie la numar nu e prea sanatos. Vor vedea organizatorii peste cativa ani de ce...

Acestea fiind spuse,

Va doresc tuturor sarbatori fericite!

Iertati-ma dar ma grabesc ...sa ma pregatesc ptr alt campionat :x...incepe totul peste doua zile si dureaza vreo trei .:2dr ..vreau sa profit din plin de aceste zile alaturi de cei dragi mie! Sa ne vedem sanatosi dupa! :grin:

Editat de Yonutz

Link spre comentariu

De ce nu se poate sa te dai la maxim 2-3 etape de STANDARD si apoi sa fii obligat sa devii membru de club?? Multi vor sa vada cum este un concurs, altii nu au bani sa se dea tot campionatul sau pur si simplu nu vor.

Pentru standard se munceste cel mai mult. Sunt multi km si trebuie sa-i tii pe concurenti intr-o arie cat mai restransa ca sa-i ai sub control.

Cat despre gradul de dificultate.... de prin 2010 s-a schimbat totul. In 2009, cand am organizat Covasna Trophy, castigator la standard a fost un Subaru Forester cu dural pe dedesubt. Adversarul lui a fost chiar Dacosul cu Transporter Syncro... alea vremuri nene :banana

PS pana la urma nu s-a aflat inca raspunsul la intrebarea din titlu.. :cn

Editat de doctoru'
  • Like 1
Link spre comentariu

pana la urma nu s-a aflat inca raspunsul la intrebarea din titlu.. :cn

raspunsul este clar: standard nu inseamna stock. de fapt, singura chestie care este stock pe masina este caroseria.

Link spre comentariu

(....)

Trebuie sa inteleaga toata lumea slp. Nu poti veni la un concurs de OFF ROAD fara troliu la Standart. :shock:

(...)

Uite de asta mi-e frica ... sa nu ceara CNADNR-ul iarna, in afara de cauciucuri cu fulg ... si troliu :ha:

Ori e standard ori e STANDARD? Hotarati-va!

Dotarile suplimentare nu trebuie sa excluda o masina daca nu avantajeaza. Un rollcage nu avantajeaza ci ofera siguranta. Un troliu chiar daca e montat nu e obligatoriu sa-l folosesti sau poti fi depunctat daca il folosesti ...

Am vazut pe cineva care dupa ce s-a impotmolit statea cu telecomanda troliului in mana si se uita ca n-are de ce sa se lege ... la fel pe cineva cu un set de lanturi pe care nu stia sa le monteza ...

Am vazut masina care s-a rasturnat si grija copilotului era sa fuga cat mai departe de masina care fumega in timp ce spectatorii incercau sa o stinga (din fericire nu era incendiu, cred ca niste antigel si ceva ulei ajunsese pe evacuare)

Am vazut masini stok care au mers mai bine decat cele cat de cat preparate ... am vazut masini, care in 4x2 au mers mai bine decat similarele lor in 4x4 ... am vazut un Fiat Albea intr-o coloana de masini de teren care a facut unele urcari mai bine decat unele 4x4 si nici nu la lovit/indoit etc ... totul e relativ in teren ...

Cel mai periculos mi se pare atunci cand se organizeaza ceva gen trial, unde poate participa oricine, deci pe care il cunosti sau nu si poti avea surprize neplacute. De ex. la Baicoi - Tintea, foarte putin a lipsit (si foarte mult noroc) ca o masina sa nu se rastoarne si daca se intampla mai prindea si niste spectatori ... si nu a fost din cauza traseului. Sunt foarte multe pericole si o responsabilitate uriasa pentru organizator. Dar asta se poate intampla la orice clasa si la orice viteza (chiar si de pe loc).

Deci, clasele se fac dupa masini si nu invers!

• Like 1
Link spre comentariu

Pentru ca n-am somn imi dau si eu cu parerea.

Pentru ca STANDARD nu inseamna DIN FABRICA. (cum bine spunea si colegul).

La noi exista cateva panarame printre noi care isi omoara timpul si buzunarul organizand etape si cupe. Si pentru ca orice sport evolueaza. E normal sa evolueze. Mi se pare aiurea sa ramanem blocati in concursurile la care mergeai cu lada de bere in masina in timpul concursului.

Vrem sa evolueze sportul asta sau nu?

Pana la urma sunt concursuri. Cum spunea un om neserios: ”E concurs...sau nu?...Ce.....mea!”

In speranta ca acest sport va evolua spre o forma de offroad cat mai tehnica eu fac eforturi sa raman si sa merg la etape, cupe .... nu stiu cat o sa reusesc caci rabdarea mea se limiteaza cu inaintarea in varsta...

Acilea in Romania noastra avem: cupe, etape, trialuri, iesiri prietenesti ... nu stiu daca mai avem trofee.

Dincolo in Anglia astia au: cupe, etape, trialuri, trofee, land rover national rally, club days, 4x4 pay and play day, 4x4 play day, 4x4 safari days, 4x4 camping days, 4x4 tours, land rovers runs sau mitsubishi runs....

Tot ce urmeaza dupa club days - se pot face si la noi. Numai ca antreprenorul nu cred ca s-a nascut inca. Sau nu e timp...

Pana la urma cine vrea sa puna umarul la dezvoltarea sportului asta nenorocit mancator de bani - o pune.

Pentru cei care din diverse motive nu au timp de sport atunci exista toate celelalte optiuni. Doar sa emigreze in Marea Britanie sau sa se apuce de organizat iesiri necompetitionale.

Nu ma dau sportiv (burta mea este evidenta si arhicunoscuta) ci doar sper ca peste cativa ani cei care vin din urma (fata mea) sa aiba optiunea si in Romania sa faca oleaca de sport pe patru roti.

Si uite asa in miez de noapte mintea mea scurta a mai clocit o idee:

Trebuie sa facem o adresa catre FRAS/CNOR sa schimbe denumirea claselor ca sa nu se mai creeze confuzie:

- Standard = OLEACA

- Open = MULT

- Extrem = MAI MULT

sau

- Standard = INCEPATOARE

- Open = OPERATE

- Extrem = PANARAME

(la masini ma refer)

Acum serios. Greu cu evolutia sportului astuia. Evolueaza, evolueaza, evolueaza pana cand devine prea scump pentru noi si devenie numai un sport pentru oameni cu foarte multi bani. Sau presimt eu pentru umatorii ani posibilitatea ca si in Romania sa avem doar doua clase : stock si open. Unde la open intra toate...luat ad litteram: clasa deschisa pentru toate masinile...

Asta daca s-or plictisii pilotii sa bage banii in masini si pana la urma evolutia in concurs sa nu depinda de ei...ci de navigator...

Gata....ca prea am luat-o razna.

From all the things I've lost, I miss my mind the most [Mark Twain]

Land Rover - Discovery 2 (Largareta)

Link spre comentariu

Si care-i legatura intre evolutia/dezvoltarea acestui sport cu sporirea gradului de dificultate al unei clase si contopirea, dpdv al dificultatii, a celorlalte doua clase ?!?

Cum se poate face evolutia daca numarul de concurenti iti scade sau, cel mult, ramane constant ?!? Poate ca de aceea nici nu se poate diversifica, asa cum ai exemplificat ca exista in UK, din moment ce numarul de concurenti, pentru ce exista in acest moment la noi, e relativ mic.....Cu cine vrei sa diversifici ??

Daca etapele ar ajunge sa fie saturate de concurenti si sa desfasoare cu "casa inchisa", atunci da, poate ca vor exista si investitori care sa decida ca merita sa organizeze si alte formate de concurs pentru 4x4......

Si raman la parerea mea : atata timp cat nu-ti atragi incepatori sau atata timp cat potentialul concurent stie ca inclusiv la cea mai mica clasa isi rupe masina, nici ca vor creste never-ever numarul de participanti....

Editat de Astral
Link spre comentariu

Parerea me este ca chiar trebuie facut inca o clasa, chiar daca pentru unii organizatori va fi putin mai greu. Pentru mine standardul in momentul de fata este chiar OK dar totusi mi se pare chiar exagerat ca unele portiuni sa poti parcurge numai cu troliu desi nu este dotare obligatorie.

Ar trebui introdus o clasa gen Standard SIMEX sau Open "Soft" pentru cei cu masini mai dotate , se pot da pe acelasi traseu cu Standard in proportie de 80 -85 % si in restul de 15 % se introduce cateva portiuni mai dificile(1-2 trolieri , inclinari laterale etc) Diferenta foarte mare intre clasa Standard si Open!

Link spre comentariu

Parerea me este ca chiar trebuie facut inca o clasa, chiar daca pentru unii organizatori va fi putin mai greu. Pentru mine standardul in momentul de fata este chiar OK dar totusi mi se pare chiar exagerat ca unele portiuni sa poti parcurge numai cu troliu desi nu este dotare obligatorie.

Ar trebui introdus o clasa gen Standard SIMEX sau Open "Soft" pentru cei cu masini mai dotate , se pot da pe acelasi traseu cu Standard in proportie de 80 -85 % si in restul de 15 % se introduce cateva portiuni mai dificile(1-2 trolieri , inclinari laterale etc) Diferenta foarte mare intre clasa Standard si Open!

Pentru cei cu SUV-uri sau incepatori sunt organizate concursuri GPS(adica cautarea coordinatelor GPS prin natura si in jurul localitatilor, in care poti avea rezultat bun si cu un SUV de strada fara a produce daune majore masinii)

Link spre comentariu

La momentul asta cred ca parerile s-au exprimat, argumentele au fost auzite, am cam acoperit subiectul.

Am citit multe carti / studii / articole care exprima concluzia ca nu poti sa convingi pe cineva de ceva contrar cu ce crede el, deoarece (in esenta) nu te asculta ca sa te auda ci ca sa iti dea raspuns.

Astfel, scriem aici pentru cei care inca nu au o parere, cu speranta ca argumentele noastre le vor pica mai bine sau mai rau, si deci vor veni sa vada daca e rau la campionat la clasa standard, sau dimpotriva, vor avea un argument in plus sa isi spuna 'e mai bine sa merg doar la plimbare'

Pana apar pareri noi, consider ca am indeplinit ce puteam indeplini :)

Mai adresez doua afirmatii / informatii aparute in ultimele posturi:

1)

Chestia asta cu "sportivi de performanta amatori" ...e o mare ...nici nu stiu cum sa-i spun. Ori esti amator (faci un sport din placere chiar si intr-un cadru organizat cu cupe&medalii si altele) ori esti profesionist (faci un sport ptr a face performanta)...nu exista cale de mijloc. Sau poate o exista cine stie ...una nou inventata in offroad.

Vreau neaparat sa adresez asta ca sa nu cumva sa ramana scrisa asa. Si zic: nu automobilisimul sportiv, nu offroadul, ci toate , DAR ABSOLUT toate sporturile au aceasta distinctie, exact asa cum am scris-o, CU COPY PASTE, din legea sportului.

Nu 'noi' , 'ei' 'unii' facem distinctia asta, ci legea defineste sportivul de performanta cel care paricipa la competitii (cu scopul de a se depasi pe el si pe altii - tot in lege!), iar profesionistul este cel care are salariu sa faca asta; pe cale de consecinta, ceilalti suntem toti amatori (chiar daca unii mai talentati si unii mai putin talentati)

2)

My friend, federatia sportiva (nu alt tip de federatie de societati comerciale sau de muncitori in mina) nu traieste din cotizatiile membrilor. O sa gasesti in legislatie chestia asta. Fiecarei federatii sportive ministerul ii atribuie anual o suma de bani. Din banii aia se platesc angajatii ...Daca federatia ajunge sa traiesca din cotizatiile membrilor atunci cam miroase a SRL-eu.

Normal membrii federatiei ar trebui sa fie bugetari. Se intampla la noi asa ceva?

La nivel de informatie, ea este eronata. Federatiile sportive ajung sa primeasca finantare de la bugetul ministerului sportului *in anumite conditii*. FRAS (ca multe alte federatii, din multe sporturi) nu primeste buget de la stat. Asta e realitatea. Se regaseste usor si in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat anual in AGA.

Acum, daca ne mutam la intebarea "cum ar fi bine sa fie", putem dezbate. Uitandu-ma la federatiile care iau bani (putini) de la stat, acolo lucrurile stau si mai dramatic decat la noi. Pile, certuri, cumetrii, manevre, etc - toate lucrurile caracteristice mediului bugetar.

Eu unul , daca as avea de ales, as merge intotdeuna pe varianta de 'autofinantare' - da o responsabilitate cu mult sporita fata de mediul bugetar.

3)

Legat de licenta de sportiv, consider ca obligativitatea de a fi membru intr-un club nu e ok tinand cont ca discutam de sportivi AMATORI.

Da, sa se plateasca o licenta de participare la competitie dar fara obligatia de a fi in vreun club chiar daca e vorba de licenta ONE EVENT pe numele clubului organizator.

Unde-i lege nu avem ce pune noi 'in loc' ci doar 'alaturi' - si a fost identificata ideea cu one event ca sa 'ocolim' problema cu apartenenta la un club ;)

4)

@Watcher, nu consider ca troliul este un element de siguranta. E un ajutor. Un traseu care nu se poate face fara troliu nu e STANDARD. Daca un concurent nu poate sta pe traseu fara sa cada intr-un sant, e problema lui daca poate sa iasa de acolo in timp util sau abandoneaza asteptand asistenta.

Da, aici ai dreptate. Putem argumenta intr-adevar ca daca ai o inclinatie asa de mare cat pe ud sa nu te tina iarba si sa ajungi in sant daca nu te asiguri, da , ala e peste standard.

Pe de alta parte, daca echipajul greseste traseul (navigheaza prost), nu ai prefera sa aiba troliu, sa se scoata de unde au ajuns, decat sa stea toata ziua pana termini tu concursul si te poti ocupa sa ii recuperezi (si apoi sa iti auzi si vorbe pe forum, etc ca i-a lasat acolo?)

5)

Solutie pe care o vad eu este cea veche cu participarea in echipe de cate doua masini. Daca una cade in sant, celalalta o trage afara.

CU CE? (nu cumva cu *troliul* ? :))

Serios vorbind, e o vorba frumoasa: "if you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together"

Aici se aplica partea cu 'fast' ca esti la concurs :) Mersul in echipe de 2 masini cred eu ca iti mai-mult-decat-dubleaza riscurile si bataile de cap. Dincolo de riscul de a se rupe ceva la o masina din 2 (75% scenarii de abandon vs 50% scenarii de abandon cand mergi in 1 singur!!) , mai ai si problema cu 'hai sa ne punem de acord' . La Cupa Antenelor am petrecut poate mai mult de 10% din timp certandu-ne cu membrii echipajului, despre strategia pe care trebuie sa o urmam (dupa fiecare cp nou luat apareau propuneri de a schimba strategia, planul zilei).

Link spre comentariu

In primul rand ar fi cazul sa spulberam niste mituri invechite :

"In clasa Standard se dau niste incepatori care vad prima data off road in viata lor, iar luni se duc la servici cu aceeasi masina... "

" Bobocii de la clasa Standard sunt viitorii concurenti din clasa Open sau Extrem .. "

Cunoscand concurentii de la Standard din anii anteriori la etapa din Mures pot sa spun ca profilul aproximativ al concurentului care se da la Standard este urmatorul:

Are o masina de teren dedicata pentru distractie

95% dintre concurenti au:

MT-uri , suspensii HD , bari HD , Terratrip,GPS...etc...

Are deja experienta in off road si nu are chef de alergare pe forestiere.

Nu are buget sau NU VREA sa cheltuiasca zeci de mii de euro pt o masina de Open sau Extrem si cateva mii de euro/etapa.

Vine si pleaca acasa cu masina pe roti.

Nu-l intereseaza ca se zgarie masina :grin:

Trebuie sa marturisesc ca, am vazut cateva echipaje intr-adevar profesionale care au parcurs trasee dificile cu o viteza uluitoare

Referitor la anvelope ar trebui sa lamurim si aici ceva:

Daca la o clasa sunt admise anvelopele MT , nu vad sensul sa intri in concurs cu slicuri de oras. O masina 4x4 cu gume de strada ramane o masina de strada, o masina 4x4 cu gume pentru teren devine instant o masina de off road.

A vazut cineva un tractor cu gume de oras????

Daca vii la un concurs off road sa ai macar gume potrivite

Cel mai bun exemplu este echipa de la Dacia care cu Dusterul pe niste MT-uri se descurca excelent la Standard .

Beneficiile clasei Standard:

Poti avea parte de un traseu interesant, unde poti sa-ti testezi si sa-ti perfectionezi atat aptitudinile de sofer cat si masina pe un traseu verificat pe o masina similara.

In acest moment clasa Standard e singura unde ai sansa sa te intorci acasa cu masina intreaga si pe roti

Participi la concursuri si un campionat la care iau parte echipaje cu dotari similare.

La traseele concepute de noi in ultimii ani pentru clasa Standard am avut in vedere urmatoarele:

-Sa se poata parcurge cu o masina 4x4 nemodificata esential dotata cu gume MT

-Sa fie sigura , fara portiuni expuse si fara inclinari laterale extreme

-Sa se poata parcurge fara troliu . Acolo unde acest lucru nu a fost posibil datorita unor ploi torentiale ,am pus masina de asistenta cu troliu

-Sa fie interesanta, solicitanta, fara prea multe forestiere .

Va doresc tuturor un Paste Fericit !

Editat de KTibor
Link spre comentariu

Cunoscand concurentii de la Standard din anii anteriori la etapa din Mures pot sa spun ca profilul aproximativ al concurentului care se da la Standard este urmatorul:

Are o masina de teren dedicata pentru distractie

95% dintre concurenti au:

MT-uri , suspensii HD , bari HD , Terratrip,GPS...etc...

Are deja experienta in off road si nu are chef de alergare pe forestiere.

Nu are buget sau NU VREA sa cheltuiasca zeci de mii de euro pt o masina de Open sau Extrem si cateva mii de euro/etapa.

Vine si pleaca acasa cu masina pe roti.

Nu-l intereseaza ca se zgarie masina

Trebuie sa marturisesc ca, am vazut cateva echipaje intr-adevar profesionale care au parcurs trasee dificile cu o viteza uluitoare

.

De acord cu tine Tibi, si atunci ar fi binevenita introducerea clasei open soft ( sau.... 'standard hard'....) ca avand acleasi traseu cu standardul si pe parcurs cateva bucle 7-8 de traseu ceva mai dificil, cu trolieri, asigurari usoare pe inclinatii laterale etc. Masinile sa aibe posibilitatea utilizarii cauciucurilor de tip simex, Toate acestea sub directa supraveghere a directorului clasei standard.

Se poate face un singur roadbook in care se specifica intrarea in bucla hard sau ocolirea acesteia. Avantaj; cu aceeasi oameni in cp-uri gestionezi practic 2 clase, si daca am extrapola putin am putea introduce pana si clasa open pe acelasi traseu doar cu mult mai multa tehnica. _ vezi campionatul de la Bulgari, cei care au fost acolo au vazut ceea ce redau eu aici.

Numai ca la noi sigur apare cate un ....'roman'... cu replica " las ca merge si asa"

Din experienta Cupei GTC -2012 va zic eu ca se poate. Daca tineti minte supa trialul clasei standard , pe acelasi traseu s-a mai creat o bucla cu o intoarcere pe dupa un copac, 2 incrucisari de punti si reintrare in traseul de standard. O aripa indoita, un geam lateral lasat bucatele in padure , dar ce mai conteaza, aici e adrenalina acesti sport

Sunt chestiuni ce trebuiesc discutate cu directorii de cluburi, care sa faca propunerile mai sus.

Asteptam si 2-3 randuri din partea directorilor de cluburi si de ce nu, si a celor din CNOR

Editat de piede
Link spre comentariu

La Valcea ....in sfarsit cineva a avut curajul sa faca ceva ce multi isi doreau. Erau atatea benzi prin copaci si traseul asa de clar ca nu aveai cum sa te ratacesti......in schimb traseul era foarte solicitant, nu trebuia sa alergi ca nebunul ca sa te faci praf printre copaci, trebuia sa faci fata unor chestii foarte tehnice. Am avut senzatia ca este o insiruire de probe speciale. Eu asta numesc concurs

Multumim cu respect, Horatiu !

Editat de gabi.r
Link spre comentariu

Cu tot respectul nene Gabi si ...Adevarat a Inviat,

D-apoi eu si cu pretenarii mei am ales sa facem offroad PTR NOI, nu ptr afirmare,

asa cum n-avem nevoie nici de statuete de plastic, nici de cartoane si nici de alte

recunoasteri ale potentei. Asa cum se facea in urma cu nu foarte multi ani, cand multi dintre

Shakirele de azi habar n-aveau de ce unele masini aveau al doilea schimbator ...

Cu inchinatu, doamne sa ne ierti. Un bun prieten de-al meu are o vorba ...bah cand la vreun offroader i se va ridica acolosea in padure o statuie atunci ne vom schimba atat religia cat si crezurile despre ceea ce stiam si despre tot ce e atat de bine batut in cuie in acest hobby.

Pana atunci ramanem simpli, nesemnificativi si fara valoare inchinandu-ne in continuare cu evlavie zeului padurii ori de cate ori avem ocazia si putem sa ne ingenuchem simexii sau goodrigii in altarul noroiului.

Fac parte dintr-o generatie intermediara, de tranzitie si am avut o cariera scurta si fara prea multe pretentii atat ca si concurent cat si ca organizator ... am luat pulsul si am inteles asa cum m-am priceput, la firul ierbii prea putin sau poate ca...suficient. Concurentul vine, dar trebuie sa-i dai scanteia, sa-i aprinzi bujia ...si sa stii sa-i alimentezi speranta...Altfel ...bunul Dumnezeu cu mila ...De fapt in scopul asta am si postat pe acest topic.

Chiar daca unele vorbe sunt puse sub semnul indemnurilor bahice sau la un ceas mai bun sau mai rau de seara, din spatele tastaturii... in viata de zi cu zi, am fost, sunt si voi ramane acelasi indiferent cat de offroader sunt eu sau cat de ne-offroader ma considera altii.

Cu maxim respect,

Ionut din Popesti (Leordeni)

LE ...Ai editat ...nene Gabi continutul mesajului...asta e raspunsul la ACEL mesaj!

Editat de Yonutz

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Masini de Extrem 2003:

P1010052.thumb.JPG.74f1679d7f40c735c2b3b7e0bcced8e1.JPGP1010061.thumb.JPG.e3a9a4931244014a6125ed4848fc03ab.JPGP1010062.thumb.JPG.6af50345f96dac97272f9f7ebb4e2aa2.JPGP1010071.thumb.JPG.36300b4efb005c07e7091eca47208742.JPGP1010084.thumb.JPG.2154cebece74d4b86ef8c0d72dcdfb37.JPGP1010085.thumb.JPG.ea370d491a9ffaac88f7af37e34a8d70.JPG

IM002863.thumb.JPG.771a6029b76547cae8eb27ae28f809d0.JPG

Masini de Standard 2014:

[ATTACH=CONFIG]217195[/ATTACH]

Patrol.jpg.6254c170ae2f7845b8d395ee22165f54.jpgPatrol2.jpg.2c6df6ee27c091fb4b3604f7ee616131.jpg[ATTACH=CONFIG]217198[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217199[/ATTACH]Toyo2.jpg.b2cb4e03aaf7be1e803b6a3ebcb2377c.jpg

Vede cineva diferenta??

pc0111.thumb.jpg.fe3f151f6b4b452bb23a3088801f5244.jpg

Standard5.thumb.jpg.a8569b9844318af7b4f3befd3a912799.jpg

Standard12.thumb.jpg.5779e5a5c0b29aaa03ba807233379813.jpg

• Like 1
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare