Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Greutate maxima Rulota cu categorie B

calinvas

Postări Recomandate

Din intimplare am dat peste :

http://www.autovit.ro/legi/reg2007/det.php?cap=capitol3

b) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte masa proprie a autovehiculului trăgător;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depăşeşte 3.500 kg;

Sa inteleg ca la o masina de 2200Kg pot tracta 1300KG Legal??

Parca mai era ceva legat de greutatea remorcii ,sa fie maxim 1/2 din greutatea masinii ceea ce ar duce la 1100KG remorca .

Eu stiam ca maxim la B este 750 KG.

Salutari,

Calinvas

http://bestwinch.ro/14-exemplu-de-montaj

Trolii Kingone

Trolii BestWinch

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 144
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cu o masina de masa maxima autorizata de 2200 poti sa tractezi o remorca, rulota de masa maxima autorizata de 1300kg!!!!

Intotdeauna se insumeaza greutatile maxime admise si la masina si la rulota, adica sa luam exemplul meu. Masina are :

Masa Proprie:1960

Masa Totala maxima autorizata: 2580

Remorcabila cu disp. de franare:2800

Actualmente din toate astea conteaza numai Maxim autorizatul adica 2580, adica ce ramane de la 2580 pana la 3500 (3500-2580=920kg) este pentru rulota, si atentie si la rulota se ia maxim autorizat!!! adica eu pot tracta cu permis B o rulota cu maxim autorizat de 920kg care sunt rulote mici cum am fost nevoit si eu sa cumpar, fara sa ma pot gandi la o alta solutie mai comoda mai mare din cauza acestei legi. Din cate stiu in UE cu categoria B tractezi ce scrie in talon la remorcabil adica la mine 2800kg, care e absolut suficient pentru o rulota. Rulotele au MMA (masa max. aut.) aproximativ intre 800-1300kg , cam astea-s cele mai frecvente modele in Europa. Ca sa tractezi ceva mai mare iti trebuie BE (care de fapt nu exista, nimeni nu face examen pentru asa ceva) sau CE care e scump.

Suzuki Jimny 1,3, an1999

Nissan Terrano II, 2,7 TDI, an2001

Link spre comentariu

daca va intereseaza informatii despre rulote exista 2-3 forumuri unde discutam de toate despre RV-uri (recreational vehicle) , dar nu vreu sa fac aici reclama la alt forum, eventual va dau pe PM. :)

Suzuki Jimny 1,3, an1999

Link spre comentariu

daca va intereseaza informatii despre rulote exista 2-3 forumuri unde discutam de toate despre RV-uri (recreational vehicle) , dar nu vreu sa fac aici reclama la alt forum, eventual va dau pe PM. :)

scrie bre forumurile, lasa prostiile. Si Max intra pe ele... :grin:

Link spre comentariu

Of ....

"masă totală maximă autorizată" DIFERA de "Masa Proprie"

In concluzie Toyota mea poate duce o rulota cu

masă totală maximă autorizată=820 KG. ....

Daca rulota are 2000 KG "masă totală maximă autorizată" si ma opreste "meletia" este mare amenda sau i-mi suspenda perimisul , aveti idee ce prevede legea ?

Salutari,

Calinvas

http://bestwinch.ro/14-exemplu-de-montaj

Trolii Kingone

Trolii BestWinch

Link spre comentariu

Vizitator koala

In cazul meu [ Y61 automat ] asta scrie in talon :

Masa proprie : 2.485 kg

Masa totala max. autorizata : 3.110 kg

Masa remorcabila cu dispozitiv de franare : 2.500 kg

Masa remorcabila fara dispozitiv de franare : 750 kg

... concluzia trista este ca pot tracta doar o remorca cu masa maxima autorizata de 390 kg ??? [ adica 3.500 - 3.110 ] ... asta din punct de vedere legal, adica tinand cont ca am doar categoria B ... nasol !

Link spre comentariu

Nope...

Te inscrii la punctul 2

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

da numai ca suma maxima a greutatilor autorizate este in cazul lui koala cu rulota de 750kg 3800 kg deci are nevoie de c+e

Se considera conducere fara permis daca te prinde .Culmea ca am itrebat vreo trei politisti de la circulatie ca sa vad daca stiu lectiile si mi-au raspuns instant ca nu am voie.

Concluzia e ca sa nu va riscati

Link spre comentariu

....

... concluzia trista este ca pot tracta doar o remorca cu masa maxima autorizata de 390 kg ??? [ adica 3.500 - 3.110 ] ... asta din punct de vedere legal, adica tinand cont ca am doar categoria B ... nasol !

gresit ..... matale poti tracta remorca de pana-n 750 Kg

dar .... ai grija ca la remorcat nu prea se recomanda "automatele"

daca aveti de gand sa va dati cu rulote .... parerea mea .... ar fi ca inca nu e prea tarziu sa va faceti "camionagii".

costa 1.200 RON -

asta iarna cand am facut eu era numa 600 ..... bag mana-n foc ca de la anul va fi ceva de genul 1000 Euro ca popa

dureaza cca 3 luni .... mai implica ceva cheltuieli cu viza medicala si alte taxe (cam 300 a fost in primavara)

Link spre comentariu

Dragi offroadisti asta a fost marea mea dilema cand am cumparat rulota, ce sa fac, categoria CE sau rulota pana in 920kg MMA! Normal cel mai simplu era BE dar cum v-am mai spus nu face NIMENI. Exista in codul rutier dar....

Pana la urma am luat rulota de 900kg MMA deci sunt legal. Preferinta noastra in materie de rulote era la cele cu MMA in jur de 1000-1200kg care sunt maimari in jur de 6 metri si au pat in cele doua extremitati, iar la mijloc era bucatarie si wc-ul, dar din pacate cele cu aceasta configuratie trec de 1000kg.

Nu e de jucat cu depasirea a 3500kg cu B pentru ca e caz penal, adica conducere fara permis.

Dar nu disperati, sau tractati rulota de 1100kg MMA cu masina nevestei, adica sa zicem cu un Opel Vectra sau asteptati si va intra in codul rutier varianta din UE...de care v-am mai zis.

@koala rulota in nici un caz nu poti tracta cu masina ta si cat.B, cele mai usoare rulote sunt cele pliabile sau corturile rulota dar si ele au in jur de 350kg. Parca exista un model de rulota pliabila care e pe acolo, adica pe la 750kg MMA dar e rar de tot si firav, oricum ce nu inteleg de ce ai tu 2500 tractabil si terrano care e mai mic are 2800kg, cred ca au gresit pe la RAR?!

@gepetto te uiti in talon cat ai la maxim tractabil cu frane?

Suzuki Jimny 1,3, an1999

Link spre comentariu

nu au gresit la RAR .... ci ... au fost alte perioade cand au facut omologarea. adica intr-un an au considerat ca se poate tracta 3/4 din masa maxima autorizata a vehiculului in alta an numa 1/3 .... si tot asa, fara nici o logica

stiu pe cineva in Germania care a omologat ARO324 cu motor Pejo TD sa tracteze ..... 3500 Kg .... a facut ceva modificari la suspensia spate, a facut cateva incercari ... a platit taxa ... si gata

la Defender .... capacitatea de tractare de 3500 Kg e "optiune"

Suspensie sacina grea (masa totala autorizata - 3500 kg) - 2180

si costa 2180 de Epuroi

Link spre comentariu

Of ....

"masă totală maximă autorizată" DIFERA de "Masa Proprie"

In concluzie Toyota mea poate duce o rulota cu

masă totală maximă autorizată=820 KG. ....

Daca rulota are 2000 KG "masă totală maximă autorizată" si ma opreste "meletia" este mare amenda sau i-mi suspenda perimisul , aveti idee ce prevede legea ?

Salutari,

Calinvas

"Maxim autorizat", inseamna MAXIM AUTORIZAT!!! Nu fara catel, purcel, etc.!!!

Tractorul Scania pe care am lucrat, cantareste gol, 6820kg - dupa talon. Inseamna asta cumva, ca pot circula cu el in zona de actiune a indicatorului de 7,5 tone?!? Pe talon scrie MAXIM AUTORIZAT 18000kg!!! Politistul nu se uita daca am sau nu remorca si cat e "la gol"!!! DOAR LA MAXIM AUTORIZAT!!! SI ACOLO SCRIE 18000kg!!! Deci... am incalcat legea!!! Sunt pasibil de pedeapsa!!! Legal!!! Contestati unde vreti... o faceti degeaba!

Voi va agatati ca inecatul de-un pai, invartindu-va in jurul unor cifre sau termeni! Cat. B este pana la 3500kg. Asa spune legea! Punct. Poti trage 750kg, fara dispozitiv de franare... daca nu depasesti 3500kg! Poti trage peste 750kg, cu dispozitiv de franare... daca nu depasesti 3500kg!

Exact ca la Suburban: degeaba scrie in talon "autoturism" (sper ca nu pentru multa vreme!); are 3901kg MAXIM AUTORIZAT! Deci, nu se incadreaza la cat. B!!!

Restul e polemica! Si tot ce faceti, faceti "pe barba voastra", daca nu va incadrati in categoria pentru care aveti permisul! Apropo... pentru asta se face dosar penal...

:ce :3 :ce

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

Nope...

Te inscrii la punctul 2

Daca TOT ansamblul - vehicul tragator+remorca depaseste 3500kg, TREBUIE categoria B+E!!!

Nu va mai invartiti in jurul greutatilor: "remorca are 750kg... n-are 750kg..." etc.!!! Ai depasit la TOTAL 3500kg, TREBUIE SI CATEGORIA "E"... Punct!!!

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

In cazul meu [ Y61 automat ] asta scrie in talon :

Masa proprie : 2.485 kg

Masa totala max. autorizata : 3.110 kg

Masa remorcabila cu dispozitiv de franare : 2.500 kg

Masa remorcabila fara dispozitiv de franare : 750 kg

Ciudat, la mine, la y61 SWB pot tracta 3500kg cu frana...

"De cand s-au inventat notariatele, nu mai exista...cuvant de onoare... Papaiani

"Uneori, intregul, poate insemna mai mult decat ... suma partilor" Un Nene

Link spre comentariu

Da,da 3500 tractabil la patrol mi se pare total justificat cand la terrano e 2800. Acum intreb iarasi, o fi gresit in talon la Koala sau o fi din cauza cutiei automate? Desi nu cred ca are vreo legatura cutia de viteze cu greutatea maxim tractabila cu frane.

@magnum din cate cunosc si eu, tot ce spui este adevarat, inclusiv cu dosar penal, am prieten in situatia asta. Ideea este cu B sa nu depasesti 3,5tone cu cele doua MMA-uri insumate.

Suzuki Jimny 1,3, an1999

Link spre comentariu

Vizitator koala

... diferenta aia, de la 3.5 tone la 2.5 tone, este de la cutia automata ...

PS : ... maine ma opresc langa un politist si-l intreb ... da' sunt sigur ca e asa cum zic MagnuM si gepetto ...

Link spre comentariu

Vizitator fender

Daca TOT ansamblul - vehicul tragator+remorca depaseste 3500kg, TREBUIE categoria B+E!!!

Nu va mai invartiti in jurul greutatilor: "remorca are 750kg... n-are 750kg..." etc.!!! Ai depasit la TOTAL 3500kg, TREBUIE SI CATEGORIA "E"... Punct!!!

Nţţţţ .... poti sa pui cate puncte vrei dar limba romana e limba romana si de data asta, spre deosebire de versiunea anterioara a regulamentului, scrie cat se poate de corect.

Ai un auto de cat. B, indiferent de masa max autorizata (sa zicem ca are chiar 3.500 kg) atunci poti sa tragi orice remorca (cu sau fara frane) cu masa max aut de pana la 750 kg inclusiv fara sa ai nevoie de BE. Respectiv poti ajunge la o greutate maxima a ansamblului de 4250 de kg atata vreme cat remorca are max 750 de kile.

Cu alte cuvinte, o remorca usoara (adica aia cu masa max aut mai mica sau egala cu 750 kg) poate fi trasa in cadrul aceleiasi categorii cu autovehiculul tragator. E ca si cum n-ai avea-o agatata de masina.

La fel e si la categoria C, poti sa tragi pana la 750 de kg fara sa iesi din categorie.

Motivele introducerii in viitor a specificatiei de 4250 de kg pt. cat. B (in toate tarile U.E) sunt urmatoarele:

- nu in toate tarile (membre UE) regulamentul are un punct 2 precum regulamentul nostru (si al altora).

- elimina stupizenia de acum cand ai voie sa conduci un ansamblu insumand 4250 de kg alcatuit din 3500 auto + 750 remorca dar nu ai voie sa conduci un 3499+751 s.a.m.d pana la 2250+2200

Intrebarea asta a tot fost pusa pe forumurile politiilor de la noi (B, CT) precum si prin intrebari adresate direct politiei (prin e-mail sau pe situl lor).

Uite unul care a fost oprit si prin alte tari: http://www.reno.ro/index.php?showtopic=72336

MagnuM, ia vezi care sunt raspunsurile la intrebarea 10 aici: http://www.20auto.ro/chestionar.php?chestionar=25 si la intrebarea 12 aici: http://www.20auto.ro/chestionar.php?chestionar=31 .

Versiunea simpla, pe intelesul tuturor, pentru cei care nu au o categorie cu E in coada:

1. ai o remorca de pana la 750 de kg => te doare-n basca, poti s-o agati de orice masina de cat B (fel si la C)

2. ai o remorca peste 750 de kg, atunci:

- trebuie sa aibe frane si

- trebuie ca suma maselor maxime autorizate ale remorcii si autov tragator sa nu depaseasca 3.500 kg si

- masa maxima aut a remorcii trebuie sa nu depasesca valoare trecuta in talonul masinii la rubrica masa maxima remorcabila cu disp de franare si

- masa maxima aut a remorcii sa nu depaseasca masa max aut a autov tragator (de cele mai multe ori e acoperit de punctul precedent dar mai sunt si exceptii).

Link spre comentariu

... 1. ai o remorca de pana la 750 de kg => te doare-n basca, poti s-o agati de orice masina de cat B (fel si la C)...

Recitind regulamentul cu ultimele modificari, trebuie sa recunosc ca asa scrie. Poti atasa o remorca pana la 750kg unui vehicul incadrat la cat. B, C sau D, fara a-i schimba incadrarea. Asa scrie! (art. 30, alin. b, pct. 2; alin. d, pct. 2; alin. f)

Referitor la cat. B+E; cineva spunea ca "nu exista"... Exista, in urmatoarele conditii:

1. Ai deja cat. C+E - poti conduce vehicule din cat. B sau D, la care s-au atasat remorci mai mari de 750kg, daca ai deja, permis pentru cat. B si D. (art. 40, alin. 2, 3)

2. Soliciti examinare din partea Politiei, pentru cat. E, daca ai deja permis pentru cat. B. :lol: Asa scrie in carte! (art. 39, alin. 2)

Si mai scrie in carte, la art. 154: "Cuplarea vehicului cu una sau doua remorci, pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai daca:"... alin. b: "ansamblul de vehicule poate realiza raza minima de virare a autovehicului tragator"... :lol:

Lasand la o parte limba romana...

... Nţţţţ .... poti sa pui cate puncte vrei dar limba romana e limba romana si de data asta, spre deosebire de versiunea anterioara a regulamentului, scrie cat se poate de corect...
... parerea mea... luati-va cat. E, daca doriti sa tractati.

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...
Vizitator vergu cristian

Re: Greutate maxima pt Rulota cu categorie B

la mine in talon scrie remorcabil cu sistem de franare 5000kg

masina, mitsubishi pajero are maxim autorizat in jur de 2800 kg, a fost la o unitate militara

si cred ca trebuia sa traga cine stie ce minune de au omologat asa mult remorcabil asa ca nu imi fac probleme

rulota are 850kg

Link spre comentariu

Eu am patit invers. Am plecat la Cluj am luat rulota am ajuns acasa si am constatat n-am incotro si am facut C+E .Pathfinder MMA=2950 , Rulota (9m) MMA 2000 kg=4950 kg

Am intles ca acum este mult mai usor cu camioane mult mai noi .Eu am facut pe un prapadit Saviem ,sarea viteza, odata am pierdut toba, nu avea sincronizare pt schibarea vitezei (trebuia sa schimbi cu un mic sprit) . Era asa de rablagit ca vedeai prin cabina asfaltul cum mergeai

Culmea e ca atunci nici nu am crezut ca voi folosi asa de des C+E

0747967945

kiss.zoltan@offroadmania.ro

Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat

Link spre comentariu

Aveti idee ce se ia in calcul atunci cand am de transportat pe platforma un autoturism, masa proprie a acestuia sau cea maxima autorizata?

@Landcruiser
Link spre comentariu

Vizitator fender

Teoretic, nici una nici alta. Autoturismul de pe platforma devine marfa sau incarcatura utila a remorcii/platformei. Respectivul autoturism ar putea fi fara motor, cu un motor in plus in portbagaj sau cu alte piese in plus prin el.

Important e ca tu sa stii cam care e masa proprie (cu plusuri si minusuri daca e cazul) ca sa fii in interiorul sarcinii utile a remorcii/platformei. Cine vrea sa se lamureasca daca nu cumva remorca e incarcata peste capacitate trebuie s-o cantareasca, e singura modalitate legala.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare