Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Topic unificat Cutie Automata Freelander

aranyi.noemi

Postări Recomandate

Cred ca ai nevoie de un tester sa afli daca nu cumva exista erori in management sau un selenoid care nu lucreaza.

Sau, varianta cea mai rea, ''pistonul'' de reverse crapat, si atunci nu mai cupleaza in R.

Editat de DKW

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 471
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Topic unificat Cutie Automata Freelander

Am masurat solenoizii. In afara de "shift solenoid valve C", prin toti ceilalti se inchide circuitul aparatului de masura. Sa fie asta cauza ?

Minunatul LR Discovery II Td5, 2001

White Wolves Offroad Club

Link spre comentariu

Adica solenoid ars. Arunca un ochi aici, poate gasesti ceva de ajutor : http://www.imarksweb.net/book/jatco+shift+solenoids/

Link spre comentariu

@DKW : interesant link, multumesc. Solenoidul nu e ars (mai bine era)

Nefiind foarte sigur de masuratorile facute de mine, am rugat un prieten electronist sa ma ajute sa repet masuratorile cu un aparat de masura mai bun. Toti solenoizi au continuitate si valorile corespuntazoare . Pinii mufei trebuiau cititi "in oglinda", in Rave fiind detaliata mufa "female".

Minunatul LR Discovery II Td5, 2001

White Wolves Offroad Club

Link spre comentariu

Incearca sa ajungi la un tester sa vezi ce eroare da la cutie. "Using TestBook Diagnostic Disc DRGTL20, the message ‚GEAR (X) OUT OF RANGE will be displayed, where (X) will be replaced by a specific gear (e.g. 2, 3, 4 etc) in the Testbook message." Acelasi sfat pe myfreelander si landyzone.

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Salutare tuturor colegilor! As avea si eu o intrebare despre uleiul de CV auto pentru Freelander TD4. Din cate stiu aceasta cutie se afla si pe Rover 75. Intrebarea mea este daca se poate face schimbul de ulei cu unul dedicat Rover 75. Fiind una si aceeasi cutie automata si fiind vorba de ulei special pentru aceasta cutie nu vad care ar fi problema. Doar ca unul este dedicat Land Rover iar celalalt dedicat Rover. Voi ce pareri aveti? De asemenea, am si eu ceva probleme la schimbarea treptelor de viteza. mai exact, se simte cum smuceste la treptele 1-2-3. Din cate am observat, la 4 si 5 e ok, chiar nu-ti dai seama cand se schimba. Pe modul sport e aceeasi problema. Schimbarea uleiului din cutie poate remedia aceasta problema, sau poate fi si din cauza solenoizilor? Multumesc si drumuri bune tuturor!

Link spre comentariu

Salut, conform cartii uleiul trebuie sa fie Texaco N402 sau ceva echivalent. Fa schimbul de ulei asa cum trebuie si vezi dupa aia, la astea automate conteaza mult...daca si dupa aia face figuri mai vorbim.

vezi ca schimbatul uleiului la astea nu e numai turnat in el si gata, e o procedura specifica pe care daca nu o respecti intocmai s-ar putea sa nu fie bine... dupa ce golesti si pui uleiul nou asta-i procedura(daca nu vezi bine aici gasesti in RAVE la Maintainance), chestia cu testerul poti s-o sari daca vrei(cu toate ca nu strica) dar restul e important:

983936227_AutoboxoilTD4.thumb.jpg.a8a48fe4072c2f19fdc8dc626629aebc.jpg

Editat de sierrafery

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

Salutare tuturor colegilor! As avea si eu o intrebare despre uleiul de CV auto pentru Freelander TD4. Din cate stiu aceasta cutie se afla si pe Rover 75. Intrebarea mea este daca se poate face schimbul de ulei cu unul dedicat Rover 75. Fiind una si aceeasi cutie automata si fiind vorba de ulei special pentru aceasta cutie nu vad care ar fi problema. Doar ca unul este dedicat Land Rover iar celalalt dedicat Rover. Voi ce pareri aveti? De asemenea, am si eu ceva probleme la schimbarea treptelor de viteza. mai exact, se simte cum smuceste la treptele 1-2-3. Din cate am observat, la 4 si 5 e ok, chiar nu-ti dai seama cand se schimba. Pe modul sport e aceeasi problema. Schimbarea uleiului din cutie poate remedia aceasta problema, sau poate fi si din cauza solenoizilor? Multumesc si drumuri bune tuturor!

Ca fapt divers, aceeasi cutie s-a pus si pe Jaguar X-Type, dar cu alte specificatii. Asa ca incearca sa respecti procedurile indicate de LR.

Partea cu selenoizii se rezolva prin schimbarea celor cu probleme sau prin schimbarea integrala a blocului de valve (selenoizi).

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru sfaturile voastre! Voi tine cont de toate aceste detalii, deoarece nu vreau sa fac o treaba de mantuiala, dupa care sa trag linie si sa constat ca am bagat de doua ori mai multi bani decat era necesar. Am stiut din momentul in care am cumparat-o ca este un model de masina careia-i place sa cam faca nazuri si e un pic mai pretentioasa fata de alta marci, deoarece inca nu este atat de populara, dar usor usor observ ca incepe sa castige teren. Eu unul sunt un mare fan Freelander si daca ar fi sa schim aceasta masina as schimba-o tot pe un Freelander. Scuzele mele daca am fost un pic off topic. Sa auzim numai de bine si sa aveti doar drumuri bune!

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Dragii mei,

Se poate schimba la o masina cu echipare de transmisie manuala, ansamblul astfel incat sa devin automata?

A facut cineva asa ceva pana acum? Cat ar costa? Evident cu transmisia manuala la schimb.

Fuck em, I don't care! Pop the cheap champagne, I'm going down in flames, hey!
Link spre comentariu

e mult mai complicat decat pare... pe langa multe altele e nevoie si de alt ECU la motorizare care sa fie compatibil cu ECU'ul transmisiei.... daca vrei automata schimba toata masina...cu toate ca nu as risca la un Td4 automat... au fost cele mai nereusite din istoria LR

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

un Td4 automat... au fost cele mai nereusite din istoria LR

Doar prost utilizate. CV automata de pe Freelander a cam fost material de studiu inainte sa fie adoptata si pe Jaguar X-Type.

Cele 2 probleme ale cutiei Jatco au fost rezolvate de catre producator, scotand pe piata kituri de inlocuire sau reparatie pentru valve body & reverse piston, ambele fiind defecte de fabricatie.

Conversia la CV automata nu-si justifica investitia, trebuie desfacuta electrica din bord si compartimentul motor si inserat cablajul pt CV automata care este destul de complex si trebuie realizat pin cu pin.:old

@Sir Kid: am scos cablajul integral de pe donator (RHD automatic) si pot sa-ti spun ca manopera ar fi ilogic de scumpa.

Editat de DKW

Link spre comentariu

Concluzia:

Fiabilitate? Probabil slaba la cea automata dar confort maxim. In alta odine de idei mi se pare mult mai usor offroad-ul cu cv automata. Spre exemplu - cutie manuala/td4 - chip tuning ~145cp. Pleci din rampa mai abrupta. Frana de mana nu tine chiar masina pe loc, chiar daca e reglata: turezi masina, patinez ambreajul... cupleaza undeva la 1500 ture... si usor scade pana aproape moare motorul. hmmm... ambreaj patinat, miros neplacut, 2 m parcursi. Apoi se reia distractia.

Editat de Sir. Kid
Link spre comentariu

Stai ca intra Alexa!:ha:

Link spre comentariu

daca vrei automata schimba toata masina...cu toate ca nu as risca la un Td4 automat... au fost cele mai nereusite din istoria LR

Nu au fost deloc cele mai nereusite din istoria LR in nici un caz.

Eu am luat masina la 235000 km cu cutia automata cu probleme, am mers asa cu ea inca 50000 km in toate conditiile si mai mergea. Problema majora a automatelor TD4 ese blocul de valve, mai precis selenoizii din el, pt a rezolva problema ... 700 euro bloc de valve nou de la Land Atelier , altfel manopera la selenoizi este mare.

Nu este vorba de o problema de fabricatie ci de una de utilizare , mai precis fostii proprietari s-au crezut la raliu cu 500 cp sub capota, fapt clar incorect.

Singurele probleme de fabricatie au fost in anul de fabricatie 2003 cu pistonul de revers (marsarier) , de altfel in acel an LR a facut tot felul de experiente pe Freelander pt a scoate noile modele cu facelift. Indiferent de probleme , acestea se rezolva relativ ieftin, cel mai important fiind ca dupa inlocuirea piesei nu vei mai avea probleme deloc.

Cel mai stabil an , fara masinute cobai este 2001, in 2004 au fost cateva serii cu modele reusite insa poti nimeri si ceva nereusit .

Si acum ca m-am luat de tine , iti multumesc pe acesta cale pt diagnoza de la Paltinis :P :grin:

Concluzia:

Fiabilitate? Probabil slaba la cea automata dar confort maxim. In alta odine de idei mi se pare mult mai usor offroad-ul cu cv automata.

@Sir Kid Acum sa ma iau si de tine , ca nu facem discriminari.

E adevarat, confortul este net superior unei manuale si pe asfalt si in afara lui. Insa ai si performante mai bune datorita pilotului automat si asistarii la coborire, exista si modul steptronic sau sport unde poti schimba tu viteza (ajuta la depasiri si urcari in off sau on road).

Fiabilitatea: clar mult mai buna si costuri de intretinere mai reduse. La automata nu schimbi ambreiajul si nu ai cum sa il strici. Trebuie sa fii total antitalent sa reusesti sa strici convertizorul de cuplu.

Editat de Alexa

Land Rover Freelander 1 TD4 5 usi (din 2001)

Land Rover Freelander 1 TD4 3 usi- 2002 (al sotului)

Land Rover Freelander 1 V6 3 usi- 2001 (in progres) Toate Automate

Link spre comentariu

Eu cred ca exagerezi un pic!

Sincer cred ca atunci cand vorbim strict de cutie, cea manuala e superioara celei automate... simple si better! :D raportand totul la acelasi tip de sofer. Stiu ca ai o pasiune pentru cele automate, dar hai sa nu generalizam ca la toate capitolele este mai buna! Consumul masinii este un factor care sigur creste! :D

Cheers up mate,

Kid

Link spre comentariu

hai sa polemizam cordial daca vrei

Nu au fost deloc cele mai nereusite din istoria LR in nici un caz.

atunci spune-mi tu care au fost cele mai nereusite din istoria LR.... atentie la enunt:wink: ... de proba da un search prin forumurile dedicate...(pe care eu le mananc pe paine) si vezi la care capitol sunt cele mai mari probleme cand vine vorba de cutia automata ... oricum eu respect pasiunea:grin:

Link spre comentariu

Eu cred ca exagerezi un pic!

Sincer cred ca atunci cand vorbim strict de cutie, cea manuala e superioara celei automate... simple si better! :D raportand totul la acelasi tip de sofer. Stiu ca ai o pasiune pentru cele automate, dar hai sa nu generalizam ca la toate capitolele este mai buna! Consumul masinii este un factor care sigur creste! :D

Cheers up mate,

Kid

Stiu ca iti place manuala, da creste consumul , insa per total este mai ieftina o cutie automata daca aduni consumul + cheltuielile de remediere a eventualelor probleme o singura data+ uleiul din cutie o data la 100000 km si scazi toate cheltuielile cu ''consumabilele'' de la o manuala (ambreiaj si altele legate de ambreiaj) + costurile posibilei exploatari umane , o sa ai rezultatul in defavoarea clara a manualei. De asemenea in service-ul de la ciolpani se schimba in fiecare an foarte multe ambreaje de Freelander insa in ultimii 2 ani s-a schimbat un singur bloc de valve (cel al masinii mele). Frecventa intr-un service poate spune foarte multe despre fiabilitate. Iar din 3 masini cu cutie automata din care 2 Td4 doar una a avut probleme la cutia.

Stiu ca nu o sa te conving, asa eram si eu inainte sa am propria masina automata, vedeam doar posibilul confort si ma speriau costurile si potentialele limitari ale cutiei.

Parerea mea sincera este ca nu poti avea o parere obiectiva pana cand nu detii un TD4 automat (cumparat la un pret mediu) si il conduci cel putin 6 luni in toate conditiile.

hai sa polemizam cordial daca vrei

atunci spune-mi tu care au fost cele mai nereusite din istoria LR.... atentie la enunt:wink: ... de proba da un search prin forumurile dedicate...(pe care eu le mananc pe paine) si vezi la care capitol sunt cele mai mari probleme cand vine vorba de cutia automata ... oricum eu respect pasiunea:grin:

Am intervenit deoarece nu doresc sa se creeze o parere generalizata proasta despre TD4 automat , mai ales ca sfatul venea de la un moderator si un om care chiar dedica timp documentarii, deoarece din experienta mea , desi am citit si eu multe lucruri proaste despre cutia automata a TD4 , toate aceste pareri de pe diverse forumuri nu au fost confirmate de masinile mele si ale sotului, ci din potriva si nici de alte masini ale altor posesori de TD4 automat cu care am vorbit.

Din pacate foarte multe masini au fost vandute fara sa li se faca schimbul de ulei la cutie , care oricum trebuia facut cu cel putin cateva zeci de mii de km in urma, daca nu chiar mai rau. Am vazut personal in Germania cand isi aduc masinile in service LR nemtii, iar ei decat sa faca acest schimb mai bine vand masina sau merg cu ea asa pana se strica apoi o vand. Nemtii aveau politica de a nu schimba acel uilei decat o data cu cutia initial, si de acea , chiar daca acum il schimba normal, proprietarii nu se intereseaza de acest aspect. Gandeste-te ca e la fel cu a merge cu acelasi ulei de motor , in motor, pana cand se strica.

Opiniile personale si subiective, doar pt ca unora le place manuala nu trebuie sa afecteze realitatea. Sunt cutii automate mai pretentiose la intretinere, au avut probleme de fabricatie pt care s-au facut kituri de remediere, exista costuri ridicate de remediere insa suportabile si care se amortizeaza in timp, insa nu sunt proaste, nu sunt de neremediat. Daca nu stii de unde si cum sa o repari te poate costa 800-1000 euro doar selenoizii (ex:la Transengine), daca stii unde si cum te va costa 700 euro (Land Atelier) + 150-300 ron manopera cu sau fara adaos de ulei (Costin-Ciolpani) tot blocul de valve cu toti selenoizii.

Stiu ca incerci sa ajuti, ca dedici mult timp in a te documenta despre aceste masini, respect si imi doresc ca macar 1% din posesorii acestor masini sa se intereseze cat te interesezi tu, insa cu tot respectul: Parerea mea sincera este ca nu poti avea o parere cu adevarat obiectiva pana cand nu detii un TD4 automat (cumparat la un pret mediu, peste 7000 euro - sa nu fie de la inceput in stare foarte proasta) si il conduci cel putin 6 luni in toate conditiile.

Editat de Alexa

Link spre comentariu

.....parerea mea e ca eu sunt mai obiectiv in domeniul asta exact din cauza ca nu detin un Td4 automat...daca detineam unul atunci eram subiectiv... ca doar nu o sa-mi denigrez propria masina:wink: ... nu neg nimic din ceea ce spui...asta nu schimba cu nimic faptul ca forumurile englezesti(nu nemtesti) sunt pline de probleme la tipul asta(mai multe ca la oricare alt tip)...la concurenta directa cu problemele RR P38 ...asta nu inseamna ca nu ar fi bune sau ceva, ci doar ca au mai multe probleme in cadrul LR-urilor decat celelalte modele. Nu incercam sa-l descurajez pe colegul nostru... in special era ideea sa schimbe toata masina daca vrea automata nu sa se apuce de modificari si doream sa ii atrag totusi atentia asupra problemelor existente sa stie exact ce face.

Link spre comentariu

.....parerea mea e ca eu sunt mai obiectiv in domeniul asta exact din cauza ca nu detin un Td4 automat...daca detineam unul atunci eram subiectiv... ca doar nu o sa-mi denigrez propria masina:wink: ... nu neg nimic din ceea ce spui...asta nu schimba cu nimic faptul ca forumurile englezesti(nu nemtesti) sunt pline de probleme la tipul asta(mai multe ca la oricare alt tip)...la concurenta directa cu problemele RR P38 ...asta nu inseamna ca nu ar fi bune sau ceva, ci doar ca au mai multe probleme in cadrul LR-urilor decat celelalte modele. Nu incercam sa-l descurajez pe colegul nostru... in special era ideea sa schimbe toata masina daca vrea automata nu sa se apuce de modificari si doream sa ii atrag totusi atentia asupra problemelor existente sa stie exact ce face.

Stiu , i-am explicat si noi , mai precis DKW la telefon azi, ca nu e imposibil, dar presupune foarte mult timp de service-are si bani. Practic trebuie sa ia toata electrica de pe o masina TD4 cu cutie automata ca sa nu ia fir cu fir , cutia comunica cu aprope toata masina, cutia in sine si blocul de valve. Deci este posibil insa e dispus sa dea 1500-2000 euro pe o masina TD4 automata cu aceste piese necesare bune + manopera care e inca 1000 euro cu tot cu uleiurile de IRD si cutie automata!? Trebuie sa se intereseze daca prinderea pe cutia motorului este la fel , daca nu va trebuii schimbata partea inferioara a cutiei motorului cu prinderea de automata.

Daca ia toata masina donatoare o poate pastra pt restul de piese sau dezmembra si sa-si mai recupereze din investitie.

Daca stai sa te gandesti ca masina lui e in stare foarte buna acum si ca una cu cutie automata in aceasi stare il costa mai mult de 3000 euro, merita. El nu poate, in situatia actuala, sa isi scoata pe masina cat merita sa isi permita sa ia o masina peste 8000 euro in stare ca a lui. Insa exista riscul sa nu ia o masina asa de buna ca a lui nici la banii aceia. Eu ii inteleg dorinta si sincer il incurajez sa o realizeze pt ca o masina facuta de tine nu se compara cu una cumparata in care vei mai baga bani.

Editat de DKW

Link spre comentariu

Salut, sunt proaspat posesor de FREELANDER 1, 2003, td4, cutie automata semisecventiala, am luat masina in urma cu trei luni, iar de o saptamana a inceput cutia sa faca fite, o bag in marsarier si pleaca foarte greu de pe loc, turata la 3000 asta daca drumul e drept, in panta nici vorba sa mai plece, si asta se intampla dupa ce se incalzeste uleiul, cand e rece merge ok, restul treptelor schimba foarte bine, ...ce pot sa fac, are uleiul schimbat in cutie de 4 luni, cumparat de la landatelier, i-am mai adaugat eu 200 ml azi in speranta ca, poate fostul proprietar nu i-a pus toti cei 4 litri care se schimba, nimic, face la fel si doar cand e cald motorul si implicit uleiul... sunt din focsani si nu avem un service dedicat, cel mai apropiat tester pt cutie este la bacau din ce am citit pe forum si problema mea nu am mai intalnit-o si la altii pe forum...multumesc

Editat de JULIEN
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare