Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sudura cu Mig-Mag - discutii, pareri, aparate

icXu
 Share

Recommended Posts

Re: Sudura cu Mig-Mag - discutii, pareri, aparate

Pai da, idei de strungari din Bucuresti care au mai facut asa ceva sau au mintea deschisa sa gandeasca si sa execute si sa nu ma coste sa ma cocoseze :)

Referitor la aparatul asta ieftin, entry level - folosit cu gaz de calitate iti faci treaba cu el, am sudat 3 zile de la 10 dimineata la 7 dupa amiaza in ritmul lucrului, adica si cu pauze pana se croiau sabloanele samd. Puterea setata pe maxim. Sarma 0,8mm de la Linde made in Italy.

:cl Ignis 4x4

• 2 weeks later...

@cos, am citit ce ai scris cu ce implica modificarea. Ideea era sa ii gasesc pe unii care sa imi spuna clar vii cu tubul gri, noi ii punem robinetu asta si costa atat. Ii facem test de presiune si daca e ok te costa cu tot cu incarcat atat. Ei bine pe astia eu in Bucuresti nu i-am gasit. Daca stie cineva il rog sa ma indrume. Intre timp am intrebat la Linde cand pot sa ma duc sa iau un tub mai mic de 2Mc parca...e cu contract pe firma cu stampila si toate cele.

Eu parca te-am indrumat.Mari centre de testare hidraulica ...Buzau, Ramnicu Valcea.Timsoara.Bacau. Romania a taaita mai toate fabricile de oxigen si d egaze.....acum importam la greu.....nici macar bancuri de testare .....AIa de la SIad iti baga pe gat sa le vopsesti la ei intregul tub .......de parca vand vospitoriii nu gaze .....ISCR-ul este un fel de RAR... romanesc......maine poimaine o sa va impuna sa facti curs de lucru cu gaz sub presiune doar ca schimbati butelia la aparatul mig mag........niste tampiti sadea dar na ei de unde mananca.....????? din bani cel;or care cotizeaza la ei......

Buse. sau Messer. spre iesire la A2.Restul e e cu fite de bucuresti....Tubul ala albastru e de oxigen. AR trebuii sa mai aiba pansonat .WP si Tp adica presiune de exercitiu...si cea de testare.. anul fabricatiei .....seria...Fabricantul se vede. nue e concludenta in romaniaca....I rest gaseti vanzatori de tuburi de gaze ....iti iei u tub de maximum 20 kg.....daca ai un aparat mai mic sa il suporte cadrul aparatului...butelii mari de 50 de litri numai aparatele de 380v. care au o structura solida.....un tub de 20 de litri...e maximum 10 milioane....la cel mai de fite comerciant.si restullll il umpli unde e mai ieftin si aia eee.

Culoarea e musai la uni....restul ii dai un sparay si gata culaore conform normelor UE trebuie sa fie doar pe umar....e scris clar shoulder.....ba gri ba verde..ba maro......daca sudezi otel poti si cu Co2 care e cel mai ieftin gaz..posibil..daca esti mai pretention treci pe Corgon care are mai multe procente.......si daca sudezi si alumniu treci pe ARgon ,heliu....argon are verde pe umar heliu =maro.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Salutare tuturor.

Exista vreun aparat de tăiat cu plasma care sa fie folosit si pentru sudat?

Multumesc.

Cu stima.

LR Discovery 300 TDI, 1998

LR Freelander TD4, 2005, automat

http://www.lroc.ro

Da . Cele pe care le-am incercat ( din gama medie de pret , gasite pe net si am fost dupa ele la Buzau , Ploiesti , Constanta etc ... ca sa imi faca proba practica si punerea in functiune ) aveau 3 in1 ( sau chiar mai multe ) dar din pacate nu faceau nimic bine .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

• 2 weeks later...

Pai da, idei de strungari din Bucuresti care au mai facut asa ceva sau au mintea deschisa sa gandeasca si sa execute si sa nu ma coste sa ma cocoseze :)

Referitor la aparatul asta ieftin, entry level - folosit cu gaz de calitate iti faci treaba cu el, am sudat 3 zile de la 10 dimineata la 7 dupa amiaza in ritmul lucrului, adica si cu pauze pana se croiau sabloanele samd. Puterea setata pe maxim. Sarma 0,8mm de la Linde made in Italy.

Ai sudat aluminiu cu el? Ma bate un gand si nu stiu daca isi face treaba cum trebuie.

Edited by mac01

• 2 months later...

ne ajutati va rog cu mai multe sfaturi ref la sudura MIG .... am vazut ca suntem destul de multi incepatori aici ...

ce poate pana la urma sa faca in gospodarie un aparat ieftin gen Telwig de 130 ?

ce grosime de metal poate suda si cu ce diametru de sarma ? exista o legatura directa intre grosimea sarmei si a materialului de sudat ?

poate suda si aluminiu ?

multumesc

ne ajutati va rog cu mai multe sfaturi ref la sudura MIG .... am vazut ca suntem destul de multi incepatori aici ...

ce poate pana la urma sa faca in gospodarie un aparat ieftin gen Telwig de 130 ?

ce grosime de metal poate suda si cu ce diametru de sarma ? exista o legatura directa intre grosimea sarmei si a materialului de sudat ?

poate suda si aluminiu ?

multumesc

-pentru uz casnic ar trebui sa fie de ajuns - merge bine cu sarma de 0,6 si la limita superioara (sau deloc) cu 0,8 - materialele groase disipa multa caldura si daca sursa nu este capabila de curenti mari (pentru a mentine baia de metal topit) iese o "lipitura rece"

-exista o legatura "intima" intre grosimea materialului,diametrul si viteza sarmei dar aici rolul de primadona il are sursa....eu folosesc sarma de 0.8,1 si 1,2 pe aparate capabile de pana la 300 amperi si mai rar,la fiare grosolane sarma de 1.6 pe aparate capabile de 400-450 de amperi

-pentru sudura in regim industrial aparatele trebuie sa fie capabile de peste 300 A si sa fie dotate cu racire cu apa a pistoletului (ca sa nu-l topesti).

-orice mig-mag sudeaza aluminiu cu amendamentul ca pistoletul si rolele tractoare sunt dedicate (pistoletul cat mai scurt sau spool,role cu profil special) - curentul necesar este mai mare decat la fier si o sursa invertor capabila de curent pulsat da rezultate mai bune.Gazul de protectie in acest caz este argonul pur,dublu la pret fata de mix-ul Ar-CO2 folosit la fier

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

multumesc ptr detalii sean ...

dar pls mai lamureste-ma: deci cu aparatul asta pot sa sudez cu sarma de 0.6 o teava de un tol (nu stiu exact grosimea) - gen ptr rollcageul unei masini sau beadlock-urile la genti ? amperajul il dau la maxim ?

de asemenea ptr sudura unei table de aluminiu subtire (nu este ptr rezistenta, strict ptr a umple un patrat dintr-o tabla) ce sarma sa folosesc ?

multumesc ptr detalii sean ...

dar pls mai lamureste-ma: deci cu aparatul asta pot sa sudez cu sarma de 0.6 o teava de un tol (nu stiu exact grosimea) - gen ptr rollcageul unei masini sau beadlock-urile la genti ? amperajul il dau la maxim ?

de asemenea ptr sudura unei table de aluminiu subtire (nu este ptr rezistenta, strict ptr a umple un patrat dintr-o tabla) ce sarma sa folosesc ?

Sudezi fara probleme teava respectiva,are in jur de 3 mm peretele.

Sarma de aluminiu gasesti de 0,8-0,9 mm - pistoletul tau are ca si ghidaj al sarmei un arc (pe interior) si chiar daca este scurt s-ar putea sa-ti faca sarma de Al cocolos (ghidajul pentru aluminiu este un tub de teflon)...incearca,dar cu argon si pune-i o duza de 1 mm.

Corelarea materialului de sudat cu treapta de tensiune si viteza sarmei (implicit amperajul) o vei face dupa o oarecare experienta,din carti nu merge...aparatul trebuie sa "fashaie" nu sa pocneasca sacadat si sa improaste stropi.

Ca reguli de baza:

-daca aparatul pocneste,improasca stropi si iti "impinge mana" fie ai viteza prea mare a sarmei fie ai o treapta prea mica de tensiune

-daca topeste excesiv sarma si face un guguloi de topitura in varful duzei (o distrugi rapid) atunci ai tensiune prea mare si viteza mica a sarmei

Materialul iti dicteaza reglajul si bineinteles,limitele aparatului.

Aluminiul este un material pacatos de sudat datorita faptului ca oxidul de Al de la suprafata se topeste la peste 2000 de grade,in timp ce aluminiul de sub el se topeste la putin peste 600 de grade - din cauza asta o sursa "pulsata" e necesara pentru o sudura buna mig-mag.

In plus,baia de sudura e mult mai fluida.Curata-l bine mecanic (la luciu) apoi sudeaza.Aspectul nu e chiar cel mai placut dar merge - eu folosesc wig-ul pentru Al.

Sa ai spor!

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Daca sursa nu are DC/AC nu are rost nici macar sa incerci la aluminiu .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

da, si eu stiam ca la aluminiu trebuie alternativ ...

dar merge sau nu merge si cu continuu ? nu este o sudura de rezistenta, nici de aratat bine .... pur si simplu trebuie sa umplu acel gol . daca nu merge nu am de ales decat sa o prind in nituri sau cum se numeste

Daca sursa nu are DC/AC nu are rost nici macar sa incerci la aluminiu .

Tig-ul trebuie sa aiba AC ca sa sudezi aluminiu.

Toate mig-mag-urile functioneaza in curent continuu,chiar si sursele invertor scumpe ce sunt capabile de curenti pulsati (asta nu inseamna ca lucreaza in curent alternativ,avem un curent "de baza" ce intretine arcul electric peste care se suprapun impulsuri de curent controlabili ca durata si intensitate,functie de ce vrei sa faci).

Cu o sursa pulsata sudezi mai bine aluminiul,cu una normala mai putin bine dar sudezi....pulsurile ajuta la topirea oxidului de aluminiu fara a mai fi necesari curenti mari (curentul de baza e mult mai redus).

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Sunt un tăune patentat in domeniu sudurii. Cochetez cu achizitionarea unui aparat de sudura.

Am fost interesat de cumpărarea unui mig-mag pt. că există opinia că orice prost sudează cu el.

Cunosc şi dezavantajul că este de regula pentru interior (workshop) pt. că afară sufla vântul gazul de protectie.

Ca atare m-am orientat către unul cu sarma cu miez (flux core) despre care am inteles că este ceva intre MMA şi MIG-MAG.

Văzând opinia că mai întâi trebuie să faci probe ieri am fost la un prieten care şi achiziţionat un TELMIG 200/2 TURBO 230Vhttp://www.telwin.com/webtelwin/site.nsf/webindex?openform&E

Aparatul nu cred ca are mai mult de două ore de folosinţă.

Astfel am inceput primele mele lectii de sudură.

Problema era că după cîteva secunde, sârma se bloca în pistol. Practic se lipea de diuza din cupru şi făcea o mică sferă. Am taiat-o din scurt,am micşorat viteza, am folosit diferite valori de curent, etc. atât eu cât şi proprietarul care nu e total afon.

Sunt dezamagit deja de mig-mag sau de Telwin.

Are cineva idee din ce cauză se întâmpla aşa ceva. E prostia noastră sau o defecţiune.

Mulţumesc.

Problema era că după cîteva secunde, sârma se bloca în pistol. Practic se lipea de diuza din cupru şi făcea o mică sferă. Am taiat-o din scurt,am micşorat viteza, am folosit diferite valori de curent, etc. atât eu cât şi proprietarul care nu e total afon.

Mulţumesc.

Salut,

Viteza sarmei este prea mica... Aici e un video care explica cam cu ar trebui facute setarile. Desi e in inch, se pot face calculele relativ usor. Pentru mine, metoda asta functioneaza fara sa fie nevoie sa mai fac mari ajustari ale vitezei sarmei.

Aici mai e un link cu un filmulet unde se vede cum arata arcul cand viteza e de la prea mica la prea mare.

Radu

Edited by radum

Radu Mitroi

Jeep Cherokee XJ 2.5i - 1995

Sunt un tăune patentat in domeniu sudurii. Cochetez cu achizitionarea unui aparat de sudura.

Am fost interesat de cumpărarea unui mig-mag pt. că există opinia că orice prost sudează cu el.

Cunosc şi dezavantajul că este de regula pentru interior (workshop) pt. că afară sufla vântul gazul de protectie.

Ca atare m-am orientat către unul cu sarma cu miez (flux core) despre care am inteles că este ceva intre MMA şi MIG-MAG.

Văzând opinia că mai întâi trebuie să faci probe ieri am fost la un prieten care şi achiziţionat un TELMIG 200/2 TURBO 230Vhttp://www.telwin.com/webtelwin/site.nsf/webindex?openform&E

Aparatul nu cred ca are mai mult de două ore de folosinţă.

Sunt dezamagit deja de mig-mag sau de Telwin.

Are cineva idee din ce cauză se întâmpla aşa ceva. E prostia noastră sau o defecţiune.

Mulţumesc.

Daca intr-adevar sarma era cu autoprotectie pistoletul trebuie pus pe "-" si nu cred ca la aparatul respectiv se poate schimba polaritatea.

O sarma cu autoprotectie e scumpa si nu e uzuala asa ca ma indoiesc ca ati folosit asa ceva.

Eu am folosit Lincoln Innershield - de 0.9 pentru mici carpeli (de lene sa nu mai car tubul) si de 2.4 mm pe santier la fiare nesimtite,cu aparate nesimtite si pistolete dedicate.

In concluzie,daca ati folosit o sarma flux ce necesita protectie cu gaz (sunt o multitudine,pentru diverse aplicatii) nu avea cum sa mearga din lipsa gazului sau daca ati folosit sarma cu autoprotectie nu a mers deoarece pistoletul (nativ) la mig-mag e pus pe "+" si nu pe "-" cum vrea respectiva sarma.

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

SI eu am unul asa de vechi exact tel mig 200///Mig-mag...s sudeaza si in ziua de azi fara probleme.

I-am refacut sistemul d eroti odata atat..in rest piese d erezerva la pistolet...o rola de la sistemul de nagrenare sarma .,...si pot s aiti spun ca l-am abuzat indelung...a suferit la transport...etc..etc...e usor si isi face treba nu a intrat niciodata in protectie sua scurt si sudam si 14 ore .....deci ai utilizat parerea mea o sarma necorespunzatoare...ia sun SG2 si dai bataie.

AM sudat si inox si aluminiu cu el....asa ca sorry nu scula e de vina.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

cu aparatele astea gen TElmig 130 se poate suda si cu sarma cu autoprotectie sau cum se cheama, care nu are nevoie de gaz ?

sau trebuie aparat dedicat care sudeaza cu astfel de sarma fara gaz ?

m am lamurit ulterior ca nu poate, trebuie aparat dedicat sau unul care le face pe ambele prin inversarea polaritatii

Edited by sososs

greu de sudat cu aparatele astea ptr rookie ...

am luat si un Telmig de 150 care sudeaza si gaz si flux ...

am incercat cu flux .. am setat polaritatea si stropeste, nu prea am resusit sa fac o sudura lineara frumoasa .... doar umpluturi ... oricat am reglat viteza sarmei .....

Sarma cu autoprotectie nu este pentru suduri frumoase ci pentru santiere,daca vrei aspect vizual ia un tub de gaz si sarma plina (mult mai ieftina).

Depinde si ce ai intentionat sa sudezi,ai multe variabile necunoscute : materialul,reglajele,capabilitatile reale ale aparatului si nu in ultimul rand operatorul.:grin:

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Mie imi place sa sudez si cu sarma cu protectie (fara gaz), seamana cu sudura cu electrod si este foarte buna daca sudezi afara in vant unde gazul nu poate asigura protecie, la sfarsit ramane putina zgura care se curata si poate arata foarte bine.

• 2 months later...
  • 1 month later...

Mi-am luat azi o jucarie pentru brazare...am mai licitat si pentru altele dar intr-un tarziu am realizat ca am destule si m-am oprit...cu greu...scule Lorch noi-noute...a fost greu!

M-am multumit cu asta micu' (Lorch M Pro 150 Cu-Si) la sfert de pret,abia astept sa brazez cu el!:banana

4372123.jpg.8ca95ea0665f2d6ffc999d279479a3ba.jpg

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
 Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use