Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Snorkel-ul ... da sau nu ?

Guest koala
 Share

Recommended Posts

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Re: Snorkel-ul ... da sau nu ?

Pun si eu o intrebare de ras: cum procedati cand duceti masina la spalatorie? Acoperiti capul snorkelului, ca sa nu intre apa? Sau stati cu ochii pe "meserias"? Ca ma gandesc ca un jet zdravan pe burlan nu face bine...

Vezi postul #170 :h5

Daca îi spui tipului cu pistolul (în caz ca nu stie ce-i burlanul ala) sa nu bage apa acolo, ar trebui sa nici n-o faca. Si chiar daca întîmplator ajunge un pic de apa în el, va iesi prin drenajul cutiei filtrului de aer.

Edited by Astral

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Vezi postul #170 :h5

Daca îi spui tipului cu pistolul (în caz ca nu stie ce-i burlanul ala) sa nu bage apa acolo, ar trebui sa nici n-o faca. Si chiar daca întîmplator ajunge un pic de apa în el, va iesi prin drenajul cutiei filtrului de aer.

Patrolator, nu-i asa ca toate masinile au acest drenaj? :grin:

O intrebare stupida, intr-adevar. Insa nu am verificat la mine niciodata si probabil o sa tot uit. Iar acum ca tot am vazut postul asta ...

Thanks!

Terracanus semipreparatus

Eu le spun la spalatorie sa incerce sa bage cat mai putina apa... si cand ploua abundent mai ajunge apa in cutia filtrului, e chestie probata de mine, dar iese prin gaura de drenaj, pe care nu am acoperit-o, contrar instructiunilor de pe site-ul Safari.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Multam pentru sfaturi. Cand m-am hotarat sa-mi iau snorkel am citit topicul asta tot, cred... dar postul 170 mi-a scapat sau am uitat de el :) De vina e snorkelul pe care l-am comandat in primavara si a venit spre sfarsitul anului, si sper sa-l montez cat mai repede.

Cred ca cel mai bine pun o punga pe el, ca sa fiu sigur. Nu-mi fac probleme ca ar vrea meseriasul sa-mi spele burlanul la interior, dar mai pot apare si accidente, asa ca paza buna trece filtrul ud. De drenajul ala nu stiam, doar de cele de la insertia capului pe teava, dar la debit mare alea nu cred ca fac fata.

Patrolator, nu-i asa ca toate masinile au acest drenaj? :grin:

Negativ. A mea nu are. L-am astupat :grin:

Vezi: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?71333-Filtru-de-aer-quot-Designed-amp-Handmade-by-Vio-quot

PS.: Chiar daca intra apa, trebuie sa fie tare multa pt. a ajunge în admisie.

Edited by Patrolator

...si in cazul asta trebuie sa fii constient ca l-ai astupat .... ca sa nu se lase cu neplaceri .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Daca tot avem montat snorkel-ul, presupunind ca il si folosim la nevoie in scopul ptr. care a fost conceput, atunci vad necesara renuntarea la acel drenaj (gaurica aceea din partea inferioara a carcasei filtrului) sau ar fi faina un fel de supapa unic sens sau in cel mai rau caz un fel de aerisitor care sa fie deschis tot timpul, iar cand se intrevede necesitatea de a intra in apa peste nivelul filtrului de aer, sa se inchida.

:club: :j [fulgu]

Daca tot avem montat snorkel-ul, presupunind ca il si folosim la nevoie in scopul ptr. care a fost conceput, atunci vad necesara renuntarea la acel drenaj (gaurica aceea din partea inferioara a carcasei filtrului) sau ar fi faina un fel de supapa unic sens sau in cel mai rau caz un fel de aerisitor care sa fie deschis tot timpul, iar cand se intrevede necesitatea de a intra in apa peste nivelul filtrului de aer, sa se inchida.

În mod normal, gaura de drenaj are un "dop" de cauciuc cu supapa unisens încorporata.

Asa ceva:

CIMG3003.thumb.jpg.05adce31317e79524d1d32aaa03d10aa.jpg

CIMG3002.thumb.jpg.71028dc1c95f0539629fb7202eea5ee6.jpg

sau cu clapeta

44167262_pramp246ppel.JPG.a209a188c887f2a76c546df4b07560a7.JPG

În mod normal, gaura de drenaj are un "dop" de cauciuc cu supapa unisens încorporata.

Asa ceva:

[ATTACH=CONFIG]163108[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]163109[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]163110[/ATTACH]

La Jimny cel putin, nu are asa ceva, este doar gaurita carcasa filtrului in partea inferioara. Poate la Patrol sau la altele asa o fi.

La supapa aceea unisens ii vad functionalitatea pe partea de 'inchis', dar pe deschis (ptr. eliminarea apei) nu prea o vad functionala, ptr. ca ar fi necesara o anumita presiune ptr. a reusi sa deschida.

La Jimny cel putin, nu are asa ceva, este doar gaurita carcasa filtrului in partea inferioara. Poate la Patrol sau la altele asa o fi.

La supapa aceea unisens ii vad functionalitatea pe partea de 'inchis', dar pe deschis (ptr. eliminarea apei) nu prea o vad functionala, ptr. ca ar fi necesara o anumita presiune ptr. a reusi sa deschida.

Ca Jimny are sau nu are din fabrica asa ceva, nu stiu, dar daca ai snorkel si vrei sa intri cu el în apa ar trebui, ori sa-i pui "supapa", ori sa etansezi "gaurita".

Cu presiunea e da si nu..., adica lichidele curg la vale fara ajutorul presiunii în realul sens al termenului. Masa proprie si gravitatia, creeaza însa o forta asemanatoare ca efect cu presiunea. Dar asta tine de teorie si mecanica fluidelor.

În practica, daca în "dopul" pozat de mine se aduna apa, ea se prelinge afara cu sau fara ajutorul presiunii.

:h5

Ca Jimny are sau nu are din fabrica asa ceva, nu stiu, dar daca ai snorkel si vrei sa intri cu el în apa ar trebui, ori sa-i pui "supapa", ori sa etansezi "gaurita".

Cu presiunea e da si nu..., adica lichidele curg la vale fara ajutorul presiunii în realul sens al termenului. Masa proprie si gravitatia, creeaza însa o forta asemanatoare ca efect cu presiunea. Dar asta tine de teorie si mecanica fluidelor.

În practica, daca în "dopul" pozat de mine se aduna apa, ea se prelinge afara cu sau fara ajutorul presiunii.

Este etansat cu silicon acel orificiu ptr. drenaj la Jimny al meu.

"lichidele curg la vale" daca nu intampina "obstacole", cum ar fi de exemplu acel principiu dupa care functioneaza acea valva, care dupa cum se vede din poza, este un "dop" din cauciuc ce are o terminatie ca un furtunas "sugrumat". Din moment ce este o supapa de unic sens, ceva anume trebuie sa asigure aceasta functionalitate, din poze nu reusesc sa inteleg ce anume face ca acea supapa sa se deschida ptr. a curge apa (presiunea creata de masa apei nu cred ca este suficienta, ptr. ca spatiul nu permite acumularea unei mase f. mari de apa), asta presupunand ca ea este inchisa etans tot timpul, insa ar mai fi o varianta (care ar sustine ceea ce spui ca se intampla in practica), ca acea supapa sa fie deschisa partial si sa se inchida complet prin vacuumul creat cand functioneaza motorul.

P.S.-sa nu fiu inteles gresit, nu te contrazic in ceea ce priveste functionalitatea acelei "supape", ci pur si simplu vreau sa stiu exact cum functioneaza ea. Multumesc.

Respectele mele!

Ti-ai raspuns singur - supapa tip 'cioc de rata' nu e perfect etansa , se inchide doar cu motorul in functiune . In repaus sta putin desfacuta ( putin , putintel , cu interstitiul abia vizibil , dar nu etansa ) .

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

:g@edy_M: demonstratia practica te costa :x

Multumesc ptr. demonstratia "pic, pic, pic" (nu era necesar), dar dupa cum se spune, o imagine face cat 100-1000 de cuvinte!

Cu prima ocazie, se rezolva :h5 :x :2dr

Edited by edy_M

• 1 year later...

Sincer sa fiu nu am citit chiar cap-coada topicul si imi cer scuze daca a mai intrebat cineva ce urmeaza sa intreb eu acum.La toyota j7(kzj71),as vrea sa pun snorkel,dar as vrea sa anulez cutia cu filtru de aer si sa adaptez(cumva,inca nu stiu cum),un filtru in capul snorkelului gen:1230880234_capsnorkel.jpg.0ae2f24dfd25aa0b66c98d2b0aed6662.jpg

care sa fie suficient de practic sa filtreze aerul ca si cum as avea filtru original 485751970_snorkelbox.jpg.fe19a7add38fd77243b07e07f293a320.jpg

Daca ce am scris mai sus este o mare prostie,imi cer scuze,ignorati tot ce am scris.Sanatate

Viata-i mai interesanta cand toti merg intr-o directie,iar tu in contasens... :j :ypu:dr2

Nu poate inlocui filtrul de aer , in principal din cauza suprafetei filtrante insuficiente - nu are pliuri ci e numai ce se vede , nu e destul de permisiv dpdv al debitului necesar daca se impune o anume finete de filtrare ( necesara in mod obisnuit la un filtru de aer ) . Daca se impune mentinerea cantitatii de aer filtrata ar trebui ca cei 140 cmp sa fie fooarte permisivi , aproape ca si cum ai merge fara nici un filtru - zic si eu ...

Am avut la inceputuri un ciorap din burete NBR ca si accesoriu la capul de snorkel si l-am incercat pe camp in conditii de drum prafos ( foarte prafos , se mergea ca prin faina ) . Se colmata foarte repede , cred ca ajuta dar totusi nu poate inlocui filtrul ( pe care-l suflam aproape zilnic si de fiecare data eram invidios pe combina ca are un filtru de aer gigantic ) . Dupa cateva spalari s-a cam zdrentuit ciorapul filtrant si am renuntat la el fiind inutil si am montat un filtru extern tip sport in locul capului de snorkel , tot fara mare efect - praful din carcasa filtrului tot era in cantitati impresionante , putea fi luat cu lingura , iar filtrul de aer normal al masinii era aproape tencuit in unele zone . In incercarea disperata de a pastra motorul fara praf pe admisie am cumparat 10 filtre si mi-au ajuns o vara si o toamna - in fiecare luni dimineata inlocuiam filtrul si suflam traseul de admisie din amonte de filtru . Filtrele imbacsite nu pot fi curatate corect , am suflat la ele de m-am capiat si tot mai scoteau praf , indiferent cat insistai ...

Cu filtrul ala sport folosit ca prefiltru exterior am avut de multe ori simptome de fum negru si pierdere de putere - lipsa de aer . Dupa ce am prins figura ca e colmatat desi parea relativ OK am facut si treaba cu alea 10 filtre , incercand sa mai trag de motor macar pana la ian-feb 2015 cand il inlocuiesc cu unul de zero km , intregral refacut .

Ok,mersi de raspuns.Dar mai e o nelamurire.Daca intri in apa pana in parbriz,apa nu va intra in cutia filtrului de aer?

Viata-i mai interesanta cand toti merg intr-o directie,iar tu in contasens... :j :ypu:dr2

Ala nu este "filtru de aer" acolo, e doar o sita mai fina, care impiedica intrarea de "diverse" prin capul snorkelului. Filtrul de aer nu are cum sa stea asa expus la umezeala, ca nu o sa-si mai faca treaba apoi. Care ar fi motivul pentru care ai vrea sa-ti anulezi filtrul original?

LE: Cutia filtrului de aer este prevazuta cu o supapa, de forme care difera de la o masina la alta. Supapa care imiedica intrarea apei direct in cutia filtrului, dar care permite scurgerea apei care ajunge "accidental" in cutia filtrului (evident, in cantitate mica). Vezi ca in topicul asta s-a dezbatut in detaliu subiectul, ar fi util sa citesti tot topicul atent.

Edited by Optimus
greseala de editare :)

Ok,mersi de raspuns.Dar mai e o nelamurire.Daca intri in apa pana in parbriz,apa nu va intra in cutia filtrului de aer?

:grin:

aia ar fi cea mai mică problemă - filtrul de aer

probleme mai mari ar fi la partea electrică, la electronică și la picioare...

Ala nu este "filtru de aer" acolo, e doar o sita mai fina, care impiedica intrarea de "diverse" prin capul snorkelului. Filtrul de aer nu are cum sa stea asa expus la umezeala, ca nu o sa-si mai faca treaba apoi. Care ar fi motivul pentru care ai vrea sa-ti anulezi filtrul original?

LE: Cutia filtrului de aer este prevazuta cu o supapa, de forme care difera de la o masina la alta. Supapa care imiedica intrarea apei direct in cutia filtrului, dar care permite scurgerea apei care ajunge "accidental" in cutia filtrului (evident, in cantitate mica). Vezi ca in topicul asta s-a dezbatut in detaliu subiectul, ar fi util sa citesti tot topicul atent.

Ma gandeam la ceva filtru mai mic,pus pe conducta de aer pentru un pic de spatiu sub capota in primul rand si apoi pentru :https://www.youtube.com/watch?v=LC5ld79joIA

Sincer nu cred ca are cutie cu filtru originale :)))

De ce nu ? ...Cu minime modificari ( chiar minime ) cutia de filtru tine fara probleme .

Si ... nu-ti dori o asemenea aventura daca nu neaparat necesar . La mine s-a lasat cu schimbarea totala a mochetelor , repararea scaunelor , inlocuirea fetelor de usa cu difuzoare + un motor electric de geam , a aerotermei si a bordului ( eram departe de casa n-am putut deface toate alea decat dupa mai mult de o saptamana ) ... desi n-am stat la iezer mai mult de 5-6 minute . Si , motorul de stergatoare cam tot de atunci e lesinat rau ... farurile au ruginit la partea de jos si le-am inlocuit dupa un an ... si semnalizarile sunt si acum murdare in interior ( alea care au scapat nemacinate la padure pana acum ) . In rest , numai de bine ... motorul n-a avut absolut nimic in afara de faptul ca avea cu totul si cu totul alt sunet , nemaintalnit pana atunci si nici de atunci , ca n-a mai fost cazul si sper cu toata speranta mea ca nu va mai fi nici de acum incolo . Am patit-o in prima vacanta cu masina ...

Edited by cos

De ce nu ? ...Cu minime modificari ( chiar minime ) cutia de filtru tine fara probleme .

Si ... nu-ti dori o asemenea aventura daca nu neaparat necesar . La mine s-a lasat cu schimbarea totala a mochetelor , repararea scaunelor , inlocuirea fetelor de usa cu difuzoare + un motor electric de geam , a aerotermei si a bordului ( eram departe de casa n-am putut deface toate alea decat dupa mai mult de o saptamana ) ... desi n-am stat la iezer mai mult de 5-6 minute . Si , motorul de stergatoare cam tot de atunci e lesinat rau ... farurile au ruginit la partea de jos si le-am inlocuit dupa un an ... si semnalizarile sunt si acum murdare in interior ( alea care au scapat nemacinate la padure pana acum ) . In rest , numai de bine ... motorul n-a avut absolut nimic in afara de faptul ca avea cu totul si cu totul alt sunet , nemaintalnit pana atunci si nici de atunci , ca n-a mai fost cazul si sper cu toata speranta mea ca nu va mai fi nici de acum incolo . Am patit-o in prima vacanta cu masina ...

Da,dreptate ai.Nici nu imi doresc o asemenea aventura :))

Nu poate inlocui filtrul de aer , in principal din cauza suprafetei filtrante insuficiente - nu are pliuri ci e numai ce se vede , nu e destul de permisiv dpdv al debitului necesar daca se impune o anume finete de filtrare ( necesara in mod obisnuit la un filtru de aer ) . Daca se impune mentinerea cantitatii de aer filtrata ar trebui ca cei 140 cmp sa fie fooarte permisivi , aproape ca si cum ai merge fara nici un filtru - zic si eu ...

Am avut la inceputuri un ciorap din burete NBR ca si accesoriu la capul de snorkel si l-am incercat pe camp in conditii de drum prafos ( foarte prafos , se mergea ca prin faina ) . Se colmata foarte repede , cred ca ajuta dar totusi nu poate inlocui filtrul ( pe care-l suflam aproape zilnic si de fiecare data eram invidios pe combina ca are un filtru de aer gigantic ) . Dupa cateva spalari s-a cam zdrentuit ciorapul filtrant si am renuntat la el fiind inutil si am montat un filtru extern tip sport in locul capului de snorkel , tot fara mare efect - praful din carcasa filtrului tot era in cantitati impresionante , putea fi luat cu lingura , iar filtrul de aer normal al masinii era aproape tencuit in unele zone . In incercarea disperata de a pastra motorul fara praf pe admisie am cumparat 10 filtre si mi-au ajuns o vara si o toamna - in fiecare luni dimineata inlocuiam filtrul si suflam traseul de admisie din amonte de filtru . Filtrele imbacsite nu pot fi curatate corect , am suflat la ele de m-am capiat si tot mai scoteau praf , indiferent cat insistai ...

Cu filtrul ala sport folosit ca prefiltru exterior am avut de multe ori simptome de fum negru si pierdere de putere - lipsa de aer . Dupa ce am prins figura ca e colmatat desi parea relativ OK am facut si treaba cu alea 10 filtre , incercand sa mai trag de motor macar pana la ian-feb 2015 cand il inlocuiesc cu unul de zero km , intregral refacut .

Ai incercat unul de asta in capul snorkel-ului? (bineinteles ca pre-filtrare inainte de filtrul original al masinii, nu "in loc de")

1939903429_cyclonefilter.jpg.136658b905137ee24ebe64225497df8f.jpg

Cind uitam sa ne jucam incepem sa imbatrinim...

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use