Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Transfer Nissan Y60 SWB intre membrii forumului

impero

Postări Recomandate

Re: Transfer Nissan Y60 SWB intre membrii forumului

Fratilor tre sa ma apuc de citit.

Tre sa vad ce si cum se modifica o data cu ridicarea cu 5cm a masinii

SUPORTUL IN CARE SE AGATA ARCUL DE LA DISTRIBUITORUL de frana de pe puntea spate trebuie ridicat exact cu cat s-a ridicat masina dupa suspension lift...chestie care eu nu am facut-o si se simte ca nu mai franeaza ca inainte ...iti trebuie barile panhard putin mai lungi ca sta masina putin aplecate de o parte ;) ...restul las pe atii ca eu doar atat am observat

Natural Disaster Response Operations
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 406
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Anvelopele se uzeaza neuniform, vorbind doar de unghiurile directiei, din cauza convergentei si, sau a unghiului de cadere necorespunzatoare.

Poti strica convergenta rotilor foarte usor, indoind bara de conexiune.

Se poate strica unghiul de cadere daca se uzeaza tare, sau se sparge, un rulment de pivot. Acelasi rezultat il obtii daca indoi puntea. Eu le-am "experimentat" pe amndoua.

Unghiul de fuga neadecvat NU produce uzura neuniforma a anvelopelor. Produce in schimb alte efecte, despre care s-a tot povestit.

73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi

ORCA - Off Road Club Arad

Link spre comentariu

Pana sa te apuci de citit mai zic io cate unele ... Daca volanul sta stramb nu scoate volanul sa-l pui pe drept ( sau , in acelasi mod bratul pitman de la caseta de directie ) ci lasa-l asa cu e corect si redreseaza impartirea directiei dintr-o bara de directie reglabila . Odata cu bara de directie reglabila e nevoie si de bara panhard ( pentru o corectie cinstita e necesara si panhard reglabil spt ) , dupa incident pare sa fie neaparata nevoie .

... (... sapa adanc pe net si cauta diagrama de diagonale pentru verificarea simetriei sasiului , numai dupa masurari vei sti in ce stare mai e masina dpdv geometric , tolerantele sunt mici ) ...

Rotile mai au aceleasi unghiuri stg-dr ? Daca nu , probabil puntea e stramba . O fi ea puntea de Patrol cea mai robusta dar nu e facuta pentru coliziuni , un ciocan de 500 kg cu 60kmh cam stramba orice .

La inaltarea de doar 5 cm este cam la limita necesarului pentru corectia unghiului caster (tendoanele fata stau prea ridicate de capatul de la sasiu ) odata cu inaltarea sasiului si astfel se coboara puntea de fata si se ridica de spate - se ridica de flansa diferentalului - compromitand unghiurile directiei care erau in pozitia corecta inainte de a ridica de capetele tendoanelor , adica cum era fara inaltare .

Corectia se face cu bucele excentrice , cu caster-plates , cu tendoane custom cu capatul ridicat dar cu prinderea pe punte care mentine puntea in acesi pozitie ( nerotita in sus de cardan ) . Dezavantajele acestei corectii ar fi ca bucsele excentrice nu stau in pozitie corecta sus/jos ci se aliniaza mai mult spre spate ( se rotesc in locasul din tendon pana ajung ele la pozitia lor de echilibru - situatie mai putin frecventa la bucsele excentrice cu camasa metalica dar la astea se taseaza repede grosimea mai mica de la excentricitatea , se rupe zona tasata si astfel fiabilitatea e nesatisfacatoare ) . Tendoanele custom sunt din alt film , inclusiv pretul , caster-plates sunt cel putin fragile pentru offroad adevarat si sustinut .

Se mai poate si cu dropboxuri dar cea mai mica corectie la care se poate aplica dropboxul pentru absolut aceasi corectie este de 7 cm , in nici un caz 5 cm . Se poate folosi dropbox de 7 cm pentru inaltare de 5 cm , niciodata invers .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Cele mai bune bucsi de tendoane (fata-spate) sunt cele originale Nissan. Fara reglaj, dropboxuri sau mai stiu ce alte manevre. Daca inalti masina mai mult de 5cm atunci da, discutam de complicatii. Discutam aici de suspension lift nu alt tip de inaltare.

Sa aliniezi puntea spate in raport cu fata, faci panharduri reglabile. La 5cm lift din suspensie nu cred ca e cazul. Deplasarea puntilor stanga-dreapta e de 0.5-1.5cm depinde de situatie (insesizabila)

Volanul il aranjezi din bara de directie..

Sa pui oarecum cutia "pe linie" cu puntile (sa "aliniezi" cardanele) folosesti kitul de coborare cutie. La LWB nu e cazul.

Unghiul de convergenta il faci la sfoara, adica pui sfoara pe jumatea rotii fata spre fata si te duci cu ea pana la roata spate catre spate. Ajustezi unghiul pana sfoara atinge anvelopele spate si fata pe ambele parti ale jantei, din capetele de bara de pe bara de conexiune.

Barile stabi si bieletele ...le dai jos si le duci direct la fier dar in primavara ca am auzit ca o sa creasca pretul. Din punctul meu de vedere asta sunt un fel de pasarica in colivie din tabla ...canta frumos dar nu poate zbura libera...si nici macar nu o poti vedea...

Mie personal nu imi place ideea de bodylift ca te obliga la rascracarare de punte sa compensezi (scoaterea rotilor mai in afara).

Uiti de ideea de a merge cu 160km/h cu 35-uri ...ca nu prea e de pus in practica cu masina cocotata si pe MT-uri. Constuieste propriul stil de condus de "taraba 4x4", acel stil care este mai degraba aproape de condusul defensiv decat de cel agresiv, asta chiar daca tu o ai mai mare decat cel din trafic. Legi bine snurul la colivie si faci doua noduri preventiv in caz ca vrea sa iasa afara animalu din pantaloni.

Asta daca vrei sa te mai intorci intreg acasa sau daca nu vrei sa-l platesti pe altul de nou.

Editat de Yonutz

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

@cos

Mda iar imi dai batai de cap (dureri) :grin:

Trebuie sa o iau incetutz si sa vad de unde imi cumpar acuma bara directie reglabila, bari conexiune fata spate reglabile.

Problema e ca bara de directie si bara de conexiune sunt nou noutze. Acum tre sa dau alti bani alta distractie ...

@yonutz

Masina are in momentul de fata un body lift de 5 cm facut bine cu cap, inclusiv kitul de coborare a cutiei de viteze.

Vorba ta trebuie sa o iau sistematic si sa vad ce se poate regla de fapt.

Asa cum spunea si Adi (yo2bt) intr-un post mai sus, aia de la reglare directie se tot mira ca nu pot regla mare lucru.

Masina are in momentul de fata rulmenti noi pe stanga fata deci teoretic din acel motiv nu poate sa aiba joc la respectiva roata.

La barile panhard spate pot spune ca au for prelungite cu vreo 3 cm in luna august, exact in ideea de a regla unghiul cardanului spate .

Barile panhard fata sunt stoc , cu bucsile in toate mintile, nu am joc la nimic.

Masina nu mai are barile stabi cu bielete, adica le are dar in garaj :)

Roatele sunt MT de 35" cu et negativ de vreo 30-35 si da ai dreptate nu am cumparat atelajul sa merg cu 160, ce sa pot merge cu 80 ...oriunde.

:fh Ceea ce nu te omoara te face mai puternic! :bc

Link spre comentariu

No , acu' ... vezi ca incurci barele cu tendoanele ... le intelegi tu pana la urma ... vorba indianului , daca nu e bine inseamna ca nu s-a terminat ...

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

@cos

Ok - cum spunea nu sunt profesionist asa ca te rog din suflet sa ma lamuresti daca ce stiu - stiu corect

In poza atasata se vad cele despre care discutam - sau cel putin asa stiu eu. Corecteaza-ma daca stiu gresit

pozitia 1 - bara directie

pozitia 2 - brat caster

pozitia 3 - bara conexiune fata

20151107_115122v2.thumb.jpg.0fe1bcbf3087638e03e5d3818ab6dd4c.jpg

Link spre comentariu

E relativ corect . O oarecare confuzie s-ar putea face la 'brat caster' , e corect si nu prea , de fapt e tendonul fata . Pentru ca el poate modifica si unghiul caster s-ar putea denumi si 'brat caster' ( dar de fapt unghiu caster e specific doar puntii si nu tendonului ... ) .

Daca discutam de bucsele de tendon fata , ele pot fi numite bucse caster ( chiar daca prin bucse caster de fapt se face referire la bucsele excentrice de corectie a unghiului caster ) .

Piesele pot fi numite oricum daca se discuta de acelasi lucru si e clar inteleasa piesa in discutie ... nu conteaza ca sunt numite stendere , lagare sau suporti .

Vad ca barele sunt noi si frumoase , sa speram ca vor tine mult sa uiti de ele... pusera mecanicii niste antiseize pe filetele de reglaj la pivotii de la bara de conexiune ?

Editat de cos

Link spre comentariu

@cos

Multumesc mult.

Ideea e : din ce am inteles pana acum de la voi am nevoie de bara directie si bari conexiune fata + spate reglabile ?

Din bara directie actuala nu pot modifica nimic - e cea originala de Nissan fixa.

Din bara de conexiune care e tot originala , din cate observ eu nu se prea poate regla. Sau ma insel ?

Link spre comentariu

Din bara de conexiune se poate regla convergenta , pivotii au filete stg/dr ( de filetele lor spuneam de antiseize ). Daca cumva cei care au facut bracajul n-au stiut asta , uita-i repede .... Bara de conexiune poate regla convergenta indiferent de inaltimea suspensiei , convergenta tine doar de punte si nu de suspensie . Atentie , lungimea barei de conexiune e specifica fiecarei punti in parte ( depinde de mai multe componente din tot ansamblul puntii fata ) , nu se poate aplica o lungime la toate puntile .

Bara de directie e fixa cu capete sudate , e fabricata doar pentru suspensia standard . Se gasesc multe reglabile aftermarket ( cam prea scumpe ) se pot fabrica loco cu capete reglabile la jumatate de pret cu pivoti uzuali usor de gasit si la fel de usor de inlocuit . O bara de directie ajustabila iti redreseaza volanul pe jumatate ( de fapt readuce caseta pe jumatatea cursei stg/dr - se numeste impartirea directiei , masina vireaza egal pe ambele parti ) .

Editat de cos

Link spre comentariu

@cos

Mda - acum te rog sa fii amabil si da-mi ceva detalii daca stii cine face asa ceva si ceva preturi.

Clar trebuie sa imi cumpar reglabile.

Link spre comentariu

De fapt ai avea nevoie de bara panhard reglabila - insa pentru a fi sigur ca nu arunci banii pe ceva foarte putin util trebuie masurat inainte daca puntea fata e centrata in raport cu sasiul . Se aduce masina pe teren plan , se scot rotile fata si se masoara de cinspe ori daca stanga e la fel cu dreapta in conditiile in care puntea e la aceasi distanta si pe stg si pe dr fata de sasiu - sa fie la aceasi inaltime fata de fiecare lonjeron . Daca e diferenta mica la centrare , nu e neaparat necesara bara panhard reglabila decat daca esti obsedat de perfectiune .

Cu bara de directie te-as putea rezolva si eu dar sa nu ne pripim , hai sa cercetam daca totul e drept asa cum trebuie . Si mai arunca un ochi ( mai bine trei ... mai patrunzatori , asa .... ) si la suportul de panhard de pe sasiu .

Link spre comentariu

Din bara de conexiune se poate regla convergenta , pivotii au filete stg/dr ( de filetele lor spuneam de antiseize ). Daca cumva cei care au facut bracajul n-au stiut asta , uita-i repede .... Bara de conexiune poate regla convergenta indiferent de inaltimea suspensiei , convergenta tine doar de punte si nu de suspensie . Atentie , lungimea barei de conexiune e specifica fiecarei punti in parte ( depinde de mai multe componente din tot ansamblul puntii fata ) , nu se poate aplica o lungime la toate puntile .

Bara de directie e fixa cu capete sudate , e fabricata doar pentru suspensia standard . Se gasesc multe reglabile aftermarket ( cam prea scumpe ) se pot fabrica loco cu capete reglabile la jumatate de pret cu pivoti uzuali usor de gasit si la fel de usor de inlocuit . O bara de directie ajustabila iti redreseaza volanul pe jumatate ( de fapt readuce caseta pe jumatatea cursei stg/dr - se numeste impartirea directiei , masina vireaza egal pe ambele parti ) .

la ce te referi cand zici antiseize?

Link spre comentariu

Vorba lui timberland - presupun ca sunt asa ca sa impiedice desfacerea (desfiletarea) accidentala.

Orice filet poate "beneficia" de loctite pentru a preveni desfiletarea dar presupun ca un filet creat special pentru asa ceva e mai bun.

Sincer nu m-am uitat la bara de conexiune inainte de a fi montata pe masina la service, dar din ce vad in poze are filete deci ceva usor se poate corecta.

Pe de alta parte insa bara de directie e fixa.

Saptamana viitoare ma apuc de masurat si verificat sa imi fac o parere clara daca e alterat sasiul (suportii) sau e vorba de diferente rezultate din body lift.

Link spre comentariu

Antiseize = antiblocare , bonus protectie la coroziune . Antonim pentru blocatorul de filete ( ... aaa ... ex : loctite 243 ) .

Se recomanda antiseize la filetele mari de la bara de conexiune pentru ca sunt cu manson filetat crestat si rugineste mult mai mult in crestatura , ulterior curatarea e aproape imposibila si la un eventual reglaj sau la o inlocuire face totul mult mai dificil . Situatie aproape identica la suruburile de la cardan - se recomanda antiseize si nu blocator de filete ( in plus fata de regula de aur ca orice surub de cardan cu orice deteriorare trebuie inlocuit ) .

Link spre comentariu

Nu pun pasta lock decat pe suruburile de la presoarele rulmentilor pivoti si pe suruburile de la portetrieri. Toate suruburile care au legatura cu puntea le strang cu dinamomentrica la cuplul necesar si nu am intampinat niciodata probleme in acest sens.

Bodyliftul nu are legatura cu barile panhard. Trebuie tinut cont de faptul ca daca se face bodylift de 5cm atunci masina trebuie latita cu cel putin 2.5cm pe fiecare parte. Daca exista si suspension lift de 5cm atunci masina trebuie latita cu cel putin inca 3-4cm. Asta inseamna un ET negativ fata de fabrica de -50/-70. Et-ul jantelor de fabrica este de +15/-10.

Un alt aspect important este suprafata de contact al caii de rulare si aderenta rezultata prin prin profilul/latimea anvelopei alese.

Pe motorizarea de 2.8, dupa testele care le-am facut: 35/10.5 R15/16 pe Silverstone profil Simex pare varianta castigatoare. Pe MT-uri/AT-uri poti sa te duci pana la 285/75 R16 sau anvelopa cu dimensiuni similare.

Pe alte motorizari in functie de grupurile care le ai la dispozitie (4.62 sau 4.88) te mai poti juca la dimensiuni dar nu poti depasi valoarea de 35 inch.

O anvelopa sub sau supra dimensionata ...iti da dureri de cap si fluturi la stomac.

Trebuie tinut cont si de faptul ca odata cu renuntarea la barile stabi masina devine putin mai instabila. De asemenea adaugarea greutatilor in bot/in curul masinii trebuie sa se faca responsabil (direct proportional cu greutatile initiale) si setul de suspensie aleasa trebuie sa compenseze aceste dezavantaje.

Tinerea unui centru de greutate cat mai aproape de cel initial confera masinii o stabilitate sporita.

Acum in materie de experiente studiez lungirea sasiului la masina scurta si mutarea puntii spate mai spre spate cu 5-8cm cu toate modificarile ce se impun.

Link spre comentariu

@cos - multumesc de lamuriri

@yonutz

Masina am cumparat-o cu urmatoarele modificari existente la momentul achizitiei:

- body lift 2"

- kit suspensie (telescoape + arcuri) OME +5cm - spate medium, fata hard

- jante et negativ estimativ -40

- cauciucuri 35*10.5*15 BFG MT KM1

In ultima perioada in afara de schimbarea cauciucurilor cu unele noi noutze BFG MT KM2 - nu s-a modificat nimic la masina

Astfel din ce am enumerat mai sus Yonu daca stiu si poti sa imi spui ce modificari trebuiesc facute la roti?

Editat de impero

Link spre comentariu

Motorizare RD28T, pickup in doua locuri?

Ar trebui in primul rand sa cantaresti masina fata-spate in setarea in care este acum.

De asemenea cred ca anvelopele tale sunt prea inguste si prea inalte (suprafata de contact mica) in raport cu inaltimea masinii. De asemenea cred ca profilul pe care il ai nu iti asigura suficienta aderenta pe inclinatie senzatia si/sau riscul de a aluneca lateral se amplifica.

Dupa aia ...

Fa o proba imprumutand de la cineva un set de roti cu aceste anvelope: 285/75 R16 cu jante cu ET-40/-50 si scadele presiunea la 1.2-1.5 bari.

Cred ca ar fi bine sa pui troliul undeva in spate in bena (spate diametral opus cu locul volanului) cu trecerea sufei prin cabina pe la picioarele pasagerului.

Patrolul scurt fara cascarabeta e foarte usor de spate si greu pe fata. Asta inseamna ca ar trebui cumva sa mai muti una alta pe acolo (acumulatorul sau acumulatorii?). Sau sa faci o bara putin mai grea pe spate, una usoara pe fata dar fara a depasi nivelul sasiului ptr a pastra un unghi de atac bun.

Nu stiu daca setarea asta HD/medium e cea mai fericita in cazul tau.

Daca ai o inaltare +5 din bl si +5 din sl asta inseamna ca ar trebui operata o latire de punte cu minim 6cm pe o parte (ET-60) si aici incerc sa iau in calcul si lipsa cascarabetei. Ar mai exista varianta mutarii puntii spate mai spre spate. Fiecare cm castigat in acest fel pe lungime si/sau latime inseamna o scadere considerabila a centrului de greutate.

Cea mai buna proba de stabilitate este mersul pe inclinatie laterala. Incepi cu una de 30gr dupa care te duci treptat spre 45gr. Poti incerca inclusiv schimbari ale directiei de mers. Daca ti se pare prea periculos testul asigura masina de plafon cu o sufa lunga de 20m. Cand vei depasi acest test fara emotii atunci masina ta e suficient de stabila si suficient de inalta ptr a o folosi cu incredere atat in offroad cat si pe asfalt.

In functie de cum iesi din teste si din cantarire, schimbi setul de suspensie, renunti la BL sau faci celalte ajustari.

Am ajuns la varsta in care cred ca masina inalta nu este cea mai buna solutie in offroad.

Link spre comentariu

+ traversa cutie coborata

+ rezervor relocat mai sus cu 5cm

Anvelopele au fost si sunt 35x12.5, nu x10.5

Jantele au offset -35, scrie pe ele.

Editat de yo2bt

73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi

ORCA - Off Road Club Arad

Link spre comentariu

Vorba lui timberland - presupun ca sunt asa ca sa impiedice desfacerea (desfiletarea) accidentala.

Orice filet poate "beneficia" de loctite pentru a preveni desfiletarea dar presupun ca un filet creat special pentru asa ceva e mai bun.

Sincer nu m-am uitat la bara de conexiune inainte de a fi montata pe masina la service, dar din ce vad in poze are filete deci ceva usor se poate corecta.

Pe de alta parte insa bara de directie e fixa.

Saptamana viitoare ma apuc de masurat si verificat sa imi fac o parere clara daca e alterat sasiul (suportii) sau e vorba de diferente rezultate din body lift.

uite de asa ceva e vorba , nu neaparat firma asta http://www.bikexpert.ro/produse-intretinere_40/pasta-anti-blocare-shimano-anti-seize_5788_84041.aspx

Link spre comentariu

@yonutz

multumesc. O sa testez pe lateral sa vad cum e

@yo2bt

multumesc mult. Uitasem de kit coborare cutie.

de asemenea nu stiam de mutare rezervor.

Ai dreptate jantele sunt et -35

@timberland

da am gasit chiar ceva mai smecher -ulei de arme care face o pelicula fina care nu lasa sa rugineasca piesa

Editat de impero

Link spre comentariu

NU rezista in timp , in nici un caz unde ar fi expus direct ... armele nu calatoresc in spatele rotilor prin orice baltoace ... ma rog , prinzi ideea ...

Eu am cumparat sau 'cumparat' din santierul naval , ca oamenii care muncesc nu-s romani daca nu fura si nu revand in targ ...

Link spre comentariu

@cos

gata m-am decis

deschid santier naval si eu aici la Oradea

nu se poate sa ai atatea bunatati si noi restu sa stam cu suruburile pe uscat...

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare